ثانیه
دقیقه
ساعت
روز
پرسودترین کانال سیگنال VIP جفت‌ارزها رایگان شد!

نحوه میانگین کم کردن در بورس

در ابتدا باید این نکته را خاطر نشان کنم که میانگین کم کردن با خرید پله‌ای بسیار متفاوت است. زیرا میانگین کم کردن زمانی اتفاق می‌افتد که قیمت سهم در حال افت و حد ضرر شما فعال شده باشد. فعال شدن حد ضرر به این معنا است که تحلیل انجام شده نادرست بوده و قیمت سهم نه تنها رشد نکرده بلکه کاهش هم داشته است. متاسفانه بسیاری از سرمایه گذاران به امید اینکه روزی قیمت سهم دوباره رشد می‌کند و آنها از زیان خارج می‌شوند سهم‌شان را همچنان نگه می‌دارند. پس می‌توان این طور نتیجه گرفت که با فعال شدن حد ضرر باید از سهم بیرون بیایید و در قیمت‌های پایین‌تر – آن هم در صورت داشتن شرایط بنیادی خوب – وارد سهم شوید. در این مقاله به سراغ پاسخ این پرسش می‌رویم که چه زمانی باید میانگین خریدمان را کم کنیم؟ با خانه سرمایه، همراه باشید.

میانگین کم کردن در بورس چیست؟

معامله‌گران حرفه‌ای بازار قبل از ثبت سفارش خرید، ابتدا سهام موردنظر را بر اساس تجزیه و تحلیل بنیادی مورد بررسی قرار می‌دهند. در صورتیکه این سهم از نظر ارزش ذاتی ارزشمند باشد، خرید خود را نهایی می‌کنند. اما در برخی مواقع به دلایل مختلفی همچون شرایط بازار و اخبار سیاسی و اقتصادی کشور، سهام مذکور با وجود ارزشمند بودن دچار افت قیمت شده و روند نزولی پیدا می‌کند.

در این شرایط برخی معامله‌گران از استراتژی میانگین کم کردن در بورس (Averaging Down) استفاده کرده و با وجود کاهش قیمت به خرید سهام ادامه می‌دهند، که در نتیجه آن، متوسط قیمت خرید هر سهم نیز کاهش پیدا می‌کند. با وجود اینکه ممکن است در این شرایط معامله‌گر متحمل ضرر و زیان شود، اما از طرف دیگر، هم‌زمان با شروع مجدد روند صعودی بازار، سهام این گروه از معامله‌گران زودتر از سایرین وارد سود خواهد شد. به این ترتیب، به این روش معامله، میانگین کم کردن در بورس گفته می‌شود.

روش میانگین کم کردن در بورس

استراتژی میانگین کم کردن در بورس به شما کمک می‌کند تا در فاز نزولی بازار، سهمی را که از نظر بنیادی ارزشمند است را با قیمت پایین خریداری کنید تا با خروج بازار از فاز اصلاحی، سود کسب کنید. معامله‌گران حرفه‌ای در هنگام بکارگیری استراتژی میانگین کم کردن در بورس، از فرمول‌ها و روش‌های مختلفی استفاده می‌کنند. یکی از روش‌های محبوب میانگین کم کردن در بورس روش مارتینگل است.

مارتینگل به عنوان یک روش میانگین کم کردن در بورس، در ابتدا توسط یک فرد آمریکایی معرفی شد. در روش مارتینگل، ابتدا سرمایه‌ای را که در برای خرید یک سهم کنار گذاشته‌اید را به بخش‌های نامساوی که توان عدد 2 هستند تقسیم کنید. سپس هم‌زمان با نزولی شدن روند قیمت سهم مدنظر، بر اساس این ضرایب، در قیمت‌های مختلف، اقدام به خرید سهم کنید. برای درک بهتر این روش به مثال زیر توجه کنید.

سناریویی را در نظر بگیرید که در آن شما یک عدد سهم را با قیمت 100 تومان خریداری می‌کنید. اما هم‌زمان با شروع روند نزولی بازار سهم خریداری شده دچار 5 درصد افت قیمت شده و ارزش آن به 95 تومان می‌رسد. بر اساس این فرمول میانگین‌گیری در بورس، در این شرایط اگر سهام خریداری شده از نظر ارزش ذاتی ارزشمند باشد، می‌توانید به‌جای توقف خرید سهم جدید، دو برابر مقدار اولیه خرید انجام دهید. در نتیجه از آنجاییکه در مرحله اول یک سهم خرید کرده‌اید، اکنون باید دو برابر آن یعنی دو سهم دیگر خریداری کنید. به این ترتیب با بگارگیری این استراتژی، می‌توانید میانگین قیمت سهم‌های خریداری شده را کاهش دهید.

