کدال مخفف عبارت انگلیسی Comprehensive Database Of All Listed Companies می باشد. در این بستر دیجیتالی، گزارش های شرکت ها در قالب اکسل و پی دی اف منتشر و در دسترس عموم قرار می گیرد. اطلاعاتی که در کدال منتشر می شود، اطلاعات رسمی است اما صحت و سقم آن نیاز به بررسی بنیادی و راستی آزمایی دارد. برای آشنایی با سایت کدال و نحوه ورود به آن، در ادامه این مطلب همراه ما باشید.
کدال چیست؟
طبق ماده ۲ قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران (مصوب آذرماه ۱۳۸۴)، “سازمان بورس اوراق بهادار” حمایت از حقوق سرمایه گذاران و باهدف سامان دهی، حفظ و توسعه بازار شفاف، منصفانه و کارای اوراق بهادار و نظارت بر حسن اجرای قانون و بر اساس ماده ۷ همان قانون، اتخاذ تدابیر لازم جهت پیش گیری از وقوع تخلفات در بازار اوراق بهادار و نیز نظارت بر افشای اطلاعات بااهمیت توسط شرکت های ثبت شده نزد “سازمان” بر عهده هیئت مدیره این سازمان می باشد. در این خصوص سامانۀ یکپارچۀ گردآوری، نظارت و انتشار الکترونیکی اطلاعات به نشانی www.codal.ir به منظور مکانیزه کردن جمع آوری، بررسی و انتشار اطلاعات مالی شرکت های ثبت شده نزد سازمان و سایر اشخاصی که طبق قانون بازار اوراق بهادار ملزم به گزارش اطلاعات خود هستند، طراحی شده است.
منظور از ناشران بورسی چیست؟
تمامی شرکت هایی که نماد آن ها در سازمان بورس درج شده است جزو ناشران بورسی می باشند که ملزم به انتشار گزارش های مصوب سازمان بورس هستند تا از این دریچه بتوانند به حیات خود در بورس ادامه دهند.
آدرس سامانه کدال
آدرس سایت سامانه جامع اطلاع رسانی ناشران www.codal.ir است که مرجع کامل اطلاعات شرکت های پذیرفته شده در بورس هست. لازم به ذکر است که کدال مخفف Comprehensive Database Of All Listed Companies است.
کاربردهای اصلی سامانه عبارتند از:
- آماده سازی و ثبت گزارش ها به وسیله ناشران
- دریافت و پذیرش گزارش ها توسط سامانه
- ذخیره و بازیابی گزارش های دریافتی
- تحلیل و نظارت بر گزارش ها توسط کارشناسان سازمان
- استخراج گزارش های متنوع از اطلاعات ارسالی توسط ناشران
- انتشار اطلاعات به عموم
مزایای سایت کدال چیست؟
اهداف اصلی طراحی و به کارگیری این سامانه عبارتند از:
- تسریع در ارائه اطلاعات ناشران اوراق بهادار و افشای عمومی آن
- ایجاد ساز و کاری جهت تسهیل فرایند تهیه و افشای اطلاعات
- ایجاد ساز و کار های بهینه و مناسب گزارش گیری و گزارشگری مبتنی بر اصول جهانی برای فعالان بازار سرمایه
- فراهم آوردن امکان دسترسی آسان استفاده کنندگان به اطلاعیه ها
- فراهم آوردن امکان نظارت مؤثرتر بر نحوه ارائه و افشای اطلاعات
- افزایش شفافیت اطلاعاتی از طریق کاهش دورۀ زمانی تهیه تا انتشار اطلاعات و افزایش دقت در محاسبات و کنترل ها
- افزایش هماهنگی واحدهای درون سازمانی و برون سازمانی و ارتقای سطح اطلاع رسانی
آموزش نحوه استفاده از سامانه کدال
خانه، ناشران، نهادهای مالی، سامانه سنم، سامانه تِـدان، سامانه صورتحساب، اخبار، درباره ما و ارتباط با ما که در ادامه به توضیحات مربوط به آن ها پرداخته خواهد شد. موارد ذکر شده به صورت زیر می باشند:
در زیرمجموعه این بخش، قسمت های اطلاعیه ها، نماد، نام شرکت، وضعیت نماد (برای مثال تحت احتیاط و مشمول فرآیند تعلیق)، عنوان اطلاعیه، کد، زمان ارسال و زمان انتشار به ترتیب آخرین گزارشات منتشرشده نشان داده می شود. در بخش جستجوی اطلاعیه ها با فیلتری به شکل تصویر زیر روبرو هستیم:
در قسمت نام نماد می توان با واردکردن نماد موردنظر به صفحه اطلاعات منتشرشده ی یک سهم خاص مراجعه کرد، همچنین، همانطور که در تصویر نشان داده شده است می توان با واردکردن سایر مشخصه ها همچون وضعیت ناشر، گروه اطلاعیه، نوع شرکت و نوع اطلاعیه می توان سریع تر به اطلاعیه مدنظر دسترسی پیدا کرد. در بخش وضعیت ناشر می توان یکی از موارد زیر را انتخاب نمود:
در بخش گروه اطلاعیه نیز می توان یکی از موارد زیر را انتخاب نمود:
در بخش نوع شرکت نیز می توان یکی از موارد زیر را انتخاب نمود:
در بخش نوع اطلاعیه نیز می توان انواع مختلف صورت های مالی میان دوره ای و سالانه، گزارشات، تصمیمات مجمع و… را انتخاب نمود.
قسمت ناشران کدال
شرکت هایی که نماد آن ها در سازمان بورس درج شده است جزو ناشران بورسی می باشند که ملزم به انتشار گزارش های مصوب سازمان بورس هستند.
نهادهای مالی در سایت کدال
این قسمت، اطلاعات مربوط به شرکت های تأمین مالی، کارگزاری های سراسر کشور، اطلاعات شرکت های سبد گردان، اطلاعات شرکت های سرمایه گذاری، معرفی صندوق سرمایه گذاری، معرفی شرکت های هلدینگ، معرفی مؤسسات رتبه بندی و نهادهای واسطه، ارائه می شود.
سامانه سنم
سامانه نظارت مکانیزه صندوق های سرمایه گذاری (سنم) باهدف نظارت مستمر بر صندوق های سرمایه گذاری توسعه یافته است. مطابق با بخشنامه سازمان بورس و اوراق بهادار، کلیه مدیران صندوق های سرمایه گذاری مکلف هستند به صورت روزانه فایل اطلاعات صندوق های سرمایه گذاری (XML) تحت مدیریت خود را که توسط نرم افزار صندوق های سرمایه گذاری تولید می شود را در سامانه سنم بارگذاری نمایند.
سامانه تِـدان
سامانه «تـحلیل داده های ناشران – تـدان» در تاریخ ۲۸ خرداد ۱۳۹۴ راه اندازی شد. سامانه تدان از زیرمجموعه های سایت کدال است که مأموریت آن دریافت گزارشات تحلیلی از مشاوران و تحلیل گران و پرسش های تحلیل گران از ناشران در راستای برگزاری کنفرانس خبری بوده و هم اینکه پذیرای سؤالات متعدد سرمایه گذاران و تحلیل گران است.
سامانه صورتحساب
امور مالی سازمان به عنوان یک واحد نظارتی و اجرایی وظیفه و مسئولیت تطبیق دریافت ها و پرداخت ها با قوانین و مقررات مالی و تهیه اطلاعات مالی موردنیاز جهت تصمیم گیری مدیریت سازمان و ارائه عملکرد مالی و پاسخگویی به دستگاه های نظارتی را به عهده دارد. در راستای این اهداف این سایت برآن است تا با افزایش دقت، سرعت، صحت و نظارت در انجام فرآیندهای مالی و اتخاذ تدابیر مناسب و بهره گیری از شیوه های نوین، اطلاعات موردنیاز را برای تصمیم گیری مدیریت سازمان و سایر استفاده کنندگان فراهم نماید.
