NFTها توکن هستند، پس بهتر است پیش از صحبت راجع به NFT بدانیم توکن چیست و به یکی از مواردی که کوین را از توکن متمایز می کند اشاره کنیم. کوین ها قابل تولید نیستند، به عنوان مثال کسی بیت کوین را تولید نمی کند، بلکه ماینرها با حل یک سری مسائل پیچیده به استخراج بیت کوین می پردازند. اما ساخت توکن امکان پذیر است و به عنوان مثال توکن تتر که یک توکن شناخته شده است قابلیت ساخته شدن را دارد.

حالا به سراغ NFT که یک توکن است برویم. درواقع NFT مخفف عبارت Non-Fungible Token به معنای توکن غیرمثلی (غیر قابل تعویض) است. در ادامه مفهوم غیر قابل تعویض بودن را برای شما شرح می دهیم.

NFT چیست ؟

NFT کوتاه شده عبارت non-fungible token، و به معنای توکن غیرقابل تعویض است. NFTها نوعی دارایی دیجیتالی هستند که توکن سازی آنها نیز از طریق فناوری بلاک چین انجام شده و توسط کدهای منحصر به فردی شناسایی می شوند. با وجود اینکه این مفهوم از سال 2014 به بازار کریپتوکارنسی معرفی شده؛ اما در یکی دو سال اخیر توجهات زیادی را به خود معطوف کرده است.

در دنیای NFTها، هر دارایی NFT نماینده و نشان دهنده یک نوع دارایی ارزشمند در دنیای واقعی است. این دارایی ها می توانند در گروه های کاملاً متفاوت همچون اشیا باارزش، هنر، قطعه موسیقی یا حتی آیتم های درون بازی های ویدئویی و بسیاری موارد دیگر قرار داشته باشند.

NFT رایگان (فری مینت) چیست؟

فری مینت (Free Mint) نوعی از دارایی NFT است که انتشار و توزیع آن به صورت رایگان قابل انجام است. در واقع به جز هزینه های گاز مورد نیاز جهت ضرب یک توکن NFT، دیگر نیازی به پرداخت هیچ هزینه اضافی نخواهد بود. توکن های NFT که بر اساس این روش ضرب می شوند، بیش از آنکه بر درآمدهای اولیه فروش توجه داشته باشد، بر حق امتیاز ثانویه متمرکز هستند.

غیر قابل معاوضه به چه معناست؟

برخلاف ارزهای دیجیتال معروف همچون بیت کوین و اتریوم ، دارایی های NFT از نظر ارزش با یکدیگر یکسان نیستند. این موضوع سبب شده تا به اصطلاح NFTها با یکدیگر قابل تعویض و مبادله نباشند. برای درک بهتر این موضوع بهتر است به مثال زیر توجه کنید.

سیستم پولی کشورها را در نظر بگیرد؛ در این سیستم پولی سنتی اسکناس هایی که ارزش یکسان دارند با یکدیگر قابل تعویض هستند. یک اسکناس 10 هزار تومانی با یک اسکناس 10 هزار تومانی دیگر ارزش یکسانی دارد، همچنین این اسکناس 10 هزار تومانی از نظر ارزش با 2 اسکناس 5 هزار تومانی 10 اسکناس هزار تومانی و 5 اسکناس 2 هزار تومانی برابر بوده و با یکدیگر قابل تعویض هستند.

همچنین در سیستم ارزهای دیجیتال نیز یک بیت کوین با یک بیت کوین دیگر از نظر ارزش کاملاً یکسان بوده و به جای یکدیگر قابل استفاده خواهند بود. اما از آنجاییکه هر کدام از توکن های NFT نماینده اقلام ارزشمند متفاوت و باارزش متغیر هستند، امکان معاوضه آنها با یکدیگر وجود ندارد.

توکن غیرمثلی یا NFT چیست؟

تا اینجا با مفهوم توکن، و همچنین قابلیت غیر قابل تعویض بودن آشنا شدید، حالا وقت آن رسیده است که بدانیم توکن های NFT چه هستند. توکن های غیر قابل تعویض NFT روی بلاک چین اتریوم ساخته و جا به جا می شوند. اینکه صاحب یک توکن NFT چه کسی است در بلاک چین ثبت می شود و تمام سیستم هایی که به بلاک چین متصل هستند به اطلاعات آن توکن دسترسی دارند و کسی امکان ایجاد تغییر در اطلاعات ثبت شده را ندارد.

پس تا اینجا متوجه شدیم که NFTها منحصر به فرد هستند و به دلیل استفاده از بلاک چین امنیت لازم برای آن ها فراهم شده است.