چه زمانی از اقدام به میانگین کم کردن در بورس می‌کنیم؟

استراتژی میانگین کم کردن در بورس همان اندازه گه می‌تواند در آینده باعث کسب سود معامله‌گر شود، ممکن است در شرایطی باعث ضرر بیشتر وی شود. در واقع در وهله اول باید سهم مدنظر از نظر ارزش ذاتی و معیارهای تجزیه و تحلیل بنیادی مورد بررسی قرار دهید. چراکه ممکن است بازار در یک بازه زمانی کوتاه در مورد ارزش یک سهم دچار اشتباه شده و قیمت روند نزولی پیدا کند. اگر این سهم از نظر فنی ارزشمند باشد پس از مدتی روند معکوس شده و مجدداً قیمت به جایگاه اصلی خود بازمی‌گردد.

در نتیجه بکار گیری روش میانگین کم کردن در بورس، تنها برای سهم‌هایی که بر اساس تجزیه و تجلیل فنی و بنیادی آنها را خریداری کرده باشید مجاز است. چراکه این گروه از سهم‌ها به طور ذاتی ارزشمند بوده و به احتمال زیاد در آینده نزدیک مجدد رشد خواهند کرد. در غیر این صورت، اگر بدون توجه به تحلیل بنیادی سهمی را خریداری کرده و در زمان افت قیمت این سهم، از استراتژی کم کردن میانگین استفاده کنید؛ نه‌تنها در آینده سودی به دست نمی‌آید؛ بلکه متحمل ضرر و زیان سنگین‌تری نیز خواهید شد.

چه زمانی باید میانگین خریدمان را کم کنیم؟

در مورد زمان و قیمت مناسب برای کم کردن میانگین باید نکته‌های زیر را در نظر گرفت:

۱- ارزش ذاتی سهم چقدر است؟

۲ – حمایت معتبر سهم چه قیمتی است؟

۳ – آیا صنعتی که سهم در آن قرار گرفته، مورد توجه بازار است یا خیر؟

۴ – کف بنیادی سهم کجا است؟

برای فهم بهتر، مطلب را با یک مثال ادامه می‌دهیم. تصور کنید ما سهمی خریدیم که به نظرمان در گزارش ۱۲ ماهه می‌تواند تعدیل مثبت بدهد. همچنین، ثبات نرخ‌های فعلی منجر به تعدیل مثبت در گزارش ۳ ماهه نیز می‌شود. قیمت فعلی سهم ۲۹۰ تومان است و برای خرید، معقول به نظر می‌رسد. بعد از گذشت دو هفته از ورود به سهم، قیمت آن به ۲۶۵ تومان افت می‌کند. حالا سوال این است که آیا باید میانگین را کم کنیم؟

باید توجه کنید که اگر کف بنیادی دقیق و مطمئنی برای سهم ندارید نیمی از خرید را انجام دهید و الباقی را برای میانگین‌گیری احتمالی نگهداری کنید. اگر قیمت بالا رفت که سود کردید. اما اگر افت کرد، هم استرس کمتری دارید و هم امکان میانگین‌گیری وجود دارد. میانگین‌گیری حتما باید با در نظر گرفتن نسبت قیمت به درآمد و همچنین کف بنیادی سهم انجام شود. با فرض خرید در ۲۹۰ و اینکه کف بنیادی سهم ۲۲۰ تومان است، خرید در ۲۶۵ تومان کار درستی نیست. چون اگر قیمت ۲ روز مثبت باشد به محدوده خرید شما برمی‌گردد، اما اگر بخواهد تا کف بنیادی حرکت کند خرید در ۲۶۵ تومان زیان دیگری به شما وارد خواهد کرد.

