نماد: شپدیس
نام صنعت: مواد شیمیایی
زیر گروه: تولید کود و ترکیبات نیتروژن
محصولات شرکت: اوره و آمونیاک
محصول اصلی : اوره
بازار فروش: عمدتا صادراتی
معرفی شرکت
این شرکت با هدف احداث؛ راه اندازی و بهره برداری و انجام فرایندهای مختلف شیمیایی و پتروشیمیایی و فروش محصول نهایی می باشد.تا نیمه اول سال ۱۳۹۶ این شرکت ظرفیت تولید ۱۳۶۰۰۰۰ تن آمونیاک و ۲۱۵۰۰۰۰ تن اوره داشته است اما از آبان ۹۶ ظرفیت تولید به ترتیب ۲۰۴۰۰۰۰ تن آمونیاک و ۳۱۵۰۰۰۰ تن اوره رسیده است که در سه فاز تولید می کند.
فرایند تولید اوره و آمونیاک
جهت مطالعه فرایند تولید اوره و آمونیاک به فایل زیر مراجعه نمایید:
آنچه از رویدادهای مالی شرکت باید بدانید:
۱)اسامی سهامداران عمده شرکت:
۱-۱)گسترش نفت و گاز پارسیان ( پارسان ) – بورسی ـ ۶۸٫۶۷
۲-۱)شرکت بازرگانی پتروشیمی
۳-۱)توسعه و مدیریت سرمایه صبا
۴-۱)سرمایه گذاری سپه (وسپه) – ۱٫۳۹
۵-۱)بانک تجارت (وتجارت) – ۱٫۱۷
۶-۱)گروه مالی ملت
۲)پرداختنی های تجاری و غیرتجاری:
بر اساس قرارداد فیمابین شپدیس و شرکت پتروشیمی مبین به ازای تامین مواد اولیه و یوتیلیتی شرکت مبین صورتحساب ارسال کرده و بر اساس صورتحساب صادره بدهی ایجاد و پرداخت می گردد.
۳)فروش شرکت:
شپدیس دو محصول اوره و آمونیاک را تولید و عمدتا به خارج از کشور صادر می کند..البته لازم به ذکر است که به لحاظ ارزش ریالی، فروش اوره سهم اصلی و در حدود ۸۵٪ را به خود اختصاص داده است.تقریبا حدود ۸۰ درصد فروش اوره شرکت و تمام آمونیاک تولیدی شرکت به خارج از کشور و عمدتا به چین، امارات و برخی کشورهای عضو اتحادیه اروپا همچون آلمان صادر می کند.
از طرفی ارز ناشی از فروش محصولات صادراتی تابع قوانین تعیین شده از سوی دولت و وزارت امور اقتصاد و دارایی یا با نرخ دولتی و یا نرخ آزاد تسعیر می گردد.
بخشی از اوره تولیدی در پتروشیمی پردیس به شرکت خدمات حمایتی کشاورزی در داخل فروخته می شود.در این رابطه ذکر این نکته اهمیت دارد که تا زمان حال بز اساس مصوبه ای در سال ۹۲ نرخ فروش داخلی به ازای هر کیلوگرم ۶۱۲۵ ریال بوده اما از مرداد ۹۶ می بایستی بر اساس ۹۵٪ قیمت فوب خلیج فارس قیمت گذاری انجام شود که تا زمان حال حاضر این امر تحقق نیافته است و مسائل حقوقی آن پابرجاست.
۴)منابع مهم جهت تعیین نرخ فروش محصولات:
قیمت اوره را می توان از سایت fertilizerwork به صورت هفتگی برداشت کرد که معمولا نرخ میانگین آن هفته را در پایان هفته گزارش می نماید.
همچنین با توجه به اینکه ارزش ریالی فروش آمونیاک نسبت به کل فروش شرکت ناچیز و زیر ۱۰ درصد می باشد می توانید با انجام یکسری محاسبات ریاضی نرخ دلاری هر تن آمونیاک را بدست آورده و با انجام تعدیلاتی نرخ مبنا را در تحلیل خود اعمال نمایید.
۵)سایر داده های آماری مهم و مرتبط با فروش:
۱-۵)قیمت جهانی اوره و به تبع آن قیمت داخلی اوره از قیمت جهانی نفت اثر می پذیرد و به طور کلی وقتی قیمت نفت جهش خوبی داشته و در سطوح بالاتری تثبیت می گردد قیمت اوره نیز رشد پیدا می کند به طوری که در سال ۲۰۰۸ زمانی که قیمت جهانی نفت به مرز ۱۳۳ دلار رسید قیمت اوره در سطح ۷۷۰ دلار قرار گرفته بود.
۲-۵)با توجه به اینکه دلار آمریکا مبنای اصلی جهت ارزش گذاری قیمت تمامی کالاهای جهانی می باشد در نتیجه هرگونه تغییر در اقتصاد آمریکا و در پی آن شاخص دلار می تواند بر قیمت کامودیتی ها اثر بگذارد.
برای نمونه وقتی بانک مرکزی آمریکا یا همان فدرال رزرو اعلام می کند که نرخ بهره خود را افزایش می دهد به تبع آن شاخص دلار بهبود پیدا کرده و قیمت کامودیتی ها کاهش پیدا می کند.
