این مقاله از روی نسخه اصلی و انگلیسی کتاب اول سود خلاصه برداری شده است!

معرفی کتاب اول سود

برای بیشتر کسانی که می خواهند رئیس خودشان باشند، کارآفرینی یک فرصت استثنایی و حتی یک راه نجات به شمار می رود. به همین علت، تمام تلاش خود را به کار می بندند تا با اجرایی کردن ایده های نابی که دارند به یک کارآفرین موفق تبدیل شوند، اما با وجود این حجم قابل توجه از تلاش و انگیزه، باز هم آمار و ارقام عجیبی از ورشکست شدن کسب و کارهای نوپا به گوشمان می رسد. در این قسمت از خانه سرمایه به سراغ «مایک میخالوویچ» می رویم و با نگاهی به کتاب فوق العاده اش یعنی «اول سود» به راهکاری کاربردی برای حل این مشکل دست پیدا می کنیم. با ما همراه باشید.

فهرست []

    حالا سوال اینجا است که چرا کاری با یک ایده ناب، بازار تعریف شده و حتی گردش مالی خوب، ناگهان در هم می شکند؟ چرا کارآفرینان به جای ثروتمندتر شدن، به برده کسب و کار خودشان تبدیل می شوند و اوضاع زندگی شان از دوران کارمندی شان هم بدتر می شود؟

     

    مایک میخالوویچ:«اول سود» جواب می دهد. زیرا سعی در اصلاح شما ندارد. شما سخت تلاش می کنید، ایده های خوبی دارید و صددرصد وجودتان را به کارتان اختصاص می دهید. اول سود، سیستمی است که برای کار با هویت فعلی خودتان طراحی شده است. نیازی نیست که اصلاح شوید. این سیستم است که اصلاح می شود.

    آیا کسب و کار شما هم بیمار است؟

    بیماری، نام آشنایی است. همه ما دست کم در طول عمر خود تجربه بیمار شدن را از سر گذرانده ایم. جالب اینجا است که نه فقط انسان ها بلکه کسب و کارها هم به بیماری مبتلا می شوند. یک کسب و کار بیمار، مدام در قرض، کاهش فروش و در بیشتر موارد عدم سوددهی به سر می برد.

    همان طور که در تمام بیماری ها، همیشه یک علت درونی باعث ایجاد ناخوشی می شود. در کسب و کارها نیز این «سیستم حسابداری سنتی» است که نقش ویروس را ایفا می کند. در این سیستم، مدام به ما می گویند که برای موفقیت در کسب و کارمان باید از فرمول زیر پیروی کنیم:

    فروش – هزینه ها = سود

    بر اساس این فرمول، اگر در انتها سود خوبی – یا اصلا هیچ سودی – برایمان باقی نماند، مشکل از ما است و باید فکری برای افزایش فروش خود بکنیم. نکته بسیار مهمی که از قلم می افتد این است که تعریف سود از نظر کارآفرین ها و حسابداری سنتی از زمین تا آسمان متفاوت است.

    از نظر یک کارآفرین، سود، پول نقدی است که در اختیارش قرار دارد. اما از نظر یک حسابدار، سود، عددی است که در انتهای محاسبات دفتری باقی می ماند. کسب و کارهای بسیار زیادی با پیروی کردن از سیستم معیوب حسابداری سنتی، نه تنها به برده ۲۴ ساعته تجارتشان تبدیل شدند بلکه با دو چشم خودشان دیدند که چگونه فرشته نجاتشان در یک چشم بر هم زدن به هیولایی پول خوار تغییر شکل داده است.

    وفادار ماندن به این فرمول، از ما یک نوکر بی جیره و مواجب می سازد که برای همه چیز و همه کس وقت و پول دارد به جز خودش. انبار خاک خورده تاریخ کسب و کارها پر از کارآفرین های جوانی است که حتی از مسئول خدمات شرکتشان هم کمتر حقوق می گرفتند. نتیجه این دور باطل، چیزی به جز بدهی، ورشکستگی و از بین رفتن آرزوها نیست.

