وقتی پای حل کردن مشکلات در میان باشد، تقریبا همه انسان ها به دو شکل تکراری واکنش نشان می دهند. عده ای از ما، آنچه پیش رویمان قرار می گیرد را به عنوان یک حقیقت می پذیریم و تا پایان عمر خود در همان وضعیت باقی می مانیم. اما عده ای دیگر، تمام این ماجراها را چالشی به شمار می آورند که سعی در بیدار کردن توانایی های نهفته شان دارد. در حقیقت، سبک پاسخی که به چالش های زندگی مان می دهیم از ما فردی موفق یا یک قربانی می سازد. در این قسمت از «خانه سرمایه» به سراغ «برند شنل» می رویم و داستان این برند ۱۰۰ ساله و پُر چالش را دنبال می کنیم.

داستان برند شنل

اگر فکر می کنید که زندگی تان در میان چالش ها و مشکلات گیر افتاده است، حتما تا پایان این ماجرا با ما همراه باشید.

گابریل شنل:

اگر به ظاهر خود اهمیت می دهید، ابتدا باید از قلب و روح خود کار را آغاز کنید. اگر این دو زیبا نباشند، هیچ چیزی نمی تواند به شما کمک کند.

وقتی یک راهبه، زندگی یک کودک را تغییر می دهد

«گابریل بنهور شنل» (Gabrielle Bonheur Chanel) نام واقعی بانویی است که با طراحی هایش صنعت پوشاک را دگرگون کرد. گابریل در فقر متولد شد. وقتی فقط ۱۲ سال سن داشت، مادرش به علت بیماری از دنیا رفت. با این اتفاق، تنها زنجیر قدرتمندی که این خانواده را دور هم جمع کرده بود، از هم گسست. پدر گابریل نتوانست مسئولیت بزرگ کردن دخترش را بر عهده بگیرد. به همین دلیل، او را به یک صومعه سپرد. شنل در همین صومعه کاتولیک، با یک راهبه مهربان آشنا شد و از او خیاطی کردن را یاد گرفت. آن راهبه کاتولیک نمی دانست که هنر خیاطی او با آینده این دخترک یتیم و صنعت پوشاک چه کاری می کند! گابریل شنل نیز استعداد خود را نشان داد و با علاقه ای که به خیاطی و از آن مهم تر، طراحی لباس پیدا کرده بود، کم کم توجه اطرافیانش را به خودش جلب کرد.

یک مقایسه هوشمندانه که خلاقیت شنل را شکوفا کرد

تمام نوجوانی گابریل در صومعه و در کنار خواهران روحانی سپری شد. این یعنی هر طرف که شنل چشم می چرخاند، تنها لباس های گشاد، بلند و راحت راهبه ها را می دید که تمیزی، سادگی، وقار و سفیدی شان به عنوان یک الگوی ذهنی در اندیشه این طراح کوچک نقش می بستند. گابریل اولین تناقض واقعی در دنیای لباس ها را زمانی دید که خانم های ثروتمند و خَیر برای کمک به صومعه و کودکان یتیم به آنجا سر زدند. درست است که شنل تا دوازده سالگی بیرون از صومعه زندگی می کرد، ولی دنیای کودکی او در محاصره فقر شدید و بی انتهایی بود که گستره نگاهش را بسیار محدود می ساخت. او در صومعه می توانست بانوهای ثروتمندی را ببیند که با لباس هایی فاخر، پرزرق و برق، باشکوه و بسیار تنگ در کنار خواهران روحانی با لباس های گشاد، ساده و بلندشان می ایستادند. این ماجرا آغاز تحولی بود که شنل در صنعت پوشاک خانم ها ایجاد کرد. این تفکر که لباس های گران قیمت هم می توانند سادگی، راحتی و وقار لباس های خواهران روحانی را داشته باشند شنل را به سمت مسیری تازه و حتی ساختارشکن، سوق داد.

گابریل شنل:

ثروت من روی آن پیراهن کِش بافتی بنا شده است که روزی به علت سرمای دوویل، آن را پوشیدم.