اخبار، درباره ما و ارتباط با ما
بخش های اخبار، درباره ما و ارتباط با ما نیز سه بخش دیگر برای آموزش سایت کدال هستند، که نیازی به توضیح محتوای آن ها نیست. همچنین در بخش اطلاعیه های قدیمی نیز می توان به اطلاعیه های قدیمی منتشرشده در سایت سازمان بورس seo.ir که از سال ۱۳۸۲ تا سال ۱۳۸۹ به صورت فایل های پیوست منتشرشده اند، دسترسی پیدا کرد. پس از بررسی ساختار کلی سایت لازم به ذکر است که جهت دسترسی به اطلاعیه مدنظر می توان با استفاده از فیلتر های صفحه اول سایت به صورت مستقیم اطلاعیه مدنظر را جستجو کرد یا پس از ورود به صفحه نماد موردنظر اطلاعیه درخواستی را از طریق فیلترهای معرفی شده جستجو کرد، داده های مربوط به هر گزارش به فراخور موضوع آن ممکن است در قالب های پی دی اف، اکسل یا تحت وب ارائه شده باشند.
اطلاعات کاربردی کدال برای سهام داران
با توجه به اهمیت گزارشات منتشرشده و تأثیر آن بر تصمیمات سرمایه گذاران، طی یک دسته بندی کلی می توان اطلاعات قابل استخراج در سایت کدال را به شرح زیر دانست:
اطلاعیه های مربوط به درآمد هر سهم
- سود پیش بینی شده / سود تحقق یافته
- گزارشات پیش بینی درآمد هر سهم
- سود TTM هر سهم
- افشای اطلاعات بااهمیت – گروه الف
- افشای اطلاعات بااهمیت – گروه ب
اطلاعیه های مربوط به عملکرد ماهانه
- گزارش وضعیت ماهانه
- NAV شرکت های سرمایه گذاری
- صورت وضعیت پرتفوی
اطلاعیه های مربوط به صورهای مالی
- ترازنامه
- صورت سود و زیان
- صورت گردش وجوه نقد
- اطلاعات پیوست صورت های مالی
اطلاعیه های مربوط به مجامع
- مجمع عمومی عادی سالیانه
- مجمع عمومی فوق العاده
- آگهی دعوت به مجمع
- تصمیمات مجمع
اطلاعیه های مربوط به پرداخت سود سالانه سهام
- ساز و کار پرداخت سود نقدی
- زمان بندی پرداخت سود
- نحوه دریافت سود
اطلاعیه های مربوط به افزایش سرمایه ها
- مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه
- تصمیمات هیئت مدیره در خصوص افزایش سرمایه
- گزارش توجیهی افزایش سرمایه
- انواع افزایش سرمایه ها
- مهلت استفاده از حق تقدم خرید سهام
- نتایج حاصل از فروش حق تقدم های استفاده نشده
- اعلام پذیره نویسی عمومی
- آگهی ثبت افزایش سرمایه
نامه نگاری ها
- افشای اطلاعات بااهمیت
- شفاف سازی در خصوص نوسان قیمت سهام
- شفاف سازی در خصوص شایعه، خبر یا گزارش منتشرشده
- اطلاعات حاصل از برگزاری کنفرانس اطلاع رسانی
گزارش فعالیت هیئت مدیره
- کلیات گزارش فعالیت هیئت مدیره
- بررسی روند سودآوری
- پیش بینی آینده شرایط شرکت
سایر اطلاعیه ها
- معرفی یا تغییر در ترکیب اعضای هیئت مدیره
- مشخصات کمیته حسابرسی و واحد حسابرسی داخلی
- تعلیق ورقه بهادار ناشر
- دلایل عمده توقف نماد شرکت های بورسی
- لغو پذیرش اوراق بهادار
رایج ترین گزارش ها در سامانه کدال
در تاریخ تهیه این مقاله گزارش های متنوعی در سامانه کدال منتشر می گردد که هر کدام کاربردهای ویژه و خاصی دارد که در این متن به معرفی اولیه آن ها بسنده می کنیم:
الف) صورت های مالی میان دوره و پایان دوره
بر طبق الزامات سازمان بورس و اوراق بهادار با هدف کسب اطلاعات به موقع و شفاف از فعالیت ها، شرکت های بورسی ملزم هستند تا صورت های مالی خود را به همراه جزییات اطلاعات در بازه های زمانی ۳ ماهه منتشر نمایند. بنابراین گزارشی تحت عنوان اطلاعات و صورت های مالی میان دوره ای ۳، ۶ و ۹ ماهه را از شرکت ها مشاهده خواهیم کرد. هم چنین اطلاعات و صورت های مالی ۱۲ ماهه نیز گزارش سال مالی شرکت را در اختیار عموم قرار می دهد.
