آشنایی با کلاهبرداری ارز دیجیتال

چرا کلاهبرداری اتفاق می افتد؟ چرا از ما سواستفاده می کنند؟ دلیل اصلی آن به عدم آگاهی ما برمی گردد. وقتی ما در زمینه ای آگاهی نداریم از ما سواستفاده می کنند بنابراین باید در این موارد بسیار زیاد دقت کنیم. اما راه حل آن چیست؟ راه حل آن بالا بردن سطح دانشمان در زمینه کلاهبرداری ارز دیجیتال و انواع آن است.

به عنوان مثال ممکن است از طریق یک ایمیل با یک اسکرین شات از سایت معروف و مشخص در زمینه ارزهای دیجیتال به ما پیامی فرستاده شود که شما برنده تعدادی بیت کوین شده اید و برای دریافت بر روی لینک زیر کلیک کنید.

در این مواقع یک فرد هوشیار هیچ گاه بر روی این لینک کلیک نمی کند و در ذهنش احتمال کلاهبرداری و هک شدن از طریق آن لینک را می دهد. این در حالی است که برخی افراد به دلیل عدم آگاهی و دانش کافی کنجکاو شده و بر روی آن لینک کلیک می کنند و مورد کلاهبرداری و هک شدن قرار می گیرند.

ما در این مقاله از سری مقالات آموزش ارز دیجیتال قصد داریم تا به بررسی کلاهبرداری ارز دیجیتال و معرفی انواع آن بپردازیم. بنابراین به شما نیز توصیه می کنیم تا انتهای این مقاله همراه باشید تا با انواع روش های روز کلاهبرداری آشنا شوید و نسبت به این روش ها آگاهی لازم را پیدا کنید.

1- کلاهبرداری ارز دیجیتال به روش باج افزار

یکی از مهم ترین و جدیدترین حملاتی که در این فضا اتفاق می افتد نوع حملات باج افزار است. کار باج افزار به این صورت است که سیستم، فایل ها و اطلاعات شما را کد دار می کنند و از شما باج می خواهند تا کلید آن را به شما بدهند و منطق آن بر پایه باج خواهی است.

در این حالت اگر باجی که آن ها می خواهند به صورت ریالی یا دلار یا هر چیز قابل پیگیری باشد می توانیم آن را با شکایت پیگیری کنیم. اما آن ها برای جلوگیری از این اتفاق چه می کنند؟ آن ها در این مواقع باجی که می خواهند بگیرند را به صورت ارز دیجیتال طلب می کنند تا رد آن ها قابل پیگیری نباشد.

بنابراین این روش کلاهبرداری ارز دیجیتال طرفداران زیادی را پیدا کرده است و این روزها حمله به این روش نسبت به سایر روش ها بسیار رایج تر شده است.

راه شناخت کلاهبرداری ارز دیجیتال به روش باج افزار

  1. کلید خصوصی را سرقت می کند.
  2. سخت افزار شما را تسخیر می کند مانند یک ماینر و آن را در یک استخر جمع می کند و با آن ماین می کند و cpu و سیستم شما را ضعیف می کند.
  3. این حمله از طریق فرستادن لینک یا هر چیز دیگر به ایمیل، فیس بوک و… اتفاق می افتد و راه جلوگیری از آن این است که بر روی هر لینکی کلیک نکنیم یا هر پیامی را باز نکنیم.

2- طرح های پانزی

کلاهبرداری ارز دیجیتال و معرفی انواع آن

طرح های پانزی، هرمی و شبکه ای یکی دیگر از انواع کلاهبرداری ارز دیجیتال است که با وعده پرداخت سودهای بسیار بالا و با بازدهی مشخص از طریق اضافه کردن زیر مجموعه، افراد را فریب می دهند.

می توان گفت این شیوه کلاهبرداری بزرگترین بخش از کلاهبرداری در حوزه سرمایه گذاری و ارزهای دیجیتال است و بسیاری از شکل های کلاهبرداری دیگر از همین ترفند الهام می گیرند.

