ستون اصلی اقتصاد ایالات متحده، فدرال رزرو، بانک مرکزی این کشور است. مهمترین وظایف بانک مرکزی آمریکا تنظیم نرخ بهره، کنترل تورم و نظارت بر سیستم مالی است. از این رو، این نهاد نقش کلیدی در ثابت اقتصادی دارد. تصمیمات فدرال رزرو نه صرفا بر آمریکا، بلکه بر بازارهای مالی در سایر نقاط دنیا نیز تاثیر میگذارد. در حقیقت، تصمیمات فدرال رزرو، میتواند بازارهای مالی را دگرگون کند، ارزش دلار را تغییر دهد و حتی بر اقتصاد جهانی تاثیر بگذارد. در بحرانهای مالی تا رشد اقتصادی، فدرال رزرو همواره در مرکز تحولات اقتصادی قرار دارد. قصد داریم در این مقاله به فدرال رزرو بپردازیم، اهداف و وظایف آن را مورد بررسی قرار دهیم. در نهایت نحوه تاثیر سیاستهای پولی این نهاد را بر بازار فارکس شرح دهیم.
فدرال رزرو چیست؟
فدرال رزرو (Federal Reserve) به اختصار FED بانک مرکزی آمریکا است که از سال ۱۹۱۳ فعالیت خود را آغاز کرد. این نهاد دارای وظایف مهمی چون اجرای سیاستهای پولی، کنترل تورم، تنظیم نرخ بهره و نظارت بر سیستم مالی است. هدف یا وظیفه اصلی فدرال رزرو حفظ ثبات اقتصادی، رشد پایدار اقتصادی و جلوگیری از بحرانهای اقتصادی است. با هر گونه تصمیم از جانب این نهاد، ممکن است بازارهای مالی متحول شده و ارزش دلار تغییر پیدا کند. همچنین، تصمیمات آن نه تنها بر بازار مالی ایالات متحده، بلکه بر تمام بازارهای مالی در سرارس دنیا تاثیر میگذارد. از این رو، سرمایهگذاران، دولتها و بانکهای مرکزی سایر نقاط دنیا با دقت تصمیمات و سیاستهای این نهاد را نظارت میکنند.
برای فعالیت در بازار ارز دیجیتال نیاز به یک صرافی معتبر است. اگر قصد دارید فعالیت خود را در این بازار آغاز کنید و در جستجوی صرافی هستید، خانه سرمایه با تهیه لیستی از صرافیهای داخلی و صرافیهای خارجی به کمکتان میآید. صرافیهایی نظیر صرافی XT و صرافی ال بانک از جمله صرافیهایی معتبر به شمار میآیند.
چرا فدرال رزرو مهم است؟
بانک مرکزی آمریکا در کنترل تورم، تنظیم نرخ بهره، نظارت بر بانکها و مدیریت نقدینگی نقش مهمی دارد. تصمیمات این نهاد، بر رشد اقتصادی، میزان اشتغال و حتی بازارهای مالی جهانی به طور مستقیم تاثیر میگذارد. در ادامه برخی از مهمترین دلایل اهمیت این نهاد اشاره میکنیم:
- کنترل تورم و رشد اقتصادی: بانک مرکزی آمریکا با کاهش یا افزایش نرخ بهره از تورم بیش از حد یا رکود اقتصادی جلوگیری میکند
- نظارت بر بانکها: بر سیستم بانکی نظارت دارد تا از بحرانها مالی جلوگیری کند
- تاثیر بر بازارهای مالی: سیاستها و تصمیماتی که فدرال رزرو میگیرد، ارز دلار را تغییر میدهد، بر بازار سهام و قیمت کالاهای اساسی تاثیر میگذارد
- ایجاد فرصت برای رشد اشتغال: این نهاد با ایجاد بستری مناسب برای کسب و کارها و افزایش فرصتهای شغلی به رشد اقتصادی کمک میکند
- اقدام در مواقع بحران: یکی دیگر از مواردی که فدرال رزرو انجام میدهد، این است که در زمان بحرانهای مالی مانند بحران سال ۲۰۰۸ با اقدامات فوری خود از سقوط اقتصاد جلوگیری میکند
وظایف و اهداف فدرال رزرو چیست؟
برای بررسی وظایف فدرال رزرو باید ابتدا بدانیم اهداف اصلی این نهاد چیست. اهداف اصلی آن شامل موراد زیر است:
- ثبات در قیمتها
- اشتغال پایدار
- و حفظ ثبات مالی
در حقیقت، اهداف اصلی این نهاد این است که میزان تورم را کنترل کند، با ایجاد شرایط مناسب به رشد اقتصادی کمک کند و از بحرانهای اقتصادی و بانکی جلوگیری کند. لازمه رسیدن به این اهداف، عمل به وظایفی است که بر عهده دارد و به شرح زیر است:
- تنظیم سیاست های پولی برای کنترل تورم و رشد اقتصادی با استفاده از اهرم نرخ بهره
- نظارت بر بانکها برای جلوگیری از بحرانهای بانکی و اقتصادی
- کنترل میزان نقدینگی برای حفظ رشد اقتصادی و ثبات در آن با استفاده از مدیریت عرضه پول در جریان اقتصاد
- نظارت بر سیستم مالی پرداختها جهت تضمین امنیت و کارایی تراکنشهای مالی در این کشور
- کمک به حفظ ثبات مالی در بازارهای مالی با اقدام و مداخله ضروری برای جلوگیری از بحران مانند رکود اقتصادی در سال ۲۰۰۸
کنترل تورم و رشد اقتصادی یکی از مهمترین وظایف فدرال رزرو است. اگر شرایط اقتصادی نشاندهنده افزایش تورم یا رکود اقتصادی باشد، بانک مرکزی آمریکا با ابزارها یا اهرمهای خود نظیر افزایش یا کاهش نرخ بهره تلاش میکند این شرایط را برطرف کند.
