همواره یکی از جذابیت های بازار سرمایه برای سرمایه گذاران به خصوص سهامداران تازه وارد و به اصطلاح کد اولی ها، عرضه اولیه است؛ چرا که عرضه اولیه ها به طور معمول رشد قیمت مطلوبی دارند و بازدهی مناسبی نصیب سهامداران می کنند. در این بین، زمان فروش سهام شرکتی که به تازگی وارد بازار سرمایه شده، از اهمیت بالایی برخوردار است.

فهرست []

    عرضه اولیه کی بفروشیم؟

    اگر جزو سهامداران تازه وارد هستید، قطعا یکی از مهترین سوالات و ابهامات شما این است که عرضه اولیه ها را تا چه زمانی نگه داریم و در چه زمانی به فروش برسانیم؟! در این گزارش به صورت مفصل به این موضوع خواهیم پرداخت و به سوالات شما به طور کامل پاسخ خواهیم داد.

    به طور کلی، دو استراتژی در خصوص عرضه اولیه ها وجود دارد:

    1. دید کوتاه مدت
    2. دید بلندمدت

    کوتاه مدتی ها

    سهامداران و سرمایه گذارانی که دید کوتاه مدت دارند و به دنبال کسب سود در بازه زمانی کوتاه هستند، به طور معمول پس از اولین کاهش قیمت و منفی شدن روند قیمتی عرضه اولیه و در اولین روزی که صف خرید سهم از بین می رود، اقدام به فروش می کنند.

    این گونه سهامداران اغلب از درجه ریسک پذیری پایینی برخوردار هستند یا از جمله افرادی محسوب می شوند که به سرمایه خود نیاز دارند و از همین رو، در اولین فرصت اقدام به فروش سهام تحت تملک خود می کنند.

    بلند مدتی ها

    سرمایه گذارانی که با دید بلندمدت وارد بازار سرمایه می شوند، عموما طی این مدت نیازی به سرمایه خود ندارند؛ به همین جهت، عرضه اولیه ها را برای مدتی طولانی نگهداری می کنند. تجربه ثابت کرده اغلب عرضه اولیه ها در بلندمدت روند صعودی دارند و بازدهی بیشتری را نصیب سهامداران و همراهان خود می کنند.

    در واقع، عرضه اولیه ها دو نوع بازدهی عاید سهامداران می کنند؛ در مرحله اول، سهم از زمان عرضه اولیه با صف خرید معاملات خود را دنبال می کند و این فرآیند تا مدتی ادامه می یابد.

    در این مرحله، قیمت سهم می تواند بین ۳۰ تا ۲۰۰ درصد نیز رشد داشته باشد. در پایان مرحله اول رشد، معمولا قیمت سهم برای چند روز تا چند هفته با کاهش مواجه شده و به اصطلاح وارد فاز اصلاحی می شود.

    مرحله دوم رشد پس از فاز اصلاحی آغاز می شود و برخلاف مرحله اول، در این مرحله لزوما سهم با صف خرید طولانی مدت و سنگین همراه نیست و حتی با افت و خیزهای زیاد نیز مواجه می شود اما؛ به طور کلی، در بازه زمانی بلندمدت روند سهم صعودی است.

    این نکته را نیز باید یادآور شد که سرعت مرحله دوم رشد از مرحله اول کندتر است!

    این روند ممکن است برای همه عرضه اولیه ها صدق نکند و در سال های اخیر عرضه اولیه هایی انجام شده که پس از دوره اول رشد، وارد فاز اصلاحی طولانی مدت شدند یا مرحله اول رشد شدید و طولانی نبوده است. این اتفاق تحت تأثیر چند عامل از جمله روند کلی بازار و قیمت کشف شده آن سهم در زمان عرضه اولیه، قرار دارد.

    علاوه بر این، ممکن است سهم تازه عرضه شده در پایان مرحله اصلاح اولیه، برای مدت زمانی طولانی در محدوده قیمتی ثابت، نوسان کند و افت و خیز چندانی نداشته باشد.

    به عنوان مثال، نگاهی به روند قیمت سهام شرکت «پدیده شیمی قرن» با نماد «قرن» می اندازیم که در سومین روز اسفند ماه سال ۱۳۹۸ به قیمت هر سهم ۱۷۰۰۰ ریال عرضه اولیه شد.

    همان طور که مشاهده می کنید مرحله اول رشد این سهم قابل توجه بوده و با صعود به قیمتی بیش از ۵۵۷۰۰ ریال، ۲۲۸ درصد بازدهی به ثبت رساند.

    پس از آن، سهم برای مدتی کوتاه وارد فاز اصلاحی شد و در محدوده قیمتی مشخص نوسان داشت. در مرحله دوم رشد، قیمت سهم تا سطح ۷۲۹۰۰ ریال نیز رشد کرد.

    کلام آخر

    شما سهامدار عزیز بر اساس نوع نگاه خود به بازار سرمایه و استراتژی معاملاتی خود می توانید یکی از دو حالت زیر را در خصوص عرضه اولیه انتخاب کنید:

    • بعد از فرو ریختن صف خرید عرضه اولیه یا پس از اولین منفی شدن قیمت سهم، می توانید سهام خود را بفروشید در صورتی که:
      • شخصی ریسک گریز هستید.
      • ترس از دست دادن سود کسب شده را دارید.
      • سهم در رشد اولیه، بیش از ۲۰۰ درصد بازدهی نصیب سهامداران کرده است.
      • سهم بهتری برای خرید سراغ دارید.
      • عرضه اولیه جدید در راه است و نقدینگی کافی برای خرید آن ندارید.
    • در صورتی می توانید عرضه اولیه ها را برای مدت طولانی نگه دارید که:

    دید بلندمدت دارید و شخص عجولی نیستید. می خواهید از همان سهم مجددا خرید کنید. ریسک پذیری بالایی دارید و قدرت پذیرش از دست رفتن بخشی از سود کسب شده در کوتاه مدت را دارید. سرمایه خود را برای کوتاه مدت نیاز ندارید.