




عرضه اولیه یعنی شرکتی برای اولین بار، سهام خود را در بورس عرضه کند. به عبارت دیگر در این فرآیند، سهام شرکت برای اولین بار در بازار بورس، توسط عموم مردم، قابل خریداری خواهد بود. معمولا عرضههای اولیه سود ده هستند و به همین دلیل، طرفداران زیادی پیدا کردهاند. به طوری که در آخرین عرضه اولیه انجام شده سال ۱۳۹۸، حدود ۱ میلیون نفر مشارکت داشتند. روشهای عرضه اولیه متعدد هستند. در گذشته، خرید این سهمها به سادگی امروز نبود؛ زیرا همزمان تعداد سفارشات زیادی به سامانه معاملاتی ارسال میشد و از طرفی، تعداد سهام شرکت مد نظر نیز محدود بود. به همین دلیل عدهای نمیتوانستند مالک سهام شوند و از آن بیبهره میماندند. طی چند سال اخیر با استفاده از روش ثبت سفارش (Book Building) کار سادهتر شده و افراد بیشتری میتوانند در خرید سهام عرضه اولیه مشارکت کنند. در این روش، به هر فرد تعداد یکسانی از سهام تخصیص مییابد و عدالت بیشتری بر آن حاکم است. اما عرضه اولیه به روش «بوک بیلدینگ» چه معنایی دارد؟ در این روش، ثبت سفارش در بازه زمانی مشخصی (مثلا ۲ ساعت) انجام میشود و سرمایه گذاران بدون نگرانی و عجله میتوانند برای خرید سهام اقدام کنند.
برای خرید عرضه اولیه، باید مانند خرید سهام سایر شرکتها کد بورسی داشته باشید. بنابراین خرید سهام در عرضه اولیه برای همگان آزاد است به شرطی که دارای کد بورسی (کد معاملاتی) باشند. دریافت کد بورسی رایگان است. پس از دریافت کد بورسی، نام کاربری و رمز عبور ورود به نرمافزار معاملاتی توسط کارگزاری برای شما ارسال میشود. عرضههای اولیه معمولا چندین بار در سال انجام میشوند. به طور کلی، تعداد عرضههای اولیه چندان زیاد نیستند. برای اطلاع از عرضه اولیه باید اخبار سایتهای بورسی و کانالهای خبری را پیگیری کنید. بیشتر کارگزاریها نیز این عرضهها را به مشتریان خود اطلاع میدهند. در ادامه به توضیح مراحل چگونگی خرید عرضه اولیه میپردازیم.
البته اطلاعات دیگری مانند درصد سهامی از شرکت که عرضه اولیه میشود، کارگزاری متعهد خرید و… نیز در این اطلاعیه موجود است. پس از آگاهی یافتن از تاریخ عرضه اولیه، اگر قصد خرید سهم داشته باشید، گام بعدی آغاز می شود.
برای سفارش گذاشتن و خرید سهام، باید حساب سامانه معاملاتی خود را شارژ کنید. به راحتی میتوانید این کار را از منوی پرداخت وجه که در سامانه معاملاتی شما وجود دارد، انجام بدهید. در اکثر سامانههای معاملاتی، دو حالت برای شارژ حساب وجود دارد: پرداخت آنی و ثبت فیش بانکی. در پرداخت آنی، مبلغی که برای خرید سهام با در نظر گرفتن کارمزد آن لازم است را وارد کرده و با اتصال به درگاه اینترنتی بانک، آن را پرداخت میکنید. اما اگر به بانک رفته و مبلغ مورد نظرتان برای شارژ حساب را پرداخت کردهاید، شماره فیش را در قسمت مورد نظر ثبت میکنید تا حسابتان به همان میزان شارژ گردد. بهتر است شارژ کردن حساب خود را به ساعات نزدیک انجام معامله عرضه اولیه موکول نکنید و در روزهای قبل این کار را انجام دهید؛ زیرا امکان شلوغی سامانه معاملاتی وجود دارد.
معمولا در نخستین ساعتهای زمان معاملات، از طریق پیغام ناظر سایت مدیریت فناوری بورس تهران، بازه زمانی ثبت سفارش اعلام میشود. اطلاعیههای ناظر بازار به شکل یک اعلام کوچک در گوشه سمت چپ و پایین صفحه نمایش، نشان داده میشوند.
