در ابتدا باید این نکته را خاطر نشان کنم که میانگین کم کردن با خرید پلهای بسیار متفاوت است. زیرا میانگین کم کردن زمانی اتفاق میافتد که قیمت سهم در حال افت و حد ضرر شما فعال شده باشد. فعال شدن حد ضرر به این معنا است که تحلیل انجام شده نادرست بوده و قیمت سهم نه تنها رشد نکرده بلکه کاهش هم داشته است. متاسفانه بسیاری از سرمایه گذاران به امید اینکه روزی قیمت سهم دوباره رشد میکند و آنها از زیان خارج میشوند سهمشان را همچنان نگه میدارند. پس میتوان این طور نتیجه گرفت که با فعال شدن حد ضرر باید از سهم بیرون بیایید و در قیمتهای پایینتر – آن هم در صورت داشتن شرایط بنیادی خوب – وارد سهم شوید. در این مقاله به سراغ پاسخ این پرسش میرویم که چه زمانی باید میانگین خریدمان را کم کنیم؟ با خانه سرمایه، همراه باشید.
پرسشهای کلیدی در مورد کم کردن میانگین
در مورد زمان و قیمت مناسب برای کم کردن میانگین باید نکتههای زیر را در نظر گرفت:
۱- ارزش ذاتی سهم چقدر است؟
۲ – حمایت معتبر سهم چه قیمتی است؟
۳ – آیا صنعتی که سهم در آن قرار گرفته، مورد توجه بازار است یا خیر؟
۴ – کف بنیادی سهم کجا است؟
برای فهم بهتر، مطلب را با یک مثال ادامه میدهیم. تصور کنید ما سهمی خریدیم که به نظرمان در گزارش ۱۲ ماهه میتواند تعدیل مثبت بدهد. همچنین، ثبات نرخهای فعلی منجر به تعدیل مثبت در گزارش ۳ ماهه نیز میشود. قیمت فعلی سهم ۲۹۰ تومان است و برای خرید، معقول به نظر میرسد. بعد از گذشت دو هفته از ورود به سهم، قیمت آن به ۲۶۵ تومان افت میکند. حالا سوال این است که آیا باید میانگین را کم کنیم؟
چه زمانی باید میانگین خریدمان را کم کنیم؟
ابتدا باید توجه کنید که اگر کف بنیادی دقیق و مطمئنی برای سهم ندارید نیمی از خرید را انجام دهید و الباقی را برای میانگینگیری احتمالی نگهداری کنید. اگر قیمت بالا رفت که سود کردید. اما اگر افت کرد، هم استرس کمتری دارید و هم امکان میانگینگیری وجود دارد. میانگینگیری حتما باید با در نظر گرفتن نسبت قیمت به درآمد و همچنین کف بنیادی سهم انجام شود. با فرض خرید در ۲۹۰ و اینکه کف بنیادی سهم ۲۲۰ تومان است، خرید در ۲۶۵ تومان کار درستی نیست. چون اگر قیمت ۲ روز مثبت باشد به محدوده خرید شما برمیگردد، اما اگر بخواهد تا کف بنیادی حرکت کند خرید در ۲۶۵ تومان زیان دیگری به شما وارد خواهد کرد.
فرض کنیم این سهم در یک گروه با نسبت قیمت به درآمد ۴٫۵ قرار گرفته و ۶۰ تومان هم سود دارد. بنابراین، نسبت ۴ یعنی قیمت ۲۴۰ تومان از جهتی به کف بنیادی ۲۲۰ نزدیک است و از نسبت قیمت به درآمد گروه هم کمتر است. در نتیجه، خرید در ۲۴۰ به این دو دلیل توجیه خواهد داشت. اما خرید در ۲۶۵ به دلیل دور بودن از کف بنیادی و برابری با نسبت قیمت به درآمد گروه، منطقی نخواهد بود.
