یکی از موضوعات مهم در حوزه تحلیل فاندامنتال ارزها شاخص FCAS، مخفف Fundamental Crypto Asset Score است که در ادامه به معرفی این شاخص مهم می پردازیم؛ پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید. 

شاخص FCAS چیست؟

شاخص فاندامنتال FCAS سلامت پروژه های ارز را بررسی می کند که این امتیاز به دلیل ارتباط اصول اولیه چرخه عمر پروژه حاصل می شود. در معنای کلی کلمه «شاخص» بیانگر عددی است که می تواند تغییر یک یا چند متغیر را نمایش دهد. FCAS یک شاخص برای اندازه گیری امتیاز بنیادی ارزهای دیجیتال است که درواقع با یاری این شاخص می توان ارزهای دیجیتال را از نظر بنیادی درجه بندی و سپس باهم مقایسه کرد.

در تحلیل بنیادی یا همان FCAS عواملی که به صورت مستقیم بر قیمت یک دارایی تأثیرگذار هستند، بررسی می شوند؛ برای نمونه از جمله این عوامل می توان به صنعت، تصمیم گیری های مهم دولتی و دیگر صورت های مالی شرکت اشاره کرد. رتبه بندی ارزها براساس معیارهایی مشخص می شود که عبارت اند از:

  • در نظر گرفتن فعالیت کاربر
  • بررسی رفتار توسعه دهنده
  • بررسی بلوغ بازار

با بررسی دقیق تر می توان دریافت که شاخص FCAS نتیجه این سه معیار است. محدوده شاخص FCAS 0 تا 1000 برآورد می شود. هر مقدار که شاخص FCAS در یک ارز بالاتر باشد، آن ارز معتبرتر خواهد بود. همچنین این رتبه بندی طی بازه ای از اعداد در دسته های حروف انگلیسی قرار می گیرد؛ به عبارت دیگر ارزهای دیجیتالی که ارزش بالایی دارند، در دسته a قرار داشته و همچنین آینده بهتری از نظر سوددهی برایشان پیش بینی می شود.

تحلیل فاندامنتال FCAS  فواید زیادی است که یکی از آن ها دریافت سریع اطلاعات از طریق این تحلیل است. اگر به دنبال سرمایه گذاری در زمینه ارزهای دیجیتال هستید، پیشنهاد می کنیم حتماً شاخص های مهمی مانند نمودار  Fcas و دیگر شاخص ها مانند nvt را نیز بررسی کنید.

بررسی سه معیار شاخص FCAS در دنیای ارز دیجیتال

۱- در نظر گرفتن فعالیت کاربر

در این معیار رفتار تمام کاربران در یک پروژه اندازه گیری می شود که شامل فعالیت های آن ها در یک شبکه است. این پارامتریکی از پیچیده ترین پارامترهایی است که ما آن ها را درجه بندی می کنیم و این کار به اطلاعات ما درباره هر پروژه بستگی دارد. امتیازهایی که در این معیار به کاربران داده می شود، شامل ویژگی های زیر است:

فهرست []
    • بهبود فعالیت کاربران
    • تغییر و دست کاری اعداد

    فعالیت کاربر، فعالیت درون زنجیره ای را می سنجد. این معیار همه فعالیت های زنجیره ای را برای تشخیص میزان رشد مقایسه می کند. همچنین انواع آدرس ها و رویدادها را نیز به طور دقیق بررسی کرده و فعالیت شبکه را تا حدودی مشخص می کند. این زیر نظر گرفتن فعالیت کاربران به خوبی می تواند مانع دست کاری افراد شود.

    فعالیت کاربر دو گزینه مهم زیر را شامل می شود:

    • به کارگیری پروژه: در این قسمت فعالیت کیف پول هایی که توسط کاربران اجرا شده است، زیر نظر گرفته می شود.
    • فعالیت شبکه: در این بخش نکته اصلی که تمرکز بیشتری بر آن می شود، فعالیت کیف پول ماینرها و سرمایه گذاران است.

    به طورکلی فعالیت کاربران تأثیر مستقیمی بر شاخص FCAS دارد.

