امروزه شاهد دیجیتالی شدن دنیا تقریبا در تمام ابعاد خود هستیم، این روند با سرعت رو به رشد است، و میبینیم که فناوریهای مختلف گاها به کمک هم و یا با ترکیب با یکدیگر به بخشی از نیازهای بشر و دنیای دیجیتالی امروز و فردای ما کمک میکنند. در این مطلب قصد داریم به توضیح فناوری اینترنت نسل پنجم و تاثیری که بر روی بلاک چین میگذارد بپردازیم.
اینترنت نسل پنجم و بلاک چین هر دو فناوریهای جدیدی هستند که با هدف بهبود زندگی فعلی بشر به وجود آمدند.
تاریخچه اینترنت
ابتدا اجازه دهید به این موضوع اشاره کنیم که اصلا حرف G در بیان نوع اینترنت به چه چیزی اشاره میکند. حرف انگلیسی G بیانکننده کلمه Generation به معنای نسل است. در ادامه قصد داریم مختصرا به بیان این 5 نسل اینترنت بپردازیم.
-
1G
نسل اول همراه تنها توانایی پشتیبانی از سرویسهای صوتی آنالوگ را داشت که البته کیفیت چندان خوبی نیز نداشت.
-
2G
در نسل دوم اینترنت همراه سیگنالهای دیجیتال جای سیگنالهای آنالوگ را گرفتند و کیفیت صوت نیز اندکی پیشرفت داشت.
-
3G
با پیشرفتهایی که در اینترنت نسل به وجود آمد، علاوه بر صوت امکان ارسال دیگر دادهها نیز فراهم شده بود. در این مرحله اینترنت در اختیار کاربران قرار گرفته بود.
-
4G
با توجه به پیشرفتهای بیشتری که صورت گرفت علاوه بر افزایش کیفیت کاربران از ظرفیت بالاتر اینترنت نسل چهارم نسبت به اینترنت نسل سوم نیز بهرهمند شده بودند.
-
5G
در اینترنت نسل پنجم سرعت تبادل دادهها به شدت افزایش یافته بود و این اولین قدم برای برقراری ارتباطات همهجانبه و اینترنت اشیا به حساب میآید.
ضرورت اینترنت نسل پنجم (5G)
از شنیدن این موضوع خوشحال شوید یا نه، دنیا روز به روز بیشتر به سمت دیجیتالی شدن در تمام ابعاد خود در حرکت است، هر چیزی که در این مسیر کارآمد نباشد، کنار زده شده و یا با به روزرسانی خود را با تغییرات جدید در دنیا وفق میدهد.
امروزه حرف زدن از خودروهای خودران، طبابت از راه دور، انجام کار توسط ربات اگر خیلی مورد استفاده قرار نگیرند، واژههای غریبی هم نیستند.
برای این تحولات نیاز به زیرساختهای جدید است. اینترنتی که بتواند اطلاعات دریافتی را با سرعت بالا و امنیت کافی انتقال دهد.
شما به عنوان کسی که در حال استفاده از اینترنت برای یک بازی هستید، و یا از اینترنت در گوشی تلفن همراه خود استفاده میکنید، اگر با دریافت و یا ارسال دیر اطلاعات و درنتیجه تاخیر در پردازش آنها مواجه شوید قطعا از کوره در خواهید رفت، با این حال این موضوع نمیتواند همانند وقتی که از اینترنت برای طبابت و یا هدایت یک خودرو استفاده میکنید خطرساز باشد.
به عنوان مثال فرض کنید که فرمان توقف و یا پیچش خودرو دیر ارسال شود، قطعا در این صورت فناوری نه تنها به بشر کمک نکرده است که به نابودی او میانجامد.
اینجاست که نیاز به اینترنت با سرعت بالاتر خود را نشان میدهد و این در واقع همان نقطهای است که ضرورت اینترنت نسل 5 به روشنی احساس شد.
درواقع اینترنت نسل پنجم یک زیرساخت برای فناوریهای جدید به وجود آمده به حساب میآید.
ویژگی های اینترنت نسل پنجم
هدف اینترنت نسل پنجم رسیدن سرعت اینترنت همراه به 10 گیگابیت بر ثانیه است. این سرعت حدودا 600 برابر اینترنت نسل چهارم یعنی 4G و 10 برابر سریعتر از سرویسهای فیبر نوری خانگی است.
تصور اینکه دانلود یک فیلم در چند ثانیه به اتمام برسد بسیار شیرین است.