باید به تک تک جزییات این پیام دقت کنید. زیرا وارد کردن اطلاعات اشتباه به طور عمدی یا سهوی، باعث میشود عرضه اولیه به شما تعلق نگیرد. اگر بازه زمانی به طور مثال ساعت ۱۰ تا ۱۲ صبح باشد، شما میتوانید در ساعت مورد نظر وارد سامانه معاملاتی شوید، نماد شرکت مورد نظر را جستجو کرده و با توجه به نقدینگی خود حجم خریدتان را ثبت کنید. این حجم نباید بیشتر از حداکثر حجم درج شده در اطلاعیه عرضه اولیه باشد. زیرا سهمیه هر فرد مشخص شده است و اگر سفارش خرید را بیش از این مقدار قرار دهید، هیچ سهامی به شما تعلق نمیگیرد. البته میتوانید کف قیمتی یا سقف قیمتی را درج کنید. اما باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر سهم مورد نظر به عقیده شرکت کنندگان ارزنده باشد و بیشتر آنها قیمت سقف را ثبت کنند، شما نیز باید قیمت سقف را درج کنید تا سهام به شما تعلق گیرد. در این حالت، اگر کف قیمتی را درج کنید به احتمال زیاد، سهامی به شما تعلق نمیگیرد.
نکته مهم آن است که اختصاص سهم در عرضه اولیه به روش ثبت سفارش، بر اساس اولویت زمانی ثبت سفارش نیست. بنابراین چه در ساعات اولیه این کار را انجام دهید و در چه ساعات پایانی، تفاوتی در تعداد سهام تخصیص یافته به شما ندارد. برای اطمینان از ارسال شدن سفارش، میتوانید لیست سفارشات را بررسی کنید. پس از اینکه سفارش ارسال شد، نیاز به انجام کار خاص دیگری نیست.
اگر عرضه اولیه در ساعات اولیه صبح انجام پذیرد، معمولا پس از ساعت ۱۶ روز عرضه اولیه، تخصیص سهام پایان میگیرد. شما میتوانید تعداد سهام تخصیص یافته را در سامانه معاملاتیتان مشاهده کنید. مراحل فوق، چگونگی خرید عرضه اولیه به روش ثبت سفارش از طریق خود شخص را نشان میدهد. راههای دیگری نیز برای خرید این سهام وجود دارد. برخی کارگزاریها، خودشان برای مشتریان عرضه اولیه میخرند. در این روش، شما فقط فرم توافق نامه مبنی بر خرید سهام عرضه اولیه توسط کارگزار را تایید میکنید و کارگزار در ساعت مقرر، سهام عرضه اولیه را برای شما میخرد. برای استفاده از این روش، باید روز قبل از عرضه اولیه، حساب خود را شارژ کنید تا کارگزار در زمان ثبت سفارش از حسابتان برداشت و خرید را انجام دهد. برخی دیگر از کارگزاریها، برای افزایش مشارکت خریداران و تشویق مشتریان، عرضه اولیه را بدون نیاز به نقدینگی انجام میدهند که این روش نیز مانند روش بالا نیاز به تایید فرم توافق نامه کارگزاری دارد.
احتمالا بسیاری از افراد، با خرید عرضه اولیه، نخستین گامهای خود به بازار بورس را برداشتهاند. معمولا این ماجرا تجربه شیرینی است. زیرا هر شرکتی که عرضه میشود معمولا تا چند روز صف خرید است. میزان اقبال بازار به سهم مورد نظر، رفتار سهامدار عمده، اخبار پیرامون سهم و تعداد سهام عرضه شده، از جمله عواملی هستند که میتواند بر رونق سهم عرضه اولیه اثر بگذارند. اینکه چه زمانی سهام خود را بفروشید، تصمیمی کاملا شخصی است. غالبا افراد تا زمانی که سهم صف خرید است، سهام را نگهداری میکنند و پس از عرضه صف به فروش میرسانند. حتی میتوانید در روزهای پس از عرضه، باز هم از این سهم خریداری کنید. زیرا محدودیت خرید فقط در روز عرضه اولیه وجود دارد و پس از آن محدودیت برداشته میشود. به طور کلی، عرضه اولیه در روزهای نخست توجههای زیادی را به خود جلب میکند و روند سهم پس از فروکش کردن هیجانها، بستگی به میزان اقبال سهامداران و ارزنده بودن سهم خواهد داشت.
