بورس اوراق بهادار، یکی از فعال ترین بازارهای مالی حال حاضر است که سرمایه گذاری در آن به همراه مهارتی کافی می تواند بازده بسیاری برایتان به همراه داشته باشد؛ اما در حال حاضر برای ثبت نام در بورس اوراق بهادار و انجام معامله در آن مانند گذشته دیگر نیازی به حضور فیزیکی در تالار بورس نیست و شما با در اختیار داشتن اینترنت و لپ تاب یا گوشی همراه قادر خواهید بود به راحتی سهام موردنظر خود را خرید و فروش کنید.

ثبت نام در بورس اوراق بهادار:

ما در این مقاله سعی داریم برای ثبت نام در بورس اوراق بهادار و شروع معاملاتتان، شما را مرحله به مرحله راهنمایی کنیم، اما قبل از هر چیز، مراحلی که باید به صورت کلی طی شوند عبارت اند از:

۱- ثبت نام در سجام

۲- دریافت کد بورسی

۳- ثبت نام در کارگزاری و دریافت اطلاعات حساب

۳- شروع معاملات

برای سرمایه گذاری در بورس، چه به صورت یک شخص حقیقی و چه به صورت حقوقی، در ابتدا نیاز به یک کارگزار رسمی و مورد تائید سازمان بورس اوراق بهادار دارید تا “کد بورسی یا کد معاملاتی” خود را از آن دریافت کنید.

این کد برای هر شخص منحصر به فرد است و درواقع شناسه ی او در بازار بورس به حساب می آید که از تعدادی حرف و عدد تشکیل شده است. کد بورسی یکی از الزامات ورود به بورس اوراق بهادار و خرید و فروش در بازار سرمایه است.

چه افراد حقیقی و چه افراد حقوقی در سامانه اطلاعاتی بورس از طریق این کد شناسایی می شوند. نحوه ی ثبت نام در بورس و دریافت کد بورسی در بیشتر کارگزاری ها در شهرهای مختلف، به صورت غیر حضوری و حضوری از طریق شعب کارگزاری انجام می شود.

مدارک لازم برای دریافت کد بورسی اشخاص حقیقی:

  • اصل و کپی شناسنامه (صفحه اول و توضیحات)
  • اصل و کپی کارت ملی
  • تکمیل فرم احراز هویت اشخاص حقیقی
  • تکمیل فرم درخواست کد مشتریان حقیقی در بورس کالای ایران
  • شماره حساب بانکی و شماره شبای آن

مدارک لازم برای دریافت کد بورسی اشخاص حقوقی:

  • کپی آگهی رسمی تاسیس شرکت
  • کپی روزنامه رسمی آخرین آگهی تغییرات
  • کپی اساسنامه شرکت
  • کپی شناسنامه و کارت ملی مدیرعامل و اعضای هیات مدیره به صورت کامل
  • کپی روزنامه رسمی آخرین آگهی در خصوص اعضای هیات مدیره و دارندگان امضای مجاز
  • کپی صورت های مالی که به تایید حسابرس قانونی رسیده باشد
  • تکمیل فرم احراز هویت اشخاص حقوقی
  • تکمیل فرم درخواست کد مشتریان حقوقی در بورس کالای ایران

پس از آنکه از طریق شرکت های کارگزاری برای دریافت کد بورسی خود اقدام کردید، کارگزاری ها مدارک و فرم های مرتبط را برای صدور کد بورسی به سازمان بورس ارائه می دهند و کد بورسی شما معمولا بعد از سه روز کاری صادر می شود که با آن می توانید خرید و فروش سهام خود را انجام دهید.

دوره اختصاصی
دوره نخبگان، استاد تمامی در ترید
دوره نخبگان، استاد تمامی در ترید

دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است

دریافت اطلاعات بیشتر

پس از ثبت نام در کارگزاری ها و دریافت کد بورسی، اکنون باید در سامانه سجام (سامانه جامع اطلاعات مشتریان) ثبت نام کنید، اطلاعات خود را ثبت کنید و کد رهگیری ۱۰ رقمی خود را دریافت نمایید.

این سامانه در واقع مرجع اصلی داده ها و اطلاعات سرمایه گذاران در بازار بورس است. سجام متعلق به شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه است که زیر نظر سازمان بورس برای ایجاد سامانه ای یکپارچه و فراگیر و ارائه خدمات بهتر و سریع تر به سرمایه گذاران ایجاد شده است.

برای ثبت نام در سامانه سجام (اشخاص حقیقی):

  • ابتدا به آدرس سایت https://dara.csdiran.com/sejam مراجعه کنید.
  • بر روی گزینه ی ثبت نام در سجام کلیک کنید.

ثبت نام در سجام

  • در مرحله بعد شماره تلفن همراه خود را وارد می کنید و سپس پیامکی مبنی بر کد تائید ورود به سامانه سجام برای شما فرستاده خواهد شد. کد تائید را در کادر موردنظر وارد کنید، مشتری حقیقی با تابعیت ایرانی را انتخاب کنید و شماره ی کد ملی خود را به همراه کد امنیتی وارد نمایید.

ثبت نام در بورس

  • اطلاعات وارد شده در سامانه سجام می تواند متعلق به شخص شما به عنوان “اصیل” باشد و یا اینکه ممکن است شما به عنوان نماینده ی قانونی شخص دیگری اقدام به ثبت اطلاعات در سامانه کرده باشید.

نماینده ی قانونی ممکن است “ولی قهری“، “قیم“، “وکیل” و یا “وصی” باشد که در هرکدام از این حالت ها نیاز به بارگذاری فایل نمایندگی وجود دارد. فراموش نکنید که نماینده ی قانونی باید خودش در سامانه سجام ثبت نام کرده باشد.

