با گسترش روز افزون دنیای ارز دیجیتال و خلق فرصتهای درآمدزایی جدید، دنیای ارز دیجیتال میتواند همان اندازه که برای مخاطبین جذاب است، گیج کننده و ترسناک نیز باشد. اگر قصد ورود به دنیای جذاب و پر سود ارز های دیجیتال را دارید، آشنایی با چیستی، نحوه کارکرد و انتخاب صرافی ارز دیجیتال یکی از قدمهای الزامیست.
اما صرافی ارز دیجیتال چیست؟ با صرافیهای سنتی ارز فیات (ارز ملی کشورها مثل ریال، دلار، یورو) چه تفاوتی دارد؟ چگونه میتوان از صرافیهای ارز دیجیتال استفاده کرد؟ چه انواعی دارد و چگونه مطابق نیاز خود، صرافی مناسب را انتخاب کنیم؟ در این مطلب از خانه سرمایه، سعی داریم به زبان ساده شما را با بهترین صرافیهای ارز دیجیتال آشنا و به سوالات ذکر شده پاسخ دهیم.
صرافی ارز دیجیتال چیست و چه تعریفی دارد؟
صرافی ارز دیجیتال یک پلتفرم آنلاین است که کاربران در آن میتوانند ارز دیجیتال مد نظرشان را با ارز فیات یا سایر ارزهای دیجیتال خرید و فروش کنند، ارزهای دیجیتال مختلف را باهم معاوضه کنند و معاملات ارزهای دیجیتال خود را تسهیل ببخشند. در واقع این صرافیها قلب تپندهی بازار ارزهای دیجیتال هستند که ادامهی حیات این اکوسیستم را تضمین میکنند.
برخلاف صرافیهای سنتی و سایر بازارهای مالی، سازوکار صرافیهای ارز دیجیتال کاملاً آنلاین است و در 24 ساعت روز و 7 روز هفته به کاربران سرویس میدهد. اما کاربران در صرافی ارز دیجیتال از چه خدماتی بهره میبرند؟ رایجترین خدماتی که صرافیهای ارز دیجیتال به کاربران خود ارائه میکنند عبارت هستند از:
- خرید و فروش ارزهای دیجیتال: کلیدیترین سرویس صرافیهای ارز دیجیتال خرید و فروش ارز دیجیتال از طریق ارز فیات (مثل ریال، دلار، و یورو) است. کاربران میتوانند با شارژ حساب خود ارزهایی از جمله اتریوم و بیت کوین را خریداری کنند.
- کیف پول ارز دیجیتال: بعد از خریداری ارز دیجیتال، کاربران میتوانند در کیف پول صرافی، ارز خریداری شده را نگهداری کنند.
- تعویض یا سوآپ ارز دیجیتال: علاوه بر خرید و فروش ارز دیجیتال با پول ملی، کاربران میتوانند دو ارز دیجیتال را با هم معاوضه یا سوآپ کنند.
- انواع معاملات: فراهم کردن بستری برای انواع روشهای مختلف معامله ارز دیجیتال مانند معاملات فیوچرز، معاملات اسپات و غیره.
- استیکینگ: خدمات استیکینگ و استخر نقدینگی برای افرادی که میخواهند بدون معامله کردن ارزهای دیجیتال و سایر فعالیتهای تجاری مشابه امکانپذیر در صرافیها کسب درآمد کنند.
- منابع آموزشی: بسیاری از صرافیهای ارز دیجیتال برای کاربران مبتدی منابع آموزشی از جمله مقالات و ویدیوهای آموزشی تدارک میبینند تا افراد با ارز دیجیتال و اصول معاملهگری آشنا شوند.
- خدمات مشتریان: کاربرانی که سوال یا مشکلی دارند میتوانند با ارتباط با پشتیبانی از طریق چت آنلاین، تیکت و ایمیل، یا مطالعهی بخش سوالات متداول (FAQ) پاسخ سوالات خود را بیابند.
- سرویسهای امنیتی: صرافیهای ارز دیجیتال برای امنیت و حفظ سرمایه کاربران، طیفی از سرویسهای امنیتی را تدارک دیدهاند. از جمله این سرویسها میتوان به تایید دو عاملی هویت (2FA)، رمزنگاری حساب، و تایید هویت منظم کاربر (از طریق ایمیل یا پیامک) اشاره کرد.
