چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson) در ۵ نوامبر ۱۹۸۷ در شهر کلورادو (Colorado) آمریکا متولد شد و بعد از گذراندن دوران دبیرستان در دانشگاه ایالتی متروپولیتن شهر دنور (Metropolitan State University of Denver یا MSU Denver) و دانشگاه کلورادو (University of ColoradoBoulder) حضور یافت و در آنجا به مطالعه علم رمزنگاری و ریاضیات پرداخت. در آوریل سال ۲۰۱۳ میلادی، چارلز هاسکینسون جهت راه اندازی یک مدرسه آنلاین برای پروژه آموزش بلاک چین و بیت کوین، از پروژه مشاوره خود صرف نظر کرد؛ وی دراین باره اذعان داشته که پدر و مادر من فکر می کردند که من دیوانه هستم ولی من به آنها گفتم که متوجه همه چیز شده ام.
مسیر حرفه ای چارلز هاسکینسون، توسعه رمزنگاری در سطح جهانی و تأسیس چندین شرکت مبتنی بر رمزگذاری بود. در ۴ جولای سال ۲۰۱۳، بعد از انتشار مفهوم ارز پایدار یا استیبل کوین (Stable Coin) به وسیله دن لریمر (Dan Larimer) در شبکه ای غیرمتمرکز، چارلز هاسکینسون به بررسی این ایده و ایجاد یک طرح تجاری کمک کرد. نهایتاً وی شرکت اینویکتوس اینوویشنز (Invictus Innovations) را بنیان نهاد، که از طریق همین شرکت و با کمک دن لریمر، شبکه بیت شیرز (BitShares) را تأسیس کرد و رسماً وارد عرصه کریپتوکارنسی ها شد. اسم او در کنار ارز دیجیتال کاردانو معنی پیدا می کند.
تاسیس Bitshares
بیت شیرز درواقع یک پلتفرم رمزنگاری است که فعالیت های آن تحت عنوان یک سازمان مستقل غیرمتمرکز (DAO) انجام می گیرد؛ این اصطلاحی بود که هاسکینسون ابداع کرد.
در ادامه مطلب مفصل تر درباره این مورد توضیح خواهیم داد. ولی اینها تازه نقطه شروع کار هاسکینسون بود چراکه در همین سال وی با ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) آشنا شد.
از طرفی هاسکینسون چند سال گذشته را به سفر در دور دنیا گذرانده و شرکت ها، دانشگاه ها و مقامات دولتی زیادی را ملاقات کرده است تا شرکای نسل بعدی بلاک چین کاردانو را مشخص کند.
در ماه ژوئن سال ۲۰۲۰، IOHK اعلام کرد که این شرکت برای اجرای پروژه های مجهز به بلاکچین در حوزه تجارت، آموزش و خدمات دولتی با گرجستان تفاهم نامه ای امضا کرده است.
در ماه سپتامبر نیز، هاسکینسون اعلام کرد که برند آمریکایی نیو بلنس (New Balance) از بلاک چین کاردانو جهت احراز هویت محصولات خود استفاده خواهد کرد.
در ماه دسامبر نیز یکی از آزمایشگاه های کاردانو که شلی (Shelley) نام دارد، با بیش از پنج میلیارد توکن کاردانو (ADA) که طی روز نخست جمع آوری شده بود، به روند کاری خود ادامه داد.
مسیر حرفه ای چارلز هاسکینسون
در انتهای سال ۲۰۱۳ میلادی، هاسکینسون پروژه آموزش بیت کوین را شروع کرد؛ یک مدرسه آنلاین که در آن با ویتالیک بوترین آشنا شد. هاسکینسون در اواخر سال ۲۰۱۳ با ویتالیک بوترین به تیم بنیان گذاران اتریوم (یکی از هشت بنیان گذار اصلی این شبکه ارز دیجیتال) پیوست.
بلافاصله پس از آن، اختلاف نظرهایی درباره چگونگی ساختار این پروژه به وجود آمد. چارلز هاسکینسون قصد داشت تا سرمایه های خطرپذیر را بپذیرد و یک نهاد انتفاعی با ساختار حاکمیتی رسمی تری را ایجاد کند.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
ولی بوترین قصد داشت تا اتریوم را در قالب یک سازمان غیرانتفاعی با مدل حاکمیتی متن باز و غیرمتمرکز نگه دارد. درنتیجه نهایتاً چارلز هاسکینسون در ژوئن سال ۲۰۱۴ تیم توسعه دهنده اتریوم را ترک کرد.
