ثانیه
دقیقه
ساعت
روز
وبینار آموزش ترید از صفرِ صفر رایگان شد!
search

چگونه زمان فروش عرضه اولیه سهام را تشخیص دهیم؟

فروش عرضه اولیه سهام

همان طور که پیش از این نیز ذکر گردید عرضه اولیه سهام ضمن حفظ منافع سرمایه گذاران موجب رونق بازار بورس و توسعه اقتصادی می شود و در واقع یک رابطه برد – برد را ایجاد می کند. با این وجود این مسئله بدین معنا نیست که سرمایه گذاران سهام تازه عرضه شده را به مدت نامعلوم در سبد سرمایه گذاری خود داشته باشند. زیرا یک سرمایه گذار همواره به دنبال کسب منفعت از سهام دارای پتانسیل بالا است. بنابراین کسب آگاهی از نشانه های خروج سهامی که به تازگی در بازار بورس عرضه شده اند نشانه مهمی است که هر سرمایه گذار بایستی درباره آن اطلاعاتی داشته باشد. در این مقاله به این موضوع می پردازیم که با رؤیت مجموعه ای از نشانه ها، از سهام مزبور خارج شده و به اصطلاح سود شناسایی کنیم و دست به فروش عرضه اولیه خود زنیم.

✘ خرید عرضه اولیه سهام

همان طور که پیش از این نیز ذکر شد تجربه عرضه های اولیه پیشین ما را به این نتیجه می رساند که در تمامی عرضه های اولیه شرکت کنیم چون جز در موارد معدودی بازدهی ۱۰ تا ۲۰ درصدی محقق شده است. با این وجود بهتر است در مورد تحلیل های پیرامون سهام آماده عرضه اولیه مطالعه داشته باشید و چنانچه عموم تحلیل ها نمایانگر سودآور بودن خرید عرضه اولیه داشت آنگاه در عرضه اولیه شرکت کنید.

✘ چرا سهام عرضه اولیه شده با رشد قیمت روبه رو می شوند؟

همان طور که پیش از این نیز ذکر گردید دیدگاه مثبتی پیرامون عرضه اولیه سهام وجود دارد و این مسئله موجب می شود تا سرمایه گذاران مختلف تمایل به خرید سهام مزبور در روزهای معاملاتی بعد بشوند، این دسته از افراد به دلیل جذابیت بالایی که برای این سهام متصور هستند حاضرند تا در سقف قیمتی آن روز معاملاتی نیز سفارش خرید بگذارند و از این دریچه تقاضای سنگینی در سقف قیمتی برای سهم به وجود می آید و به اصطلاح صف خرید سنگینی برای آن به وجود می آید. حال سهامدار عمده متناسب با برنامه ریزی های خود اقدام به عرضه سهام به متقاضیان می کند و در نتیجه معاملات شکل می گیرد. این موضوع طی روزهای معاملاتی بعد نیز تکرار می گردد و این موضوع موجب ایجاد سود معاملاتی جذاب در عرضه اولیه سهام می گردد.

[irp posts=”43560″ name=”آیا خریدعرضه اولیه همیشه تصمیم درستی است؟”]

ثبت‌نام در وبینار فارکس

✘ فروش عرضه اولیه سهام از منظر تئوریک

از منظر تئوریک و بر اساس آنچه در دنیا رایج است قیمت فروش عرضه اولیه سهام را به گونه ای تعیین می کنند تا شرکت کنندگان در عرضه اولیه بتوانند از بازدهی ۱۰ تا ۲۰ درصدی بهره مند شوند. لازم به ذکر است که شرکت هایی که خواهان ورود به بورس هستند از طریق نهادهای مالی هم چون شرکت های تأمین سرمایه و یا شرکت های مشاور سرمایه گذاری مورد تائید سازمان بورس، ارزش گذاری می گردند و پس از آن سهامداران عمده با توجه به ارزش ذاتی به دست آمده قیمتی را جهت ورود به بورس به سازمان بورس ارائه می دهند.