ب) گزارش های ماهیانه
از دیگر اطلاعات مهم و حیاتی که از سال ۱۳۹۵ توسط سازمان بورس برای تمامی شرکت ها الزامی گردید گزارش یک ماهه از فروش شرکت ها بوده است. در این گزارش شرکت ها آمار فروش خود و یا ارائه خدمات انجام شده طی یک ماه گذشته را همراه با حجم و نرخ فروش و در نهایت ارزش ریالی فروش کل، ارائه می کنند تا شفافیت اطلاعاتی از شرکت های بورسی افزایش پیدا نماید.
پ) گزارش فعالیت هیئت مدیره
هنگامی که شرکت ها گزارش اطلاعات و صورت های مالی ۱۲ ماهه خود را منتشر می کنند جهت برگزاری مجمع عمومی عادی ملزم هستند تا گزارش حسابرسی شده آن را در سامانه کدال منتشر نمایند. پس از انتشار این گزارش، اعضای هیئت مدیره شرکت با توجه به اتفاقات سال گذشته و وضعیت آتی، گزارش های مهم و حیاتی از وضعیت و جایگاه شرکت در زمان فعلی و آتی شرکت منتشر می کنند و تمامی این اطلاعات را در قالب گزارش فعالیت هیئت مدیره در سامانه کدال منتشر می کند و سهامداران از این طریق اطلاعات مهم و حیاتی را به دست می آورند.
ت) گزارش اطلاعات با اهمیت گروه الف
تا قبل از بهمن ۱۳۹۶ شرکت های بورسی در صورت بروز اتفاقات مهم که بر روی سود هر سهم آن اثرگذار بود و اثر آن موجب تغییر بیش از ۲۰ درصدی در EPS شرکت می شد گزارشی تحت عنوان پیش بینی درآمد هر سهم سال مالی منتهی به ۱۳xx/xx/xx منتشر می کردند و در آن اطلاعاتی را منتشر می کردند. ولی از بهمن سال ۱۳۹۶ سازمان بورس این گزارش ها را حذف و به جای آن مصوب کرد تا شرکت ها اطلاعات مهم و اثرگذار بر سود هر سهم خود را در گزارشی تحت عنوان افشای اطلاعات بااهمیت گروه الف منتشر نمایند و در آن تغییرات سود هر سهم را گزارش کنند.
ث) گزارش اطلاعات با اهمیت گروه ب
هم چنین اطلاعات بااهمیت دیگر را که مستقیماً موجب تغییر سود هر سهم نمی شوند ولی جزو اطلاعاتی است که سهامداران باید نسبت به آن آگاهی داشته باشند در گزارشی تحت عنوان افشای اطلاعات بااهمیت گروه ب منتشر می گردد(برای مثال برنده شدن یک شرکت تولیدی در یک مناقصه و …).
