معرفی پتروشیمی خراسان
نام شرکت: پتروشیمی خراسان
نماد: خراسان
نام صنعت: مواد شیمیایی
زیرگروه صنعت: تولید مواد شیمیایی پایه – کود
محصولات شرکت: اوره، آمونیاک و ملامین
محصول اصلی : اوره و ملامین
بازار فروش: بیش از ۵۰ درصد صادراتی
معرفی شرکت:
این شرکت در سال ۱۳۶۹ تاسیس و در سال ۱۳۹۱ در بورس اوراق بهادار تهران پذیرفته شده است و هدف از تاسیس آن تولید، بازاریابی و فروش محصولات شیمیایی و هم چنین واردات و صادرات آن می باشد. طبق اعلام شرکت ظرفیت اسمی تولید مهم ترین محصولات شرکت به شرح ذیل می باشد:
اوره ۴۹۵۰۰۰ تن در سال
آمونیاک ۳۳۰۰۰۰ تن در سال
ملامین ۲۰۰۰۰ تن در سال
و البته ظرفیت اسمی فوق بر اساس ۳۳۰ روز فعالیت در سال می باتشد.
فرایند تولید اوره و آمونیاک:
جهت مطالعه فرایند تولید اوره و آمونیاک به فایل زیر مراجعه نمایید:
Farayand Tolid Mahsulat Khorasan
سایت های مرتبط :
https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=urea
https://www.cmegroup.com/trading/agricultural/fertilizer/urea-granular-fob-middle-east.html
آنچه از رویدادهای مالی شرکت باید بدانید:
۱)اسامی سهامداران عمده شرکت:
۱-۱)سرمایه گذاری نفت و گاز و پتروشیمی تامین(تاپیکو) – سهامی عام – ۴۱٫۶۱٪
۱-۲) پترو فرهنگ
۱-۳)گروه گسترش نفت و گاز پارسیان ( پاترسان) – سهامی عام – ۱۳٫۲۳٪
۱-۴)سرمایه گذاری آتیه صبا
۲)سرمایه گذاری های شرکت:
سرمایه گذاری های شرکت تماما مربوط به سپرده های باکی می باشد که سود ناشی از آن در قسمت سایر درآمدهای غیرعملیاتی گزارش می گردد.
۳)دریافتنی های تجاری و غیرتجاری:
عمده مطالبات شرکت از دو محل می باشد:
اول سازمان امور مالیاتی بابت برگشت بخشی از مالیات پرداختی توسط شرکت که در نتیجه معافیت مالیات اوره صتدراتی می باشد.
دوم مطالبات از شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان بابت سود سهام می باشد.در این رابطه لازم به ذکر است که پتروشیمی خراسان به شرکت های دولتی فروش انجام داده و طبق توافقات فیمابین قرار بر این شده تا از محل سودهای تقسیمی سال های مالی آتی پارسان این بدهی تسویه گردد.
۴)موجودی مواد و کالا:
همچون سایر شرکت های پتروشیمی عمده موجودی مواد و کالای شرکت مربوط به قطعات و لوازم یدکی می باشد.
۵)فروش شرکت:
خراسان هم چون سایر شرکت های اوره ساز اوره و آمونیاک را هم در داخل و هم به خارج می فروشد، اما تفاوت اصلی این شرکت نسبت به سایرین تولید ملامین می باشد که یکی از محصولات گران قیمت به حساب می آید و ارزش حدود ۵ تا ۷ برابر قیمت اوره دارد ر حالی که از اوره بدست می آید.
از نظر ریالی سهم اوره صادراتی بیش از ۳۰ درصد از کل فروش شرکت را تشکیل می دهد و ملامین در مرتبه دوم ارزش فروش قرار دارد.
از طرفی ارز ناشی از فروش محصولات صادراتی تابع قوانین تعیین شده از سوی دولت و وزارت امور اقتصاد و دارایی یا با نرخ دولتی و یا نرخ آزاد تسعیر می گردد.
