به نام خدا، سلام علی صابریان هستم، امروز می خوام در مورد یک واقعیت تلخ و شیرین در بازار بورس صحبت کنم. همانطور که من و شما می خواهیم برای یک مدت مشخص با یک نفر همراه بشیم و خصوصیات اخلاقی آن شخص را می دانیم تا انتظارهای احتمالی رفتارهای او را بدانیم و با او به مشکل نخوریم. برای مثال اگر من قرار است با یکی به سفر برم باید بدانم آن شخص چه خصوصیاتی داره و از چه چیزهایی بدش میاد آن وقت هست که می توانم سفر بسیار بهتری را با او تجربه کنم. خب در سرمایه گذاری این موضوع هست منی که میام بازار بورس را به عنوان بازار سرمایه گذاری خودم انتخاب می کنم باید شناختی در قبال این بازار و محیط این بازار داشته باشم. یکی از اخلاق های تلخ و البته شیرین این بازار در یکی از کلاس های دوره نخبگان اتفاقی ما سهام ایران خودرو را آوردیم و شروع به بررسی و تحلیلش کردیم و به یک چیز جالبی که در نمودار رسیدیم و مرورش کردیم این بود که سهام ایران خودرو در یک بازه چهار ساله ابتدای این بازه قیمت ۷۴ را داشته و انتهای این بازه قیمت ۳۰۰ تومان را داشته که این قیمت ۷۴ را دوستان بورسی در جریان هستند که قیمت تعدیل سهم است.
در این بازه چهار ساله یعنی ما از ۷۴ رسیدیم به ۳۰۰ در این بازه چهار ساله سهام ایران خودرو حتی تا عدد ۶۵ هم افت کرده یعنی ۱۲ درصد ضرر داشتیم و حتی تا قیمت ۴۷۵ هم رشده کرده که مجموعا ۵۴۰ درصد سود تقریبا ۶٫۴ برابر می باشد. اگر دقت نمایید چیزی حدود بیش از ۳۰۰ درصد سود و ۴ برابر ساختن سرمایه. حالا سود بانکی چه قدر است سود بانکی اگر فرض کنیم به صورت خوش بینانه سالانه ۲۰ درصد می باشد، سود بانکی را اگر ۲۰ درصد در نظر بگیریم بعد از ۴ سال اگر جمع کنیم سودهای بانک را می شود ۸۰ درصد و به صورت مرکب ۱۰۷ درصد است یعنی تقریبا پول ما ۲ برابر شده اما در سهام ایران خودرو ۴ برابر می شود. خب شاید پیش خودتان بگویید شما بازه بسیار خوبی را انتخاب کنید اما بدین شکل نیست این بازه، بازه اتفاقی می باشد که هم افت داشت و هم رشد داشت که این یک واقعیت شیرین است که در ادامه به واقعیت تلخ خواهیم پرداخت.
واقعیت تلخ این است که در این بازه ۴ ساله ما ۴ بازه برای سهام ایران خودرو داشتیم که از این ۴ بازه زمانی حدود ۱۶۰ روز رونق داشتیم که کل این بازه ۸۳۰ روز معاملاتی می باشد که در بورس روزای شنبه تا چهارشنبه معاملات داریم که ۱۶۰ روز اول رونق داشتیم که شرکت رشد کرده و ۳۸۰ روز که بیش از دو برابر دوران رونق است رکود و افت داشتیم و دوباره حدود ۶۰ روز رونق داشتیم و ۲۳۰ روز کاری بعد از آن رکود و افت داشتیم. رکود و افت به چه معناست؟ و رونق به چه معناست؟ رونق به معنای رشد صعودی سهم است، رکود و افت به معنای این است که یا رشد نکرده و یا در حال نزول کردن بوده است. در واقع عددی که به دست آمده عدد تلخی می باشد ما در ۸۳۰ روز معاملاتی ۶۱۰ روز رکود داشتیم و ۲۲۰ روز رونق داشتیم که چیزی نزدیک به ۳ برابر رونق، رکود داشتیم یعنی ۲۵ درصد اوقات رونق و ۷۵ درصد رکود داشتیم که به آن عدد تلخ مهم رسیدیم که ۷۵ درصد زمان ها ما رکود داشتیم در سهام ایران خودرو سهامی که در این مدت توانسته ۳۰۰ درصد سود بده و سهامش ۴ برابر سود بده که به طور کلی ۷۵ درصد زمان شما بابت این موضوع ناراحت بودید که این امر خیلی مهم است یعنی اگر کسی این اخلاق را نشناسه ممکنه باعث شود این بازار را به خاطر نداشتن اطلاعات از رفتار بورس ترک کند. من همیشه سعی می کنم در کلاس ها بگویم که بورس یک آدم خیلی بد اخلاق که اکثر اوقات اخلاقشو دوست ندارید و ازش رازی نیستید اما در عین بد اخلاقی بسیار سود ده است که در دوران کوتاه با این که شما را ناراحت و نا امید کرده می تواند شما را خوش حال و جبران کند.
یادتان نرود بازار بورس، بازاری است که به طور میانگین حالا این بحث به طور مثال بود که در تئوری امواج الیوت بحث زمان و اصلاحات ذکر می شود اما بدانید که ۳۰۰ درصد سود ۴ برابر ساختن سرمایه در مدت ۴ سال حدود ۸۳۰ روز کاری که ما فقط ۲۵ درصد یعنی ۲۲۰ روز رونق داشتیم و بیشتر زمانمان را نا امید بودیم، خب دوستان با توجه به این شناخت و رفتار در بازار بورس باید چه کار کنیم؟، باید بفهمیم و بپذیریم که بورس زمان های زیادی با ما بد رفتاری می کند پس من خودم را آماده کنم در دوران های رکود بورس صبر داشته باشم و با توجه به آموزش هایی که دیدم حفظ سرمایه کنم به طوری که سرمایم را افت ندهم که این موضوع در دوران های رشد این موضوع جبران خواهد شد. یعنی من می توانم به سراغ دوران کوتاه بروم این سود خوب را بگیرم.
خلاصه تلخ و شیرین این شد که ۴ برابر شدن سرمایه در ۴ سال به طوری اتفاق افتاده که ۳ سال ما رکود داشتیم و یک سال رونق که این رفتار سختی و ناراحت کننده قابل ترمیم است و باید بپذیریم که بازار بورس چنین رفتاری داره و همچنین سودهای بسیار شیرینی داره که باید در زمان رکود تلخی بازار را تحمل کنید. امیدوارم بازار بورس را بهتر درک کنیم تا بهتر سرمایه گذاری کنیم، دوستدار شما، علی صابریان.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است