    ۲- رفتار توسعه دهندگان در شاخص FCAS

    منظور از رفتار توسعه دهندگان، شاخص فعالیت و سودرسانی تعدادی توسعه دهنده روی برخی از بلاک چین هاست. پارامترهای مؤثر بر FCAS در این بخش شامل  موارد زیر هستند:

    • تغییرات کد
    • توسعه کد و بهبود کد
    • مشارکت در پروژه

    تغییرات کدهای برنامه نویسی به منظور افزایش سرعت در بلاک چین هاست و درنتیجه می تواند خرید و فروش ارز دیجیتالی را نیز راحت تر کند. همچنین با توسعه این کدها می توان امنیت را نیز در صرافی های آنلاین افزایش داد و درنتیجه اعتماد مشتریان نیز تا حد زیادی افزایش می یابد.

    در این قسمت 30 متغیر با اطلاعاتی که در GitHub ,Gitlab ,BitBuKet وجود دارد، مقایسه شده و با استفاده از آن تغییرات ایجادشده در کد و درگیری جامعه مشخص می شود. عملکرد برنامه نویسان پروژه در FCAS یکی از مهم ترین شاخص های تأثیرگذار در این تحلیل است و سهم بسزایی در توسعه و پیشرفت یک پروژه دارد.

    سه عامل مهم در بهبود عملکرد برنامه نویسان عبارت است از: مشارکت جامعه، تغییرات کدهای برنامه نویسی شده یا بهبود این کدها. اطلاعات موردنیاز برای آپدیت کدها از تعداد COMMITهایی که به گیت ها منتقل شده باشد، به دست می آید. پارامتر FCAS که به تازگی در کوین مارکت کپ اضافه شده، شامل داده ها و اطلاعاتی در خود پروژه و صرافی هاست.

    ۳- بلوغ بازار

    بلوغ بازار شامل پارامترهای نقدینگی و ریسک است و تغییرات این دو پارامتر می تواند بر بازار و پتانسیل قیمت رمزارزها و نوسان قیمت تأثیرگذار باشد. از بلوغ بازار برای امتیازدهی استفاده می شود. می توان بیان کرد که این عامل مهم به راحتی نوسانات قیمت، ریسک بازار و ثبات قیمت را پیش بینی می کند؛ البته ناگفته نماند این معیار در مقایسه با دو معیار دیگر اهمیت کمتری دارد.

    چگونگی رتبه بندی در شاخص فاندامنتال FCAS 

    رتبه بندی در شاخص فاندامنتال FCAS براساس قوانین قرارداد به صورت زیر انجام می شود:

    • هر ارزی که امتیاز ۹۰۰ تا ۱۰۰۰ داشته باشد، دارای رتبه عالی بوده و با حرف s نمایش داده می شود. اگر توانایی خرید این ارزها را دارید، پیشنهاد می کنیم در اسرع وقت یکی از آن ها را خریداری کنید؛ زیرا این ارزها دارای آینده خوب و سوددهی بسیار بالایی هستند.
    • اگر رتبه ارز بین 750 تا ۸۹۹ باشد، این رمز دارای رتبه مطلوبی است و با حروف a نمایش داده می شود. این دسته از ارزها از نظر ارزشی در رتبه دوم قرار دارد و می تواند انتخاب خوبی برای سرمایه گذاری باشد.
    • اگر ارز دیجیتال رتبه بین ۶۵۰ تا ۷۴۹ باشد، به این معناست که این عرض معمولی بوده و با حرف b نشان داده می شود. ارزهای دیجیتالی که در این دسته قرار دارند، ارزهایی با ارزش متوسط دارند و به طور دقیق نمی توان آینده آن ها را در بازار ارزهای دیجیتالی بررسی کرد.
    • در برخی موارد ممکن است یک ارز دیجیتال امتیازی بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ و ۴۹ داشته باشد که در این موارد رتبه آن در مرز هشدار است و با حرف C  نشان داده می شود. خرید این دسته از ارزها به دلیل نوسانات قیمت یا بی ثباتی آن ها کمتر توصیه می شود.
    • اگر یک ارز دیجیتال امتیازی کمتر از 500 داشته باشد، به معنای آسیب پذیر بودن آن ارز است و با F نشان داده می شود. ارز دیجیتالی که در این دسته جای می گیرد، طرفداران زیادی ندارد و کمتر کسی در این دسته سرمایه گذاری می کند.

    بنابراین سرمایه گذاران می توانند با توجه به توانایی خود در خرید ارزهای دیجیتال، از یکی از این رتبه بندی های بالا ارز دیجیتالی خریداری کنند. البته پیشنهاد می کنیم از خرید ارزهایی که  در رتبه هایی مانند  F قرار دارند، پرهیز کنید؛ زیرا خرید ارزهایی که در رتبه های پایینی قرار دارند، نه تنها سود زیادی ندارد، بلکه در برخی موارد که بازار شرایط نابسامانی داشته باشد، می تواند موجب ضرررسانی نیز بشود. از جمله ارزهایی که در رتبه S قرار دارند، می توان به بیت کوین، اتریوم و تتر اشاره کرد.

