مراجعه به هر نهاد مالی و استفاده از خدمات آن مستلزم دریافت یک شناسه کاربری واحد است که با استفاده از آن افراد متوجه می شوند که آن شناسه به شکل خاص برای شما تعریف شده است. جهت ورود به بورس و انجام معاملات در آن شما نیاز به یک کد بورسی دارید که منحصر به فرد است. اما در این مقاله به شما توضیح میدهیم که این کد چیست و نحوه دریافت کد بورسی چگونه است.
کد بورسی چیست؟
همان طور که وقتی شما به بانک جهت افتتاح حساب مراجعه می کنید و یک شماره حساب انحصاری برای شما صادر می گردد و هیچ گاه شماره مزبور با فرد دیگری یکسان نخواهد بود، زمانی که شما تصمیم به سرمایه گذاری در بورس می گیرید با انجام مراحلی یک کد بورسی انحصاری دریافت خواهید کرد. درواقع کد بورسی همانند کد ملی برای هر فرد منحصربه فرد است و تا زمانی که این کد تعریف نگردد شما نمی توانید در هیچ نهادی اقدام به سرمایه گذاری مستقیم نمایید و شخصاً به خریدوفروش اوراق بهادار بپردازید. لازم به ذکر است که به کد بورسی، کد سهامداری نیز می گویند.
کاربرد کد بورسی چیست؟
کد بورسی که به عنوان کد معاملاتی نیز شناخته می شود، یک شناسه 8 کاراکتری بوده و شامل 3 حرف اول نام خانوادگی و 5 عدد تصادفی می شود. این کد همچون کد ملی یا شماره حساب بانکی، برای هر معامله گر به صورت کاملاً انحصاری صادر می شود. درست مانند زمانی که با افتتاح حساب در بانک یک شماره حساب اختصاصی دریافت کرده و با استفاده از آن فعالیت های بانکی خود را انجام می دهید، با استفاده از کد بورسی مختص خود نیز می توانند فعالیت های بورسی خود را شروع کنید.
به این ترتیب می توان گفت کاربران بازار بورس توسط یک شناسه معاملاتی، شناسایی شده و تمام فعالیت های خود را با استفاده از این کد بورسی انجام می دهند. از این رو، تمام افراد حقیقی و حقوقی که به دنبال فعالیت و سرمایه گذاری در بازار بورس هستند، جهت ورود به بازار، پیش از هر چیزی باید کد بورسی منحصر به فرد خود را دریافت کرده باشند.
سایت دریافت کد بورسی
کد بورسی به عنوان کلید ورود به بازار بورسی عمل می کند؛ بنابراین، اگر قصد ورود و فعالیت در بازار بورسی را دارید، باید جهت دریافت کد بورسی خود اقدام کنید. برای این کار می توانید بدون نیاز به پرداخت هزینه تنها با انجام دو مرحله زیر، جهت دریافت کد بورسی اقدام کنید.
- ثبت نام و احراز هویت در سامانه سجام به آدرسhttps://www.sejam.ir /
- ثبت نام و احراز هویت در یک کارگزاری رسمی مانند کارگزاری مفید، فارابی، حافظ و…
پس از ثبت نام آنلاین در سامانه سجام و یک کارگزاری معتبر، لازم است جهت احراز هویت خود به یکی از دفاتر پیشخوان دولت که توسط کارگزاری مورد نظر شما معرفی شده است، مراجعه کنید. مدارک هویتی و بانکی مورد نیاز برای احراز هویت حضوری عبارت اند از: اصل و تصویر شناسنامه، اصل و تصویر کارت ملی، آخرین مدرک تحصیلی و یک شماره حساب بانکی.
ساختار کد بورسی چگونه است؟
ساختار کد بورسی از ترکیب سه حرف اول نام خانوادگی افراد و ۵ رقم که به صورت تصادفی توسط سازمان بورس تعیین می گردد تشکیل می شود. فرض کنید که خانم و آقای بهمنیان قصد افتتاح حساب معاملاتی برای بار اول را دارند. این دو پس از تکمیل مدارک و انجام مراحل نهایی ثبت نام دارای دو کد منحصربه فرد بهم۱۲۳۴۵ و بهم۵۴۳۲۱ می شوند.
