اوراق خزانه اسلامی در شرایط کن.نی اقتصاد کشور به یک ابزار مالی جذاب از نظر بازدهی برای سرمایه گذاران تبدیل شده است. با توجه با بازدهی مناسب این اوراق بسیاری از سرمایه گذاران علاقه زیادی برای خرید این اوراق دارند.از آنجایی که بسیاری از افراد آشنایی زیادی با اخزا ندارند تصمیم گرفتیم که در این مقاله به صورت ساده توضیحاتی را درباره این اوراق برای شما ارائه کنیم. پس اگر تمایل به آشنایی بیشتر با اوراق خزانه اسلامی دارید در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
اوراق بدهی چیست؟
قبل از اینکه به تعربف اخزا بپردازیم بد نیست آشنایی مختصری با اوراق بدهی پیدا کنید. چرا که اوراق خزانه اسلامی به صورت بالقوه نوعی اوراق بدهی محسوب می شوند.به طور خلاصه می توان گفت ماهیت اوراق بدهی این است که منتشر کننده اوراق با انتشار آن بدهی خود را به تعویق می اندازد.منظور ما از منتشر کننده در این مقاله دولت است.اوراق خزانه اسلامی یا اخزا نیز نوعی اوراق بدهی محسوب می شوند.دولت با انتشار اخزا در واقع بدهی خود را طی ساز و کاری برای مدتی به تعویق می اندازد.
اسناد خزانه اسلامی چیست؟
اسناد خزانه اسلامی نوعی از ابزارهای مالی اسلامی است.اخزا یک ابزار مالی مبتنی بر بدهی محسوب مس شود.این اسناد اوراق بهادار با نامی است که دولت آن را به جای بدهیهای خود بابت طرحهای تملک داراییهای سرمایهای با قیمت اسمی و سررسید معین به طلبکاران غیردولتی واگذار میکند.
رویه خرید و فروش اسناد خزانه در دنیا به این شکل است که به رقمی کمتر از قیمت اسمی به خریداران فروخته شده و از منابع مالی حاصل از فروش، بدهیهای دولت پرداخت میشود .اما به دلیل مسائل فقهی وارد بر این روش، دولت ایران، این اوراق را صادر و به شکل مستقیم به طلبکاران غیر دولتی واگذار میکند. دارنده اوراق درصورت نیاز به وجه نقد، این اوراق را در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس ایران به فروش میرساند.یعنی دوبت به جای بدهی خود به طلبکارانش این اسناد را به آنها می دهد و آنها می توانند اسنادخزانه اسلامی یا اخزا را در بازار به فروش رسانذه و به پول خود برسند.حال سوال اینجاست که ما چگونه می توانیم از طریق خرید اخزا سود بدست بیاوریم.
آیا اسناد خزانه اسلامی معتبر هستند؟
همانطور که گفته شد اسناد خزانه اسلامی یک ابزار مالی برای تسویه بدهی های دولت به طلبکارانش است.در نتیجه وقتی شما اخزا خریداری می کنید طرف حساب شما دولت خواهد بود.همچنین بانک مرکزی ضامن است که اگر دولت به هر دلیلی بدهی خود را پرداخت نکند، بانک مرکزی این بدهی را پرداخت خواهد کرد؛ این موضوع تضمینی برای خریداران اخزا محسوب میشود.در نتیجه شما
چگونه از طریق خرید اخزا سود می کنیم؟
ساز و کار اسناد خزانه اسلامی به این شکل است که خریدار در زمان انتشار آن را به قیمتی کمتر از قیمت اسمی خریداری می کند.سپس در زمان سررسید اخزا می تواند آن را به قیمت اسمی به فروش برساند و از این طریق سود بدست بیاورد.پس همانطور که مشخص است این اوراق سود پرداختی دوره ای ندارند،بلکه سودی که شما بدست می آورید ناشی از اختلاف قیمت در زمان خرید و زمان سررسید اوراق است.همچنین سررسید این اوراق کمتر از یکسال است.
