GameFi یا Play To Earn چیست؟

امروزه GameFi به مفهومی بسیار محبوب در صنعت بازی و بلاک چین تبدیل شده است. کاربران بازی های ویدئویی که برای انجام یک بازی آنلاین باید پول پرداخت کنند، بازی های بر مبنای بلاک چین گزینه جذابی برای آن هاست که درعوض می توانند برای زمان و تلاش خود پاداش دریافت کنند و به اصطلاح Play To Earn با بازی کردن پول دربیاورند. به زبانی ساده می توان گفت GameFi ترکیبی از بازی های ویدئویی (Gaming) و بازار ارز دیجیتال غیرمتمرکز (DeFi) است. فناوری مورد استفاده برای این نوع بازی های ویدئویی، فناوری بلاک چین است که به بازیکنان این اجازه را می دهد تا تنها مالک تأییدشده منابع مجازی در بازی باشند. پروژه های بازی های ویدئویی GameFi روی سیستم بلاک چین اجرا می شوند که به بازیکنان این امکان را می دهد، مالکیت قابل تأییدی بر آیتم های مجازی در بازی داشته باشند.

در بازی های ویدئویی قدیمی، مدل بیشتر آن ها به این صورت است که باید برنده بشوید تا جایزه بگیرید که در آن بازیکنان باید برای به دست آوردن مزیتی مانند ارتقا، کاهش زمان انتظار یا خرید یک شیء مجازی هزینه پرداخت کنند. از سوی دیگر، گیم فای به صورت «play to earn» است؛ یعنی شما می توانید با بازی کردن حتی بدون برنده شدن پاداش دریافت کنید. در این نوع بازی ها، همه گیمرها می توانند به لطف تجربه خود یا زمانی که سرمایه گذاری کرده اند، درآمد کسب کنند. نکته مهم این است که در بازی های GameFi، فعالیت هایی که به شما پاداش می دهند، بسته به نوع بازی متفاوت است، اما به طورکلی به مهارت ها و استراتژی های شما نیاز دارد.

تاریخچه Play To Earn چیست؟

به نوعی تاریخچه بازی های گیم فای به زمانی برمی گردد که یک سخنرانی در کنفرانس جهانی بلاک چین که در نوامبر 2019 در Wuzhen چین برگزار شد، بنیان گذاران MixMarvel یک استودیوی بازی سازی بلاک چین بر امکانات استفاده از فناوری بلاک چین برای متحول کردن صنعت بازی های ویدئویی تأکید کردند. با این حال اصطلاح «GameFi» اولین بار برای توصیف این روند جدید توسط آندره کرونیه، بنیان گذار Yearn.finance در یک توییت در سپتامبر 2020 استفاده شد. از آن زمان، این اصطلاح به طور گسترده ای برای اشاره به بازی های ویدئویی تعبیه شده با عناصر مالی غیرمتمرکز مبتنی بر بلاک چین استفاده شده است. این پروژه ها از محبوبیت بازی های ویدئویی، همراه با ویژگی های منحصربه فرد ارزهای دیجیتال استفاده می کنند تا GameFi را به فضایی جذاب تبدیل کنند. اولین نسخه های نمونه بازی های GameFi شامل سرورهای اولیه Minecraft بر مبنای ارز دیجیتال بیت کوین است. سایت Gambit.com بازی های آنلاینی مانند Bombermine  و خدمات همتا به همتا که با آن گیمرها می توانند از تلاش های آنلاین خود کسب درآمد کنند، ارائه می دهد.

