آغاز هر کسب و کار با یک چالش بزرگ همراه است؛ رقابت. بیشتر صنعت هایی که می توانیم در کمتر از پنج ثانیه آنها را نام ببریم، در حال نبردی نامرئی و دائمی با هم صنفان خودشان هستند. اما همان طور که برداشتن چند هندوانه با یک دست، کار سختی است، پیشرفت کردن همراه با حضور در میدان نبرد هم کار راحتی نیست. شرکت ها و صنعت های مختلف در صورتی پیشرفت می کنند که از میدان رقابت ها رهایی یابند. اما چطور می توان هم رقابت نکرد و هم حضوری قدرتمند در میان رقبا داشت؟ در این گفتار، کتابی را ورق می زنیم که فرمول پیشرفت بدون رقابت را در اختیار صنعت ها و شرکت ها گذاشته است. کتاب «استراتژی اقیانوس آبی» نوشته «دبلیو، چان کیم» و «رنه مابورنیا» سوغات این قسمت از سفر خانه سرمایه به قلب کتاب های طلایی است. با ما همراه باشید.
اقیانوس آبی چیست؟
قبل از پرداختن به عبارت «اقیانوس آبی» ابتدا باید سر از کار «اقیانوس ها» دربیاوریم. البته کارمان چندان سخت نخواهد بود. چون منظور از اقیانوس ها بازارهایی هستند که شرکت ها برای ارائه محصولات یا خدمات خود از آنها استفاده می کنند.
وقتی یک بازار، بکر و پر از فرصت بازاریابی است، رنگ آن مثل تمام اقیانوس های جهان، آبی است. اما وقتی پر از رقیب می شود، نبردی خونین میان رقبا شکل می گیرد. به همین دلیل، رنگ آن از آبی به سرخ، تغییر می کند. البته سرخی این آب ها هم درجه بندی دارد.
بعضی از اقیانوس ها به علت فرصت ها، هزینه ها و تلاش های قربانی شده برای تصاحب آن، بسیار تیره رنگ هستند و برخی هنوز مایه هایی از آبی در اعماقشان دیده می شود.
جالب این است که هر کسب و کاری می تواند اقیانوس آبی جدیدی را برای خودش دست و پا کرده یا حتی اقیانوس های سرخ را دوباره آبی کند. نکته ای که باید قبل از هر چیزی به آن توجه کنیم این است که فرایند ساخت یا بازآفرینی اقیانوس های آبی به زمان نیاز دارد.
بیشتر صنعت ها در اقیانوس های سرخ زندگی می کنند. در نتیجه، برای زنده ماندن به عنصر رقابت وابسته هستند. چون اگر کمی دست دست کنند، رقیبشان گوی سبقت را از آنها می رباید و به پیش می رود. اما برای زندگی در اقیانوس های آبی، نیازی به رقابت نیست. چون همه در این اقیانوس ها تازه وارد هستند و هیچ قانونی برای حرکت در آن تعیین نشده است.
با این وجود، هیچ کس نمی تواند بگوید که اقیانوس های سرخ، بخش هایی بی فایده و غیرضروری در صنعت های مختلف هستند. در واقع، بار بخش بزرگ از پیشرفت صنعت های مختلف به رقابت هایی که در اقیانوس های سرخ انجام می شوند مدیون است. اما نیازی نیست که همیشه صنعت ها در اقیانوس سرخ دست و پا بزنند. آنها می توانند با خلق اقیانوس های آبی، چهره ای متفاوت از صنعت خود را به نمایش بگذارند.
چگونه اقیانوس آبی خلق کنیم؟
«سیرک آفتاب» یکی از نمونه های عالی خلق اقیانوس آبی در قلب اقیانوس های سرخ به شمار می رود. این سیرک نشان داد که اگر صنعت سیرک پابه پای پیشرفت ها قدم بردارد، هنوز هم می تواند در بازار سرگرمی جای خود را محفوظ نگه دارد.
در اقیانوس های آبی، شما نیازی به شکست دادن رقبای خود ندارید. در واقع، پیروزی در این اقیانوس ها تنها زمانی به وجود می آید که شما دست از تلاش برای پیروزی در رقابت های بی امان بردارید و روی کار خودتان تمرکز کنید.
