صرفه جویی یکی از شکل های اصلاح الگوی مصرف است که فقط مربوط به آب و برق و گاز نمی شود. مهم ترین صرفه جویی که ما می توانیم انجام دهیم صرفه جویی در پول است. در حقیقت صرفه جویی در پول به معنای مدیریت درست درآمدها است. اگر برای پولمان برنامه بلند مدت نداشته باشیم، هیچ مقداری از پول نمی تواند پاسخگوی نیازهایمان باشد. دانستن نکته های صرفه جویی در پول گامی بزرگ برای رسیدن به استقلال مالی و رها شدن از دردسرهای کمبود پول است. در این مقاله مهم ترین نکته های صرفه جویی را با هم بررسی می کنیم.

معرفی راه های صرفه جویی در پول

پول در زندگی اهمیت زیادی دارد. تقریبا برای انجام همه کارها به پول نیاز داریم. در نتیجه نمی توان شعار سر داد که پول، چیزی بی ارزش و غیر ضروری در زندگی است. در حقیقت، بخشی از اعتبارمان به پول بستگی دارد. به همین دلیل، یاد گرفتن تکنیک صرفه جویی در پول بسیار راهگشا است. فرقی نمی کند که یک کارمند با درآمد پایین هستید یا فردی که پول زیادی درمی آورد. چون در هر صورت، صرفه جویی در پول می تواند ردپای گمشده پولهایتان را به شما نشان دهد.

دست و دل بازترین بانک را انتخاب کنید

حساب کردن روی سود بانکی، اولین فکری است که به هنگام صرفه جویی و پس انداز پول به ذهن انسان می رسد. در این بین است که بالا و پایین شدن مقدار سود به نکته ای مهم تبدیل می شود. بانک فعلی خود را با چند بانک دیگر مقایسه کنید. بهتر است برای جلوگیری از افتادن در دام موسسات کلاه بردار، حسابی تحقیق کنید و هوشمندانه بانک مورد نظرتان را زیر نظر بگیرید. اگر مطمئن شدید که این بانک از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز فعالیت گرفته است و سود بالاتری نسبت به بانک فعلی شما می دهد، پول خود را به آنجا انتقال دهید.

لامپ اضافی خاموش!

 به هنگام صرفه جویی در پول، قبض برق به یکی از چالش های هر شهروندی تبدیل می شود. اما راه چاره آن بسیار ساده است. کافی است الگوهای مصرفمان را اصلاح کنیم و برخی از رفتارهای خودمان را مورد بازنگری قرار دهیم. مثلا حواسمان باشد که بعد از خروج از اتاق، لامپ را پشت سرمان خاموش کنیم، لامپ های LED و کم مصرف را جایگزین لامپ های پرمصرف کنیم، موقعی که تلویزیون نمی بینیم بیهوده آن را روشن نگه نداریم، در ساعت های اوج مصرف از وسایلی مانند خردکن یا جاروبرقی استفاده نکنیم و بعد از شارژ شدن گوشی و باتری لپ تاپمان، آن را از برق بکشیم. توصیه می کنیم شیشه های منزل را دو جداره کنید و از ترموستات هوشمند و قابل برنامه ریزی برای تنظیم دمای منزل بهره بگیرید. با این کار از هدررفت انرژی نیز جلوگیری می کنید. کارهایی که نام بردیم ساده هستند اما جمع شدنشان در کنار هم، یک قبض سنگین را به وجود می آورند.

از خرید وسایل غیره ضروری خودداری کنید

بد نیست تعریفی از وسایل ضروری و غیر ضروری داشته باشیم. وسایل ضروری، آن دسته از لوازمی هستند که در صورت نبودنشان، بخشی از زندگی مان دچار مشکل می شود. اما وسایل غیرضروری، تاثیر مهمی بر زندگی ما نمی گذارند. اجازه بدهید با یک مثال این موضوع را روشن تر کنیم. مثلا نبود یک اتو مو هیچ آسیبی به زندگیتان وارد نمی کند. شما می توانید با یک سشوار، موهای خود صاف کنید. اما خرید یک سرم مو برای نرم کردن موهای زبر و خشن لازم است. البته به این مورد هم توجه داشته باشید که تعریف وسایل ضروری و غیرضروری به تناسب افراد مختلف، متفاوت است. مثلا سرم مو برای کسی که موهای نرم و لطیفی دارد، یک وسیله غیرضروری است. اما برای سلامتی موی فردی دیگر ضرورت دارد. پس باید متناسب با شرایط و نیاز خود کالای ضروری و غیرضروری را از هم تشخیص دهید.

