در زمانی که رشد اقتصادی کند است یا به طوری با رکود اقتصادی مواجه هستیم، بهتر است مراقب هزینه های خود باشید. همچنین ریسک های نابجایی که ممکن است اهداف مالی شما را به خطر بیندازید، کنار بگذارید. اتفاقاتی که در زمان رکود اقتصادی رخ می دهد، می تواند بر امور مالی و دارایی شخصی شما تأثیر منفی بگذارد.
این 5 کار را در زمان رکود اقتصادی انجام ندهید!
با این حال با انجام چند کار ساده و آماده بودن می توانید سبب کاهش خطرات شوید و از افت مالی خود جلوگیری کنید. در این مقاله به برخی از ریسک های مالی که باید از آن ها اجتناب کنید، می پردازیم.
1- ضمانت وام
ضامن شدن برای یک وام در رکود اقتصادی می تواند کار بسیار پرخطری باشد. اگر فردی که وام را دریافت می کند، پرداخت های خود را در زمان معین انجام ندهد، شما به عنوان ضامن باید پرداخت را انجام دهید. دلیل خطرناک بودن ضمانت وام این است که اگر وام گیرنده شغل خود را از دست بدهد، که در دوران رکود اتفاقی غیرعادی هم نیست، شما موظف هستید تا پایان مدت مشخص قسط های وام را پرداخت کنید؛ بنابراین بهتر است به دنبال راه های دیگری برای کمک به وام گیرنده باشید.
با همه این ها ممکن است لازم باشد تا برای یکی از اعضای خانواده خود یا دوستان نزدیک ضمانت وام را انجام دهید. در این حالت بهتر است پیشاپیش مبلغی پول را به این منظور کنار بگذارید تا اگر وام گیرنده نتوانست قسط های خود را پرداخت کند، شما پولی برای پرداخت آن ها داشته باشید.
کار دیگری هم که می توانید انجام دهید این است که با آن فرد صحبت کنید و بگویید به جای ضمانت وام می توانید در پرداخت برخی قسط ها به او کمک کنید.
2- بدهی های جدید
در مواقع عادی که می توانید پول کافی به دست بیاورید و در کنار آن برای بازنشستگی نیز پس انداز کنید، اضافه کردن بدهی های جدید مانند وام اتومبیل، قسط خانه یا بدهی های دانشجویی مشکلی ندارد. در زمانی که اوضاع مالی رو به وخامت است و پیش بینی می شود با رکود اقتصادی مواجه شویم، بهتر است مراقب این هزینه های سربار باشید.
یکی از خطراتی که در دوران رکود ممکن است شما را تهدید کند، این است که شغل خود را از دست بدهید. اگر این اتفاق رخ دهد، ممکن است مجبور شوید شغل یا مشاغلی را انتخاب کنید که حقوق کمتری در مقایسه با شغل اصلی شما دارد؛ بنابراین وجود این بدهی ها می تواند اوضاع را برای شما بسیار سخت کند و توانایی پرداخت آن ها را نداشته باشید.
به طور خلاصه باید گفت اگر در نظر دارید تا بدهی جدیدی را به معادلات مالی خود وارد کنید، این فرض را در نظر بگیرید که ممکن است شغلتان را از دست بدهید یا درآمدتان کاهش پیدا کند. داشتن بدهی های جدید در زمان رکود اقتصادی بسیار خطرناک بوده و حتی ممکن است به ورشکستگی شما هم منجر شود. اگر می توانید خرید خود را به صورت نقدی انجام دهید یا منتظر بمانید شرایط اقتصادی به روال عادی بازگردد.
3- نادیده گرفتن شغل خود
در طول یک رکود اقتصادی حتی شرکت های بزرگ هم تحت فشار مالی قرار می گیرند؛ بنابراین سعی می کنند تا به هر طریق ممکن هزینه ها را کاهش دهند. این موضوع به این معناست که ممکن است برای کاهش هزینه های عملیاتی یا افزایش سود، برخی کارمندان خود را اخراج کنند. از آنجا که مشاغل مختلف در دوران رکود بسیار آسیب پذیر می شوند، شما باید تلاش کنید تا مطمئن شوید رئیس و کارفرمایتان نظر مساعدی درباره شما دارد.
در این باره تلاش کنید زودتر خود را به سر کار برسانید و کارها را براساس اولویت آن ها انجام دهید. البته به هیچ عنوان این موارد تضمینی بر این نیست که شغل خود را از دست نخواهید داد، اما رعایت این موارد می تواند شانس شما را برای باقی ماندن در شغل فعلی افزایش دهد. از دید یک کارفرما اخراج کارمندان حاشیه ای گزینه مطلوب تری است تا بخواهند کارمندان سخت کوش و مولد خود را از کار بیکار کنند.