هاسکینسون دراین باره گفته که در آن زمان بسیار عصبانی بودم و حجم بازار اتریوم بسیار افزایش پیداکرده بود و من نمی دانستم که چه باید بکنم.
اما پس از دوری شش ماهه که هاسکینسون در آن فکر بازگشت به شاخه ریاضیات را داشت، همکار سابق وی در اتریوم، جرمی وود (Jeremy Wood) برای ایجاد پروژه جدیدی به نام IOHK به وی مراجعه کرد. در حقیقت IOHK یک شرکت مهندسی بود که برای شرکت ها، نهادهای دولتی و مؤسسات دانشگاهی رمز ارز و بلاک چین می سازد.
هاسکینسون در مورد این شرکت گفته که در شروع کار اقدام به سرمایه گذاری صدها هزار دلاری بر روی شرکت کرده بودند و چندین قرارداد نیز با شرکت های مختلف جهت ساخت رمز ارزها انعقاد کرده بودند.
از طرفی وی اذعان داشته که با همه درآمد خود که در قالب بیت کوین بود، IOHK که پروژه اصلی آن کاردانو بود بازدهی چشمگیری داشت.
تاسیس کاردانو
در سپتامبر سال ۲۰۱۷، چارلز هاسکینسون کاردانو (Cardano) که نسل سوم بلاک چین ها محسوب می شود را راه اندازی کرد. کاردانو از چندین جهت منحصربه فرد بود؛ به عنوان مثال با زبان هسکل (Haskell) که یک زبان برنامه نویسی کاربردی و مورد استفاده در نرم افزارهای دفاعی و مؤسسات مالی است نوشته شده بود.
از طرفی توسعه کاردانو شامل یک سیستم جهانی همتا به همتا بود تا پروژه را به شکل صادقانه و البته غیرمعمول در جامعه رمزنگاری باقی نگه دارد. همچنین در کاردانو و به وسیله الگوریتم اجماع گواه اثبات سهام Ouroboros، سعی شده بود تا به مشکلات مقیاس پذیری، قابلیت همکاری و امنیت نیز پرداخته شود.
در مورد کاردانو نیز بد نیست بدانید که این رمز که اختصاراً با نماد ADA نمایش داده می شود، باارزش بازاری در حدود ۵۷٫۳ میلیارد دلار، در رتبه پنج ام برترین رمز ارزها بازار قرار دارد و سهم سه درصدی از کل بازار را در اختیار خود قرار داده است. اما در زمان نگارش این مطلب هر واحد از ADA نیز قیمتی برابر با ۱.۷۸ دلار دارد و حجم مبادلات روزانه آن نیز نزدیک به ۴٫۷ میلیارد دلار است.
دقت کنید که موقعیت IOHK در پروژه کاردانو بیش از یک میلیارد دلار ارزش دارد. همچنین IOHK اتریوم کلاسیک را نیز اجرا می کند که دارای حجم بازاری در حدود یک میلیارد دلار است.
اما در سال ۲۰۱۷، چارلز هاسکینسون و شرکت IOHK از آزمایشگاه های تحقیقاتی دانشگاه ادینبورگ و موسسه فناوری توکیو که بر روی فناوری بلاک چین تمرکز دارند نیز حمایت مالی کردند. از طرفی در سال ۲۰۲۰، چارلز هاسکینسون پروژه ای تحقیقاتی درباره فناوری بلاک چین را در دانشگاه وایومینگ افتتاح کرد.
تمامی پروژه های حرفه ای چارلز هاسکینسون
هاسکینسون یکی از فعال ترین افراد حوزه ارزهای دیجیتال و شبکه های غیرمتمرکز بشمار می رود. ازاین رو در این بخش نگاهی بیندازیم به چندی از شناخته شده ترین و تأثیرگذارترین پروژه هایی که وی در دوران حرفه ای موفق خود اقدام به پایه گذاری و گسترش آنها کرده است
بیت شیرز (Bitshares)
چارلز هاسکینسون در سال ۲۰۱۳ و به وسیله یک کمپانی به نام Invictus Innovations، به همراهی دن لریمر اقدام به راه اندازی شبکه بیت شیرز کرد. بیت شیرز درواقع یک پلتفرم رمزنگاری شده است که ساختاری در قالب شرکت خودمختار غیرمتمرکز سازمان یافته (DAO) دارد.
