تجارت الکترونیک چیست؟

تجارت الکترونیک یکی از مهم ترین مفاهیمی بود که پس از رشد خارق العاده ضریب نفوذ اینترنت در میان مردم مطرح شد. در واقع وجود اینترنت و کاربرد گسترده آن در حوزه تجارت و مبادلات مالی سبب شده است، که عملاً هیچ حد و مرزی برای خرید و فروش کالاهای مختلف به صورت آنلاین نداشته باشیم.

راهنمای مطالعه []

    در همین راستا و به منظور تسهیل نقل و انتقال پول در فرآیند تجارت کالا و خدمات، برخی شرکت های ارائه خدمات مالی اقدام به راه اندازی سیستم های پرداخت بین المللی نموده اند؛ که معمولاً در قالب کارت های نقدی، اعتباری و کیف پول های الکترونیکی در اختیار کاربران قرار می گیرند. تفاوتی ندارد که چه شغل، تحصیلات، محدوده سنی یا ملیتی داشته باشید، در حال حاضر شما برای مقاصد مختلفی نظیر انتقال وجه، خرید از فروشگاه های آنلاین، هزینه آزمون های بین المللی، خرید بلیط هواپیما، شارژ حساب معاملاتی خود در بروکرهای بازار بورس جهانی و… می توانید، از این سیستم های پرداخت جهانی استفاده کنید.

    به دلیل اهمیت این موضوع و علاقه عموم افراد به آشنایی با این سیستم ها تصمیم گرفتیم تا در سری مقالاتی با مهم ترین نکات و انواع این ابزار پرداخت الکترونیکی آشنا شویم.

    ویزا کارت چیست؟

    ویزا یک شرکت چندملیتی خدمات مالی آمریکایی می باشد که دفتر مرکزی آن در ایالت کالیفرنیا قرار دارد. شبکه بین المللی ویزا در سال 1975 میلادی تأسیس شد، اما ایده اصلی و فرآیند اجرایی آن در سپتامبر سال 1958 با ارسال بیش از شصت هزار کارت اعتباری برای افراد مختلف توسط بانک آمریکا (Bank of America) شکل گرفت.

    ویزا کارت نوعی کارت پرداخت است که درون شبکه و تحت برند شرکت ویزا صادر می شود. این شرکت در ابتدا صرفاً کارت های اعتباری صادر می کرد، اما در ادامه صدور کارت های بدهی (نقدی)، پیش پرداخت و هدیه را نیز به مجموعه خدمات خود اضافه کرد.

    اگرچه کارت های ویزا دارای نماد رسمی ویزا هستند، اما مستقیماً توسط خود شرکت صادر نشده و توسط مؤسسات مالی همکار این شرکت صادر و در اختیار کاربران قرار می گیرند.

    کارمزد مبادلات مالی در شبکه پرداخت ویزا بین 43/1 تا 4/2 درصد حجم تراکنش انجام شده است.

    فرآیند کارآیی ویزا کارت به چه شکل است؟

    ویزا دارای یک شبکه پردازش شده بزرگ است که کارت های آن توسط کسب وکارهای مختلف در بیش از 200 کشور جهان پذیرفته می شود. معمولاً مؤسسات مالی برای ارائه خدمات خود شامل کارت های پرداخت و… با یک شبکه پرداخت بین المللی مانند ویزا به عنوان شریک تجاری همکاری می کنند. در اینگونه قراردادها هر کدام از صادرکنندگان ثانویه ویزا کارت ، ضوابط و قوانین خاصی برای صدور کارت ویزا (تحت قوانین شرکت اصلی) تعیین نموده و در مورد شرایط مورد نظر خود برای ارائه خدمات به مشتریان تصمیم گیری خواهند نمود.

    به طور کلی ویزا کارت از طریق مؤسسات مالی مختلف با شرایط منحصر به فرد برای اشخاص حقیقی و حقوقی در دسترس است. توافق نامه بهره مندی از خدمات ویزا کارت شامل پرداخت هزینه های نقل و انتقالات بانکی به همراه کارمزد شبکه ویزا است.

    همچنین شرکت ویزا از طریق توافق نامه های ارائه خدمات با تجار همکاری می کند تا افرادی که معاملات خود را از طریق این شبکه انجام دهند، کارمزد کمی بابت هر معامله خود به عنوان به شبکه ویزا پرداخت کنند.

    به طور کلی هر کارت ویزا در هر نقطه ای از جهان برای استفاده در پلفترم های تجاری مختلف به خود شبکه ویزا متکی است. تمامی این کارت ها با یک کد 16 رقمی منحصربه فرد حک شده روی کارت به همراه میکروچیپ اختصاصی دارنده ویزا کارت صادر می شوند.

    از سایر مشخصات فیزیکی ویزا کارت وجود یک نوار مغناطیسی و بخشی برای امضای مالک در پشت کارت است.