4- سرمایه گذاری های خطرناک
رعایت این نکته برای صاحبان مشاغل بسیار مهم است. درحالی که توصیه می شود همیشه به فکر آینده باشید و برای رشد کسب و کار خود سرمایه گذاری کنید، در دوران رکود اقتصادی این موضوع کاملاً متفاوت است. شما در زمان رکود باید تمام تمرکز خود را معطوف این موضوع کنید که دارایی تان حفظ شود و ضرر نکنید، اما هنگامی که اقتصاد نشانه هایی از بهبود را نشان داد، وقت آن است که گام بزرگی بردارید. این قدم می تواند استخدام نیروهای کاری جدید و سرمایه گذاری های مالی مختلف باشد.
در این زمینه به ویژه از پروژه های سرمایه گذاری که شما را ملزم به پرداخت اقساط جدید می کنند، به شدت اجتناب کنید؛ برای مثال گرفتن وام جدید برای اینکه بتوانید فضای کار خود را بزرگ تر کنید شاید جذاب به نظر برسد، به ویژه از آنجا که نرخ بهره در طول رکود پایین خواهد بود.
با این حال اگر سود مالی کسب و کار شما در این دوره کاهش پیدا کند، در پایان هر ماه به اندازه کافی درآمد برای پرداخت اقساط نخواهید داشت؛ پس بهتر است صبر کنید تا شاخص های اقتصادی بازار رشد کرده و نرخ های بهره افزایش پیدا کنند، سپس اقدام به سرمایه گذاری های خطرناک کنید.
5- وام مسکن
هنگام خرید خانه ممکن است شما گزینه وام مسکن با نرخ قابل تنظیم را انتخاب کنید. در برخی موارد یعنی تا زمانی که نرخ بهره و پرداخت ماهانه نیز پایین بوده، این حرکت منطقی است. نرخ بهره عموماً در اوایل رکود اقتصادی کاهش پیدا می کند. سپس با احیای دوباره اقتصاد، این نرخ افزایش می یابد؛ به این معنا که نرخ قابل تنظیم برای وام دریافتی در دوران رکود زیاد خواهد شد.
موضوع دیگر این است که با وجود کاهش نرخ بهره در دوران رکود، الزامات اعتباری که باید ارائه دهید، سخت گیرانه است. همچنین واجد شرایط بودن برای دریافت وام نیز مسئله چالش برانگیزی خواهد بود. در این میان، بدترین سناریو این است که شما شغل خود را از دست بدهید. در همین حین شرایط اقتصادی رو به بهبود می رود و نرخ های بهره نیز افزایش پیدا می کند.
در این صورت پرداخت اقساط ماهیانه برای شما سخت خواهد بود. تأخیر در پرداخت و پرداخت نکردن هرکدام می توانند به نوعی بر رتبه اعتباری شما در بانک تأثیر منفی داشته باشند و دریافت وام های آتی را برایتان سخت کنند؛ بنابراین بهتر است در زمان رکود اقتصادی درباره اضافه کردن بدهی های جدید محتاط عمل کنید.
سخن پایانی
در دوران رکود اقتصادی نیازی به این نیست که مانند یک راهب زندگی کنید، اما باید به مخارج خود توجه بیشتری داشته باشید. علاوه بر این مراقب ریسک های غیر ضروری باشید. حتی در بحبوحه یک رکود اقتصادی نیز گام های مثبت زیادی می توان برداشت تا وضعیت مالی بهبود پیدا کند. مواردی که در این مقاله ذکر شدند، مهم ترین چیزهایی بودند که باید در شرایط اقتصادی رو به پایین از انجام آن ها اجتناب کنید.
همچنین سعی کنید کارهایی را انجام دهید که بتواند برای شما منابع درآمدی اضافه تری را به همراه داشته باشد. از میان راه های گفته شده کدام یک را در رکود اقتصادی امتحان کرده اید؟ نظرات خود را در کامنت با ما در میان بگذارید.
پرسش های متداول
رکود اقتصادی دوره ای است که کسب و کارها با تقاضای کمتری از سوی بازار روبه رو می شوند؛ بنابراین شروع به از دست دادن پول می کنند. برای کاهش هزینه ها و جلوگیری از ضرر، شرکت ها نیز شروع به اخراج کارمندان خود می کنند و درصد بیکاری در جامعه افزایش پیدا می کند.
در برخی مواقع می توان به صورت کاملاً مشخصی دلیل رکود را شناسایی کرد. با این حال در بیشتر مواقع علل به وجود آمدن رکود اقتصادی پیچیده است. برخی عوامل عبارت اند از: نرخ بهره بالا، کاهش اعتماد مصرف کننده و کاهش دستمزدها هستند.
رکود بزرگ یا همان The Great Recession در دسامبر 2007 شروع شد و در ماه ژوئن 2009 به پایان رسید که طولانی ترین رکود اقتصادی از زمان جنگ جهانی دوم است.