خرید وفروش سهام در بورس بصورت انلاین
از ابتدای تأسیس بورس در ایران تا اوایل دهه ۱۳۸۰ معاملات به صورت سنتی و از طریق تماس با کارگزاری و یا حضور فیزیکی در شعب کارگزاری ها بود و در نتیجه افراد همواره مجبور بودند برای هر سفارش خرید یا فروش زمان زیادی را صرف کنند تا بتوانند معامله ای را انجام دهند. اما از سال ۱۳۸۴ با ابلاغ قانون بازار اوراق بهادار پس از تصویب در مجلس شورای اسلامی به تدریج تحولات گسترده ای در شیوه معامله گری سرمایه گذاران ایجاد شد. یکی از اتفاقات مثبت در این حوزه امکان انجام معاملات سهام بر بستر اینترنت بود و تقریباً از سال ۱۳۸۶ زمینه برای انجام معاملات اینترنتی در سیستم معاملاتی کارگزاری ها فراهم گردید که از آن به سیستم معاملاتی آنلاین یاد می شود. در مقاله در رابطه با شیوه خرید وفروش سهام در بورس بصورت انلاین توضیح داده و به صورت عملیاتی سامانه معاملاتی تدبیر که یکی از رایج ترین سیستم های معاملاتی در بین کارگزاران است توضیح می دهیم.
خرید وفروش آنلاین سهام
پیش از اینکه بخواهید برای خرید و فروش آنلاین سهام اقدام نمایید لازم است که به چند نکته در این رابطه توجه فرمایید:
Ⅰ حداقل و حداکثر سرمایه موردنیاز: جهت انجام معاملات به صورت آنلاین بایستی حداقل برای انجام یک نوبت معاملاتی مبلغ یک میلیون ریال را در حساب خود داشته باشید تا سفارش ارسال گردد. در واقع برای ارسال سفارش خرید در یک نوبت معاملاتی مبلغ صد هزار تومان داشته باشید اما جهت ارسال سفارش فروش حداقل ارزش ریالی سفارش فروش ۵۰ هزار ریال باشد و کمتر از مبالغ فوق منجر به نمایش پیغام خطا در سیستم خواهد شد. اما سقفی جهت ارسال سفارش وجود ندارد و البته استثنائاتی وجود دارد که در ادامه تشریح خواهیم کرد.
Ⅱ حداقل مدرک تحصیلی مورد نیاز: برای دریافت کد معاملاتی آنلاین بایستی حداقل دارای مدرک دیپلم باشید و چنانچه مدرک تحصیلی شما پایین تر از دیپلم باشد شما تنها می توانید از سفارش به صورت حضوری و تلفنی بهره ببرید.
Ⅲ انواع سامانه های معاملاتی موجود: در حال حاضر سامانه های معاملاتی مختلفی در سطح کارگزاری های مورد تائید سازمان بورس استفاده می گردد که از آن جمله می توان به سامانه های تدبیر، صحرا، فارابیکسو، آسا و … اشاره کرد که سامانه های تدبیر و صحرا گسترده ترین سامانه های معاملاتی محسوب می شوند. در ادامه درباره چگونگی انجام معاملات در سامانه معاملاتی تدبیر توضیح خواهیم داد.
Ⅳ حفظ حریم شخصی خود: بایستی به این نکته توجه فرمایید که نام کاربری و رمز عبور شما خاص شما است و نبایستی آن را در اختیار افراد دیگر قرار دهید. در این صورت انجام هرگونه معامله خلاف میل شما و در نتیجه رساندن ضرر سنگین به شما بر عهده شما است.
Ⅴ قوانین مشترک در بین تمامی سیستم های معاملاتی: توجه فرمایید که وقتی به شما نام کاربری و رمز عبور داده می شود در واقع با ورود به حساب کاربری خود شاهد تمامی اطلاعات خاص خود هستید. در واقع شاهد کد بورسی ( که یکتا است)، حساب بانکی شما( حساب بانکی که شما به کارگزار خود معرفی می کنید) و مجموعه ای از اطلاعات دیگر را دریافت می کنید که کاملاً خاص شما و وابسته به معاملات شما است و قطعاً این اطلاعات با سایر افراد یکسان نخواهد بود. توضیحات بیشتر در این رابطه را در ادامه ارائه خواهیم کرد.
