در این مقاله میخواهیم درباره عوامل بنیادی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که از آنها میتوانیم جهت انتخاب سهام و شروع تحلیل بنیادی کمک بگیریم مطالب مفیدی را ارایه نماییم. این مقاله درباره عوامل بنیادی شرکت پتروشیمی زاگرس است.
معرفی پتروشیمی زاگرس
نام شرکت: پتروشیمی زاگرس
نماد: زاگرس
نام صنعت: مواد شیمیایی
زیرگروه صنعت: تولید مواد شیمیایی پایه به جز کود
محصولات شرکت: بخار آب و متانول
محصول اصلی : متانول
بازار فروش: عمدتا صادراتی
معرفی شرکت
این شرکت در سال ۱۳۷۷ تاسیس و در سال ۸۵ اولین واحد متانول با ظرفیت اسمی ۱۶۵۰۰۰۰ تن و در سال ۱۳۸۸ دومین واحد تولید متانول با همان ظرفیت را بهره برداری کرد.بنابراین ظرفیت اسمی تولید متانول این شرکت ۳۳۰۰۰۰۰ تن می باشد.
طبق برآورد انجام شده توسط شرکت در سال ۹۵؛ ظرفیت تولید متانول در ایران حدود ۵ میلیون تن می باشد که پتروشیمی زاگرس بین ۶۰ تا ۷۰ درصد نیاز داخل و حدود ۳ درصد نیاز خارج را از این طریق تامین می نماید.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
دیاگرام تولید متانول
آنچه از رویدادهای مالی شرکت باید بدانید
۱) اسامی سهامداران عمده شرکت:
۱-۱)گسترش نفت و گاز پارسیان (پارسان) – بورسی ـ ۳۴٫۰۵
۲-۱)گروه پتروشیمی تابان فردا
۳-۱)گروه صنعتی شیمی پوشینه
۴-۱)الیاف صنعتی مروارید
۵-۱)گروه پتروشیمی سرمایه گذاری ایرانیان (پترول) – ۲ درصد
۲) بندهای بااهمیت حسابرس مستقل:
۱-۲)با توجه به عدم انعقاد قرارداد مورد تایید هیئت مدیره با پتروشیمی مبین در شهریور ۱۳۹۲؛ مبلغ حدود ۱۴۴۰ میلیارد ریال بابت گاز خوراک(دیماند) و نرخ تسعیر ارز (مبادله ای (۲۵۰۰ تومان) و مرجع (۱۲۲۶ تومان) وجود دارد که هنوز وضعیت آن مشخص نشده است
۲-۲)شرکت در مجموع حدود ۲۷۹ میلیارد ریال بدهی مالیاتی دارد که با توجه به اعتراضات انجام شده توسط شرکت؛ آن را گزارش نکرده است.لازم به ذکر است که معافیت مالیاتی شرکت به پایان رسیده و مبلغ فوق ناشی از مالیات عملکرد سال های ۹۲؛۹۴ و مالیات تکلیفی سال های ۸۹؛ ۹۲ و ۹۴ و عوارض آلایندگی محیط زیست می باشد.
۳) سرمایه گذاری های کوتاه مدت:
شامل سرمایه گذاری در بازار پول – سپرده بانکی با سود ۲۲ و ۲۴ درصد می باشد.
۴) پرداختنی های تجاری و غیرتجاری:
شرکت پتروشیمی مبین بابت تامین گاز خوراک زاگرس صورتحساب دوره ای ارسال می کند و شرکت پتروشیمی زاگرس قسمتی از آن را که با مبین اختلاف دارد پرداخت نکرده و ذخیره می گیرد و در صورتی که این اختلاف به نفع شرکت خنم نشود در این صورت هزینه سنگینی را به شرکت پتروشیمی زاگرس وارد خواهد کرد.
۵) فروش شرکت:
۱-۵) محصول اصلی شرکت متانول می باشد که هر ساله به طور میانگین حدود ۵ درصد(مقداری) از آن را در داخل و از طریق بورس کالا به فروش می رساند و مابقی را بر اساس قیمت های جهانی به مشتریان خارجی صادر می کند.