اگر مدت زیادی است که در اقیانوس سرختان مشغول رقابت هستید، باید بسیار مراقب باشید. چون گاهی آمارهای رشد و سودهایی که به سمتتان سرازیر می شوند نه به علت موفقیت شما در عرصه رقابت بلکه به دلیل موقعیت خوب صنعتی است که در آن حضور دارید. به این ترتیب، اگر اوضاع صنعتتان تغییر کند و در سرازیری سقوط قرار بگیرد، شما هم به همراه آن سقوط خواهید کرد. اما اگر شرکتتان بدون توجه به موفقیت یا سقوط صنعت، به طور پیوسته به دنبال خلق اقیانوس های آبی جدید باشد، عمری بسیار طولانی را سپری خواهد کرد.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
نگاه شما به استراتژی، حساب برنده را از بازنده سوا می کند
شرکت های زیادی در صنعت های مختلف دربه در به دنبال نوآوری می گردند. دستیابی به چیزی بسیار جدید که بقیه شرکت ها از ارائه و حتی گاهی از درک آن عاجز هستند، برگ برنده آنها در میدان رقابت بر سر نوآوری به شمار می رود.
در این میان، گاهی شرکت های نوآور، نکته مهمی را از قلم می اندازند. آنها فراموش می کنند که از خودشان و حتی از کاربرانشان بپرسند که آیا این اندازه از نوآوری، واقعا دردی از بشر دوا می کند؟ کجا می توان از آن استفاده کرد و حتی مهم تر، آیا کاربران حاضر می شوند که به مدت طولانی از این نوآوری استفاده کنند؟ گاهی پاسخ این پرسش ها چندان شنیدنی نیست. زباله دان اختراع های فراموش شده بشری، پر از نوآوری هایی است که فقط روی دست خالقانشان خرج های گزاف گذاشتند.
در نقطه مقابل، شرکت هایی که به طور پیوسته در حال استفاده از استراتژی اقیانوس آبی هستند به جای تمرکز روی نوآوری در تکنولوژی به دنبال نوآوری در ارزش ها هستند. چون می دانند که ارزش ها قلب تپنده تمام کسب و کارها به شمار می روند.
استراتژی اقیانوس آبی چه چیزی نیست؟
همیشه این «هست »ها نیستند که محدوده ها را معرفی می کنند، بیشتر وقت ها این «نیست»ها هستند که با نبودن هایشان مرزی برای پیشروی بودن ها تعیین می کنند. استراتژی اقیانوس آبی هم از این قافله مستثنا نیست:
- این استراتژی به انگیزه ربطی ندارد. با وجود آنکه انگیزه ها مهم هستند اما این تعیین یک برنامه مشخص و روشن کردن تکلیفمان با تحلیل های استراتژیک است که قدم های اصلی را برمی دارد و تغییرها را ایجاد می کند.
- اقیانوس آبی به دنبال ایجاد ریسک نیست؛ برعکس، به دنبال کاهش ریسک و پناه بردن به ساحل شرایط پایدار است.
- استراتژی اقیانوس آبی به جهت های همیشگی نگاه نمی کند. این استراتژی، نگاه شما را به سمت بخش هایی هدایت می کند که یا از میدان دید پنهان مانده اند یا کسی تمایلی برای دیدنشان از خود نشان نمی دهد. شرکت هایی که به دنبال خلق اقیانوس آبی هستند کسانی که مشتری نیستند را هدف قرار می دهند. این کار بی شباهت به دیوانگی نیست. اما همین دیوانگی، چهارچوب جدیدی برای صنعت ها تعریف می کند.
- این استراتژی شما را با پرسش های گوناگون بمباران نمی کند. در عوض، چهار پرسش طلایی را پیش پایتان می گذارد. اگر واقعا به دنبال خلق اقیانوس آبی در کسب و کار خود باشید باید پاسخی روشن برای این چهار پرسش بیابید. این پرسش ها عبارت اند از:
- از بین چیزهایی که در کسب و کار شما معمول و همیشگی هستند، حاضر به حذف کدام یک هستید؟
- چه چیزهایی در کسب و کارتان وجود دارند که باید وجودشان را کمرنگ تر کنید؟
- غلظت کدام عامل ضعیف را باید بسیار بیشتر از حد معمول افزایش داد؟
- چه چیز جدیدی وجود دارد که باید برای خلق آن در کسب و کار خود دست به کار شوید؟
شاید، چیزی که اقیانوس صنعت شما را به مخزنی سرخ تبدیل کرده، تنوع بیش از اندازه، پیچیدگی و وجود انتخاب های شبیه به هم است. در هر صورت، باید به دنبال غیر معمولی ترین پاسخ ها در صنعت خود بگردید تا بتوانید اقیانوس تان را خلق کنید.