چگونه کد بورسی دریافت کنیم؟ (انواع روش های ثبت نام کد بورسی)
همان طور که در قسمت قبل نیز اشاره شد، جهت دریافت کد بورسی لازم است در یک کارگزاری معتبر و مورد تأیید مراحل ثبت نام را طی کنید. بهتر است قبل از ثبت نام، با توجه به شرایط و نیازهای خود و همچنین ویژگی ها و امکانات ارائه شده در کارگزاری، مناسب ترین گزینه را انتخاب کرده باشید.
به طور کلی، در اغلب کارگزاری ها این امکان فراهم شده تا متقاضیان بتوانند از طریق یکی از دو روش حضوری یا غیرحضوری کد بورسی دریافت کرده و وارد بازار بورس شوند. شما می توانید برای دریافت کد بورسی بر اساس شرایط خود، از طریق یکی از دو روش زیر عمل کنید.
روش حضوری دریافت کد بورسی
در این روش ثبت نام کد بورسی، لازم است با در دست داشتن مدارک هویتی، شناسایی و بانکی مورد نیاز، در ساعات کاری به آدرس کارگزاری مورد نظر خود مراجعه کنید. پس از تکمیل دستی فرم های مختلف، ثبت نام و احراز هویت حضوری شما انجام شده و پس از 2 تا 3 روز کاری کد بورسی خود را دریافت کنید.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
روش غیرحضوری دریافت کد بورسی
در این روش بدون نیاز به مراجعه حضوری، تنها از طریق آدرس رسمی وب سایت کارگزاری مورد نظر خود می توانید به ثبت نام در کارگزاری و دریافت کد بورسی خود اقدام کنید. در این روش لازم است مدارک خود را اسکن کرده و یا تصاویر واضحی را از آنها تهیه و در سایت کارگزاری آپلود کنید. پس از تکمیل مراحل ثبت نام غیرحضوری، نوبت به انجام مراحل غیرحضوری احراز هویت می رسد. جهت انجام مراحل احراز هویت غیرحضوری می توانید از یکی از سه اپلیکیشن آپ، سیگنال یا کارگزاری آشنا استفاده کنید.
مدارک مورد نیاز برای ثبت نام و دریافت کد بورسی
مدارک لازم برای دریافت کد بورسی (اشخاص حقیقی)
- اصل و تصویر شناسنامه از صفحه اول و صفحه توضیحات
- اصل و تصویر رو و پشت کارت ملی
- شماره حساب بانکی و شماره شبای آن
- تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقیقی
- آخرین مدرک تحصیلی (برای دسترسی به معاملات آنلاین دارا بودن حداقل دیپلم و ۱۸ سال سن لازم است)
برای انجام معاملات آنلاین لازم است فرم درخواست کد آنلاین را نیز تکمیل کنید. اگر مدرک تحصیلی در اختیار ندارید، نمی توانید آنلاین معامله کنید و صرفاً به صورت حضوری و آفلاین می توانید به معامله بپردازید. کلیه افراد حقیقی می توانند کد معاملات (فرابورس) دریافت کنند؛ اما تنها افرادی می توانند معاملات آنلاین انجام دهند که حداقل دیپلم آن ها احراز شود.
مدارک لازم برای دریافت کد بورسی (اشخاص حقوقی)
- تصویر روزنامه رسمی آگهی تأسیس
- تصویر روزنامه رسمی
- آگهی کلیه تغییرات
- تصویر اساسنامه
- کپی شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره
- تکمیل فرم تعهدنامه
- تکمیل فرم مشخصات مشتریان حقوقی
همچنین لازم است، فرم مربوط به سامانه سجام را تکمیل کنید تا اطلاعات شما به عنوان سهامدار در بانک اطلاعاتی ثبت شود. شما می توانید مدارک لازم مانند شناسنامه و کارت ملی را اسکن کرده و در قسمت دریافت کد سایت کارگزاری بارگذاری کنید و برای ادامه ثبت نام و احراز هویت غیر حضوری یا حضوری اقدام کنید.