اما اگر بخواهیم NFT را به زبان خیلی ساده معرفی کنیم باید با ارائه یک مثال، ماهیت این توکن را توضیح دهیم.

اکثر ما ایرانی ها با گل خداداد عزیزی که منجر به صعود تیم ملی به جام جهانی 1998 شد خاطره داریم و دیدن این صحنه هنوز هم برای ما یادآور خاطرات شیرین آن روزها است. حالا ربط این موضوع به مبحث NFT چیست؟

آقای خداداد عزیزی به عنوان کسی که این گل را زده است می تواند یک ویدئو از گل زدن خود را به یک توکن NFT تبدیل کرده و به فروش برساند. حق مالکیت برای خداداد عزیزی حفظ می شود و اگر افرادی قصد خرید این توکن را داشته باشند می توانند قیمت خرید خود را پیشنهاد داده و در واقع در این مناقصه شرکت کنند.

با خرید این توکن حق مالکیت آن صحنه به خریدار اعطا خواهد شد و آقای خداداد عزیزی به عنوان صاحب اصلی اثر هر بار که این توکن خرید و فروش شود درصدی از مبلغ را دریافت خواهد کرد.

افراد زیادی در سراسر دنیا می توانند این تکه ویدئو را دانلود کرده و داشته باشند، ولی فرق آن با حالتی که شما توکن را خریداری کنید این است که در صورت خرید توکن شما به عنوان صاحب اثر شناخته خواهید شد نه صرفا شخصی که یک ویدئو را در گالری خود نگه داشته است.

همین مثال را می شود راجع به موسیقی بیان کرد. اگر یک آهنگ ساز یک قطعه موسیقی بسازد، می تواند با تبدیل آن قطعه موسیقی به توکن NFT برای خود درآمدی داشته باشد و شخصی که توکن را خریداری کند حق مالکیت آن قطعه موسیقی را دارد.

پس اگر در آینده آن قطعه موسیقی به هر دلیلی خیلی مطرح شود و قرار باشد که از آن قطعه در آثاری استفاده شود، شخصی که توکن آن قطعه موسیقی را خریداری کرده بود، به عنوان شخصی که مالکیت آن را دارد، باید اجازه ی این کار را بدهد.

یک نمونه ی واقعی، فروش کاور آلبوم هیچ کس، رپر شناخته شده با نام “جنگل آسفالت” بود که هیچ کس به قیمت 190 اتریوم به فروش رساند.

 

نحوه کارکرد NFT به چه شکل است؟

دارایی های دیجیتالی NFT، بر روی بلاک چین به ویژه بلاک چین اتریوم اجرا شده اند؛ بلاک چین مانند یک دفتر کل عمومی توزیع شده، تراکنش های انجام شده را در خود ثبت می کند. در سیستم NFT از یک پایگاه داده منحصر به فرد استفاده شده و هر توکن نیز دارای یک کد مختص به خودش است. وجود این کد و پایگاه داده منحصر به فرد سبب شده تا فرایند تأیید مالکیت NFT معامله شده و انتقال آن به راحتی انجام شود.

NFTها دارایی های دیجیتالی منحصر به فردی هستند که اطلاعات ارزشمندی را در خود ذخیره و نگهداری می کنند. از آنجاییکه این نوع دارایی دیجیتالی ارزشی را در خود نگهداری می کند، با گذر زمان، بر اساس میزان عرضه و تقاضا و با توجه به وضعیت بازار، می تواند دچار نوسان شده و ارزش متفاوتی پیدا کند.

همانطور که پیش از این نیز اشاره شد، دارایی های NFT نماینده اقلام ارزشمند دنیای واقعی همچون آثار هنری، املاک و مستغلات و… هستند. توکنیزه کردن دارایی های ملموس دنیای واقعی سبب شده تا از نظر برخی معامله گران بازار، خرید و فروش NFTها نسبت به سایر دارایی های دیجیتالی کارآمدتر بوده و احتمال تقلب در آن کمتر شود.

تفاوت توکن قابل معاوضه و غیر قابل معاوضه چیست؟

توکن های غیرقابل معاوضه (NFT) نوعی دارایی دیجیتال هستند که در طراجی و اجرای آنها نیز مانند توکن های قابل معاوضه از فناوری بلاک چین و برنامه نویسی یکسان استفاده شده است. اما تفاوتی که میان این دو نوع دارایی دیجیتالی وجود دارد این است که توکن های غیرقابل معاوضه برخلاف توکن های قابل معاوضه یکتا و کاملاً منحصر به فرد هستند.

