ثانیه
دقیقه
ساعت
روز
وبینار شروع ترید در فارکس از صفرِ صفر

دامنه نوسان قیمت سهام چیست و چه تاثیری در معاملات بازار بورس دارد؟

دامنه نوسان

بورس در هر کشوری نماد یک بازار رقابتی کامل است. زیرا تعداد خریداران و فروشندگان در آن بسیار زیاد است، اطلاعات به طور کامل در دسترس همگان قرار دارد و مهم‌تر از همه، قیمت توسط افراد فعال بازار بر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا تعیین‌ شده و نتیجه دیکته قیمت‌ها از جایی خارج از بازار نیست. یکی از مهم‌ترین وظایف نهادهای ناظر بازار سرمایه، کنترل نوسان‌ها و موج‌های پر تلاطم بازار است. این کنترل با استفاده از ابزارها و قوانین مختلف انجام می‌شود. یکی از مهم‌ترین ابزارهای مورد استفاده در بورس اوراق بهادار تهران، «دامنه نوسان» است.

دامنه نوسان بورس چیست؟

اکنون در بسیاری از بورس‌های جهان به دلیل کاهش نوسان‌های بازار از دامنه مجاز نوسان استفاده می‌کنند. دامنه مجاز نوسان به حدود سقف و کف قیمتی گفته می‌شود که هر سهم در هر روز معاملاتی می‌تواند داشته باشد. در حال حاضر محدودیت نوسان قیمت شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای سهام مثبت 7 درصد تا منفی 7 درصد است و برای حق تقدم سهام از مثبت ۱۰ درصد تا منفی ۱۰ درصد در نظر گرفته می‌شود. مثلا برای سهمی که دیروز قیمت آن ۲۰۰۰ ریال بود، طی معاملات روز بعد، قیمت می‌تواند تا ۲۱4۰ ریال افزایش و تا ۱86۰ ریال کاهش داشته باشد. اما بر اساس مقررات بازار سرمایه روزهای خاصی وجود دارد که سهم از این محدودیت تبعیت نمی‌کند؛ (البته نظر ناظر بازار ارجحیت دارد!)

  1. بازگشایی سهام پس از مجمع عمومی عادی سالانه برای تقسیم سود
  2. بازگشایی سهام پس از مجمع فوق‌العاده برای کاهش یا افزایش سرمایه
  3. بازگشایی پس از اعلام افزایش یا کاهش سود هر سهم یا EPS به ‌شرط آنکه از ۲۰ درصد بیشتر باشد.

به عبارت دیگر، در این ۳ روز، سهم بدون نوسان قیمت، داد و ستد می‌شود. ماجرا در مورد بازار فرابورس کمی متفاوت است. سهام بازار پایه زیر ۳ تابلو پایه زرد، پایه نارنجی و پایه قرمز تقسیم‌ بندی می‌شود. در بازار زرد دامنه نوسان معاملات مثبت و منفی ۳ درصد است. در تابلوی نارنجی دامنه نوسان انجام معاملات مثبت و منفی ۲ درصد و در تابلوی قرمز، مثبت و منفی ۱ درصد است. در صورت وجود صف‌های خرید یا فروش در هر یک از سهام بازار پایه به مدت ۳ روز متوالی، در جلسه معاملاتی بعد نوسان هر یک از تابلوهای زرد، نارنجی و قرمز به ترتیب ۵، ۴ و ۲ درصد خواهد بود. همچنین باید به این نکته اشاره کرد که شرکت‌هایی که نماد آن‌ها مدتی متوقف‌ شده است پس از بازگشایی نماد، مشمول دامنه نوسان نمی‌شوند. زیرا اطلاعات با اهمیتی که نماد شرکت به خاطر آن متوقف‌ شده، ممکن است تأثیری بیش از دامنه نوسان تعیین‌ شده بر قیمت سهام داشته باشد. در این صورت، طبیعی است که بر اساس حراج، باید اجازه داده شود تا اطلاعات، تأثیر واقعی خود را بر میزان عرضه و تقاضا و در نتیجه قیمت سهم بگذارد؛ هرچند این تأثیر بیشتر از دامنه مجاز نوسان روزانه باشد.

