سرمایه گذاری در امارات

امارات متحده عربی از کشورهای حاشیه خلیج فارس است که از جنوب با عربستان و قطر و از شرق با عمان هم­مرز است. مساحت این کشور 83.600 کیلومتر مربع و جمعیت آن بیش از  9 میلیون نفر است که 3.3 میلیون نفر از آن را ساکنین شهر دبی تشکیل می­ دهند. بیش از نیمی از جمعیت امارات را مردم غیربومی امارات تشکیل می دهند و این جمعیت غیر بومی مردمان کشور ایران، عرب زبانان و ساکنین بخش جنوب آسیا که به این کشور مهاجرت کردند تشکیل می دهند. این کشور شامل هفت بخش است که به ترتیب شامل ابوظبی، دبی، ام القوین، شارجه، فجیره، عجمان و راس الخیمه می باشد. این هفت بخش، امیرنشین یا شیخ نشین هستند. در این مقاله قصد داریم به انواع سرمایه گذاری در دبی و راه و روش آن بپردازیم.

امارات متحده عربی به دلیل قرار گرفتن در منطقه جغرافیایی ویژه و داشتن ثبات اقتصادی مناسب در چند سال اخیر، همچنین به دلیل وارد شدن به جمع کشورهای موسوم به اقتصادهای نوظهور، همواره مکانی مناسب برای اقامت دائم و زندگی بوده است. از این رو، افراد دوست دارند از راه های مختلف اقامت این کشور را به دست آورند. امارات از اعضای اتحادیه عرب، شورای همکاری خلیج فارس، اوپک، فائو، صندوق بین المللی پول، سازمان ملل متحد و سازمان جهانی تجارت به حساب می آید. از صنایع این کشور می توان به نفت و پتروشیمی، آلومینیوم، منسوجات، مصالح ساختمانی، کود و ماهی گیری اشاره کرد. علاوه بر نفت مواد معدنی دیگر نظیر گاز و مس نیز در این کشور وجود دارد.

آمارها و اعداد دقیق آورده شده در این مقاله باتوجه به زمانی است که نویسنده این مقاله را تالیف کرده است، پس حتما اعتبار آن را با زمان کنونی بررسی کنید.

شهر دبی نگین درخشان امارات

شهر دبی نگین درخشان امارات متحده و خاورمیانه بوده و به نوعی بهشت سرمایه گذاری در منطقه خاورمیانه به حساب می­ آید. دبی یکی از جذاب­ترین شهرهای دنیا از نظر تفریح و تجارت است و به دلیل موقعیت خاص و ساختار اقتصادی مناسب و امکانات مدرن همواره سرمایه­ گذاران را به سمت خود تشویق می­ نماید.

همانطور که آگاه هستید اقتصاد رو به رشد دبی این شهر را به شهری لوکس و منحصر به فرد تبدیل کرده است، صنعت گردشگری و توریست در اقتصاد شهر دبی تاثیر به سزایی دارد و بخش بزرگی از اقتصاد این شهر را تامین می کند (20% از تولید ناخالص داخلی). همچنین پاسپورت این کشور قوی ترین در خاورمیانه بوده و جزو قوی­ترین پاسپورت­ های دنیاست؛ به طوریکه با داشتن پاسپورت امارات می­ توان به 196 کشور دنیا بدون ویزا سفر کرد. اما امکان اخذ اقامت دائم و پاسپورت این کشور در مدت زمان کم امکان پذیر نمی باشد بلکه افراد می توانند در صورتی که حداقل 20 سال در امارات به زندگی و کسب و کار پرداخته اند، اقامت دائمی و پاسپورت امارات را اخذ نمایند که در این صورت می توانند با پاسپورت امارات به ۱۹۶ کشور بدون ویزا سفر نمایند.