تفاوت NFT با ارزهای دیجیتال

همچون ارزهای دیجیتال، توکن های NFT نیز یک دارایی دیجیتال به حساب می آیند، اما NFTها تفاوت هایی با ارزهای دیجیتال دارند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.

قابل تقسیم نیستند

توکن های NFT بر خلاف ارزهای دیجیتال قابل تقسیم نیستند، یعنی اینکه شما امکان خرید بخشی از یک توکن NFT را ندارید، یا همه ی آن یا هیچ.

ولی در ارزهای دیجیتال می توانید به اندازه ی سرمایه ی خود، نیم و یا حتی بخش کمتری از اتریوم یا ارزهای دیگر را خریداری کنید.

نظیر ندارند

مجسمه سازی را در نظر بگیرید که تصمیم گرفته است اولین مجسمه ای که ساخته است را به توکن تبدیل کرده و به فروش برساند. فقط اولین مجسمه ی آن مجسمه ساز با ویژگی های خاصی که دارد به عنوان اولین مجسمه ی آن هنرمند وجود دارد که در صورت تبدیل شدن آن مجسمه ی خاص به توکن NFT ، آن توکن که معرف مجسمه بوده است نیز منحصر به فرد خواهد بود.

البته گاهی افرادی تصمیم می گیرند که 20 توکن از اثر هنری خود تولید کنند، در این صورت با وجود محدودیت تعداد توکن ها بیش از یک توکن است. مثلا ساخت 20 توکن از یک قطعه موسیقی.

غیر قابل تعویض هستند

توضیحاتی راجع به غیر قابل تعویض بودن توکن های NFT پیش از این ارائه شد.

نحوه خرید NFT به چه شکل است؟

خرید و خروش دارایی های NFT نیز مانند سایر دارایی های دیجیتالی از طریق یک پلتفرم مشخص انجام می شود. در حال حاضر اکثر معامله گران از بازارهای آنلاین NFT، از جمله OpenSea، Rarible و SuperRare استفاده می کنید. از آنجاییکه بسیاری از دارایی های NFT تنها از طریق اتریوم قابل خرید هستند، لازم است قبل از هر چیزی مقداری اتریوم در کیف پول دیجیتالی خود نگهداری کنید.

چطور NFT معامله کنم؟

مانند سایر ارزهای دیجیتال جهت خرید و فروش دارایی های NFT نیز باید از طریق یک پلتفرم تخصصی اقدام کرد؛ بنابراین در مرحله اول لازم است پلتفرم معاملاتی مدنظر خود را انتخاب کنید. به عنوان مثال می توانید از بازارهای آنلاین مانند OpenSea، Rarible یا پلتفرم های معاملاتی مستقیم مانند Shopify استفاده کنید.  معمولاً انتخاب از میان این دو، به نوع NFT و کارمزدهای مربوط به معامله دارایی رمزنگاری بستگی دارد.

پس از انتخاب پلتفرم معاملاتی، لازم است کیف پول دیجیتالی خود را ساخته و به این پلتفرم معاملاتی متصل کنید. معمولاً کاربران بازار NFT از کیف پول های دیجیتالی همچونMetaMask, Trust Wallet Coinbase Wallet  استفاده می کنند.

در قدم بعدی، لازم است برای دارایی NFT مدنظر خود قیمتی را تعیین کنید. قیمت گذاری دارایی های NFT بر اساس عوامل مختلفی همچون قیمت متوسط 30 روزه گذشته، ارزش ذاتی دارایی و نادر بودن آن، کاربرد آن و… انجام می شود. در آخر از طریق پلتفرم معاملاتی مدنظر می توانید دارایی NFT خود را در یک قیمت ثابت یا به صورت مزایده به فروش برسانید.

ساخت NFT چگونه انجام می شود؟

ساخت NFT با پیروی از چند قدم قابل انجام است، اما قبل از شروع باید به چند مورد زیر از قبل توجه کرده باشید:

  • انتخاب پلتفرمی که از ساخت NFTها پشتیبانی کند: ساخت دارایی های غیرقابل معاوضه در یک بازار NFT یا هر یک از صرافی هایی دیجیتالی که از استخراج NFT پشتیبانی کند، قابل انجام است.
  • ایجاد یک کیف پول دیجیتالی: لازم است کیف پول دیجیتالی خود را به پلتفرم مورد نظر متصل کنید.
  • مشخص کردن نوع NFT و بلاک چین: در این مرحله باید نوع NFT مدنظر خود را مشخص کرده و بلاک چینی را جهت حفظ و ثبت اطلاعات انتخاب کنید. بلاک چین های مختلفی همچون اتریوم و سولانا از NFTها پشتیبانی می کنند.
  • وارد کردن اطلاعات NFT: به بخش CREAT پلتفرم مدنظر رفته و ویژگی های دارایی NFT خود را وارد کرده و مراحل ساخت را تکمیل کنید.