    انواع ویزا کارت

    همانطور که اشاره نمودیم در حال حاضر انواع مختلفی از کارت های ویزا نظیر اعتباری، نقدی و هدیه برای افراد صادر می شوند؛ که در ادامه مطلب می خواهیم با هر ماهیت و کاربرد هر کدام از این کارت های پرداخت به طور مختصر آشنا شویم.

    ویزا کارت اعتباری

    مؤسسات مالی صادر کننده کارت اعتباری ویزا بر اساس اطلاعات مشتریان و ارزیابی های انجام شده توسط خودشان برای افرادی که از نظر آن ها معتمد و قابل اعتماد باشند، ویزا کارت اعتباری صادر می کنند.

    این کارت های اعتباری تسهیلات زیادی برای کاربران خود ایجاد نموده و شما می توانید آن ها را در مبادلات تجاری یا دستگاه های خودپرداز در سراسر جهان استفاده کنید. ویزا کارت اعتباری ممکن است مزایایی نظیر نرخ بهره تبلیغاتی (APRs) صفر درصد، جایزه بازپرداخت نقدی (کش بک) یا شرایط ویژه برای خرید از خرده فروش های برگزیده داشته باشد.

    ویزا کارت های سنتی (Traditional Visa cards) خدمات محدودی را در دسترس شما قرار می دهد، اما ویزا کارت امضا شده (Signature Visa cards) نسبت آن ها کاربردی تر بوده و امکانات بیشتری دارد. این در حالی است که ویزا کارت نامحدود (Infinite Visa cards) با مجموعه ای از بهترین و کامل ترین خدمات مختص معتبرترین دارندگان کارت های اعتباری در نظر گرفته شده است.

    باید بدانید که شماره حساب و نام دارنده کارت های اعتباری ویزا روی آن حک شده و یک کد اعتبارسنجی سه رقمی ویژه در پشت آن قرار دارد؛ که فیلتر امنیتی قوی برای دارنده کارت محسوب می شود.

    ویزا کارت نقدی (بدهی)

    این نوع از ویزا کارت امکان دسترسی و برداشت روزمره دارنده کارت از انواع حساب های بانکی خود نظیر حساب چک یا پس انداز را فراهم می کند. همانند کارت اعتباری می توان از کارت های نقدی نیز برای خرید در خرده فروشی ها یا مبادلات مالی در شعب بانک و دستگاه های خودپرداز استفاده نمود.

    برای نقل و انتقال وجه از طریق ویزا کارت نقدی دارندگان آن باید از کد شناسایی شخصی (PIN) استفاده کنند. در این نوع از ویزا کارت نیز نام دارنده کارت و شماره حساب 16 رقمی به صورت برجسته حک شده است، هرچند که شماره موجودی روی کارت با شماره حساب های متصل به آن متفاوت بوده و مربوط به شبکه ویزا می باشد.

    ویزا کارت پیش پرداخت و هدیه

    شرکت ویزا طیف گسترده ای از کارت های پیش پرداخت و هدیه را با یک شماره حساب 16 رقمی منحصربه فرد ارائه می دهد که اغلب آن ها را می توان از خرده فروشی ها تهیه نمود. کارت های پیش پرداخت به حساب سپرده بانکی یا کارت اعتباری متصل نیستند.

    این کارت ها دارای مقدار مشخصی پول به عنوان محدوده اعتباری هستند. بدان معنی که دارنده کارت نمی تواند مبلغی بیشتر از چیزی که در کارت شارژ شده است هزینه کند! از این کارت های پیش پرداخت می توان در تمام درگاه های طرف قرارداد با ویزا استفاده کرد.

    کارت های هدیه نیز دقیقاً همانند کارت های پیش پرداخت با مبلغ مشخصی شارژ می شوند، اما معمولاً پس از استفاده دیگر قابلیت شارژ مجدد ندارند. این کارت ها با یک کد شناسایی شخصی (PIN) خاص صادر شده و بعضی از آن ها صرفاً در مراکز خرید محدودی قابلیت استفاده دارند.

    ویزا کارت به صورت فیزیکی و مجازی صادر می شود. کارت های فیزیکی برای خرید از خرده فروشی ها استفاده شده و نیازمند طی شدن فرآیند فعال سازی است؛ اما ویزا کارت مجازی برای خرید یا مبادلات آنلاین بوده و به صورت فوری در دسترس کاربران خواهد بود.

    توجه داشته باشید که در حال حاضر به دلیل تحریم های بین المللی شبکه بانکی امکان بهره مندی شهروندان مقیم ایران از خدمات شرکت ویزا نبوده و در صورت نیاز به استفاده از ویزا کارت برای انجام مبادلات ارزی، باید از طریق پلتفرم های واسطه مجاز برای احراز هویت در این شبکه اقدام کنید.