۷ استارتاپ موفق دنیا از کجا شروع کردند؟

شاید باور نکنید یا ندانید که برخی از معروف ترین استارتاپ های دنیا در ابتدای کار چندان هم موفق نبوده اند. درحقیقت برخی از آن ها در آغاز راه برای رسیدن به هدفی غیر از زمینه کاری که اکنون به آن مشغول هستند، فعالیت داشتند، اما در حال حاضر در بازار و زمینه ای دیگر فعالیت دارند. اگر به دنیای کارآفرینی و استارتاپ ها علاقه دارید، در این مقاله با ما همراه باشید تا با چند استارتاپ موفق دنیا و تاریخچه آن ها آشنا شوید.

1. ایر بی ان بی (AirBnB)

استارتاپ موفق

داستان این استارتاپ درباره سه جوانی است که از کسب وکاری مختصر و بسیار محدود به موفقیتی شگفت انگیز دست یافتند. آن ها کار خود را با اجاره دادن اتاقشان آغاز کردند و توانستند با طی کردن مسیر موفقیت به شرکتی با سرمایه ای ۱۰ هزار میلیارد دلاری برسند. در سال ۲۰۰۷، دو طراح به نام های برایان چسکی (Brian Chesky) و جو جبیا (Joe Gebbia) توان مالی برای پرداخت کرایه آپارتمانشان در سانفرانسیسکو را نداشتند. در همان سال ها، قرار بود کنفرانسی درباره طراحی در آن شهر برگزار شود؛ به همین دلیل هتل های شهر پر از جمعیت شده بود؛ به همین دلیل جرقه ای برای راه اندازی کسب وکاری ساده و دستیابی به پولی اندک در ذهن این دو جوان طراح شکل گرفت. آن ها تصمیم گرفتند در اتاق نشیمن خود جایی برای خواب به مسافران بی مکان اجاره بدهند و خودشان هم برای آن ها آشپزی کنند. درواقع مسافرانی که برای شرکت در کنفرانس آمده و جایی در هتل ها پیدا نکرده بودند، می توانستند در مدت اقامتشان در منزل برایان و جو بمانند.

آن ها بلاگی راه اندازی کردند و با تبلیغ ایده های خود توانستند نظر سه نفر را جلب کنند و به درآمدی ۸۰ دلاری برسند. پس از موفقیت این ایده، دو طراح وارد همکاری با متخصص رایانه ای به نام نیتن بلاکارچیک (Nathan Blecharczyk) شدند تا او برایشان سایتی طراحی کند و امکان تبلیغ اقامتگاهشان فراهم شود. به تدریج این ایده در تمام دنیا تسری یافت. اکنون پایگاه ایربی ان بی، پلتفرم معروفی است که مسافران با مراجعه به آن امکان یافتن مکانی برای اقامت در محل سفرشان را پیدا می کنند. این کسب وکار در حال حاضر ارزش بسیاری دارد و رفاه زیادی را برای آدم ها در سراسر دنیا فراهم کرده است.

2. اینستاگرام (Instagram)

استارتاپ موفق

اینستاگرام از همان ابتدا سودای این را نداشت که به یکی از مهم ترین شبکه های اجتماعی تبدیل دنیا تبدیل شود و خبری از یک استارتاپ موفق و معروف نبود. کوین سیستروم (Kevin Systrom) یکی از فارغ التحصیلان دانشگاه استنفورد بود که در شرکت گوگل کار می کرد و آخر هفته ها را برای کارکردن روی اپلیکیشنی می گذراند که امروز اینستاگرام محبوب کنونی است. از سوی دیگر پیوستن مایک کریگر (Mike Krieger) به این پروژه سبب شد که این شبکه به تدریج در مسیر رشد قرار بگیرد و به شکل و شمایل امروزی اش برسد. در آغاز خبری از امکانات فعلی اینستاگرام در آن نبود. ضمن اینکه در حد پروژه ای تفننی و دانشگاهی روی آن کار شده بود. شاید جالب باشد بدانید که بخشی از ایده آن از سوی کریگر مطرح شده بود که می خواست برنامه ای برای پایان نامه اش ایجاد کند. برنامه ای که به کمک آن، افسردگی فصلی مردمان نقاط سرد و بی خورشید بخشی از زمین رفع می شده است، اما چطور؟ به کمک عکس هایی که آدم ها از نقاط دیگر زمین برایشان به اشتراک می گذاشته اند؛ عکس هایی از خورشید و گرما.

3. پین ترست (Pinterest)

استارتاپ موفق

والدین بن سیلبرمن (Ben Silbermann) پزشک بود و به همین دلیل به نظر می رسید او هم باید در مسیر حرفه ای مشابهی حرکت کند، اما Silbermann به زودی فهمید که دلش نمی خواهد وارد حرفه پزشکی شود؛ پس مسیر کاری اش را به سمت دنیای فناوری و کارکردن برای گوگل تغییر داد. در سال ۲۰۰۹ او و یکی از هم دانشگاهی هایش، پل اسکیرا (Paul Sciarra) سایتی طراحی کردند که کاربران می توانستند در آن، کلکسیون های موردعلاقه خود را در قالب تصویر با دیگران به اشتراک بگذارند. جالب این بود که پل با تعدادی از کاربران اولیه سایت به طور حضوری هم دیدار داشت و تلاش می کرد به درک بهتری از نگاه کاربران به ایده شان برسد. حالا پین ترست از غول های دنیای اینترنت است و کاربران بسیار، تصاویر متعدد و پلی ارتباطی میان افراد ایجاد کرده است.