ساختار و هیئترئیسه فدرال رزرو
ساختار و هیئترئیسه فدرال رزرو
فدرال رزرو دارای سه بخش اصلی به شرح زیر است:
- هیئت مدیره (Board of Governors)
هیئت مدیره دارای ۷ عضو است که توسط شخص رئیس جمهور برای دوره ۱۴ ساله انتخاب میشوند. وظیفه این هیئت مدیره تعیین سیاستهای پولی و نظارت بر سیستم بانکی است. همچنین، رئيس و نایب رئیس هیئت مدیره برای دوره ۴ ساله فعالیت میکنند.
- بانک منطقهای فدرال
این ۱۲ بانک در شهرهای مهمی چون نیویورک، شیکاگو و سانفرانسیسکو قرار دارند. وطیفه آنها اجرای سیاستهای فدرال رزرو در سطح منطقهای است.
- کمیته بازار آزاد فدرال (FOMC – Federal Open Market Committee)
این کمیته نیز دارای ۱۲ عضو متشکل از ۷ نفر هیسن مدیره، رئيس بانک فدرال نیویورک به انضمام ۴ رئيس دیگر از سایر بانکهای منطقهای است. اعضای این کمیته درباره نرخ بهره و خرید و فروش اوراق قرضه دولتی تصمیمگیری میکنند.
سیاستهای پولی فدرال رزرو
بانک مرکزی آمریکا برای کنترل تورم، رشد اقتصادی، میزان اشتغال و ثبات مالی دارای دو نوع سیاست پولی به شرح زیر است:
سیاست پولی انبساطی (Expansionary Monetary Policy)
هدف از این سیاست افزایش میزان نقدینگی و تحریک رشد اقتصادی است. در شرایطی که اقتصاد دچار رکود اقتصادی شود و میزان نرخ بیکاری بسیار بالا باشد، فدرال رزرو از این سیاست بهره میبرد. اجرای این سیاست هم با استفاده از ابزارها یا اهرمهای زیر صورت میگیرد:
- کاهش نرخ بهره: با کاهش نرخ بهره، شرایط برای گرفتن وام آسانتر میشود، در نتیجه سرمایهگذاری و مصرف با افزایش روبرو میشود.
- خرید اوراق قرضه دولتی: در شرایط رکود اقتصادی، فدرال رزرو برای افزایش فعالیتهای اقتصادی، اوراق قرضه را خریداری میکند تا نقدینگی بیشتری وارد بازار شود
- کاهش نرخ ذخیره قانونی بانکها: برای افزایش میزان نقدینگی، بانکها میتوانند وامهای بیشتری ارائه بدهند
بنابراین، در شرایطی که اقتصاد دچار رکود شود، بانک مرکزی دست به کار میشود تا رشد اقتصادی را تحریک کند، اهرمهایی که این نهاد میتواند برای اجرای سیاست انبساطی به کار بگیرد، مواردی چون کاهش نرخ بهره است.