- اپلیکیشن همراه: بسیاری از صرافیهای ارز دیجیتال، اپلیکیشن موبایل صرافی را طراحی کردند تا کاربران بتوانند از هر کجا به راحتی ارز دیجیتال را خرید و فروش و معاملات خود را دنبال کنند.
اما همهی صرافیها یکسان نیستند و انواع صرافیهای ارز دیجیتال شامل سه دستهی کلی صرافی متمرکز، صرافی غیر متمرکز و هیبریدی میشود.
انواع صرافیهای ارز دیجیتال چه هستند؟
قبل از انتخاب صرافی مناسب برای نیاز شما، باید با انواع صرافیهای ارز دیجیتال کمی آشنا شوید. انواع صرافیهای ارز دیجیتال عبارتاند از:
- صرافیهای متمرکز یا CEX
- صرافیهای غیر متمرکز یا DEX
- صرافیهای ترکیبی یا Hybrid
- صرافیهای همتا به همتا یا P2P
- صرافیهای OTC
اولین و معروفترین نوع صرافی های ارز دیجیتال، صرافیهای ارز دیجیتال متمرکز (Centralized Exchange) یا CEX- ها هستند. صرافیهای ارز دیجیتال متمرکز، صرافیهای بزرگی هستند که طیف گستردهای از ارزهای دیجیتال را برای خرید و فروش و معاوضه برای کاربران خود فراهم میکنند. این نوع صرافیها علاوه بر پلتفرم معاملاتی آنلاین، دفتر مرکزی فیزیکی و مدیریت رسمی دارند و باید تابع برخی از قوانین بینالمللی و همینطور قوانین محلی باشند.
برای استفاده از این صرافیها شما نیاز به افتتاح حساب و احراز هویت دارید؛ سپس باید از طریق ارز فیات یا ارز دیجیتال حساب خود را شارژ کنید و به معاملهگری بپردازید. صرافیهای متمرکز معمولاً یک کیف پول ارز دیجیتال بومی (Local Wallet) بر بستر وب سایت صرافی دارند که ارز دیجیتال خریداری شده به آن منتقل میشود.
برای استفاده از صرافیهای غیر متمرکز (Decentralized Exchanges) یا DEX نیازی به افتتاح حساب و احراز هویت نیست و کاربران صرفاً با اتصال کیف پول ارز دیجیتال خود به پلتفرم صرافی میتوانند ارز دیجیتال را معامله یا سوآپ (معاوضه) کنند. صرافیهای غیر متمرکز معمولاً محدودیتی برای استفاده کاربران ندارند اما سرویسهای محدودتری را نسبت به صرافیهای متمرکز ارائه میدهند.
نوع سوم صرافیها، صرافیهای هیبریدی یا ترکیبی هستند که ترکیبی از صرافیهای متمرکز و غیر متمرکز هستند. این صرافیها مشابه صرافیهای متمرکز نقدینگی بالایی دارند و از سوی دیگر مشابه صرافیهای غیر متمرکز، با اتصال به والت شخصی و خارجی شما کار میکند. ترکیب ویژگیهای مثبت دو نوع صرافی متمرکز و غیر متمرکز و حذف برخی ویژگیهای منفی آنها باعث شده بسیاری از متخصصان صرافیهای ترکیبی را آیندهی صرافیهای ارز دیجیتال بدانند. اگر علاقهمند به مطالعه بیشتر درمورد انواع صرافیهای ارز دیجیتال و ویژگیهای هر یک هستید، میتوانید به این مطلب مراجعه کنید.
چگونه در صرافی ارز دیجیتال ترید کنیم؟
نحوه استفاده از صرافی ارز دیجیتال به چه شکل است؟ جواب این سوال به نوع صرافی و هدف شما بستگی دارد. اگر قصد خرید و برداشت ارزهای دیجیتال از یک صرافی متمرکز را دارید، باید مسیر کلی زیر را دنبال کنید.
نحوه استفاده از صرافی ارز دیجیتال متمرکز:
مرحله اول: در صرافی متمرکز مد نظر یک حساب باز کنید و احراز هویت خود را کامل کنید.