مثال برای نحوه کسب سود از خرید اخزا
فرض کنید شما اسناد خزانه اسلامی را که قیمت اسمی ۱۰۰۰۰۰۰ ریال دارند،در زمان انتشار به قیمت ۸۵۰۰۰۰ ریال خریداری می کنید.سررسید این اخزا نیز ۸ ماهه است.در نتیجه شما می توانید پس از گذشت ۸ ماه و در زمان سررسید ، اخزا تحت تملک خود را به قیمت ۱۰۰۰۰۰۰ ریال به فروش برسانید.بدین ترتیب شما از خرید و فروش اخزا در این ۸ ماه ۱۷٫۶۴% سود بدست آورده اید : قیمت خرید : ۸۵۰۰۰۰ ریال قیمت فروش : ۱۰۰۰۰۰۰ ریال
سود حاصل از فروش : ریال۱۵۰۰۰۰ = ۸۵۰۰۰۰ – ۱۰۰۰۰۰۰ ۱۷٫۶۴% = ۱۰۰*۱۵۰۰۰۰/۸۵۰۰۰۰
اگر شما در زمان انتشار این اوراق را خریداری نکنید،باید مبلغی بیشتر نسبت به تاریخ انتشار پرداخت کنید.چرا که هر چه به تاریخ سررسید این اوراق نزدیکتر بشویم قیمت آنها افزایش خواهد یافت.در این زمان برای بدست آوردن بازده خود باید قیمت اسمی اخزا را از قیمت خرید خود کسر کنید.یرای مثال بهبازده های اخزا در جدول زیر توجه نمایید:
چگونه اخزا بخریم؟
اسناد خزانه اسلامی در بازار فرابورس ایران خرید و فروش می شوند.شما هر زمانی که قصد خرید و یا فروش این اوراق را داشته باشید،می توانید از طریق یکی از کارگزارانی که عضو فرابورس هستند این اوراق را به قیمت روز خرید و فروش نمایید. ضمنا نماد این اوراق همراه با عددی بیان میشود که نشانگر سررسید آن است. به عنوان نمونه سررسید اسناد “خزانه اسلامی۹۶۱۰۱۰″ در تاریخ ۱۳۹۶/۱۰/۱۰ است.
نویسنده: پیمان باغچه سرا
به این مقاله امتیاز دهید
(۱۶۲ رای)
۴.۴/۵
۱۲۳۴۵
ترتیبی که برای خواندن مقالات انواع اوراق به شما پیشنهاد میکنیم:
در تاریخ سررسید اوراق، اگر فروش نزده باشیم، خودشون از ما میخرند و... سوالی که داشتم این بود معمولا چند روز طول میکشه تا این وجه به حساب ما واریز بشه؟
و سوال دوم اینکه آیا این مدت زمان واریز به مبلغ کل اوراقی که خریدیم بستگی داره؟ اگه اره چطوری؟ ممنون
سینا
418 روز قبل
سلام
قیمت اسمی و تاریخ سر رسید اخزا هایی که در سایت tsetmc هست رو از کجا باید بدانیم؟
خانه سرمایه
414 روز قبل
باسلام دوست عزیز
در سایت سازمان فرابورس در قسمت محاسبه بازده اوراق در منوهای سمت راست سایت قابل دستیابی است
nana
562 روز قبل
با سلام. با تشکر از مقاله خوبتون...
می خواستم بپرسم که سفته هم جزو این اسناد خزانه هست یا خیر؟
خانه سرمایه
561 روز قبل
باسلام دوست عزیز
خیر در این جزء این دسته نیست
وحید
581 روز قبل
سلام وقت بخیر در متن فرمایش کردید که سر رسید اخزا زیر یکسال هست در صورتی که بنده کشاورز هستم و گفتند که اخزا میدن و سر رسید اون برای ۳ سال دیگه هست اخزا۰۰۷ میشه توضیح بدهید ممنون میشم
خانه سرمایه
581 روز قبل
باسلام دوست عزیز
سررسید این اوراق معمولا از زمان انتشار کمتر از یک سال است ولی امکان طولانی تر شدن سررسید وجود دارد
مرتضی اسلام نژاد
707 روز قبل
سلام
من بابت کار پیمانکاری مبلغ ۸۶ میلیون اوراق گرفتم که سر رسید ۱۴۰۲ هست ، چجوری میتونم در حال حاضر بفروشم و پول نقد بگیرم
خانه سرمایه
707 روز قبل
باسلام دوست عزيز
پس از دریافت کد بورسی پیمانکاران میتوانند با مراجعه به یکی از کارگزاران بورس اوراق بهادار، دستور فروش را تکمیل نموده و تحویل کارگزاری دهند. البته امکان ارسال درخواست فروش به صورت درخواست اینترنتی و یا آنلاین هم وجود دارد. دو روش مذکور به شرطی امکانپذیر است که شرکت قرارداد اینترنتی و آنلاین (بند 6 و 7) با کارگزاری داشته باشد.
با ارائه درخواست فروش توسط پیمانکاران (به یکی از روشهای مذکور) در صورت وجود خریدار (که معمولاً همیشه هست) اوراق مورد نظر بفروش خواهد رسید. وجه حاصل از فروش پس از کسر کارمزد فروش و حداکثر دو روز کاری پس از تاریخ فروش، به حساب شرکت واریز میگردد. این اوراق معاف از مالیات است، اما بابت خرید و فروش آن کارمزدی دریافت میگردد. چنانچه پیمانکاران، زودتر از سررسید اوراق خود نیاز به وجه نقد داشته باشند، این امکان را دارند تا از طریق فروش اوراق خزانه اسلامی به کسر (در واقع ارزش اوراق تنزیل میگردد) سریعتر به وجه نقد برسند. مبلغی که از ارزش اسمی کسر میگردد در حقیقت سود خریدار بعدی اوراق است که باید تا سررسید آن را نگه دارد.
