هیچ کس بی عیب و نقص نیست. همه ی ما در لحظاتی طعم برد و باخت را چشیده ایم. بااین حال، اشتباهات رایجی وجود دارند که ممکن است در هنگام انجام معاملات سهام رخ دهند و این به هیچ وجه فقط مختص شخص شما نیست، اکثر سرمایه گذاران بسیاری از اشتباهات زیر را انجام می دهند. در حقیقت، زمانی که سرمایه گذاران از اشتباهات قبلی خودآگاهی نداشته باشند ممکن است اشتباهات مشابهی را بارها و بارها تکرار کنند. شاید خود شما هم در هنگام خواندن این مقاله به خود بگویید، من هم دقیقاً چنین شرایطی را تجربه کرده ام. خبر خوب این است که می توان از بسیاری از این اشتباهات به سادگی و از طریق آگاهی اجتناب کرد. ما در این مقاله به ۸ اشتباه رایج سرمایه گذاری خواهیم پرداخت و راه هایی که ممکن است بتوان جلوی این اشتباهات سرمایه گذاری را گرفت بررسی خواهیم کرد:
۱ عدم درک صحیح از سرمایه گذاری
وارن بافت، یکی از موفق ترین سرمایه گذاران جهان، در خصوص سرمایه گذاری در کسب و کارهایی که شیوه ی کار آن ها را به درستی درک نمی کنید، هشدار می دهد. این بدان معناست که اگر شما مدل کسب و کار شرکتی را درک نمی کنید نباید سهامی از آن ها خریداری کنید. بهترین راه برای اجتناب از این امر، ایجاد یک پورتفولیوی متنوع از صندوق های قابل معامله در بورس (ETF ها) یا صندوق سرمایه گذاری است. اگر هم می خواهید در سهام فردی سرمایه گذاری کنید، اطمینان حاصل کنید که شیوه ی فعالیت هر یک از این شرکت ها را قبل از سرمایه گذاری در سهامشان کاملاً درک کرده اید.
۲ سرمایه گذاری در یک شرکت تنها به علت علاقه به آن
اغلب اوقات زمانی که در یک شرکت سرمایه گذاری کرده ایم، به علت علاقه ی ایجاد شده به آن شرکت بسیار آسان فراموش می کنیم که سهام آن را به عنوان یک سرمایه گذاری خریداری کرده ایم. اما باید همیشه به یاد داشته باشید که شما این سهام را برای کسب درآمد خریداری کرده اید و عملکرد آن شرکت بسیار مهم تر از جنبه های دیگر شرکت است. به علاوه اگر در طی مسیر، یکی از دلایلی که باعث شده بود سهام آن شرکت را بخرید تغییر پیدا کرد، فروش سهام را در نظر داشته باشید.
۳ نداشتن صبر
روندی آهسته و پایدار، همیشه بهترین نتیجه را داشته است؛ چه در ورزش، چه در دوران تحصیل و چه در حرفه ی کاری. بنابراین چرا ما در بحث سرمایه گذاری، چیزی فراتر و متفاوت تر از این مقوله را انتظار داریم؟ مشاهده ی نتیجه ی یک رویکرد آهسته، پایدار و منظم به نسبت صعودهای ناگهانی و لحظه ی آخری، به زمان طولانی تری نیاز دارد. اینکه از پرتفلیوی تان توقع داشته باشید کاری فراتر از آنچه که برای آن طراحی شده است انجام دهد، مصیبت است. این بدان معناست که باید نسبت به هر سهمی که در آن سرمایه گذاری کرده اید، با توجه به میزان زمان طی شده و رشد صورت گرفته، دیدگاهتان واقع بینانه باشد.
۴ جابه جایی بیش از حد در سرمایه گذاری
جابه جایی و یا وارد و خارج شدن بیش از حد در موقعیت های معاملاتی، مانع کسب بازده می شود چراکه هزینه های بسیار بالایی را به همراه دارد. مگر اینکه شما یک سرمایه گذار سازمانی باشید که از مزیت نرخ کمیسیون کم تر برخوردار است (بدون در نظر گرفتن نرخ های مالیاتی کوتاه مدت و هزینه فرصت از دست دادن سودهای بلندمدت در سرمایه گذاری های بهتر).
۵ تلاش برای زمان بندی بازار
زمان بندی بازار، یکی دیگر از عوامل کشنده ی بازار است. زمان بندی موفق بازار، کار بسیار دشواری است. حتی سرمایه گذاران سازمانی نیز اغلب نمی توانند با موفقیت این کار را انجام دهند. نتایج مطالعه ای مشهور با عنوان «عوامل تعیین کننده ی عملکرد پرتفلیو» که در سال ۱۹۸۶ در مجله ی تحلیل گران مالی چاپ شد، نشان داد که به طور متوسط، نزدیک به ۹۴٪ از تغییرات بازده در طول زمان با تصمیم سیاست سرمایه گذاری مرتبط بوده است. به بیان دیگر، این نشان می دهد که معمولاً اغلب بازدهی پورتفولیوی تان با تصمیمات تخصیص دارایی که می گیرید مرتبط است، نه با موضوع زمان بندی.
۶ انتظار برای بهبود اوضاع
این هم یکی دیگر از اشتباهاتی است که در نهایت باعث می شود همان میزان سودی هم که تا به اینجا به دست آورده اید از دست بدهید. درواقع در این حالت شما زمانی که متوجه شدید سهامی زیان ده است، آن قدر صبر می کنید تا به قیمت پایه قبلی اش برسد و سپس اقدام به عمل می کنید. متخصصان حوزه ی مالی رفتاری این اتفاق را «خطای شناختی» می نامند.