بخشی از اوره تولیدی در پتروشیمی خراسان به شرکت خدمات حمایتی کشاورزی در داخل فروخته می شود.در این رابطه ذکر این نکته اهمیت دارد که تا زمان حال بز اساس مصوبه ای در سال ۹۲ نرخ فروش داخلی به ازای هر کیلوگرم ۶۱۲۵ ریال بوده اما از مرداد ۹۶ می بایستی بر اساس ۹۵٪ قیمت فوب خلیج فارس قیمت گذاری انجام شود که تا زمان حال حاضر این امر تحقق نیافته است و مسائل حقوقی آن پابرجاست.
۶)منابع مهم جهت تعیین نرخ فروش محصولات:
قیمت اوره را می توان از سایت fertilizerwork به صورت هفتگی برداشت کرد که معمولا نرخ میانگین آن هفته را در پایان هفته گزارش می نماید.
همچنین با توجه به اینکه ارزش ریالی فروش آمونیاک و دیگر محصولات شرکت به جز اوره نسبت به کل فروش شرکت ناچیز می باشد می توانید با انجام یکسری محاسبات ریاضی نرخ دلاری هر تن را بدست آورده و با انجام تعدیلاتی نرخ مبنا را در تحلیل خود اعمال نمایید.
برای محاسبه نرخ دلاری و ریالی فروش ملامین نیز می توانید از گزارش های عملکرد ماهانه پتروشیمی خراسان استفاده نمایید.
۷)سایر داده های آماری مهم و مرتبط با فروش:
۱-۸)قیمت جهانی اوره و به تبع آن قیمت داخلی اوره از قیمت جهانی نفت اثر می پذیرد و به طور کلی وقتی قیمت نفت جهش خوبی داشته و در سطوح بالاتری تثبیت می گردد قیمت اوره نیز رشد پیدا می کند به طوری که در سال ۲۰۰۸ زمانی که قیمت جهانی نفت به مرز ۱۳۳ دلار رسید قیمت اوره در سطح ۷۷۰ دلار قرار گرفته بود.
۲-۸)با توجه به اینکه دلار آمریکا مبنای اصلی جهت ارزش گذاری قیمت تمامی کالاهای جهانی می باشد در نتیجه هرگونه تغییر در اقتصاد آمریکا و در پی آن شاخص دلار می تواند بر قیمت کامودیتی هااثر بگذارد.
برای نمونه وقتی بانک مرکزی آمریکا یا همان فدرال رزرو اعلام می کند که نرخ بهره خود را افزایش می دهد به تبع آن شاخص دلار بهبود پیدا کرده و قیمت کامودیتی ها کاهش پیدا می کند.
۳-۸)نرخ تسعیر ارز مبنای مهمی برای بسیاری از شرکت های صادرات محور می باشد که کاملا وابسته به تصمیم های کابینه اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد.با توجه به اینکه سیاست ارزی در کشور شناور مدیریت شده می باشد بنابراین در زمانی که تصمیم اقتصادی بر افزایش نرخ ارز در کشور باشد می تواند اثر مثبتی را بر فروش شرکت های صادرات محور از جمله پتروشیمی خراسان داشته باشد.
۴-۸)باید این نکته را مدنظر داشته باشید که معاملات در بازارهای جهانی کاملا تابع عرضه و تقاضا است و در نتیجه اگر سمت عرضه به دلیل انجام تعمیرات اساسی و یا سایر موارد ناگهانی و غیرمنتظره (مثلا طبق اعلام قبلی اعلام می گردد که یکی از واحدهای بزرگ تولید کننده در جهان برای مدت ۳ ماه جهت انجام تعمیرات اساسی تعطیل می گردد اما بر خلاف پیش بینی ها واحد مزبور بیش از سه ماه و به مدت نامعلوم متوقف می ماند) کاهش قابل ملاحظه ای داشته باشد منجر به افزایش شدید قیمت کامودیتی ها می گردد.
۵-۸)از آنجایی که از اوره به وفور در کشاورزی استفاده می شود در صورت رونق کشاورزی عموما در دنیا و یا اجرای برنامه های خاص حمایت از صنعت کشاورزی در داخل می تواند زمینه رشد قیمت اوره جهانی و داخلی را بالا ببرد.