از کوپن های تخفیف استفاده کنید

به هنگام صرفه جویی در پول نباید از کوپن های تخفیف غافل شوید. همیشه می توانید فروشگاه هایی را پیدا کنید که روی جنس هایشان تخفیف های خوبی می دهند. مثلا فروشگاه های شهروند، رفاه و کوروش به مشتریانی که به مقدار مشخصی خرید کنند، کوپن تخفیف می دهند. در این صورت برای خریدهای بعدی خود می توانید اجناس مورد نیاز را با قیمت ارزان تر تهیه کرده و در هزینه های خود – هر چند کم – صرفه جویی کنید.

نگاهی دوباره محصول های دست ساز بیندازید

بیشتر محصول های کارخانه ای گران قیمت هستند. شاید نتوان از زیر بار خرید برخی از آنها شانه خالی کرد اما می توان تعدادی از آنها را در خانه و با وسایل موجود ساخت. مثلا وقتی می خواهید به کسی هدیه بدهید به جای خریدن جعبه کادو، خودتان آن را کادو کنید یا کیک تولد را در منزل بپزید. شاید اولین تجربه های شما در این زمینه خیلی عالی نباشند اما برای صرفه جویی در پول باید خلاقانه تر به اطرافتان نگاه کنید.

قبل از خرید، یک لیست تهیه کنید

یکی از بهترین راه ها برای صرفه جویی در پول این است که قبل از شال و کلاه کردن و رفتن به فروشگاه، لیستی دقیق از چیزهایی که لازم دارید را تهیه کنید. این لیست به شما کمک می کند تا در زمان خرید فقط روی اجناسی تمرکز کنید که واقعاً به آنها نیاز دارید. زمانی که بدون لیست به بازار می روید، ممکن است هر چه می بینید به نظرتان ضروری برسد. اگر قرار است به بازار موادغذایی بروید و مایحتاج منزل را تهیه کنید، با شکم گرسنه نروید. در این صورت قوه اراده تان را از دست می دهید و نمی توانید خود را کنترل کنید. وقتی هم که قادر به کنترل خودتان نباشید، فقط پولتان را بیهوده هدر می دهید.

کمتر به رستوران بروید

یکی دیگر از راه های مفید برای صرفه جویی در پول درست کردن غذا در منزل است. اگر قرار است مهمان دعوت کنید، بهتر است خودتان غذا بپزید. رستوران و تفریح های بیرونی در یک چشم به هم زدن پول زیادی را از شما می بلعند. می توانید با یک شیرینی حاصل دست پختتان یا شربت از مهمان های خودتان پذیرایی کنید.

خودنمایی نکنید، خودتان باشید

خودنمایی یکی از دشمنان اصلی صرفه جویی در پول است. البته خریدن جنس های با کیفیت و لوکس اصلا کار بدی نیست اما با صرفه جویی در پول جور در نمی آید. اگر می خواهید پولتان را ذخیره کنید باید خودتان باشید و تنها چیزهایی که لازم دارید را بخرید. تا زمانی که برای دیگران زندگی می کنید، قادر نیستید در پول صرفه جویی کنید. زیرا نظرات دیگران در مورد شما اولویت پیدا می کنند و در این بین اهمیت پول از بین می رود. مثلا با وجود آن که دندانی برای ترمیم دارید، اما پول خود را صرف خریدن آخرین مدل گوشی می کنید. یادتان باشد همیشه باید نیازهای واقعی تان را در اولویت قرار دهید.

وسایل کهنه خود را تعمیر کنید

وقتی قرار است در پول صرفه جویی کنید، باید دور خرید یکسری از وسایل را خط بکشید. پس تا جایی که امکان دارد وسایل کهنه، خراب و قدیمی را تعمیر کنید. برخی از وسایلی که گمان می کنید دیگر قابل استفاده نیستند، ممکن است با یک تعمیر ساده مثل روز اولشان کار کنند. این توصیه حتی در مورد لباس و کفش هم صدق می کند.