دیوارهای نامرئی صنعت ها را لمس کنید
در نگاه نخست، صنعت های مختلف با هم هیچ سَنَمی ندارند و انتظار می رود که تغییر یکی روی دیگری هیچ تاثیری نگذارد. اما در حقیقت، تمام صنایع در یک بستر و برای پوشش دادن نیازهای مختلف مردم در حال کار هستند که به وسیله دیوارهای نامرئی از هم جدا شده اند. در ادامه به چند مورد از این دیوارهای نامرئی اشاره می کنیم:
-
قدرت نادیدنی صنایع جایگزین
نکته ای که بسیاری از صنایع به آن اهمیتی نمی دهند، تاثیر غیرمستقیم اما قدرتمند صنایع جایگزین است. دو صنعت شهربازی و رستوران را در نظر بگیرید. این دو صنعت با وجود آنکه هیچ ارتباط ظاهری به هم ندارند اما به شکلی موثر به عنوان جایگزین های یکدیگر عمل می کنند. صنعت های جایگزین، در شکل و ارائه خدمات، بسیار متفاوت اما در هدف اصلی، یکسان هستند. در واقع، هدف هر دوی آنها پر کردن اوقات فراغت با یک خوشی ساده و سالم است. توجه داشته باشید که شما بدون در نظر گرفتن تاثیر صنعت های جایگزین به سختی می توانید اقیانوس آبی خودتان را خلق کنید.
-
گروه های صنعتی و هم پوشانی های پنهان آنها
درست همانند یک مدرسه که از کلاس های گوناگون تشکیل شده است، صنایع مختلف هم از گروه های متفاوتی تشکیل شده اند. این گروه ها مرزهای ویژه خودشان را دارند و هرگز به این فکر نمی افتند که به سمت مرز گروه دیگری حرکت کنند. مثلا صنعت نوشیدنی را در نظر بگیرید. دو گروه بزرگ در این صنعت، نوشابه ها و آبمیوه ها هستند. برای کشف اقیانوس آبی در کسب و کار خود باید نگاهی دوباره به مرز میان این دو نوع نوشیدنی بیندازید.
-
بازنگری در مرزهای مشتریان هر صنعت
در هر صنعت، گروه های مختلفی از مشتریان وجود دارند که حاصل تحقیق، بررسی و تجربه گروه های صنعتی برای کشف مشتریان هدف به شمار می رود. بسیاری از صنعت ها تمایلی به تغییر گروه های مشتری خود و نگاه کردن فراتر از خط کشی های ذهنی شان ندارند.
غافل از آنکه این راه، یکی از مسیرهای کشف اقیانوس های آبی بکر در هر صنعتی به شمار می رود. مشتری های جدید، نیازهای جدیدی دارند و بر طرف کردن این نیازها، بازارهایی بدون رقیب را برای صنایع مختلف به وجود می آورد.
وقتی تعریف خود را از ماجرای خریدار و فروشنده تغییر می دهید می توانید فرصت های بیشماری را برای خلق اقیانوس های آبی صنعت خود به دست بیاورید.
-
تعریف دوباره مرز مشترک محصولات یا خدمات کامل کننده
بسیاری از محصولات یا خدمات در کسب و کار یا صنعت شما در کنار محصولات یا خدمات صنعت های دیگر مورد استفاده قرار می گیرند.
این موضوع به اندازه ای مهم است که گاهی هموار کردن مسیر استفاده از محصولات کامل کننده می تواند اقیانوس های آبی جدیدی را برای کسب و کار شما به وجود بیاورد.
چرخش عنکبوتی عددها پیرامون شرکت ها
بخش قابل توجهی از مدیران با عددها سروکار دارند. آنها مدام در محاسبه گزارش های عددی هستند و امیدوارند که بتوانند از دل آن عددها و گزارش ها، راه هایی برای نجات، گسترش و افزایش سودآوری شرکت خود پیدا کنند.
در واقع، آنها می خواهند با استفاده از عددها به یک استراتژی به دردبخور برسند. اما همین موضوع باعث می شود که فرسنگ ها از اصل ماجرا دور شوند. چون مسیر رسیدن به استراتژی نه از درون عددها بلکه از جایی میان تفکر آنها می گذرد. همین موضوع، یکی از دلیل های غوطه ور شدن شرکت ها درون اقیانوس های سرخ به شمار می رود.
