اگر شما حتی برای مدت کمی در بورس فعالیت کرده باشید، حتما جملاتی مثل: p/e این سهم پایینه، p/e این سهم چندوقته خیلی بالا رفته، p/e این سهم خیلی مناسبه و…. به گوش شما خورده است. نسبت p/e (چیزی که نسبت به قیمتش ارزش خوبی دارد) یکی از اصطلاحاتی است که کاربرد زیادی در بین سرمایه گذاران بورس دارد. برای بسیاری از افرادی که آشنایی زیادی با این نسبت ندارند سوال است که این نسبت p/e چیست و چرا انقدر در بین سرمایه گذاران بورس کاربرد دارد. به همین دلیل تصمیم گرفتیم مقاله ای در این باره در خانه سرمایه بنویسیم و مفهوم p/e را به صورت ساده برای شما شرح دهیم. پس اگر میخواهید بدانید p به e چیست در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
نسبت p/e چیست؟
یکی از فاکتورهایی که همیشه در بین سرمایه گذاران بورس کاربرد زیادی دارد نسبت p/e است. هر کدام از سرمایه گذاران به نوعی از این نسبت استفاده می کنند. برخی آن را درست و بسیاری نیز به شکل اشتباه مورد استفاده قرار می دهند. برای اینکه بتوانید از این نسبت به درستی استفاده کنید باید با مفهوم و کارکرد آن آشنایی پیدا کنید. به طور خلاصه نسبت p/e خلاصه شده عبارت price تقسیم بر eps است: price / earning per share = P/E
در فارسی اصطلاحا به نسبت p/e نسبت قیمت به درآمد یا چیزی که نسبت به قیمتش ارزش خوبی دارد نیز گفته می شود (کلمه price به معنی قیمت و کلمه eps به معنی سود هر سهم است). اگر با مفهوم eps آشنایی ندارید می توانید مقاله تفاوت eps و dps چیست را مطالعه کنید. حال سوال اینجاست که این نسبت چه چیزی به ما می گوید.
مفهوم نسبت p/e
نسبت p/e در واقع انتظارات سرمایه گذاران از بازدهی آینده یک دارایی را به ما نشان می دهد.به این معنی که یک سرمایه گذار حاضر است به ازای هر ۱ ریال بازدهی (در این مقاله بازدهی از سهام) که بدست می آورد، چند ریال پرداخت کند. برای درک بهتر این مفهوم به مثال زیر توجه کنید. فرض کنید شما ۱ میلیون تومان در بانک سپرده گذاری می کنید. بانک به شما می گوید که به ازای این پولی که شما سپرده گذاری کرده اید سالیانه ۲۰% سود به شما پرداخت می کند.
یعنی در ازای ۱ میلیون تومان سپرده گذاری شما، سالیانه ۲۰۰ هزار تومان سود به شما پرداخت می کند. برای اینکه در این مثال p/e را محاسبه کنید باید قیمتی که یرداخت می کنید (یعنی ۱ میلیون تومان) را به سودی که بدست می آورید (یعنی ۲۰۰ هزار تومان) تقسیم کنید: ۵ = ۲۰۰,۰۰۰ / ۱۰۰۰,۰۰۰
پس در این مثال p/e سود بانکی برابر با ۵ شده است. اینجا p/e برابر ۵ به این معنی است که شما حاضر شده اید به ازای هر ۱ ریال سودی که از بانک دریافت می کنید ۵ ریال پرداخت بکنید. برخی نیز اینگونه تفسیر می کنند که اگر p/e برابر ۵ است به این معنی است که ۵ سال زمان می برد تا سرمایه شما از طریق بازدهی های بدست آمده برگردد.
