لباس دیجیتال (Wear to earn) نوعی لباس است که در دنیای واقعی وجود خارجی ندارد (البته برخی از آن ها در دنیای واقعی مشابه فیزیکی دارند) لباس دیجیتال از طریق مدل سازی سه بعدی به عکس یا ویدیوی کاربر اضافه می شود و از این طریق کاربر این لباس را می پوشد. پس از رکود صنعت مد ناشی از همه گیری ویروس کرونا، این صنعت توانسته است با کمک فناوری های جدید به درآمد برسد و دستخوش تغییرات اساسی شود. در این مقاله به معرفی و بررسی فناوری لباس دیجیتال و همچنین ارائۀ پروژه های پیشگام در این زمینه می پردازیم.

فهرست []

    Wear to earn  یا لباس دیجیتال چیست؟

    منشأ ایجاد لباس دیجیتال (Wear to earn)  را می توان در تب توکن های NFT، به ویژه موفقیت مدل های بازی برای کسب درآمد و سطح درآمد حاصل از این توکن ها جست وجو کرد. پس از شروع همه گیری کرونا، استفاده از دوربین ها افزایش یافت و جامعه عموماً وارد عصر تماس تصویری شد. در طول قرنطینه های مکرر دوران کرونا، آنلاین بودن به یکی از بزرگ ترین چالش ها تبدیل شد.

    پس از شیوع کرونا، بیش تر کسب وکارها ملزم به دورکاری شدند و این باعث ایجاد رکود در صنعت مد شد؛ زیرا مد و لباس به کسانی که از خانه کار می کردند کم تر احتیاج داشتند. چنین شرایطی بقای صنعت مد را به خطر انداخت. پس از افزایش آگاهی عمومی از توکن هایNFT، برخی از افرادی که در فضای مد کار می کنند، تحقیق و مطالعۀ خود را در مورد اینکه چگونه می توان مد را با NFT ها مرتبط کرد، گسترش دادند و مفهوم لباس دیجیتال     NFT توسعه پیدا کرد. لباس های دیجیتال مانند پوکمون طراحی شده اند؛ درواقع واقعی نیستند و فقط روی بدن به صورت دیجیتالی قرار می گیرند. ممکن است در آینده به جای خرید لباس های فیزیکی، از لباس هایی استفاده کنیم که درواقع نپوشیده ایم.

    حذف نام صنعت مد از فهرست ده صنعت آلاینده، بزرگ ترین دستاورد لباس دیجیتال (Wear to earn) است. برای ایجاد لباس های Wear to earn به جای مواد خام، احتمالاً از نوعی پلاستیک با سنسورهای کوچک تعبیه شده در آن استفاده می شود. بنابراین هنگام حرکت افراد، این ماده می تواند ضمن نشان دادن حرکات بدن، لباس را با بدن افراد مطابقت دهد. به طور کلی، کاربران می توانند با مرور آنلاین یک کاتالوگ دیجیتال تصمیم بگیرند که چه لباسی بپوشند.

    آشنایی با لباس های دیجیتال

    منشأ و انگیزۀ توسعۀ NFT افزایش کسب درآمد ممکن است. لباس های دیجیتال در تب NFT فعالیت می کنند و از مدل های Play to Earn (P2E) هستند. P2E ریشۀ محکمی در جامعۀ بازی دارد و گیمرها عادت دارند شخصیت های خود را با لباس ها و لوازم جانبی مختلف تقویت کنند.

    آنلاین بودن در زمان قرنطینۀ کرونا به یک چالش تبدیل شد. وقتی از خانه کار می کنیم، لازم نیست نگران ظاهر یا لباس پوشیدن خود باشیم. قدم زدن با لباس عادی در حین کار در ابتدا برای ما تازگی داشت اما پس از مدتی به سرعت عادی شد. آیا چنین شرایطی جایی برای بقای صنعت مد باقی می گذارد؟

    با افزایش آگاهی عمومی از NFT ها، برخی از افراد در دنیای مد شروع به بررسی چگونگی ارتباط مد با NFT کردند. چیزی که آن ها به دست آوردند، مفهوم Wear to earn NFT است.Wear to earn  از اسنپ چت الهام گرفته شد. افراد در اسنپ چت می توانند هنگام گرفتن عکس از خود، فیلترهای مختلفی را برای ظاهر دیجیتال خود اعمال کنند. چه می شد به جای عکس ها، لوازم دیجیتالی را انگار که واقعی هستند، بپوشیم؟ یا بتوانیم آن ها را در شبکه های اجتماعی منتشر کنیم؟ یا حتی بتوانیم آن را در زندگی واقعی ایجاد کنیم؟ اینجا بود که مفهوم لباس دیجیتال شکل گرفت.