پیشنهاد ما این است که برای ساخت استراتژی اقیانوس آبی، به تصویر آینده شرکتتان بنگرید و خود را از قید و بند عددها نجات دهید.
چهار گام برای ساخت تصویر آینده کسب و کارتان
دنبال کردن گام هایی که در ادامه برایتان توضیح می دهیم به شما کمک می کنند تا بتوانید در مسیری هموارتر به بازسازی آینده کسب و کارتان مشغول شوید:
1- نیاز به تغییر را بپذیرید
درک این موضوع که با سپری کردن مسیر گذشته نمی توان به آینده ای جدید رسید، مهم ترین کاری است که باید انجام دهید. مقاومت کردن در برابر تغییرها، پاشنه آشیل کسب و کار شما است. اگر این کار را ادامه دهید، ناخواسته خودتان را به قبرستان کسب و کارهای انعطاف ناپذیر تبعید خواهید کرد.
2- با چشم خود ببینید، با گوش خود بشنوید!
در این گام باید گیوه هایتان را وَر بکشید و برای لمس نتیجه کارهایی که تاکنون انجام داده اید وارد میدان شوید. باید به سراغ مشتریانتان بروید و نظر واقعی آنها در مورد محصولات و خدماتتان را بشنوید. البته باید گوش ها و چشم هایتان را طوری تنظیم کنید که نادیدنی ها را ببینید و ناگفته ها را بشنوید. چون بیشتر وقت ها مشتریانتان نظر واقعی خود را بر زبان نمی آورند اما آن را در عمل نشان می دهند.
3- داده های جدیدتان را روی دایره بریزید
تا این مرحله، به احتمال زیاد، شما داده های تازه قابل توجهی را به دست آورده اید. حالا باید این نکته ها را به دیگر اعضای شرکتتان نشان دهید و همراه با هم به تصویری که تاکنون برای کسب و کارتان ساخته اید بنگرید.
در این گام می توانید نقطه های قوت و ضعف کار خود را به روشنی مشاهده کنید. اما این تمام ماجرا نیست. چون باید گام را از این هم فراتر بگذارید و علت ایجاد نقطه های ضعف یا برتری نقطه های قوتتان را کشف کنید.
سپس موارد منفی و ضعیف را حذف کرده و نقطه های قوت را تقویت کنید. شاید حذف برخی از این موارد بی رحمانه به نظر برسد. چون شما زمان، تلاش و هزینه زیادی را بابت ایجاد آنها به کار گرفته اید اما این کار جلوی حذف شما از گردونه بازار را می گیرد و اقیانوس آبی بکری را به رویتان می گشاید. پس ارزشش را دارد.
4- تغییر را به گوش بقیه برسانید
حالا وقت آن رسیده است که تصویر جدید آینده را به تمام کارکنان شرکتتان نشان دهید و مسیر حرکت جدیدشان را به آنها معرفی کنید. این تصویر جدید باید تا جای ممکن ساده و کاملا قابل درک باشد. در غیر این صورت، شما همچنان در دام پیچیدگی گذشته خود اسیر هستید. یک بار دیگر به مسیر آینده کسب و کارتان بنگرید، آیا می توانید آن را در یک صفحه خلاصه کنید؟
اقیانوس یا برکه؟ این آبی بی کران، چقدر عمق دارد؟
چه تفاوت بزرگی میان اقیانوس و برکه وجود دارد؟ پاسخ ساده است. اقیانوس ها عمیق و وسیع اما برکه ها کم عمق و محدود هستند. گاهی شرکت ها دچار یک خطای دیداری می شوند. به این ترتیب که برکه و اقیانوس را با هم اشتباه می گیرند. توجه داشته باشید که حضور داشتن در یک اقیانوس سرخ عمیق بسیار بهتر از حضور داشتن در یک برکه کم عمق آبی رنگ است. برای جلوگیری از این اشتباه باید نگاهتان را از بازارهای معمولی بردارید و به سمت بازارهای کشف نشده و تقاضاهای قابل توجهی که دیده نشده اند چشم بدوزید. کلید انجام این کار، توجه کردن به خواسته مشترک تمام مشتری ها است. برای آنکه از عمق و درستی اقیانوس آبی خود مطمئن شوید از چهار پرسش زیر کمک بگیرید:
1- چرا مشتری باید محصول شما را بخرد؟
اگر خودتان نتوانید دلیلی روشن برای خرید محصولتان پیدا کنید، باید به اصل ایده تان برگردید و آن را دوباره مورد بررسی قرار دهید. باید بفهمید که آیا ایده شما واقعا خواستنی و کاربردی بوده است یا فقط شما این طور فکر می کردید؟
2- آیا قیمتی که روی محصولتان گذاشته اید منصفانه است؟
البته شرکت ها در قیمت گذاری به دنبال انصاف نیستند. آنها می خواهند بابت ارائه خدمات و فروش محصولات خود هزینه ای را دریافت کنند که در نهایت سود قابل توجهی را برای کسب و کارشان به ارمغان بیاورد. اما اگر به دنبال خلق اقیانوس آبی خود هستید باید نگاهی دوباره به فرایند قیمت گذاری خود بیندازید و از خودتان بپرسید که آیا ارزش دریافتی مشتری پس از خرید با هزینه ای که می پردازد تناسب دارد یا نه؟ در بسیاری از اقیانوس های سرخ، این تناسب مثل سوزنی در انبار کاه گم شده است. به این صورت که یا شرکت ها در اثر کاهش قیمت در حال ضرر کردن هستند یا مشتری برای دریافت یک ارزش، هزینه ای گزاف می پردازد.