نسبت p/e در بورس
در بورس نیز مفهوم کلی p/e شبیه به همین مثالی است که گفته شد. مثلا فرض کنید شرکتی در حال حاضر ۲۰۰ تومان قیمت دارد و eps (سودی) که برای سال جاری پیش بینی کرده است برابر با ۵۰ تومان است. برای محاسبه p/e این شرکت قیمت روز آن را بر سودی که دارد تقسیم می کنیم: ۴ = ۵۰ / ۲۰۰
اینجا نیز p/e برابر ۴ به این معنی است که سرمایه گذاران بورس حاضر هستند به ازای هر ۱ ریال سودی که این شرکت دارد ۴ ریال پرداخت کنند. در شکل زیر آخرین p/e شرکت فولاد مبارکه اصفهان با توجه به سودی که پیش بینی کرده برابر با ۸٫۸۴ است. این عدد از تقسیم قیمت فولاد به eps آن بدست آمده است.
این مفهوم کلی نسبت p/e است. اما این عدد فقط انتظارات سرمایه گذاران از آینده سهم را به ما نشان می دهد. ولی نمی گوید که چرا سرمایه گذاران حاضر هستند برای هر ۱ ریال سود این شرکت ۸٫۸۴ ریال پرداخت کنند. همچنین به ما نمی گوید که این انتظارات سرمایه گذاران درست است یا نه. در اینجا هرچه قیمت سهم بالاتر برود p/e نیز افزایش پیدا می کند و برعکس. حال باید ابتدا ببینیم که اصلا p/e باعث بالا و پایین شدن قیمت می شود و یا اینکه تغییر قیمت باعث بالا و پایین شدن p/e می شود. به همین دلیل لازم است ابتدا یک آشنایی با کاربرد این نسبت و همچنین انواع آن داشته باشیم.
نسبت p/e چه کاربردی دارد؟
اگر بخواهیم در یک جمله و خیلی ساده بگوییم که p/e چه کاربردی دارد، می توان گفت این نسبت یکی از ابزارهایی است که برای ارزش گذاری سهام مورد استفاده قرار می گیرد. تاکید می کنیم این نسبت فقط یکی از ابزارهای ارزش گذاری سهام است، نه تنها ابزار ارزش گذاری. اما چگونه از این نسبت برای ارزش گذاری استفاده می شود؟ یکی دیگر از نام های این نسبت، ضریب سهام است. برای ارزش گذاری با استفاده از p/e باید عکس رابطه ای که توضیح دادیم مورد استفاده قرار بگیرد. به این شکل که یک p/e برای سهم محاسبه می شود، سپس در سود آن ضرب می شود و ارزش آن سهم بدست می آید:
P/E * eps = price
وقتی شما ارزش سهم را با این روش محاسبه می کنید، باید ببینید که قیمت آن سهم در بازار بیشتر از قیمت محاسباتی شماست یا کمتر. اگر قیمت سهم در بازار بیشتر از این عدد باشد، یعنی آن سهم ارزنده نیست. ولی اگر قیمت سهم در بازار کمتر از این عدد باشد، به این معنی است که آن سهم ارزنده است و قابلیت رشد دارد. نکته ای که اینجا وجود دارد این است که تمام این موارد به این بستگی دارد که شما نسبت p/e را به درستی محاسبه کنید. در غیر این صورت ارزشی که برای سهام بدست می آورید اشتباه خواهد بود. نحوه محاسبه نسبت p/e یک بحث مفصل و تخصصی است که از حوصله این مقاله خارج است.
مثال برای ارزش گذاری سهم با استفاده از نسبت p/e
فرض کنید که شما با استفاده از روش های محاسبه p/e، این نسبت را برای شرکتی ۶ محاسبه کرده اید. سود (eps) این شرکت نیز برابر با ۱۰۰ تومان است. با استفاده از روشی که توضیح دادیم. ارزش این شرکت برابر است با:
تومان ۶۰۰ = ۱۰۰ * ۶
حال اگر قیمت روز این سهم در بازار ۵۰۰ تومان باشد،یعنی این سهم ارزنده است و جا دارد که تا قیمت ۶۰۰ تومان رشد بکند. پس می توان اقدام به خرید آن کرد. ولی اگر قیمت آن در بازار مثلا ۷۰۰ تومان باشد به این معنی است که این سهم گران است و جا دارد که تا ۶۰۰ تومان افت بکند. پس نباید این سهم را خرید. همانطور که گفته شد تمام این موارد و استراتژی ها مستلزم این است که شما p/e سهم را به درستی محاسبه کرده باشید.