آیا می توان چند کد بورسی دریافت کرد؟
همان طور که افراد تنها یک کد ملی مشخص و منحصر به فردی داشته و از این طریق شناسایی می شوند، در بازار بورس نیز هر سرمایه گذاری و معامله گر حقیقی و حقوقی تنها مجاز به دریافت یک کد بورسی است. با این حال این امکان وجود دارد تا فرد در سامانه معاملاتی کارگزاری های مختلف ثبت نام کرده و به طور هم زمان مشتری چند کارگزاری مختلف باشد. این بدان معناست که کاربر می تواند با سامانه معاملاتی کارگزاری های مختلف وارد معامله شود؛ اما تنها یک کد بورسی مشخص و انحصاری دارد.
آیا برای دریافت کد بورسی باید هزینه ای بپردازیم؟
دریافت کد بورسی و کد سجام در بسیاری از شرکت های کارگزاری رایگان می باشد. اگر برای دریافت این کد و احراز هویت به دفاتر پیشخوان دولت مراجعه نمایید، احتمالاً باید مبلغی حدود ۱۰۰۰۰ تومان برای آن هزینه نمایید. ولی شما می توانید کد بورسی را با مراجعه حضوری به دفاتر کارگزاری منتخب خود بدون پرداخت هیچ هزینه ای دریافت کنید.
آیا کد بورسی تاریخ انقضاء دارد؟
همانطور که بیان کردیم کد بورسی یک کد کاملاً منحصر به فرد و یکتا است که برای هر فرد یک بار صادر می شود. این کد برای همیشه معرف شما در بازار بورس ایران بوده و تاریخ انقضایی ندارد. در واقع شما نیازی به دریافت مجدد آن نداشته و هر چقدر هم از زمان صدور آن گذشته باشد، باز قابل استفاده خواهد بود.
نحوه بازیابی کد بورسی چگونه است؟
از آنجایی که کد بورسی یک عبارت هشت کاراکتری و متشکل از حروف و اعداد تصادفی است، همواره احتمال فراموشی آن وجود دارد. از همین رو توصیه می شود تا کاربران کد بورسی خود را در یک یادداشت کرده و نزد خود نگه دارند.
با این حال ممکن است کاربری در سال های قبل در بورس فعالیت داشته و اکنون قصد بازگشت به این بازار را داشته باشد، اما کد بورسی خود را فراموش کرده است. برای حل این مشکل، امکانی فراهم شده تا کاربران بتوانند در هر زمانی اقدام به بازیابی کد بورسی خود کنند.
بازیابی آنلاین کد بورسی
جهت بازیابی کد بورسی خود به سامانه استعلام کد بورسی به آدرس estelam.ime.co.ir مراجعه کرده و سپس مراحل زیر را به ترتیب طی کنید.
پس از ورود به آدرس بالا، صفحه ای مشابه تصویر بالا به شما نمایش داده می شود. در این صفحه اطلاعاتی همچون کد ملی، شماره شناسنامه و شماره موبایل خود را وارد کنید. پس از تکمیل موارد خواسته شده بر روی گزینه جستجو کلیک کنید تا کد بورسی شما نمایش داده شود.
آموزش گام به گام ثبت نام و دریافت کد بورسی
اکنون با که با مفهوم کد بورسی، نحوه دریافت، بازیابی و سایر موارد مرتبط با آن آشنا شدیم، در این بخش قصد داریم به صورت گام به گام مراحل ثبت نام و دریافت کد بورسی را به صورت تصویری نیز آموزش دهیم.
گام اول: ثبت نام در سامانه سجام
اولین گام از مراحل دریافت کد بورسی، لازم است در سامانه سجام ثبت نام کنید. در واقع سجام کوتاه شده عبارت “سامانه جامع اطلاعات مشتریان” بوده و توسط شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه با هدف ارائه خدمات یکپارچه و فراگیر به فعالان بازار سرمایه ایجاد شده است. جهت شروع ثبت نام در این سامانه، ابتدا با کلیک بر روی لینک https://www.sejam.ir/ ، به آدرس رسمی سجام مراجعه کنید.