سیاست پولی انقباضی (Contractionary Monetary Policy)
هدف از این سیاست کاهش میزان تورم و جلوگیری از افزایش میزان تقاضا است. در حقیقت، در شرایطی که اقتصاد با تورم بالا دست و پنجه نرم کند، این سیاست به کار گرفته میشود و اهرمهای مورد استفاده برای اجرای آن نیز به شرح زیر است:
- افزایش نرخ بهره: با افزایش نرخ بهره، شرایط برای گرفتن وام بسیار سخت و گران میشود، در نتیجه هزینههای مصرفی کاهش یافته و تورم کنترل میشود
- فروش اوراق قرضه دولتی: با فروش اوراق، میزان نقدینگی کاهش مییابد و میزان تورم رو به کاهش میگذارد
- افزایش نرخ ذخیره قانونی بانکها: با افزایش نرخ ذخیره، بانکها پول کمتری برای دادن وام دارند، در نتیجه میزان نقدینگی کاهش مییابد تا تورم کنترل شود
تفاوتهای فدرال رزرو و بانکهای مرکزی سایر کشورها وجود دارد؟
فدرال رزرو دارای تفاوتهایی با سایر بانکهای مرکزی است که در ادامه برخی از مهمترین آنها را مطرح میکنیم:
ساختار سازمانی
فدارال رزرو متشکل از یک هیئت مدیره مرکزی، ۱۲ بانک منطقهای فدرال و کمیته بازار آزاد (FOMC) است که سیاستهای پولی را اجرا میکنند. در حالیکه سایر بانکهای مرکزی معمولا تنها یک ساختار متمرکز دارند و از طریق دولت یا وزیر دارایی آن کشور به طور مستقیم نظارت میشوند. برای مثال، بانک مرکزی اروپا صرفا دارای یک نهاد مرکزی است.
میزان استقلال
فدرال رزرو یک نهاد نسبتا مستقل است، به این معنا که تصمیمات و سایتهایی که اجرا میکتد تحت تاثیر مستقیم دولت آمریکا نیست. با این حال، رئیس فدرال رزرو توسط رئیس جمهور انتخاب و توسط سنا مورد تایید قرار میگیرد. این درحالی است که استقلال در سایر بانکها متفاوت است. برای مثال، بانک مرکزی اروپا (ECB) بسیار مستقل است یا برخی بانکهای دیگر نظیر بانک مرکزی چین (PBoC) به طور کامل تحت نظارت دولت تصمیمگیری میکنند.
نقش در سیاستگذاری اقتصادی
بانک مرکزی آمریکا علاوه بر اعمال و اجرای سیاستهای پولی، بر بانکهای تجاری نیز نظارت دارد. این نهاد در مواقع بحران از روشهای نوآورانه چون خریداری داراییهای مالی تحت عنوان Quantitative Easing بهره میبرد. در حالیکه بانکهای مرکزی دیگر دارای وظایف محدودی هستند و عمده نقش آنها کنترل تورم و ثبات پولی متمرکز است.
ابزارها یا اهرمهای سیاست پولی
فدرال رزرو برای اعمال سیاستهای خود از اهرمها یا ابزارهای بسیاری چون نرخ بهره، خرید و فروش اوراق قرضه دولتی و تغییر نرخ ذخیره قانونی بانکها استفاده میکند. این در حالی است که بیشتر بانکهای مرکزی از ابزارهای مشابهی بهره میبرند، اما برخی از بانکها سیاستهای خاصی چون کنترل منحنی بازده اوراق قرضه را نیز دارند.
تاثیر جهانی
از آنجا که ارز ذخیره جهانی دلار است، تصمیمات فدرال رزرو تاثیر بسیار زیادی بر اقتصاد جهانی دارد. تغییر نرخ بهره توسط این نهاد منجر به نوسانات بسیار شدید در بازارهای مالی میگردد. در حالیکه سایر بانکهای مرکزی تاثیر کم و محدودی در سطح بین المللی دارند. البته باید توجه داشته باشید که علاوه بر بانک مرکزی آمریکا، بانک مرکزی اروپا و چین نیز با سیاستهای خود بر بازارهای جهانی تاثیر میگذارند.
یکی از تفاوتهای کلیدی میان فدرال رزرو و سایر بانکهای مرکزی تفاوت ساختاری میان آنها است که فدرال رزرو از سه بخش هیئت مدیره، بانکهای منطقهای و کمیته بازار آزاد تشکیل شده است، در حالیکه سایر بانکهای مرکزی صرفا یک ساختار متمرکز دارند.