۳-۵)نرخ تسعیر ارز مبنای مهمی برای بسیاری از شرکت های صادرات محور می باشد که کاملا وابسته به تصمیم های کابینه اقتصادی دولت جمهوری اسلامی ایران می باشد.با توجه به اینکه سیاست ارزی در کشور شناور مدیریت شده می باشد بنابراین در زمانی که تصمیم اقتصادی بر افزایش نرخ ارز در کشور باشد می تواند اثر مثبتی را بر فروش شرکت های صادرات محور از جمله پتروشیمی پردیس داشته باشد.
۴-۵)باید این نکته را مدنظر داشته باشید که معاملات در بازارهای جهانی کاملا تابع عرضه و تقاضا است و در نتیجه اگر سمت عرضه به دلیل انجام تعمیرات اساسی و یا سایر موارد ناگهانی و غیرمنتظره (مثلا طبق اعلام قبلی اعلام می گردد که یکی از واحدهای بزرگ تولید کننده در جهان برای مدت ۳ ماه جهت انجام تعمیرات اساسی تعطیل می گردد اما بر خلاف پیش بینی ها واحد مزبور بیش از سه ماه و به مدت نامعلوم متوقف می ماند) کاهش قابل ملاحظه ای داشته باشد منجر به افزایش شدید قیمت کامودیتی ها می گردد.
۵-۵)از آنجایی که از اوره به وفور در کشاورزی استفاده می شود در صورت رونق کشاورزی عموما در دنیا و یا اجرای برنامه های خاص حمایت از صنعت کشاورزی در داخل می تواند زمینه رشد قیمت اوره جهانی و داخلی را بالا ببرد.
۶-۵)از آنجا که در چین از زغالسنگ به عنوان ماده اولیه جهت تولید اوره استفاده می گردد به همین دلیل افزایش شدید قیمت زغالسنگ می تواند بر قیمت جهانی اوره اثرگذار باشد.از طرفی عموما گاز طبیعی در سطح جهان به جز چین به عنوان ماده اولیه جهت تولید اوره و آمونیاک استفاده می شود به همین دلیل افزایش جهانی نرخ گاز خوراک طبیعی می تواند بر قیمت جهانی اوره نیز تاثیر گذاشته و در میانمدت موجب رشد قیمتی آن گردد چون با افزایش هزینه های تولید این محصول به احتمال زیاد شرکت های اوره ساز اقدام به افزایش نرخ فروش اوره کرده تا حاشیه سود خود را حفظ نمایند.
۶)مواد اولیه شرکت:
گاز خوراک و گاز اکسیژن به عنوان اصلی ترین مواد اولیه شرکت به حساب می آیند که قیمت گذاری هر دو بر اساس نرخ دستوری تعیین شده توسط وزارت نفت می باشد، لازم به ذکر است که تامین کننده اصلی گاز خوراک و یوتیلیتی شرکت پتروشیمی مبین می باشد.لازم به ذکر است که بخار، آب خنک کننده مدار بسته و برق اکتیو از دیگر مواد اولیه مورد استفاده شپدیس می باشد که به تنهایی مقدار قابل توجهی را ندارند
۷)بهای تمام شده شرکت:
علاوه بر دو ماده فوق؛ یوتیلیتی، دستمزد غیرمستقیم و استهلاک (آیتم های موجود در سربار) در مجموع اثر بااهمیتی بر بهای تمام شده کل دارند که دو مورد اول تابع تصمیمات دولتی و مورد سوم یک آیتم حسابداری بوده که نیازمند برآورد نزدیک به واقعیت می باشد و برای این منظور می توانیم از صورت های مالی سال های پیش شرکت کمک بگیریم.
ریسک ها و فرصت های شرکت :
۱) گاز خوراک و گاز اکسیژن مورد نیاز شرکت تنها از طریق شرکت پتروشیمی مبین تامین می گردد.در نتیجه یکی از ریسک های مهمی که شرکت را تهدید می کند توقف یا کاهش تولید شرکت پتروشیمی مبین می باشد که در صورت وقوع می تواند محدودیت های جدی در فرایند عملیاتی شرکت ایجاد نماید.هم چنین مبنای نرخ گذاری مواد اولیه وزارت نفت می باشد به همین دلیل زمانی که مبنای دلاری یا نرخ تسعیر ارز مبنا جهت تعیین نرخ گاز خوراک و سایر مواد اولیه افزایش پیدا کند منجر به کاهش حاشیه سود ناخالص می گردد.
۲)نوسانات نرخ ارز:
توجه شود که افزایش نرخ ارز موجب افزایش حاشیه سود ناخالص می گردد.توجه گردد که این شرکت عمدتا صادرات محور بوده و در نتیجه (حتی در شرایط ارز تک نرخی) سرعت افزایش فروش بیشتر از افزایش هزینه گاز خوراک خواهد بود.
۳)ریسک نوسانات نرخ بهره:
وقتی به ترازنامه شرکت مراجعه می کنیم متوجه این موضوع می شویم که شرکت وام سنگینی را دریافت نکرده و به همین دلیل در صورت شرایط نرمال تجاری افزایش نرخ بهره تاثیر چندانی بر وضعیت سودآوری شرکت ندارد اما افزایش نرخ بهره به طور کلی منجر به افزایش حداقل نرخ بازده مورد انتظار سرمایه گذاران می شود و به طور عمومی موجب افزایش ریسک نرخ بهره در سطح کلی بازار و بالاخص پتروشیمی پردیس می گردد.در نقطه مقابل با کاهش نرخ بهره بانکی نسبت قیمت به درآمد بازار افزایش پیدا کرده و همین عامل موجب افزایش جذابیت در تمامی نمادها من جمله شپدیس می گردد.
مولف: احمد لحیم گرزاده