فرض کنیم این سهم در یک گروه با نسبت قیمت به درآمد ۴٫۵ قرار گرفته و ۶۰ تومان هم سود دارد. بنابراین، نسبت ۴ یعنی قیمت ۲۴۰ تومان از جهتی به کف بنیادی ۲۲۰ نزدیک است و از نسبت قیمت به درآمد گروه هم کمتر است. در نتیجه، خرید در ۲۴۰ به این دو دلیل توجیه خواهد داشت. اما خرید در ۲۶۵ به دلیل دور بودن از کف بنیادی و برابری با نسبت قیمت به درآمد گروه، منطقی نخواهد بود.

نتیجه بحث بالا این است که پس از تعیین مولفه‌های درست برای خرید سهم و طی کردن دقیق فرآیند انتخاب، بررسی و تصمیم‌گیری در مورد سهم‌، اگر قیمت از کف بنیادی دور است نیمی از خرید را انجام دهید. بعد اگر افت کرد، در جایی که سهم، نسبت قیمت به درآمد کمتری از گروه داشت و به کف بنیادی نزدیک شده بود، میانگین بگیرید. اما اگر قیمت به کف بنیادی نزدیک است می‌توانید کل خرید را هم انجام دهید.

امیدوارم به طور کامل با فرایند میانگین کم کردن اشنا شده باشید. در شرایط امروز بازار سرمایه، بسیاری از سهم‌ها نزدیک به ارزش ذاتی و کف بنیادی خود معامله می‌شوند و دارای p/eهای معقولی هستند. بنابراین با بررسی سهم مورد نظر خودتان از نظر بنیادی و تکنیکالی می‌توانید با دید میان مدت، میانگین خریدتان را کم کنید. همیشه به یاد داشته باشید که معامله گر خوب، معامله گری با نظم و انضباط است.

مقایسه میانگین کم کردن با خرید پله‌ای

در نگاه اول دو روش میانگین کم ‌کردن و خرید پله‌ای با یکدیگر شباهت بسیار بالایی دارند، اما این دو روش در زمان خرید با یکدیگر تفاوت اساسی پیدا می‌کنند. در واقع خرید پله‌ای که به عنوان خرید مرحله به مرحله نیز شناخته می‌شود، روشی است که معامله‌گر از آن به منظور جبران ضرر استفاده می‌کند. در واقع در این روش بخشی از سرمایه را برای خرید سهم در یک روز استفاده شده و مابقی سرمایه برای مقاطع زمانی بعدی  کنار گذاشته شود.

از آنجاییکه ممکن است در فاصله زمانی خرید اول و دوم، سهام مدنظر دچار رشد یا افت قیمت شود؛ خرید پله‌ای  در هر دو روند صعودی و نزولی قیمت سهام انجام می‌شود. از خرید پله‌ای به عنوان روشی برای جبران ضرر استفاده می‌شود. توجه داشته باشید که جبران ضرر با کاهش ریسک متفاوت بوده و در صورت به‌کارگیری اشتباه استراتژی خرید پله‌ای، ریسک سرمایه‌گذاری شما افزایش پیدا خواهد کرد.

اما در مقابل همان‌طور که اشاره شد روش میانگین کم کردن در بورس تنها برای سهم‌های ارزشمند کاربرد دارد. در نتیجه معامله‌گر از ارزشمند بودن سهام خود اطمینان دارد؛ بنابراین با خرید سهم در زمان افت قیمت می‌تواند تعداد سهم‌های خود را افزایش و میانگین قیمت سهام خود را کاهش داده و به دنبال آن نسبت به رشد مجدد قیمت‌ها و کسب سود در آینده نزدیک اطمینان داشته باشد.

نکات کلیدی در به‌کارگیری روش میانگین کم کردن در بورس

روش میانگین کم کردن در بورس نیز درست مانند سایر استراتژی‌های مالی و سرمایه‌گذاری باید در شرایط درست استفاده شود، چراکه در غیر این صورت نه‌تنها کارایی ندارد؛ بلکه ممکن است باعث افزایش ضرر و زیان نیز می‌شود. قبل از به‌کارگیری روش میانگین کم کردن در بورس شرایط زیر را در نظر داشته باشید.

  • سهام مدنظر از نظر فنی و بنیادی ارزشمند باشد.
  • سهام مدنظر در آینده پتانسیل رشد داشته باشد.
  • بر اساس تجزیه و تحلیل تکنیکال، نقاط حمایتی سهام مدنظر را بررسی کنید.
  • قبل از به‌کارگیری این روش، از نقاط حمایتی و ارزش سهام مطمئن شوید.
  • تنها در روند تعادلی بازار به کم کردن میانگین اقدام کنید.
  • میانگین کم کردن قیمت خرید سهام مدنظر را تنها در سه مرحله انجام دهید.