    جدیدترین رتبه بندی ها را می توانید در سایت های معتبر ارائه دهنده ارزهای دیجیتال یا صرافی ها مشاهده کنید. یکی از معتبرترین سایت ها در زمینه ارزهای دیجیتال سایت کوین مارکت کپ نام دارد.

    نمودار FCAS و نحوه خواندن آن در وب سایت ها

    یکی از راه های تحلیل بنیادی ارزهای دیجیتال بررسی نمودار رتبه بندی FCAS  بوده که یکی از آسان ترین راه های کسب اطلاعات برای سرمایه گذاری ارزهای دیجیتالی است. این نمودار شامل یک خط افقی است؛ به طوری که این خط از 0 تا 1000 درجه بندی شده و جایگاه ارز موردنظر را به خوبی نشان می دهد. 

    در نمودار تحلیل شاخص FCAS می توان نام ارز دیجیتال را در سمت راست و رتبه ارز دیجیتال را که با حروف انگلیسی  S برای رتبه اول و از A تا F  برای رتبه های بعدی نمایش داده می شود، مشاهده کرد. این نمودار می تواند تغییرات هفت روز اخیر ارز موردنظر را نیز به طور واضح نشان دهد. همچنین در این روش می توان اطلاعات مناسبی درباره دیگر ارزهای رقیب نیز به دست آورد و تصمیم گیری درست تری صورت داد.

    نمودار به روزرسانی شده شاخص FCAS را می توان به صورت آنلاین از سایت های معتبر که در زمینه ارزهای دیجیتالی فعالیت دارند، مشاهده کرد. یکی از این سایت های معتبر کوین مارکت کپ است. با استفاده از این نمودار می توانید رشد و افت یک ارزش و اینکه در مقایسه با دیگر ارزها در چه وضعیتی قرار دارد را به راحتی متوجه شوید.

    مزایا و معایب شاخص FCAS 

    شاخص FCAS  مانند دیگر شاخص های تحلیل ارزهای دیجیتال علاوه بر مزایایی فراوانی مانند تحلیل سریع و اطلاعات مفیدی که به دست می دهد، معایبی هم دارد. همان طور که اطلاع داریم، روش های زیادی برای تغییر و دست کاری اطلاعات مشتریان فعال در یک برنامه و معاملات صرافی ها وجود دارند، ولی شرکتی که به طور واسطه FCAS را ارائه می دهد، از در نظر گرفتن این تغییرات و تحریفات امتناع کرده و فرض می کند اطلاعات همگی درست منتقل شدند.

    با توجه به مطالب بالا می توان نتیجه گرفت که هرچند پارامتر FCAS اطلاعات مفیدی را در اختیار کاربران قرار می دهد، کاربر باید جداگانه عوامل تأثیرگذار را بررسی کند تا به اطمینان برسد.

    مقایسه پارامتر FCAS و پارامتر NVT

    پارامتر NVT یکی دیگر از مهم ترین پارامترها برای سنجش ارزشمندی یک ارز دیجیتال است. این پارامتر  از نسبت ارزش کل یک شبکه به حجم تراکنش هایی آن به دست می آید. منظور از حجم تراکنش ها در یک شبکه میزان تراکنش ها در ۲۴ ساعته گذشته آن ارز است. پارامتر NVT نقش بسزایی در تشخیص فعالیت های کاربران به عنوان یک سرمایه گذار دارد.

    اگر ارزش کلی شبکه بالا و فعالیت مشتریان در آن شبکه پایین باشد، پارامتر NVT آن ارز دیجیتال زیاد است که یکی از نشانه های نزولی بودن قیمت آن ارز محسوب می شود، اما شاخص  FCAS تنها یک رتبه بندی قراردادی است که به دسته بندی ارزهای دیجیتال می پردازد.

    با توجه به مطالب ذکرشده در بالا می توان نتیجه گرفت که FCAS و NVT در کنار هم می توانند مکملی قوی برای تشخیص ارزشمندی یک ارز دیجیتال باشند؛ به این صورت که کاربر می تواند با بررسی دقیق این دو شاخص تشخیص دهد در بازار فعلی کدام یک از ارزهای دیجیتالی می تواند آینده بهتری داشته باشد.

