آشنایی با انواع استارتاپ حوزه ارز دیجیتال
ارزش ارزهای دیجیتال یا ارزهای رمزنگاری شده، از ابتدای سال 2009 تا به حال افزایش بسیار زیادی را تجربه کرده است. در سال 2009، زمانی که بیت کوین، محبوب ترین ارز رمزنگاری شده در جهان امروز بود، در پایان فوریه امسال و زمانی که این مقاله به نگارش درآمده است، بیش از 1 تریلیون دلار ارزش دارد و به عنوان اولین ارز دیجیتال غیرمتمرکز راه اندازی شده است. از سال 2012، بیت کوین بیش از 193000 درصد از ارزش خود را به دست آورده و راه اندازی صدها نوع مختلف از ارزهای دیجیتال را سرعت بخشیده است؛ به همین دلیل بر اساس پیش بینی اقتصاددانان انتظار می رود تا سال 2026، اندازه بازار ارزهای دیجیتال از میزان مبلغ 1 تریلیون دلار نیز عبور کند.
بی شک سرمایه گذاری های مرتبط با ارزهای دیجیتال از محبوب ترین بحث های امروز در دنیای فناوری و اقتصاد است. بسیاری از شرکت های بزرگی که می خواهند فناوری جدید انقلابی را در پلتفرم های خود ادغام کنند یا می خواهند پیشرفت فراوانی داشته باشند، سرمایه گذاری و ایجاد استارتاپ های رمزنگاری می کنند. نام های بزرگ فناوری و شرکت هایی مانند Alphabet Inc. (NASDAQ: GOOG) و Amazon.com، Inc. (NASDAQ: AMZN) و شرکت بزرگ پرداخت های مالی یعنی PayPal Holdings, (NASDAQ: PYPL) بخشی از این فهرست هستند. صندوق های سرمایه گذاری و سرمایه گذاران خرد نیز در حال سوارشدن بر قطار ارز دیجیتال هستند و سودای کسب سود بسیار از این موضوع بسیار جذاب دارند. با ما در این مقاله همراه باشید تا با استارتاپ حوزه ارز دیجیتال و 6 مورد از بهترین آن ها آشنا شویم.
چرا استارتاپ های ارز دیجیتال مهم هستنند؟
راه اندازی هر نوع کسب و کار جدیدی با این امید همراه است که نتیجه ای مثبت در بر داشته باشد و اعتماد سرمایه گذار در آن نیز بالا باشد. با توجه به تحقیقات گفته می شود که سرمایه به عنوان مهم ترین عنصر برای رشد موفقیت آمیز کسب و کار شناخته شده است. بدون آن استارتاپ ها متمایل به فروپاشی و منحل شدن می شوند و به همین دلیل صاحبان استارتاپ های جدید به دنبال پشتوانه مالی برای کسب و کار خود هستند. سرمایه گذاری در هر استارتاپی کار آسانی نیست که به سرعت انجام شود. سرمایه گذاری در بسیاری از استارتاپ های جدید با استفاده از قیمت ارزهای دیجیتال امری بسیار سخت است. ارزهای رمزنگاری شده به عنوان بخشی جدید نیست، اما اگر به اشتیاق بسیار زیاد سرمایه گذاران در این زمینه توجه کنید، ممکن است احساس کنید که سرمایه گذاران در حال جذب هستند. در چند سال اخیر، استارتاپ های زیادی به «دنیای ارزهای دیجیتال» پیوستند؛ برای مثال پلتفرم معاملاتی NFT Sorare با ارزش گذاری ¾ میلیارد دلاری، 680 میلیون دلار جمع آوری کرد. همچنین استارتاپ زیرساخت بلاکچین Blockdaemon اکنون پس از سرمایه گذاری 155 میلیون دلار، ارزشی معادل 3/1 میلیارد دلار دارد. می توان به مثال دیگری از اشاره کرد که در آن سازنده بازی NFT که ارزش آن را 3 میلیارد دلار ارزیابی شده است.
این شرکت توانسته سرمایه گذاری خود را در هند در دومین کریپتو یونیکورن کشور، یعنی CoinSwitch Kuber انجام بدهد. دیوید پاکمن از CoinFund که مؤسسه ای است با سازندگان دارایی های دیجیتال و زیرساخت های کلیدی فعال و فناوری های غیرمتمرکز که آینده بلاکچین را شکل می دهند، مدیریت می کند، توضیح داد که انفجار محبوبیت برای آخرین موج علاقه به استارتاپ های رمزنگاری است.