ذکر این نکته دارای اهمیت است که کشور امارات دو تابعیتی را قبول نداشته و برای اخذ تابعیت در این کشور باید تابعیت اصلی و اولیه خود را کنار بگذارید. متقاضیانی که مایل به سرمایه گذاری در دبی یا در این کشور هستند، لازم است بدانند که با توجه روش های مختلف سرمایه گذاری در امارات مدت زمان اخذ اقامت متفاوت است، اما به طور کلی می توان گفت که به افرادی که در امارات سرمایه گذاری می کنند اقامت موقت دو الی سه ساله تعلق می گیرد که این اقامت با رعایت شرایط قابل تمدید است.

از جمله مدارکی که برای اخذ ویزای امارات نیاز است می­ توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داشتن رزومه معتبر
  • آدرس محل زندگی فرد در امارات
  • فرم درخواست
  • ارائه عکس پاسپورتی جدید با زمینه سفید
  • پاسپورت معتبر
  • ارائه اصل و فتوکپی از پاسپورت
  • قرار داد مشارکت بین حامی و شریک محلی
  • ارائه صورتحساب بانکی از 90 روز گذشته
  • مدارک پزشکی تایید شده که سلامت جسمی و روحی متقاضی را تایید کند

مزایای اخذ اقامت امارات

  • ورود به کشوری ثروتمند
  • آزادی انتخاب در محل سکونت
  • شرایط و ضوابط آسان
  • عدم نیاز به پرداخت گمرک در مناطق آزاد
  • امکان اخذ ویزا برای اعضای خانواده
  • پاسپورت قوی کشور امارات در صورت اخذ می تواند راه ورود به کشورهای زیادی را برای متقاضی باز نماید
  • امکان تمدید آسان اقامت موقت
  • هزینه های گمرکی مناسب در سایر مناطق
  • امکان کار و تجارت با دیگر کسب و کارهای موجود در امارات.
  • داشتن ثبات سیاسی
  • موقعیت جغرافیایی مناسب
  • پشتیبانی استارت آپ: بسیاری از کمپانی های دبی از استارت آپ ­ها حمایت می­ کنند و به دنبال ایده های نو و خلاقانه هستند. به همین جهت کسب و کار در منطقه گسترش زیادی دارد

معایب سرمایه ­گذاری در امارات

  • به سرمایه گذاران پاسپورت و اقامت دائم اعطا نمی­ شود.
  • در مناطق محلی مالکیت کامل کسب­وکار در اختیار سرمایه­گذار قرار نمی­ گیرد.

از آنجا که مهم ترین شهر و قلب تپنده اقتصادی کشور امارات شهر دبی می باشد، بسیاری از سرمایه گذران، به خصوص هم وطنان ایرانی ما به دنبال سرمایه گذاری در دبی هستند. برخی از ایده های کسب و کار با سود بالا در شهر دبی عبارتند از: هنر و صنایع دستی، پوشاک، تبلیغات، خودرو، کسب و کار مرتبط با کامپیوتر، آموزش، تجارت الکترونیک، پرورش ماهی، عکاسی، ساخت جواهرات، توریست و گردشگری و غیره. در ادامه بر اساس آخرین آمار­های ارائه شده از جانب مؤسسات اقتصادی بهترین شرایطاخذ اقامت و سرمایه ­گذاری در دبی را از نظر خواهیم گذراند.

1. سرمایه گذاری در دبی از طریق ثبت شرکت

ثبت شرکت در شهر دبی نیازمند اخذ مجوز از اداره مهاجرت امارات است. نوع شرکت ثبت شده می تواند سهامی خاص، مسئولیت محدود، سهامی عام و یا شراکتی باشد. اگر فردی قصد تاسیس شرکت در منطقه آزاد دبی را داشت مجوز آن به طور مستقیم از اداره مهاجرت دبی صادر می شود و نیازی به مداخله اداره کار امارات نمی ­باشد برای ثبت شرکت در این کشور در ابتدا نیازمند مجوز می­ باشید که این مجوز می­تواند در ۳ حوزه مختلف مانند مجوز تجاری، صنعتی و یا حرف ه­ای صادر گردد، که این مجوز بسته به نوع کار و فعالیت شرکت متفاوت است. یکی از شروط ثبت شرکت در این کشور این است که باید بخشی از امتیازات و سرمایه شرکت تازه تاسیس به نام اتباع اماراتی باشد، اما این موضوع دارای استثنائاتی نیز می باشد. با ثبت شرکت در شهر دبی، سرمایه گذار و خانواده اش از اداره مهاجرت دبی اقامتی سه ساله دریافت خواهند کرد که این اقامت قابل تمدید نیز می باشد.

