بیشک در سالهای اخیر آوازه ارزها بهخصوص ارز دیجیتال بیت کوین به گوشتان خورده است. امروزه هر جا که بروید، بحث سرمایه گذاری در بازار کریپتوکارنسی داغ است و روز به روز نیز افراد بیشتری به این بازار پرجاذبه گرایش پیدا میکنند، اما مفهومی که شاید با آن آشنایی نداشته باشید شاخص Bitcoin Rainbow است که در این مقاله قصد داریم درباره آن صحبت کنیم.
شاخص Bitcoin Rainbow چیست؟
بنابراین اگر قصد سرمایهگذاری روی توکن BTC را دارید یا پیشتر این کار را انجام دادهاید، حتماً تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. دانستن مطالب زیر به شما کمک میکند تصمیمگیریهای مالی خود را آگاهانهتر صورت دهید.
نمودار لگاریتمی قیمت بیت کوین
همانطور که میدانید، قیمت سکه بیت کوین روز به روز در حال تغییر است؛ بنابراین طبیعی است در ابتدای امر در مواجهه با تحولات و فراز و فرود ارزش این ارز در بازار دچار وحشت و اضطراب شوید. با وجود این باید بدانید جای هیچگونه نگرانی وجود ندارد.
شما با استفاده از نمودار لگاریتمی ارزش بیت کوین میتوانید چشمانداز روشنی بر سیر تکاملی قیمت بیت کوین از سال ۲۰۰۹ و آغاز فعالیت این ارز دیجیتال در بازار تا به امروز به دست آورید. در تصویر زیر نمونهای از این نمودار لگاریتمی را مشاهده میکنید.
بنابراین اگر میخواهید روند تغییرات قیمت بیت کوین و میزان بالای تقاضا برای این ارز دیجیتال را در مقایسه با ارز فیات دلار بهصورت یک جا مشاهده کنید، این نمودار و بهویژه شاخص Bitcoin Rainbow حتماً به کارتان خواهد آمد.
روند تکاملی ارزش بیت کوین
پس از معرفی این ارز در سال ۲۰۰۹ توسط ساتوشی ناکاموتو، بیت کوین سیر رو به رشدی را در بازار سرمایه آغاز کرد و بهتدریج بر طرفداران آن و متعاقباً ارزش این ارز دیجیتال افزوده شد. به علاوه در صورتی که این روند ادامه داشته باشد، تنها هولدکردن بیت کوین برای مدتزمان طولانی میتواند تأثیر بسزایی در ارتقای ارزش این سکه در بازار داشته باشد.
نمودار لگاریتمی دیدی کلی از ارزش بیت کوین را در اختیار ما قرار میدهد؛ درحالیکه در بطن این نمودار پیچیدگیها و رمز و راز بسیاری نهفته است که میتوان آنها را از طریق دنبالکردن منحنی صعودی قیمت از سال ۲۰۰۹ تاکنون آشکار کرد. در تصویر زیر این منحنی را مشاهده میکنید.
نمودار Bitcoin Rainbow چیست؟
اکنون که با منحنی رشد لگاریتمی ارزش بیت کوین آشنایی کافی پیدا کردیم، میتوانیم به سراغ تعریف نمودار Bitcoin Rainbow برویم. رنگینکمان مدنظرمان در این تعریف با درجهبندی منحنی صعودی به چندین سطح به دست میآید که هرکدام با یک رنگ خاص مشخص شدهاند.
رنگبندی بیت کوین رینبو به ما نشان میدهد توکن BTC چه زمانی به حد اشباع فروش (Oversold) و در چه بازهای به حد اشباع خرید (Overbought) رسیده است. در این نمودار نواحی مشخصشده با رنگ آبی و سبز نمایانگر وضعیت اشباع فروش و رنگهای نارنجی، قرمز و بنفش مطرحکننده اشباع خرید خواهند بود.
کاربرد شاخص Bitcoin Rainbow چیست؟
با استفاده از این نمودار میتوانید زمان مناسب برای خرید یا فروش بیت کوین را تعیین کنید. درحقیقت زمانی که ارزش این توکن در نواحی مشخصشده با رنگ آبی یا سبز قرار دارد، بهترین زمان برای خرید این ارز دیجیتال خواهد بود؛ درحالیکه رنگ نارنجی، قرمز و بهخصوص بنفش به این معناست که موعد مناسب برای فروش سکههای بیت کوین شما فرارسیده است.
نکته دیگری که از نمودار بیت کوین رینبو میتوان استخراج کرد، مقایسه قیمت توکن BTC در طی سالهای متوالی است. آنچه امروز ممکن است با عنوان توکن ارزانقیمت شناخته شود، در سالهای قبل بسیار گران تلقی میشده و بالعکس. توکنی که امروز به نظر ما گران است، چند سال بعد مثلاً در ۲۰۲۵ ارزان خواهد بود. این خود گواهی بر پویایی و رشد پیوسته ارزش توکن بیت کوین است.