موج های سرمایه گذاری در زمینه ارزهای دیجیتال کدام اند؟
در ادامه سه موج اصلی سرمایه گذاری در زمینه ارزهای دیجیتال به صورت استارتاپ تشریح شده است:
1. شرکت های موج اول
شرکت های موج اول بیشتر بر نحوه خرید و نگهداری ارزهای دیجیتال متمرکز بودند؛ برای مثال Coinbase که در آن به صورت عمومی معامله می شود، شناخته شده ترین شرکت آن دوره است. این شرکت که در سال 2012 شروع به کار کرد و شرکت های دیگری مانند Kraken و Blockchain.com نیز تقریباً هم زمان با آن شروع به کردند و جز استارتاپ های یونی کورن یا تک شاخ شدند. استارتاپ های یونی کورن، استارتاپ های هستند که ارزش ها آن ها در مدت زمان کوتاهی به بالای 1 میلیارد دلار رسیده و مانند اسب تک شاخ یا یونی کورن، به افسانه و بهترین تبدیل شدند.
2. شرکت های موج دوم
شرکت های موج دوم از استارتاپ حوزه ارز دیجیتال، DeFi (Decentralized finance) یا امور مالی غیرمتمرکز هستند. تأمین مالی غیرمتمرکز (DeFi) ابزارهای مالی را بدون اتکا به واسطه هایی مانند کارگزاری ها، صرافی ها یا بانک ها ارائه می دهد. این ابزارها از قراردادهای هوشمند روی بلاکچین استفاده می کنند. پلتفرم های DeFi یا امور مالی غیرمتمرکز به افراد اجازه می دهند از دیگران وام بگیرند، درمورد تغییرات قیمت دارایی ها گمانه زنی کنند، ارزهای دیجیتال را معامله کنند، در برابر خطرات بیمه شوند و در حساب های پس انداز سود کسب کنند. DeFiاز معماری لایه ای و بلوک های قابل ترکیب در سیستم خود استفاده می کند. برخی از برنامه ها نرخ بهره بالا را تبلیغ می کنند، اما در معرض ریسک بالایی هستند. تا اکتبر 2021، ارزش دارایی های مورد استفاده در تأمین مالی غیرمتمرکز بالغ بر 100 میلیارد دلار بود.
این نوع از استارتاپ ها در تلاش هستند تا مدل های مالی سنتی را بازسازی کنند (مانند امکان وام دادن به ارز دیجیتال و دریافت سود). در خصوص این نوع استارتاپ ها این شایعه نیز وجود دارد که به طور مثال وام دهنده کریپتو BlockFi در حال افزایش سرمایه با ارزش 5 میلیارد دلار است.
3. شرکت های موج سوم
شرکت های موج سوم سریع تر از چیزی که مورد انتظار بود به میدان وارد شدند؛ یعنی NFT ها یا توکن های غیر قابل تعویض که در 12 ماه گذشته بسیار در دنیا سر و صدا ایجاد کرده اند. Dapper Labsخالق NBA Top Shot (جایی که پاکمن یکی از اعضای هیئت مدیره است) به ارزش 7.5 میلیارد دلاری رسید و به عنوان جریان اصلی NFT تا به حال شناخته شد. همچنین شرکت OpenSea به ارزش 1.5 میلیارد دلار رسید، اما با مشکلات تجاری داخلی نیز مواجه شد. توکن غیر قابل تعویض (NFT) درواقع واحد منحصربه فرد و غیرقابل تعویضی از داده های ذخیره شده در زنجیره بلوکی است که شکلی از دفتر کل دیجیتال است. NFT ها را می توان با فایل های دیجیتالی قابل تکرار مانند عکس ها، فیلم ها و صدا مرتبط کرد. NFT ها از دفتر کل دیجیتالی برای ارائه گواهی عمومی اصالت یا اثبات مالکیت استفاده می کند، اما اشتراک گذاری یا کپی فایل های دیجیتالی را محدود نمی کنند. نبود قابلیت تعویض، NFT ها را از ارزهای رمزنگاری شده بلاکچین، مانند بیت کوین متمایز می کند. انتقادی که وارد می شود این است که هزینه انرژی و ردپای کربن مرتبط با اعتبارسنجی تراکنش های بلاکچین بالایی دارند و همچنین استفاده مکرر از آن ها در کلاه برداری های هنری می شود.