اتریوم (Ethereum)
پس از بیت شیرز و در سال ۲۰۱۳، هاسکینسون پروژه آموزش بیت کوین را آغاز کرد. درواقع این پروژه یک مدرسه آنلاین بود که هاسکینسون در آن با ویتالیک بوترین، همکار آینده خود و برجسته ترین بنیان گذار اتریوم آشنا شد.
در ادامه اما این آشنایی منجر به این شد که هاسکینسون به یکی از هشت بنیان گذار برجسته اتریوم بدل گردد. ولی درحالی که این پروژه هنوز در مراحل آغازین خود بود، هاسکینسون و دیگر توسعه دهندگان اتریوم، تفکرات متفاوتی با ویتالیک بوترین برای ساختار اتریوم ارائه دادند.
در حقیقت هاسکینسون بر این باور بود که پلتفرم اتریوم بایستی نهادی مالی و مادی با یک ساختار حکمرانی رسمی باشد؛ این در حالی بود که ویتالیک بوترین سعی داشت اتریوم را به سازمانی غیرمتمرکز جهت استفاده عموم مردم بدل کند. اما هاسکینسون این شرایط را نپذیرفت و در ژوئن ۲۰۱۴ از این پروژه کنار رفت.
جالب است بدانید که هاسکینسون این اختلاف نظر را درگیری در اتاق هیئت مدیره (boardroom brawl) توصیف می کند.
اینپوت اوتپوت هنگ کنگ (Input Output Hong Kong یا IOHK)
در سال ۲۰۱۴، هاسکینسون جهت ایجاد IOHK با جرمی وود (Jeremy Wood)، کارمند سابق اتریوم همکاری کرد. هدف اصلی IOHK این بود که یک کمپانی توسعه دهنده شخص ثالث باشد که به دیگر شرکت ها، نهادهای دولتی و مؤسسات دانشگاهی در ایجاد ارزهای دیجیتال و شبکه های بلاک چین کمک کند.
در سال ۲۰۱۶ و به دنبال ارتقاء بحث برانگیزی که رخ داد، اتریوم به ۲ بخش تقسیم شد و این فورک منجر به ایجاد اتریوم کلاسیک (Ethereum Classic) گشت.
در این شرایط چارلز هاسکینسون با استفاده از منابع و توسعه دهندگان IOHK، به یکی از حامیان برجسته این پلتفرم بدل گشت.
اما امروزه IOHK بیشتر تمرکز خود را بر روی قراردادهای هوشمند ارز دیجیتال خود یعنی کاردانو قرار داده و به یکی از اصلی ترین رقبای اتریوم بدل گشته است.
کاردانو (Cardano)
ارز دیجیتال کاردانو(Cardano) یکی از بهترین رمز ارزهای حال حاضر بازار کریپتوکارنسی ها است. پلتفرمی انعطاف پذیر بر بستر شبکه بلاک چین، پایدار و مقیاس پذیر که جهت اجرای قراردادهای هوشمند طراحی گردیده است.
کاردانو به کاربران خود این امکان را می دهد تا طیف گسترده ای از اپلیکیشن های مالی غیرمتمرکز (Dapps)، ارزهای دیجیتال جدید، بازی ها و مواردی از این دسته را توسعه دهند. از طرفی کاردانو به این جهت طراحی گردیده تا نسخه تکامل یافته اتریوم برای نسل بعدی رمز ارزها باشد.
خود هاسکینسون کاردانو را نسل سوم بلاک چین ها معرفی می کند که سرعت به مراتب بالاتری به نسبت شبکه اتریوم دارد. ازنظر بسیاری از کارشناسان نیز کاردانو در حال حاضر اصلی ترین رقیب اتریوم بشمار می رود.
به طور کلی هاسکینسون قصد داشت تا کاردانو را بر اساس پایه های ریاضی استواری بسازد. ازاین رو برای امنیت شبکه کاردانو، هاسکل (Haskell) را به عنوان زبان برنامه نویسی کاردانو انتخاب کرد.