تأثیر نرخ بهره بین بانکی (شبانه) بر دلار آمریکا
نرخ بهره بین بانکی (Federal Funds Rate) نرخ سودی است که برای وامهای کوتاهمدت بانکها به یکدیگر پرداخت میکنند. فدرال رزرو این نرخ را تنظیم میکند تا میزان تورم، رشد اقتصادی و نقدینگی را کنترل کند. تغییر نرخ بهره بر ارزش دلار تاثیر مستقیم دارد، به همین دلیل تریدرها و سرمایهگذاران با دقت آن را دنبال میکنند. در ادامه قصد داریم افزایش یا کاهش نرخ بهره را بر تغییر ارزش دلار مورد بررسی قرار دهیم.
افزایش نرخ بهره و تقویت دلار
با افزایش نرخ بهره بین بانکی، داراییهای دلاری برای سرمایهگذاری جذابیت بیشتری پیدا میکنند، زیرا دلار تقویت میشود. به ویژه سرمایهگذاران خارجی به سمت خرید دلار روی میآورند. گرفتن وام برای کسب و کارها و بانکها سخت و گران میشود، در نتیجه میزان نقدینگی کاهش یافته و تورم کنترل میشود. بنابراین، تقاضا برای دلار بالا میرود و افزایش تقاضا منجر به افزایش ارزش آن در برابر سایر ارزها میگردد. البته توجه داشته باشید که با افزایش ارز دلار، صادرات آمریکا گرانتر شده و ممکن است رشد اقتصادی کند یا متوقف شود. در حالت کلی با افزایش نرخ بهره موراد زیر رخ میدهد:
- افزایش بازده سرمایهگذاری
- کاهش میزان نقدینگی
- افزایش ارزش دلار
کاهش نرخ بهره و تضعیف دلار
زمانی که فدرال رزرو نرخ بهره را کاهش میدهد، سرمایهگذاران دیگر تمایلی به خرید دلار ندارند و به سمت ارزهای دیگر میروند. میزان نقدینگی نیز افزایش مییابد، زیرا گرفتن وام بسیار آسان و ارزان میشود، در نتیجه این امر رشد اقتصادی تقویت میشود، اما ممکن است میزان تورم نیز افزایش بیابد. بنابراین، با کاهش نرخ بهره، دلار نیز با کاهش تقاضا مواجه میشود و ارزش آن در مقابل سایر ارزها افت میکند. در حالت کلی، با کاهش نرخ بهره بین بانکی، اتفاقات زیر رخ میدهد:
- کاهش بازده سرمایهگذاری
- افزایش میزان نقدینگی
- کاهش ارزش دلار
با کاهش نرخ بهره، میزان صادرات افزایش مییابد، اما ممکن است میزان تورم را بالا برود. در نهایت، میتوان این گونه نتیجهگیری کرد که تصمیمات فدرال رزرو در مورد نرخ بهره علاوه بر تاثیر بر اقتصاد آمریکا و دلار، بر بازارهای مالی جهانی تاثیر مستقیم دارد.
چگونه سیاستهای پولی فدرال رزرو را در معاملات فارکس لحاظ کنیم؟
سیاستهای پولی فدرال رزرو یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر ارزش دلار آمریکا (USD) است که تریدرها در بازار فارکس باید آن را در تحلیلهای خود لحاظ کنند. در ادامه قصد داریم به برخی نکات مهم برای استفاده از این سیاستها در معاملات را اشارهای داشته باشیم.
دنیال کردن نرخ بهره فدرال رزرو (Federal Funds Rate)
با افزایش نرخ بهره دلار تقویت میشود و با کاهش نرخ بهره دلار تضعیف میشود. با افزایش میزان نرخ بهره به دلیل افزایش ارزش دلار، جفت ارزهایی چون EUR/USD و GBP/USD احتمالا با کاهش قیمت مواجه شوند. برعکس، زمانیکه نرخ بهره کاهش مییابد، ارزش دلار نیز کاهش مییابد. در این حالت، جفت ارزهایی چون USD/JPY و USD/CHF ممکن است با کاهش قیمت روبرو شوند.
همچنین، در معاملات کری ترید Carry Trade، سرمایهگذاران ارزهایی با نرخ بهره بالاتر را خریداری میکنند. از این رو، افزایش نرخ بهره، دلار را برای سرمایهگذاری جذاب میکند.
بررسی بیانیههای فدرال رزرو و سخنرانیهای اعضا
سخنرانی جرومی پاول (Jerome Powell) به عنوان رئيس بانک مرکزی و جلسات FOMC میتواند منجر به نوسانات شدید در بازارهای مالی گردد. از این رو، تریدرها در بازار فارکس باید با استفاده از یک تقویم اقتصادی از زمان جلسات FOMC مطلع باشند. اگر بیانیههای فدرال رزرو نمایانگر سیاستهای سختگیرانه یعنی هاوکیش (Hawkish) باشد، دلار تقویت میشود. برعکس اگر بیانیهها حاکی از سیاستهای انبساطی یعنی داویش (Dovish) باشد، دلار با کاهش قیمت مواجه میشود.