کیف پول متامسک و کوین بیس از جمله کیف پول هایی هستند که برای این هدف می توانید در نظر داشته باشید.

وبسایت Rarible به دلیل رابط کاربری ساده ای که دارد به خصوص برای کسانی که به تازگی قصد ورود به دنیای NFTها را دارند مناسب تر است.

محتواهایی با فرمت های MP3، Jpeg، PNG، TXT و GIF در چند پلتفرم قابلیت تبدیل به توکن NFT را دارند.

پلتفرم هایی نظیر Opensea، InfiNFT، Rarible، Cargo و Mintbase به کاربران امکان ساخت توکن های NFT  را می دهند.

اما با کلیک روی دکمه ی Create به معنی ساخت، شما می توانید یک توکن NFT برای خود بسازید. امکان شارژ حساب کاربری با اتریوم و همچنین توکن Rarible با نام Rari برای شما وجود دارد.

برخی از توکن های NFT موجود در این پلتقرم با واحد توکن Rarible به فروش می رسند.

پس از کلیک روی دکمه ی Create به این صفحه هدایت می شوید که باید مشخص کنید که آیا شما قصد ایجاد یک توکن از اثر خود دارید یا می خواهید تعداد بیشتری از این توکن ایجاد کنید.

Single برای ایجاد تنها یک NFT و گزینه ی Multiple برای مواقعی که قصد ایجاد تعداد بیشتری از توکن مورد نظر را داشته باشید، استفاده می شود.

با کلیک روی Choose File می توانید تصویر و یا هر اثری که قصد دارید آن را تبدیل به NFT  کنید، انتخاب و بازگذاری کنید.

 Fixed price

با انتخاب Fixed price درواقع یک قیمت را مشخص می کنید که NFT در همان قیمت به فروش برسد، یعنی اگر کسی قصد خرید توکن شما در قیمت انتخابی شما را داشته باشد معامله به سرعت انجام می گیرد. پلتفرم Rarible  به مقدار 5/2  درصد از قیمتی که شما برای فروش مشخص کرده اید را در زمان انجام معامله دریافت خواهد کرد. به عنوان مثال اگر قیمتی که شما برای NFT خود ثبت کرده باشید 5 اتریوم باشد، با کسر دو و نیم درصد آن 875/4 اتریوم به حساب شما منتقل خواهد شد.

Timed auction

با انتخاب Timed auction به عبارتی NFT خود را به حراج می گذارید، در این صورت باید یک بازه ی زمانی برای حراج خود تعیین کنید و همچنین کمترین قیمتی که حاضر به فروش NFT خود در آن بازه ی زمانی دارید را نیز تعیین کنید. معامله برای کاربرانی که قیمتی پایین تر از قیمت ثبت شده ی شما را پیشنهاد داده باشند انجام نخواهد شد.

Unlimited auction

با انتخاب این گزینه شما به کاربران اجازه می دهید که قیمت های پیشنهادی خود را برای توکن شما ثبت کنند.

پس از طی مراحل گفته شده شما باید مشخص کنید که پرداخت ها بر اساس توکن همین پلتفرم صورت گیرد و یا اینکه از ارز دیجیتال برای پرداخت ها استفاده شود. توکن پلتفرم Rarible  که Rari نام دارد نیز می تواند در پرداخت ها مورد استفاده قرار گیرد.

Title

با انتخاب یک نام برای توکن NFT ساخته شده و وارد کردن آن در فیلد Title به قسمت های آخر ساخت توکن می رسیم.

Description

برای فیلد Description می توانید یک توضیح راجع به توکن خود وارد کنید، به عنوان مثال دلیلی برای قانع کردن کاربران برای خرید توکن شما و یا اختصاص دادن امتیازاتی به خریدار می تواند در این قسمت جای گیرند. پر کردن این قسمت اختیاری است.

یکی از نمونه های Description می تواند وعده ی ارسال فایل حقیقی و یا اصل کالا باشد. مثلا در صورتی که تصویر یک قاب قدیمی را به توکن تبدیل کرده اید می توانید در قسمت توضیحات این مورد را اضافه کنید که در صورت خرید توکن، قاب اصلی نیز به آدرس شما ارسال خواهد شد.