در تربیت کودکانتان تجدید نظر کنید

انسان سیری ناپذیر است. کودکان نیز از این موضوع مستثنا نیستند. پس اگر قصد صرفه جویی در پول را دارید، باید با کودکتان به گونه ای رفتار کنید تا خواسته های معقول داشته باشد. البته نباید کودک خود را به خاطر صرفه جویی در پول تحت فشار روانی قرار دهید. باید عاقلانه و هوشمندانه برای فرزندتان هزینه کنید تا هم از لذت داشتن چیزهای خوب محروم نشود و هم در مورد خواسته هایش به درک درستی برسد.

لطفا آب بنوشید

یکی از توصیه های مهم ما برای صرفه جویی در پول نوشیدن آب به جای نوشیدنی های صنعتی و مصنوعی است. آب، سالم ترین نوشیدنی است. به جای این که پول خود را برای نوشیدنی های گران و بی خاصیت به هدر دهید، آب را انتخاب کنید. با این کار نه تنها سالم می مانید، بلکه در پول هم صرفه جویی می کنید. در عین حال وقتی خرید نوشیدنی های اسیدی را محدود کنید، دندان های شما نیز سالم تر می مانند و به هزینه ترمیم دندان کمتر نیاز پیدا می کنید.

غذای آماده نخرید

برای صرفه جویی در پول لازم است که دور غذاهای آماده و فست فود را خط بکشید. به جای این نوع غذاها می توانید در منزل غذا تهیه کنید. وقتی قرار است شب بیرون از منزل باشید یا به مسافرت بروید، قبل از هر چیز به فکر درست کردن غذا بیفتید. پختن غذا در منزل ارزان تر از فست فود و سایر غذاهای بیرون است. علاوه بر این سلامتی شما نیز تضمین می شود.

دخانیات نکشید

برای صرفه جویی در پول باید دخانیات را ترک کنید. اگر به قلیان و سیگار کشیدن عادت دارید پس در طول روز، مقدار زیادی از پول شما صرف خرید دخانیات می شود. اگر می خواهید پول بیش تری پس انداز کرده و همزمان به جسم خود هم لطفی کنید، باید این عادت را برای همیشه کنار بگذارید.

اجناس بی کیفیت نخرید

گاهی فکر می کنیم اگر جنس ارزان قیمت بخریم، باعث صرفه جویی در پول می شود. در حالی که همین وسایل بعد از مدت کوتاهی خراب می شوند و بعد مجبور می شویم یک وسیله دیگر را جایگزین آن ها کنیم. به جای این که وسایل ارزان قیمت بخرید، به دنبال وسایلی باشید که از کیفیت آن ها اطمینان کامل دارید. مثلا اگر می خواهید یک اتو بخرید، بهتر است جنس بهتر و گران تر را انتخاب کنید. اگر جنس ارزان بخرید، بعد از مدتی اتو خراب می شود یا آن طور که می خواهید عمل نمی کند. در نتیجه مجبور می شوید آن را دور بیندازید و یک اتوی دیگر خریداری کنید. قبل از خرید کالا بهتر است در مورد برند تجاری آن تحقیق کنید. اگر برند آن نام آشنا نیست، از مشتریان قبلی در مورد کیفیت محصول سوال بپرسید.

فیلتر هوای ماشین را عوض کنید

برای صرفه جویی در مصرف سوخت ماشین، فیلتر هوای ماشین خود را عوض کنید. این کار هزینه زیادی نمی برد و خیلی سریع انجام می شود. اما در مقابل به میزان هفت درصد باعث کاهش مصرف سوخت شما می شود.

قبل از خرید قیمت ها را مقایسه کنید

 بهتر است قبل از خرید، قیمت جنس مورد نظرتان را بپرسید و آن را با جنس های دیگر مقایسه کنید. این کار می تواند به صرفه جویی در پول کمک کند. البته هر ارزانی بی دلیل نیست. برخی از فروشگاه ها جنس خود را به خاطر تقلبی بودن ارزان تر می فروشند. برای بررسی هزینه کالاها باید دو جنس کاملاً یکسان را با هم مقایسه کنید.

