نگارنده این مطلب یک خبرنگار به نام”Bob Pisani”می باشد، که از سال ۱۹۹۰ میلادی تاکنون در شبکه خبری CNBC صرفاً به پوشش اخبار و وقایع بازارهای مالی در سطوح مختلفی پرداخته است. وی مهم ترین تجربیات ۲۹ سال فعالیت خود پیرامون بازار مالی را درقالب شش اصل ساده سرمایه گذاری بیان نموده و معتقد است؛ به کارگیری این قوانین تأثیر به سزایی در رشد سرمایه معامله گران بازار سهام در بلندمدت خواهد داشت. از دیدگاه او هر یک از این اصول شش گانه به اندازه هزاران دلار ارزش دارند، که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم.
اصول ۶ گانه نکات سرمایه گذاری
۱- از سود مرکب غافل نشوید!
حتماً بسیاری از شما در مکالمات روزانه خود عبارت «پول روی پول گذاشتن» را شنیده اید. این دقیقاً همان کاری است، که سود مرکب با سرمایه شما انجام می دهد. به واسطه بهره مرکب، میزان درآمدتان به مرور زمان بیشتر شده و در صورت بروز تغییر ناچیزی در نرخ بازدهی معاملات، شاهد تأثیر چشم گیر آن در درازمدت خواهیم بود. به منظور درک بهتر این مفهوم، یک سرمایه گذاری با افق زمانی ۲۰ ساله و سرمایه اولیه ۶ هزار دلاری را در دو حالت نرخ سود سالانه ۶ و ۸ درصد در نظر بگیرید. با نرخ بهره سالانه ۶ درصد، در پایان سال بیستم مجموعاً ۲۳۹٫۹۵۶ دلار خواهید داشت، اما اگر میزان سود سالیانه شما ۸ درصد باشد؛ پس از گذشت بیست سال سرمایه شما به ۳۰۲٫۵۳۷ دلار می رسد. مثال فوق تأثیرات بهره مرکب را به وضوح نشان می دهد. همچنین نباید تا زمان یافتن فرصت سرمایه گذاری مناسب، دارایی خود را به صورت کاملاً راکد نگهداری کنید، زیرا در بازار مالی تعلل بیش از حد، منجر به از دست رفتن فرصت های کسب درآمد می شود!
۲- هزینه های معاملاتی خود را به حداقل کاهش دهید
در صورتی که به منظور انجام معاملات و خدمات مشاوره ای کارمزدهای بالایی پرداخته و در سقف قیمت ها اقدام به خرید سهام نمایید؛ به احتمال زیاد بازدهی سرمایه گذاری شما در سطح پایینی خواهد بود، زیرا این دو عامل به راحتی می توانند؛ درصد سود حاصل از معاملات موفق را کاهش دهند. اینکه به دنبال بهره مندی از بهترین خدمات مالی باشید؛ کار درستی است، اما هیچ وقت بیش از نیاز خود در این امور هزینه نکنید. مطمئناً سرمایه گذاری که سالانه ۱ درصد از درآمدش را بابت این گونه خدمات می پردازد، نسبت به فردی که درصد بالاتری از سود خود را به این مسائل اختصاص می دهد؛ بازدهی معاملاتی بیشتری را تجربه خواهد کرد. همان طور که در بخش اول نیز به آن اشاره نمودیم؛ چنین تفاوت های کوچکی می توانند، وجه تمایز معامله گران در بلند مدت باشند!
۳- مسائل پیرامون سرمایه گذاری را ساده ببینید
به منظور سرمایه گذاری موفق، نیازی به مالکیت ۵۰ نوع دارایی مختلف و پیروی از مدل های سرمایه گذاری پیچیده نیست! همیشه به یاد داشته باشید، که پیچیدگی ها در بازار مالی فقط موجب سردرگمی می شوند و در مقابل، ساده نگری اغلب بهترین استراتژی سرمایه گذاری است. شما باید صرفاً روی دارایی هایی سرمایه گذاری کنید، که ماهیت آن ها را به طور کامل درک نموده باشید. در واقع به عنوان یک معامله گر باید بتوانید، تمام جزئیات مربوط به سرمایه گذاری خود را در یک برگه کاغذ کوچک نیز توصیح دهید. اگر از سبد متنوعی از دارایی ها نظیر سهام، صندوق سرمایه گذاری (مشترک و قابل معامله) و… استفاده می کنید؛ یک سبد سرمایه گذاری حاوی ۶ الی ۱۰ دارایی مختلف، گزینه مناسبی است.
