جاستین سان
جاستین سان (Justin Sun) یا یوچن (YuChen)، متولد 30 جولای 1990 به عنوان یک کارآفرین جوان در حوزهی فن آوری از کشور چین شناخته میشود. وی از سال 2007 تا 2011 در دانشگاه پکن تحصیل کرد و لیسانس خود را در رشته تاریخ دریافت کرد. از سال 2009 تا 2010 نیز در رشته علوم و هنرهای لیبرال در دانشگاه هنگ کنگ چین تحصیل کرد و پس از آن از سال 2011 تا 2013 در دانشگاه پنسلیوانیا تحصیل کرد و مدرک کارشناسی ارشد اقتصاد سیاسی را دریافت کرد.
سان همیشه تمایل زیادی به داشتن شهرت و اعتبار توجه زیادی داشته است. او دانش آموز خوب و شیفته ایدههای لیبرال بود و هرگز از ایستادگی در برابر قدرت بزرگتر دست برنمیداشت.
در پروفایل GQ اولیه سان که در چین منتشر شد، وی دوران مدرسه خود را به یاد آورد و گفت كه او اغلب «رهبر افكار مدرسه» بود كه اغلب مخالف جریان اصلی بود. سان، منتقد جدی سیاستهای مدرسه، همچنین نویسندهای توانا بود که مقالاتی پر از انتقاد شدید از دولت چین داشت.
فردی که قصد داریم به شما معرفی کنیم مجلهی فوربز در سال 2017 او را در لیست سی نفرهی افراد موفق زیر 30 سال قرار دارد.
جاستین سان چه دستاوردهایی دارد؟
- قبل از بنیانگذاری ترون (Tron (TRX))، جاستین سان به مدت دو سال به عنوان نماینده ارشد و مشاور در شرکت ریپل (Ripple) مشغول به کار بود.
- او همچنین بنیانگذار و مدیر ارشد اجرایی شبکه اجتماعی PEIWO نیز هست، این شبکه اجتماعی با وجود ردصلاحیت از سمت دولت مورد پسند بسیاری از مردم واقع شد.
- او در سال 2017 در یک مراسم افتتاحیه سیستم عامل ارز رمزنگارشی شده خود را معرفی کرد که تنها در چین 63 میلیون یورو بدست آورد.
- وی همچنین مدیرعامل شرکت BitTorrent است که در سال 2019 خریداری کرد و صاحب Poloniex (ارز رمزنگاری شده نسبتاً شناخته شده) است.
- او یک کارآفرین خلاق در حوزه فناوری، بنیانگذار پلتفرم ارز رمزنگاری شده TRON و مدیر عامل فعلی شرکت Rainberry است.
- در سال 2011 او روی جلد مجله چینی Yazhou Zhoukan، در لیست رقبای هفته در آسیا قرار گرفت. در سال 2014 از او به عنوان رهبر جهانی جوانان در گردهمایی سالانه داووس در سوئیس نام برده شد و در سال 2015 کانال تلویزیونی CNTV چین او را به عنوان یکی از مهمترین کارآفرینان جدید معرفی کرد.
رابطه جک ما و جاستین سان
جک ما، مدیر عامل Alibaba، از جاستین سان که روزهای 26 سالگیاش را میگذراند درخواست کرد تا در دانشگاه هوپان تحصیل کند. جاستین از شخص جک ما درسهایی گرفت و از آن زمان این دو دوستان خوبی شدند.
شایعات حاکی از آن است که وقتی جاستین سان با دولت چین به مشکلاتی برخورد، جک ما با استفاده از نفوذ خود در دستگاه دولتی به حل برخی از مشکلاتی که بر سر راه وی بود پرداخت. جاستین نیز با اهدا حدود 1.2 میلیون یورو به دانشگاه هوپان در آوریل 2019، هزینهی آن را به خوبی بازپرداخت کرد.
قبل از اینکه جاستین با ارز رمزنگاری شده مورد توجه قرار گیرد، او قبلاً سابقه رسانهای داشته است.
نحوهی ثروتمند شدن سان به این صورت بود که وی با سرمایهگذاری اولیه در بیت کوین به یک میلیونر کاغذی تبدیل شد و در بازگشت به پکن در سال 2013، به Ripple Labs، شرکت آمریکایی که پروتکل پرداخت ریپل را توسعه داده بود، پیوست. در همان سال، او Peiwo، یک برنامه دوستیابی اجتماعی مبتنی بر صدا را تأسیس کرد.