    مایک میخالوویچ:

    «اول سود» شما را به چالش خواهد کشید، زیرا باید طرز فکر خود در مورد کسب و کار را به صورت کامل تغییر دهید و تغییر ترسناک است.

    بررسی یک سوءتفاهم بزرگ در دنیای کارآفرینی

    به جز سیستم حسابداری سنتی که بزرگ ترین غول در دنیای کارآفرینی به حساب می آید، یک مفهوم معروف دیگر نیز وجود دارد که همچون گرگی در رَدای گوسفند روی دریدن آرزوهای کارآفرینان تمرکز کرده است. این مفهوم «بزرگ تر بهتر است» نام دارد.

    مشکل بیشتر کارآفرین ها این است که فکر می کنند هر چقدر سریع تر رشد کنند، کارمندان بیشتری داشته باشند، مشتریان بیشتری را پوشش دهند، سرمایه گذاران بیشتری را به سمت خود جذب کنند و در ساختمان بزرگ تری مشغول به کار باشند، زودتر به سود می رسند. در حالی که این دقیقا نقطه مقابل یک موفقیت پایدار است. یادتان باشد، رشد کردن، نیمی از معادله یک تجارت است؛ نیم دیگر آن به سود وابسته است؛ یعنی چیزی که کمتر کارآفرینی آن را پیدا می کند.

    اگر کسب و کار شما رشد کند اما سالم نباشد در انتها چیزی به جز یک حجم بیمار بزرگ که مشکلاتش چندین برابر شده است را نخواهید یافت. رشد همراه با سلامت اقتصادی، یک روند درست است. در حقیقت، برای لذت بردن از مزایای کارآفرینی و ثروتمندتر شدن، لازم نیست بزرگ باشید. این طرز تفکر که اول رشد کنیم تا بعد سود به سراغمان بیاید اشتباه است. لطفا بیدار شوید!

    اول سود چگونه کار می کند؟

    اول سود، ساده است. برای انجام آن و تغییر سیستم حسابداری کسب و کار خود نیازی نیست که به محاسبات ریاضی پیچیده فکر کنید. اولین گام برای این کار، افتتاح هفت حساب جدید بانکی است. این حساب ها پایه هایی هستند که سیستم جدید شرکت شما را تشکیل می دهند. حتی می توانید آنها را نگهبان هایی خطاب کنید که مامور آزاد کردن شما از بردگی کسب و کارتان هستند. این هفت حساب شامل موارد زیر می شوند:

    ۱- درآمد

    می توانید آن را به عنوان حساب اصلی که تمام پول های به دست آمده از کسب و کارتان به آن واریز می شوند در نظر بگیرید. در هر صورت، این نکته را به یاد داشته باشید که حساب درآمد، فقط یک ایستگاه برای توقف کوتاه مدت این پول ها است. شما باید آن ها را به مقصدهای اصلی شان یعنی شش حساب بعدی واریز کنید. اما چطور؟ برایتان خواهیم گفت.

    ۲- سود

    این زیباترین حساب زندگی تان خواهد شد. عاشقش می شوید. چون پاداش بی چون و چرای تمام تلاش ها و برنامه ریزی هایتان در آن واریز می شود. جالب اینجا است که بیشتر کارآفرین ها حتی بعد از سال ها کار و تلاش نیز چنین حسابی ندارند.

    ۳- حقوق خودتان و شرکایتان

    به احتمال زیاد، هدف شما هم از راه اندازی کسب و کار خودتان و به جان خریدن آن حجم از تلاش و استرس، رسیدن به حقوقی بسیار بیشتر از حقوق دوران کارمندی تان بوده است. این حساب با هر هزار تومانی که به آن واریز می شود به شما و تمام کسانی که به رویایتان باور داشته اند، پاداش می دهد.

    ۴- مالیات

    چون و چرایی در پرداخت آن وجود ندارد. وجود این حساب به شما کمک می کند تا زمانی که موعد پرداخت مالیات می رسد، بدون نگرانی از کمبود پول، آن را با خیالی راحت پرداخت کنید.