اینترنت اشیا یا همان IOT (Internet Of Things) در حالت کلی به یک فناوری اطلاق میشود که در آن تمام وسایل اطراف ما به شبکه اینترنت (و یا اینترانت) متصل شده باشند. به این ترتیب اشیا مختلف متصل به اینترنت به راحتی میتوانند دادههای مورد نیاز را به هم ارسال کرده و با هم در ارتباط باشند.
شاید تا به حال نام خانههای هوشمند به گوشتان خورده باشد، خانههایی که اکثر وسایل آن به شبکه اینترنت وصل شدهاند و شما به عنوان یکی از ساکنین آن خانه میتوانید بدون اینکه نگران خاموش کردن چراغ باشید منزل را ترک کنید، و یا اینکه با اتصال یخچال به این سیستم بدون بررسی مواد درون آن به طور خودکار مواد مورد نیاز شما پس از اتمام از فروشگاه تهیه شده و در اختیار شما قرار گیرد.
برخی از کاربردهای اینترنت اشیا
اینترنت اشیا در بسیاری از مکانها از جمله خانههای هوشمند کاربرد دارد. در ادامه به معرفی برخی از کاربردهای اینترنت اشیا میپردازیم.
-
جامعه ارتباطی
با توجه به توضیحاتی که ارائه شد احتمالا متوجه شدهاید که شهرهای هوشمند نیز یکی دیگر از بخشهای مصرفکننده اینترنت اشیا هستند.
به عنوان مثال در متروها در سراسر جهان بخشهای درونی و خارجی متروها به حسگرهایی مجهز شدهاند. حسگرها اطلاعات را گرفته پردازش کرده و بهترین عملکرد را از خود نشان میدهند. تمام این مواردی که ذکر شد برای انجام به صورت کامل و در زمان درست به اینترنت نسل پنجم یعنی 5G نیاز دارند تا در طی آن اطلاعات با کمترین تاخیر ممکن ارسال شده و پس از پردازش عملیات مورد نیاز صورت گیرد.
-
شبکه ابری
استفاده از اینترنت نسل پنجم و بلاک چین (برای بالا بردن امنیت شبکه) در شبکههای ابری نیز میتواند نقش بهسزایی داشته باشد. به این ترتیب فضای ابری برای موبایل تبدیل به یک فضای بینهایت میشود.
اینها تعدادی از نمونههایی هستند که با کنار هم قرار گرفتن اینترنت نسل پنجم و بلاک چین میتوان نتیجه بهتری را در عمل انتظار داشت.
تاثیر اینترنت نسل پنجم بر بلاک چین
پیش از این نیز گفته شد که اینترنت نسل پنجم با سرعت بالای خود تحولات زیادی را در بسیاری از شاخهها به ارمغان آورده است، یکی از مواردی که اینترنت نسل پنجم (5G) به دنیا ارائه میکند، افزایش تعداد نودها به دلیل سرعت بالاتر اینترنت، و در نتیجه کمک به مسئله غیرمتمرکزسازی در شبکه بلاک چین است.
از طرف دیگر با افزایش سرعت اینترنت به کمک اینترنت نسل پنجم (5G) زمان بلوک در بلاک چین کاهش یافته و به این ترتیب میتوان قدمی به سمت مقیاس پذیری درون زنجیرهای برداشت.
شاید مطلع باشید که شبکه بلاک چین بیت کوین و اتریوم برای رفع مشکل مقیاس پذیری خود اقدام به ایجاد لایههای اضافی بلاک چین بر روی شبکه بلاک چین خود کردند.
شبکه لایتنینگ در شبکه بلاک چین بیت کوین و شبکه پلاسما در شبکه بلاک چین اتریوم به این منظور به وجود آمدند. به این ترتیب امکان تراکنشهایی که چندان ضروری نیستند، میتوانند بر روی لایههای دیگر بلاک چین غیر از لایه اصلی انجام شوند تا به این صورت به مقیاس پذیری شبکه بلاک چین خود کمک کرده باشند.
اما به هرحال با استفاده از اینترنت نسل پنجم (5G) میتوان به صورت درون زنجیرهای از شبکه بلاک چین استفاده کرد.
فناوریهای کاربردی باید دو ویژگی داشته باشند، ابتدا سرعت انتقال بالای دادهها است که اهمیت ویژهای دارد و سپس انتقال دادهها با حجم بالا است که اهمیت پیدا میکند. این کار به کمک اینترنت نسل پنجم مهیا شده است.