✘ فروش عرضه اولیه سهام در عمل

آنچه در عالم واقع اتفاق می افتد بسیار متفاوت تر از آن چیزی است که پیش از این خدمت شما بیان شد و دارای جزییات بسیاری است که در ادامه خدمت شما تشریح خواهد شد. در ادامه توجه شما را به نکات ذیل جلب می نماییم:

به تحلیل بنیادی انجام شده درباره شرکت توجه نمایید

خوشبختانه با ورود اینترنت در معاملات بورس و گسترش آن شاهد انتشار رایگان تحلیل بنیادی سهام عرضه اولیه در سایت های مختلف تحلیلگری و کارگزاری هستیم. حتماً دو تا ۵ تحلیل بنیادی از سایت هایی که به آن ها اطمینان دارید، مطالعه نموده و برآیند نظرات در رابطه با ارزش ذاتی آن سهام را در نظر بگیرید. این موضوع می تواند نسبت به دیدگاه شما در رابطه با فروش عرضه اولیه مهم و مؤثر باشد. البته گاهی اوقات در تحلیل های انجام شده گران بودن قیمت سهام در عرضه اولیه نتیجه می شود. در این حالت چنانچه از چشم انداز صنعت و یا خاص نبودن سهامدار عمده مطمئن هستید می توانید در عرضه اولیه خرید نمایید. برای مثال سهم پرداخت الکترونیک سامان کیش با نماد سپ که دارای حاشیه هایی در زمان عرضه اولیه بود گران ارزیابی شد با این وجود این سهم حدود ۵۰ درصد بازدهی ایجاد کرد.

به اندازه شرکت عرضه شده توجه نمایید

عرضه اولیه سهام در بورس و زمان فروش عرضه اولیه سهاملازم به ذکر است که برای تعیین اندازه شرکت بایستی تعداد سهام شرکت را در قیمت پایانی سهام( در مورد سهام آماده عرضه، قیمت تعیین شده در عرضه اولیه) ضرب نمایید و از این دریچه ارزش بازار سهام را محاسبه نمایید. معمولاً اگر ارزش ریالی به دست آمده کمتر از ۱۰۰۰ میلیارد ریال بشود می توان گفت که این شرکت در سهام کوچک دسته بندی می گردد و چنانچه بین ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ میلیارد ریال شود در دسته شرکت های متوسط قرار گرفته و بالاتر از آن را معمولاً جزو شرکت های بزرگ به حساب می آوریم. برای مثال به دو سهم کشاورزی و دامپروری بینالود با نماد زبینا و پتروشیمی پارس با نماد پارس توجه فرمایید.

تعداد سهام زبینا: ۴۰۰ میلیون سهم

سقف قیمت سهم در عرضه اولیه: ۱۵۲۴ریال

ارزش بازار شرکت کشاورزی و دامپروری بینالود:

۴۰۰۰۰۰۰۰۰ * ۱۵۲۴ = ۶۰۹۶۰۰۰۰۰۰۰۰

بنابراین زبینا جزو سهام کوچکی بوده که در بورس عرضه شده است.

تعداد سهام پارس: ۶ میلیارد

سقف قیمت سهم در عرضه اولیه : ۲۴۰۰۰ ریال

ارزش بازار شرکت پتروشیمی پارس:

۶۰۰۰۰۰۰۰۰۰ * ۲۴۰۰۰ = ۱۴۴۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰۰

همان طور که مشاهده می کنید ارزش بازار شرکت پتروشیمی پارس در زمان عرضه اولیه ۱۴۴ هزار میلیارد ریال بوده است.  نکته حائز اهمیت اینکه معمولاً شرکت های بزرگی مانند پتروشیمی پارس در زمان عرضه اولیه تنها به میزان ارزش ذاتی خود رشد می کنند و معمولاً هیچ رفتار هیجانی در معاملات این سهام رؤیت نمی گردد. در حالی که در معاملات سهام کوچک چنین امری روی نمی دهد و بعضاً شاهد تحقق بازدهی های بالای ۵۰ درصد هم در آن بوده ایم. برای نمونه سهم زشگزا که متعلق به شرکت شیر و گوشت زاگرس شهرکرد است پس از عرضه اولیه بازدهی ۷۴ درصدی را محقق کرده است.