 

به این مقاله امتیاز دهید
(۲۱۸ رای) ۴.۵
۱۲۳۴۵
ترتیبی که برای خواندن مقالات ترفندهای معامله گری به شما پیشنهاد میکنیم:

35 نظر ثبت شده
آهو
آهو
1037 روز قبل
سلام من سهمی رو خریدم و الان ۵۵ درصد تو ضررم با اینکه پایانی مثبت پنج میزنه ولی فردای اونروز از ضرر من در حد دو درصد کم میشه دلیلش میشه توضیح بدین؟بخاطر ضرر مرکب هست؟
خانه سرمایه
خانه سرمایه
969 روز قبل
باسلام دوست عزيز احتمال تكميل نشدن حجم مبنا وجود دارد
مارال
مارال
1045 روز قبل
سلام من تعداد۱۲۰۰۰حکشتیح دارم من قبل ریزش ۵۶۰۰خریدم اما الان ۳۸۰۰ تومن هستش قیمت حکشتی الان ۲۶۰۰تومن هستش لطفا کمکم کنید ایا امکان داره ک ه شرکت با این اختلاف قیمتی که حکشتیح قیمت بالاتری نسبت به حکشتی دارد باز بشود؟یا صبرمیکنن که قیمت حکشتی به ۴۰۰۰تومن برسد
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1042 روز قبل
با سلام دوست عزیز تبدیل حق تقدم به سهم عادی فرآیند چند ماهه ای را دارد. بعد از اتمام این فرآیند حق تقدم به سهام عادی تبدیل می شود و قیمت آن در محدوده قیمتی سهام عادی خواهد بود
مارال
مارال
1045 روز قبل
سلام من تعداد۱۲۰۰۰حکشتیح دارم من قبل ریزش ۵۶۰۰خریدم اما الان ۳۸۰۰ تومن هستش قیمت حکشتی الان ۲۶۰۰تومن هستش لطفا کمکم کنید ایا امکان داره ک ه شرکت با این اختلاف قیمتی که حکشتیح قیمت بالاتری نسبت به حکشتی دارد باز بشود؟یا صبرمیکنن که قیمت حکشتی به ۴۰۰۰تومن برسد
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1042 روز قبل
با سلام دوست عزیز تبدیل حق تقدم به سهم عادی فرآیند چند ماهه ای را دارد. بعد از اتمام این فرآیند حق تقدم به سهام عادی تبدیل می شود و قیمت آن در محدوده قیمتی سهام عادی خواهد بود
جواد
جواد
1068 روز قبل
سلام میشه کمکم کنیدمیخام میانگین کم کنم پول ندارم اندازه کافی اگه بخام مثلا ۳۰میلیون سهام گرفتم رو قیمت ۲۵۰۰ الان سهام ۱۱۰۰هست اگه ۳۰میلیون دیگه اضافه کنم بخام قیمت سربه سرمو پایبن بیارم همون روز بخام اندازه پولی که میانگین کم کردم بفروشم بجز ضرر کارگذاری ضرر دیگه ای میکنم یانه
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1068 روز قبل
باسلام دوست عزیز با استفاده از فرمول زیر امکان محاسبه درصدی سودی که برای سربه سر شدن نیاز دارید قابل محاسبه است [(B – A) ÷ A] × ۱۰۰ = n A = عدد فعلی B = عدد قبلی n = درصد کسب سود برای جبران ضرر
احسان
احسان
1088 روز قبل
خسته نباشید، من تعداد۱۵۲۲۷۶ ومللح دارم، باقیمت ۹۴۵۸ریال وقتی تبدیل به سهم اصلی بشود میانگین قیمت سهم اصلی هم کم خواهد شد؟ تعداد ۴۲۰۰۵۶سهم اصلی به قیمت سربه سر۱۶۴۲۴دارم
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1080 روز قبل
باسلام دوست عزیز بله به قمیت روز تعدیل خواهد شد
احسان
احسان
1088 روز قبل
سلام خسته نباشید خدا قوت، من۴۲۰۰۵۶عدد سهم وملل با قیمت سربه سر۱۶۴۲۴دارم و تعداد۱۵۲۲۷۶ ومللح با قیمت سر به سر۹۴۵۶ریال هم دارم، سوال، اگر ومللح تبدیل به سهم اصلی بشود میانگین سهم اصلی هم کم خواهد؟