پس از ورود به سایت سجام، به صفحه ای مشابه تصویر بالا هدایت می شوید. در این صفحه از طریق منوی بالای صفحه، بر روی گزینه “ثبت نام در سجام” کلیک کنید.
با انتخاب این گزینه، به صفحه بالا می روید. در این صفحه گام های مورد نیاز برای تکمیل فرایند ثبت نام نمایش داده شده است. جهت شروع فرایند ثبت نام بر روی گزینه سبز رنگ “ثبت نام در سجام” کلیک کنید.
در این صفحه از شما خواسته شده تا شماره تلفن همراه خود را وارد کنید. توجه داشته باشید که شماره وارد شده باید به نام شخصی باشد که قصد دریافت کد بورسی دارد. سپس کد امنیتی را وارد کرده و بر روی دریافت کد تأیید کلیک کنید.
در این مرحله به صفحه بالا هدایت می شوید. اطلاعات خواسته شده در هر یک فیلدهای موجود در صفحه را پر کرده و بر روی گزینه “تأیید” کلیک کنید. با تکمیل این مرحله به صفحه جدیدی هدایت می شوید، در این صفحه کارمزد ایجاد کد سهام داری و تخصیص اتوماتیک دارایی به مبلغ 10 هزار تومان، از شما دریافت می شود.
پس از پرداخت کارمزد، به صفحه جدیدی رفته و اطلاعات هویتی، اطلاعات تماس، اطلاعات شغلی، اطلاعات مالی و… خود را وارد می کنید. در این مرحله نیازی به اسکن و آپلود تصاویر هویتی نبوده و این سامانه به طور جداگانه صحت اطلاعات هویتی وارد شده را از طریق ارگان های مختلف کشور بررسی و تأیید خواهد کرد. با تکمیل مراحل بالا ثبت نام شما در سامانه سجام تکمیل می شود.
گام دوم: احراز هویت در سامانه سجام
در این مرحله پس از انجام مراحل ثبت نام در سجام، نوبت به احراز هویت در این سامانه می رسد. از آنجایی که در مرحله ثبت نام به صورت کامل اطلاعات هویتی فرد دریافت شده است، در بخش احراز هویت این سامانه دیگر نیازی به ارسال مدارک هویتی یا پرکردن فرم های مربوطه نیست. به این ترتیب جهت احراز هویت در سامانه سجام تنها کافی ست دو مرحله زیر را طی کنید.
- ارسال تصویر امضای خود.
- تهیه و ارسال یک ویدئوی سلفی 15 ثانیه از خود.
جهت تهیه ویدئوی سلفی به نکات زیر توجه داشته باشید:
- از یک گوشی هوشمند با دوربین جلوی باکیفیت استفاده کنید.
- در ویدئو از کلاه، ماسک، عینک و هر چیزی که مانع دیدن اجزای صورت میشود، استفاده نکنید.
- در هنگام تهیه ویدئو سلفی دوربین را با زاویه مستقیم از صورت خود بگیرد تا همه اجزای صورت مشخص باشند.
- زمینه تصویر در ویدیوی سلفی شما باید کاملاً سفید باشد.
- دوربین را در حالت زوم قرار ندهید.
- در هنگام تهیه ویدئو از مناسب بودن نور محیط مطمئن شوید.
جهت شروع مراحل احراز هویت در سامانه سجام، ابتدا به صفحه رسمی احراز هویت الکترونیک به آدرس https://www.sejam.ir/fa/ElectronicAuthentication بروید.
در پایین این صفحه کارگزاری های مختلفی جهت انجام احراز هویت سجام پیشنهاد شده است. به دلخواه خود یکی از گزینه ها را انتخاب کنید.
پس از انتخاب کارگزاری مدنظر، به صفحه جدیدی هدایت می شوید که از طریق آن می توانید مراحل احراز هویت را شروع کنید.
گام سوم: ثبت نام در کارگزاری
پس از آنکه دو مرحله قبل را با موفقیت سپری کردید، در گام آخر لازم است در یک کارگزاری معتبر و مورد تأیید بورس ثبت نام کنید. به عنوان مثال ما در این بخش به آموزش مراحل ثبت نام در کارگزاری فارابی می پردازیم. جهت شروع ثبت نام، ابتدا از طریق سرچ در گوگل نام کارگزاری مورد نظر را جستجو کرده و وارد وب سایت رسمی کارگزاری شوید.