4. لینکدین (Linkedin)

استارتاپ موفق

در اواخر سال ۲۰۰۲ رید هافمن (Reid Hoffman) تیمی از همکاران سابق خود در شرکت های سوشال نت و پی پال را گرد هم آورد تا روی ایده تازه ای کار کنند. در حوالی ماه مه سال ۲۰۰۳، نتیجه همکاری مجدد این افراد به شکل گیری لینکدین انجامید. ایده جذاب و درخشانی بود، اما در روزهای آغازین تعداد کسانی که آن را می شناختند و در سایت ثبت نام می کردند، بسیار محدود بود؛ برای مثال در برخی روزها، تنها ۲۰ نفر به این شبکه حرفه ای می پیوستند و با ترتیب دادن پروفایلی درباره وضعیت شغلی و تحصیلی شان سعی داشتند با افراد دیگر مرتبط شوند، اما حالا این استارتاپ یکی از موفق ترین شبکه های اجتماعی حرفه ای و تخصصی است که بستر ارتباط افراد گوناگون با تخصص های مختلف را به خوبی فراهم کرده است.

دوره اختصاصی
دوره نخبگان، استاد تمامی در ترید
دوره نخبگان، استاد تمامی در ترید

دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است

دریافت اطلاعات بیشتر

5. اوبر (Uber)

استارتاپ موفق

پس از برگزاری کنفرانسی در شهر پاریس، تراویس کالانیک (Travis Kalanick) و گرت کمپ (Garrett Camp) با هم آشنا شده بودند و از بدی های روزگار با هم درد دل می کردند. یکی از زمینه های گلایه این دو از زمین و زمان، پیداکردن تاکسی بود. این گفت و گوی دوستانه درباره دشواری یافتن تاکسی مناسب در زمان و مکان درست سبب شکل گیری یکی از بهترین ایده های دنیای کارآفرینی شد. اوبر نتیجه طوفان فکری غیررسمی این دو فرد بود و توانست در قاموس یک استارتاپ موفق شروع به فعالیت کند. باید توجه داشت که استارتاپ موفق اوبر همان نمونه اصیل و خارجی تاکسی های اینترنتی است که مثال های وطنی اش را نیز در کشور خودمان داریم.

6. فیسبوک (Facebook)

استارتاپ موفق

مارک زاکربرگ معروف که امروز از مشهورترین و ثروتمندترین مردان دنیاست، در ایام جوانی کاری مؤثر را انجام داد. او در دوران دانشجویی شبکه ای اجتماعی طراحی کرد که تنها مخصوص دانشجویان دانشگاه محل تحصیلش بود. شهرت این شبکه سبب شهرت مارک زاکربرگ شد که در میان دانشجویان چندان معروف نبود. جالب اینجاست که شهرت شبکه او به دانشگاه های دیگر هم رسید و به تدریج سرمایه گذاران بزرگ را برای توسعه اش جذب کرد. ادامه ماجرا را هم که دیگر حتماً می دانید؛ شبکه اجتماعی فیسبوک از محبوب ترین و برترین شبکه های دنیاست که شهرت و کارکردش در طول زمان باورنکردنی بوده است.

7. واتس اپ (WhatsApp)

استارتاپ موفق

این اپلیکیشن با تمام لطیفه ها و نقدهایی که درباره اش وجود دارد، از مهم ترین استارتاپ های دنیاست. اگر بنا باشد از یک استارتاپ موفق نام ببرید، حتماً باید از این شبکه هم یاد کنید. سازندگان واتس اپ جان کوم (Jan Koum) و برایان آکتون (Brian Acton) هستند. این دو همکار در شرکت یاهو مشغول به کار بودند و هیچ علاقه ای به تبلیغات پرشمار در صفحات یاهو نداشتند. پس آن ها ایده راه اندازی شبکه ای اجتماعی را داشتند که هیچ گونه تبلیغی در آن وجود نداشت. پس از تلاش های فراوان، این دو در سال ۲۰۰۹ واتس اپ را معرفی کردند. آن ها شبکه و بستری بدون تبلیغ در اختیار کاربران گذاشته اند که امکان برقراری مکالمات مکتوب، تصویری و صوتی ایمن را فراهم می کند.

سخن پایانی

ایده هر استارتاپ موفق از ابتدا شبیه خروجی آن نیست. همان طور که بیان شد، بسیاری از نمونه های موفق فعلی دنیا با ایده هایی ساده و براساس جرقه هایی آنی در ذهن افرادی خلاق شکل گرفته اند. از نظر شما جذاب ترین داستان متعلق به کدام استارتاپ بود؟