۴- از زمان بندی بازار بپرهیزید!
هر ماه مقدار مشخصی از درآمد خود را در بازار سرمایه گذاری کنید و این موجب می شود، که همیشه و در تمام شرایط اعم از صعودی و نزولی، به دنبال بهترین موقعیت های خرید سهام باشید. زمان ورود به بازار کاملاً تحت کنترل شماست، اما تقریباً اکثریت قریب به اتفاق معامله گران حرفه ای نیز نمی توانند، بهترین زمان خروج از بازار را تشخیص دهند. در نتیجه کسب بازدهی بالاتر از شاخص های بازار، کار دشواری می باشد. در واقع هیچ کس نمی تواند، همیشه دقیقاً پیش از وقوع روندهای نزولی از بازار خارج شود! در بازار سهام آمریکا، شاخص S&P در ۲۰ سال گذشته به طور متوسط سالانه ۷٫۲ درصد بازدهی ثبت کرده؛ اما طی این مدت ۱۰ روز کاری بسیار عالی وجود داشته است، که اگر در آن روزها معامله نداشتید؛ بازدهی شما به نصف یعنی ۵/۳ درصد کاهش می یافت.
۵- با حداکثر مقدار ممکن سرمایه گذاری کنید
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
هر شغلی که داشته باشید، دیر یا زود بازنشستگی به سراغ شما خواهد آمد. به همین دلیل، باید پیش از فرا رسیدن این دوران یک جریان درآمدی غیر فعال برای خود ایجاد کنید. داشتن درآمد مناسب در زمان بازنشستگی، تا حد زیادی تابع میزان سرمایه گذاری شما است. در نتیجه پس انداز و سرمایه گذاری بیشتر در دوران فعالیت، می تواند زندگی مرفه تری را طی دوران استراحت برایتان به ارمغان بیاورد. امروزه شرکت های بیمه و سرمایه گذاری، طرح های بازنشستگی زیادی را با افق های زمانی طولانی مدت ارائه می دهند؛ که با انتخاب موارد دارای حاشیه سود مناسب و معتبر، قطعاً آینده مالی مطمئنی خواهید داشت. هم چنین اگر بتوانید، شخصاً و به صورت مستقیم در بازار سهام فعالیت کنید؛ مهارتی کسب نموده اید، که در هر نقطه از جهان و با ساده ترین ابزار قابل انجام است و از همه مهم تر، شما هیچ گاه بازنشسته نخواهید شد!
۶- به استراتژی سرمایه گذاری خود پایبند باشید
یکی از بزرگ ترین اشتباهاتی که به وفور در میان سرمایه گذاران مشاهده کرده ام؛ نداشتن برنامه سرمایه گذاری یا عدم پایبندی به آن است. متأسفانه آن ها با دیدن درصدهای منفی قرمز رنگ در تابلوی بازار بورس، به استراتژی خود شک کرده و سریعاً تصمیم به تغییر آن می گیرند. این رفتار، نشان دهنده عدم ثبات شخصیتی معامله گر و عجول بودن بیش از حد است؛ که نتیجه ای جز شکست در پی نخواهد داشت. به طور کلی هوشمندانه ترین استراتژی سرمایه گذاری آن است، که به مواردی نظیر سرمایه گذاری بلندمدت، عدم اصرار به زمان بندی بازارها، متنوع سازی دارایی ها، پس انداز و سرمایه گذاری با مبالغ حداکثری تأکید کرده باشد.