۲-۵) هم چنین در نتیجه تولید متانول بخار آب نیز تولید می گردد که بر طبق توافق فی مابین شرکت های پتروشیمی زاگرس و مبین معادل ۷۰ درصد گاز اکسیژنی که مبین برای زاگرس تامین می کند به مبین می فروشد که البته به لحاظ ارزش ریالی تنها ۱ الی ۲ درصد کل فروش زاگرس می باشد.
۶) منابع مهم جهت تعیین نرخ فروش محصولات:
بایستی به این نکته توجه داشته باشید که عمده صادرات محصولات پتروشیمی شرکت های ایرانی به کشور چین می باشد و به همین دلیل شما باید به دنبال نرخ متانول در چین که معروف به CFR China می باشد بوده و به برآورد قیمت صادراتی برای این شرکت باشید.توجه کنید که قیمت متانول در سایر مناطق همچون کره و تایوان و … وجود دارد.برای این منظور می توانید قیمت متانول چین یا CFR China methanol جستجو کنید.البته نشریه معتبر Platts نیز وجود دارد که به صورت هفتگی قیمت محصولات پتروشیمی را ارایه می کند که در تلگرام یا سایر شبکه های اجتماعی می توانید به آن دسترسی داشته باشید.
۷)سایر داده های آماری مهم و مرتبط با فروش:
۱-۷)قیمت جهانی متانول و به تبع آن قیمت داخلی متانول از قیمت جهانی نفت اثر می پذیرد و به طور کلی وقتی قیمت نفت جهش خوبی داشته و در سطوح بالاتری تثبیت می گردد قیمت متانول نیز هم رشد پیدا می کند.
۲-۷)با توجه به اینکه دلار آمریکا مبنای اصلی جهت ارزش گذاری قیمت تمامی کالاهای جهانی می باشد در نتیجه هرگونه تغییر در اقتصاد آمریکا و در پی آن شاخص دلار می تواند بر قیمت کامودیتی هااثر بگذارد.
برای نمونه وقتی بانک مرکزی آمریکا یا همان فدرال رزرو اعلام می کند که نرخ بهره خود را افزایش می دهد به تبع آن شاخص دلار بهبود پیدا کرده و قیمت کامودیتی ها کاهش پیدا می کند.
۳-۸)نرخ تسعیر ارز مبنای مهمی برای بسیاری از شرکت های صادرات محور می باشد که کاملا وابسته به تصمیم های کابینه اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد.با توجه به اینکه سیاست ارزی در کشور شناور مدیریت شده می باشد بنابراین در زمانی که تصمیم اقتصادی بر افزایش نرخ ارز در کشور باشد می تواند اثر مثبتی را بر فروش شرکت های صادرات محور از جمله پتروشیمی زاگرس داشته باشد.
۴-۸)باید این نکته را مدنظر داشته باشید که معاملات در بازارهای جهانی کاملا تابع عرضه و تقاضا است و در نتیجه اگر سمت عرضه به دلیل انجام تعمیرات اساسی و یا سایر موارد ناگهانی و غیرمنتظره (مثلا طبق اعلام قبلی اعلام می گردد که یکی از واحدهای بزرگ تولید کننده در جهان برای مدت ۳ ماه جهت انجام تعمیرات اساسی تعطیل می گردد اما بر خلاف پیش بینی ها واحد مزبور بیش از سه ماه و به مدت نامعلوم متوقف می ماند) کاهش قابل ملاحظه ای داشته باشد منجر به افزایش شدید قیمت کامودیتی ها می گردد.
۸) مواد اولیه شرکت:
گاز خوراک(SM3) و گاز اکسیژن(NM3) به عنوان اصلی ترین مواد اولیه شرکت به حساب می آیند که قیمت گذاری هر دو بر اساس نرخ دستوری تعیین شده توسط وزارت نفت می باشد.
۹) بهای تمام شده شرکت:
علاوه بر دو ماده فوق؛ یوتیلیتی و دستمزد غیرمستقیم نیز در مجموع اثر بااهمیتی بر بهای تمام شده کل دارند که هر دو تابع تصمیمات دولتی می باشند.