برای مثال به این قسمت از نمودار که در تصویر زیر آمده است، توجه کنید. در نوامبر سال ۲۰۱۳، خرید هر سکه بیت کوین با قیمتی معادل ۱۰۰۰ دلار آمریکا بسیار گران تلقی میشد و در محدوده رنگ قرمز قرار میگرفت؛ درحالیکه همین قیمت در سال ۲۰۱۷ در ناحیه آبی قرار گرفته و بسیار ارزان در نظر گرفته میشد.
در نوامبر سال ۲۰۱۷، هر توکن بیت کوین با ارزشی معادل ۱۹۹۰۰ دلار آمریکا مبادله میشد که به عقیده بسیاری از افراد قیمت بسیار بالایی بود و به همین دلیل نیز در ناحیه قرمزرنگ نمودار Bitcoin Rainbow قرار میگرفت. با مراجعه به نمودار بیت کوین رینبو درمییابیم همین قیمت در ابتدای سال ۲۰۲۲ (ماه ژانویه) در ناحیه آبیرنگ قرار گرفته و بسیار ارزان در نظر گرفته میشود. تصویر زیر گویای همین مسئله است:
این موضوع حاکی از آن است که بازگشت قیمت ارز بیت کوین به ۱۰۰۰ یا ۲۰۰۰ دلار قابلتصور نیست؛ چراکه این قیمت در حال حاضر در خارج از نمودار رینبو قرار میگیرد. اگرچه چنین اتفاقی صد درصد غیرممکن نیست، اما به نظر میرسد احتمال آن بسیار کم باشد و تنها در شرایط خاص و بهدنبال سقوط ناگهانی و غیرمنتظره بازار ارزها رخ دهد.
هاوینگ بیت کوین
نکته مهم دیگری که باید در تفسیر نمودار Bitcoin Rainbow به آن توجه کنیم، مسئله هاوینگ (Halving) بیت کوین است. از زمان معرفی این ارز دیجیتال به بازار در سال ۲۰۰۹ توسط ساتوشی ناکاموتو، چندین نوبت هاوینگ عمده بیت کوین رخ داده است.
هاوینگ بیت کوین یک رخداد ثابت در بازار این ارز دیجیتال است که پس از استخراج یا به عبارتی ماینینگ هر ۲۱۰۰۰۰ بلوک و تأیید این بلوکها توسط ماینرها رخ میدهد. به این ترتیب تولید بیت کوین به نصف کاهش مییابد. درحقیقت توکنهای BTC پس از فرایند هاوینگ اندکی نایابتر از قبل میشوند.
نخستین هاوینگ بیت کوین در ۲۸ نوامبر سال ۲۰۱۲ رخ داد و در حدود ۱۲ ماه بعد از آن، قیمت بیت کوین به بالاترین نرخ خود در آن زمان، یعنی ۱۰۰۰ دلار دست یافت. هاوینگ دوم نیز در سال 2016 ارزش بیت کوین را به رکورد ۲۰۰۰۰ دلار رساند. همین امر در مورد هاوینگهای بعدی بیت کوین نیز صدق میکند.
سخن پایانی
نمودار شاخص بیت کوین رینبو (Bitcoin Rainbow) روشی خلاقانه برای مقایسه روند آتی قیمت ارز دیجیتال BTC صرفنظر از نوسانات سریع و روزانه این ارز است. این نوسانات سریع و ناگهانی خیلی از اوقات ممکن است سبب سردرگمی سرمایهگذاران و علاقهمندان به مشارکت در این بازار شود؛ بنابراین با استفاده از نمودار رینبو میتوان تحلیلهای بازار کریپتو را تا حد زیادی سادهسازی کرد.
رنگهای بهکاررفته در این شاخص از یک نمودار رگرسیون لگاریتمی بیانگر قیمت توکن BTC تبعیت میکنند، اما بهطورکلی انتخاب رنگها دلبخواهی است و پشتوانه علمی محکمی ندارد؛ به همین دلیل نمیتوان Bitcoin Rainbow Chart را اساسی ثابت برای تحلیلهای صورتگرفته روی بازار سرمایه در نظر آورد.
درواقع اگرچه رنگها و نواحی مشخصشده در این نمودار بهطور قراردادی ثابت در نظر گرفته میشوند، مانند هر معیار قراردادی دیگری، شاخص رینبو نیز میتواند دستخوش تغییر قرار گیرد و ممکن است در آینده کاملاً با آنچه امروز میبینیم تفاوت داشته باشد.
بنابراین توصیه ما به شما خوانندگان این است که برای اطمینان بیشتر از مسیری که در بازار سرمایه برای خود برگزیدهاید، حتماً از مشورت با افراد آگاه و متخصص در زمینه سرمایهگذاری ارزهای دیجیتال بهره ببرید و با دانش و معلومات کافی در این راه قدم بگذارید. تنها در این صورت از آسیبهای بالقوه این بازار و بهطور اخص ضرر و زیان مالی در امان خواهید بود.















