انواع p/e
p/e دنباله دار
این نوع از p/e ساده ترین شکل و همان است که در مثال ابتدای مقاله برای شما توضیح دادیم. نحوه محاسبه آن به این شکل است که قیمت روز سهم بر سود (eps) آن تقسیم می شود و p/e سهم بدست می آید. این نسبت نشان می دهد که سرمایه گذاران حاضر هستند به ازای هر ۱ ریال سود شرکت، چند ریال پرداخت کنند. پس هر چقدر قیمت سهام تغییر بکند این نسبت نیز به دنبال آن تغییر خواهد کرد.
p/e برآوردی
به این نوع از p/e، تحلیلی یا پیشتاز هم گفته می شود. این نسبت با استفاده از روش های خاص و با در نظر گرفتن عواملی از قبیل نرخ رشد سود شرکت، نرخ بهره بانکی، تورم و …. محاسبه می شود. این نسبت همانی است که در ارزش گذاری مورد استفاده قرار می گیرد. بعد از محاسبه آن، نسبت را در سود (eps) برآوردی سال آینده شرکت ضرب می کنیم و ارزش شرکت بدست می آید. اگر سود شرکت نیز توسط ما تحلیل شود و خود سود اعلامی شرکت مورد استفاده قرار نگیرد، این کامل ترین نوع ارزش گذاری بر مبنای p/e خواهد بود.
تفاوت بین p/e دنباله دار و p/e تحلیلی چیست؟
اگر خیلی ساده بخواهیم تفاوت این دو را بررسی کنیم باید بگوییم p/e دنباله دار آن چیزی است که در حال حاضر برای یک سهم وجود دارد. ولی p/e تحلیل آن p/e است که ما انتظار داریم سهم به آن برسد. مثلا p/e سهمی در بازار ۵ است (p/e دنباله دار) و ما تحلیل کرده ایم که p/e آن باید ۶ باشد (p/e تحلیلی). پس انتظار داریم که قیمت آن سهم رشد بکند تا به آن نسبت p/e مورد انتظار ما برسد.
p/e بالا و p/e پایین نشان دهنده چه چیزی هستند؟
همانطور که در کتاب تکنیک های ساده و کاربردی در تحلیل بنیادی اشاره شده است، اگر مفهوم ۲ نوع p/e را به خوبی درک کرده باشید، می توانید متوجه شوید که چرا در بازار p/e برای بعضی از سهم های بازار بالا و برای بعضی سهم های دیگر پایین است. وقتی p/e یک سهم بالاست، نشان دهنده این است که بازار توقع دارد که سود آن شرکت در آینده رشد پیدا بکند. اگر انتظار بازار درست باشد وقتی سود شرکت زیاد شود، مخرج فرمول محاسبه p/e نیز بزرگ شده و در نتیجه نسبت p/e سهم مجددا متعادل می شود. همچنین اگر p/e یک سهم پایین باشد، نشان دهنده این است که بازار انتظار دارد در آینده سود آن شرکت کاهش پیدا کند. اگر انتظار بازار درست باشد، وقتی سود شرکت کم شود، مخرج فرمول محاسبه p/e کوچک می شود و در نتیجه نسبت p/e مجددا متعادل می شود.
نکاتی درباره p/e در بورس
یکی از تاثیر گذار ترین آیتم های موثر در نسبت p/e یک شرکت سود یا eps آن شرکت است. وقتی شرکت ها برای محاسبه سود خود از روش های مختلف حسابداری استفاده می کنند، ممکن است این سود تحت تاثیر قرار بگیرد و کمتر یا بیشتر از مقدار واقعی خود نشان داده شود. پس باید این نکته را مد نظر خود قرار دهید.