با سلام
من اخیرا دیدم که سهام عرضه های اولیه مثل بقیه سهام ها وقتی به سود ۵۰% میرسند بسته میشوند و کنفرانس و اطلاعیه میزارن و بعد دو روز باز میشوند اما بعد از باز شدن شدیدا منفی شده و کلا تبدیل به صف فروش میشوند.
آیا این یک امر معموله یا کاملا بستگی به شرکت یا شرایط بازار داشته؟
با سلام و احترام
خیر رسیدن به درصد سود مشخصی برای برگزاری مجمع و تعدیل قیمت سهم مورد نظر شرکتها نیست.
کشف قیمت بر اساس عرضه و تقاضای بازار صورت میپذیرد.
باسلام.. ایا فروش عرضه اولیه… هم بعهده کارگزاره یا خوده عضو باید بفروشد
سلام
نه به عهده خودتونه و هرموقع بخواین میتونین بفروشین سهمتون رو
سلام خسته نباشید من عرضه وسپهر را خریداری کردم امروز بعدازظر در قسمت خرید و فروش کنسل کردم الان پشیمون شدم از کنسل کردنش ایا عرضه کنسل میشه یا بهم تعلق میگیره
باسلام دوست عزیز
اگر در زمان مجاز لغو کرده باشید سهم به شما تعلق نمی گیرد
سلام. بعداز خرید عرضه اولیه، چطور و چه زمانی میتونم دوباره سهام بیشتری از همون عرضه اولیه شده خریدکنم ،
با سلام و احترام
از فردای روز عرضه (تخصیص سهام عرضه اولیه به متقاضیان و اضافه شدن این نماد به پرتفوی سرمایهگذاران) میتوانید به حجم دلخواه سفارش خرید یا فروش خود را ثبت کنید.
حداقل برای خرید وجود داره یانه
باسلام دوست عزیز
در عرضه اولیه محدودیتی ندارید
درود بر شما
ببخشید چندتا سوال دارم
اول اینکه میشه یه شخص حقیقی از چند کار گزاری عرضه اولیه بخره؟یعنی هم از کار گزاری آگاه یه سهم(x) رو بخره هم از کار گزاری مفید؟
دوم من اشتباهی میخواستم سهم شرکت(x)رو بخرم سهم حمایتی اون سهم رو خریدم حالا هرکاری میکنم نمیتونم بفروشمش چه کار کنم؟
با سلام و احترام
خیر امکانپذیر نیست. سهمیه عرضه اولیه به کد بورسی اشخاص تخصیص داده میشود و کد معاملاتی شرکتهای کارگزاری ملاک نخواهد بود. شما صرفاً یکبار امکان خرید سهام عرضه اولیه را خواهید داشت.
شما نماد حق تقدم سهم را خریداری کرده و به دلیل اتمام بازه دو ماهه نماد حق تقدم بسته شده است. در این صورت خود شرکت اقدام به حراج اوراق نموده و مبلغ حاصله نیز به حساب شما واریز خواهد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر باید با بخش امور سهام شرکت تماس حاصل فرمایید.
سلام وقت بخیر چطور میتونم سودی را که از عرضه اولیه بدست آوردم را برداشت کنم ؟
باسلام دوست عزیز
برداشت سود با فروش سهام امکان پذیر است
سلام
آیا پس از ثبت تقاضای الکترونیکی عرضه اولیه در کارگزاری و شارژ حساب نیاز هست که روز عرضه درخواست خرید دستی بدم؟
باسلام دوست عزیز
خیر
سلام. یک سوال داشتم
آیا میتونیم یک شرکت سهامی عام تشکیل بدیم و سهام آن را در بورس بفروشیم . مثلا ۸۰۰ میلیون سهم به ارزش هر سهم ۱۰۰۰ ریال عرضه اولیه کنیم . به هر نفر از نظر حجم ۱۰۰ سهم برسه حداکثر. بعد این سهامی که سهامداران میخرن و پولش رو آنلاین پرداخت میکنن اول به حساب کی میرود؟ به حساب موسسان شرکت میرود؟
باسلام دوست عزیز
شرایط پذیرش شرکتها در بورس
۱٫ شرکت باید در ایران ثبت شده و دارای تابعیت ایرانی باشد.