دوره اختصاصی
دوره نخبگان، استاد تمامی در ترید
دوره نخبگان، استاد تمامی در ترید

دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است

دریافت اطلاعات بیشتر

این طرح به این صورت عمل می کند که فرد کلاهبردار افراد ناآگاه را ترغیب به سرمایه گذاری در چندین پروژه پرسود می کنند و از این طریق پول های آن ها را در اختیار خود می گیرند. سودی که در طرح های پانزی در نظر گرفته می شود آن قدر بالاست که افراد زیادی را وسوسه کرده و گول می خورند.

در حقیقت این روش همان روش شرکت های هرمی است که پول افراد در هیچ جا سرمایه گذاری نمی شود و فقط با نوعی بازی با پول، از طریق زیر مجموعه گیری، از سرمایه افراد جدیدی که وارد مجموعه می شوند، سود افراد قدیمی پرداخت می شود تا اعتماد افراد به سیستم جلب شده و افراد بیش تری را به عنوان زیر مجموعه وارد این مجموعه کنند؛ اما در نهایت که افراد زیادی وارد سیستم شدند و پول قابل توجهی فراهم شد، فرد کلاهبردار فرار کرده و طرح فرو می پاشد.

از ویژگی های این روش کلاهبرداری ارز دیجیتال می توان به موارد زیر اشاره کرد:

راه شناخت کلاهبرداری ارز دیجیتال به روش پانزی

  1. وعده دادن سودهای رویایی با پیام هایی مانند: سرمایه خودت را دو برابر کن! آیا از بی پولی خود رنج می برید؟ و…
  2. تضمین سود بالا و ریسک پایین مثلاً من سود 400 درصدی دارم با ریسک 2 درصدی و…
  3. بیش تر از تمرکز بر روی توسعه محصول یا سرویسی که ارائه می دهند، تمرکزشان بر روی بازاریابی، نتورکینگ و زیرمجموعه گیری است.

3- کلاهبرداری ارز دیجیتال به شیوه استخراج ابری

کلاهبرداری ارز دیجیتال و معرفی انواع آن

یکی دیگر از روش های کلاه برداری در زمینه ارزهای دیجیتال، کلاهبرداری به شیوه استخراج ابری است که با محبوبیت استخراج ابری به دلیل هزینه بالای برق و تجهیزات استخراج ارزهای دیجیتال راه را برای کلاهبرداران باز کرده است.

در این روش بیش تر از طریق ربات های تلگرامی استخراج با عنوان های تبلیغاتی وسوسه برانگیز مانند: “استخراج ارزهای دیجیتال بدون نیاز به دستگاه”، “کسب درآمد میلیونی تنها با استخراج بیت کوین”، “دریافت بیت کوین رایگان از طریق بات تلگرام” و… اقدام به کلاهبرداری می شود و بیش تر آن ها از طرح های پانزی پیروی می کنند.

به این صورت که سرمایه گذاران با تصور اینکه پول آن ها صرف خرید تجهیزات ماینینگ و انجام عملیات استخراج می شود، به آن ها اعتماد می کنند، در حالی که در واقعیت هیچ استخراجی در کار نیست.

ممکن است این سوال در ذهنتان ایجاد شود که در ربات های تلگرامی نیاز به پرداخت وجه نیست، اما جالب است بدانید که در این ربات‎‎ها با رسیدن سرمایه شما به کف برداشت، تنها زمانی به شما اجازه برداشت خواهند داد که شما یا زیر مجموعه شما از آن ربات خرید انجام داده باشید.

در این روش کلاهبرداران به سراغ افراد تازه وارد دز زمینه ارزهای دیجیتال، که آشناییت زیادی با نحوه دقیق عملکرد استخراج ندارند می روند و سعی می‎کنند تا با ارائه برنامه‎های استخراج خود تحت عنوان فرصت‎های سخاوت مندانه کسب درآمد، اقدام به جذب افراد و کلاهبرداری کنند.