نسبت های p/e بالا یا پایین همیشه نشان دهنده ارزنده بودن و یا گران بودن سهم نیستند. بلکه همانطور که گفته شد بالا یا پایین بودن این نسبت، توقع بازار از آینده شرکت و سودآوری آن را نشان می دهد. در بسیار از موارد بازار اشتباه می کند، شما نباید به انتظار بازار بسنده کنید. سعی کنید خودتان نحوه صحیح محاسبه p/e را یاد بگیرید و از آن استفاده کنید.
p/e یک ابزار مناسب برای ارزش گذاری شرکت است، ولی به تنهایی کافی نیست. بهتر است برای خرید سهام علاوه بر استفاده از این نسبت کاربردی، ابزارهای بیشتری را نیز مورد استفاده قرار دهید.
برای شرکت هایی که سود ندارند و اصطلاحا زیانده هستند، محاسبه p/e عملا کاربردی ندارد. چرا که این نسبت از تقسیم قیمت به درآمد بدست می آید. وقتی که سود یک شرکت منفی است یعنی آن شرکت درآمدی نداشته است. پس نسبت p/e منفی نداریم! برای ارزش گذاری شرکت هایی که اینگونه هستند از روش های دیگری استفاده می شود.
به این مقاله امتیاز دهید
(۱۶۲ رای)
۴.۵/۵
۱۲۳۴۵
ترتیبی که برای خواندن مقالات ضرایب مالی (مالتیپل) به شما پیشنهاد میکنیم:
خیلی به سختی تونستم يه کمی از مطالبتون رو مطالعة کنم
هر 4 طرف صفحه تبلیغات نوشته شده و قابل قبول حذف کردن از صفحه نیست
واقعا عصبی شدم و خیلی سعي میکنم که حرف بدی از دهنم خارج نشه ولي واقعا گنش درآوردید اصلا مخاطب براتون هیچ اهمیتی نداره این توهین به شعور مردم هست من هم وقت گذاشتم هم هزینه کردم تا از سایت شما استفاده کنم ولي واقعا براتون متاسفم
Mohamed
57 روز قبل
ممنون
محسن درویشی
709 روز قبل
سلام مطابتون عالیه
یک سوال داشتم میخواستم بدونم چطور میتونم سهامی با نسبت خوب dps به قیمت پیدا کنم
درواقع سهامی با درصد dps بالا نسبت به قیمت سهم
مرسی
هادی
204 روز قبل
استاد مَطلبی کاملا اشتباه بیان شده اینکه نسبتp/e پایین باشد (یعنی مخرج کسر بزرگتریعنی درامد یا سود بیشتر) انتظار سود بیشتر داریم درنتیجه روند سود صعودی است نه نزولی! و بالعکس.(البته نسبت PEG دقیق ترهست برای بررسی ارزندگی سهام بدلیل درنظرگرفتن نرخ رشد) با این حال چندسایت معتبر دیگر چک کردم ک تایید مطلب بنده بود. لطفا دقت و حتما اصلاح شود. سپاس
خانه سرمایه
708 روز قبل
باسلام دوست عزيز
با فيلتر نويسي مي توانيد در اين خصوص به نتايج دلخواه خود دست پيدا كنيد.
<a href="https://khanesarmaye.com/filtering-guide/">فیلترنویسی چیست؟ آموزش کامل نحوه استفاده از آن</a>
امیررضا
738 روز قبل
سایت خوبی دارید ممنون
م فرهنگ
908 روز قبل
با سلام. پارسال نتوانستم سود تقسیمی یک شرکت را بگیرم. سود امسال را از طریق سجام واریز کرده اند.