Play To Earn چگونه کار می کند؟

گیم فای (Gamefi) یا play to earn

پروژه های مختلف GameFi معمولاً دارای چند نوع اشتراک هستند. آیتم های درون بازی مانند آواتارها، زمین، لباس ها، سلاح ها، طلا، توکن ها و حیوانات خانگی به عنوان NFT نشان داده می شوند. توکن های دیجیتال غیر قابل تعویض مالکیت این اشیای دیجیتال را برای شما تأیید می کنند. بازیکنان این اقلام را از طریق بازی کردن به دست می آورند و می توانند آن ها را در بازارهای NFT برای کسب سود معامله کنند یا آن ها را با ارزهای دیجیتال مبادله کنند که به نوبه خود می توانند با پول فیات مبادله شوند. همان طور که قبلاً ذکر شد، روش های دریافت پاداش توسط گیمر بسته به نوع بازی تغییر می کند؛ با این حال بیشتر پروژه های GameFi دارای ویژگی های زیر هستند:

NFT و توکن های غیر قابل تعویض

NFT ها دارایی های دیجیتالی هستند که با استفاده از فناوری بلاک چین تولید می شوند. برخلاف توکن های قابل معامله، NFT ها منحصربه فرد، غیر قابل تقسیم و مخصوص به یک فرد هستند و نمی توان آن ها را جا به جا کرد. همانند بازی های قدیمی کاربران می توانند آواتارها، حیوانات، خانه ها، ابزارها و… را که در NFTمشخص شده اند، نگه داری کنند. از آنجا که گیرها در گیم فای می توانند منابع خود را با ارزهای رمزنگاری شده مبادله کنند، درنهایت به مقداری از توکن ها می رسند.

DeFi امور مالی غیرمتمرکز

DeFi یک شبکه ارز دیجیتال است که به واسطه های مالی مرکزی مانند بانک ها متکی نیست و درعوض از قراردادهای هوشمند روی بلاک چین استفاده می کند؛ برای مثال در برخی پروژه های  GameFiقمار مجاز است؛ بنابراین بازیکنان می توانند برخی از توکن های خود را مسدود کنند تا مقداری منابع به دست بیاورند.

ساختار بازی های گیم فای به چه شکل است؟

بازی های اولیه GameFi از بلاک چین بیت کوین استفاده می کردند، اما هزینه تراکنش ها و نبود سرعت سبب شد تا شبکه بلاک چین با قرارداد هوشمند اتریوم فعال شود. توسعه دهندگان بازی کریپتو به طور گسترده ای از اتریوم استفاده می کنند و هنوز هم این شبکه بلاک چین بسیار محبوب است، اما به دلیل فضای محدود بلاک ها، مشکلات عملی زیادی نیز دارد. این آسیب پذیری زمانی برجسته شد که ویروسی به اسم CryptoKitties، شبکه اتریوم را در اواخر سال ۲۰۱۷ مشغول کرد و سبب افزایش سرسام آور هزینه های تراکنش اتریوم شد. به دلیل محدودیت های فضای بلاک در اتریوم، تراکنش هایی که به زمان های تسویه سریع تر نیاز دارند، ماینرها را تشویق می کنند تا از طریق مدل کارمزد، این موارد را پیش از دیگر تراکنش ها اضافه کنند. از آنجا که ریکوئست ها از فضای یک بلوک موجود بیشتر می شوند، هزینه های تراکنش افزایش می یابد و قیمت برخی از منابع کاربران گیم فای را کاهش می دهد. در مواجهه با این مشکلات، برخی توسعه دهندگان بازی های کریپتو و گیم فای از لایه پایه اتریوم به شبکه های بلاک چین سریع تری نقل مکان کردند. بلاک های این شبکه ها ظرفیت بزرگ تری نسبت به اتریوم دارند؛ مانند Solana، Polkadot، Polygon، Wax BSC و…

پروژه های GameFi دارای سطوح و ابعاد زیادی برای پیشرفت هستند. گیمرها می توانند با اختصاص زمان به بهبود شخصیت های خود، کسب درآمد از دارایی های زمین خود با توسعه ساختارهایی که سایر بازیکنان برای بازدید از آن ها پول پرداخت می کنند، یا مبارزه با سایر بازیکنان در مسابقات درآمد خود را افزایش دهند. شما به عنوان یک بازیکن، هر دارایی درون بازی را که به دست می آورید، برای شماست؛ حتی اگر سرور خاموش باشد یا شرکت بازی دچار نقص فنی بشود. این امر سبب می شود که بازی های کریپتو و گیم فای به یک منبع درآمد واقعی برای گیمرها حتی زمانی که سرگرم هستند تبدیل شود. برخی از گیمرها حتی می توانند به صورت تمام وقت درآمد داشته باشند.