ثبت نام در بورس

  • در مرحله ی بعد باید مبلغ ۱۰ هزار تومان بابت کارمزد ایجاد کد سهامداری و تخصیص اتوماتیک دارایی پرداخت کنید.
  • در فرم بعدی باید اطلاعات هویتی خود را منطبق بر شناسنامه و کارت ملی وارد کنید.
  • فرم اطلاعات ارتباطی نیز باید منطبق با کد پستی مندرج در کارت ملی تان باشد.
  • سپس در فرم بعدی کد بورسی (کد سهامداری) خود را وارد می کنید.
  • در صفحه ی بعد، در فرم مربوط به اطلاعات شغلی، مواردی مانند عنوان شغل، تاریخ اشتغال، نام شرکت، سمتتان و نشانی و کد پستی محل کار خود را باید پرکنید.
  • در فرم اطلاعات مالی نیز باید وضعیت فعلی خود را به صورت صحیح وارد کنید.
  • سپس نوبت به اطلاعات حساب های بانکی فعالتان می رسد که این حساب باید مختص به شخص خودتان باشد. بعدها نیز می توانید از طریق همین سامانه حساب های بانکی جایگزین را معرفی کنید.
  • در انتها نیز در فرم تعهدات، باید صحت اطلاعات قبلی را تائید کنید و در صورت اشتباه هر یک از موارد را تصحیح نمایید.

پس از پایان ثبت نام در بورس، استعلام اطلاعات وارد شده توسط فرد از مراجع ذی صلاح گرفته می شود و پس از آن کد پیگیری ۱۰ رقمی برای شماره ی همراه وارد کرده در سامانه ارسال می شود. سپس باید برای احراز هویت حضوری به نزدیک ترین دفتر پیشخوان منتخب دولت مراجعه کرده و با ارائه ی کارت ملی و کد پیگیری ۱۰ رقمی مراحل نهایی را انجام دهید و یا اینکه از طریق اپلیکیشن های سیگنال، آپ و کارگزاری آشنا به سادگی احراز هویت غیر حضوری خود را انجام دهید.

توجه: در سامانه سجام با مراجعه به قسمت مشاهده وضعیت و واردکردن شماره موبایل و شماره ملی تان می توانید وضیعت خود را در مراحل ثبت نام در بورس مشاهده کنید.

پس از طی این مراحل، اکنون قادر هستید معاملات خود را در بورس اوراق بهادار آغاز کنید.

ثبت نام در کارگزاری

معامله در بورس اوراق بهادار و ثبت درخواست خرید یا فروش سهام از طریق کارگزاری ها به چند روش انجام می شود:

  • مراجعه حضوری به کارگزاری و درخواست خرید یا فروش سهام
  • درخواست تلفنی به کارگزاری برای خرید یا فروش سهام
  • درخواست اینترنتی به کارگزاری برای خرید یا فروش سهام
  • خرید یا فروش مستقیم سهام توسط خود شخص، از طریق سامانه معاملات آنلاین (برخط)

درروش اول می توانید به صورت حضوری به یکی از شعب کارگزاری خود مراجعه کنید و سفارش خود را با پر کردن “فرم سفارش خرید یا فروش” ثبت کنید که نمونه ی این فرم به صورت زیر است:

ثبت نام در بورس

اما مراجعه ی حضوری تنها روش ثبت سفارشتان نیست.

خرید تلفنی از طریق کارگزاری

درروش بعدی برای ثبت نام در بورس می توانید به صورت تلفنی با کارگزاری خود تماس بگیرید و با وصل شدن به سیستم ثبت سفارش تلفنی، با نام کاربری و کلمه عبوری که شرکت کارگزاری در اختیار شما قرار می دهد سفارش خود را ثبت کنید. ثبت سفارش خود را به صورت اینترنتی انجام می دهید. درواقع می توانید در هر ساعتی از شبانه روز با مراجعه به وب سایت ثبت سفارش های شرکت کارگزاری، درخواست خرید یا فروش خود را ثبت کنید.

خرید و فروش آنلاین سهام

درروش آخر، به جای اینکه شما سفارش خود را از طریق کارگزاری ثبت کنید و کارگزار سفارش شما را در ساعات معامله در سامانه خرید و فروش بورس وارد کند، این کار را شخصا خودتان در ساعات معامله انجام می دهید (اگر هم در خارج از ساعات معامله قصد ثبت سفارش دارید باید از روش های دوم یا سوم استفاده کنید).

در این روش شرکت کارگزاری در صورتی که دارای حداقل مدرک دیپلم باشید، سیستم معاملات آنلاین را در اختیار شما قرار می دهند. درروش مستقیم، برای شخص امکان خرید و فروش آنی و لحظه ای سهام وجود دارد و به محض واردکردن سفارش خرید یا فروش، درخواست شما بدون نیاز به کارگزار در سیستم ثبت می شود.

پس از آن نیز می توانید اطلاعات سهام و قیمت ها را به صورت لحظه ای و آنلاین در سایت مدیریت فناوری بورس (tsetmc) پیگیری کنید و آخرین اطلاعات صورت های مالی شرکت ها را نیز در سایت کدال مشاهده کنید.

سخن آخر:

به یاد داشته باشید که معامله در بورس، نیاز به مهارت دارد و بدون اطلاعات و دانش کافی در این خصوص نباید سرمایه ی اصلی خود را وارد بورس کنید چراکه ریسک از دست دادن بخش عظیمی از سرمایه تان را در پی خواهد داشت. در طی انجام معاملات خود، عجله نکنید و از روی احساسات تصمیم نگیرید. کسب درآمد از بورس، نیاز به تجربه و مهارت بالایی دارد که قبل از هر چیز باید برای یادگیری آن اقدام نمایید.