جاستین سان بنیانگذار ترون (TRX)
TronFi دارای خصوصیات مثبت آشکار و رقابتی است. کمترین آن این است که هزینههای کمتری نسبت به ارز اتریوم دارد که بسیاری از سرمایهگذاران خردهفروشی را از ورود به این فضا منع کرده است.
ثانیا، Tronfi برای سرمایهگذاران خردهفروشی چینی قابل دسترسی است: توسط توسعهدهندگان چینی برای مخاطبان چینی به زبان چینی طراحی شده است. کانال بازاریابی آن به جای تلگرام یا دیگر اپلیکیشنهای مورداستفاده جهانی در WeChat (یک اپلیکیشن ساخت چین) است.
جاستین سان اغلب در رسانه ها منفی است!
سان به عنوان یک استاد بازاریاب واقعی، همیشه با هر کاری که انجام میدهد توجه مردم را به خود و شرکتهایش را جلب میکند. او در دسامبر 2019 قول داد که 1 میلیون دلار به سازمان گرتا تونبرگ کمک کند به علت که این نیز نگرانیهای مشترکی مبنی بر گرم شدن کره زمین دارد. این کار وی از نظر دو میلیون دنبالکنندهاش در توییتر نوعی تحقیر به حساب آمده است.
واقعیت این است که ارز رمزنگاری شده برای استخراج شدن به مقدار زیادی انرژی نیاز دارد. از آنجا که انرژی ارزان در چین موجود است، حدود 50٪ از تمام استخراج کنندگان این ارزها در این کشور هستند.
باور بر این است که استخراج ارز رمزنگاری شده به آلودگی هوا در چین دامن میزند؛ بنابراین او به این دلیل مورد انتقاد جمع زیادی از مردم است.
در سال 2019، جاستین سان به داشتن دنبالکنندگان جعلی در توییتر متهم شد و دیگر موردی که ممکن است برایش دردساز شود این است که او هنوز به طور کامل هزینه خرید شرکت بیت تورنت را پرداخت نکرده است.
قرار ناهار با بزرگترین سرمایه گذار جهان؟!
جاستین سان وقتی به شهرت جهانی دست یافت که در تابستان سال 2019، 4 میلیون یورو برای صرف ناهار با وارن بافت، سرمایهگذار افسانهای و مدیرعامل Berkshire Hathaway پرداخت. او ادعا کرد که میخواست اولین کسی باشد که وارن بافت را برای سرمایه گذاری در حوزهی ارزهای رمزنگاری شده تشویق میکند.
منتقدان این کارآفرین جوان ادعا کردند که او از همه چیز برای بازاریابی استفاده کرده است. از آنجا که این داستان سبب ایجاد جریانهای خبری زیادی در سراسر جهان شد، موفقیتآمیز قلمداد میشود. هیاهوی رسانهای قابل چشمپوشی نیست.
اما همانطور که مصاحبه کننده CNBC به سان گفت:
«وارن بافت بین کوین را با قمار در لاس وگاس مقایسه کرده و ارزهای رمزنگاری شده را سم موش صحرایی خوانده»
سان با خیالی راحت خندید و تأکید کرد که وارن بافت به عنوان یکی از موفقترین سرمایهگذاران جهان، منابع اطلاعاتی درستی ندارد.
چندی بعد، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا، دونالد ترامپ در توییتی نوشت که طرفدار بیت کوین و سایر ارزهای رمزپایه نیست چرا که ارزش آنها به اندازهی باد هواست!
سان برای پاسخ به این توئیت گفت:
«آقای رئیس جمهور، شما با اخبار جعلی گمراه شدهاید، بیتکوین و بلاکچین بهترین فرصت برای ایالات متحده است! من دوست دارم شما را به همراه رهبران کریپتوکارنسی و سرمایهگذار بزرگ وارن بافت در تاریخ 25 ژوئیه به صرف ناهار دعوت کنم.»
یک هفته بعد، حساب توییتر Tron اعلام کرد که قرار ناهار به دلیل سنگ کلیهی سان به تعویق افتاده است.
اما درست پس از آن که سان اعلام کرد در حال برنامهریزی مجدد ناهار خود با وارن بافت است، روزنامههای چینی اخباری منتشر کردند مبنی بر اینکه سان نه تنها به جمع آوری پول، قماربازی و پولشویی غیرقانونی متهم بود، بلکه گویا توسط مقامات چینی در پکن بازداشت شد و علت لغو قرار ملاقات او نیز تحریم و ممنوعالخروج شدن وی از طرف دولت چین بوده است.