حضور پرقدرت شرکت های موج سوم یا NFT ها بدان معنا نیست که موج های قبلی درباره نوآوری به پایان رسیده اند و دیگر حرفی برای گفتن ندارند. به گفته فوربس، یکی دیگر از استارتاپ های صرافی ارزهای دیجیتال، یعنی FTX مدیرعامل خود را در حال حاضر میلیاردر کرده است و به گفته فوربس، زمانی که مارک زاکربرگ در همان سن بودند، با یکدیگر رقابت می کردند. همچنین چهار سال پیش، سام بنکمن- فرید حتی یک بیت کوین نخریده بود. اکنون او یکی از ثروتمندترین افراد جهان است.
بزرگ ترین استارتاپ های حوزه ارز دیجیتال کدام است؟
استارتاپ ها یا کسب و کارهای جدیدی که در زمینه ارزهای دیجیتال مشغول به فعالیت هستند، روزانه در حال افزایش اند و بسیاری از متخصصان و جوانان به این حوزه علاقه مند شده اند. در ادامه 6 مورد از بزرگ ترین و معروف ترین استارتاپ حوزه ارز دیجیتال مورد معرفی و بررسی شده است:
شرکت بلاک فای ( BlockFi)
BlockFi در سال 2017 توسط زک پرینس و فلوری مارکز تأسیس شد. این شرکت برای ارائه خدمات اعتباری به بازارهایی با دسترسی محدود به محصولات مالی ساده ایجاد شد. BlockFiبا جفت کردن نرخ های رقابتی با مزایای بسیار باکیفیت، خود را از سایر ارائه دهندگان خدمات رمزنگاری متمایز کرد. BlockFiتنها وام دهنده مستقل با پشتوانه نهادی سرمایه گذاران بزرگی مانند Valar Ventures، Galaxy Digital، Fidelity، Akuna Capital، SoFi و Coinbase Ventures است. تیم تشکیل دهنده BlockFi از متخصصانی تشکیل شده است که دارای تخصص خوب و حرفه ای در زمینه خدمات مالی و فناوری هستند.
این شرکت دفاتری در نیویورک، نیوجرسی، سنگاپور، لهستان و آرژانتین دارد. علاوه بر این، Gemini Trust Company، LLC، شرکت اعتماد نیویورکی است که توسط وزارت خدمات مالی ایالت نیویورک تنظیم می شود، متولی اصلی BlockFi است. تعداد کاربران شرکت BlockFi از عدد ۱۰ هزار نفر تا انتهای سال میلادی ۲۰۱۹، اکنون که این مقاله نگارش می شود، بیش از ۲6۰ هزار نفر باشد. همچنین میزان سرمایه گذار سازمانی آن نیز هم اکنون به عدد ۲۰۰ سرمایه گذار رسیده است. گفتنی است که بلاک فای از زمانی که شروع به فعالیت کرده تا به حال توانسته است در حدود ۴۵۰ میلیون دلار سرمایه را برای خود جذب کند.
شرکت باندیل (Bundil)
شرکت Bundil از دیگر موارد استارتاپ حوزه ارز دیجیتال است که خدماتی براساس اپلیکیشن روی تلفن های همراه ارائه می دهد که به شما کم می کند به طور خودکار از تراکنش های روزانه کارت اعتباری یا نقدی خود در ارزهای دیجیتالی آگاه باشید. پشتیبانی از ارزهای دیجیتالی مانند بیت کوین، بیت کوین کش، لایت کوین و اتریوم و آگاهی از سرمایه گذاری و پس انداز شما در این ارزهای دیجیتال از خدمات این اپلیکیشن است. این اپلیکیشن هزینه های شما را ردیابی می کند، معاملات هر روز را به نزدیک ترین عدد دلار جمع می زند و سپس مبلغ اضافی را سرمایه گذاری می کند. از جمله مزیت هایی که اپلیکیشن ارائه شده توسط شرکت باندیل دارد، این است که مصرف کنندگان به استخراج ارز دیجیتال نیازی ندارند، بلکه در انتخاب خود سرمایه گذاری می کنند. مؤسس و خالق دیمیتری لاو (Dmitri Love) است که در دانشگاه آرکانزاس، بیوشیمی خوانده است. دیمیتری در حین بازی فوتبال در دانشگاه از ناحیه زانو آسیب دید و مدت زیادی طول کشید تا به طور کامل بهبود یابد.