راه شناخت کلاهبرداری از طریق استخراج ابری

  • سوال پرسیدن در مورد میزان دانش کاربران در مورد استخراج
  • اطلاع دادن در مورد فرصت های مختلف برای استخراج تعداد بسیار بالای بیت کوین
  • قراردادن ماشین حساب در وب سایتشان به این منظور که کاربران در آن سرمایه اولیه خود را وارد کنند و میزان سود دریافتی آن را ببینند. به عنوان مثال اگر فردی 10 میلیون تومان سرمایه داشته باشد و با وارد کردن آن در ماشین حساب متوجه شود که می تواند به ازای آن 10 میلیون تومان، ماهیانه 2 میلیون تومان سود دریافت کند، وسوسه خواهد شد.
  • مطابق با روش پانزی در این روش نیز ابتدا سودها منظم و به صورت ماهیانه واریز خواهد شد، اما به مرور زمان این واریزی ها به تعویق افتاده و سپس حساب کاربران را به بهانه های مختلف مسدود می کنند و شخص کلاهبردار فرار می کند.
  • استفاده از عناوین، “استخراج ابری”، “استخراج ارز دیجیتال بدون نیاز به دستگاه”، “کسب درآمد میلیونی از طریق استخراج بیت کوین در زمان کوتاه”، “اجاره دستگاه استخراج” و… در تبلیغاتشان.
  • مشاهده نام وب سایت ها در سایت های معتبر نظیر خبر گزاری ها و… نشانه سالم بودن و معتبر بودن این وب سایت ها نیست؛ زیرا آن ها نیز مانند بسیاری افراد دیگر با اندکی هزینه و تنها با یک رپورتاژ آگهی می توانند در آن سایت های معتبر به تبلیغات در بستر اینترنت بپردازند.
  • از صحت محل استخراج آن ها اطمینان حاصل کنید، زیرا بسیاری از این افراد تنها با انتشار یک ویدیو دروغین از فارم استخراجشان اقدام به فریب افراد می کنند.

4- وب سایت های تحمیل کننده (روش فیشینگ)

کلاهبرداری ارز دیجیتال و معرفی انواع آن

شما ممکن است از شخصی با تبحر در حوزه ارزهای دیجیتال بسیار نکات قابل توجهی را در زمینه کلاهبرداری ارز دیجیتال دنبال کنید، اما با مراجعه تصادفی به یک وب سایت جعلی (فیشینگ)، همچنان قربانی شوید.

تعداد شگفت انگیزی از وب سایت ها وجود دارد که برای شبیه سازی به شرکت های معتبر و اصلی معتبر راه اندازی شده اند.

اگر یک نماد قفل کوچک وجود ندارد که نشانگر امنیت در نزدیکی نوار URL باشد و هیچ “https” در آدرس سایت اصلا به باز کردن آن سایت فکر نکنید. حتی اگر این سایت با سایتی که فکر می کنید از آن بازدید می کنید یکسان به نظر برسد، ممکن است خود را برای پرداخت به سکوی دیگری هدایت کنید.

به عنوان مثال، شما بر روی پیوندی کلیک کنید که به نظر می رسد یک سایت قانونی است، اما مهاجمان به جای حرف “o” یک URL جعلی ایجاد کرده اند که صفر در آن جایگزینه “o” است.

البته این سیستم عامل شما را به سمت سرمایه ارز رمزپایه ای که قبلاً در مورد آن تحقیق کرده اید نمی برد. برای جلوگیری از این موضوع، URL دقیق را در مرورگر خود تایپ کنید و آن را نیز دوبار بررسی کنید.

