شرکت گلدمن ساکس یک مؤسسه مالی بین المللی است که در سال 1869 در شهر نیویورک آمریکا راه اندازی شده است. در این شرکت طیف وسیعی از خدمات مالی در حوزه های مختلفی مانند بانکداری سرمایه گذاری، اوراق بهادار، مدیریت سرمایه گذاری و بانکداری مصرف کننده (Consumer banking) به مشتریان ارائه می شود. مشتریان گلدمن ساکس در گروه های مختلف مانند شرکت ها، مؤسسات مالی، دولت ها و افراد حقیقی قرار می گیرند.

طی بحران مالی در سال های 2007 تا 2008 بسیاری از مؤسسات مالی دچار آسیب های جبران ناپذیری شدند، اما گلدمن ساکس توانست موقعیت خود را به عنوان یک رهبر جهانی حفظ کند.

تاریخچه شرکت گلدمن ساکس (Goldman Sachs)

شرکت گلدمن ساکس در سال 1869 توسط معلم مدرسه Bavarian شخصی به نام Marcus Goldman تأسیس شد. با ورود داماد گلدمن Samuel Sachs در سال 1882 و پسرش Henry و داماد دیگر وی Ludwig Dreyfus در سال 1885، بیزینس این شرکت به شراکتی گسترده تبدیل شد. گلدمن ساکس برای اولین بار در سال 1896 به بورس نیویورک پیوست و با رشد سریع خود، طی دو سال سرمایه خود را به 1.6 میلیون دلار افزایش داد.

روند پیشرفت شرکت گلدمن ساکس

طی سال های متولی این شرکت از طریق خرید و توسعه، جایگاه خود را به عنوان یک رهبر اصلی در بازار صنعت مالی تثبیت کرد. همچنین در سال 1928 شرکت گلدمن ساکس Trading Corp را به عنوان یک «صندوق سرمایه گذاری بسته» راه اندازی کرد، اما این پروژه طی سقوط بازار سهام در سال 1929 با شکست مواجه شد.

در سال 1970، این شرکت اولین دفتر بین المللی خود را در شهر لندن انگلستان راه اندازی کرد. دو سال پس از آن در سال 1972، این شرکت به منظور گسترش دامنه دسترسی های خود در انگلستان، یک بخش خصوصی ثروت و درآمد ثابت ایجاد کرد.

در سال 1981 گلدمن ساکس، شرکتی به نام J.Aron & Company را خریداری کرد که در زمینه فلزات گران بها، قهوه و مبادلات خارجی فعال بود. به این ترتیب این شرکت وارد بازار آمریکای جنوبی شد و طی سال های پس از آن رشد خوبی را تجربه کرد. شرکت گلدمن ساکس Assets Management در سال 1986 توسط گلدمن ساکس تأسیس شد که امروزه صندوق های سرمایه گذاری مشترک (Mutual) و تأمینی (Hedge) خود را مدیریت می کند.

بحران مالی در شرکت Goldman Sachs

گلدمن ساکس یکی از شرکت هایی است که از کمک مالی خزانه داری آمریکا به عنوان بخشی از برنامه Troubled Asset Relief Program (TARP) بهره برده و در سال 2008، سرمایه 10 میلیارد دلاری از خزانه آمریکا دریافت کرد و این مبلغ را با بهره 23 درصدی، در قالب 318 میلیون دلار سود سهام ترجیحی و 1.418 میلیارد دلار ضمانت بازخرید، به خزانه داری بازپرداخت کرد.

ویژگی های شرکت گلدمن ساکس

  1. شرکت گلدمن ساکس در سال مالی 2020، 44.6 میلیارد دلار درآمد خالص ثبت کرد.
  2. در 26 سپتامبر 2021، ارزش بازار این شرکت 134.8 میلیارد دلار گزارش شد.
  3. گلدمن ساکس یک شرکت مالی بین المللی بوده و دفاتر آن در 35 کشور مختلف مستقر است.

معرفی بخش های مختلف شرکت گلدمن ساکس

شرکت گلدمن ساکس در چهار بخش بیزینسی مختلف فعالیت کرد و خدماتی را به مشتریان خود ارائه داد. در ادامه به معرفی هریک از این بخش ها می پردازیم:

  1. بانکداری سرمایه گذاری (Investment Banking)
  2. بازارهای جهانی (Global Markets)
  3. مدیریت دارایی (Asset Management)
  4. مدیریت ثروت و مصرف کننده (Consumer & Wealth Management)

معرفی بخش بانکداری سرمایه گذاری

می توان گفت این بخش از شرکت Golman Sachs یعنی بانکداری سرمایه گذاری، به یک اندازه سبب معروفیت و بدنامی گلدمن ساکس شد. در این بخش، خدمات متنوعی مانند فعالیت های مشاوره مالی، پذیره نویسی و وام دهی شرکتی به مشتریان ارائه می شود.

