آموزش خرید و فروش سهام در بورس
بر خلاف ظاهر ساده معاملات بازار سرمایه ایران، خرید و فروش سهام دارای ریزه کاری هایی است که ممکن است بسیاری از افراد از آن غافل بوده و در نتیجه عدم توجه به این نکات در طی عمر معاملاتی خود با مشکلاتی مواجه گردند. ضمن آنکه برای داشتن یک مجموعه کامل معاملات موفق لازم است که با ابزار موجود در این مسیر شناخت کافی داشته باشیم. در این مقاله به آموزش خرید و فروش سهام در بورس می پردازیم تا از این دریچه با اطلاعات کامل تری به معاملات بازار سرمایه اقدام نمایید.
خریدوفروش سهام
برای اینکه بتوانیم در بازار خرید و فروش موفقی داشته باشیم و در بیشتر مواقع معاملات سودآوری را پشت سر بگذاریم، بایستی با شیوه انجام یک معامله موفق از ابتدا تا انتها آشنا باشیم تا با شناخت کامل وارد یک معامله سهام در بازار بورس بشویم. حال در ادامه در این رابطه توضیحاتی را خدمت شما ارائه می دهیم. در تاریخ نگارش این مقاله حدود ۶۰۰ شرکت در بازار بورس تهران پذیرش شده اند و سهام آن ها مورد معامله قرار می گیرد. این سهام بر اساس شفافیت و میزان سودآوری و تعدادی از معیارهای دیگر در بازارهای بورس، فرابورس و بازار پایه تقسیم بندی شده اند که معاملات بر روی سهام بازار پایه بیشترین ریسک( به معنی خطر از دست دادن سرمایه) معاملاتی را در پی دارد. تمامی این سهام در صنایع مختلفی اعم از پتروشیمی، فلزی، معدنی، سرمایه گذاری، چند رشته ای(ترکیبی از سرمایه گذاری و تولیدی و بازرگانی) و … دسته بندی شده اند. طبعا هرکدام از این شرکت ها دارای نکات مهمی در حوزه فعالیت خودشان هستند که شما به عنوان یک معامله گر بایستی نسبت به آن ها آگاهی داشته باشید و از این دریچه با آگاهی کامل در سهام سرمایه گذاری نمایید.
بررسی وضعیت فعالیت عملیاتی شرکت های مختلف و توجه به نکات مختلف آن در تحلیل بنیادی بررسی می شود. از طرفی رفتار آتی قیمت سهام با استفاده از روند گذشته سهام نیز در تحلیل تکنیکال بررسی می گردد و با این دریچه سرمایه گذاران می توانند نقاط ورود و خروج بهینه را شناسایی نمایند. در کنار دو ابزار اصلی مذکور که شاکله اصلی معامله گری محسوب می شوند، تکنیک هایی همچون تابلوخوانی و فیلترنویسی نیز وجود دارد. در تابلوخوانی با رصد معاملات روزانه سهام در رابطه با رفتار معامله گران نسبت به یک سهم شناخت پیدا می کنید. از طرفی با استفاده از فیلترنویسی می توانید با در نظر گرفتن فاکتورهای مالی مهم در رابطه با وضعیت سهام، سهام مستعد رشد را پالایش کرده و از میان حدود ۶۰۰ سهم ۱۰ تا ۱۵ سهم را گلچین نمایید و با انجام تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی، درنهایت دو تا ۵ سهم را انتخاب و سرمایه گذاری نمایید.
[irp posts=”10940″ name=”مقدمه ای بر آموزش تحلیل بنیادی شرکت های بورسی”]
حال فرض می کنیم که شما پس از بررسی های مذکور و انجام تحلیل ها و بررسی های مختلف دو سهم شرکت پتروشیمی زاگرس با نماد زاگرس و هلدینگ سرمایه گذاری رنا با نماد ورنا را مناسب تشخیص داده اید. اما برای خرید این دو سهم به چه صورتی باید اقدام نمایید. برای خرید سهام در بازار بورس تهران باید به یکی از شعب کارگزاری های مورد تائید سازمان بورس اوراق بهادار مراجعه نمایید و ضمن انجام ثبت نام در کارگزاری در سامانه سجام نیز ثبت نام نمایید. پس ازآن طی دو روز کاری کد بورسی شما صادر خواهد شد و شما با صدور کد بورسی می توانید اقدام به خرید سهام نمایید.