راه شناخت کلاهبرداری ارز دیجیتال به روش فیشینگ

  • استفاده از اشتباه تایپی یا استفاده از حروف مشابه بجای حروف اصلی در آدرس سایت
  • فریب دادن افراد با دادن وعده های دروغین مانند “دریافت بیت کوین رایگان” از طریق ایمیل، پبامک و…
  • ارسال لینک یا فایلی ناشناس به ایمیل شما
  • ایجاد صفحات تبلیغاتی با نمایش کلمه Ad به معنای تبلیغات در صفحات مختلف گوگل 
  • ارسال ایمیل با عبارت وسوسه انگیز مانند “شما برنده شدید” و…

5- کلاهبرداری ارز دیجیتال از طریق صرافی های و کیف پول های جعلی

دنیای ارز دیجیتال روزانه شاهد صرافی های متقلب و جعلی است که یک شبه به وجود می آیند و ناپدید می شوند. این صرافی ها به قصد سرقت ارز دیجیتال یا پول نقدتان به وجود می آیند و در قالب های مختلف به کلاهبرداری می پردازند.

به عنوان مثال گاهی این صرافی ها در زمانی که پولی را به حساب خود واریز می کنید، کارمزدهای هنگفت از شما می گیرند و یا برخی از آن ها برای برداشت پول روش های سخت و دشوار پیش روی شما می گذارند که عملاً برداشت را برای شما غیرممکن می کنند.

همچنین برخی دیگر در ابتدا محیط پلتفرم خود را برای کاربران تازه کار جذاب جلوه می دهند و حتی از آن ها برای انجام معاملات و تراکنش ها کارمزد دریافت نمی کنند، اما پس از مدتی با مسدود کردن حساب های کاربران جلوی انجام معاملات را می گیرند.

در خصوص کیف پول های جعلی نیز به همین صورت است. به عنوان مثال چندی پیش یک نرم افزار جعلی با عنوان لجر لایو (کیف پول رسمی سخت افزاری لجر) در گوگل پلی دیده شد و بسیاری از کاربران ایرانی که به دلیل تحریم ها قادر به استفاده از نرم افزار رسمی ولت سخت افزاری لجر نبودند با جستجوی «Ledger Live» و دیدن این نسخه تقلبی بدون آگاهی اقدام به دانلود آن می کردند.

در تصویر زیر می توان تفاوت نسخه رسمی و جعلی این ولت را مشاهده کرد.

راه شناخت کلاهبرداری ارز دیجیتال به روش صرافی و کیف پول های جعلی

  • تبلیغات کاذب آن ها در پاپ آپ، گروه ها و کانال های نامعتبر
  • به تعداد بازید، تعداد نصب و امتیازهای کاربران حتی در گوگل پلی و اپ استور دقت کنید.
  • مشاهده تغییرات مشکوک و حجم معاملاتی غیر واقعی در مورد صرافی های تازه تاسیس

6- برنامه های جعلی موبایل

روش متداول دیگر که کلاهبرداران سرمایه گذاران ارز رمزنگاری را فریب می دهند، استفاده از برنامه های جعلی است که از طریق Google Play و Apple App Store قابل بارگیری هستند.

اگرچه ذینفعان اغلب می توانند به سرعت این برنامه های جعلی را پیدا کرده و از بین ببرند، اما این بدان معنا نیست که برنامه ها روی بسیاری از خطوط اصلی تأثیرگذار نیستند. به گزارش بیت کوین نیوز، هزاران نفر در گذشته برنامه های جعلی ارز رمزنگاری شده را بارگیری کرده اند.

کلاهبرداری ارز دیجیتال و معرفی انواع آن

راه شناخت کلاهبرداری ارز دیجیتال به روش برنامه های جعلی موبایل

اگرچه این خطر بیش تر برای کاربران اندروید است، اما هر سرمایه گذار باید از این احتمال آگاه باشد. آیا غلط املایی های واضحی در کپی یا حتی نام برنامه وجود دارد؟ آیا نام تجاری با رنگ آمیزی عجیب یا یک آرم نادرست غیراصولی است؟ توجه داشته باشید و بارگیری مجدد را بررسی کنید.