دامنه نوسان قیمت سهم

حجم مبنا چیست؟

دامنه نوسان قیمت سهم

حجم مبنا، حداقل تعداد سهام یک شرکت است که باید در طول روز معامله شود تا قیمت پایانی آن سهم بتواند بر اساس سقف دامنه نوسان، افزایش یا کاهش یابد. بنابراین در صورتی که تعداد سهام معامله شده یک شرکت در طول روز، کمتر از حجم مبنا باشد به همان نسبت درصد نوسان قیمت آن سهم نیز کاهش خواهد یافت. هدف از تعیین حجم مبنا این است که سرمایه‌گذاران اطمینان داشته باشند نوسانات قیمت سهام، در نتیجه خرید و فروش تعداد مشخص و قابل‌ توجهی از سهام صورت گرفته است. چون در غیر این صورت، معامله حتی چند عدد سهم یک شرکت، می‌تواند قیمت سهام این شرکت را  تحت تأثیر قرار دهد و باعث ایجاد حباب قیمت‌های غیر واقعی و کاذب در بورس شود.

نگاهی بر فواید و مضرات دامنه نوسان

باید توجه داشت که چالش‌های بسیار زیادی در حوزه سیاست‌گذاری دامنه نوسان وجود دارند. چون برخی پژوهشگران بر اجرای حد نوسان سهام تأکید دارند، در حالی که برخی به آثار منفی آن اشاره می‌کنند. با این وجود، در اغلب کشورها در طول زمان و با رشد بازارهای مالی دامنه نوسان قیمت سهام افزایش‌ یافته است. به طور کلی، اعمال دامنه مجاز نوسان روزانه، فواید و مضراتی دارد. از فواید آن می‌توان به کاهش تلاطم بازار، محافظت از سرمایه‌گذاران، جلوگیری از بروز بحران‌های مالی، حفظ بازار و کاهش دست‌کاری قیمت اشاره کرد. همچنین تأخیر در کشف قیمت، عکس‌العمل بیش از اندازه، دخالت در معاملات، کاهش نوسان‌ها و اثر ربایشی از مضرات اعمال دامنه نوسان مجاز نرمال به شمار می‌روند.

به این مقاله امتیاز دهید
(۲۲۱ رای) ۴.۵
۱۲۳۴۵
ترتیبی که برای خواندن مقالات بازده و ریسک به شما پیشنهاد میکنیم:

67 نظر ثبت شده
حمید
حمید
849 روز قبل
سلام در جایی خواندم که صنایع بزرگ که مقدار وسیعی زمین دارند هر دو سه سال قیمت این زمین ها را چند برابر محاسبه می کنند و بعنوان افزایش سرمایه تعداد سهام را به همان نسبت افزایش میدهند و در بورس می فروشند لطفا بفرمایید اصولا این مطلب درست است یا خیر و آیا ارتباط دادن تعداد سهام و قیمت آن به زمین در یک واحد صنعتی قانونی است ؟
خانه سرمایه
خانه سرمایه
848 روز قبل
باسلام دوست عزيز تجدید ارزیابی به بیان ساده به معنای به‌روز کردن ارزش دارایی‌های شرکت‌ است. درواقع افزایش مبلغ دفتری یک دارایی درنتیجه تجدید ارزیابی آن مستقیماً تحت عنوان مازاد تجدید ارزیابی ثبت و در ترازنامه به‌عنوان بخشی از حقوق صاحبان نمایش داده می‌شود. منظور از دارایی، دارایی‌هایی است که مطابق استاندارد حسابداری قابل‌تجدید ارزیابی است و شامل مواردی از قبیل دارایی‌های ثابت مشهود، سرمایه‌گذاری بلندمدت و دارایی زیستی مولد است. استاندارد حسابداری شماره ۱۱ (دارایی‌های ثابت مشهود) بند ۳۳ عنوان می‌دارد دوره تجدید ارزیابی دارایی‌های ثابت مشهود وابسته به تغییرات ارزش منصفانه دارایی‌هاست (۳ الی ۵ سال) و دوره تجدید ارزیابی سرمایه‌گذاری‌ها یک‌ساله است. بند ۴۲ همین استاندارد بیان می‌دارد که مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها به‌عنوان درآمد تحقق‌نیافته شناسایی می‌شود و افزایش سرمایه از آن محل مجاز نیست مگر در مواردی که به‌موجب قانون تجویزشده باشد. این همان بخشی است که دولت در بودجه خود پذیرفته و درآمد حاصل از افزایش ارزش دارایی‌ها را معاف مالیات کرده است، به شرطی که هزینه استهلاک مازاد تجدید ارزیابی دارایی هزینه قابل‌قبول مالیاتی نیست. در بند ۷۸ قانون بودجه سال ۱۳۹۰، بند ۳۹ قانون بودجه سال ۱۳۹۱، بند ۴۸ قانون بودجه سال ۱۳۹۲ و ماده ۱۷ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی (مجوز ۵ ساله از ۲۵/۰۶/۱۳۹۱ تا ۲۴/۰۶/۱۳۹۶) به شرکت‌ها اختیار داده‌شده که دارایی‌های خود را تجدید ارزیابی کنند به این شرط که مازاد حتماً به سرمایه منتقل شود. از سال ۱۳۹۰ تا سال ۱۳۹۴ بنگاه‌های عظیمی ازجمله بانک‌ها با ارزیابی املاک و سرقفلی، سرمایه خود را از مبلغ ۱۰۰ یا ۲۰۰ میلیارد ریال به چند هزار میلیارد ریال افزایش دادند (شرکت‌هایی که تا پایان سال ۱۳۹۴ مازاد را شناسایی کنند، فرصت دارند طبق مصوبه هیئت‌وزیران تا پایان سال ۱۳۹۵ نسبت به ثبت سرمایه در اداره ثبت شرکت‌ها اقدام نمایند). ازآن‌پس، تبصره یک ماده ۱۴۹ قانون مالیات‌های مستقیم (اصلاحی ۳۱/۰۴/۱۳۹۴) با این مضمون که “شرکت‌ها می‌توانند طبق استانداردهای حسابداری، دارایی‌های خود را تجدید ارزیابی کنند و از معافیت مالیاتی بهره‌مند شوند” تصویب شد که درواقع یعنی حق انتقال به سرمایه را ندارند. بنابراین تا پایان سال ۱۳۹۴، باید مازاد تجدید ارزیابی به سرمایه منتقل شود تا شرکت مشمول معافیت مالیاتی شود. ولی از ۰۱/۰۱/۱۳۹۵ به بعد شرکت نباید مازاد تجدید ارزیابی را به سرمایه منتقل کند تا از معافیت مالیاتی بهره‌مند شود. از طرفی در اصلاحیه ۳۱/۰۴/۱۳۹۴، ماده ۱۷ قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی که تا ۲۴/۰۶/۱۳۹۶ اعتبار داشت، بر اساس ماده ۲۸۲ لغو شد. درنتیجه شرکت‌هایی که در سال ۱۳۹۵ تجدید ارزیابی انجام می‌دهند باید: مازاد را هرساله در حقوق صاحبان سهام نمایش دهند. (درآمد تحقق‌نیافته را هرساله مستهلک کنند) صورت سود و زیان جامع را ارائه کنند. معادل تفاوت استهلاک دو روش، عامل کاهش مازاد بوده و معادل همین رقم هرساله به گردش سود انباشته اضافه ‌شود (به عبارتی می‌تواند بین صاحبان سهام تقسیم شود که مشمول مالیات نیست) در صورت فروش یا برکناری دارایی، مازاد مربوطه مستقیماً به سود انباشته منتقل ‌شود. تجدید ارزیابی موضوع این آیین‌نامه حسب مورد توسط کارشناسی رسمی دادگستری، با معرفی کانون کارشناسان رسمی دادگستری، یا کارشناسی قوه قضاییه معرفی‌شده توسط امور مشاوران حقوقی، وکلا و کارشناسان قوه قضاییه صورت می‌گیرد.
آرش
آرش
850 روز قبل
سلام و عرض خسته نباشید با توجه به اینکه دامنه ی نوسان در آینده ی نزدیک به منفی 2و مثبت 6تغییر پیدا میکند، اولا این تغییرات آیا فقط شامل دامنه نوسان های مثبت 5و منفی 5میشه یا شامل دامنه های دیگه هم مثلا منفی 10و مثبت 10سهمی مثل پالایش و یا سهام فرابورس هم میشع، بعدشم فرمول جدید تعیین دامنه ی سهام فردای روز معاملاتی چطور تعیین میشه مثلا یک سهمی امروز قیمت پایانی 1820ریال داشته بر اساس فرمول جدید دامنه نوسان دامنه نوسان این سهم فردا چطوری محاسبه میشع ممنون میشم. یه فرمول کلی بفرمایید که بشه تمام دامنه ی نوسان هارو بر اساس بازه ی جدید بدست آورد،اجرتون با خدا
خانه سرمایه
خانه سرمایه
848 روز قبل
باسلام دوست عزيز نمادها تا منفی 2 درصد مجاز به کاهش و به میزان مثبت 6 درصد مجاز به افزایش می باشند و دامنه نوسان صندوق ها به منفی 4 درصد و مثبت 10درصد و دامنه نوسان پایه زرد از منفی 2 تا مثبت 3 درصد تغییر کند.
سارا
سارا
973 روز قبل
سلام خسته نباشید.میخاستم بدونم سهمی که افزایش سرمایه داره چجور حساب میشه.کلا افزایش سرمایه سهمی چقد سود داره ؟
خانه سرمایه
خانه سرمایه
947 روز قبل
باسلام دوست عزیز با توجه به روش های مختلف افزایش سرمایه مشخص کنید کدام روش مد نظر شما می باشد
مهدی
مهدی
978 روز قبل
سلام سهم آگاس که یک صندوق هست از نوع فرابورسیه و تو سایت tsetms هم نوشته فرابورسی ولی دامنه نوسانش خیلی بالاتر هست حالا سوال دارم ۱- مگه طبق جدول شما فرابورسی ها نهایتا سه حالت نداشتن؟ خب الان آگاس من دیدم با ۱۰% هم نوسان می گیرن ایا فرابورسی هها تقسیم بندی دیگه ای دارن که شما اشاره نکردید یا شما فقط مهمترین هاش را گفتید یا ....؟ ۲- تو قیمت مجاز اگاس تو سایت بورس نوشته از ۱ ریال تا دوبرابر قیمت سهم هم نوشته !!!! این الکیه یا واقعا میشه تو یه روز قیمت سهم مثلا ۸ هزارتومنیش بشه ۱ ریال؟ یعنی ۸۰هزار برابر کمتر!!
خانه سرمایه
خانه سرمایه
945 روز قبل
باسلام دوست عزیز دامنه نوسان روزانه صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله سهامی و مختلط در بورس اوراق بهادار تهران از روز دوشنبه مورخ ۱۶ تیرماه ۹۹ به ۱۰ (ده) درصد کاهش یافته است.
مهسا
مهسا
1002 روز قبل
سلام من تازه کار و مبتدی هستم.میخواستم بدونم یه دوستی که تو این برهه داره سرمایه گذاری میکنه گفته کمکت میکنم و تورو ب اون هدفت میرسونمت طی چند ماه اما من باید یه نوسان ۳۰درصدی انجام بدم بعد پولتو برداری این یعنی چی یعنی ضرر من یا هیچ مشکلی نداره لطفا راهنمایی کنید ممنون میشم.