اما برای اطمینان از ارسال بدون نقص این دادهها بهتر است اینترنت نسل پنجم و بلاک چین به یاری هم بشتابند.
تاثیر اینترنت نسل پنجم بر روی کریپتوکارنسی
پیش از این نیز به تاثیری که اینترنت نسل پنجم بر روی بلاک چین میگذارد اشاره کردیم در این بخش از مطلب قصد داریم به تاثیر اینترنت نسل پنجم بر روی ارزهای دیجیتال (کریپتوکترنسی) اشاره کنیم.
میبینیم که مشاهدهی اینترنت نسل پنجم و بلاک چین در یک جا چندان عجیب نیست. همانطور که میدانید ارزهای دیجیتال بر روی شبکه بلاک چین پیادهسازی شدهاند، پس اگر بگوییم اینترنت نسل پنجم همان تاثیری را بر روی کریپتوکارنسی میگذارد که بر روی بلاک چین گذاشته است حرف نادرستی نزدهایم.
درواقع بلاک چین در حوزه ارزهای دیجیتال هم با استفاده از رمزنگاری نامتقارن و تابع هش امنیت را در تراکنشهای ارسالی در شبکه بلاک چین بیت کوین و ارزهای دیجیتال دیگر فراهم میکند.
از آنجایی که بلاک چین یک بستر امن برای انتقال دادهها با سرعت بالا در اینترنت نسل پنجم ایجاد میکند میتوان گفت ارزهای دیجیتال و صنایع و یا سازمانهایی که پیش از این از بلاک چین استفاده میکردند، مستعدترین گروهها برای استفاده از اینترنت نسل پنجم هستند.
استفاده از اینترنت نسل پنجم در صنایع، سازمانها و هر عرصهای که امنیت چندانی در آنها وجود ندارد باید با احتیاط و ابتدا ایجاد بستری امن برای این تکنولوژی صورت گیرد.
ارزهای دیجیتال به دلیل همین امنیت ویژهای که دارند طرفداران زیادی را پیدا کرده است.
اگر اطلاعات شما در این زمینه کافی نیست میتوانید با مطالعه و البته رفتن به کلاس ارز دیجیتال و یا حتی سپری کردن آنلاین یک دوره آموزش ارز دیجیتال ضمن آشنا شدن با این فناوری شگفتانگیز به درآمد و سود خوبی نیز دست یابید.
استفاده از اینترنت نسل پنجم در ارتقا شبکه بلاک چین
با افزایش پهنای باند و کاهش تاخیر ارسال داده که به دنبال افزایش پهنای باند ایجاد میشود، گرههای موجود در شبکه بلاک چین به طور قابل توجهی افزایش خواهند یافت، در نتیجه امنیت در شبکه بلاک چین از قبل نیز قدرتمندتر خواهد شد.
با همهگیر شدن استفاده از اینترنت نسل پنجم حتی در مناطق و کشورهایی که چندان پیشرفته نیستند، و همچنین داشتن نقش یک گره در شبکه بلاک چین به وسیله یک دستگاه همراه همچون موبایل و یا تبلت میتواند به علاقهمندان در سراسر دنیا این امکان را بدهد که با تجهیزات ساده خود نیز به شبکه بلاک چین متصل شوند.
با این کار غیرمتمرکز بودن شبکه بلاک چین بیش از پیش خود را نشان خواهد داد.
اینترنت نسل پنجم و بلاک چین میتوانند در بسیاری از صنایع با هم تلاقی داشته باشند. به عنوان مثال اینترنت نسل پنجم به این صورت که میتواند با به خدمت گیری سرعت بالای اینترنت با کاهش زمان مورد نیاز برای ساخت بلاک، ویژگی مقیاس پذیری بلاک چین را نیز ارتقا دهد.
استفاده از بلاک چین در زمینه ارزهای دیجیتال و کریپتوکارنسیها تنها یکی از کاربردهای بلاک چین است، که با استفاده از اینترنت نسل پنجم، این عرصه یعنی ارزهای دیجیتال نیز از سرعت بالای اینترنت نسل پنجم بهره برده و ارتقا مییابند.
اما همانطور که گفته شد بلاک چین کاربردهای وسیع دیگری نیز دارد که با کمک اینترنت نسل پنجم تمام این امور بهبود عملکرد خود را تجربه خواهند کرد.