3- آیا می توانید هزینه تولید محصول یا ارائه خدمات را مدیریت کنید
همیشه می توان با کاهش کیفیت محصول یا خدمات، هزینه ها را پایین نگه داشت. اما این کار باعث نمی شود که به اقیانوس آبی برسید. مدیریت هزینه ها همراه با بالا نگه داشتن و حتی افزایش کیفیت محصول به همراه سودآوری، پازلی چند بُعدی است که بسیاری از کسب و کارها را از خلق اقیانوس های آبی دور نگه می دارد. این هنر شما به عنوان سازنده بازارهای تازه است که بتوانید هزینه های اضافی را کشف و حذف کرده و راهی برای مدیریت آن به شیوه ای خلاقانه بیابید.
4- چه چیزی میان محصول شما و مشتریانتان فاصله می اندازد؟
تمام تلاش شما برای طراحی و تولید یک محصول، تنها زمانی به بار می نشیند که مشتری، محصولتان را ببیند، کارایی آن را درک کرده و برای داشتنش احساس نیاز کند. آیا مشتریانی که محصول را برایشان تولید کرده اید از وجود آن خبر دارند؟ آیا می توانید سدهایی که جلوی دیدگان مشتریانتان قد علم کرده اند را کشف و حذف کنید؟ دقت کنید. گاهی این مشتری نیست که محصول را نمی بیند بلکه شما هستید. در واقع، کم بودن فاصله شما با محصولی که قرار است اقیانوس آبی تازه ای را در اختیارتان قرار دهد، چشمتان را به روی برخی از موانع می بندد. مثلا شاید ارزش محصول را بیش از اندازه تخمین زده باشید و به دنبال آن قیمتی تعیین کرده باشید که از نظر مشتریان بسیار بالا به نظر برسد یا حتی هیجان خلق بازار جدید، شما را به سمت تحمل ریسک های بزرگ سوق داده باشد و تصمیم گرفته باشید که زیر بار هزینه های عجیب و غریب تولید محصولی بروید که فقط از نظر تیمتان عالی و خواستنی است. کشف این موانع، به بارها و بارها بازنگری مراحلی که تاکنون طی کرده اید نیاز دارد. اما وقتی از آن هوای مِه آلود بیرون بیایید، توانایی کشف موانع و برطرف کردن آنها را پیدا خواهید کرد.
چگونه استراتژی اقیانوس آبی را عملی کنیم؟
ساخت استراتژی اقیانوس آبی یک چیز و اجرایی کردن آن چیز دیگری است. در واقع، حال و روز بسیاری از شرکت ها حتی پس از تدوین استراتژی اقیانوس آبی هیچ تغییری نمی کند. چون آنها در قالب یک تلاش بیهوده سعی می کنند که با همان سازوکار حرکت در اقیانوس های سرخ، یک اقیانوس آبی تازه را خلق کنند. چنین چیزی امکان ندارد. اما چرا شرکت ها در مقابل اجرای استراتژی اقیانوس آبی مقاومت می کنند. این موضوع چند دلیل دارد:
1- اشتباه در تخمین منابع مورد نیاز برای خلق اقیانوس آبی
به هنگام حرکت در اقیانوس سرخ، هر اقدام تازه به منابع و تلاش فراوانی نیاز دارد. چون تنور رقابت داغ است و هرگونه کم کاری، موقعیت شرکت را در این اقیانوس سرخ به خطر می اندازد. اما خلق یک اقیانوس آبی در نقطه مقابل قرار دارد. چون هدف این اقیانوس ها خلق ارزشی بالا با کمترین میزان مصرف منابع است.