7- توییت های بد و سایر به روزرسانی های رسانه های اجتماعی

کلاهبرداری ارز دیجیتال و معرفی انواع آن

اگر افراد مشهور و مدیران را در شبکه های اجتماعی دنبال می کنید، نمی توانید مطمئن باشید که حساب های جعلی را دنبال نمی کنید. همین امر در مورد ارزهای رمزپایه نیز صادق است، جایی که ربات های مخرب و جعل هویت بسیار زیاد هستند.

به پیشنهادهای توئیتر یا فیس بوک اعتماد نکنید، به خصوص اگر نتیجه غیرممکن به نظر می رسد؛ زیرا حساب های جعلی همه جا هستند.

اگر شخصی در این سیستم عامل ها حتی مقدار کمی از ارز رمزنگاری شده شما را به منظور انجام کاری از شما بخواهد، احتمالاً هرگز نمی توانید آن را پس بگیرید. فقط به این دلیل که دیگران به این پیشنهاد پاسخ می دهند، تصور نکنید که آنها ربات نیستند؛ بنابراین در این خصوص نیز باید خیلی احتیاط کنید.

8- کلاهبرداری ایمیل ها

حتی اگر دقیقاً مانند ایمیلی است که از یک شرکت مجاز ارزهای رمزپایه دریافت کرده اید، قبل از سرمایه گذاری ارز دیجیتال خود مراقبت کنید. آیا ایمیل دقیقاً یکسان است و آیا آرم و مارک تجاری یکسان هستند؟ آیا می توانید تأیید کنید که آدرس ایمیل به طور قانونی به شرکت متصل است؟

توانایی بررسی این موضوع یکی از دلایل مهم بودن انتخاب شرکتی است که افراد واقعی در آن کار می کنند. اگر به ایمیلی شک دارید، از شخصی که در آنجا کار می کند سوال کنید و برای رسیدن به یک سایت هرگز روی پیوند موجود در پیام کلیک نکنید.

کلاهبرداران اغلب ICO های جعلی یا پیشنهادات اولیه سکه را به عنوان راهی برای سرقت بودجه قابل توجه اعلام می کنند. دنبال این ایمیل های جعلی و پیشنهادات وب سایت نباشید. همچنین در صورت دریافت این نوع ایمیل ها قبل از باز کردن آن، وقت خود را صرف بررسی تمام جزئیات کنید.

متأسفانه، روش های بسیاری وجود دارد که برخی از کاربران اینترنت از سیستم های محاسباتی ناامن برای استخراج یا سرقت ارز رمزنگاری شده بهره می برند.

توصیه ما به شما این است که قبل از شروع سرمایه گذاری در ارزهای رمزپایه، درباره ایمن ماندن و محافظت از خود در این بازار در حال ظهور اطلاعات و سطح دانش خود را افزایش دهید.

جمع بندی!

در اینجا نگاهی به کلاهبرداری های رایج و روش های جلوگیری از قربانی شدن از طریق کلاهبرداری ارز دیجیتال پرداختیم. به عنوان جمع بندی نهایی، هنگامی که به دنبال شرکت های رمزنگاری دیجیتال و استارتاپ ها هستید، کارشناسان توصیه می کنند که ابتدا تأییدیه بلاکچین را تأیید کنید، به این معنی که آن ها داده های دقیق معامله را ردیابی می کنند.

همچنین بررسی کنید که آن ها برنامه های تجاری محکمی دارند که مشکلات را برطرف می کند. شرکت ها باید نقدینگی ارز دیجیتال و قوانین ICO خود را مشخص کنند.

باید افراد واقعی پشت این شرکت باشند. اگر استارت آپ مورد بررسی شما فاقد برخی از این خصوصیات است، قبل از هرگونه تصمیمی با دقت بیشتری فکر کنید.