۲٫ شرکت باید سهام عام باشد.
۳٫ شرکت باید دارای سهام عادی با نام دارای حق رأی باشد و ۱۰۰ درصد بهای اسمی آن پرداخت شده باشد و هیچگونه امتیاز خاصی برای سهامداران شرکت وجود نداشته باشد.
تبصره : شرکتی که دارای سهام با شرایط ویژه باشد، در صورت تأئید هیأت پذیرش اوراق بهادار و تصویب شورای بورس، قابل پذیرش خواهد بود.
۴٫ حداقل دو سال از تاریخ بهرهبرداری شرکت گذشته باشد.
۵٫ حداقل سرمایه شرکت ده میلیارد ریال باشد.
۶٫ در زمان پذیرش نباید بیشتر از ۸۰ درصد از سهام شرکت در اختیار کمتر از ۱۰ سهامدار باشد. این نسبت باید در پایان دومین سال پس از پذیرش به ۷۵ درصد کاهش یابد. به علاوه حداکثر ظرف مدت شش ماه از تاریخ درج و تا زمانی که نام شرکت در تابلو دوم بورس درج می باشد، بایستی حداقل ۵۰۰ سهامدار داشته باشد.
و….
سلام اگر یک عرضه اولیه ۱۰۰ سهم برای هر نفر داشته باشد ایا بنده می توانم مثلا ۵۰ سفارش را در سقف قیمتی و ۵۰ تای دیگر را در قیمت میانه ی بازه ثبت کنم و مشکلی پیش نیاید؟(حالا فرض کنیم تو قیمت میانه ی بازه هم سهم تعلق می گیرد و شرکت کننده کم است)
باسلام دوست عزیز
هر سفارش شما در جایگاه مربوط به خود منتظر می شود تا نوبت به معامله آن قیمت برسد.مشکلی در سفارش گذاری ندارید
ازکجابدانیم چه زمانی به یک سهم اصلاحیه قیمت تعلق میگیرد؟
باسلام دوست عزیز
اصلاح قیمت در بورس چیست؟
سلام ممنون از مطالب مفید تون
هر روز میتونیم سود عرضه اولیه برداشت کنیم؟ چطور باید به سود دسترسی داشته باشیم؟آیا سود فقط زمانی صورت میگیره که بخواهیم بفروشیم؟
باسلام دوست عزیز
تازمانی که سهامداری کنید از سود سهم منتفع می شوید برای نقد کردن سود باید فروش داشته باشید
سلام
ایا با اینکه توافق نامه خرید عرضه اولیه با کارگذاری انجام شده خود شخص هم میتواند درخواست خرید رو بده . چون من احساس میکنم کار گذاری تعداد حداکثری رو نمیخره برای شخص. مثلا برای سهم رافزر برای من ۶ سهم خریداری شده . بااینکه مبلغ مناسب در حساب موجود بوده .
باسلام دوست عزیز
در عرضه اولیه سقف قیمت و حداکثر تعدا ثبت می شود اما به میزان مساوی بین کل متقاضیان سهام تقسیم می شود. باتوجه به تعدا بالای درخواست کننده عرضه اولیه تعداد کمی به هر سهامدار می رسد
سلام ، معمولا به طور تقریبی ،چند روز بعد از ثبت عرضه اولیه ،سود میده،یا ضرر؟؟
باسلام دوست عزیز
عرضه اولیه به دلیل درخواست خرید در روزهای بعد از عرضه از روز اول بازگشایی سودآور خواهد بود
سلام خسته نباشید
برای خرید عرضه اولیه به صورت دستی چطور باید خرید کرد
اتومات که مشخص هستش اما دستی رو هم بفرمایید ممنون میشم
داخل نت هرچی میزنیم مراحل رو نمیاره
با سلام دوست عزیز
۱- مطلع شدن از اطلاعات عرضه اولیه در بورس
تاریخ عرضه اولیه
تعداد کل سهام قابل عرضه
ساعت مجاز برای ثبت سفارش
سهمیه هر نفر (هر کد معاملاتی)
بازه قیمت هر سهم
سایر شرایط ورود سفارش
۲- ارسال سفارشات خرید سهام در عرضه اولیه
بعد از مشاهده جزییات عرضه اولیه از پیام ناظر، باید موجودی حسابتان را نزد کارگزاری افزایش دهید، سپس سفارش خرید عرضه اولیه را در ساعت مشخص شده، ارسال کنید.