درواقع هاسکل به عنوان یک زبان برنامه نویسی بسیار ایمن شناخته می شود. این زبان برنامه نویسی از تعدادی برنامه های کدگذاری امن استفاده می کند.
همچنین هاسکینسون و شرکت IOHK برای اینکه به کاردانو کمک کنند تا مقیاس پذیری و عملکرد خود را ارتقا دهد، اقدام به توسعه Ouroborous کردند. درواقع این پروتکل ترکیبی از الگوریتم اجماع اثبات سهام و الگوریتم امنیتی استخراج بیت کوین است.
از طرفی دیگر هاسکینسون با الهام از نام ریاضیدان شناخته شده قرن شانزدهم، اقدام به نام گذاری کاردانو کرد. بد نیست بدانید که بیشتر قسمت های اکوسیستم کاردانو به نام شخصیت های مشهور تاریخی مانند لرد بایرون (Lord Byron)، آدا لاولیس (Ada Lovelace)، ماتسوو باشو (Matsuo Basho) و ولتر (Voltaire) نام گذاری شده اند.
نکات برجسته در مورد چارلز هاسکینسون
در این بخش اما قصد داریم به برخی از نکات برحسته و جالب توجه در مورد چارلز هاسکینسون بپردازیم.
فوموی ساتوشی قلابی (FAKETOSHI)
در سال ۲۰۱۷ بخش اعظمی از روند صعودی بزرگ امروز بازار رمز ارزها در اختیار ۲ هارد فورک بیت کوین بوده است. درواقع بیت کوین کش با افزایش قیمت تقریباً بیست درصدی از ۲۸۰ دلار به بالای ۳۴۰ دلار رسید و جایگاه چهارم خود در فهرست بهترین رمز ارزها ازنظر ارزش بازار را به برادر کوچک تر خود، یعنی بیت کوین SV داد.
اما به نظر می رسد که فوموی فیکتوشی علت افزایش قیمت امروز آلتکوین ها بوده است. بعد از پیشرفتی که در پرونده حقوقی کریگ استیون رایت (Craig Steven Wright) انجام گرفت، بیت کوین SV با افزایش قیمت عجیب وغریب ۱۳۰ درصدی مواجه گردید و قیمت آن به بیش از ۳۶۰ دلار رسید و موفق شد تا به رتبه چهارم برترین رمز ارزهای بازار از نظر ارزش دست پیدا کند.
در حقیقت کریگ استیوم رایت بارها ادعا کرد که ساتوشی ناکاموتو واقعی است؛ ولی هیچ گاه موفق به اثبات این ادعای خود نشد و بعدازآنکه که ادعای دروغین وب هر بار به اثبات نرسید، در جامعه رمز ارزها وی را بانام فیکتوشی (Faketoshi) یا همان ساتوشی قلابی خطاب قراردادند.
اما ببینیم که این موضوع چه ارتباطی به چارلز هاسکینسون دارد. در ماه می سال ۲۰۱۸ و بعد از اجلاس Transform Africa Summit، چارلز هاسکینسون با انتشار یک پیام در شبکه اجتماعی توییتر اعلام کرد که کریگ استیون رایت نیز در این جلسه در کنار وی حضورداشته و باهم درگیری لفظی نیز داشته اند.
اما پس ازاین جلسه بود که برای نخستین بار، هاسکینسون کریگ رایت را ساتوشی قلابی یا Faketoshi خطاب کرد. وی دراین باره گفته که در این جلسه بودم وFaketoshi هم در این جلسه بود که اگر این را از قبل می دانستم، اصلاً در آن شرکت نمی کردم.
دارایی هاسکینسون
دارایی خالص چارلز هاسکینسون رقمی بین پانصد الی ششصد میلیون دلار تخمین زده می شود؛ از همین جهت بسیاری وی را به عنوان یکی از ثروتمندترین افراد جامعه ارزهای دیجیتال می دانند.
از طرفی در سال ۲۰۱۸ میلادی نیز مجله فوربز (Forbes)، چارلز هاسکینسون را در رده چهاردهم فهرست ثروتمندترین افراد حوزه ارزهای دیجیتال قرار داد.