مزایای گیم فای (Play To Earn) چیست؟

گیم فای (Gamefi) یا play to earn

امروزه مفاهیمی مانند سرمایه گذاری، استخراج نقدینگی و بازدهی مالی، مسیر خود را در پروژه های GameFi باز کرده اند. همه این ها راه هایی هستند که بازیکنان می توانند درآمد غیرفعالی درون بازی داشته باشند. همچنین گیمرها می توانند دارایی های درون بازی خود را برای کسب سود سالانه و سایر جوایز به اشتراک بگذارند که می شود از آن ها برای بازکردن سطوح جدید یا خرید آیتم های اضافی درون بازی استفاده کرد. در عین حال بازیکنان می توانند با وثیقه گذاشتن دارایی های خود در بازی وام بگیرند.  GameFiمانند هر فناوری دیگری که مبتنی بر بلاک چین است، به تازگی شروع به تکان دادن صنعت سنتی بازی های آنلاین کرده است. با ترکیب شبکه DeFi، NFT  ها و عناصر فناوری بلاک چین، بازی های آنلاین را همان طور که گفتیم، برای کسب درآمد تغییر داده اند. پروژه های GameFi اشکال مختلفی دارند، اما بیشتر بازی های محبوب رمزنگاری و NFT ویژگی هایی مشترک دارند که آن ها را از بازی های آنلاین سنتی متمایز می کند.

گیم فای جایی است که بازی های کریپتو برای کسب درآمد، اسکریپت ها و سبک بازی را تغییر می دهند، به گیمرها اجازه می دهند ارزش واقعی را به خریدهای درون بازی خود اضافه کنند. اقلام و محصولات درون بازی در یک بلوک از بلاک چین که در یک شبکه رمزنگاری اجرا می شود، ذخیره می شوند. یکی دیگر از مزیت های گیم فای این است که فناوری بلاک چین اجازه می دهد تا توکن ها و آیتم های درون بازی با ارزهای دیجیتال و درنهایت پول نقد واقعی و فیات معامله شوند. برای افزایش تجربه بازی و پیشرفت، بازیکنان بازی آنلاین مواردی مانند سکه، اسلحه، زندگی اضافی، شخصیت های سفارشی، لباس ها، آواتارها، لوازم جانبی و غیره را مستقیم از بازی خریداری می کنند. گیم پلی سنتی شامل خرید از فروشگاه های متعلق به توسعه دهندگان بازی است و توسعه دهندگان را به درآمد می رساند. این امر می تواند تجربه بازی آنلاین بازیکنان را محدود کند؛ به ویژه آن هایی که نمی خواهند پول زیادی را برای بازی خرج کنند. از سوی دیگر با بازی های کریپتو و گیم فای این خریدها با ارزهای رمزنگاری شده انجام می شود.

بدون هزینه اولیه

بیشتر بازی های GameFi برای دانلود و بازی کردن به صورت رایگان هستند که سبب می شود نسبت به بازی های سنتی در دسترس تر باشند؛ درحالی که هیچ هزینه اولیه ای برای آن ها وجود ندارد، اما برخی از بازی ها ممکن است از شما بخواهند که توکن ها، کاراکترها و موارد دیگر را برای شروع بازی خریداری کنید.

مالکیت دائمی دارایی های درون بازی

یکی دیگر از مزایای بازیکنان GameFi این است که می توانند دارایی ها و NFT های خود را برای همیشه در بلاک چین ذخیره کنند. این امر برخلاف بازی های سنتی است؛ یعنی اگر سیستم شما خاموش شود، سبب از دست رفتن تلاش و پیشرفت شما در بازی نمی شود. علاوه بر این، بازی های آنلاین سنتی به اندازه بازی های رمزنگاری مبتنی بر بلاک چین امن نیستند و آن ها را در برابر حملات هکرها آسیب پذیر می کند.