مرحله دوم: حساب خود را با ریال یا با ارز دیجیتال شارژ کنید. شارژ حساب صرافی از طریق درگاه بانکی یا ارسال ارزهای دیجیتال به کیف پول اختصاصی صرافی ممکن است.
مرحله سوم: کریپتو مد نظر را خریداری کنید. ارزهای خریداری شده به کیف پول بومی وب سایت صرافی انتقال داده میشود.
مرحله چهارم: برای امنیت بیشتر و نگهداری بلند مدت دارایی، حتماً ارز خریداری شده را به کیف پول گرم یا سرد خود انتقال دهید.
نحوه استفاده از صرافی ارز دیجیتال غیر متمرکز:
مراحل استفاده از صرافیهای غیرمتمرکز با صرافیهای متمرکز تفاوت دارد و کاربر باید مسیر دیگری را دنبال کند. مراحل استفاده از صرافی متمرکز به شکل زیر است:
مرحله اول: وارد سایت یا وب اپ صرافی غیرمتمرکز شوید. این کار از طریق مرورگر دستگاه شما و برخی ولتهای کریپتوکارنسی ممکن است.
مرحله دوم: کیف پول شخصی خود را به سایت یا وب اپ صرافی متصل کنید.
مرحله سوم: در قسمت سوآپ (Swap) میتوانید ارز دیجیتال موجود در کیف پول خود را با سایر ارزها معاوضه کنید.
توجه داشته باشید که صرافیهای غیر متمرکز حساب کاربری ندارند، نیازی به احراز هویت نیست، کیف پول بومی ندارند و معاملات مستقیماً با ارز موجود در کیف پول شما انجام میشود. به همین علت قبل از انجام معاملات نیاز است کیف پول خود را با یک صرافی متمرکز شارژ کنید.
اما ممکن است در ذهن شما این سوال شکل بگیرد که اگر برای انجام معاملات بر بستر صرافیهای غیر متمرکز نیاز به شارژ کیف پول خصوصی با یک صرافی متمرکز است، اصلاً چرا از صرافی متمرکز استفاده کنیم؟ چرا مستقیماً معاملات را با صرافی متمرکز انجام ندهیم؟ پاسخ این سوال طیف گستردهی ارزهای صرافی غیر متمرکز است.
صرافیهای غیر متمرکز از آنجا که رگوله نمیشوند هر فردی میتواند توکن خاص خود را بسازد و توکن آن را به فروش برساند؛ به همین دلیل کاربران به راحتی میتوانند طیف گستردهای از توکنها را خریداری کنند، توکنهایی که نمیتوان آنها را از صرافیهای متمرکز تهیه کرد.
چگونه یک صرافی ارز دیجیتال مناسب انتخاب کنیم؟
نحوه انتخاب صرافی مناسب تا حد زیادی بستگی به نیاز شما دارد. سرمایهگذاران و معاملهگران برای انتخاب صرافی ارز دیجیتال مناسب ملاکهای زیر را مد نظر قرار میدهند:
- اعتبار و امنیت صرافی
- سرویسدهی به کاربران ایرانی و امکان شارژ ریالی
- سرعت بالا و کارمزد پایین معاملات
- طیف وسیع ارزهای دیجیتال قابل خرید و فروش
- نقدینگی و حجم بالای معاملات صرافی
- امنیت حریم خصوصی کاربران
- پشتیبانی از روشهای مختلف معاملاتی
- رابط کاربری ساده و مناسب کاربران مبتدی
- دارا بودن خدمات پشتیبانی پاسخگو، کارآمد و سریع
اولویت بندی این ملاکها بستگی به هدف شما از انتخاب صرافی دارد. اگر به دنبال معاملهگری بر بستر کریپتوکارنسی هستید، باید حجم معاملات صرافی بالا و کارمزد معاملات پایین باشد. از سوی دیگر اگر قصد خرید ارزهای دیجیتال مختلف و نگهداری طولانی مدت (HODL) ارز در کیف پول خود را دارید، ترجیحاً باید از یک صرافی ایرانی با بیشترین ارز قابل خرید و فروش استفاده کنید. برای کاربران ایرانی، یکی از مهمترین ملاکها برای انتخاب یک صرافی باید امکان سرویسدهی به ایرانیان باشد. در ادامه با خطرات و مقررات مربوط به صرافیهای ارز دیجیتال بیشتر آشنا میشوید.