همچنین چانگ پنگ ژائو (Changpeng Zhao)، مدیرعامل صرافی ارز دیجیتال بایننس (Binance) نیز با دارایی خالصی بین یک الی دو میلیارد دلار، در رده سوم این فهرست قرار داشت؛ درحالی که ویتالیک بوترین (بنیان گذار اصلی اتریوم) با دارایی خالصی در حدود چهارصد میلیون دلار در رده هفدهم این فهرست جای داشت.
چندی قبل هاسکینسون در یک جلسه پرسش و پاسخ اعلام داشت که سرمایه او تنها ارز دیجیتال و پول نقد است و مالک هیچ گونه سهام یا طلا نیست.
همچنین او مخالفت خود را با بازار وال استریت بیان داشت و خاطرنشان کرد که بدون خرید هرگونه سهام، دارایی های خود را افزایش خواهد داد.
چارلز هاسکینسون چطور به یکی از میلیاردرهای حوزه رمز ارزها بدل گشت؟
بعد از سال پر نوسان ۲۰۲۱ برای بازار ارزهای دیجیتال، خالق رمز ارز کاردانو، چارلز هاسکینسون ادعا می کند که در حال حاضر یک میلیاردر است. وی در مصاحبه ای جدید در مورد موضوعات گوناگونی همچون افت شدید رمز ارزها در چند ماه گذشته و همچنین مقررات جدید کشور چین در مورد ارزهای دیجیتال صحبت کرد.
در این مصاحبه و زمانی که از وی در مورد اینکه چطور به یک میلیاردر تبدیل گشته است پرسش شد، او اعلام کرد که در سال ۲۰۱۷ بود که وی تقریباً به یک میلیاردر بدل گشت.
“من درست سه سال پس از وقتی که اولین پروژه یا بهتر بگویم شرکت خود را در حوزه ارزهای دیجیتال راه اندازی کردم، توانستم میلیاردر شوم. ولی بازار به شدت با افت روبرو شد و همه سرمایه من از بین رفت. ولی من حال خوبی داشتم. زمان گذشت و بار دیگر و در سال ۲۰۲۱، من دوباره یک میلیاردر شدم
6 نقل قول معروف میلیارد حوزه ارزهای دیجیتال
1. برخی ادعا دارند که اتریوم به اثر شبکه ای دست پیداکرده است؛ اما نه.. این یک دروغ بزرگ عصر ما است.
2. من برترین رهبر هستم. نقل قول های من درباره رهبری پس از من نیز زنده خواهند ماند، ولی دارایی ها و میراث من روزی از بین خواهند رفت.
3. باید واسطه ها را از بین ببریم، قدرت های دخیل در امور مالی را به حاشیه برانیم و سیستم هایی بسازیم که کاملاً عادلانه باشد. درواقع این حداقل کاری است که از دست ما برمی آید.
4. من یک جورایی دارم تبدیل به یک دوقطبی میشم. مردم یا من را دوست دارند یا از من متنفر هستند. می توانم به گم که افراد زیادی در بین این ۲ دسته بندی قرار ندارند.
5. یک جامعه عادی وقتی رشد پیدا می کند که پیرمردها درختانی بکارند؛ با علم به اینکه بدانند هیچ گاه در زیر سایه آنها نخواهند نشست.
نکته اصلی این است که چرا ما درختانی را می کاریم. درواقع زمان زیادی طول خواهد کشید تا چنین سیستم هایی که ما پایه آنها را نهاده ایم رشد کنند و این سیستم ها ساخته شوند.
6. ما کاردانو هستیم و اگر به ما اجازه دهید، دوست داریم تا دنیا را تغییر دهیم.
شما افرادی را می بینید که قیمت آینده کاردانو را ۳، ۵ یا ۱۰ دلار پیش بینی می کنند … و این چیز جالبی نبوده و درواقع مخرب ترین چیزی است که می تواند برای این پروژه اتفاق بیفتد.
هرگز از من در یک مصاحبه درخواست نکنید تا در مورد قیمت کاردانو یا وضعیت این ارز دیجیتال در بازار صحبت کنم … این چیزی نیست که من به آن اهمیت بدهم یا به آن علاقه داشته باشم.