    محبوب ترین پروژه هایWear to earn  و پیشگامان این پروژه

    محبوب ترین پروژه های Wear to earn  و پیشگامان پروژه های مربوط به لباس های دیجیتال که در سال های اخیر محبوب شده اند، به شرح زیر هستند:

    پروژۀ  DressX

    یکی از پروژه های موفقWear to Earn ، پروژۀ DressX است. وب سایتی که لباس های جذاب را با قیمت های بسیار مناسب ارائه می دهد؛ البته این لباس ها برای زندگی واقعی استفاده نمی شوند و فقط در دنیای دیجیتال قابل استفاده هستند. پس از بارگذاری تصویر خود در لباس دیجیتال مناسب، کاربران باید لباس موردنظر خود را انتخاب کرده و سپس آن را با عکس مطابقت دهند. این شرکت در آگوست 2020 توسط ناتالیا مودنووا و داریا شاپووالوا تأسیس شد و در مجموع 3.3 میلیون دلار سرمایه از VCهای مدیریت شده توسط صندوق آرتمیس جمع آوری کرده است. DressX قصد دارد در سال ۲۰۲۳ یک بازار NFT برای لباس های دیجیتال خود راه اندازی کند.

    پروژۀ Megan Kaspar و Red DAO

    پروژۀ موفق دیگر در حوزۀWear to Earn ، پروژۀ Megan Kaspar و Red DAO است. مگان کاسپار به عنوان مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران Magnetic Capitalدر اوایل سال 2022 با مجلۀ مد Haute Living مصاحبه کرد. او در این مصاحبه یک لباس DressX پوشیده بود. مگان کاسپار به عنوان یک مدافع قوی مد دیجیتال (متا مد) شناخته می شود. او همچنین یکی از اعضای پروژۀ Red DAO که یک DAO مدمحور است، محسوب می شود. برای شرکت در این پروژه، کاربران باید حداکثر 300.000 توکن با هزینۀ 150 اتر یا 100.000 توکن Red DAO با هزینۀ 50 اتر سرمایه گذاری کنند. به گفتۀ وب سایت آن ها، هدف اینDAO ، آرشیو، خرید، پشتیبانی، جمع آوری و همچنین سرمایه گذاری بر روی اقلام و لباس های دیجیتال در دنیای پوشاک برای کسب درآمد است.

    پروژۀ  NFT Runway

    این پروژه یکی دیگر از پروژه های فعال در صنعت پوشاک است. پروژۀ NFT Runway از فناوری 3DReal برای ورود طراحی مد به دنیای Metaverse با نام Wearable NFTs استفاده می کند و به عنوان اولین پروژۀ مد فیژیتال (ترکیبی از فیزیکی و دیجیتال) طراحی شده است. به گزارش  Cointelegraph.com، این پروژه با مشارکت Ohzone Inc، یک نمایش مد زنده در Decentraland از طریق فناوری 3DRealM با استفاده از نسخۀ NFT اقلام فیزیکی اجرا کرد. این پروژه بخشی از فروش حراج خود را به NFT Endowments اهدا می کند. این مؤسسات خیریه می توانند از هر فروش NFT حق امتیاز کسب کنند.

    پروژۀ Space Runners

    پروژۀ Space Runners نیز یکی از پروژه های موفق در صنعت پوشاک دیجیتال است. این پروژه دارای مجموعه ای از کفش های ورزشی قهرمان های NBA  است که با همکاری نیک یانگ و کایل کوزما ایجاد شد. کاربران می توانند این کفش های ورزشی NFT را به بازی یا Metaverse متصل کنند. امکان انتقال به فضای واقعیت افزوده یکی از قابلیت های NFT ها است. مزایای انحصاری دیگری نیز برای دارندگان آن ها وجود دارد که ازجملۀ آن ها می توان به ارتباط با افراد مشهور مرتبط با هر NFT اشاره کرد. تعداد این مزیت ها در آیندۀ نزدیک افزایش خواهد یافت.