در این مثال جهت ثبت نام در کارگزاری فارابی می توانید از طریق آدرس مستقیم https://irfarabi.com/ اقدام کنید. پس از ورود به صفحه اصلی کارگزاری بر روی گزینه “ثبت نام غیرحضوری در بورس” کلیک کنید.
پس از انتخاب این گزینه به صفحه ای مشابه تصویر بالا هدایت می شوید. در این صفحه شماره تلفن همراه و کد ملی شما دریافت می شود. پس از تکمیل تمام فیلدهای موجود در صفحه با کلیک بر روی گزینه “ثبت نام” به مرحله بعد خواهید رفت.
در این مرحله، کد تأییدی به شماره تلفن همراه شما ارسال می شود. این کد را در فیلد مربوطه وارد کنید.
با وارد کردن کد تأیید، کارگزاری اطلاعات شما را از سامانه سجام دریافت می کند. با انتخاب گزینه “ادامه” به صفه جدیدی هدایت می شوید.
در این صفحه تمام اطلاعات هویتی دریافت شده از سجام به شما نمایش داده می شود. هر یک از بخش های موجود را بررسی کرده و در صورت صحت اطلاعات موجود، بر روی گزینه “اطلاعات را تأیید می کنم” کلیک کنید.
در مرحله آخر ثبت نام در کارگزاری، لازم است قراردادها را مشاهده و بررسی کنید. در صورت تأیید و پذیرش تمام قراردادها، کد تأییدی به شماره موبایلی که از قبل در سامانه سجام ثبت کرده اید، ارسال می شود. این کد را در فیلد مربوطه وارد کنید تا ثبت نام شما در کارگزاری تکمیل و نهایی شود.
چقدر طول می کشد تا کد بورسی صادر شود؟
حداکثر ۲ روز کاری پس از امضای فرم، کد شما صادر می شود. نام کاربری و رمز عبور معاملات برخط یا آنلاین با ایمیل و پیامک برای شما ارسال می شود. در پیام ارسال شده، آدرس سامانه معاملاتی کارگزار مربوطه نیز موجود است. این نام کاربری و رمز عبور مختص شما است و کسی غیر از شما اجازه استفاده از آن را ندارد. بنابراین در حفظ آن کوشا بوده و اطلاعات آن را در اختیار دیگران قرار ندهید.
تفاوت کد بورسی و کد آنلاین چیست؟ (آیا کد بورسی همان کد آنلاین است؟)
منظور از کد آنلاین، کد بورسی آنلاین است که شخص با آن به صورت مستقیم به سامانه معاملات آنلاین وارد می شود و می تواند سفارش ها خریدوفروش اوراق بهادار را به صورت مستقیم ارسال کند.
برخی از افراد دارای مدرک تحصیلی نیستند، و کد آنلاین برای آن ها صادر نمی شود و فقط می توانند به صورت تلفنی یا حضوری سفارش خودشان را به کارگزار بدهند. به کد بورسی، کد سهامداری یا معاملاتی نیز گفته می شود.
شما با داشتن کد آنلاین می توانید اوراق، سهام و صندوق های قابل معامله را خریداری نمایید. صندوق های سرمایه گذاری مشترک نیازی به کد ندارند و واحدهای آن ها به صورت غیرحضوری یا حضوری صادر می شود.
حداقل مبلغ سرمایه گذاری در این صندوق ها و هزینه ابطال، معمولاً بالاتر از صندوق ETF است. صندوق های قابل معامله در بورس یا ETF این صندوق ها را مانند سهام خریداری کرد و در زمان دلخواه به فروش رساند. بنابراین این کد صرفاً برای خرید سهام نیست و می توانید با آن، صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت یا سایر صندوق ها را خریداری کنید.