روند فعلی بازار را مدنظر قرار دهید

بازار بورس مانند هر فعالیت اقتصادی دیگر دارای دوره های متفاوتی از رکود، رشد و رونق دارد و پس از آن مجدداً شروع روند نزولی را شاهد هستیم و این سیکل طی زمان به صورت متوالی اتفاق می افتد. اگر شرکتی در زمان رکود و یا نزول بازار عرضه گردد معمولاً به دلیل خروج سرمایه حجم تقاضا برای عرضه اولیه افت پیدا می کند و به همین دلیل چون جو عمومی بازار منفی هست تعداد روزهای مثبت در سهام عرضه اولیه پایین تر از دوران رونق خواهد بود. اما در دوران رونق و صعود شدید بازار(مانند شهریور سال ۱۳۹۷) زمانی که یک سهم عرضه اولیه می شود از آنجایی که حجم نقدینگی بزرگی در بازار در جریان است عموماً تقاضای سنگینی برای سهام ایجاد می گردد که در نهایت می تواند برای مدت طولانی شاهد تشکیل صف های خرید سنگین در آن سهم باشیم.

[irp posts=”12676″ name=”عرضه اولیه سهام چیست؟خرید عرضه اولیه به روش بوک بیلدینگ“]

رفتار سهامداران عمده را در ایام معاملات سهم پس از عرضه اولیه رصد نمایید

همان طور که پیش از این نیز ذکر گردید به دلایل مختلف تقاضا برای خرید سهام پس از عرضه اولیه در سقف قیمتی ایجاد می شود و بعضاً شاهد تقاضای چند صد میلیونی نیز هستیم. اما از آنجایی که تعداد معدودی از ۵ تا ۱۰ درصد از سهام شرکت در دست سرمایه گذاران بازار بورس قرار دارد و هم چنین با توجه به روش بوک بیلدینگ در عرضه اولیه تعداد سهام هر فرد نیز بسیار معدود است در نتیجه این وظیفه سهامدار عمده است تا از سهم حمایت کند و از طریق عرضه سهام به متقاضیان معاملات روزانه سهم انجام می گیرد. در این رابطه ذکر دو نکته ضروری است:

✓✓ چنانچه سهم عرضه شده در بازار بورس مورد معامله قرار گیرد، آنگاه سهم دارای حجم مبنا خواهد بود. بنابراین یکی از وظایف سهامداران عمده این هست تا عرضه روزانه را به گونه ای انجام دهند تا به اصطلاح حجم مبنا پر شود و در نتیجه قیمت پایانی نیز مثبت کامل بخورد. با این وجود مواردی رؤیت شده که به دلیل عدم حمایت لازم از سوی سهامدار عمده معاملات روزانه سهم تازه عرضه شده به اندازه حجم مبنا انجام نمی شود و در نتیجه قیمت پایانی کمتر از ۵ درصد رشد می نماید. اگر این موضوع برای دو الی سه روز ادامه پیدا کنه ممکن است که اثر منفی بر تقاضای سهام بگذارد و این موضوع موجب خالی شدن صف خرید سهم بشود.

✓✓ بعضاً مشاهده می شود که یک سهم طی چند روز کاری صف خرید سنگینی دارد و در آن ایام به صورت معمول معامله می شود. اما در یک روز معاملاتی با وجود اینکه صف خرید سنگینی وجود دارد اما به دلیل عرضه سنگین از سوی سهامدار عمده که از آن تحت عنوان عرضه آبشاری نیز یاد می شود به یک باره صف خرید به طور کامل عرضه می شود و بعضاً شاهد افول قیمت آخرین معامله نیز هستیم. در این صورت لازم است تا شما اقدام به تصمیم گیری کنید تا با سهم می مانید و یا اینکه از آن خارج می شوید.