در سال های اخیر، بخش بانکداری سرمایه گذاری این شرکت عرضه اولیه عمومی (IPO) برای شرکت های متنوعی از قبیل شرکت تحویل وعده غذایی Blue Apron (APRN)، بازار آنلاین خودرو CarGurus و شرکت خدمات سوخت EzFill (EZFL) را مدیریت کرده است.

یکی از بزرگ ترین عرضه های اولیه انجام شده توسط این شرکت مربوط به سال 2013 و شبکه خبری Twitter Inc. است که درنهایت به جمع آوری 20 میلیون دلار درآمد برای شرکت گلدمن ساکس منجر می شود. در سال 2020، عملیات بانکداری سرمایه گذاری 9.1 میلیارد دلار درآمد به همراه داشته و این میزان در مقایسه با سال قبل از آن 6.8 میلیارد دلار افزایش داشته است.

معرفی بخش بازارهای جهانی

این بخش از خدمات شرکت مخصوص مشتریانی است که محصولات مالی را خرید و فروش کرده، سرمایه ای را جذب کرده و ریسک موجود را مدیریت می کنند. این بخش از شرکت شامل درآمد ثابت، ارز و کالا (FICC)، سهام، فعالیت های واسطه گری و تأمین مالی می شود.

اصولاً مشتریان این بخش، مؤسسات مالی بزرگی هستند که در بازارهای نقد (Liquid) و غیر نقد (illiquid) نیازمند انجام معامله هستند؛ از این رو در این بخش نتایج مربوط به تحقیقات بازار، ایده برای انجام معاملات و اطلاعات لازم برای سرمایه گذاری نیز به مشتریان ارائه می شود. این بخش در سال 2020، به میزان 21.2 میلیارد دلار درآمد خالص برای شرکت به ارمغان آورده و به همین دلیل بزرگ ترین بخش تجاری گلدمن ساکس نیز شناخته می شود.

معرفی بخش مدیریت دارایی

این بخش از شرکت خدمات سرمایه گذاری خود را برای کمک به حفظ و رشد دارایی های مالی مشتریان ارائه می دهد. درواقع به موجب ارائه این خدمات ابتدا ثروت مشتریان حفظ شده و در ادامه رشد پیدا می کند. این حوزه معادل سرمایه گذاری در یک صندوق است.

شرکت دارایی مشتریان را براساس یکی از استراتژی های به کاررفته در شرکت مانند حقوق صاحبان سهام، درآمد ثابت و سرمایه گذاری جایگزین مدیریت می کند. منظور از سرمایه گذاری های جایگزین صندوق های تأمین، صندوق های اعتباری، سهام خصوصی، ارزها، املاک و مستغلات و استراتژی های تخصیص دارایی است.

درآمد این بخش از طریق کارمزدهای مدیریت، کارمزدهای تشویقی، سرمایه گذاری های سهام و سرمایه گذاری های وام و بدهی درآمدزایی می کند. در سال 2020 بخش مدیریت دارایی، درآمد خالص 8 میلیارد دلاری را برای شرکت به همره داشته است.

معرفی بخش مدیریت ثروت و مصرف کننده

بخش مدیریت ثروت جزء ضروری در هر بانک سرمایه گذاری موفق است و در شرکت گلدمن ساکس شامل خدمات مشاوره ثروت و بانکی از جمله برنامه ریزی مالی، مدیریت سرمایه گذاری، سپرده گذاری و وام می شود. در این بخش یک فرد حقیقی یا مؤسسه و شرکتی که از ثروت زیادی برخوردار هستند، به منظور افزایش ثروت، محافظت از دارایی ها و یافتن راهی برای کاهش قانونی مالیات از مشاوره های متخصصان این حوزه شرکت استفاده می کنند.

درآمد این بخش از شرکت از طریق کارمزدهای مدیریت، کارمزدهای تشویقی، بانکداری خصوصی و وام دهی ایجاد می شود. شاید در ابتدا فرایند مدیریت ثروت کار چندان دشواری به نظر نرسد، اما بی شک، نیازمند تخصص و دانش کارشناسان این زمینه است. طی سال مالی 2020، در این بخش درآمد خالص 6 میلیارد دلاری به ثبت رسیده است.

نظر شرکت گلدمن ساکس خصوص بازار ارزهای دیجیتال

براساس اخبار منتشرشده، شرکت گلدمن ساکس به زمان ارائه اولین ابزارهای سرمایه گذاری خود به مشتریان بخش مدیریت ثروت در زمینه بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال نزدیک می شود. براساس اعلام رئیس جهانی دارایی های دیجیتال بخش مدیریت ثروت این شرکت مالی قصد دارد امکان سرمایه گذاری در کلاس دارایی های نوظهور مانند ارزهای دیجیتال را برای مشتریان خود فراهم کند.