حضور هاسکینسون در فضای مجازی
همچون بیشتر شخصیت های فعال در حوزه ارزهای دیجیتال، هاسکینسون نیز شخصیتی بسیار تفرقه انگیز به حساب می آید. درواقع طرفداران چارلز هاسکینسون وی را به این علت که انگشت بر روی دکمه توقف صنعت گذاشته و همچنین از پیش بینی قیمت کاردانو خودداری می کند، تحسین کرده اند.
از طرفی برخی از منتقدان وی همچون مجله بریکر (Breaker Magazine)، هاسکینسون را به این متهم می کنند که همواره تمایل به جنگ و ستیز با رقبای خود دارد و وی را بدترین دشمن خودش می نامند.
این مجله هاسکینسون را به رفتار دور از ادب وی در برابر تیم پشتیبانی متامسک (MetaMask) و تلاش وی جهت سازماندهی مبارزه ای علیه یک مفسر یوتیوب به علت اشتباه تبلیغاتی درباره هاسکینسون، متهم می کند.
از طرفی گاهی نیز شاهد این هستیم که هاسکینسون از فضای اجتماعی کناره گیری می کند. وی در این مورد اظهار داشته که برخی اوقات شهرت باعث آزار او می شود، ولی کماکان سعی می کند تا ارتباطات خود را با جامعه فعال ارزهای دیجیتال در فضای مجازی حفظ کند.
از نکات دیگر در مورد فعالیت های هاسکینسون در عرصه مجازی می توانیم به جلسات پرسش و پاسخ منظم وی در یوتیوب اشاره کنیم که در آنها به سؤالات مربوط به زندگی شخصی و همچنین سؤالاتی در مورد رشد شبکه کاردانو پاسخ می دهد.
نظر هاسکینسون درباره نوسانات اخیر بازار ارزهای دیجیتال
هاسکینسون در مورد نوسانات قیمت رمز ارزها در چند ماه گذشته عنوان کرده که میزان نوآوری ارزهای دیجیتال از ثبات این بازار جلوگیری می کند و باعث از بین رفتن سرمایه گذاری های پرسود در این بازار خواهد شد.
وی ادامه می دهد که درست مثل اینترنت در دهه های قبل، ظهور پروژه هایی باثبات و پیشرو در صنایع مختلف، نیاز به زمان زیادی خواهد داشت. وی در این مورد عنوان کرده است که:
“به عرصه ارزهای دیجیتال خیلی خوش آمدید. این بازار همین است. شدیداً رشد می کند و سپس می بینید که با افتی وحشتناک روبرو می شود. شما بدون انتظار یک روند بازگشتی در قیمت نمی توانید سود نهصد درصدی کسب کنید. دنیای رمز ارزها دقیقاً به همین شکل کار می کند. بازار رمز ارزها بسیار پر نوسان است. چنین بازاری شدیداً ناپایدار بوده و بایستی درک کنید که بازاری مرزی به حساب می آید و شما بر لبه پرتگاه قدم برمی دارید. اما نکته اینجا است که ما در حال بازسازی این جامعه هستیم و همگی می دانیم که با انجام این کار، هزاران میلیارد دلار ارزش جمعی به وجود خواهد آمد.”
سخن آخر
چارلز هاسکینسون متولد و بزرگ شده شهر کلرادو آمریکا است و در دانشگاه ایالتی متروپولیتن دنور و دانشگاه کلرادو در بولدر تحصیل کرده است.
وی تحصیلات خود را در رشته تحلیل اعداد شروع کرد و سپس به حوزه ارزهای دیجیتال روی آورد و به موفقیت های بسیاری در این عرصه دست پیدا کرد.
ازجمله تجارب حرفه ای هاسکینسون می توانیم به سرمایه گذاری بر روی سه شرکت فعال در حوزه رمز ارزها شامل Invictus Innovations، اتریوم و IOHK اشاره کنیم.
از طرفی هاسکینسون رئیس بنیاد آموزش بیت کوین نیز بوده و گروه تحقیقاتی ارزهای دیجیتال خود را نیز در سال ۲۰۱۳ تأسیس کرد. اما هم اکنون وی در کشور هنگ کنگ تمرکز خود را بر روی توسعه شبکه بلاک چین کاردانو قرار داده است.