    ۵- هزینه های اجرایی

    این هزینه ها شامل خرید مواد اولیه، پرداخت حقوق کارمندان، هزینه های نگهداری، هزینه پرداخت منابعی مانند آب، برق، گاز، تلفن، اینترنت و خلاصه هر جور هزینه ای است که بسته به نوع کسب و کارتان باید آنها را بپردازید.

    ۶- حساب سود مخفی

    همان طور که از نامش مشخص است، این هم یک حساب سود دیگر است. اما این بار، واژه «مخفی» هم در کنار آن قرار گرفته است. ماموریت حساب سود مخفی این است که سود را از دید شخص شما مخفی کند. در واقع، باید از حساب سود که کمی قبل با هم در موردش صحبت کردیم به عنوان یک ایستگاه موقت برای رسیدن به این حساب استفاده کنیم. چون اگر حساب سود، دم دستتان باشد با رسیدن به اولین مشکل مالی در شرکت، آن را خالی خواهید کرد.

    باید برای افتتاح این حساب به یک بانک دیگر بروید. بانکی را انتخاب کنید که هیچ وقت در آن حسابی نداشته اید. گذشته از این، حتما حساب خود را به عنوان یک دفترچه باز کنید و دور گرفتن کارت را خط قرمز بکشید. باید تا جایی که می توانید روش های برداشت از آن را سخت کنید تا به این راحتی ها به سراغش نروید. این حساب، صندوقچه سود شما است. باید از آن در برابر خودتان محافظت کنید.

    برای اینکه سریع ترین و بزرگ ترین شوید، باید در کاری که انجام می دهید بهترین باشید و برای اینکه در چیزی بهترین شوید، باید ابتدا زمینه ای که در آن بهتر هستید را پیدا کرده و برای بهبود در آن تلاش کنید. برای رسیدن به آنجا باید ابتدا سود را بردارید تا بازخوردهای مربوط به بهبود، خودشان را نشان دهند.

    7- حساب مالیات مخفی

    همچون حساب مخفی سود، این حساب نیز مقصد نهایی حساب مالیات در بانک قبلی است. این هم راهی است که از پول مالیات در برابر دستبردهای خودتان محافظت کنید.

    آشنایی با شیوه درصدگذاری هر هفت حساب

    اگر از دو حساب تکراری سود و مالیات که قرار است در بانک دیگری باز کنید چشم پوشی کنیم، در کل باید روی تعیین درصد پنج حساب کار کنید. درصدگذاری برای این پنج حساب بسته به نوع کسب و کار شما متفاوت است. اما تکلیف دو حساب «سود» و «مالیات» از قبل مشخص شده است.

    برای آغاز سودرسانی به خودتان باید از هر پولی که به حسابتان واریز می شود، یک درصدش را به حساب سود خود واریز کنید. در مورد مالیات نیز می توانید از یک عدد تقریبی – بهتر است دست بالا بگیرید – برای این کار استفاده کنید.

    چالش باز کردن راه برای نفس کشیدن کسب و کار

    تقسیم بندی پول هایی که به واسطه فعالیت اقتصادی شما وارد کسب و کارتان می شود و از طرفی، واریز آنها به هفت حساب به این معنی نیست که پول هایی خارج از موعد، سر خود را کج می کنند و وارد تجارت شما می شوند. در قدم بعدی، شما باید مسیری برای نفس کشیدن کسب و کارتان باز کنید تا بتوانید راه درست رسیدن به سود را بیابید. اما چگونه؟

    راه اول: کاهش هزینه ها

    چرا شما تاکنون هیچ وقت سودی برای خودتان نداشتید و حتی مقدار حقوقی که برای مهم ترین کارمندتان – یعنی خودتان – در نظر گرفته بودید بسیار کم بوده است؟ چون هزینه هایتان پراکنده و در بسیاری از موارد، غیر ضروری بوده اند.

    هنگامی که کسب و کارتان نمی تواند از پس هزینه های اجرایی و پرداخت حقوق به شما و شرکایتان بربیاید و مهم تر از همه مالیاتش را خودش بپردازد، یعنی هزینه هایی که برایش ایجاد شده اند با چیزی که در توان دارد همخوانی ندارد. برای اصلاح این فرآیند و کاهش هزینه ها ابتدا باید کندوکاوی در کسب و کارتان انجام دهید.