آرش
780 روز قبل
مقاله خوب و روانی بود .
یک سوال دارم اینکه چطور می تونیم این اسناد رو از خود دولت پایین تر از قیمت اسمی که گفتید بخریم ؟؟ یعنی اینکه مستقیم از دولت بگیریم نه از بازار بورس بخرم.
ممنون
خانه سرمایه
778 روز قبل
باسلام دوست عزيز
وزارت امور اقتصادی و دارایی به نمایندگی از دولت، اسناد خزانه اسلامی را از محل ردیف بودجه اختصاص یافته، منتشر میکند. دستگاه های مربوطه نیز بر اساس بودجه اختصاص یافته و اولویت بندی، لیست پیمانکاران طلبکار از دولت را به بانک عامل معرفی خواهند کرد. بعد از احراز هویت و اخذ اطلاعات لازم توسط بانک عامل، لیست پیمانکاران به فرا بورس ایران اعلام خواهد شد. سپس حداکثر ظرف ۱۰ روز کاری، اطلاعات در سامانه معاملات ثبت شده و پیمانکاران می توانند نسبت به فروش اسناد خزانه اسلامی در بازار ابزارهای نوین مالی فرا بورس ایران اقدام کنند.
پیمانکارانی که برای تأمین منابع مالی خود نیاز به وجه مالی داشته باشند، میتوانند اوراق خود را از طریق یکی از کارگزاران عضو فرابورس ایران به قیمت روز در بازار فرا بورس ایران به فروش برسانند. اسناد خزانه اسلامی به صورت الکترونیکی منتشر میشود و در سامانه های معاملاتی بازار سرمایه به صورت الکترونیکی به پیمانکاران تخصیص می یابد. در سررسید اسناد خزانه اسلامی ، خزانه داری مبلغ اسمی اوراق را به حسابی نزد بانک عامل واریز می کند. پس از آن شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه، مبلغ اسمی را به شماره حساب بانکی دارندگان اوراق واریز خواهد کرد بنابراین اعلام شماره حساب و شبای بانکی دارندگان اوراق به کارگزار ضروری است.
مرضیه
835 روز قبل
الان من باید به کارگزاری اطلاع بدم می خوام اینو بخرم یا خودشون می خرن مثل بقیه عرضه اولیه هااینو متوجه نمی شم
خانه سرمایه
778 روز قبل
باسلام دوست عزيز
اخزا توسط شما بايد ثبت سفارش شود
اسماعیل
899 روز قبل
سوال:
در توضیحات گفتید نماد اخزا سود دوره ای نداره و سود حاصل از اختلاف مبلغ قیمتی در زمان خرید و فروش می باشد
در جای دیگری و در پاسخ به سوال یکی از کاربران گفتید هر زمان خواستند می تونن سهم رو مانند سهام عادی به قیمت روز خرید و فروش کنن
آیا نماد اخزا خرید و فروش تا قبل از سررسید تاریخش ، نوسان قیمت و سود و زیان داره یا نه؟؟
خانه سرمایه
879 روز قبل
باسلام دوست عزیز
ساز و کار اسناد خزانه اسلامی به این شکل است که خریدار در زمان انتشار آن را به قیمتی کمتر از قیمت اسمی خریداری می کند. سپس در زمان سررسید اخزا می تواند آن را به قیمت اسمی به فروش برساند و از این طریق سود بدست بیاورد. پس همانطور که مشخص است این اوراق سود پرداختی دوره ای ندارند، بلکه سودی که شما بدست می آورید ناشی از اختلاف قیمت در زمان خرید و زمان سررسید اوراق است.همچنین سررسید این اوراق کمتر از یکسال است.
اسناد خزانه اسلامی در بازار فرابورس ایران خرید و فروش می شوند.شما هر زمانی که قصد خرید و یا فروش این اوراق را داشته باشید،می توانید از طریق یکی از کارگزارانی که عضو فرابورس هستند این اوراق را به قیمت روز خرید و فروش نمایید. ضمنا نماد این اوراق همراه با عددی بیان میشود که نشانگر سررسید آن است. به عنوان نمونه سررسید اسناد “خزانه اسلامی۹۶۱۰۱۰″ در تاریخ ۱۰آذر ماه ۹۶ است
شاهین
928 روز قبل
من اینجور متوجه شدم که با خرید اوراق قرضه با هر قیمتی (قیمت روز) در سررسید معادل ارزش اسمی اون پولش رو دریافت خواهیم کرد. مثلا اگر ارزش اسمی یم میلیون ریاله ولی ما اون رو با قیمت پانصد هزار ریال خریده باشیم همون یک میلیون ریال رو دریافت میکنیم.
درسته؟