سان ادعاهای مطرح شده را رد کرد و گفت که وی تحت درمان سنگ کلیه قرار دارد. وی به ماندارین نوشت: «جمعآوری کمکهای مالی غیرقانونی از شبکه درست نبود» و افزود که ترون با مقامات «همکاری فعال» دارد تا بتواند الزامات قانونی را رعایت کند. وی افزود که ترون در سنگاپور، جایی که در آن واقع شده است، از قوانین و مقررات پیروی میکند و این ادعای پولشویی «درست نیست».
دولت چین به سان اعتماد ندارد!
جاستین سان هر روز بیشتر از روز قبل زیر نظر دولت چین قرار میگیرد. این دولت کمونیست که قبلاً طرفدار ارزهای رمزپایهای بود که مشاغل زیادی را فراهم میکرد، به دو دلیل تغییر شیوه داده است:
1- استخراج ارزهای رمزنگاری شده به انرژی ارزان متکی است و در چین این به معنای استفاده از معادن ذغال سنگ آلوده است که هنوز هم بیشتر انرژی چین را تأمین میکنند. دولت پکن از آن زمان برای کاهش اثر کربنی آن، قوانین سختگیرانهای را بر کل صنعت ارزهای رمزنگاری شده وضع کرد.
2- دلیل دوم این که ارزهای رمزنگاری شده اطلاعات را مخفی میکنند. از آنجا که هیچ بانک مرکزی درگیر نیست، رمزگذاری در چندین مورد با فعالیتهای مجرمانه مرتبط بوده است. به هر حال پرداخت بین دو کیف پول رمزارزی از یک اسم به اسم دیگر انجام نمیشود؛ بلکه بیشتر از یک کیف پول به کیف پولی دیگر است. غالباً ثبت نام با یک نام حتی ضروری نیست، که به معنای ناشناس بودن است.
چین از زمان رونق اقتصادی اش در قرن اخیر چندین میلیاردر خودساخته داشته است این بدان معنی است که افراد ثروتمند با استفاده از رمزنگاری پول خود را به واحدهای بزرگ مالیاتی منتقل میکنند. بنابراین، به طور ویژه از زمان روی کار آمدن رئیس جمهور شی جین پینگ، دولت چین میلیاردهایی را که از پرداخت مالیات شانه خالی میکنند، شکار میکند.
بعد از انتشار خبرهای مربوط به قرار ملاقات جاستین سان با وارن بافت، شایعاتی حاکی از آن بود که وی یکی از همین افراد محکوم به فرار مالیاتی است، اما وی با عنوان مدیرعامل ترون این موضوع را چندین بار رد کرده است.
درگیری با بنیانگذار اتریوم (Ethereum)
شاید بدانید که اتریوم نیز یکی از ارزهای رمزنگاری شده محبوب به حساب میآید که در کنار بیتکوین و دیگر ارزهای دیجیتال برای خرید و فروش مورد استفاده قرار میگیرد.
بنیانگذار اتریوم، Vitalik Buterin در چندین مورد با جاستین سان بر سر توییتر درگیر شد. در آوریل 2018، سان نموداری را به نمایش گذاشت که استدلال میکرد ترون (TRON) یک پروتکل برتر نسبت به اتریوم (Ethereum) است.
Buterin از طریق توییتر جاستین سان را به عدم درستی در نشان دادن تواناییهای سیستم عامل ترون متهم کرد و به ادعاهای قبلی دزدی ادبی توسط دیگران علیه وی و TRON اشاره کرد. Buterin در ماه سپتامبر در حالی که از سخنان بحثبرانگیزی که در مورد رشد بالقوه بازار صنعت بلاکچین ارائه کرد، تلنگرهایی را با عنوان روشهای نادرست جذب افراد به سیستم ارزهای رمزپایه زد.
موفقیت یا عدم موفقیت؟!
اولین موفقیت مهم سان برنامه Peiwo بود که به «مرا همراهی کن» ترجمه میشود، برنامهای با یک اتاق گفتگوی زنده با ده میلیون کاربر که از نظر کاربران یک موفقیت بزرگ محسوب میشد. اما این برنامه قابلیتهای منفی نیز داشت که سرانجام، از فروشگاههای اپلیکیشنهای اپل و اندروید حذف شد و مقامات چینی آن را به همراه سایر مواردی که «ارزشهای سوسیالیستی را بر هم میزند» تعطیل کردند.