Royalties

در این قسمت شما به عنوان سازنده ی توکن می توانید با وارد کردن درصد مورد نظر خود این موضوع را به پلتقرم بگویید که هر بار این توکن معاله شود درصدی نیز به حساب شما منتقل شود.

مثلا شما توکنی ساخته و به قیمت 5 اتریوم به فروش می رسانید، شخصی که توکن شما را خریداری کرده است می تواند توکن را به قیمتی که بخواهد به فروش برساند، مثلا 100 اتریوم. در این صورت 5/2 درصد از 100 اتریوم به پلتفرم می رسد و 10، 20 یا هر درصدی که شما در این بخش مشخص کرده باشید نیز به حساب شما منتقل می شود. یعنی اگر مقدار 20 درصد را برای Royalties تعیین کرده باشید و شخص خریدار توکن شما قصد فروش آن به قیمت 100 اتریوم را داشته باشد، در زمان فروش 20 درصد یا همان 20 اتریوم به حساب شما نیز ارسال خواهد شد، و این روند تا ابد ادامه دارد.

پس از آنکه اثر شما به عنوان توکن در فروشگاه به فروش گذاشته شد، افرادی که تمایل به خرید آن داشته باشند، می توانند قیمت پیشنهادی خود را اعلام کنند و در نهایت اثر به شخصی که بالاترین قیمت را پیشنهاد داده باشد تعلق می گیرد.

در تصویر زیر بخش Top sellers برترین فروشندگان در یک روز گذشته را لیست کرده است.

با کلیک بر روی زبانه ی 1day می توانید برترین فروشندگان در بازه ی زمانی 7 و 30 روز را نیز مشاهده کنید.

همچنین با کلیک بر روی زبانه ی Top seller می توانید از منوی باز شده روی Buyers کلیک کنید و برترین خریداران را در بازه های زمانی 1، 7 و 30 روزه مشاهده کنید.

در بخش پایین تر از همین صفحه پلتفرم بخشی با عنوان Live auctions وجود دارد. در این بخش کاربران مختلف می توانند NFTهای خود را برای فروش بگذارند.

زمان باقی مانده برای هر حراج نیز برای هر NFT مشخص شده است.

با کلیک بر روی نام کاربری هر کدام از کاربران به صفحه ای که این شخص در این پلتفرم ایجاد کرده است هدایت می شویم. در صفحه ی هر کاربر اطلاعاتی نظیر NFTهایی که شخص برای فروش گذاشته، قیمتی که برای NFTهای خود ثبت کرده و … را می توان دید.

ما با کلیک بر روی نام کاربری یکی از برترین فروشندگان به صفحه ی او هدایت شدیم. مواردی در این صفحه عنوان شده است که به شما برای درک بهتر شیوه ی کار و خرید و فروش NFTها کمک خواهد کرد.

1- با کلیک بر روی On sales می توانید NFTهایی که کاربر برای فروش گذاشته است را مشاهده کنید، همچنین در کنار On sales عددی آورده شده است که تعداد NFTهایی که این کاربر برای فروش گذاشته است را مشخص می کند. گاهی پیش می آید که کاربرانی هیچ کدام از NFTهای خود را برای فروش نگذاشته باشند.

2- در این قسمت تعداد NFTهایی که صاحب اثر از این کار خود ساخته است را مشخص می کند. همچنین تعداد NFTهای فروش رفته نیز در این قسمت مشخص می شود. به عنوان مثال این کاربر برای تصویر مشخص شده تعداد 20 NFT ساخته است که 18 عدد آن تا الان به فروش رسیده است.

در بسیاری از مواقع مشاهده شده است که کاربران فقط یک NFT از اثر خود ساخته باشند.

3- اگر سازنده ی NFT قصد فروش داشته باشد، در این قسمت عددی که قصد فروش توکن خود در آن قیمت را دارد مشخص می کند.

4- در این بخش نیز بالاترین قیمتی که دیگران برای این NFT پیشنهاد داده اند نمایش داده می شود.

5- در این قسمت شما می توانید در صورتی که قصد خرید داشته باشید یک قیمت برای آن اثر پیشنهاد دهید.

هزینه ساخت NFT

هزینه ی ساخت توکن NFT از مواردی است که افراد زیادی را برای ورود به دنیای NFTها مردد کرده است. در برخی مواقع کارمزد ساخت توکن حتی از قیمت خود اثر نیز پیشی می گیرد. معمولا برای ساخت یک توکن مبلغی معادل 100 دلار باید در پلتفرم هایی که اجازه ی ساخت توکن NFT را می دهند هزینه کرد. پس اگر قرار باشد NFTها تغییراتی را در سیستم ساخت و خرید و فروش شاهد باشند احتمالا کاهش کارمزد ساخت یکی از آن تغییرات خواهد بود.