مغازه مُد شنل، شروع با چند کلاه

برند شنل

با وجود توانایی و مهارت شنل در خیاطی، او برای آغاز رسمی کارش به جای لباس به سراغ بخش کوچک اما تاثیرگذاری رفت که می توانست به آهستگی، مسیر او را هموارتر کند. کلاه، اولین محصول مغازه مد شنل بود. گابریل درست فکر می کرد. کلاه، آغاز قدرتمندی بود که توانست نام او را بر سر زبان ها بیندازد. خیلی زود، خانم های ثروتمند فرانسوی، بازیگران و تمام کسانی که به این پوشیدنی تجملی علاقه داشتند، طرفدار پروپاقرص مغازه مد شنل شدند. حالا او می توانست با شهرت و اعتباری که در میان خانواده های اشراف و ثروتمندان فرانسوی پیدا کرده بود، به سراغ گام بعدی خود یعنی پوشاک بانوان برود.

دوره اختصاصی
دوره نخبگان، استاد تمامی در ترید
دوره نخبگان، استاد تمامی در ترید

دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است

دریافت اطلاعات بیشتر

ورود به عرصه پوشاک با طرحی از لباس های فقرا

حالا دیگر همه برند شنل و سر پُرجوش طراحش را می شناختند. دست کم، او در بین بانوان ثروتمند پاریسی، حسابی جای خود را باز کرده بود. اکنون دیگر وقت برداشتن قدم اصلی رسیده بود. گابریل اولین لباس های لوکس خود را با پارچه های کِش بافت، دکمه های الهام گرفته شده از لباس خدمتکاران و طرح لباس هایی گشاد که از پیراهن های مردانه اقتباس شده بودند ارائه کرد. این طرح ها آن چنان در دنیای مد سال ۱۹۵۷ غوغا به پا کردند.

نشریه آمریکایی «تایم» (Time) درباره اش نوشت: «او زنان ثروتمند را در ژاکت های مردانه، بلوزهای مکانیک ها و شلوار و لباس هایی با طرح ملوان های نیروی دریایی قرار داد.»

استقبال از این لباس ها و تقاضا برای برند شنل آن قدر زیاد شد که او چندین شعبه از مغازه اش را در پاریس افتتاح کرد.

اشانتیونی که از محصولات اصلی پیشی گرفت!

برند شنل

گابریل که می خواست مشتریانش را غافلگیر کند، از یک عطرساز کمک گرفت تا نوعی رایحه خاص را که امضای او به شمار می رفت برایش بسازد. آن عطرساز که «ارنست بوکس» (Ernest Beaux) نام داشت، چند رایحه را برای گابریل ساخت. او نیز یکی از آنها را انتخاب کرد و آن را عطر «شنل شماره پنج» (Chanel No. 5) نامید. هر مشتری که به سراغ شنل می آمد با مقدار بسیار اندکی از این رایحه، بدرقه می شد. در این بین اتفاق عجیبی افتاد که گابریل را شگفت زده کرد. بعد از مدت کوتاهی، مشتریان زیادی برای خرید این عطر به مغازه های شنل می آمدند. استقبال از این عطر بسیار زیاد شد و کم کم میزان فروش آن از تمام محصولات برند شنل پیشی گرفت. شنل شماره ۵، تبدیل به عطری شد که بعد ۱۰۰ سال هنوز هم یکی از پرفروش ترین محصولات این برند به شمار می رود.

دیگ شراکت عطر که به نفع شنل نجوشید

کمبود نقدینگی و شوق جهانی شدن، گابریل را بر آن داشت تا برای گسترش کارش به دنبال یک سرمایه گذار بگردد. در این گیرودار بود که از طریق چند واسطه با فردی به نام «پیر ورتیمر» (Pierre Wertheimer) آشنا شد. ورتیمر تصمیم گرفت که روی این عطر معروف سرمایه گذاری کند به شرط آنکه، مالک ۷۰ درصد از حق فروش این عطر باشد. در این میان، فرد واسطه نیز که گابریل و ورتیمر را با هم آشنا کرده بود، از اطلاعات کم گابریل در مورد تجارت و سهام سو ءاستفاده کرد و ۲۰ درصد از سود فروش عطر را به نام خودش زد. در انتها کسی که صاحب واقعی عطر بود – یعنی کوکو شنل – تنها مالک ۱۰ درصد از محصولش شد. بعد از بستن قرارداد، شنل از توافقی که ایجاد شده بود احساس نارضایتی کرد و با شکایت از این دو نفر به دنبال پس گرفتن حق و حقوقش افتاد. اما ورتیمر، وکیلی را فقط برای پاسخگویی به شکایت های شنل استخدام کرد. گابریل شکست خورد و هیچ گاه نتوانست حق خود را از ورتیمر پس بگیرد. اما با این وجود، جهانی شدن این عطر، ثروت قابل توجهی را برای کوکو شنل به همراه آورد.