۶-۸)از آنجا که در چین از زغالسنگ به عنوان ماده اولیه جهت تولید اوره استفاده می گردد به همین دلیل افزایش شدید قیمت زغالسنگ می تواند بر قیمت جهانی اوره اثرگذار باشد.از طرفی عموما گاز طبیعی در سطح جهان به جز چین به عنوان ماده اولیه جهت تولید اوره و آمونیاک استفاده می شود به همین دلیل افزایش جهانی نرخ گاز خوراک طبیعی می تواند بر قیمت جهانی اوره نیز تاثیر گذاشته و در میانمدت موجب رشد قیمتی آن گردد چون با افزایش هزینه های تولید این محصول به احتمال زیاد شرکت های اوره ساز اقدام به افزایش نرخ فروش اوره کرده تا حاشیه سود خود را حفظ نمایند.
۸)مواد اولیه شرکت:
گاز خوراکی عمده ماده اولیه پتروشیمی خراسان می باشد که با توجه به نقش استراتژیک آن در ایران نرخ گذاری آن کاملا تابع مصوبات دولت می باشد.
۹)بهای تمام شده شرکت:
علاوه بر گاز مصرفی، حقوق و دستمزد، برق و سوخت و گاز و تلفن و هزینه تعمیرات ماشین آلات از جمله عوامل بسیار مهم در تعیین بهای تمام شده شرکت می باشند.
۱۰)هزینه های عمومی و اداری و فروش:
این حساب را می توان به سه بخش تقسیم کرد:
اول هزینه های حقوق و دستمزد و مشتقات مربوط به آن که کاملا تابع مصوبات وزارت کار می باشد.البته در صورت افزایش بیش از حد تعداد نیروهای شرکت می توان انتظار افزایش غیرمنطقی این هزینه را داشت.
دوم هزینه حمل اوره و ملامین صادراتی می باشد که این عامل کاملا وابسته به وضعیت حمل و نقل دریایی ایران دارد و قطعا در شرایط تحریم به شدت با افزایش نرخ دلاری آن روبه رو خواهیم شد. لازم به ذکر است که معمولا این هزینه را با نرخ ارز آزاد تسعیر می کنند.
سوم هزینه مربوط به عوارض آلایندگی می باشد که علی رغم ناچیز بودن ارزش ریالی آن نسبت به کل هزینه های عمومی و اداری اما در صورت افزایش نرخ مربوطه می تواند به شدت بر سودآوری خراسان اثرگذار باشد.
۱۱)سایر درآمدها و هزینه های غیرعملیاتی و عملیاتی:
سایر درآمدها و هزینه های عملیاتی عمدتا بابت سود و زیان ناشی از دارایی ها و بدهی های ارزی می باشد و سایر درآمدها و هزینه های غیرعملیاتی عمدتا مربوط به سود سپرده بانکی شرکت می باشد.
۱۲)نکته بسیار مهم:
طبق اظهارنظر حسابرس جهت دریافت وجوه ارزی، شرکت با پرداخت کارمزد به شرکت واسط ماکرو اینترنشنال با سرعت بیشتری نسبت به سایرین وجوه را دریافت می نماید که با توجه به شدت تحریم ها می تواند مشکلاتی را برای شرکت در دریافت وجوه ارزی اایجاد نماید.
ریسک ها و فرصت های شرکت :
۱)نوسانات نرخ ارز:
توجه شود که افزایش نرخ ارز موجب افزایش حاشیه سود ناخالص می گردد.توجه گردد که این شرکت عمدتا صادرات محور بوده و در نتیجه (حتی در شرایط ارز تک نرخی) سرعت افزایش فروش بیشتر از افزایش هزینه گاز خوراک خواهد بود.
۲)ریسک نوسانات نرخ بهره:
وقتی به ترازنامه شرکت مراجعه می کنیم متوجه این موضوع می شویم که شرکت وام سنگینی را دریافت نکرده و به همین دلیل در صورت شرایط نرمال تجاری افزایش نرخ بهره تاثیر چندانی بر وضعیت سودآوری شرکت ندارد اما افزایش نرخ بهره به طور کلی منجر به افزایش حداقل نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران می شود و به طور عمومی موجب افزایش ریسک نرخ بهره در سطح کلی بازار و بالاخص پتروشیمی خراسان می گردد.در نقطه مقابل با کاهش نرخ بهره بانکی نسبت قیمت به درآمد بازار افزایش پیدا کرده و همین عامل موجب افزایش جذابیت در تمامی نمادها من جمله خراسان می گردد.
مولف: احمد لحیم گرزاده