خطرات و مقررات مربوط به صرافیهای ارز دیجیتال
صرافیهای متمرکز، بسته به کشوری که در آن کار میکنند ملزم هستند تا برای ادامهی فعالیت خود از قوانین خاصی پیروی کنند. به عنوان مثال، صرافی نوبیتکس یک صرافی ایرانی با مخاطبان ایرانی و فارسی زبان است که باید از قوانین و مصوبات جمهوری اسلامی ایران پیروی کند؛ از سوی دیگر صرافی کوکوین یک صرافی متمرکز در کشور سیشل و با مشتریان بین المللی است و به همین دلیل ملزم است تا از قوانین بین المللی و تحریمهای ایالات متحده آمریکا علیه ایران و برخی کشورهای دیگر پیروی کند.
از سری قوانین دیگری که صرافیهای متمرکز ملزم به پیروی از آن هستند، قوانین مربوط به فروش سکه و توکنهای نسبتاً امن است. به همین دلیل معمولاً صرافیهای متمرکز ارزهای محدودتری نسبت به صرافیهای غیرمتمرکز ارائه میدهند، چراکه صرافیهای غیرمتمرکز مجبور به پیروی از قوانین نیستند. اما این عدم پیروی نکردن از قانون خطراتی را نیز در پی دارد.
از جمله خطرات صرافیهای غیر متمرکز، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سایتهای فیشینگ و کلاهبرداری
- خرید توکن بیارزش یا اشتباه
- خرید توکن و سرمایه گذاری در پروژههای راگپول
- هک شدن پلتفرم و از دست دادن سرمایه
- عدم وجود پشتیبانی آنلاین رسمی برای حل مشکلات احتمالی
اگرچه نسبتاً صرافیهای متمرکز کم خطرتر از برخی صرافیهای غیر متمرکز هستند، اما بیخطر هم نیستند. از جمله معایب صرافیهای متمرکز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بسیاری از صرافیهای متمرکز معتبر به ایرانیان اجازه باز کردن حساب را نمیدهند و اگر حسابی از قبل داشته باشند، حساب و دارایی آنان را بلوکه میکنند.
- امکان ورشکست شدن صرافی و از دست رفتن سرمایه وجود دارد.
- امکان وضع قوانین جدید ضد ایرانیان وجود دارد.
اگر هنوز در انتخاب صرافی متمرکز یا غیرمتمرکز شک دارید، جدول زیر با مقایسه این دو نوع صرافی به شما در انتخاب پلتفرم معاملاتی مناسب کمک میکند.
بهترین صرافیهای ارز دیجیتال ایرانی
برای بسیاری از کاربران ایرانی، انتخاب و استفاده از صرافیهای ایرانی میتواند سادهترین و بهترین روش برای سرمایهگذاری در ارز دیجیتال باشد. رتبه بندی بهترین صرافی ارز دیجیتال تا حد زیادی بستگی به هدف و نیاز شما دارد، اما به طور کلی، بهترین صرافیهای ایرانی عبارتاند از:
صرافی نوبیتکس
صرافی نوبیتکس بزرگترین بازار ارز دیجیتال ایران است و از لحاظ کارمزد، انواع معاملات و سرویسهایی چون استیکینگ و شرکت در استخر نقدینگی، حرف اول و آخر را در ایران میزند. امکان خرید بیش از ۱۰۰ ارز دیجیتال، بیش از ۶ میلیون کاربر، حجم معاملات بالا، کمترین کارمزد معاملات، معاملات اسپات و تعهدی، خدمات درآمد غیر فعال، و آکادمی نوبیتکس گویای طیف گستردهی خدمات و امکانات صرافی نوبیتکس است.
طیف گسترده خدمات نوبیتکس، شرایط معاملات رقابتی از جمله سرعت بالا و کارمزد پایین معاملات، نوبیتکس را با قدرت در لیست بهترین صرافیهای ایرانی قرار میدهد.
