ثانیه
دقیقه
ساعت
روز
وبینار شروع ترید در فارکس از صفرِ صفر

حجم معاملات در بورس چیست؟

حجم معاملات چیست؟

با نگاهی به سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران (tsetmc.com)، به عنوان یک معامله­‌گر در بازار سرمایه قطعا آن چه بعد از مقدار شاخص کل و تغییرات آن، برای واکاوی بازار سرمایه نظر ما را بخود جلب می‌­نماید؛ حجم معاملات انجام شده در بازار است. به علاوه در بررسی هر سهم فعال در بازار سرمایه، بعد از بررسی قیمت سهم، بررسی حجم معاملا‌ت انجام گرفته بر روی آن سهم از اهمیت خاصی برخوردار است. همچنین در بحث تحلیل تکنیکال، از بررسی تغییرات حجم معاملات در شناسایی روند آتی قیمت یا شاخص‌­ها و پیش بینی تغییرات آینده قیمت‌ها استفاده موثری می­‌گردد. حال می‌خواهیم بدانیم حجم معاملا‌ت چیست و تغییرات آن چگونه در روند آتی یک سهم و یا کل بازار مورد تفسیر قرار می‌­گیرد.

حجم معاملات چیست؟

به تعداد معاملات خرید و فروشی که در یک بازه زمانی بر روی یک سهم انجام می­‌پذیرد، حجم معاملا‌ت آن سهم و به تعداد معاملات خرید و فروش کل سهام موجود در بازار در یک بازه زمانی، حجم معاملات بازار گفته می­­‌شود؛ لازم به ذکر است که بازه زمانی را می­توان روزانه، هفتگی و یا ماهانه در نظر گرفت. حجم معاملا‌ت را می‌توان برای تمام بخش‌های بازار مانند شاخص بورس، شاخص صنعت و یا سهم خاص مورد بررسی قرار داد.

حجم معاملات چیست؟

یکی از نکات قابل توجهی که در مورد حجم معاملا‌ت وجود دارد این است که حجم معاملا‌ت باید تایید کننده روند معاملات باشد و این مهمترین کاربردی است که حجم معاملات می تواند در تحلیل سهام داشته باشد. در توضیح این مطلب باید بیان کرد؛ حجم معاملا‌ت سنگین‌­تر حاکی از تمایل خریداران به سهم و یا فشار فروش بیشتر بر روی یک سهم است که همراستا با روند حرکتی سهم است. اگر روند قیمتی یک سهم صعودی باشد، برای تداوم این صعود لازم است حجم در روزهای مثبت سنگین­تر و بالعکس اگر روند نزولی بر سهم حاکم باشد، تا زمانی که حجم معاملات در روزهای منفی سنگین‌تر است، روند نزولی همچنان ادامه خواهد داشت. از این رو گفته می شود که باید حجم معاملات تایید کننده روند باشد.

اندیکاتور حجم معاملات

براساس آنچه گفته شد این نکته را نیز باید بدانیم که روند صعودی با حجم معاملات بالا بر روند صعودی با حجم معاملا‌ت پایین ارجح‌تر است. ساده‌­ترین، معروف­ترین و یکی از پرکاربردترین اندیکاتورهای حجم مورد استفاده برای معامله گران تکنیکال، اندیکاتور حجم معاملا‌ت (volume) است که در نمودارها به صورت میله­‌های سبز و قرمز نشان داده می­‌شود. میله های سبز نشان دهنده افزایش حجم در بازه زمانی مورد نظر و میله­‌های قرمز نشان دهنده کاهش حجم در آن بازه زمانی نسبت به قبل است.