درنتیجه ی این امر سرمایه گذاران از دو طریق ضرر می کنند:
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
- اول اینکه، آن ها آن قدر از فروش سهامی زیان ده اجتناب می کنند تا ممکن است این نزول همچنان ادامه پیدا کند و سهام کاملاً بی ارزش شود.
- ضرر دوم، هزینه ی فرصت ازدست رفته است، چراکه می توان با همان میزان سرمایه در جای بهتری سرمایه گذاری کرد.
۷ عدم رعایت تنوع در سبد سرمایه گذاری
هفتمین اشتباه رایج سرمایه گذاری عدم رعایت تنوع در سرمایه گذاری است. درحالی که سرمایه گذاران حرفه ای ممکن است از طریق سرمایه گذاری در چند موقعیت معاملاتی متمرکز بتوانند بازدهی فعال (آلفا) و مازاد به دست بیاورند، اما سرمایه گذاران عادی نباید سعی در انجام چنین کاری کنند. سعی کنید به همان اصل «تنوع» پایبند بمانید. در ساخت سبد سرمایه گذاری خود متشکل از صندوق های سرمایه گذاری مختلف و یا سهام فردی، به یاد داشته باشید که به تمام بخش های سرمایه گذاری تان، میزان ریسکی مشخص اختصاص دهید.
به عنوان یک قانون سرانگشتی کلی، هرگز بیش از ۵ تا ۱۰ درصد سرمایه ی خود را به یک سرمایه گذاری به خصوص اختصاص ندهید!
۸ اجازه دهید احساسات تان برای شما تصمیم بگیرد
شاید به جرئت عامل شماره ی ۱ کشنده ی بازده، احساسات تان باشد. این حقیقت که در همه ی جای دنیا ترس و طمع بر بازار حاکم است، کاملاً درست است، اما اجازه ندهید این احساسات بر شما غلبه کنند. در چارچوب زمانی کوتاه مدت این امکان وجود دارد که بازده بازار سهام دچار انحراف شود، اما در طی بلندمدت، بازده تاریخی سهام با سرمایه هایی بزرگ تر می تواند به طور متوسط ۱۰ درصد در نظر گرفته شود. با درک این مسئله، در طی یک افق زمانی بلندمدت، بازده پرتفلیو شما نباید خیلی از این میانگین منحرف شود.
اما چگونه از این اشتباهات اجتناب کنیم
-
برنامه ی عملیاتی خود را توسعه دهید
به طور مستمر مشخص کنید که در کجای چرخه ی عمر سرمایه گذاری تان قرار دارید، اهدافتان چیست و به چه میزان سرمایه گذاری برای رسیدن به این اهداف نیاز دارید. اگر احساس می کنید صلاحیت تعیین این موارد را ندارید، به یک برنامه ریز مالی معتبر مراجعه کنید. همیشه به خود یادآوری کنید «چرا پول خود را سرمایه گذاری کرده اید» تا انگیزه ای برای پس انداز بیشتر داشته باشید و راحت تر بتوانید تخصیص مناسبی برای سبد سرمایه گذاری خود پیدا کنید. انتظارات خود را به نسبت بازده تاریخی بازار تعدیل کنید. انتظار نداشته باشید سبد سرمایه گذاری تان بتواند یک شبه شما را ثروتمند کند. یک استراتژی سرمایه گذاری بلندمدت و مداوم در طول زمان، دقیقاً همان چیزی است که ثروت را ایجاد خواهد کرد.
-
بررسی مستمر سبد سرمایه گذاری
بر سبد خود دائماً نظارت داشته باشید. در پایان هر سال، سرمایه گذاری ها و عملکرد آن ها را جداگانه بررسی کنید. مشخص کنید که آیا در حال حاضر نسبت دارایی به درآمد ثابت تان مناسب است و یا باید این نسبت با توجه به شرایط فعلی تان تغییر پیدا کند.
-
برای سرگرمی های خود برنامه ریزی کنید
همه ی ما در بعضی مواقع وسوسه ی خرج کردن پول را داریم. این طبیعت انسان است. بنابراین، به جای تلاش برای مبارزه با آن، کمی با آن هم قدم شوید. می توانید بخشی از عایدات سرمایه گذاری خود را به سرگرمی های تان اختصاص دهید. اما باید میزان آن را محدود کنید و نباید این میزان بیشتر از ۵ درصد سبدتان باشد. هرگز از پول بازنشستگی خود برای این هدف استفاده نکنید.
- سعی کنید تا جایی که امکان دارد زیان خود را با پیروی از قواعدتان محدود کنید.
- آمادگی این را داشته باشید که ۱۰۰٪ سرمایه گذاری تان را از دست بدهید.
- محدوده ای از پیش تعیین شده برای خود آماده کنید و به آن پایبند بمانید.
سخن آخر
اشتباهات بخشی از فرآیند سرمایه گذاری هستند. اما آگاهی از این اشتباهات سرمایه گذاری و چگونگی اجتناب از آن ها، به شما کمک می کند تا به یک سرمایه گذار موفق تبدیل شوید. برای جلوگیری از انجام اشتباهات فوق، برنامه ای مدون و اصولی طراحی کنید و به آن پایبند بمانید. این دستورالعمل ها را دنبال کنید تا بتوانید سبد سرمایه گذاری خود را هوشمندانه تر انتخاب کنید و در طی بلندمدت بازده بالاتری کسب نمایید.