آیا راهی دارد که بتوانم سود پارسال را بگیرم؟
خانه سرمایه
907 روز قبل
باسلام دوست عزیز
از امور سهام شرکت پیگیری کنید
محمد
1004 روز قبل
سلام. میخواستم بپرسم برای سهم های بنیادی هم ارجحیت پایین بودن p/e سهم نسبت به p/e گروه مصداق پیدا میکنه؟ به طور مثال سهم حکشتی p/e گروه هست ۲۶ و p/e خودش هست ۳۱۸ . EPS هم ۱۹۳ هست. سود سالیانه هم براش ۱۲۲۰ درصد نوشتن. آیا این سهم با این مشخصات برای سرمایه گذاری مناسب نیست؟
پشتیبان
1004 روز قبل
با سلام و احترام
بله کمتر بودن نسبت p/e خود سهم نسبت به گروه یک مزیت بنیادی محسوب میشود، زیرا بر اساس تئوری p/e سهام در بلندمدت به سمت نسبت p/e گروه خود حرکت میکند.
ali
1009 روز قبل
سلام وقت بخیر
شما فرمودید در محاسبه نسبت P\E قیمت هر سهم و بر سود هر سهم تقسیم کنیم. و در قسمت محاسبه ارزش گذاری سهام با استفاده از P\E فرمودید
P/E * eps = price خوب این عدد بدست اومده همیشه با قیمت سهام یکی در میاد که، چون تو فرمول اول قیمت و تقسیم بر سود کردیم و الان عدد بدست اومده رو ضربدر همون مخرج میکنیم و به همون صورت (قیمت سهم) میرسیم
پشتیبان
1004 روز قبل
با سلام و احترام
بله درست میفرمایید، اما در ابتدای جمله ذکر شده است، که اگر نسبت P/E را با یکی از روشهای محاسبه این نسبت محاسبه کنید و سپس قیمت را با استفاده از این فرمول بدست آورید. یعنی برای این تکنیک ارزشگذاری از نسبت P/E موجود در تابلوی بازار استفاده نخواهیم کرد و باید از روشهای تحلیل بنیادی برای محاسبه P/E استفاده کنیم.
محمود
1011 روز قبل
سلام و خدا قوت.برای خرید سهمی به چه مواردی در سایت TSETMCدقت کنیم وبرسیش کنیم؟و P/Eکوجکتر بهتره برای خرید یا بزرگتر؟ و به EPS در اولین دوره میشه اعتماد کرد؟ ممنونم از وقتی که میزارید
پشتیبان
1010 روز قبل
با سلام و احترام
مواردی که ذکر کردهاید، برخی از پارامترهای مورد بررسی تحلیلگران بنیادی بوده و در این مورد نمیتوان، پارامتر مشخصی را پیشنهاد کرد. در این زمینه حتماً باید منابع تحلیل بنیادی و تابلوخوانی را به دقت مطالعه نموده و در مورد تحلیل بازار سهام آموزش ببینید. در این زمینه پیشنهاد میشود، با ۰۲۱۹۱۰۰۷۵۹۰ تماس حاصل نموده و از کارشناسان پشتیبانی آموزشگاه در مورد دورههای تحلیل و معاملهگری بازار سهام مشاوره بگیرید.
Andishe
1019 روز قبل
سلام،p/e فوروارد چیه و فرقش با تحلیلی چیست؟ممنون
خانه سرمایه
1018 روز قبل
باسلام دوست عزیز
نسبت قیمت به درآمد پیشرو (Forward P/E) نسخهای از نسبت قیمت به درآمد (P/E) است که از درآمدهای پیشبینیشده برای محاسبهی P/E استفاده میکند. درحالیکه درآمدهای مورد استفاده در این فرمول تنها یک برآورد هستند، و به اندازهی دادههای مربوط به درآمدهای جاری یا درآمدهای گذشته قابلاعتماد نیستند، درآمدهای پیشبینیشده که در فرمول مورد استفاده قرار میگیرند معمولا از درآمدهای پیشبینی شده برای ۱۲ ماه آینده یا برای کل دورهی سال مالی آینده (FY) استفاده میکنند.
MariL
1020 روز قبل
ممنون از مطالب خوبتون
گفته میشه عدد EPS و P/E در سایت TSEدقیق نیست و خیلی دیر به روزآوری میشه
از کجا میشه عدد دقیق تر رو پیدا کرد؟
ممنون از شما
پشتیبان
1017 روز قبل
با سلام و احترام
از طریق سایت شرکت بورس و اوراق بهادار تهران مشاهده بفرمایید.
https://tse.ir/