✓ وضعیت فعلی و آینده صنعت و شرکت را ارزیابی کنید

هر شرکتی که عرضه می گردد دارای محصولاتی است و در صنعت خاصی فعال است. شما به عنوان یک سرمایه گذار بهتر است تا در مورد محصولات اصلی این شرکت ها و چشم انداز آینده آن، صنعتی که در آن فعال است و وضعیت آن صنعت و اینکه آیا روند روبه رشدی را می توان از آن انتظار داشت و یا این صنعت موردحمایت دولت قرار دارد یا اینکه وابسته به اقتصاد جهانی است و … تحقیق بنما یید تا از این دریچه بتوانید تصمیم گیری بهتری در رابطه با فروش عرضه اولیه ، ماندن با آن و حتی خرید سنگین تر در آن و … اتخاذ بنمایید. برای مثال شرکت کشت و دام قیام اصفهان با نماد زقیام در تاریخ ۲۵ تیرماه ۱۳۹۷ در قیمت ۲۳۶۹ ریال عرضه اولیه شد و بازدهی اولیه حدود ۴۵ درصدی( با لحاظ سود نقدی)  محقق کرد(لازم به ذکر است که به این بازدهی در بازار، بازدهی اولیه می گویند) پس از آن معاملات سهم متعادل شد. اما با توجه به افزایش نرخ ارز و به تبع آن انتظار رشد قیمت فرآورده های گوشتی می توانستید در آن قیمت ها خرید سنگینی را انجام بدهید و بعد از حدود ۱۱ ماه سود حدود ۵۰۰ درصدی را نصیب خود نمایید.

[irp posts=”42747″ name=”خرید عرضه اولیه سهام در بورس”]

سخن پایانی در خصوص فروش عرضه اولیه سهام

در پایان درباره اینکه چه زمانی بهترین نقطه برای فروش عرضه اولیه است وجود ندارد زیرا این موضوع به عوامل مختلفی مانند نیاز شما به نقدینگی حاصل از عرضه اولیه، خرید عرضه اولیه به صورت اعتباری از کارگزار و در نتیجه تسویه حساب با آن و … بستگی دارد. ولی حتماً نکات اشاره شده در این مقاله را با دقت مطالعه کرده و به خاطر بسپارید تا در زمان هر عرضه اولیه اقدام مقتضی متناسب با شرایط را انجام دهید.

مؤلف: احمد لحیم گرزاده

به این مقاله امتیاز دهید
(۱۷۲ رای) ۴.۴
۱۲۳۴۵
ترتیبی که برای خواندن مقالات عرضه اولیه سهام به شما پیشنهاد میکنیم:

66 نظر ثبت شده
سعید
سعید
97 روز قبل
سلام بعداز 3روزازخریدعرضه اولیه متوجه میشم حجم خریدمدام داره کم میشه وتنها8درصدسودداده ودراین موقع به تشخیصم بایدبفروشم واحتمال اینکه روزبعدش صف خریدبریزه هست وتاحدودی درست متوجه شدم که روزقبلش فروشم درست بوده درحالی که عرضه اولیه نبایددویاسه روزه حجمش این قدرپایین بیادقبلاعرضه اولیه خریدم تا50 درصدهم سودداده علت این موضوع چیه ربطی به بزرگی وکوچکی سهم داره
مشاور خانه سرمایه
مشاور خانه سرمایه
88 روز قبل
شرایط کلی بازار تاثیر زیادی روی بازده عرضه اولیه ها داره
میلاد
میلاد
980 روز قبل
سلام من چند هفتس میخام عرضه اولیه وسپهر رو بفروشم با اینکه درحالت مجاز است یا میگه خطای بورس موجودی کافی نیس یا میگه ساعت معامله به پایان رسیده یا میگه وضعیت نماد گروه غیرمجاز است واقعا کلافه شدم راه حل بگید مشکل از کجاس
خانه سرمایه
خانه سرمایه
978 روز قبل
باسلام دوست عزيز براي انجام معامله بايد خريدار و فروشنده وجود داشته باشند در غير اينصورت وضعيت كنوني بازار رخ داده و معاملات با صفوف طولاني مواجه و خريد و فروشي انجام نمي شود
محمد
محمد
1160 روز قبل
باسلام. من عرضه اولیه وسپهر خریدم حدود چهارده روز سود خوبی کرده اما ثابت شده سوددهیش. میخواستم بدونم الان وقت مناسبی برای فروش هست یا صبر کنم.
پشتیبان
پشتیبان
1159 روز قبل
با سلام و احترام در این زمینه امکان اظهار نظر نداریم. لطفاً با یک مشاور سرمایه‌گذاری در بورس مشورت کنید.
M
M
1168 روز قبل
سلام.من چندتا عرضه اولیه خریدم ولی الان همگی صف فروش شدن،میخواستم از شما بپرسم که آیا باید بفروشم؟؟
پشتیبان
پشتیبان
1167 روز قبل
سلام شما باید تحلیلی از سهم داشته باشید یا شخص دیگری برایتان تحلیل کند و طبق اون اقدام به فروش سهم کنید
امیری
امیری
1175 روز قبل
محصولی عرض اولیه خریدم تو پرتفوی کلی هست ولی تو پرتفوی لحظه نیست
پشتیبان
پشتیبان
1175 روز قبل
با سلام و احترام ملاک اصلی پرتفوی سپرده‌گذاری است، که با تاخیر یک روز کاری به‌روزرسانی می‌شود. در صورتی که نماد مذکور در پرتفوی سپرده‌گذاری شما موجود است، مشکلی وجود ندارد. برای اضافه شدن به پرتفوی لحظه‌ای، نماد مذکور را خودتان به صورت دستی اضافه کنید.
امیری
امیری
1175 روز قبل
سلام من عرضه اولیه گرفته غزرالان هر کاری میکنم نمیتونم بفروشم چطوریه همش میگه تو قسمت فروش ثبت شد ولی نمیفروشه
پشتیبان
پشتیبان
1175 روز قبل
با سلام و احترام در صورتی که این نماد در پرتفوی سپرده‌گذاری شما وجود داشته و سفارش فروش را نیز به درستی ثبت کنید، مشکلی وجود ندارد. عدم فروش سهم می‌تواند، به دلیل وجود صف فروش یا بالا بودن قیمت درخواستی شما و عدم وجود خریدار در آن قیمت باشد. برای کسب اطلاعات بیشتر با بخش پشتیبانی کارگزار خود تماس بگیرید.
سلیمانی
سلیمانی
1179 روز قبل
من در شرکتهای سیمانی سهامی خریده ام و زیان زیادی دارم بهتراست در زبان بفروشم یا صبوری کنم لطفا راهنمایی بفرمایید باتشکر سلیمانی
پشتیبان
پشتیبان
1175 روز قبل
با سلام و احترام امکان اظهار نظر یا مشاوره در مورد امور سرمایه‌گذاری یا معاملاتی نداریم. شما باید در اسرع وقت با یک متخصص سرمایه‌گذاری معتبر مشاوره کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید، طی ساعات اداری با بخش پشتیبانی آموزشگاه ۰۲۱۹۱۰۰۷۵۹۰ تماس بگیرید.
محمد
محمد
1187 روز قبل
با سلام ایا تعداد خرید عرضه اولبه در پرتفوی محدودیت داره چرا در خرید دو عرضه اولیه اخری خطا میزنه از طرف کارگزار برام نخرید.
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1187 روز قبل
باسلام دوست عزیز باتوجه به خطایی که ثبت شده است باید با کارگزاری تماس بگیرید تا بررسی کنند.البته در خرید عرضه اولیه با توجه به حجم درخواست و مشکلات پیش روی کارگزاریها بعضی اوقات برخی درخواستها به دلایل نامربوط لغو می گردد
درخشی
درخشی
1194 روز قبل
با عرض سلام. من میخواهم بدانم کی عرضه اولیه تبدیل به سهام واقعی میشود خیلی ممنون میشم اگه جواب بدید
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1194 روز قبل
باسلام دوست عزیز عرضه اولیه، سهام شرکت می باشد احتیاج به تبدیل نیست.عرضه اولیه اولین فروش سهام یک شرکت خصوصی که طی آن به یک شرکت عمومی تبدیل می‌شود.عرضه اولیه یک شرکت در بورس به این معنی نیست که آن شرکت، شرکت تازه ایست. بلکه به این معنی است که به تازگی اجازه خرید و فروش سهام آن در بورس صادر شده است. خیلی از این شرکت ها ممکن است یک شرکت دولتی باشند که سالهای زیادی سابقه داشته اند. این نوع سهام شرایطش نسبت به خرید و فروش عادی سهام کمی متفاوت است. اما بعد از آن دیگر تفاوتی با بقیه سهام موجود در بورس ندارد.
امین
امین
1204 روز قبل
سلام من عرضه اولیه سیتا فروختم بعد زده مورد تایید بورس تو قسمت ثبت سفارش حالا ازکجا متوجه بشم سهم من فروش رفته یا نه
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1204 روز قبل
باسلام دوست عزیز درصورت فروش از پرتفوی شما حذف و مبلغ آن به حساب شما نزد کارگزاری اضافه می شود