کیف پول هایی که از توکن های غیر قابل تعویض NFT پشتیبانی می کنند

کیف پول های مورد استفاده برای خرید و فروش NFT باید حتما از اتریوم پشتیبانی کنند و قابلیت اتصال به فروشگاه هایی که توکن را برای فروش گذاشته اند را داشته باشند.

کیف پول های Trust Wallet، My EtherWallet، Coinbase Wallet، Metamask و همچنین Rainbow را می توان جز بهترین کیف پول ها در این زمینه دانست.

مزایا و معایب NFT چیست؟

اکنون که با مفهوم دارایی های NFT و نحوه عملکرد آنها آشنا شدیم، نوبت به بررسی مزایا و معایب این گروه از دارایی های دیجیتالی می رسد. در ادامه مهم ترین مزایا و معایب NFT آورده شده است:

مزایای دارایی های غیرقابل معاوضه NFT

تأیید اصالت دارایی ها: موارد مربوط به تأیید مالکیت و اطلاعت دارایی های NFT در شبکه بلاک چینی نگهداری شده و قابل بررسی و تأیید است.

امکان تجارت نوع جدیدی از دارایی: دارایی های NFT بازار جدیدی را با هدف خلق ثروت ایجاد کرده اند. این بازار پتانسیل رشد بالایی داشته و مانند هر بازار مالی دیگر از میزان عرضه و تقاضا تأثیر می گیرد.

استفاده از قراردادهای هوشمند: در سیستم دارایی های NFT با حذف واسطه ها از قراردادهای هوشمند استفاده شده است، این موضوع سبب افزایش کارایی این سیستم شده است.

ایجاد بازار منحصر به فرد برای هنرمندان: بازار NFT به هنرمندان این امکان را می دهد تا آثار ارزشمند خود را مستقیماً به کلکسیونرها فروخته و هر زمانی که اثرشان مجدد فروخته شد؛ حق امتیاز دریافت کنند.

ایجاد تنوع در سبد سرمایه گذاری: در صورتی که تحمل ریسک سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال را داشته باشید، خرید دارایی های NFT سبب ایجاد تنوع در سبد سرمایه گذاری شما خواهد شد. چراکه بر اساس نظر کارشناسان انواع دارایی های دیجیتالی بخش مهمی از آینده اقتصاد جهان خواهند بود.

راهی برای تقسیم مالکیت دارایی های فیزیکی: تقسیم مالکیت برخی از انواع دارایی ها مانند آثار هنری، املاک و مستغلات و جواهرات گران قیمت میان چندین نفر دشوار است. تبدیل دارایی فیزیکی به یک نوع دارایی دیجیتالی توسط سیستم NFT سبب شده تا تقسیم مالکیت این گروه از دارایی های ارزشمند نیز امکان پذیر شود.

امنیت بسیار بالا زیربنای NFT: دارایی های NFT با استفاده از فناوری بلاک چین ایجاد می شوند. فناوری بلاک چین روش خاصی برای حفظ اطلاعات بوده و از امنیت بسیار بالایی برخوردار است. اطلاعات ثبت شده در این بلاک چین غیرقابل دست کاری و تغییر بوده و به عنوان یک رکورد دیجیتالی از تراکنش ها در یک شبکه همتا به همتا بین اعضای شبکه تکرار و توزیع می شود.

معایب دارایی های غیرقابل معاوضه NFT

نوعی سرمایه گذاری سوداگرانه: دارایی های NFT نوعی سرمایه گذاری غیر نقدشونده و سوداگرانه بوده و در یک بازار کاملاً جدید عرضه می شود. از همین رو، اطلاعات کاملی برای تحقیق و بررسی بیشتر در دسترس معامله گران قرار ندارد.

تعداد کم معامله گران بازار: از آنجایی که در میان بسیاری از سرمایه گذاران بازارهای مالی، هنوز درک درستی از بازار NFTها وجود ندارد، تعداد خریداران و فروشندگان محدود است.

نوسان بسیار زیاد قیمت: دارایی های NFT نیز مانند سایر ارزهای دیجیتال در یک بازار کاملاً نوسانی خرید و فروش می شوند. از طرف دیگر NFTها همچون بسیاری از اقلام هنری، دیجیتالی و فیزیکی دارای ارزش نسبی هستند؛ بنابراین ارزش NFT بر اساس میزان ارزش گذاری بازار، عرضه و تقاضا تعیین می شود.