صرافی بیت پین
صرافی بیت پین (BitPin) یکی دیگر از پرچم داران بازار ارز دیجیتال ایران است. این صرافی علاوه بر قرار دادن بیش از ۱۰۰ ارز دیجیتال برای خرید و فروش، قابلیت استکینگ و کسب درآمد غیر فعال را برای سرمایه گذاران تعبیه کرده. همچنین، معاملهگرانی که نیاز به سرمایهی بیشتر دارند، میتوانند با گذاشتن وثیقه، از صرافی بیت پین برای معاملات خود تا ۱۰۰ میلیون تومان وام دریافت کنند.
علاوه بر امکانات و امتیازات معاملاتی، صرافی بیت پین در آکادمی خود آموزشهای لازم را به علاقهمندان دنیای ارز دیجیتال میدهد. همچنین، ابزارهای تحلیل و چارت قیمت دارد که میتوانید از آن برای تحلیل تکنیکال قیمت استفاده کنید. معاملات بیت پپین امن، سریع و با کارمزد پایین صورت میگیرند تا معاملهگران از معاملات سود حداکثری ببرند.
صرافی بیت 24
صرافی Bit24 با بیش از ۶۰۰ ارز دیجیتال قابل خرید و فروش، امکان معامله پیشرفته، سرعت بالای معاملات، کیف پول ارز دیجیتال امن، رابط کاربری ساده و خلاقانه، احراز هویت سریع و راحت، منابع آموزشی و پشتیبانی شبانه روزی در ۷ روز هفته، یکی از بهترین گزینههای کاربران ایرانی بین صرافیهای داخل کشور است.
صرافی بیت ۲۴ علاوه بر امتیازات ذکر شده، اپلیکیشن اندروید و IOS نیز دارد که با استفاده از آن میتوانید معاملات خود را در گوشی همراه خود انجام دهید. اضافه بر اپلیکیشن همراه، بیت ۲۴ یک سیستم کسب درآمد از دعوت دوستان نیز تعبیه کرده که کاربران با استفاده از آن میتوانند درصدی از کارمزد معاملات دوستان خود را دریافت و از آن کسب درآمد کنند.
بهترین صرافیهای ارز دیجیتال خارجی
اگرچه نسبتاً کار با صرافیهای ایرانی از صرافیهای خارجی سادهتر است، اما برخی ویژگیهای صرافیهای خارجی میتواند برای کاربران بسیار جذاب باشد. بهترین صرافیهای خارجی عبارتاند از:
صرافی BingX
صرافی BingX یکی از صرافیهای معتبر ارز دیجیتال است که از سال 2020 شکل گرفته است. یکی از ویژگیهای منحصر به فرد صرافی BingX این است که کاربران ایرانی مجاز به استفاده از این صرافی هستند، که این مسئله در بسیاری از صرافیهای معتبر دیگر امکانپذیر نیست. کاربران این صرافی علاوه بر معاملات سریع و امن اسپات، می توانند بر روی بسیاری از جفت ارزهای دیگر با اهرم لورج بالا معاملات فیوچرز انجام دهند.
صرافی CoinEx
صرافی کوین اکس یکی دیگر از صرافیهای معتبر ارز دیجیتال خارجی است که کاربران ایرانی میتوانند براحتی از طریق وبسایت صرافی یا اپلیکیشن همراه آن از خدمات صرافی بهرهمند شوند. صرافی CoinEx با پشتیبانی بیش از ۹۰۰ ارز دیجیتال، حجم معاملات بالای ۵۰۰ میلیون دلار ارزش معاملات روزانه، رابط کاربری آسان و مناسب برای مبتدیان، کیف پول ارز دیجیتال مطمئن، خدمات مشتریان و پشتیبانی آنلاین شبانه روزی در هفت روز هفته، پشتیبانی از زبان فارسی و انواع معاملات از جمله اسپات، مارجین و فیوچرز، به یکی از مقاصد اصلی برای معاملهگران و سرمایهگذاران ارز دیجیتال تبدیل شده.
صرافی MEXC
صرافی مکسی برای ایرانیان یکی از بهترین انواع صرافیهای ارز دیجیتال است. صرافی پرطرفدار و پیشرو MEXC، در سال 2018 تأسیس شد و با تمرکز بر ارائه خدمات با کیفیت و امنیت برای کاربران، به سرعت به یکی از مقصدهای اصلی برای تجارت ارز دیجیتال تبدیل شده است. تاریخچهی کوتاه صرافی MEXC نشان میدهد که این صرافی با سرویسدهی قدرتمند و رشد پایدار خود، اعتماد و رضایت بسیاری از کاربران را به دست آورده است.