گابریل شنل:

مُد مانند یک انقلاب است. تنها زمانی که در قلب خیابان حضور داشته باشد، وارد زندگی مان می شود.

اعلان جنگ و برچیده شدن بساط مد و فشن

با آغاز جنگ جهانی و اشغال فرانسه توسط نیروهای آلمانی، دنیای مد و لباس به یک تعطیلی اجباری فرستاده شد. البته این مورد چندان هم دور از انتظار نبود. چون وقتی آتش جنگ بر سر مردم آوار شود، خرید لباس لوکس که بیشتر یک تفریح است تا رفع نیاز، به صندوقچه خاطرات دوران صلح سپرده می شود. وقتی آتش جنگ، فرانسه را دربرگرفت، ورتیمر که شریک گابریل و سهام دار بزرگ برند شنل بود، پاریس را به مقصد نیویورک ترک کرد. اما گابریل تصمیم گرفت در فرانسه بماند. در این بین از هر ترفندی که می توانست برای بازپس گرفتن حق خود در عطر شنل شماره ۵، دریغ نکرد. پس از پایان جنگ، این تلاش ها باعث شدند تا او به همکاری با نازی ها علیه فرانسه متهم شود. این اتهام با میان داری «وینستون چرچیل» (Winston Churchill) که دوست گابریل شنل بود، برطرف شد. پس از این ماجرا، کوکو شنل، پاریس را به مقصد سوئیس ترک کرد و چند سال خارج از فرانسه روزگار گذراند.

یک آغاز پُر قدرت در هفتاد سالگی

گابریل تا ۷۰ سالگی در سوئیس ماند و ورتیمر نیز همچنان با فروش عطر شنل ۵، سود قابل توجهی را تجربه می کرد. اما آمار و ارقام، روندی نزولی از فروش عطر و جایگاه آن در میان مردم را نشان می دادند. ورتیمر چاره ای نداشت جز اینکه برای برگرداندن صاحب واقعی برند شنل، راهی سوئیس شود. کوکو شنل هرگز ازدواج نکرد و در نتیجه فرزندی نداشت تا سهام باقی مانده از برندش را مدیریت کند. ورتیمر از همین نکته برای متقاعد کردن او استفاده کرد. او به شنل قول داد که اگر به پاریس برگردد و دوباره خودش مسئولیت برند را بر عهده بگیرد، تا پایان عمر گابریل، مسئولیت تمام هزینه های زندگی شخصی، هزینه های دفتر مرکزی، سرمایه لازم برای توسعه برند و تمام مالیات ها را عهده دار می شود. در عوض گابریل باید وصیت کند که سهامش پس از مرگ فقط به خانواده ورتیمر برسد. شنل پذیرفت و بعد از چند روز، عزلت نشینی چندین ساله در سوئیس را برای یک شروع تازه به سمت زادگاهش ترک کرد.

چندین سال فاصله از دنیای مد و فشن و زندگی خارج از فرانسه باعث شدند تا گابریل نتواند در اولین شوی لباسش به موفقیت برسد و در ۷۰ سالگی شکست خورد. اما او کسی نبود که به راحتی میدان را خالی کند. کوکو شنل در سنی که همه در انتظار مرگ و نالان از زندگی خود هستند، مثل یک جوان تازه کار دوباره، دوباره و دوباره تلاش کرد. در نهایت بعد از سه فصل ارائه طرح های جدید، توانست نظر جامعه مد و مهم تر از همه خانم های فرانسوی را به سمت خود بازگرداند. موفقیت او در این سن، تنها به پاریس محدود نشد؛ حالا او در جامعه جهانی مد به فردی بسیار معروف تبدیل شده بود. گابریل شنل در شمار ۱۰۰ انسان تاثیرگذار قرن بیستم جای گرفت.

گابریل شنل:

هر چیز زنده ای، زیبا است.