در دوران نقاهت و استراحت خود به آموختن کدنویسی پرداخت و بعد از آن مهندس نرم افزار شد. دیمیتری توسعه دهنده وب است و از گذشته نیز علاقه به سرمایه گذاری در زمینه ارزهای دیجیتال داشته است. زمانی که دیمیتری لاو به مادرش کمک کرد تا از خریدهای ارز دیجیتال به خوبی برآید، به پیچیدگی این فرایند پی برد و برای ایجاد تغییرات مناسب، الهامات لازم را دریافت کرد. بزرگ ترین چالش او در این زمینه جذب مشتری بود و این چالش الهام بخش او شد تا 60 روز پس از راه اندازی شرکت، در نمایشگاه Shark Tank شرکت کند. او می خواست راهی آسان برای خرید ارزهای دیجیتال به وجود آورد که شامل بسیاری از مراحل قبلی نمی شد. امروزه این شرکت همچنان در حال خرید کارت های اعتباری و نقدی است. در سال 2019، دیمیتری لاو از مکانی برای برنامه در نمایشگاه CES 2019 Eureka Park استفاده کرد. او در این نمایشگاه با افراد زیادی مواجه شد که خواستار ادغام کسب و کار خود با این اپلیکیشن بودند. شرکت Bundil در مجلات مهمی مانند CNBC، ABC و Forbes به عنوان استارتاپ حوزه ارز دیجیتال معرفی شده است. این برنامه با آپدیت جدید خود با ویژگی جدیدی همراه شده است و بسیاری از مشکلات مشتریان را حل کرده و ارز دیجیتال را به راحتی دردسترس مشتری قرار داده است.
3. استارتاپ کوین بیس (Coinbase)
Coinbase Global که با نام تجاری Coinbase یا کوین بیس شناخته می شود، شرکتی آمریکایی است که پلتفرمی برای مبادله ارزهای دیجیتال را تأسیس کرده و آن را مدیریت می کند. کوین بیس در ابتدای فعالیت خود از راه دور عمل می کرد و فاقد دفتر مرکزی فیزیکی به صورت رسمی بود. این شرکت در سال 2012 توسط برایان آرمسترانگ و فرد اهرسام تأسیس شد. کوین بیس تا مارس سال 2021 بزرگ ترین صرافی ارزهای دیجیتال در ایالات متحده از نظر حجم معاملات بود. Coinbaseکه از دیگر مثال های استارتاپ حوزه ارز دیجیتال است، درواقع پلتفرمی آنلاین و امن برای خرید، فروش، انتقال و ذخیره ارزهای دیجیتال است.
مأموریت این شرکت ایجاد سیستم مالی باز برای جهان و تبدیل شدن به برند جهانی برای کمک به جامعه به منظور تبدیل ارز دیجیتال به ارز محلی خود و دیگر خدمات مرتبط به آن است.
مهم ترین مزایایی که شرکت Coinbase ارائه می دهد، عبارت است از:
- خرید و فروش ارزهای دیجیتال را بسیار آسان کرده است.
- ارسال یا دریافت ارز دیجیتال بین کیف پول های آنلاین، دوستان یا تاجران مختلف در کوین بیس، رایگان است.
- امنیت این پلتفرم بسیار بالا و پشتیبانی فعالی برای مدیریت مشکلات دارد تا مشتری ها کمترین احساس نگرانی را داشته باشند.
- کوین بیس فروشگاهی واحد است و کیف پول ارزهای دیجیتال، صرافی و دیگر ابزارهای تجارت در این زمینه را در فضایی ساده برای مشتری ارائه داده است.
- Coinbase پلتفرمی است که برنامه های بسیاری با استفاده از API آن ساخته شده است.
براساس آخرین اطلاعات و زمان نوشتن این مقاله، شرکت Coinbase 43 میلیون کاربر تأیید شده، 7000 مؤسسه و 115000 شریک اکوسیستم در بیش از 100 کشور دارد. همچنین درآمد خالص 1.14 میلیارد دلاری را در سال 2020 گزارش کرده است که نسبت به سال قبل از آن 483 میلیون دلار افزایش یافته است. این شرکت همچنین درآمد خالص 322 میلیون دلاری را برای سال پس از ثبت ضرر در سال 2019 گزارش کرد. از 782 میلیارد دلار دارایی در بازار ارزهای دیجیتال، حدود 90 میلیارد دلار ارزش در پلتفرم Coinbase نگهداری می شود.