    به این ترتیب که ابتدا یک فهرست از درآمدهای یک سال گذشته را تهیه کنید و در کنار آن، تمام پول های هزینه شده و علت آنها را هم بنویسید. ممکن است این فرآیند وقت گیر باشد اما برای کشف هزینه هایی که سود شما را می بلعند و هیچ فایده ای برایتان ندارند، ضروری است.

    حالا تمام مبلغ هزینه ها را جمع بزنید و آن را با چیزی که باید باشد و قبلا پیش بینی کرده بودید، مقایسه کنید. اختلاف این دو عدد، چیزی است که باید بی چون و چرا از کسب و کارتان حذف شود. مثلا اگر بر اساس ارزیابی های گذشته، مبلغ لازم برای پرداخت تمام هزینه های کسب و کارتان در طول یک سال را ۵۰ میلیون تومان در نظر گرفته اید، اما اعداد روی کاغذ و چیزی که واقعا هزینه می کنید، ۸۵ میلیون تومان است، یعنی در این میان ۳۵ میلیون تومان بیهوده و خارج از برنامه در حال خرج شدن است.

    حالا باید تمام چیزهایی که بابتشان هزینه می شود اما واقعا نیازی به آنها ندارید را از هزینه های ضروری جدا کرده یا حتی به دنبال جایگزین هایی ارزان تر بگردید. شاید در این میان متوجه شوید که هزینه اجاره دفتر کارتان بیش از اندازه گران است و یک دفتر کوچک تر در محله ای ارزان تر هم می تواند کارتان را راه بیندازد.

    مایک میخالوویچ

    تعریف جدید موفقیت به بیشترین درآمد، کارمندان و فضای دفتری مربوط نمی شود. بلکه بیشترین سود که از طریق کمترین کارمندان و ارزان ترین فضای دفتری حاصل شده باشد ارزشمند است. کاری کنید بردتان بر اساس بازدهی، صرفه جویی و نوآوری شکل بگیرد؛ نه اینکه اندازه یا زرق و برق و قیافه، نقطه برتری تان باشد.

    نکته:

    برخی از کارآفرین ها با مشاهده اختلاف بزرگی که در هزینه هایشان دیده می شود به راحت ترین و اشتباه ترین راه ممکن، یعنی کاهش حقوق کارمندانشان فکر می کنند. این کار باعث سقوط کسب و کارتان می شود. چون کارمندانتان انگیزه خود را برای انجام کارشان از دست می دهند و به دنبال آن کیفیت، خلاقیت و آمار فروش محصولاتتان نیز به شدت کاهش پیدا می کند. پس باید در جایی به جز حقوق ها به دنبال هزینه های اضافی بگردید.

    راه دوم: خلاص شدن از شر بدهی ها

    گاهی یک کسب و کار دچار آنفلوانزای بدهی می شود. این بیماری ویروسی، تمام جان و قدرت کسب و کار را در کسری از ثانیه می بلعد و بسیار سریع هم گسترش پیدا می کند. اولین قدم برای خلاصی از این بیماری، متوقف کردن آن است. برای این کار هم باید نشتی های هزینه خود را کشف کرده و چسب محکمی برای ترمیمشان پیدا کنید.

    به این ترتیب، می توانید از گسترش بدهی در تجارتتان جلوگیری کنید. اما راه درمان چیست؟ در حقیقت، شما با توقف بدهی، نیمی از درمان را انجام داده اید. حالا باید با یک برنامه ریزی درست و مذاکره با طلبکاران – که در بیشتر موارد بانک است – به سراغ پرداخت بدهی خود بروید.

    برای این کار باید افزون بر هفت حسابی که دارید، یک حساب دیگر با عنوان «صاف کردن بدهی» ایجاد کرده و درصد عاقلانه ای را برایش در نظر بگیرید. تنها جایی که می توانید از حساب سود برای پرداخت به کسی غیر از خودتان استفاده کنید، همین جا است؛ یعنی پرداخت بدهی. بعد از آن که بدهی خود را صاف کردید، می توانید به مسیر درست برگردید و از حساب سود تنها برای کارهای مورد علاقه خودتان بهره بگیرید.