موادغذایی را از عمده فروشی بگیرید

یکی دیگر از راه های صرفه جویی در پول خرید از عمده فروشی ها است. وقتی قصد دارید برای منزل، مواد غذایی بخرید به سراغ عمده فروشی بروید. اگر در مورد کف خرید از عمده فروشی محدودیت دارید می توانید با چند نفر از دوستان یا آشنایان خود به خرید بروید. در این صورت قیمت اجناس برای شما کمتر می شود و می توانید پول بیش تری پس انداز کنید.

از فروشگاه های معمولی خرید کنید

برخی از فروشگاه ها اعتبار و شهرت بیش تری دارند. قیمت اجناس این فروشگاه ها عموماً گران تر از حد معمول است. بهتر است به جای این فروشگاه ها به بازار بروید و از فروشگاه های معمولی خرید کنید. برخی از فروشگاه ها برای جذب مشتریان خاص و ثروتمند شهر، دکوراسیون متفاوتی دارند و هزینه زیادی را صرف این کار می کنند به همین دلیل قیمت اجناس در آن ها بالاتر است.

برای کاهش استرس به دنبال راه های ارزان قیمت بروید

وقتی دچار اضطراب و تشویش می شوید، راه های ارزان قیمت را برای آرام کردن خودتان انتخاب کنید. مثلا به جای شرکت در کنسرت یک خواننده مشهور، می توانید با پیاده روی در پارک از میزان اضطراب خود بکاهید. برای تغییر روحیه خود به چیزهایی فکر کنید که در کودکی شما را خوشحال می کردند. حتی گاهی تماشای یک کارتن خاطره انگیز هم می تواند استرس و فشار کار را از جسم و روحتان بزداید. خوشحالی را بسازید.

چهار چشمی مراقب وسایلتان باشید

یکی دیگر از را ه های صرفه جویی در پول مراقبت از وسایلتان است. با وسایل خانه مهربان تر رفتار کنید. مراقبت از وسایلی مثل یخچال، تلویزیون، جاروبرقی، سیستم های گرمایشی و سرمایشی طول عمر آن ها را بیش تر می کند. دستورالعمل استفاده از وسایل را بخوانید و با رعایت آن ها از خراب شدن وسایل جلوگیری کنید. با این کار به جای این که پول خود را برای تعمیر یا خرید مجدد وسایل به هدر دهید، آن را پس انداز می کنید.

به وسایل دست دوم، فرصت بدهید

یکی دیگر از راه های صرفه جویی در پول خرید وسایل دست دوم است. برای این کار، سمساری بهترین انتخاب است. در حال حاضر وب سایت های زیادی هم وجود دارد که از طریق آن ها می توانید وسایل مورد نیاز خود را تهیه کنید. مثلا اگر به یک میز کار نیاز دارید، ضرورتی ندارد که حتماً نو باشد. شما با یک میز کارکرده هم می توانید کار کنید. اگر در مورد سلامت وسیله های کارکرده تردید دارید، می توانید با یک فرد مسلط و آشنا مشورت کنید. مثلا اگر به لپ تاپ نیاز دارید و می خواهید با خرید یک لپ تاپ دست دوم کار خود را راه بیندازید، با کسانی که در این زمینه اطلاعات کافی دارند صحبت کنید و لپ تاپ مورد نظر را به او نشان دهید تا عیب های آن مشخص شود.

بازار رفتن، تفریح خوبی نیست

اگر بازار رفتن یکی از تفریح های شما است باید برای صرفه جویی در پول از این کار صرف نظر کنید. زیرا وقتی بدون هدف به بازار می روید، هر چیزی که می بینید شما را به خرید وسوسه می کند. بهترین کار این است که وقتی به چیزی نیاز ندارید، به بازار نروید. برای سرگرمی، پارک را انتخاب کنید. اجازه ندهید بازار رفتن و خریدکردن به سرگرمی شما تبدیل شود. در این صورت هر زمان که احساس خستگی یا استرس داشته باشید، فوراً برای رفتن به بازار آماده شده و پول خود را به هدر می دهید.