با خرید صندوق های سرمایه گذاری، به طور غیرمستقیم در بورس سرمایه گذاری می کنید؛ به عبارت دیگر، صندوق ها سرمایه شما را در بورس مدیریت می کنند. لازم به ذکر است که صدور کد کاملاً رایگان است و لازم نیست هزینه ای به کارگزار پرداخت شود؛ اما چنانچه احراز هویت شما از طریق دفاتر پیشخوان دولت صورت گیرد، مبلغ ۱۲۰۰۰ تومان به عنوان کارمزد دفاتر پیشخوان (برای خدمات احراز هویت)، از شما دریافت خواهد شد.
صلاحیت توانایی مشتری برای معامله چگونه انجام می شود؟
طبق دستورالعمل اجرایی سنجش توانایی مشتری مصوب ۰۹/۱۰/۱۳۹۸، صلاحیت داوطلب توسط کارگزار یا کارگزار/معامله گر می تواند از طریق یکی از روش های زیر احراز گردد:
- انجام مصاحبه شفاهی
- برگزاری آزمون کتبی یا الکترونیکی
- دارا بودن هر یک از گواهی نامه های حرفه ای یا گواهی نامه های کاربردی بازار سرمایه
- دارا بودن گواهی حضور در دوره آموزشی مشخصی که به منظور آشنایی با نحوه انجام معاملات برخط توسط کانون برگزار می شود.
کارگزار/معامله گر قبل از ارزیابی صلاحیت داوطلب، باید حداقل منابع آموزشی زیر را به صورت کتبی یا الکترونیکی در اختیار وی قرار دهد:
- راهنمای کاربری نرم افزار معاملات برخط
- دستورالعمل اجرایی معاملات برخط
- آئین نامه ها و دستورالعمل های نحوه انجام معاملات در بورس ها
- راهنمای نحوه سرمایه گذاری در بورس
در صورتی که شخص مورد نظر صلاحیت لازم را داشت، حداکثر سه روز کاری پس از تکمیل مدارک می تواند به سامانه معاملات بر خط دسترسی پیدا کند.
لزوم آموزش حرفه ای برای ورود به بورس
توجه به چرایی تصویب قوانین جدید در رابطه با صدور کد معاملاتی، بالاخص قراردادن شرط قبولی در آزمون جهت صدور کد معاملاتی نشان از اهمیت موضوع آموزش سهامداران دارد. بدون شک آموزش کافی سهامداران منجر به بهبود تصمیم گیری آن ها، رفتار تحلیلی هرچه بیشتر و جلوگیری از رفتارهای هیجانی می گردد. شناخت فاکتورهای اقتصاد جهانی، اقتصاد کلان داخلی، صنعت و … موثر بر شرکتها یکی از مهم ترین دیدگاه های تحلیلی رایج بازار است که از آن با عنوان تحلیل فاندامنتال یاد می کنند، از سویی دیگر شناخت چگونگی رفتار قیمتی سهم در روندها که از ان به عنوان تحلیل تکنیکال یاد می شود نیز یکی دیگر از مهمترین رویکردهای تحلیلی در انتخاب صحیح سهام در بازار سرمایه است. انتخاب صحیح فرصت های سرمایه گذاری در بازار سرمایه کاملا مبتنی بر یک تصمیم گیری چند معیاره بوده و هرچه ابزارهای بیشتری برای تصمیم گیری وجود داشته باشد، جوانب بیشتری از یک شرکت بررسی می گردد و این امر متعاقبا منجر به انتخاب صحیح تری از سهام یک شرکت می گردد که این مهارت جز با آموزش نیز حاصل نمی شود.
خانه سرمایه با فراهم آوردن کلاس آموزش بورس نخبگان به صورت آنلاین (غیرحضوری) در سالیان اخیر، گام موثری در آموزش صحیح سهامداران جدید بازار سرمایه برداشته، بدون شک انتخاب منبع صحیح و معتبر آموزشی نیز خود یکی از مهم ترین موضوعاتی است که سرمایه گذاران باید به ان توجه داشته باشند که در این راستا نیز بررسی سوابق و تجربیات استفاده کنندگان قبلی هر منبع ضروری به نظر می رسد.