کارل لاگرفلد و زنده کردن نام شنل

برند شنل

سال ها پس از مرگ گابریل و اداره برند شنل توسط خانواده ورتیمر، این برند دوباره دچار افت شد. این بار نیز گابریل به کمک این برند آمد. اما نه با حضورش بلکه با طرح هایی که در این برند باقی گذاشته بود. ماجرا از این قرار بود که ورتیمرها برای بازسازی و حضور قدرتمند برند شنل، دست به دامان یک طراح آلمانی به نام «کارل لاگرفلد» (Karl Lagerfeld) شدند. عملکرد هوشمندانه این طراح باعث شد تا برند شنل دوباره جایگاه قبلی خود را در دنیای مد و فشن به دست آورد. لاگرفلد، به سراغ اتدهای قدیمی گابریل رفت و بر پایه آنها و داستان هایی که از زندگی شخصی کوکو تعریف می کرد، فصل به فصل، طرح های الهام گرفته شده از او را ارائه داد. بار دیگر، گابریل با کمک غیرمستقیمش برندی که ساخته بود را احیا کرد.

نکته های جالب در مورد برند شنل

  • بعد از شهرت گابریل و برند شنل، افرادی در گوشه و کنار فرانسه، شروع به کپی کردن از طراحی های او و فروش لباس های تقلبی با مواد اولیه بسیار ارزان کردند. واکنش گابریل بسیار جالب بود. او به جای عصبانی شدن و در خطر دیدن سودش، یک شوی لباس برگزار کرد و از تمام کسانی که لباس های او را کپی می کردند خواست تا همراه با یک خیاط به شوی او بیایند. حتی به آنها اجازه داد تا آنجا که می توانند از لباس ها و طراحی آنها روی کاغذ اتد بزنند. گابریل معتقد بود این کار باعث می شود تا افراد کم درآمد بتواند از طراحی های گران هر چند با کیفیتی پایین تر استفاده کنند و از طرف دیگر، تبلیغی رایگان برای برند شنل انجام می شد. 
  • کیف چرم با بند بلند، از ابداعات گابریل شنل بود. تا آن زمان، خانم ها کیف های خود را فقط در دستشان نگه می داشتند. گابریل در این مورد می گفت: «از اینکه مجبور بودم همیشه یک چیزی در دستم نگه دارم به ستوه آماده بودم. با اضافه کردن یک بند چرمی به کیفم، دستانم را آزاد کردم!»
  • گابریل شنل در آغاز کارش از پارچه های کِش بافت استفاده می کرد. چون توانایی مالی خرید پارچه های گران قیمت را نداشت. اما همین پارچه ها به علت راحتی و امکان مانور زیاد، به پایه ای برای موفقیت برند شنل در عرصه پوشاک خانم ها تبدیل شدند.

گابریل شنل:

من لاکچری بودن را دوست دارم. این مفهوم برای من نه در تجملات و تزئینات فراوان بلکه در دوری از ابتذال نهفته است. ابتذال، زشت ترین حرف در زبان ماست. من برای مبازره با آن تا آخر در بازی می مانم.

چه چیزهایی باعث موفقیت برند شنل شدند؟

تلاشی خستگی ناپذیر

بسیاری از افراد، طعم زمین خوردن در دنیای کار و زندگی را تجربه می کنند. اما این واکنش متفاوت آنها است که زندگی بعد از این ماجرا را برایشان رقم می زند. عده ای پس از زمین خوردن، از جایشان جُم نمی خورند و با گریه و زاری فقط به این فکر می کنند که چرا از میان این همه آدم، آنها باید شکست می خوردند. اما عده ای دیگر به جای اشک ریختن و شکایت کردن از جایشان بلند می شوند، لباس های خاکی خود را می تکانند و به راهشان ادامه می دهند. گابریل در شمار گروه دوم بود. او از کودکی با سختی و مشقت بزرگ شد و تلاش های زیادی برای موفق شدن خود انجام داد. در این بین بارها شکست خورد اما هر بار شیرینی طعم موفقیت و انگیزه برنده شدن، او را قدرتمندتر از قبل به بازی برگرداند.

توجه به نیازهای ناگفته مشتری

گابریل شنل طرفدار ایده ای بود که چندین سال بعد «استیو جابز» در طراحی محصولات اپل از آن پیروی کرد: «گاهی مشتریان ما خودشان نمی دانند که چه چیزی را واقعا می خواهند. این ما هستیم که باید خواسته قلبی شان را به آنها یادآوری کنیم.»