    مایک میخالوویچ:

    ما می خواهیم چشم انداز یک کسب و کار موفق را از «خیلی درمی آورد» به «خیلی ذخیره می کند» تغییر دهیم. ماموریت ما ریشه کن سازی فقر کارآفرینی است و برای رسیدن به آن، توقف در بدهی اولین اولویت به شمار می رود.

    بایدها و نبایدها در مورد سیستم اول سود

    مسیر بازسازی سیستم کسب و کارتان با استفاده از «اول سود» ساده است. اما گاهی ساده بودن بیش از اندازه یک موضوع باعث ایجاد چالش هایی می شود که گذر از آنها بیشتر به هفت خوان رستم شباهت پیدا می کند تا یک موضوع تجاری. در این بخش، چند نکته مهم و برخی از اشتباه های رایج در به کارگیری سیستم «اول سود» را با هم بررسی می کنیم.

    • در نظر گرفتن بیش از یک درصد برای حساب سود

    یک درصد، عدد کمی است. این مقدار به اندازه ای کوچک است که گاهی به چشم نمی آید. دقیقا به همین دلیل است که می توان آن را کنار گذاشت. برخی از کارآفرین ها با دیدن این درصد اندک، وسوسه می شوند و ناگهان به جای یک درصد، ۱۰ و حتی ۲۰ درصد از درآمدشان را به این حساب اختصاص می دهند. این کار اشتباه است. چون هدف پنهان در پشت این درصدها و هفت حساب اصلی یعنی ایجاد یک عادت درست برای سیستم حسابداری کسب و کارتان را نادیده می گیرد.

    وقتی شما به جای یک درصد، ناگهان ۱۰ درصد را برای این حساب در نظر می گیرید، نه یک عادت بلکه یک فشار را به خودتان وارد می کنید. از آنجا که طبق قوانین فیزیک هر کنشی، واکنشی دارد کسب و کار شما هم در پاسخ به این حرکت، دچار تنش می شود. به زبان ساده، پول کم می آورید، دچار استرس می شوید و در نهایت به خودتان دستبرد می زنید. کم کم و قدم به قدم باید این درصد را افزایش دهید. افزایش درصدی که برای سود خود در نظر گرفته اید تنها از طریق اصلاح باقی بخش های سیستم تان امکان پذیر می شود. پس عجله نکنید و یک تنه به قاضی نروید.

    • سرمایه گذاری موجودی حساب سود در کسب و کار

    یکی دیگر از اشتباه هایی که کارآفرین ها انجام می دهند، این است که موجودی حساب سود خود را با بهانه های قشنگی مانند: «فعلا می خواهم کسب و کارم رشد کند و بعدها هم می توانم سود داشته باشم…» دوباره در کسب و کارشان سرمایه گذاری می کنند. این کار، نه تنها باعث می شود که در دراز مدت از کاری که عاشقش بودید، متنفر شوید، بلکه دوباره به خودتان یادآوری می کنید که برای تجارتتان یک کارمند ساده بیشتر نیستید.

    حساب سود، پاداش خالص زحمت هایی است که برای رهایی از دنیای کارمندی و ایجاد یک کسب و کار مستقل کشیده اید. پس باید آن را فقط برای خودتان و کارهایی که همیشه دوست داشتید انجامشان دهید، خرج کنید.

    این میوه تلاش شما است. با شادی، بدون نگرانی، عذاب وجدان و فکر و خیال های بیهوده از خوردنش لذت ببرید.

    • صرفه جو شدن بی موقع

    وقتی نوبت به پرداخت حقوق می رسد، برخی از کارآفرین ها لباس یک فرد صرفه جو و فداکار را بر تن می کنند و به همه به جز خودشان حقوق درست و حسابی می دهند. این کار باعث می شود که شما در عین حال که صاحب کسب و کار هستید از همه کارمندانتان فقیرتر شوید.