    دولچه و گابانا  (D&G)

    یکی از برترین برندهای لوکس در صنعت مد،D&G ، با انتشار اولین مجموعۀ NFT خود، Collezione Genesi، ورود خود را به دنیای توکن های NFT اعلام کرد. Collezione Genesi با همکاری یک بازار لوکس NFT در شبکۀ Polygon به نام UNXD منتشر شد. این مجموعه از نُه قطعه به صورت توکن های NFT و مشابه فیزیکی آن تشکیل شده است. به طور کلی، برند Dolce and Gabbana یکی از موفق ترین پروژه های همکاری با صنعت Wear to Earn است.

    مد و بازی

    علاوه بر بازاریابی لباس های دیجیتال، برخی از برندهای مد قصد دارند وارد دنیای بازی شده و از آن کسب درآمد کنند. آن ها این کار را به صورت مستقل یا با همکاری بازی های بزرگ انجام می دهند. تاکنون برندهای زیادی از طریق بازی ها توانسته اند وارد دنیای مد دیجیتال شوند که در ادامه به معرفی برخی از آن ها خواهیم پرداخت.

    برند GAP

    در طول اپیدمی کرونا، بسیاری از فروشگاه های برند GAP به دلیل کاهش مشتریان و تقاضای کم بسته شدند. با افزایش تقاضا برای توکن های NFT، این برند همکاری خود را با برندون سینز، خالق Frank Ape، برای طراحی مجموعۀ NFT در بلا ک چین Tezos آغاز کرد. این برند امیدوار است تا با جذب جمعیت جوان تر دوباره بازار را در دست بگیرد.

    بربری و بازی های افسانه ای

    برند معروف بربری نیز رابطۀ خود را با دنیای بازی آغاز کرده است. این برند برای حفظ جایگاه خود با نسل جوان همگام شد. این همکاری بربری با یک بازی، برای خیلی ها بسیار شگفت انگیز و باورنکردنی است. تیم بربری، Blank’s Block Party  را برای اولین همکاری خود انتخاب کرد.

    لویی ویتون

    پروژۀ «Louis: The Game» اولین تلاش برند لویی ویتون برای ورود به دنیای NFT است که به عنوان بخشی از دویستمین سالگرد تأسیس این برند راه اندازی شد. در این بازی، طلسم شانس این شرکت، Vivienne، به دنبال 200 شمع (تعداد سال های تأسیس برند) است. بازیکنان می توانند این شمع ها را در شهرهای مختلف پیدا کنند. در کنار این شمع ها یک کارت پستال نیز وجود دارد که برخی از آن هاNFT  برای جمع آوری هستند. معمولاً این برند، بیش تر مورد پسند بزرگسالان است و جذابیت خاصی برای جوانان ندارد اما اگر این برند با یک ویژگی منحصربه فرد مانند همین طلسم شانس همراه شود و در یک بازی ویدیویی قرار گیرد و به طور تصادفی NFT به کاربران بدهد، شاید بتواند بر نسل جوان و نظر آن ها تأثیر بگذارد.

    پروژۀ Fortnite x Balenciaga

    پروژه Fortnite x Balenciaga یکی از برجسته ترین و مهم ترین همکاری های موفق در زمینۀ مد و بازی است. این برند یک فروشگاه مجازی معرفی کرد که نشان دهندۀ فروشگاه های خرده فروشی فیزیکی در دنیای واقعی است. این امکان برای آواتارها وجود دارد که در فروشگاه Balenciaga درست مانند صاحبان آن ها در زندگی واقعی قدم بزنند. اقلام فروخته شده در فروشگاه کاملاً با دنیای Fortnite مطابقت دارد. اگرچه برخی از معادل های فیزیکی بسیار گران هستند اما این، مانع از هیجان زده شدن طرفداران نمی شود. این پروژه راه جدیدی را به جای کلیک روی سایت های وب 2 برای خرید آنلاین در قالب یک تجربۀ فراگیر معرفی می کند.