شیوه های خرید و فروش سهام
اما برای خرید سهام چهار روش معاملات آنلاین، حضوری، تلفنی و اینترنتی تعریف شده است. راحت ترین شیوه معامله گری انجام معاملات به صورت آنلاین و اینترنتی است که لازمه آن داشتن حداقل مدرک دیپلم است. در غیر این صورت بایستی از شیوه حضوری و تلفنی بهره ببرید. در شیوه حضوری شما بایستی برای هر درخواست خرید و یا فروش در کارگزاری حاضر شوید و با پر کردن فرم خرید یا فروش اوراق بهادار خواسته خود را عملی نمایید که در واقع این شیوه قدیمی ترین روش حاضر در بورس است. در روش تلفنی شما به هر دلیلی نمی توانید خود شخصاً اقدام به خرید و فروش نمایید و در نتیجه افرادی در کارگزاری از کد بورسی شما اقدام به صدور درخواست شما می نمایند. در معاملات اینترنتی سهام شما در هر ساعتی از شبانه روز می توانید درخواست خرید یا فروش سهام مدنظر خود را وارد نموده تا در ساعات معاملات بازار، کارمندان کارگزاری به نمایندگی از شما و مطابق دستور ارسالی معاملات را انجام دهند. اما ساده ترین و رایج ترین شیوه معامله گری، معاملات از طریق حساب آنلاین کارگزاری است که در ادامه نکاتی را در این رابطه خدمت شما ارائه می دهیم.
خرید و فروش سهام به صورت آنلاین
همان طور که خدمت شما عرض شد، فرض می کنیم که شما ۲۰ میلیون سرمایه خود را می خواهید به دو سهم زاگرس و ورنا اختصاص بدهید. تصمیم شما بر این است که ۸٫۵ میلیون تومان از سرمایه خود را در هلدینگ رنا و ۱۱٫۵ میلیون تومان دیگر را در سهم پتروشیمی زاگرس تخصیص بدهید.
محیط معاملاتی زیر را در نظر بگیرید:
در تصویر فوق، در قسمت ارسال سفارش قرار دارید و نماد رنا جستجو شده است. طبق برآوردی که ما انجام داده ایم به این نتیجه رسیده ایم که قیمت ۷۳ تومان برای خرید ورنا مناسب است. ازآنجایی که می خواهیم مبلغ ۸٫۵ میلیون تومان را به ورنا تخصیص بدهیم بایستی تعداد ۱۱۶۴۳۸ سهم را خریداری کنیم.
چگونه مانند نخبگان به سود مستمر در ترید برسیم؟ جمعه ساعت 18
۸۵۰۰۰۰۰/۷۳ = ۱۱۶۴۳۸
[irp posts=”12081″ name=”آموزش نحوه خرید و فروش سهام در بورس بصورت انلاین و اینترنتی”]
در معاملات آنلاین از طرف سازمان محدودیت تعداد سهام قابل سفارش قرار داده شده و از آن به عنوان آستانه حجم سفارش یاد می شود. همان طور که در تصویر فوق مشاهده می فرمایید آستانه حجم سفارش برای نماد ورنا از یک سهم تا ۱۰۰ هزار سهم تعریف شده است، این موضوع به این معنا است که شما در هر سفارش نمی توانید بیشتر از ۱۰۰ هزار سهم را سفارش بدهید این در حالی است که شما می خواهید تعداد ۱۱۶۴۳۸ سهم را سفارش بدهید. بنابراین بایستی در یک نوبت ۱۰۰ هزار سهم را در قیمت ۷۳ تومان سفارش گذاشته و در نوبت دوم تعداد ۱۶۴۳۸ سهم خود را درخواست بدهید. بنابراین در قسمت سفارش ها باز شما دو سطر را مشاهده خواهید کرد. پس از تکمیل خرید خود می توانید در قسمت سبدبان، سهام خریداری شده را مشاهده بفرمایید. مشابه شکل دو زمانی که سهمی را خریداری کردید در قسمت سبدبان اطلاعات سهام خریداری شده را مشاهده می فرمایید.