مکانیک آسان برای یادگیری

پروژه های GameFi مکانیسم های گیم پلی ساده ای را برای گیمرها طراحی می کنند. این مزیت سبب درک و پیمایش آسان گیمرها در گیم فای می شود. این رویکرد ساده موانع را کاهش می دهد و جذب قابل توجهی را به همراه دارد. بازیکنان با هر سن و تجربه می توانند به راحتی در این بازی ها شرکت کنند.

انواع بازی های گیم فای یا Play To Earn

۱- اسپلینترلندز

این بازی تاکتیکی کارتی با دیگر بازی هایی که ممکن است تا به امروز تجربه کرده باشید کمی متفاوت تر است زیرا یک بازی غیرفعال است که تمرکز اصلی آن بر روی پیدا کردن و آماده سازی کارت های مختلف می باشد. تمامی نبردها به صورت کاملا خودکار اجرا می شود و کاربر فقط باید روی پیدا کردن کارت های بازی تمرکز کند. در این بازی نیازی نیست که روی استراتژی بازی تمرکز کنید و به همین خاطر تقریبا یک تجربه جدید به شمار می رود.

۲-اکسی اینفینیتی

احتمالا معروف ترین بازی Play to Earn دنیا اکسی اینفینیتی است و اگر طرفدار دنیای GameFi باشید احتمالا اسم این بازی را هم شنیده باشید. در این بازی کاربر باید موجوداتی که با اسم آکسی شناخته می شوند را جمع آوری کند و آکسی های جدیدی را از طریق آن ها ایجاد نماید و پرورش دهد. سپس از آن ها در بازی های PvP و در مقابل دیگر پلیرها استفاده کند. از طریق این بازی کاربر می تواند درآمد کسب کند و از آن برای تولید مثل و پرورش اکسی استفاده کند. سپس می توانید اکسی هایی که پرورش داده اید را نیز داخل مارکت پلیس بازی بفروشید.

۳- SORARE

SORARE یکی از بهترین بازی ها در زمینه جمع آوری کلکسیون NFT است و ارتباط بسیار نزدیکی با باشگاه های فوتبالی معروف در دنیا دارد. کاربران داخل این بازی، بازیکن های فانتزی را برای تیم خودشان جذب می کنند و از طریق آن ها با دیگر تیم ها رقابت خواهند کرد. با این وجود برنده شدن در این بازی آسان نیست و خلق یک تیم قوی به زمان و پول زیادی نیاز دارد. با این وجود برای طرفداران فوتبال، این بازی یکی از بهترین بازی های بلاکچین و جمع آوری NFT به شمار می رود.

۴- Gods Unchained

Gods Unchained نیز یکی دیگر از بازی های Play to Earn و جمع آوری کلکسیون NFT می باشد و در حال حاضر بهترین بازی در این زمینه به شمار می رود. در این بازی تمامی عناصری که ممکن است انتظارش را داشته باشید وجود دارد و می توانید کارت های مختلفی که به عنوان NFT عرضه می شوند را جمع آوری کنید و از آن ها برای پیروزی در نبردهای مختلف استفاده کنید. همچنین امکان تقویت و فروش کارت های جمع آوری شده به قیمت بالاتر نیز وجود دارد. با برنده شدن و افزایش رتبه نیز کارت های جدیدتری در اختیار شما قرار خواهد گرفت.

۵- سندباکس

سندباکس یکی از پروژه های آینده دار در زمینه متاورس است که یک دنیای مجازی کامل برای شما ایجاد خواهد کرد و می توانید به راحتی در قسمت های مختلف آن به گشت و گذار بپردازید. مهم ترین مزیت این بازی امکان ارتباط با کاربران دیگر و شرکت در جوامع مختلف است. همچنین می توانید بسته به نیاز خودتان کارهای مختلفی را داخل این بازی انجام دهید و تنها محدودیت آن خلاقیت خود شما است. در این بازی صرف نظر از سطح مهارت و دانشی که دارید می توانید فعالیت های مختلفی را انجام دهید و به کسب درآمد بپردازید.