رابط کاربری ساده صرافی مکسی به کاربران اجازه میدهد تا به راحتی معاملات خود را انجام دهند و از امکانات مختلفی که صرافی ارائه میدهد بهرهمند شوند. همچنین، امنیت بالای MEXC و استفاده از فناوریهای رمزنگاری مدرن، کاربران را از هرگونه خطر امنیتی در زمینه معاملات ارز دیجیتال محافظت میکند.
صرافی PancakeSwap
صرافی PancakeSwap یکی از بزرگترین صرافیهای غیرمتمرکز در صنعت ارز دیجیتال است که مبادلات On-chain و Cross-chain را پوشش میدهد. این صرافی بیش از ۱۵ میلیون معاملهگر ماهانه و تقریباً ۲ میلیارد دلار دارایی در اختیار دارد که در بین صرافیهای غیر متمرکز عدد چشمگیری است. صرافی PancakeSwap به صورت اصلی از بلاکچین Binance Smart Chain استفاده میکند اما ۹ زنجیره بلاکچینی مختلف دیگر را نیز پوشش میدهد.
اگر به مطالعه و مقایسه بهترین صرافیهای ارز دیجیتال خارجی دارید، میتوانید با مطالعهی این مطلب با معایب و مزایای هر یک بیشتر آشنا شوید.
در دنیای ارز دیجیتال اصطلاحات رایجی وجود دارند که ممکن است در نگاه اول برای کاربران مبتدی گیج کننده یا نامفهوم باشند. آشنا شدن برای با این اصطلاحات مسیر را برای یادگیری مفاهیم پیچیدهتر هموار میکند.
جفت ارز: دو ارز که یا یکدیگر معامله میشوند، به عنوان مثال در جفت ارز BTC/ETh با فروش بیت کوین، اتریوم دریافت میکنید و برای خرید بیت کوین باید اتریوم پرداخت کنید.
اوردر بوک: اوردر بوک (Order Book) یا دفتر سفارشات، لیستی دیجیتال از سفارشات خرید و فروش کاربران است و مقدار و قیمت سفارشات خرید را با رنگ سبز و فروش را با رنگ قرمز نشان میدهد.
مارکت اوردر: با گزینهی مارکت اوردر (Market Order)، صرافی به صورت خودکار و آنی سفارشات فروش را با بالاترین قیمت و سفارشات خرید را با پایینترین قیمت به انجام میرساند.
لیمیت اوردر: گزینهی لیمیت اوردر(Limit Order) برای خریداری یا به فروش رساندن دارایی در یک قیمت خاص طراحی شده است.
کارمزد تراکنش: صرافیها برای جابجایی دارایی از حسابی به حساب دیگر، برداشت یا واریز وجه، و انتقال ارز دیجیتال بر روی شبکه بلاکچین، کارمزدی دریافت میکنند که به آن کارمزد تراکنش (Transaction Fee) میگویند.
واریز وجه: برای شارژ حساب صرافی لازم است که از طریق درگاه ریالی، وجه مد نظر خود را از بانک به کیف پول صرافی منتقل کنید. به این عملیات واریز وجه (Deposite) میگویند.
برداشت وجه: برای خروج سرمایه ریالی از حساب صرافی و انتقال آن به حساب بانکی شخصی، از گزینهی برداشت وجه (Withdrawal) باید استفاده کنید. توجه داشته باشید که برداشت وجه فقط به ریال ممکن است.
کارمزد برداشت/واریز وجه: صرافیهای ارز دیجیتال برای واریز و برداشت وجه معمولاً مقدار ثابتی کارمزد دریافت میکنند.
احراز هویت: احراز هویت یا KYC به معنی تایید هویت کاربران از طریق اسکن مدارک شخصی آنهاست. بسیاری از صرافیهای ارز دیجیتال بدون احراز هویت به کاربران سرویس نمیدهند.
تایید دو عاملی هویت (2FA): تایید دو عاملی هویت (Two Factor Authentication) نوعی مکانیزم امنیتی است که برای جلوگیری از سرقت دارایی از حساب صرافی و افزایش امنیت به کار میرود.