[irp posts=”30678″ name=”نحوه خرید و فروش سهام در بورس به صورت آنلاین”]
آموزش خرید و فروش سهام در سامانه تدبیر
همان طور که پیش از این خدمت شما عرض شد سامانه تدبیر یکی از رایج ترین سامانه های معاملاتی آنلاین است که در بین بسیاری از کارگزاری ها استفاده می گردد. با عنایت به این موضوع، در ادامه در رابطه با شیوه معامله گری در این سامانه و شناخت بخش های مختلف آن توضیحاتی را ارائه می دهیم.
آموزش سامانه معاملاتی تدبیر
وقتی وارد حساب کاربری خود می شوید به این صفحه منتقل خواهید شد:
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
تصویر فوق صفحه “ارسال سفارش” در سامانه تدبیر است که در آن می توانید فعالیت اصلی معاملاتی خود را انجام دهید. همان طور که می بینید این صفحه از چندین بخش تشکیل شده است که در ادامه درباره تمامی اجزای آن توضیح می دهیم. در بالای صفحه قسمت “قدرت خرید” به شما نشان می دهد که چند ریال در حساب کارگزاری واریز نموده اید و هنوز تبدیل به سهام نکرده اید. قسمت بلوکه شده قسمتی از “ارزش ریالی” را نشان می دهد که جهت خرید سهام و یا در قالب برگشت وجه بلوکه شده است و شما نمی توانید از آن وجوه جهت مقاصد دیگری استفاده نمایید.درنهایت جمع کل از تفاضل قدرت خرید و بلوکه شده به دست می آید. در قسمت “سبدبان” شما تمامی سهامی را که خریداری کرده اید مشاهده می نمایید.
برای مثال همان طور که در تصویر مشاهده می فرمایید در قسمت سبدبان، سهم فاسمین نمایش داده شده است. هم چنین اطلاعات مهمی را در رابطه با سهام خریداری شده خود مشاهده می فرمایید. برای مثال در رابطه ب نماد فاسمین این اطلاعات را مشاهده می کنید : تعداد سهام خریداری شده در روزهای معاملاتی قبل ۱۶۱۹ سهم، چون امروز از این سهم خرید یا فروشی نداشته ایم رقم این ستون ها صفر است، خرید امروز و میانگین ها در صورتی مقادیری را می پذیرند که شما از یک سهم در طی روز جاری خرید یا فروش داشته باشید، آخرین قیمت در واقع نمایانگر آخرین قیمتی از سهم است که در آخرین روز معاملاتی معامله شده است و در نهایت ارزش فروش نیز از “حاصل ضرب آخرین قیمت در تعداد سهام” به دست می آید. قسمت “دیده بان” معمولاً جهت رصد سهام خاصی است که شما تمایل دارید تا وضعیت قیمتی و رفتار آن ها را بررسی نمایید و در صورت رسیدن به قیمت یا محدوده ای خاص شروع به خرید آن سهام نمایید. در تصویر ذیل محیط دیده بان را مشاهده می فرمایید.
فرض کنید که می خواهید از صنعت پتروشیمی دو سهم شغدیر و زاگرس را رصد نمایید و تغییرات قیمتی روزانه آن را بررسی نمایید. برای این منظور در قسمت دیده بان روی علامت مثبت کنار عبارت ((گروه جدید)) کلیک نموده و عبارت پتروشیمی را می نویسید. حال که پوشه پتروشیمی را ایجاد کرده اید می توانید در قسمت سهم جدید دو نماد مذکور را درج نموده و به قول معروف به واچ لیست خود اضافه نمایید. حال اگر شما بخواهید دو سهم فاسمین و کروی را نیز به سهام واچ لیست خود اضافه نمایید می توانید به شیوه ای مشابه گروه جدیدی به نام معدنی را تشکیل داده و سهام فاسمین و کروی را در آن اضافه نمایید. پس از آن با کلیک بر روی پنجره گروه جدید با انتخاب هر پوشه می توانید سهام موجود در آن پوشه را رصد نمایید.
در منوی بالای صفحه در مورد قسمت حسابداری می توانید اقدام به اضافه یا برداشت وجه نمایید.
بنابراین چنانچه می خواهید اقدام به اضافه کردن سرمایه نمایید با کلیک بر روی “انتقال آنی وجه” و پس از آن واردکردن وجه مدنظر خود به ریال حساب خود را شارژ نمایید. اما در صورتی که می خواهید بخشی از سرمایه خود را برداشت نمایید پس از کلیک بر روی گزینه “تقاضای وجه” به صفحه زیر هدایت خواهید شد.