اما بحثی که در اینجا مطرح میشود این است که آیا فقط اینترنت نسل پنجم است که قرار است به بلاک چین خدمت کند؟
جواب این سوال خیر است، در ادامه به تاثیر بلاک چین بر روی اینترنت نسل پنجم و در واقع نقش بلاک چین در رفع نواقص اینترنت نسل پنجم اشاره خواهیم کرد.
حل مشکل امنیت اینترنت نسل پنجم به کمک بلاک چین
به مرور زمان و رواج بیشتر استفاده از اینترنت نسل پنجم (5G) احساس نیاز به امنیت بیش از پیش احساس شده است. شرکتهای مخابراتی از جمله T-mobile، AT&T، Varison شبکههای نسل جدید خود را با رمزنگاریهای مطمئن فوقالعاده در شبکه تقویت کردهاند.
برنامههایی که قرار است بر روی شبکه 5G پیادهسازی شوند، مثل برنامههای شهر هوشمند و خانه هوشمند و به طور کلی اینترنت اشیا به لایههای امنیتی شدیدتری نیاز دارند.
اینترنت نسل پنجم با ویژگیهایی که دارد به سرعت انتقال دادهها کمک زیادی خواهد کرد، این ویژگی افراد فعال در هر حوزهای را به استفاده از آن تشویق میکند.
اما در استفاده از اینترنت نسل پنجم تامل کنید، آیا امنیت اطلاعات ارسالی و یا دریافتی برای شما اهمیت دارد؟ آیا این موضوع که کسی در میانه راه انتقال داده، تغییری در آنها ایجاد نکند برای شما اهمیت دارد؟
اگر چنین است باید بدانید که اینترنت نسل پنجم (5G) علیرغم مزایایی که دارد و آن افزایش قابل توجه سرعت کار است، متاسفانه معایبی نیز دارد.
استفاده از اینترنت بدون امنیت در اینترنت اشیا یک معضل است، برای رفع این معضل چه چیزی میتواند بیشتر از بلاک چین کارساز باشد؟
بلاک چین با رمزنگاری فوقالعادهای که دارد قادر است در زمینه تامین امنیت در اینترنت اشیا که به اینترنت نسل پنجم محتاج هستند کمک شایانی کند.
به این ترتیب استفاده از بلاک چین در دادههای ارسالی و دریافتی نسبت به استفاده از روش سرویسدهنده – سرویسگیرنده عملکرد بهتری خواهد داشت.
نه تنها اینترنت اشیا که هر سیستمی که از روش ارسال دادههای موجود استفاده کند همواره در معرض خطر جعل، دستکاری و یا سرقت دادهها قرار دارد.
هکرها به کمک امواج رادیویی میتوانند اطلاعات کاربرانی که از اینترنت نسل پنجم بهره میبرند را به سرقت ببرند.
اما بد نیست یکی دیگر از معایب اینترنت نسل پنجم را در ایجا ذکر کنیم و آن مشکلاتی است که با ارتعاشات موجود برای سلامت بشر ایجاد میکند.
با تمام اینها میبینیم که اینترنت نسل پنجم و بلاک چین چگونه نواقص یکدیگر را رفع میکنند.
نتیجه گیری
شاید بهتر باشد اینترنت اشیا، اینترنت نسل پنجم و بلاک چین را به صورت یک مجموعه و همراه با هم بررسی کرد، به این ترتیب شاهد خواهیم بود که این سه فناوری زندگی روزمره، صنعت، طبابت و بسیاری از صنایع ریز و درشت را تحت تاثیر قرار داده و اگر به درستی استفاده شوند در بهبود زندگی بشر نقش اساسی خواهند داشت.
تاخیر کم، سرعت بالای انتقال دادهها در اینترنت نسل پنجم با ویژگی تمرکززدایی و امنیت و غیرقابل تغییر بودن دادههای ارسالی در کنار هم به اینترنت اشیا که پیشبینی میشود درصد بزرگی از زندگیهایمان را تشکیل دهند و روز به روز گستردهتر شوند کمک میکند که این فناوری بدون نقص بتواند به بشر در تمام زمینهها کمک کند.
ما سعی کردیم در این مطلب به توضیح ارتباط میان این فناوریها و تاثیر آنها بر روی یکدیگر اشاره کنیم.

















