آسیب به طبیعت: مانند سایر دارایی های دیجیتالی ساخت و تولید NFTها اثرات مخرب زیادی بر طبیعت دارد. تأثیر بلند مدت آن در آینده مشخص خواهد شد.

عدم امکان درآمدزایی توسط NFTها: برخلاف سهام، اوراق قرضه یا املاک و مستغلات که در آن مالکان سود سهام، بهره و اجاره دریافت می کنند، خرید و نگهداری دارایی های NFT چنین درآمدی را برای مالکان ایجاد نخواهد کرد. چراکه بازده سرمایه گذاری در NFT، مانند عتیقه جات و سایر اشیا کلکسیونی، بر اساس افزایش قیمت و ارزش آن دارایی خاص است. نمی توان به طور دقیق از افزایش یا کاهش ارزش اثر خریداری شده اطمینان حاصل کرد.

ریسک تقلب و کلاهبرداری: با وجود اینکه قابل اعتماد بودن یک شبکه بلاک چینی را نمی توان زیر سؤال برد، اما با این حال این خطر وجود دارد تا افرادی از NFTها برای کلاهبرداری استفاده کنند. به عنوان مثال ممکن است کلاهبرداران بدون اجازه صاحب اثر، آثار آنها را برای فروش در بازار NFT قرار دهند.

ریسک هک: با وجود اینکه وقوع این موضوع بسیار نادر است؛ اما لازم است بدانید که علاوه بر ریسک هک شدن بلاک چین، در حال حاضر خطر هک و دزدیده شدن NFTها نیز وجود دارد.

کاربرد توکن های NFT

کلکسیونرها

شاید یک ساعت قدیمی خیلی برای شما جذاب نباشد، اما کلکسیونرها علاقه ی خاصی به جمع آوری ساعت، تمبر و یا هر چیز دیگری دارند. کسی که یک وسیله ی قدیمی دارد می تواند با تبدیل آن به توکن NFT آن را به فروش برساند.

از طرف دیگر کلکسیونرها می توانند با خرید توکن حق مالکیت آن وسیله را برای خود به دست آورند. گاهی نیز ارسال کالای اصلی علاوه بر توکن در روند معامله انجام می گیرد.

خالقان هنرهای دیجیتالی

حفاظت از حق کپی رایت به خصوص برای هنرمندانی که در عرصه ی هنرهای دیجیتالی فعالیت می کنند، همیشه یک چالش بوده است.

با منحصر به فرد کردن اثر هنری توسط توکن NFT مشخصات صاحب اثر در بلاک چین ثبت شده و قابل تغییر نیست.

با استفاده از توکن NFT همچنین می توان سودهای بیشتری کسب کرد، زیرا اگر قصد فروش اثر خود را داشته باشید، به جای پرداخت سود به واسطه ها، می توانید سود بیشتری نیز کسب کنید.

بازی های دیجیتالی

خرید و فروش برخی از اقلام مورد نیاز در بازی های رایانه ای که اغلب به سختی به دست می آیند، که در اکثر موارد امکان خرید یا فروش به کاربران داده نمی شود. توکن های NFT می توانند این مشکل را حل کنند. کاربران می توانند اقلام بازی های خود (به عنوان مثال یک اسلحه) را به توکن تبدیل کرده و به فروش برسانند.

دارایی های حقیقی و مجازی

خرید خانه، ویلا، لباس و یا هر چیزی که فکرش را بکنید با کمک NFTها می تواند به سادگی انجام شود. با اینکه NFTها بسیار نوظهور هستند و افراد زیادی حتی شاید با آن آشنایی نداشته باشند، هستند کسانی که دارایی خود را با استفاده از توکن NFT به فروش رسانده اند و این به آن معناست که افرادی نیز حاضر به خرید خانه یا هرآنچه نیاز دارند با کمک توکن NFT هستند.

در ارتباط با دارایی های مجازی می توان Ethereum Name Service را به عنوان ارائه دهنده ی دامنه ی .ETH نام برد. این دامنه ها بدون نیاز به واسط قابل انتقال به غیر هستند.

فهرست بهترین NFTهای خلق شده

در دو سه سال اخیر رشد بازار NFT تصاعدی بوده و فعالان بازار بیش از هر زمان دیگری در این بازار سرمایه گذاری کرده اند. وجود طیف گسترده ای از انواع دارایی های غیرقابل معاوضه سبب شده تا انتخاب NFT مناسب جهت خرید و سرمایه گذاری دشوار باشد. در اختیار داشتن فهرستی از بهترین NFTهای خلق شده کمک می کند تا انتخاب درستی داشته باشیم.