نکاتی در رابطه با کد بورسی
- بر طبق قانون سازمان بورس و اوراق بهادار، برای اینکه شما بتوانید به صورت آنلاین به خرید و فروش سهام و سایر اوراق بپردازید بایستی حداقل دارای مدرک تحصیلی دیپلم باشید. به همین دلیل چنانچه شما می خواهید کد آنلاین دریافت نمایید بایستی مدرک مزبور را همراه داشته باشید. اما اگر مدرک تحصیلی شما زیر دیپلم می باشد و از طرفی تمایل به سرمایه گذاری دارید مشکلی بابت دریافت کد بورسی ندارید و با مراجعه حضوری و انجام تمامی مراحل برای شما کد سهامداری صادر خواهد شد با این تفاوت که کد معاملاتی آنلاین دریافت نخواهید کرد و برای انجام معاملات می بایست به صورت حضوری و درخواست تلفنی، درخواست خرید یا فروش خود را به کارگزار اعلام فرمایید. در رابطه با دریافت کد بورسی غیرحضوری در مقاله بعدی توضیحاتی ارائه خواهد شد.
- شما با دریافت کد بورسی، می توانید اوراق بهادار موجود در بازار بورس، فرابورس، اخزا، سخاب، اوراق مشارکت، اوراق اجاره، اوراق اختیار فروش تبعی و اوراق تسهیلات مسکن را معامله نمایید.
- تنها نهادی که می توانید جهت دریافت کد سهامداری به آن مراجعه نمایید کارگزاری های مورد تائید سازمان بورس و اوراق بهادار هستند و این نکته را حتماً مدنظر قرار دهید. جهت مشاهده لیست کارگزاران مورد تائید، اینجا را کلیک نمایید.
- قبل از اقدام به افتتاح حساب در یک کارگزاری در مورد گزینش بهترین کارگزاری تحقیق نمایید تا تنها به یکی از کارگزاری ها برای یک بار مراجعه نمایید و نیازی به مراجعات متعدد به کارگزاری های مختلف به دلیل ضعف کارگزاری های پیشین نداشته باشید.
- حتماً به این موضوع عنایت داشته باشید که بابت ثبت نام در کارگزاری هزینه ای را پرداخت نخواهید کرد و درآمد اصلی کارگزاری ها از محل معاملات شما است که به اصطلاح به آن کارمزد معاملات می گویند.
- شما پس از انجام مراحل اولیه ثبت نام در بورس و دریافت کد بورسی در هر زمانی می توانید اقدام به خرید یا فروش اوراق خود نمایید. اما این نکته را مدنظر داشته باشید که چنانچه شما برای یک مدت طولانی (که طبق قانون ۹۰ روز است) معامله ای در حساب کاربری آنلاین خود انجام ندهید حساب شما به منزله یک حساب راکد محسوب شده و مسدود می شود و جهت راه اندازی مجدد آن می بایست به کارگزاری مراجعه کرده و حساب خود را فعال نمایید. اگر سال ها قبل در یکی از کارگزاری ها اقدام به افتتاح حساب کرده اید والان هیچ کدام از موارد رو در ذهن ندارید با توجه به مطالب گفته شده به یکی از کارگزاری ها مراجعه نمایید. آن کارگزاری کد بورسی شما را با توجه به کد ملی استعلام کرده و ثبت نام شما را تکمیل خواهد کرد.
- همان طور که گفتیم کد بورسی یک کد یکتا است. اما شما درصورتی که تمایل داشته باشید می توانید در چند کارگزاری اقدام به افتتاح حساب نمایید. با انجام این کار بایستی توجه فرمایید برای کد بورسی شما کدهای معاملاتی آنلاین متفاوتی صادر می گردد، درواقع کد سهامداری شما در تمامی کارگزاری ها یکی است ولی هر کارگزاری برای شما یک کد آنلاین معاملاتی متفاوت صادر می کند که شما با ورود اطلاعات خود وارد سیستم معاملاتی آن کارگزاری می شوید.
- بعضی از افراد چون شماره حساب خود را حفظ هستند دفترچه حساب خود را همراه نمی برند، ولی عنایت داشته باشید که با توجه به اینکه بایستی اطلاعات متعددی را با جزییات وارد نمایید تا اطلاعات تکمیل گردد به همین دلیل حتماً مدارک خود را به طور کامل همراه داشته باشید.