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1080 روز قبل
باسلام دوست عزیز به قمیت روز تعدیل خواهد شد
امیر
امیر
1092 روز قبل
سلام خسته نباشین. ببخشین بنده ۱۰۸۹۰تعدادسهم به قیمت وپویا۱۵۹۱۷خریدم الان ۲۸%توضرر هستم چقدربخرم سربه سرمیشم الان قیمت۱۱۳۵۴ریالهست ممنون جواب بدین
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1063 روز قبل
باسلام دوست عزیز اگر شما سهام یک شرکت را به صورت پلکانی در قیمت های مختلف خریده باشید، و قیمت در این مدت کاهش هم داشته، حالا می خواهید ببینید حداقل به چه قیمتی باید بفروشید که ضرر نکنید. برای پیدا کردن این عدد که به آن قیمت سر به سر می گویند شما باید میانگین وزنی خرید های انجام شده تان را حساب کنید. مثلا اگر ۱۰۰ سهام با قیمت ۲۰۰ تومان و ۵۰ سهام با قیمت ۱۶۰ تومان خریده اید، میانگین وزنی خرید شما می شود: (۱۰۰*۲۰۰+۵۰*۱۶۰)/۱۵۰=۱۸۶٫۶۶ بنابراین شما باید حداقل این سهام ها را به قیمت ۱۸۶٫۶۶ تومان بفروشید تا در این معامله ضرر نکنید. حواستان باشد کارمزد معاملات سهام را نیز به این عدد اضافه کنید. حالا برای اینکه بدانید چه تعداد از سهم را با قیمت مشخص بخرید کافی است یک فرمول ساده در اکسل برای آن در نظر بگیرید
عابد مریخ
عابد مریخ
1101 روز قبل
سلام من یک سهم را در قیمت ۴۷۰۰ریال خرید کردم افت قیمت باعث شد برای کم کردن میانگین دو برابر سهام را در قیمت ۴۳۳۰ بخرم اما میانگین محاسبه شده توسط کارگزاری فارابی ۴۷۱۳ریال بوده برای خودم جای سوال است که چطوری حساب کرده لطفا راهنمایی کنید
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1063 روز قبل
باسلام دوست عزیز احتمال اشکال سیستمی وجود دارد با کارگزاری تماس بگیرید
Mehraveh
Mehraveh
1118 روز قبل
با سلام، چگونه می توانیم میزان میانگین کم کردن برای سر به سر شدن و خروج از سهمی را بسته با میزان ضررمان تعیین کنیم؟ به عنوان مثال برای سر به سر شدن در ۳۰٪، ۳۵٪، ۴۰٪ ضرر چه میزان خرید لازم است؟ آیا فرمولی برای تعیین میزان خرید بر مبنای میزان ضرر وجود دارد؟ با تشکر
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1073 روز قبل
باسلام دوست عزیز [(B – A) ÷ A] × ۱۰۰ = n A = عدد فعلی B = عدد قبلی n = درصد کسب سود برای جبران ضرر
مهراوه
مهراوه
1118 روز قبل
با سلام، ممکن است بفرمایید (به فرض داشتن نقدینگی به اندازه کافی)، برای درصدهای مختلفی از ضرر، به عنوان مثال ۲۵، ۳۰، ۳۵، ۴۰ درصد، چه میزان خرید به منظور کم کردن از حد ضرر و فروش لازم است؟ به عبارت ساده تر اگر بخواهیم از سهمی که می دانیم بنیاد خوبی ندارد خارج شویم، بسته به میزان ضرری که کرده ایم چگونه مبلغ خریدمان برای میانگین کم کردنمان را مشخص کنیم؟ آیا فرمولی وجود دارد که بتوانیم بسته به درصد ضررمان تشخیص بدهیم چقدر خرید کنیم و بعد از سهم خارج شویم؟ با تشکر
خانه سرمایه
خانه سرمایه
1073 روز قبل
باسلام دوست عزیز [(B – A) ÷ A] × ۱۰۰ = n A = عدد فعلی B = عدد قبلی n = درصد کسب سود برای جبران ضرر