2- نگرانی بی مورد درباره واکنش مشتریان
اگر قرار بود به حرکت خود در اقیانوس سرخ ادامه دهید، نگرانی در مورد واکنش مشتریان چیزی عادی به شمار می رفت. اما اقیانوس های آبی استراتژی هایی تازه هستند که مشتریانی تازه یا ارزشی متفاوت برای مشتریان قدیمی را نشانه رفته اند.
چند راهکار طلایی برای افزایش سرعت اجرای اقیانوس آبی
گاهی یادآوری چند نکته ساده می تواند بسیار اثربخش تر از پیچیده ترین دستورالعمل ها باشد:
-
واقعیت موجود را با تمام وجودتان لمس کنید
یکی از دلیل هایی که باعث می شود شرکت ها، مدیران و کارکنان به ماندن در اقیانوس های سرخ وابسته شوند، فرار کردن از واقعیت ها است. آنها خودشان را پشت مُشتی استدلال، آمار، ارقام و بهانه های پوشالی پنهان می کنند تا از واقعیت درجا زدن و شکست های کاری شان شانه خالی کنند. برای حرکت به سمت اقیانوس های آبی باید در عمل به شرکت خود نشان دهید که چه عملکرد ضعیفی دارد، چه منابعی را بیهوده هدر می دهد و چه کارهایی می تواند بکند. آیا این موضوع باعث سرخوردگی و احساس شکست می شود؟ البته! اما همین احساس، سوخت مورد نیاز برای حرکت به سمت اقیانوس های آبی را فراهم می کند.
-
مدیران را با نتیجه تصمیم هایشان روبه رو کنید
نشستن پشت میز و دستور دادن، کار ساده ای است. به ویژه اگر قرار نباشد هیچ وقت با نتیجه دستورهایی که می دهید برخوردی داشته باشید. مدیرانی که با اقیانوس آبی مخالف هستند و همیشه از حضور در اقیانوس های سرخ حمایت می کنند نیز از نتیجه سخنان خود هیچ شناختی ندارند. باید به شیوه ای خلاقانه و ساده آنها را با این حقیقت روبه رو کنید. مثلا می توانید یکی از مشتریان ناراضی را – به ویژه مشتریانی که در گزارش های آماری جزو راضی ترین ها هستند اما در عمل، از سر ناچاری محصول شرکت را می خرند – به دفتر مدیر دعوت کرده و او را مجبور کنید تا پای حرف های این مشتری ناراضی بنشیند. اگر کمی خلاقیت به خرج دهید، می توانید راه های گوناگونی برای ملاقات مدیران و واقعیت ها پیدا کنید.
-
به دنبال منابع جدید نباشید، ارزش منابع فعلی را چند برابر کنید
کمی قبل با هم گفتیم که کمبود منابع، یکی از مانع های بزرگ در برابر اجرایی کردن اقیانوس های آبی به شمار می رود. اما می توان با به کار بستن یک راهکار ساده، منابع را آزاد و ارزشمندتر کرد. برای این کار باید یک بررسی جامع روی منابع شرکت، مکان خرج آنها و خروجی به دست آمده انجام دهید. بعد از این بررسی، منابع را به دو دسته تقسیم کنید. دسته اول، منابع اندکی هستند که صرف کارهایی با خروجی بالا می شوند و دسته دوم، منابع فراوانی هستند که صرف کارهایی بدون خروجی قابل توجه یا کمترین میزان خروجی مورد انتظار می شوند. با حذف یا به حداقل رساندن کارهایی که خورنده منابع هستند می توانید عملکرد شرکت را بالا ببرید و منابع قابل توجهی را آزاد کنید.
اقیانوس های آبی زیر گوشتان هستند
نباید فرایند کشف یا خلق اقیانوس های آبی را چیزی جدا از هسته اصلی شرکت خود در نظر بگیرید. بلکه باید آن را در قلب کسب و کار خود جست و جو کنید. موشکافی منابع، بررسی عملکردها، بازخوردها و شنیدن صدای مشتریان می توانند شما را به سمت خلق اقیانوس آبی ویژه خودتان راهنمایی کنند.
وارونه نگاه کنید
فکر می کنید در بازار سرمایه هم اقیانوس های آبی کشف نشده ای وجود داشته باشند؟