    بهترین کار این است که حقوق خود را بر مبنای کاری که در ۸۰ درصد مواقع انجام می دهید در نظر بگیرید. مثلا شاید در ظاهر، مدیر عامل باشید اما همزمان، مسئول تیم فنی و برنامه نویس اصلی هم هستید. یادتان باشد، حقوق شما، بخشی نیست که باید در آن صرفه جویی کنید. نشتی پول در تجارتتان از جای دیگری آب می خورد که باید آن را بیابید.

    مایک میخالوویچ:

    یک کمپانی سالم از نظر مالی، به واسطه مجموعه ای از بردهای کوچک روزمره حاصل می شود نه اینکه فقط یک لحظه بزرگ داشته باشد. سوددهی یک رخداد نیست. بلکه یک جریان است.

    روش استفاده از موجودی حساب سود

    در انتهای هر فصل، زمان برداشت میوه حساب سودتان فرا می رسد. اما چیدن این میوه روش ویژه ای دارد. برای این کار باید بعد از گذر هر فصل به سراغ این حساب بروید و ۵۰ درصد از موجودی آن را برداشت کنید. اگر در کسب و کارتان چند شریک دیگر هم وجود دارند، باید این ۵۰ درصد را با توجه به سهمی که در شرکت دارند بین آنها و خودتان تقسیم کنید.

    مثلا اگر سهم شما در شرکتتان ۶۰ درصد باشد و دو شریک داشته باشید که یکی ۱۰ درصد و دیگری ۳۰ درصد روی کارتان سرمایه گذاری کرده باشند، باید از همین درصدها برای تقسیم نیمی از موجودی حساب سود استفاده کنید. اما تکلیف نیمه بعدی چه می شود؟ آنچه که به عنوان ۵۰ درصد باقی مانده در حساب سود می ماند، پشتوانه مالی شما به شمار می رود. این حساب هیچ وقت نباید تا انتها برداشت شود.

    خلاصه ای از آنچه گفتیم

    • «اول سود» یک سیستم حسابداری قدیمی است که از هزاران سال قبل مورد استفاده قرار می گرفته است.
    • اولین کسی که پایه ای از سیستم «اول سود» را منتشر کرد، نویسنده کتاب «ثروتمندترین مرد بابل» یعنی «جورج سموئل کلاسون» بود. «مایک میخالوویچ» نسخه ای بسیار کاربردی تر از آن را بر مبنای کسب و کارها معرفی کرده است.
    • سیستم حسابداری سنتی که بر پایه فرمول «فروش – هزینه ها = سود» است باعث می شود تا کارآفرین ها با وجود کار زیاد و ایده های خلاقانه، دچار فقر شوند.
    • برای یک کارآفرین، پایبندی به مفهوم «بزرگ تر بهتر است» باعث می شود تا حجم هزینه های کسب و کار به طرز سرسام آوری افزایش یابد و تمام سود، صرف گسترش کار شود. در این میان، به علت هزینه های بالا، چیزی از مزایای این گسترش به کارآفرین نمی رسد.
    • شروع کار با «اول سود» با افتتاح هفت حساب به جریان می افتد. این حساب ها شامل حساب درآمد، حساب سود، حساب حقوق مالک و شرکا، حساب مالیات، حساب هزینه های اجرایی و دو حساب سود و مالیات در بانک دیگر است.
    • درصد گذاری برای واریز وجه مورد نیاز در هر حساب، به نوع کسب و کار شما بستگی دارد. اما در ابتدا حتما باید یک درصد از هر مقدار دریافتی خود را به حساب سود انتقال دهید.
    • استفاده از دو راهکار کاهش هزینه ها و خلاصی از بدهی ها باعث می شود تا میزان سود و پرداختی به خودتان افزایش پیدا کند.

    نظر شما چیست؟

    آیا به عنوان یک کارآفرین از حقوقی که به خودتان می دهید رضایت دارید؟ چند درصد احتمال دارد که سیستم «اول سود» را در کسب و کار خودتان اجرا کنید؟ نظرتان در مورد مفهوم «فقر کارآفرینی» چیست؟