    مقایسه تحلیل FCAS در بازار بورس و بازار ارزهای دیجیتال

    عده ای معتقدند که سرمایه گذاری در بازار بورس و بازار ارزهای دیجیتال بسیار شبیه هم هستند که در این باره می توان گفت تحلیل فاندامنتال در  این دو بازار تفاوت های اساسی دارد. در بازار بورس شما روی سهم هایی از یک شرکت واقعی اقدام به سرمایه گذاری می کنید که طی سه ماه بازده و سود آن را اندازه گیری می کنند که به آن شاخص های رشد شرکت می گویند و با استفاده از آن می توان دریافت که در آینده هم انتظار سودرسانی از آن را داشت یا خیر و اگر سودرسانی دارد تا چه زمان می توان سرمایه خود را در آن شرکت نگه داری کرد.

    ما در بازار ارزهای دیجیتال هیچ یک از شاخص های بالا برای بررسی استفاده نشده و کاملاً متفاوت است. اولین موردی که در هر سرمایه گذاری باید آن را با دقت بررسی کنید، هدف از سرمایه گذاری است که به سرمایه گذاری بلندمدت، کوتاه مدت و میان مدت تقسیم می شود.

    تجربه در سرمایه گذاری ارزهای دیجیتال ثابت کرده که ممکن است بتوان در سرمایه گذاری های کوتاه مدت با چشم پوشی از تحلیل فاندامنتال پروژه و تنها با تکیه بر تحلیل تکنیکال، سود مناسب را به دست آورد و به موفقیت رسید، ولی اگر هدف از سرمایه گذاری میان مدت یا بلندمدت باشد، علاوه بر تحلیل تکنیکال باید پروژه را از نظر فاندامنتال نیز بررسی کرد.

    بررسی شاخص  FCAS در سایت Coinmarketcap

    از جمله بزرگ ترین وب سایت هایی که در حوزه ارز دیجیتال و عرضه اطلاعات در این زمینه بسیار مفید هستند، می توان به وب سایت coinmarketcap اشاره کرد. شاخص FCAS در سایت coinmarketcap قابل مشاهده است و با استفاده از آن به راحتی می توانید ارز دیجیتال موردنظر خود را به دقت بررسی کنید. برای دسترسی به شاخص  FCAS لازم است پس از مراجعه به سایت به قسمت rating  مراجعه کرده و رتبه بندی ارز دیجیتال موردنظر خود را مشاهده کنید. 

    همچنین در این سایت نمودار شاخص  FCAS نیز در دسترس قرار دارد که ارزشمندی ارزهای دیجیتال را در یک بازه یک ساله نمایش می دهد. یکی از محبوب ترین راه های دریافت اطلاعات از رتبه بندی و شاخص فاندامنتال همین نمودار شاخص FCAS است.

    علاوه بر موارد ذکرشده در بالا این سایت دارای ابزارها و اطلاعات ویژه ای است؛ برای مثال در صفحه اول این پیج می توان انواع ارزهای دیجیتالی را همراه با نرخ آن ها و صعود یا نزول آن ها را در مقایسه با روز قبل مشاهده کرد. این سایت همچنین لیست صرافی های مجازی معتبر را به سرمایه گذاران معرفی می کند.

    میزان حجم معاملات یک ارز طی 24 ساعت یا طی یک شبانه روز در تحلیل FCAS از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ زیرا حجم این معاملات مقدار توکن هایی را که در 24 ساعت گذشته خرید و فروش شده اند، نشان می دهد. برای دسترسی به حجم معاملات در یک ماه اخیر لازم است به قسمت Historical Data در سایت کوین مارکت کپ مراجعه کنید.

    سخن پایانی

    در این مقاله با FCAS و عوامل تأثیرگذار بر آن آشنا شدیم و نتیجه گرفتیم که منظور از فاندامنتال FCAS همان شاخصی است که عملکرد پروژه های ارز دیجیتال را کنترل می کند. این شاخص برای بررسی عملکرد از سه معیار فعالیت کاربران، رفتار توسعه دهندگان و بلوغ بازار ارز دیجیتال استفاده می کند. 

    در این تحلیل برای هر ارز دیجیتال یک رتبه تخصیص داده می شود و برای مشاهده رتبه های ارز دیجیتال می توانید به سایت Coinmarketcap و دیگر سایت های معتبر در این زمینه مراجعه کنید.