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1002 روز قبل
باسلام دوست عزیز با توجه به وضعیت فعلی بازار نوسانگیری کمی مشکل و زمان بر است و باید به دید میان مدت و یا بلند مدت به سرمایه گذاری نگاه کنید.امکان دارد که دوست شما بخواهد با پول شما میانگین کم کند و ضرر خود را جبران کند سپس برای شما کاری انجام دهد.در این بازار بیشتر بررسی کنید
علی
علی
1025 روز قبل
سلام. در قسمت قیمت های سهام دو قیمت سبز و قرمز برای هر سهم در نظر گرفته شده است؟ قیمت های قرمز رو برای خرید در نظر بگیریم یا قیمت های سبز رو؟ سهام رو با کدوم قیمت بخریم؟
پشتیبان
پشتیبان
1025 روز قبل
با سلام و احترام قیمت‌های مذکور، بازه مجاز نوسانات روزانه سهم هستند. به طور کلی هر چه با قیمت ارزان‌تری سهام را خریداری کنید، در صورت درست بودن تحلیل، حاشیه سود بیشتری خواهید داشت، اما این بسته به شرایط عرصه و تقاضای بازار و هم‌چنین رویکرد معاملاتی شما متفاوت است. در واقع برخی معامله‌گران ترجیح می‌دهند، که در هر قیمت ممکن سهام را خریداری کنند. در طرف مقابل معامله‌گرانی هستند، که صرفاً در اعداد خاصی تمایل به خرید دارند و در صورت افزایش قیمت، از ورود به بازار منصرف می‌شوند. به عبارت دیگر هیچ معیار مشخصی جز رویکرد معاملاتی شما وجود ندارد.
علی علیان
علی علیان
1026 روز قبل
سلام.من سهام شرکت ثبهساز را از طریق کاگزاری اگاه دو روز قبل از عرضه اون ثبت سفارش کردم به بالاترین قیمت اون که ۲۲۰ تومان بود.و مبلغ هم از حساب بورسی من کم شد. اما دو روز بعد درخواست من رد شد و وجه برگشت داده شد. میخواستم علت را بپرسم. تشکر
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1026 روز قبل
باسلام دوست عزیز درقسمت سفارشات بخش خطا دلیل عودت درج شده است
بهداد
بهداد
1038 روز قبل
سلام میخواستم بدونم اگر در یک سهام، قیمت باز شده (Open) و قیمت بسته شدن (Close) با هم برابر باشند قیمتی که فردا باز می شود پایین تر از قیمت دیروز خواهد بود؟ با تشکر
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1038 روز قبل
باسلام دوست عزیز قیمت روز قبل ملاک عمل خواهد بود
امیرعلی
امیرعلی
1039 روز قبل
سلام.خواستم بدونم در روز بازگشایی سهامی که مدت طولانی بسته بوده میشه به تعداد سهام مون اضافه کنیم که سود بیشتری نصیبمون بشه یاخیر،ضمنا آیاروز بازگشایی همان لحظه بازشدن درصد میخوره یا اینکه چند روز طول می‌کشه مثلا صد درصد بخوره.ممنون میشم اگه پاسخ بدین.باتشکر
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1038 روز قبل
باسلام دوست عزیز دامنه نوسان در روز باگشایی شرایط مختلفی دارد.بامحدودیت یابدون محدودیت و به صورت حراج و ... بستگی به نوع بازگشایی دارد.امکان ثبت درخواست وجود دارد
سعد
سعد
1055 روز قبل
باسلام آیا در روز بازگشایی یک نماد بعد از مجمع که بدون دامنه است میشود که خرید کرد لطفا راهنمایی بفرمائید
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1055 روز قبل
باسلام دوست عزیز امکان ثبت سفارش می باشد ولی باید به تایید ناظر بازار برسد