در جایی بین سفر مداوم سان به این سو و آن سو از پکن به سانفرانسیسکو، وی بیت تورنت را به قیمت 140 میلیون دلار خریداری کرد. بخشی از آنچه این معامله را منحصر به فرد کرد فضای برخورد ابرقدرتها بود که آن را احاطه کرده بود. در تابستان 2018، برخی از کارشناسان آمریکایی میگفتند سیاست تجاری ایالات متحده و چین با وجود سود کم به اقتصاد آمریکا آسیب رسانده و پارانویای جنگ سرد برانگیخته است.
پس از خرید بیت تورنت، سان ناگهان با یک پا در پکن و پای دیگر در سانفرانسیسکو درگیریهای مربوط به آن را آغاز کرد.
کارمندان ارشد بیت تورنت نگران بودند که دولت ایالات متحده ممکن است این همکاریها را موشکافی کند، اما خطرات ناشی از جنگ تجاری ایالات متحده و چین متوجه سان نبود.
یکی از کارمندان ارشد سابق میگوید: «جاستین به موانع نگاه میکند و فکر میکند که میتواند از آنها عبور کند، این ذهنیت یک کارآفرین است که از برخی جهات عالی است. اما این شامل قانونشکنی در جنبههای کم اهمیت کارها نیز میشود.»
من فکر میکنم که اشکالی ندارد
سان با ابراز «من فکر میکنم که اشکالی ندارد» سعی کرد این نگرانیها را برطرف کند.
به هرحال که جک ما، مدیرعامل شرکت Alibaba توسط نماینده ایالات متحده آمریکا برای نقض IP در لیست سیاه قرار دارد. اما بیت تورنت دقیقاً به این دلیل زنده مانده بود که کارمندان ارشد شرکت و وکلا از مناطق خاکستری دوری میکردند.
آنها یک فناوری ارائه دادند در حالی که محتوایی غیرقانونی توزیع نکردند: «ما میخواهیم اطمینان حاصل کنیم که کارها را به صورت قانونی انجام میدهیم.»
دیدگاه سان از موفقیتش در شرکت ترون
سان از قدرت تخیل بسیار گستردهای در غرب وحشی کریپتو کارنسی جهان دارد. فضایی که قوانین نامشخص هستند و مقررات نیز به طور کامل اجرا نمیشوند. از زمان انتشار بیت کوین رمز ارزهای زیادی ظهور کردهاند که برای رسیدن به تسلط در این حوزه فعالیتهای گسترده و بعضاً عجیبی انجام میدهند اما اغلب ارزش آنها را میتوان به راحتی حدسی زد. بخشهای فروش آنها روی ارز متمرکز است که قابل دستکاری یا کنترل نیست و «غیر متمرکز کردن شبکه ((Decentralization)) شعار رسمی بازاریابی است که ترون نیز از آن استفاده میکند.
با کسب موفقیتهای بیشتر سان، بیت تورنت از ساختمان قدیمی خود خارج شد که توسط یک رمپ آزادراه احاطه شده بود و به یک آسمان خراش در مرکز شهر واقع در خیابان 301 هوارد منتقل شد. کارمندان از دفتر جدید خود بسیار راضی بودند و شرایط بسیار بهتری را تجربه میکردند، آنها سان را فقط از طریق چت ویدیویی میشناختند.
سان سرانجام برای ساخت امپراطوری رمزنگاری خود به سانفرانسیسكو رفت. او به کارمندان خود میگفت که یک روز، او ثروتمندتر از بیل گیتس خواهد شد.
اما شرکت ترون ممکن است بی پول باشد. اخیراً اخباری از طریق کانال ترون در اپلیکیشن ویچت منتشر شد مبنی بر اینکه ترون دریافتکننده کمک هزینه 2 میلیون دلاری ویروس کرونا از دولت ایالات متحده است و آنها به زودی انتظار دریافت کمک مالی دیگری از دولت ایالات متحده دارند.
کلام آخر
جاستین سان یکی از آن چهرههای فراموش نشدنی و به نوعی بحث برانگیز در دنیای ارزهای رمزنگاری شده است چرا که او به برخورد انتقادی با بیت کوین مشهور است.
سوال این است که آیا او یک فرد عجیب و غریب است یا یک نابغه؟ قطعاً افرادی که در دنیای تکنولوژی و سرمایه تبدیل به غولهای شکستناپذیر شدند دیوانه بودن را تنها راه رسیدن به موفقیت میدانند.



