نتیجه بحث بالا این است که پس از تعیین مولفههای درست برای خرید سهم و طی کردن دقیق فرآیند انتخاب، بررسی و تصمیمگیری در مورد سهم، اگر قیمت از کف بنیادی دور است نیمی از خرید را انجام دهید. بعد اگر افت کرد، در جایی که سهم، نسبت قیمت به درآمد کمتری از گروه داشت و به کف بنیادی نزدیک شده بود، میانگین بگیرید. اما اگر قیمت به کف بنیادی نزدیک است میتوانید کل خرید را هم انجام دهید.
امیدوارم به طور کامل با فرایند میانگین کم کردن اشنا شده باشید. در شرایط امروز بازار سرمایه، بسیاری از سهمها نزدیک به ارزش ذاتی و کف بنیادی خود معامله میشوند و دارای p/eهای معقولی هستند. بنابراین با بررسی سهم مورد نظر خودتان از نظر بنیادی و تکنیکالی میتوانید با دید میان مدت، میانگین خریدتان را کم کنید. همیشه به یاد داشته باشید که معامله گر خوب، معامله گری با نظم و انضباط است.
به این مقاله امتیاز دهید
میانگین امتیازات: ۳.۷ / ۵. تعداد امتیاز: ۵۷
اولین نفری باشید که به این مقاله امتیاز میدهید
ترتیبی که برای خواندن مقالات" ترفندهای معامله گری "به شما پیشنهاد میکنیم:
- راهنمای جامع معاملات روزانه برای معامله گران مبتدی
- معامله گری در بورس را از کروکودیل ها بیاموزید
- آموزش نکات کلیدی معاملات آنلاین در بورس سهام ایران
- نوسان گیری در بورس چیست؟
- ترید یا معامله چیست و تریدر کیست؟
- چه زمانی باید میانگین خریدمان را کم کنیم؟
- استراتژی مهم خرید و فروش پله ای در بازار بورس
- معامله گری به سبک تک تیراندازها
- برتری معاملاتی چیست | چگونه در معاملات خود موفق شویم؟
- بازیگر بورس کیست و چه نقشی در بازار دارد؟
- سفته بازی چیست و به چه کسی سفته باز می گویند؟
- سیو سود چیست؟
35 پاسخ
سلام من سهمی رو خریدم و الان ۵۵ درصد تو ضررم با اینکه پایانی مثبت پنج میزنه ولی فردای اونروز از ضرر من در حد دو درصد کم میشه دلیلش میشه توضیح بدین؟بخاطر ضرر مرکب هست؟
باسلام دوست عزیز
احتمال تکمیل نشدن حجم مبنا وجود دارد
سلام من تعداد۱۲۰۰۰حکشتیح دارم من قبل ریزش ۵۶۰۰خریدم اما الان ۳۸۰۰ تومن هستش
قیمت حکشتی الان ۲۶۰۰تومن هستش
لطفا کمکم کنید ایا امکان داره ک ه شرکت با این اختلاف قیمتی که حکشتیح قیمت بالاتری نسبت به حکشتی دارد باز بشود؟یا صبرمیکنن که قیمت حکشتی به ۴۰۰۰تومن برسد
با سلام دوست عزیز
تبدیل حق تقدم به سهم عادی فرآیند چند ماهه ای را دارد. بعد از اتمام این فرآیند حق تقدم به سهام عادی تبدیل می شود و قیمت آن در محدوده قیمتی سهام عادی خواهد بود
سلام من تعداد۱۲۰۰۰حکشتیح دارم من قبل ریزش ۵۶۰۰خریدم اما الان ۳۸۰۰ تومن هستش
قیمت حکشتی الان ۲۶۰۰تومن هستش
لطفا کمکم کنید ایا امکان داره ک ه شرکت با این اختلاف قیمتی که حکشتیح قیمت بالاتری نسبت به حکشتی دارد باز بشود؟یا صبرمیکنن که قیمت حکشتی به ۴۰۰۰تومن برسد
با سلام دوست عزیز
تبدیل حق تقدم به سهم عادی فرآیند چند ماهه ای را دارد. بعد از اتمام این فرآیند حق تقدم به سهام عادی تبدیل می شود و قیمت آن در محدوده قیمتی سهام عادی خواهد بود