همانطور که قبلا نیز بدان اشاره داشتیم این حجم باید با روند حرکت نماید تا آنجا که اگر قیمت‌ها در یک روند رو به بالا حرکت نمود، حجم نیز باید افزایش یابد و بالعکس. لذا اگر رابطه بین حجم و قیمت رو به زوال رفت، معمولا نشانه ضعف در روند است و در اصطلاح بدان واگرایی گفته می‌شود. تایید و تثبیت الگوهای کلاسیک در بحث تکنیکال از دیگر کاربردهای حجم معاملات است؛ الگوهای قیمتی مانند دو قلوی کف یا سقف، سر و شانه، مثلث، پرچم و یا کانال را می­توان با استفاده از حجم معاملا‌ت مورد تایید قرار داد زیرا اگر افزایش انجام شده در نقاط حساس این الگوها، شکل گیری و تشکیل چنین الگوهایی را تایید نکند، کیفیت الگوهای تشکیل شده پایین می‌آید و تضعیف می‌گردد. در پایان باید به این نکته اشاره کرد که صرف نظر از نوع روندی که سهم در پیش دارد؛ حجم معاملا‌ت بالا در یک سهم نشان دهنده قدرت نقدشونگی آن سهم است و قدرت نقد شوندگی سهم از آن جهت دارای اهمیت است که این تعهد را به ما خواهد داد که این سهم در هر نوع روندی، صعودی یا نزولی از قابلیت خرید و فروش مناسبی برخوردار می‌باشد.

به این مقاله امتیاز دهید
(۱۴۵ رای) ۴.۵
۱۲۳۴۵
ترتیبی که برای خواندن مقالات اندیکاتور حجم معاملات به شما پیشنهاد میکنیم:

10 نظر ثبت شده
رستاخیز
رستاخیز
900 روز قبل
سلام خلاصه و دقیق تشکر
خانه سرمایه
خانه سرمایه
840 روز قبل
باسلام دوست عزيز موفق باشيد
Foroozan
Foroozan
983 روز قبل
سلام معمولا واحد حجم چیه ؟؟؟ اخه گاهی m کنار حجم قرار داده میشه منظورشون چیه ؟؟؟؟؟
خانه سرمایه
خانه سرمایه
951 روز قبل
باسلام دوست عزیز حرف m به منزله میلیون سهم می باشد.
موسی
موسی
986 روز قبل
ماکه نفهمیدیم باید با زبان عامی توضیح میداد با ذکر مثال مثلا من میام سهام بخرم یک قیمت میزنم تعداد میره بالا یه قیمت میزنم تعداد میاد پایین چرا اینجوری چرا خودکار تعداد فقط با وارد کردن قیمت بالا پایین میشه ایا نمیشه ما تعداد خودمان پایین تر بیاریم اصلا تعداد چیه ایا منظور این است که من قیمت با قیمت هزار تومان دارم پانصد تا سیمان مثلا با قیمت هزار تومن سفارش میدیم ومنظور از حجم چیه با ذکر مثال
پشتیبان
پشتیبان
986 روز قبل
با سلام و احترام سوال شما به طور کامل واضح نیست دوست عزیز. مثلاً شما مالک ۱۰۰۰ برگه سهم سیمان شرکت X بوده و تمایل به فروش آن دارید. برای ثبت سفارش فروش خود در سامانه معاملات آنلاین یا آفلاین باید قیمت و تعداد سهام فروش خود را تعیین کنید. بنابراین سفارش فروش خود را در قیمت ۵۰۰ ریال (به طور مثال) و ۱۰۰۰ عدد سهم وارد می‌کنید. ۱۰۰۰ برگه سهم به معنی حجم سفارش درخواستی شما است. ضمناً عدد حجم معامله شما ربطی به قیمت پیشنهادی معامله ندارد.
علمداری
علمداری
991 روز قبل
سلام عالی بود . اگه همراه با مثال عددی باشه عالی تر هم میشه . با تشکر
مهدی
مهدی
1019 روز قبل
سلام و خسته نباشید. بسیار عالی و آموزنده بود
هادی ح.خویی
هادی ح.خویی
1032 روز قبل
سلام. خیلی خوب به زبان ساده توضیح دادید.
عنایت اله عطروش
عنایت اله عطروش
1073 روز قبل
سلام ممنون مطالب مفید مطرح شده بود