مزایای ثبت شرکت در دبی

  • برخورداری از تکنولوژی بالا
  • برخورداری از ارتباطات و حمل و نقل مناسب
  • وجود بازار آزاد
  • رقابت های تجارتی موجود
  • امتیازهای نظیر اخذ وام در این کشور برای سرمایه گذاران
  • اقتصاد و بازارهای مناسب در این کشور

2. سرمایه گذاری در دبی از طریق کارآفرینی

کارآفرینی در این کشور آسان بوده و در سال های اخیر برای تشویق افراد برنامه های ویژه ای مانند اعطای جوایز در نظر گرفته شده است. از این رو اخذ اقامت و سرمایه ­گذاری در دبی نیز از طریق کارآفرینی یک گزینه­ بسیار جذاب است؛ زیرا از کارآفرینانی که طرح اقتصادی و ایده مناسبی داشته باشند، استقبال زیادی شده و به افرادی که با طرح اقتصادی و تجاری موفق به دبی بیایند امکانات مناسب داده و از آن ها حمایت می کنند. برای کارآفرینی در این کشور لازم است فرد یک بیزینس پلن قوی ارائه دهد تا ثابت کند ایده و کار او برای دارای منفعت است. پس از تایید بیزنس ­پلن شخص می­ تواند  مکان کار خود را انتخاب نماید.

اگر قصد کار در منطقه آزاد امارات را داشته باشد می تواند حق مالکیت کامل کار خود را اخذ نماید در غیر این صورت نیاز به یک شریک است که تابعیت و اقامت امارات را داشته و این شریک باید بیش از نیمی از شراکت این کار را از آن خود نماید. در صورت موافقت دولت امارات برای ایجاد یک شرکت توسط یک کارآفرین خارجی، به وی و خانواده او اقامت ۵ ساله داده خواهد شد که پس از پایان موعد مقرر این اقامت قابل تمدید می باشد. لازم به ذکر است حداقل سرمایه مورد نیاز برای کارآفرینی در دبی ۵ میلیون درهم است.

3. سرمایه گذاری در دبی از طریق خرید ملک

خرید ملک معمولاً یکی از بهترین روش ­های سرمایه گذاری برای افراد خارجی در یک کشور به شمار می آید. متقاضیان می توانند ملک مسکونی را به قیمت حداقل یک میلیون درهم (در زمان تالیف این مقاله) در این کشور خریداری نمایند تا بتوانند به اقامت امارات دست یابند. از خطرات موجود در این راه می توان به خریداری ملک به قیمت غیر واقعی و بالاتر از حد آن اشاره نمود که افراد در صورت این که آگاهی کامل در خصوص ملک و قیمت آن در این کشور نداشته باشند ممکن است به آن دچار شوند.­ اما قیمت و حاشیه سود آن نسبت به کشورهای اروپایی یا آمریکا و کانادا به صرفه تر خواهد بود.

مالیات خرید ملک در دبی نسبت به روند رایج دنیا به­صرفه­تر بوده و همچنین کیفیت مناسب ساختمان های احداث شده در دبی با استانداردهای بین المللی برابری می­ کند. از طرفی نرخ اجاره ­بهای ملک در دبی بالا بوده و سرمایه گذار می تواند روی سود اجاره ملک خود حساب باز کند. همچنین بانک های دبی نیز برای خرید ملک به افراد خارجی وام های مناسبی اعطا می کنند. با خرید ملک در دبی، سرمایه گذار و خانواده وی اقامت دو ساله کشور امارات را دریافت نموده و در صورت عدم فروش ملک پس از دو سال این اقامت تمدید خواهد شد. نکته بسیار مهم این که سرمایه­ گذاری در امارات از طریق خرید ملک نمی ­تواند برای افراد اقامت دائمی، تابعیت و پاسپورت را به همراه داشته باشد.