    آیندۀ لباس دیجیتال

    درحالی که مفهوم مد و پوشاک دیجیتال هنوز در حال پیشرفت و توسعه است، این مدل لباس دیجیتال درنهایت برای کسب درآمد از بازی ها پیشی خواهد گرفت. پس از انتشار  Axie Infinity، این بازی به محبوب ترین عبارت جست وجو در اکوسیستم بلا ک چین تبدیل شده است. با این حال، مفهوم Wear to Earn بدون شک بیش تر برای خانم ها جذاب خواهد بود تا گیمرها.

    بازی های آنلاین برای الهام بخشیدن به مد دیجیتال کمک کننده بوده اند.Fortnite  و سایر بازی های آنلاین، اقتصاد کاملاً جدیدی را در این راه ایجاد کردند. برندهایی مانند Balenciaga فرصتی دیجیتالی را برای ارتباط با کاربران خود فراهم کردند و همۀ این ها نشان می دهد که آیندۀ لباس دیجیتال می تواند بسیار روشن باشد.

    کاربران می توانند در بازی های رایانه ای از مد دیجیتال استفاده کنند. به عنوان مثال، با همکاری Fortnite و Balenciaga، با خرید یک پوستۀ الهام گرفته از Balenciaga در بازی، کاربران می توانند آن قطعه را در زندگی واقعی نیز خریداری کنند. کاربران می توانند ظاهر خود را با آرایش کردن و سپس پنهان کردن شخصیت خود تغییر دهند که می تواند برای گیمرها جالب باشد.

    بازار مد دیجیتال در مدت زمان کوتاهی به یک امپراتوری بزرگ تبدیل شده است. این بازار برای بسیاری از کاربران غیرقابل درک است اما آیندۀ خوبی خواهد داشت.

    سخن پایانی

    پس از بازی برای کسب درآمد، لباس دیجیتال نشان دهندۀ راه جدیدی برای کسب درآمد با NFT است. در دنیای ارزهای دیجیتال، نوآوری بسیار زیاد است و پایانی ندارد. در حال حاضر، لباس های دیجیتال در مراحل ابتدایی هستند و تا فراگیرشدن آن راه زیادی در پیش است.

    سؤالات زیادی در مورد مد دیجیتال وجود دارد؛ ازجمله اینکه آیا افراد لباس هایی می پوشند که در متاورس وجود دارد یا از عکس های 50 دلاری آماده استفاده می کنند؟ آیا امکان ترکیب برندها وجود دارد؟

    برای پاسخ به این سؤال ها باید منتظر ماند و دید آیندؤ این صنعت چگونه خواهد شد.

    سؤالات متداول

    لباس های دیجیتال در تب NFT فعالیت می کنند و از مدل های Play to Earn (P2E)  هستند. P2E ریشۀ محکمی در جامعۀ بازی دارد و گیمرها عادت دارند شخصیت های خود را با لباس ها و لوازم جانبی مختلف تقویت کنند.

    حذف نام صنعت مد از فهرست ده صنعت آلاینده، بزرگ ترین دستاورد لباس دیجیتال (Wear to earn) است. برای ایجاد لباس های Wear to earn به جای مواد خام، احتمالاً از نوعی پلاستیک با سنسورهای کوچک تعبیه شده در آن استفاده می شود.

    محبوب ترین پروژه های Wear to earn  و پیشگامان پروژه های مربوط به لباس های دیجیتال که در سال های اخیر محبوب شده اند، شامل پروژۀ DressX، پروژۀ Megan Kaspar وRed DAO ، پروژۀ NFT Runway، پروژۀSpace Runners  و دولچه و گابانا  (D&G)هستند.

    بازی های آنلاین به الهام بخشیدن برای مد دیجیتال کمک کرده اند.Fortnite  و سایر بازی های آنلاین اقتصاد کاملاً جدیدی را در این راه ایجاد کردند. بازار مد دیجیتال در مدت زمان کوتاهی به یک امپراتوری بزرگ تبدیل شده است. این بازار برای بسیاری از کاربران غیرقابل درک است اما آیندۀ خوبی خواهد داشت.