نام شرکت: گسترش سرمایه گذاری ایران خودرو

نماد: خگستر

موضوع: سرمایه گذاری در اوراق بهادار بورس، فرابورس و خارج از بورس

تمرکز سرمایه گذاری: در صنعت بانکداری و خودروسازی

معرفی شرکت:

خگستر با هدف سرمایه گذاری در شرکت های تولیدکننده قطعات خودرو با هدف فروش و صادرات انواع محصولات خودرو. البته توجه اصلی این شرکت سرمایه گذاری در طرح های گروه صنعتی ایران خودرو می باشد.

آنچه از رویدادهای مالی شرکت باید بدانید:

۱)سهامداران شرکت

۱-۱)ایران خودرو – سهامی عام

۲-۱)بانک پارسیان – سهامی عام

۲)پرتفوی سرمایه گذاری خگستر:

حدود ۶۵ درصد از پرتفوی سرمایه گذاری شرکت؛ بورسی است. بانک پارسیان, صنعتی نیرومحرکه و مهرکام پارس مهم ترین سهام بورسی و سرمایه گذاری سمند, ریخته گری آلومینیوم ایران خودرو و صنایع ریخته گری ایران خودرو مهم ترین شرکت های غیربورسی خگستر می باشند.

۳)حساب های دریافتنی تجاری:

همانطور که از حوزه فعالیت شرکت نیز برداشت می شود عمده حساب های دریافتنی شرکت شامل حساب های دریافتنی تجاری بوده که آن نیز شامل سود سهام مصوب شرکت های زیرمجموعه می باشد.

۴)سرمایه گذاری های کوتاه مدت و بلندمدت:

تمام رویدادها و معاملاتی که در طی ۱۲ ماه به صورت گزارش عملکرد یکماهه توسط شرکت در سایت کدال گزارش می گردد تجمیع شده و به صورت یکجا تحت این سرفصل در صورت مالی های حسابرسی شده ارایه می گردد که می توان اطلاعات کلی را از آن برداشت کرد و مبنای تحلیل برای ما همان گزارش های یکماهه خواهد بود.

۵)پرداختنی های تجاری و غیرتجاری:

این حساب عمدتا شامل سود سهام مصوبی است که خگستر بایستی به شرکت ایران خودرو پرداخت کند و تا حال حاضر پرداخت نکرده است.

۶)درآمد سود حاصل از سرمایه گذاری:

عمده درآمد سود حاصل از سرمایه گذاری خگستر از شرکت های خدمات بیمه ایران خودرو, سرمایه گذاری سمند و شرکت گسترش سیسنم های نوین آرا می باشد.لازم به ذکر است که سودآوری شرکت عمدتا از محل سود خاصل از فروش سهام بوده است( در طی سال های ۹۵ و ۹۶).

۷)سایر اقلام عملیاتی :

عمدتا مربوط به ذخیره کاهش ارزش سرمایه گذاری ها و برگشت آن می باشد.لازم به ذکر است که هر موقع قیمت سهام خریداری شده در تاریخ تهیه صورت مالی کمتر از بهای تمام شده برای شرکت گردد در این صورت شرکت اقدام به ذخیره کاهش ارزش سرمایه گذاری ها می کند و زمانی که این مبلغ برگشت خورد برگشت ذخیره کاهش ارزش را گزارش خواهد کرد که اولین قلم کاهنده سود و دومی افزایش دهنده سود خالص می باشد(توجه کنید که این اقدام به دلیل استانداردها و مفروضات حسابداری می باشد که شرکت را ملزم به ارایه این حساب ها می کند).

۸)سایر اقلام عملیاتی – استثنایی:

در صورتی که شرکت سهامی را که مالکیت بیش از ۸ یا ۱۰ درصد آن را دارد به فروش برساند در این حساب گزارش خواهد کرد.توجه کنید که در حالت فوق معمولا در قیمتی بالاتر از ارزش بازار آن قیمت گذاری و به فروش خواهد رسید و در این حالت سود حاصل از فروش در این حساب گزارش خواهد شد.

۹)عوامل اثرگذار بر رشد قیمت سهام خگستر:

از آنجایی که رشد قیمت سهام شرکت های سرمایه گذاری منوط به وجود فرصت های بالقوه افزایش سود هر سهم شرکت های زیرمجموعه آن می باشد به همین دلیل بایستی پتانسیل های رشد شرکت های زیرمجموعه خگستر را بررسی کرد که در ادامه به طور خلاصه توضیحاتی را ارایه می کنیم:

الف)خدمات بیمه ای ایران خودرو:

این شرکت در امر ارایه خدمات بیمه ای به محصولات خودرویی به ویژه محصولات ایران خودرو مبادرت می ورزد و ازین دریچه همواره سودآوری مناسبی را محقق کرده است.

ب)بانک پارسیان:

همانطور که می دانید بانک پارسیان همچون سایر بانکی ها بر اساس تغییرات روی داده در نظام بانکی با تغییرات گسترده ای همراه شده و به همین دلیل طی چند سال اخیر عملکرد گذشته را ندارد, اما با گذشت چند سال با قدرت بیشتری سودآوری خواهد داشت و زمینه را برای تقسیم DPSهای بزرگتر  فراهم می نماید.

پ)شرکت سیستم های نوین آرا:

این شرکت به سرمایه گذاری در سهام بورسی و غیربورسی فعالیت دارد اما عمده سود محقق شده ناشی از فروش سهام در طی سال می باشد( مطابق یادداشت های توضیحی سال های ۹۵ و ۹۶).

همانطور که گفته شد هر گاه پتانسیل های رشد قیمت در سهام شرکت های زیرمجموعه و به ویژه شرکت های فوق منجر به رشد قیمت سهام خگستر خواهد شد.هرچند هرگاه پتانسیل رشد بانک پارسیان, نیرو محرکه, مهرکام پارس, سرمایه گذاری سمند, ریخته گری آلومینیوم ایران خودرو و صنایع ریخته گری ایران خودرو تقویت شود با رشد شدید قیمت در سهام گسترش سرمایه گذاری ایران خودرو مواجه خواهیم شد.

مولف: احمد لحیم گرزاده