4. شرکت بریو (Brave)
بریو درواقع شرکتی است که مرورگری با همین نام را ارائه داده است. مرورگری که بر اساس بلاکچین طراحی شده و مهم ترین ویژگی آن نمایش ندادن هرگونه تبلیغی در آن است. علاوه بر مرورگر توکنی نیز با همین و توسط همین شرکت ارائه شده است. همچنین Brave Wallet نیز راه اندازی شد که کیف پولی برای ارزهای رمزنگاری است و در مرورگر Brave تعبیه شده است. این کیف پول به کاربران Brave امکان می دهد تا سبد رمزنگاری خود را از کیف پول واحد ذخیره، مدیریت، رشد و تعویض کنند.
برخلاف بیشتر کیف پول های ارزهای رمزنگاری شده، Brave Wallet نیازی به برنامه های افزودنی ندارد. این مرورگر خطرات امنیتی را شناسایی می کند و متکی به CPU است و همچنین استفاده از حافظه دستگاه را کاهش می دهد. کاربران می توانند با هر دارایی رمزنگاری و با ایمنی و عملکرد عالی تراکنش کنند و با سایر کیف پول ها نیز ارتباط برقرار کنند. کیف پول Brave به زودی در برنامه های تلفن همراه نیز دردسترس خواهد بود.
مهم ترین خدماتی که Brave Wallet به کاربران خود ارائه می کند، عبارت است از:
- نمایش نمودارهای بازار به صورت زنده و نمودارهای تاریخی و گذشته
- بهترین تطابق قیمتی با فهرستی از ارائه دهندگان با قابلیت تعویض داخلی
- ارسال و دریافت انواع ارزهای دیجیتال
- استفاده از ارزهای کلاسیک و خریدکردن با آن ها از طریق Wyre
- سازگار با هر نوع شبکه و تعامل با EVM با DApps
- مدیریت پرتفولیوی خود به آسانی و پشتیبانی از توکن غیر قابل تعویض (NFT)
5. شرکت بلاکچین دات کام (Blockchain.com)
صرافی ارزهای دیجیتال Blockchain.com دارای بیش از 71 میلیون کیف پول است که از طریق برنامه ایجاد شده است و 620 میلیارد دلار تراکنش در نزدیک به 200 کشور جهان دارد. این صرافی انتخاب محدودی از ارزهای دیجیتال دارد، اما دارای ویژگی های منحصربه فردی است که صرافی های بزرگ تر ارائه نمی دهند. Blockchain.comکه سابقاً Blockchain.info بوده و در اصل شرکت ارائه دهنده خدمات مالی ارزهای دیجیتال است.
این شرکت به عنوان اولین سیستم بلاکچین بیت کوین در سال 2011 شروع به کار کرده و کیف پول رمزنگاری ایجاد کرد که 28 درصد از تراکنش های بیت کوین را بین سال های 2012 تا 2020 به خود اختصاص داد. همچنین یک صرافی ارز دیجیتال را اداره می کند و به برخی سازمان ها، وام تجاری، داده ها، نمودارها و تحلیل های مختلف ارائه می دهد. سرمایه گذاران آمریکایی می توانند به پلتفرم Blockchain.com دسترسی داشته باشند، اما از قبل باید این اطمینان را به دست آورند که ایالت مدنظر اجازه دسترسی کامل را می دهد یا خیر؛ زیرا برخی از ایالت ها نقل و انتقالات بانکی را برای تأمین مالی حساب های صرافی ارزهای دیجیتال محدود می کنند. ایجاد حساب صرافی Blockchain.com و ایجاد کیف پول آن بسیار سریع و آسان است. در این صرافی می توان کد QR را اسکن کرد و توکن ها را به کیف پول معاملاتی صرافی یا کیف پول اصلی خود برای ذخیره سازی منتقل کرد.
در سال 2020، این شرکت 31 میلیون کاربر داشته و تا سال 2021، 65 میلیون کیف پول Blockchain.com دارد. همچنین 28 درصد از تراکنش های بیت کوین از سال 2012 توسط کیف پول Blockchain.com آغاز شده است.