۱۰) سایر آیتم های اثرگذار بر سودآوری:
۱)در حال حاضر واحدهای ایرانی تولیدکننده متانول از گاز خوراک به عنوان ماده اولیه جهت تولید متانول استفاده می کنند در حالی که در چین با بزرگترین بازار عرضه و تقاضا عمدتا از ذغالسنگ به عنوان ماده اولیه تولید متانول استفاده می کنند؛ در نتیجه لازم است همواره نیم نگاهی به قیمت ذغالسنگ و اثرات احتمالی آن بر قیمت متانول نیز داشته باشیم هر چند در حال حاضر – سال ۹۷ ـ چنین اهمیتی احساس نشده است.
۲)افزایش قیمت ذغالسنگ می تواند موجب افزایش بهای تمام شده متانول سازان چینی شده و در نتیجه افزایش قیمت متانول چین گردد.
۱۱)هزینه حمل:
لازم به ذکر است که طبق برآوردهای شرکت به ازای هر تن متانولی که از طریق دریا صادر می کند حدود ۴۰ دلار بر اساس نرخ آزاد (که البته در شرایط فعلی تک نرخی شده است) هزینه حمل می پردازد که با توجه به سهم بالای آن حتما بایستی آن را در محاسبات لحاظ کرد.البته این آیتم جزو هزینه های عمومی و اداری و فروش لحاظ می گردد.
ریسک ها و فرصت های شرکت
۱)گاز خوراک و گاز اکسیژن مورد نیاز شرکت تنها از طریق شرکت پتروشیمی مبین تامین میگردد.در نتیجه یکی از ریسک های مهمی که شرکت را تهدید می کند توقف یا کاهش تولید شرکت پتروشیمی مبین می باشد که در صورت وقوع می تواند محدودیت های جدی در فرایند عملیاتی شرکت ایجاد نماید.
۲)نوسانات نرخ ارز:
توجه شود که افزایش نرخ ارز موجب افزایش حاشیه سود ناخالص می گردد.توجه گردد که این شرکت عمدتا صادرات محور بوده و در نتیجه (حتی در شرایط ارز تک نرخی) سرعت افزایش فروش بیشتر از افزایش هزینه گاز خوراک خواهد بود.
به یک رویداد تاریخی مرتبط با نوسانات نرخ ارز در رابطه با شرکت پتروشیمی زاگرس توجه نمایید:
ـ در سال ۹۶ دلار حتی تا ۵۰۰۰ تومان و بالاتر رفت و همین عامل یک رویکرد مثبت نسبت به رشد شدید فروش این شرکت داشت در حالی که نرخ ارزی گاز خوراک تغییر نکرده و بر اساس دلار مبادله ای تسعیر می گردید.اما به یکباره در سال ۹۷ و پس از تصویب ارز تک نرخی در کشور؛ نرخ تسعیر فروش کاهش حدود ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ تومانی و از طرفی نرخ تسعیر گاز خوراک افزایش حدود ۵۰۰ تومانی را تجربه کرد که معاملات این سهم را با شوک شدیدی مواجه کرد که البته بیشتر جنبه روانی داشت تا جنبه تحلیلی.
۳)ریسک نوسانات نرخ بهره:
وقتی به ترازنامه شرکت مراجعه می کنیم متوجه این موضوع می شویم که شرکت در طی سال های اخیر وام سنگینی اخذ نکرده بلکه از سال ۹۲ به بعد اقدام به تسویه وام های خود نماید و به همین دلیل ریسک نرخ بهره(در واقع ریسک افزایش نرخ سود سپرده بانکی) چندان برای آن وجود ندارد.اما افزایش نرخ بهره به طور کلی منجر به افزایش حداقل نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران می شود و به طور عمومی موجب افزایش ریسک نرخ بهره در سطح کلی بازار و بالاخص پتروشیمی زاگرس می گردد.در نقطه مقابل با کاهش نرخ بهره بانکی نسبت قیمت به درآمد بازار افزایش پیدا کرده و همین عامل موجب افزایش جذابیت در تمامی نمادها من جمله زاگرس می گردد.