کیف پول گرم: به کیف پول ارز دیجیتالی که همواره به اینترنت متصل باشد کیف پول گرم (Hot Wallet) میگویند. استفاده از کیف پول داغ آسانتر است.
کیف پول سرد: کیف پول سرد (Cold Wallet) به کیف پول ارز دیجیتال سخت افزاری میگویند که فقط در صورت نیاز به اینترنت متصل میشود. استفاده از کیف پولهای سرد در مقابل گرم معمولاً کمی پیچیدهتر اما به مراتب امنتر است.
نقدینگی: نقدینگی (Liquidity) به مجموع ارزش داراییهای یک استخر نقدینگی، جفت ارز یا سرمایهی یک صرافی میگویند.
نوسانات قیمت: به تغییرات قیمت یک دارایی در یک بازهی زمانی مشخص، نوسانات قیمت (Price Volatility) میگویند. نوسانات قیمت را با انحراف معیار و واریانس نسبت به میانگین قیمت میسنجند. بازار ارز دیجیتال نسبت به سایر بازارهای مالی نوسانات قیمت شدیدتری را تجربه میکند که باعث افزایش ریسک و سود معاملات میشود.
تنوع بخشی: تنوع بخشی (Diversification) نوعی استراتژی سرمایهگذاری است که شامل پخش سرمایه و خرید چند دارایی مختلف میشود و از ریسک سرمایهگذاری میکاهد.
فومو: فومو (FOMO) یا ترس از جا ماندن، زمانی ایجاد میشود که بازار روند صعودی میگیرد و سرمایهگذاران نمیخواهند از فرصت کسب سود جا بمانند و به دلیل فومو در قیمتهای نسبتاً بالا، دارایی را خریداری میکنند.
فاد: در بازار ارز دیجیتال، با ایجاد نگرانی، عدم اطمینان و شک به رشد بیشتر قیمت، برخی کاربران اخبار منفی و نگران کننده را پخش میکنند و اصطلاحاً میگویند بازار دچار فاد (FUD) شده است.
پامپ اند دامپ: پامپ اند دامپ (Pump and Dump) یا به فارسی بالا ببر و بفروش، نوعی دستکاری غیرقانونی قیمت دارایی است. عاملان این طرح در قیمت پایین دارایی را خریداری میکنند و با دستکاری غیر قانونی قیمت را بالا میبرند و سپس در قیمت بالا به سایر افراد دارایی را میفروشند و کسب سود میکنند.
معاملات مارجین: در معاملات مارجین (Margin Trading)، معاملهگر میتواند با از طریق اهرم لورج (Leverage) برای معامله خود وام دریافت کند و با چند برابر سرمایه خود به معاملهگری بپردازد. معاملات مارجین سود و به مراتب ریسک بالاتری دارند.
اهرم: اهرم لورج (Leverage) به معاملهگر اجازه میدهد تا چند برابر سرمایه خود، برای معاملات پول قرض کند. معاملهگری با اهرم سود بیشتری دارد اما ریسک آن به مراتب بالاتر است.
سخن پایانی
در این مطلب از خانه سرمایه به معرفی و بررسی صرافیهای ارز دیجیتال پرداختیم. صرافیهای کریپتوکارنسی از مفاهیم کلیدی و ستونهای دنیای داراییهای دیجیتال هستند که معاملات ارزهای دیجیتال را بسیار از گذشته آسانتر کردهاند. این صرافیها به دو نوع متمرکز و غیر متمرکز تقسیم میشدند که هر نوع خطرات و مزیتهای خاص خود را دارد.
اگر قصد شما صرفاً خرید و سرمایه گذاری در ارز دیجیتال است، صرافیهای متمرکز ایرانی برای شما بهترین انتخاب هستند. صرافیهایی مثل نوبیتکس و بیت پین، علاوه بر خرید و فروش دهها ارز دیجیتال مختلف، خدماتی چون ابزارهای معاملاتی پیشرفته، خدمات استکینگ، آکادمی آموزشی رایگان و پشتیبانی شبانه روزی در اختیار شما میگذارند و از اعتبار و امنیت بالایی برخوردارند. برای شما سفر سودمندی در دنیای ارزها آرزومندیم.