4. سرمایه گذاری در دبی از طریق خرید اوراق قرضه

دیگر روش مناسب برای سرمایه گذاری در دبی، خرید اوراق قرضه دولتی کشور امارات می باشد. این روش یکی از گزینه ­های با ریسک پایین بوده و مسیر نسبتاً راحتی برای اخذ اقامت امارات را در پیش روی سرمایه­گذار قرار می ­دهد. زیرا این کشور از لحاظ اقتصادی پایدار بوده و ریسک این سرمایه گذاری بسیار معقول است و سودآوری در بلند مدت برای سرمایه گذار دور از انتظار نخواهد بود. لازم به ذکر است که حداقل سن ۲۱ سال برای متقاضی سرمایه گذاری می باشد و در صورت خرید اوراق قرضه در دبی، متقاضی و خانواده وی اقامت کوتاه مدت دبی را دریافت خواهند کرد.

استانداردهای سرمایه گذاری در دبی

  • نرخ مصادره اموال در دبی

نرخ مصادره اموال هر کشور نشان دهنده خطر سلب مالکیت افراد نسبت به سرمایه خود در مواقعی نظیر تغییر حکومت می باشد که برای سرمایه گذاری امن باید مورد بررسی واقع شود این استاندارد در بازه یک تا هفت قرار دارد که هرچه این عدد به ۷ نزدیک تر باشد نشان دهنده خطر بیشتر و هر چه به عدد یک نزدیک تر باشد نشان دهنده ریسک کمتر است. بر اساس آخرین آمارهای موجود نرخ مصادره اموال در دبی در سال­ های اخیر برابر عدد 2 بوده و بنابراین امنیت قابل قبولی برای سرمایه­گذاری در این شهر وجود دارد.

  • کنترل فساد

از دیگر مسائل مهم جهت سرمایه گذاری و بررسی استانداردهای سرمایه گذاری، میزان کنترل فساد مالی و اداری در کشور هدف است. تمام افراد می توانند قبل از اقدام به سرمایه گذاری اطلاعات کاملی را در این زمینه به دست آورند و با آگاهی قبلی سرمایه گذاری را عملی کنند. کنترل فساد هر کشوری نشان دهنده کنترل و نظارت دولت و ارگان های آن کشور به سازمان ها و نهادهای مرتبط و غیرمرتبط است. نرخ کنترل فساد در دبی از سال 2011 به بعد در محدوده 1 تا 1.2 است که نویدبخش شرایط نسبتاً مناسبی است.

  • مالیات بر درآمد

درآمد شخصی در امارات مالیات نداشته و از افراد در این باره هیچ مالیاتی دریافت نمی ­شود، اما مالیات بر درآمد شرکت­ ها در این کشور از سال ۲۰۱۰ تاکنون ثابت بوده و برابر با رقم قابل توجه ۵۵ درصد می باشد. بنابراین لازم است متقاضیان سرمایه ­گذاری در امارات به خصوص افرادی که مایل به سرمایه ­گذاری در امارات از طریق ثبت شرکت می باشند به طور کامل آن را تحلیل و بررسی نمایند.

  • تولید ناخالص داخلی

تولید ناخالص داخلی یا GDP امارات متحده عربی در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته و در سال 2020 برابر 421 میلیارد دلار است.

  • نرخ بیکاری

امارات توانسته نرخ بیکاری کشور خود را در حد مطلوب و پایین قرار دهد به طوری که در سال­ های اخیر این نرخ به حدود 2.5 درصد رسیده است که رقم نسبتاً مناسبی است.