در زمان گابریل، خانم ها برای انتخاب لباس هایشان گزینه ای به جز لباس های تنگ نداشتند. شنل با درک این موضوع و ناراحتی پنهان پشت این لباس ها، پوشاکی را طراحی کرد که دقیقا خواسته قلبی مشتریانش را نشانه رفته بود. با دنبال کردن این روند، برند شنل توانست در طول ۱۰۰ سال حضورش در عرصه مد و لباس، همچنان در میان بهترین ها باقی بماند.

شکستن ساختارهای قدیمی

با وجود آنکه در موارد زیادی، مشتریان به عادت های قدیمی خود قلاب می شوند اما همیشه یک فاکتور وجود دارد که می تواند یک تنه از پس تمام قلاب ها برآید و آن «راحتی» است. برند شنل در طول سال ها فعالیت خود و در تمام محصولاتش از این فاکتور غافل نشد. به همین دلیل هر جا که توانست فاکتور راحتی را به درستی پیاده کند، کنترل بازار آن را هم در دست گرفت.

خلاصه ای از از آنچه با هم گفتیم

  • «برند شنل» (Chanel) در سال ۱۹۰۹ توسط «گابریل بنهور شنل» در فرانسه راه اندازی شد.
  • شنل در یک خانواده تنگ دست به دنیا آمد و در دوازده سالگی به صومعه سپرده شد. او در همین صومعه، خیاطی را از یک بانوی راهبه آموخت.
  • گابریل از مقایسه لباس های خواهران روحانی و بانوان ثروتمند که برای کمک به صومعه می آمدند، سبک جدیدی از طراحی لباس را ایجاد کرد.
  • کوکو شنل با کمک چند نفر از دوستانش، اولین مغازه خود را که یک کلاه فروشی بود افتتاح کرد.
  • بعد از موفقیت در عرصه فروش کلاه، گابریل به سراغ طراحی لباس با همان سبک مورد نظرش که ترکیبی از سادگی، راحتی و برازندگی بود رفت.
  • گابریل شنل تصمیم گرفت از یک رایحه به عنوان امضای محصولاتش کمک بگیرد. به همین دلیل با کمک یک عطرساز فرانسوی-روسی عطر «شنل شماره ۵» را برای مشتریان ویژه اش آماده کرد. اما این عطر بسیار بیشتر از حد انتظار گابریل رشد کرد و به پُرفروش ترین محصول برند شنل تبدیل شد.
  • تلاش برند شنل برای رشد کردن، گابریل را به سمت شراکت با فردی به نام پیر ورتیمر سوق داد؛ شراکتی که تا پایان عمر گابریل، او را پشیمان کرد.
  • جنگ جهانی باعث بسته شدن فروشگاه ها و متوقف کردن شنل در مسیر موفقیتش شد. در این میان، او به همکاری با نازی ها متهم شد. اما با کمک دوستش «وینستون چرچیل» نجات پیدا کرد. این ماجرا باعث شد تا گابریل نزدیک به دو دهه کارش را متوقف کند.
  • کوکو شنل در سن ۷۰ سالگی دوباره به فرانسه بازگشت و برای بازپس گرفتن جایگاه خود در عرصه مد و لباس تلاش کرد. او بعد از یک سال توانست به موفقیت برسد.
  • پس از مرگ گابریل، کارل لاگرفلد با طراحی لباس بر اساس اتدهای قدیمی او توانست دوباره برند شنل را بر سر زبان ها بیندازد.
  • عواملی مانند تلاش های خستگی ناپذیر گابریل، توجه به نیازهای ناگفته مشتری و شکست ساختارهای قدیمی باعث موفقیت برند شنل در طول بیش از ۱۰۰ سال فعالیت حرفه ای شدند.

نظر شما چیست؟

به نظر شما اگر گابریل شنل به جای پیدا کردن سرمایه گذار خصوصی، سهام برندش را وارد بازار بورس می کرد، می توانست از ماجراهای حقوقی که با خانواده ورتیمر داشت، جلوگیری کند؟ اگر شما به جای شنل بودید، چه کاری را انتخاب می کردید؟ سهامی کردن برند یا پیدا کردن سرمایه گذار خصوصی؟