ج) گزارش تفسیری مدیریت
در گذشته تمامی انتظارات مدیریت در قالب گزارش پیش بینی درآمد هر سهم منتشر می شد ولی در حال حاضر در گزارشی تحت عنوان گزارش تفسیری مدیریت که در دو قالب تحت وب و فایل متنی PDF منتشر می گردد و انتظارات مدیریت از فروش(به طور خاص فروش مقداری محصولات) منتشر می گردد. عموماً این گزارش همراه با صورت های مالی میان دوره ای منتشر می گردد.
چ) یادداشت های همراه صورت های مالی
بر طبق قانون سازمان، تمامی شرکت های بورسی ملزم هستند تا برای گزارش های ۶ ماهه و ۱۲ ماهه خود گزارش حسابرسی شده شرکت را منتشر کنند. لازم به ذکر است که تمامی شرکت های بورسی دارای حسابرس داخلی هستند و گزارش مزبور توسط حسابرس مستقل خارج از شرکت که مورد تائید سازمان بورس هست تهیه می گردد. گزارش حسابرس مستقل در گزارشی تحت عنوان اطلاعات و صورت های مالی ۶(۱۲) ماهه منتهی به ۱۳XX/XX/XX منتشر می گردد. لازم به ذکر است که عنوان اصلی این گزارش عموماً یادداشت های همراه صورت های مالی است.
ح) فرایند انجام افزایش سرمایه
در نهایت یکی از مهم ترین گزارش ها که سرمایه گذاران به آن توجه ویژه دارند گزارش افزایش سرمایه شرکت ها هست. لازم به ذکر است که برای برگزاری مجمع فوق العاده جهت انجام افزایش سرمایه شرکت ها بایستی چندین گزارش ارائه بدهند که تمامی آن ها در قالب اطلاعیه های کدال در اختیار عموم قرار بگیرد.
ابتدا گزارش طرح توجیهی افزایش سرمایه در گزارشی تحت عنوان پیشنهاد هیئت مدیره به مجمع فوق العاده در خصوص افزایش سرمایه منتشر می گردد. پس از آن این گزارش برای حسابرس و بازرس قانونی ارسال می گردد و پس از تائید توسط این دو، گزارشی تحت عنوان اظهارنظر حسابرس و بازرس قانونی در خصوص افزایش سرمایه در کدال درج می گردد و گزارش مزبور برای سازمان بورس ارسال می گردد.
نظر سازمان بورس در گزارشی با عنوان مدارک و مستندات درخواست افزایش سرمایه در سامانه درج می گردد. پس از طی تمامی مراحل شرکت موظف است طی ۶۰ روز مجمع فوق العاده را برگزار نماید.
کدال برای سهامداران و سرمایه گذاران چه کاربردی دارد؟
همان طور که می دانید کسب سود در بازار بورس از دو طریق به دست می آید، اول از طریق افزایش قیمت سهام و دوم از طریق تقسیم سود نقدی مصوب مجامع عمومی عادی سهام. لازم به ذکر است که در بیش از ۹۰ درصد اوقات رشد قیمت سهام ناشی از یک خبر یا اتفاق در درون شرکت ایجاد می شود که این علت را سرمایه گذاران از طریق گزارش های منتشر شده شرکت ها در سامانه کدال به دست می آورند.
هم چنین طبق قانون حداکثر چهار ماه پس از پایان سال مالی، شرکت ها ملزم به برگزاری مجمع عمومی عادی هستند و در صورتی که عملیات سال پیش آن سودآور بوده باشد در مجمع ملزم هستند تا حداقل ده درصد از آن را بین سرمایه گذاران تقسیم نمایند. طبق قانون بورس شرکت ها موظف هستند تا ده روز پیش از برگزاری مجمع عمومی عادی آگهی دعوت به مجمع را در سامانه کدال درج نمایند تا سرمایه گذاران بتوانند تصمیم دقیقی را اتخاذ نمایند. هم چنین هم زمان با انتشار آگهی، بایستی زمان پرداخت سود نقدی مصوب مجمع را اعلام نمایند تا از این دریچه سرمایه گذاران با آگاهی کامل نسبت به تمامی جزییات، تصمیم گیری نمایند.