چگونه بازی های گیم فای را شروع کنیم؟

در ابتدا تنها کافی است یک کیف پول بسازید! برخلاف بازی های سنتی که در آن ها به نام کاربری و رمز عبور نیاز دارید، در بازی هایی که از فناوری بلاک چین استفاده می َشود، باید هویت خودتان را با استفاده از کیف پول تأیید کنید. با توجه به نوع بازی، شما باید کیف پول موردنیاز با آن را تهیه کنید؛ برای مثال بازی معروف Axie Infinity به یک کیف پول سازگار با اتریوم نیاز دارد. بازی Cryptoblades نیز از کاربران می خواهد MetaMask را دانلود کنند و پس از خریداری ارز Binance (BNB)  آن را با ارز دیجیتال اصلی بازیSKILL مبادله کنند. برای شروع بازی در بیشتر بازی های GameFi و کسب سود، باید از طریق آواتار خود یا دارایی های دیجیتال مشابه منابع موردنیاز شروع بازی را بخرید؛ یعنی قبل از شروع بازی باید آن ها را خریداری کرده باشید؛ به عنوان مثال Axie Infinity از بازیکنان خود می خواهد برای شروع بازی، سه Axie  در کیف پول خود داشته باشند.

آینده بازی های گیم فای

گیم فای (Gamefi) یا play to earn

اگرچه منشأ GameFi را می توان در توسعه اولیه ارزهای دیجیتال جست وجو کرد، اکنون این شرکت شروع به جذب گیمرها کرده است. مثالی که بیشتر ذکر می شود این است که رشد این فناوری جدید یک موج هیجان انگیز را نشان می دهد. معمولاً در آمارها نیز موفقیت عظیم بازی Axie Infinity به چشم می خورد. پروژه محبوب GameFi اولین پروژه ای بود که در آگوست 2021 فروش توکن هایش از 1 میلیارد دلار فراتر رفت و بیش از 1 میلیون گیمر فعال روزانه را جذب کرد. تکنولوژی دائماً در حال تحول است و بازی های کریپتو تا جایی پیش رفته اند که پروژه های جدید GameFi طرفداران زیاد و همچنین بودجه سازمانی هنگفتی را به خود جذب کرده اند. کارشناسان صنعت بازی معتقدند بازی های رمزنگاری شده محتمل ترین پورتال برای پذیرش و استفاده گسترده از فناوری بلاک چین هستند. از آنجا که پروژه های GameFi در میان گیمرهای سنتی هم مسیر خود را یافته است، پیشرفت روزافزون این بازی ها امری بعید نیست.

سخن پایانی

به تازگی مفهوم GameFi به وضوح در مقایسه با بازی های آنلاین موجود در سطح اینترنت، به نوعی بهبود یافته است. مکانیسم بازی برای کسب درآمد و درنهایت برای فرهنگ سازی گسترده تر ارزهای دیجیتال است؛ زیرا بازی های بلاک چین و NFT به سمت آنچه در آینده است حرکت می کنند؛ پس تعجبی نیست که این روند انفجاری و فناوری جدید، آماری نزولی داشته باشد. با افزایش علاقه عمومی مردم و هجوم سرمایه سرمایه گذارها، چشم انداز این صنعت نوپا نامحدود است.

پرسش های متداول

بازی MetaSoccer که به سبک مسابقات فوتبال و متاورس تشکیل شده است، تاکنون منتشر نشده و تا این لحظه بیش از 2 میلیون دلار در یک دوره کوتاه، سرمایه جذب کرده است.

صنعتگران پیشرو در زمینه بازی سازی مانند استودیوهای بازی Ubisoft و MOBOX و سازنده گرافیک های AMD، به گفته خودشان نقش آفرینی جدیدی در بازی های بلاک چین خواهند کرد.

از موفقیت بی نظیر بازی های رمزنگاری شده گیم فای می توان به دو بازی بسیار محبوب به نام های Axie Infinity  و CropBytes اشاره کرد.