تحلیل شاخصهای اقتصادی آمریکا
شاخصهای مهمی چون تورم CPI، نرخ بیکاری، تولید ناخالص داخلی GDP و شاخص هزینه مصرفکننده بر سیاستهای فدرال رزرو تاثیر میگذارند. از این رو، دنبال کردن آنها و تحلیل آنها برای تریدرها بسیار مهم است. به مثالهای زیر توجه کنید:
- تورم اگر بالا منتشر شود، ممکن است فدرال رزرو تصمیم بگیرد نرخ بهره را افزایش دهد. با افزایش نرخ بهره، دلار با افزایش قیمت روبرو میشود و جفت ارزهایی چون EUR/USD نزولی میشوند.
- نرخ بیکاری نیز اگر بیشتر شود، احتمال کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو را بالا میبرد، با کاهش نرخ بهره دلار تضعیف میشود.
توجه به انتظارات بازار و معاملات آتی نرخ بهره
بازارهای مالی در اکثر مواقع انتظارات خود را در قیمتها منعکس میکنند. برای این منظور میتوانیم از ابزارهایی چون FedWatch Tool بهره ببریم که احتمال تغییرات در نرخ بهره را با توجه به معاملات بازار آتی نشان میدهد. اگر بازار انتظار افزایش نرخ بهره را داشته باشد، ممکن است دلار قبل از اعلام فدرال رزرو با افزایش روبرو شود. حال اگر فدرال رزرو برعکس انتظارات بازار عمل کند، بازار فارکس با نوسانات بسیار شدیدی همراه خواهد بود.
معامله بر اساس خبر و واکنش به نوسانات کوتاهمدت در بازار
برخی از تریدرها در بازار فارکس، در هنگام گزارش فدرال رزرو یا انتشار اخبار و یا شاخصهای اقتصادی مهم چون نرخ بهره، از نوسانات شدید و کوتاهمدتی که در بازار رخ میدهد بهره میبرند، به این معنا که در این اوقات ترید میکنند. توجه داشته باشید که در زمان اعلام خبر به دلیل افزایش میزان اسپرد اگر کوتاهمدت ترید میکنید، باید بسیار مراقب باشید. بعضی از معاملهگران از استراتژی Fade the News بهره میبرند، یعنی صبر میکنند تا حرکت شدید ناشی از انتشار خبر انجام شود، سپس یک پوزیشن معاملاتی خلاف جهت آن حرکت باز میکنند. تریدرهایی هم که سوئينگ تریدینگ انجام میدهند، باید منظر بمانند تا پس از انتشار خبر تاییدیه بگیرند.
ارتباط فدرال رزرو و بازار کریپتو
سیاستهای پولی فدرال رزرو بر روی بازار کریپتو نیز تاثیر مستقیم دارد، زیرا تغییرات نرخ بهره، میزان نقدینگی و ارزش دلار بر روی جریان سرمایه در داراییهای پر ریسک تاثیر دارد.
- افزایش نرخ بهره با افت بازار کریپتو همراه است
- کاهش نرخ بهره با رشد بازار کریپتو همراه است
در حقیقت، افزایش ارزش دلار منجر به افت بازار کریپتو میشود و تضعیف دلار با رشد کریپتو همراه میشود. جلسات فدرال رزرو و سخنرانیهای رئیس بانک مرکزی آمریکا منجر به نوسانات شدید در بازار کریپتو میشود. از طرفی قوانین این نهاد بر استیبل کوینها و مقررات کریپتو تاثیر میگذارد. از این رو، اگر در بازار ارز دیجیتال فعالیت میکنید، باید حتما سیاستها بانک مرکزی را با دقت دنبال کنید.
جمعبندی
فدرال رزرو به عنوان بانک مرکزی آمریکا، نقش کلیدی کنترل تورم، تنظیم سیاستهای پولی و ثبات اقتصادی دارد. تصمیمات این نهاد به خصوص در مورد نرخ بهره و نقدینگی بر بازار مالی از جمله بازار فارکس و بازار کریپتو تاثیر بسزایی دارد. افزایش نرخ بهره معمولا با افزایش قیمت دلار و کاهش آن با افت قیمت دلار همراه است. درک سیاستهای فدرال رزرو برای تریدرها و سرمایهگذاران بسیار مهم است، چرا که هر گونه تحول در افتصاد آمریکا میتواند مسیر سرمایهگذاری جهانی را تغییر دهد.