در قسمت دارایی های سپرده گذاری شده و دارایی در لحظه تعداد سهام خریداری شده را مشاهده می فرمایید. هم چنین در روز خرید(فروش) یک سهم، تعداد سهام خریداری (فروخته) شده را در قسمت خرید (فروش) امروز مشاهده خواهید کرد و از روز معاملاتی بعد تعداد سهام خریداری شده به دارایی در لحظه منتقل خواهد شد. ستون ثبت شده(خرید/فروش) برای زمانی است که شما سفارش خود را ثبت می کنید. برای مثال فرض کنید که شما درخواست خرید خود را در قیمت ۷۳۰ ریال ثبت می کنید درحالی که در این قیمت عرضه ای انجام نشده است. تا زمانی که سفارش شما انجام نشود حجم درخواستی شما در این قسمت نمایش داده می شود و زمانی که معامله انجام شود به دارایی در لحظه منتقل می گردد. میانگین خرید به میانگین موزون خرید شما اشاره دارد. اما به چه صورتی محاسبه می شود؟ فرض کنید که شما ۱۰۰۰ سهم ورنا را در قیمت ۷۰ تومان و ۲۰۰۰ سهم ورنا را در قیمت ۷۳ تومان خریداری می نمایید. آنگاه میانگین خرید شما( بدون لحاظ کسورات) برابر خواهد بود با:
((۱۰۰۰*۷۰)+(۲۰۰۰*۷۳))/۳۰۰۰ = ۲۱۶۰۰۰/۳۰۰۰ = ۷۲ تومان
درنتیجه قیمت میانگین خرید شما بدون لحاظ کسورات بابت خرید ۳۰۰۰ سهم ورنا معادل ۷۲ تومان خواهد بود.
هرگاه سهم به اهداف قیمتی شما رسید می توانید به صور مشابه از طریق پنجره ارسال سفارش اقدام به فروش سهام خود نمایید. محدودیت حجم ۱۰۰ هزارتایی در فروش نیز پابرجاست و چنانچه شما بخواهید کل ۱۱۶۴۳۸ سهم ورنا را به صورت یکجا بفروشید، مجبور هستید که در دو نوبت سفارش فروش خود را ثبت نموده و سهام خود را به اصطلاح نقد کنید. البته ممکن است شما بخواهید در دو مرحله سهام خود را بفروش برسانید، برای مثال حدود ۳۰ هزار سهم خود را در قیمت ۱۲۰ تومان و مابقی سهام را در قیمت ۱۵۰ تومان به فروش برسانید که با توجه به محدودیت نوسان قیمتی که در بازار بورس تعریف شده است عملاً بایستی در دو روز متفاوت اقدام به فروش سهام نمایید.
[irp posts=”30678″ name=”نحوه خرید و فروش سهام در بورس به صورت آنلاین”]
کلام آخر
اصلی ترین وظیفه شما به عنوان فردی که می خواهد به صورت فعال در بازار سرمایه خرید و فروش انجام دهد این است که تحلیل بنیادی و تکنیکال و ابزارهای کاربردی پیرامون آن را فرابگیرید تا بتوانید درصد معاملات موفق خود را افزایش بدهید و این موضوع نیازمند گذراندن دوره های آموزشی بورس در زمینه های فوق الذکر است تا به مرور زمان، موفقیت شما در بازار بورس افزایش پیدا کند. آموزش خرید و فروش سهام در بورس از مبتدی ترین آموزش هایی است که شما باید برای معامله در بورس به سراغ آن بروید.
مؤلف: احمد لحیم گرزاده