علاوه بر این، سهمیه هر فرد مشخص شده است و اگر شما سفارش خرید را بیش از این مقدار قرار دهید، هیچ سهامی به شما تعلق نمیگیرد.
به قیمت مجاز بسیار دقت کنید، قیمت باید دقیقا ریال به ریال با قیمت اعلام شده مطابقت داشته باشد. به دلیل اینکه تقاضا برای خرید عرضه اولیه همواره در حال رشد است، معمولا همه افراد سقف قیمت مجاز را در فرم سفارش خرید وارد میکنند.
بسیار ساده وشیوا و واضح بود بسیار ممنون
سلام. مرسی از آموزش خوبتون. بسیار ساده توضیح داده شد.
موفق باشید
سلام وقت بخیر چه جوری بعد از دریافت کد بورسی میتونم کارگزاری رو عوض کنم و درباره صندوق ها میشهق توضیح بدین
با سلام دوست عزیز
نخستین روش آن است که به صورت حضوری به شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه مراجعه کرده و با ارائهی اصل و کپی شناسنامه، درخواست تغییر کارگزار خود را ثبت کنید.
روش دوم آن است که به سایت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه مراجعه کرده و پس از دریافت و تکمیل فرم درخواست غیرحضوری تغییر کارگزار ناظر، آن را به همراه گواهی امضا از دفاتر اسناد رسمی برای شرکت سپردهگذاری مرکزی پست کنید.
روش آخر هم مراجعه به کارگزاریهایی است که در نماد معاملاتی موردنظر میتوانند به عنوان کارگزار ناظر فعالیت کنند.
سلام وقت بخیر چه جوری بعد از دریافت کد بورسی میتونم کارگزاری رو عوض کنم و درباره صندوق ها میشع توضیح بدین
با سلام دوست عزیز
نخستین روش آن است که به صورت حضوری به شرکت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه مراجعه کرده و با ارائهی اصل و کپی شناسنامه، درخواست تغییر کارگزار خود را ثبت کنید.
روش دوم آن است که به سایت سپردهگذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه مراجعه کرده و پس از دریافت و تکمیل فرم درخواست غیرحضوری تغییر کارگزار ناظر، آن را به همراه گواهی امضا از دفاتر اسناد رسمی برای شرکت سپردهگذاری مرکزی پست کنید.
روش آخر هم مراجعه به کارگزاریهایی است که در نماد معاملاتی موردنظر میتوانند به عنوان کارگزار ناظر فعالیت کنند.
با سلام و تبریک سال نو
امیدوارم که همیشه سالم و سلامت باشید.
من متاسفانه به علل متعددی سرمایه زندگیم رو از دست دادم و فقط دارایی من ۵۰میلیون تومن هستش.
میشه راهنمایی بفرمایید که من با این سرمایه اندک میتونم وارد بورس بشم.؟
آیا سال ۹۹ امیدی به بورس هست یا نه ؟
امکان ریزش بورس در سال ۱۳۹۹وجود داره؟
با توجه به اینکه از بورس اطلاعات کمی دارم به نظرتون در یک صندوق سهامی سرمایه گذاری کنم ؟
من دیگه نا امید شدم .
لطفا اگر میتونید راهنمایی کنید.
با سپاس فراوان
سلام ممنون سال نو شما هم مبارک..
بله با این سرمایه میتونین سرمایه گذاری کنین ولی قبلش بهتره اینکار رو آموزش ببینین و میتونین از کلاس آموش بورس خانه سرمایه استفاده کنین و بهترین نتیجه رو از سرمایه گذاریتون ببینین
موفق باشین.