  • Tamadoge
  • Metropoly
  • RobotEra
  • Lucky Block NFTs
  • Wen Sandwich
  • Silks
  • The Uncharted
  • Cocky
  • MetaGoblins
  • Copium Protocol
  • Real Estate Investment Club
  • Battle Infinity
  • Identity 20XY
  • FaceTransPlants
  • The Sandbox (SAND)
  • Theta
  • Chiliz
  • Enjin
  • Decentraland
  • Flow
  • WAX
  • توکن بازی My Neighbor Alice

معرفی تعدادی از شناخته شده ترین توکن های NFT فروخته شده

Everydays

آقای Mike Winkelmann که یک هنرمند در عرصه ی هنرهای دیجیتال به حساب می آید با ساخت کلاژی از 5000 اثری که ایشان طراحی کرده بودند و روند پیشرفت کاریشان در آن مشهود بود با قیمت 3/69 میلیون دلار به فروش رسید.

کریپتوپانک

این NFT که مجموعه‎ ای از 10 هزار کاراکنر دیجیتالی است و جز اولین NFTها به حساب می آید توسط Dylan Field، مدیرعامل شرکت تولیدکننده نرم افزارهای طراحی Figma به قیمت 200/4 اتریوم به فروش رسید.

Crossroad

باز هم هنرمند دیگری در عرصه ی هنرهای دیجیتالی به نام Beeple که ویدئویی از یک شخصیت شکست خورده که معرف ترامپ است را به نمایش در آورد، بر روی بدن این کاراکتر کلمات ناخوشایندی همچون Loser به معنی بازنده به چشم می خورد. این NFT با قیمت 6/6 کیلیون دلار به فروش رسید.

اولین توییت منتشر شده

آقای Jack Dorsey مدیرعامل و هم بنیان گذار توئیتر اولین توئیت ثبت شده خود را تبدیل به توکن NFT کرد و به مبلغ 9/2 میلیون دلار به فروش رساند.

آینده NFT چطور پیش بینی می شود؟

در سال های اخیر صنعت NFT وارد بخش های بسیار متنوعی همچون حوزه هنری، ورزشی، بازی های آنلاین، متاورس، پلتفرم های دیجیتالی، املاک و مستغلات و… شده است. از آنجاییکه حضور NFT در هر یک از این حوزه ها می تواند عملکرد متفاوتی را به دنبال داشته باشد، آینده آن نیز در هر حوزه متفاوت خواهد بود. در نتیجه به منظور بررسی آینده این بازار، بهتر است آینده NFT را در هر یک از حوزه ها به صورت جداگانه بررسی کنیم.

آینده NFT در هنر: پروسه ورود سیستم NFT در حوزه هنر و توکنیزه کردن آثار هنری و کالاهای لوکس و ارزشمند به سرعت در حال انجام است. از طرفی با استفاده از این سیستم امکان ایجاد حق کپی رایت نسخه دیجیتالی آثار هنری فراهم شده است. از آنجاییکه در این حوزه تقاضای خرید بالا است، سرمایه گذاری در آن می تواند سودآوری بالایی داشته باشد.

آینده NFT در بازی: در حال حاضر در تعداد قابل توجهی از بازی های آنلاین از سیستم NFT استفاده شده است. بر اساس پیش بینی ها احتمالاً تا 10 سال آینده NFTها به یک روش متداول برای اثبات مالکیت کاراکترها و اقلام بازی ها تبدیل خواهند شد. حضور گسترده NFTها در صنعت بازی سبب افزایش معامله این نوع دارایی و رونق این بازار خواهد شد.

آینده NFT در ورزش: همانطور که هنرمندان رشته های مختلف به ذلیل داشتن طرفداران بسیار زیاد، می توانند آثار خود را به صورت NFT به فروش رسانده کسب سود کنند، حوزه ورزش نیز از حضور NFT بی نصیب نمانده است. در حوزه ورزش نیز، NFT به طرق مختلف مانند جمع آوری کارت های ورزشی، انجام ورزش های آنلاین مانند E.Sports حضور پیدا کرده است. طبق آمار موجود، ارزش NFT کلکسیون های ورزشی حدود 1.4 میلیارد دلار بوده و طبق پیش بینی ها در سال 2032 به 92 میلیارد دلار می رسد.

کلام آخر

NFTها بسیار جدید هستند و هنوز خیلی زود است که بتوان راجع به آینده ی این بازار اظهارنظر کرد. بهتر است اگر قصد ورود به دنیای NFTها را دارید اطلاعات خود را در این زمینه کامل کنید و در ضمن فقط قسمتی از سرمایه ی خود را به این بازار اختصاص دهید.