6. فایربلاکس (Fireblocks)
در سال 2017، گروه بدنام لازاروس چهار صرافی کره جنوبی را هک کرد و 200 میلیون دلار بیت کوین را سرقت کرد. بنیان گذاران Fireblocks که مورد دیگری از استارتاپ حوزه ارز دیجیتال است، در آن زمان مشغول فعالیت های امنیت سایبری بودند، در ارتباط با نقض گسترده سایبری تحقیقات بسیاری می کردند. تغییر و انگیزه مجرمان سایبری از هک مالی به صورت کلاسیک و قدیمی به دارایی های دیجیتال تبدیل شده و پیچیدگی ها و نبود راه حل برای ایمن سازی دارایی های دیجیتال را در برداشته است. مایکل، ایدان و پاول هرکدام بیست سال گذشته را صرف تغییر نحوه اعمال امنیت سایبری کرده اند؛ بنابراین چالش آشکار بعدی، برای ایمن کردن بلاکچین برای آن ها کاملاً روشن بود.
آن ها برای ایجاد Fireblocks که پلتفرم امنیتی برای دارایی دیجیتال است، از فناوری های جدیدی استفاده کردند تا در برابر سرقت یا هکرها از خود محافظت کنند. آن ها برای ایمن کردن کلیدهای خصوصی، اعتبارنامه های API و رفع سایر نیازهای امنیتی فعالیت خود را به طور جدی آغاز کردند. Fireblocks از زمان آغاز به کار خود در سال 2018، از شرکت های پیشرو در حوزه بلاکچین و فضای امنیت سایبری است و سرمایه بسیاری را توانسته از طریق Cyberstarts، Eight Roads، Tenaya Capital، Swisscom، Paradigm، Ribbit Capital و Coatue جمع آوری کند. استارتاپ حوزه ارز دیجیتال Fireblocks دارای فهرست بلندی از سرمایه گذاران خصوصی از جمله شلومو کرامر، ماریوس ناخت، میکی بودایی و نیر زوک است.
فناوری Fireblocks را می توان به عنوان نگهبانی برای ارزها برچسب گذاری کرد. همچنین به مؤسسات مالی جدید و تازه تأسیس شده پیشنهاد داد تا به تنهایی و بدون نیاز به اتکا به اشخاص ثالث، سرپرستی مستقیم دارایی های خود را در امنیت کامل بر عهده گیرند.
سخن پایانی
امروزه کسب و کارهای بسیار متنوعی در حوزه ارزهای دیجیتال وجود دارد و بر تعداد آن نیز روز به روز افزوده می شود. پویایی و رقابتی که در این بازار وجود دارد، سبب شده است، پیچیدگی های خاص خود را نیز به همراه داشته باشد و نسبت به دیگر موقعیت های دیگر برای ایجاد کسب و کار سود بیشتری نیز به همراه داشته باشد. 6 مورد از بزرگ ترین و معروف ترین استارتاپ حوزه ارز دیجیتال که تا به حال شروع به فعالیت کرده اند، عبارت است از:
- شرکت بلاک فای (BlockFi)
- شرکت باندیل (Bundil)
- استارتاپ کوین بیس (Coinbase)
- شرکت بریو (Brave)
- شرکت بلاکچین دات کام (com)
- شرکت فایربلاکس (Fireblocks)
سوالات متداول
ارزهای رمزنگاری شده به عنوان بخش جدیدی نیست، اما اگر به اشتیاق بسیار زیاد سرمایه گذاران در این زمینه توجه کنید، ممکن است احساس کنید که سرمایه گذاران در حال جذب هستند. در چند سال اخیر، استارتاپ های زیادی به «دنیای ارزهای دیجیتال» پیوستند. برای مثال پلتفرم معاملاتی NFT Sorare با ارزش گذاری 4.3 میلیارد دلاری، 680 میلیون دلار جمع آوری کرد. همچنین استارتاپ زیرساخت بلاکچین Blockdaemon اکنون پس از سرمایه گذاری 155 میلیون دلار، ارزشی معادل 1.3 میلیارد دلار دارد. این زمینه امروزه محل کسب سود بسیاری از شرکت ها شده است.
شرکت های موج اول: شرکت های موج اول بیشتر بر نحوه خرید و نگهداری ارزهای دیجیتال متمرکز بودند. شرکت های موج دوم: شرکت های موج دوم از استارتاپ حوزه ارز دیجیتال، DeFi (Decentralized finance) یا امور مالی غیرمتمرکز هستند. شرکت های موج سوم: شرکت های موج سوم سریع تر از چیزی که مورد انتظار بود به میدان وارد شدند؛ یعنی NFT ها یا توکن های غیرقابل تعویض که در 12 ماه گذشته بسیار در دنیا سروصدا ایجاد کرده اند.