سپس بایستی بر روی گزینه افزودن کلیک نموده و در صفحه مربوطه مبلغ مدنظر خود و تاریخ دریافت وجه را وارد نمایید و در نهایت با تائید اطلاعات وارد شده، درخواست خود را نهایی کنید. حال به شما آموزش خواهیم داد تا چگونه دستور خرید یا فروش خود را در سامانه وارد نمایید. وقتی بر روی گزینه ارسال سفارش در سمت چپ صفحه کلیک می کنید به صفحه ای مطابق آنچه در تصویر مشاهده می کنید هدایت می شوید.
[irp posts=”26380″ name=”چه زمانی باید میانگین خریدمان را کم کنیم؟”]
صفحه ای که مشاهده می کنید صفحه ارسال سفارش ها در تایم معاملات بازار است. اما برای ارسال سفارش بایستی مراحل ذیل را طی نمایید:
1در قسمت نماد بایستی نماد مدنظر خود را وارد نمایید. فرض می کنیم که شما می خواهید نماد شغدیر را در قیمت ۵۴۰۰ ریال خریداری نمایید. هم چنین فرض می کنیم که سرمایه مدنظر شما جهت انجام این معامله ۵۰ میلیون ریال است. بنابراین شما در قسمت نماد شغدیر را تایپ می کنید و سپس در گزینه های نمایش داده شده گزینه شغدیر-پتروشیمی غدیر را انتخاب می کنید.
2در قسمت حجم بایستی تعداد سهام مدنظر خود را وارد نمایید. ازآنجایی که حداکثر سرمایه تعریف شده برای خرید این سهم ۵۰ میلیون ریال است بنابراین شما بایستی به این شیوه اقدام نمایید:
حداکثر سرمایه تخصیص یافته بدون توجه به کارمزد: ۵۰ میلیون ریال
قیمت مدنظر جهت خرید سهم شغدیر: ۵۴۰۰ ریال
بنابراین تعداد سهام واردشده را به این شیوه محاسبه می کنیم:
= ۵۰۰۰۰۰۰۰ / ۵۴۰۰ = ۹۲۵۹ حجم خرید شغدیر
بنابراین بایستی ۹۲۵۹ را در قسمت حجم وارد کنیم. در نهایت در فیلد قیمت نیز قیمت خرید خود را وارد نماییم.اما همان طور که مشاهده می فرمایید پنجره معاملات بخش پیشرفته نیز دارد که با تیک خوردن پیشرفته نمایش داده می شود. حال به توضیح بخش های مختلف آن می پردازیم:
✔ حداقل حجم: به این معنی است که سفارش شما تنها در مقدار اشاره شده در این فیلد به بالا انجام گیرد. برای مثال فرض کنید که شما عدد ۱۰۰ را در این فیلد تعریف می کنید، در نتیجه اگر ۱۰۰ سهم به بالا در قیمت مدنظر شما عرضه شود خرید شما انجام خواهد گرفت و اگر ۹۹ سهم در این قیمت عرضه گردد معامله ای انجام نخواهد شد.
✔ قسمت اعتبار سفارش از چندین گزینه تشکیل شده است که در مورد هرکدام از آن ها خدمت شما توضیح می دهیم:
√ روز: به این معنی است که اگر تا پایان آن روز معاملاتی سفارش شما اجرا نشود سفارش مزبور لغو خواهد شد.
√ معتبر تا تاریخ: ممکن است تحلیل شما بر این باشد که قیمت مدنظر شما حداکثر تا یک تاریخ مشخص قابلیت اعمال دارد بنابراین شما تاریخ مشخصی را با انتخاب معتبر تا تاریخ مشخص می نمایید و اگر تا آن تاریخ معامله شما انجام نپذیرد سفارش شما لغو خواهد شد.
√ معتبر تا لغو: با انتخاب این گزینه سفارش شما در تمامی روزهای معاملاتی پابرجا خواهد بود مگر آنکه شما شخصاً اقدام به لغو سفارش نمایید. لازم به ذکر است که لغو سفارش تنها در ساعت معاملات امکان پذیر است.
√ انجام و حذف: در این حالت هر مقدار از سهام که در قیمت مدنظر شما وجود داشته باشد انجام خواهد پذیرفت و مابقی حذف خواهد شد. برای مثال فرض کنید که شما ۱۰۰۰ سهم زاگرس را در قیمت ۵۳۰۰ تومان درخواست داده اید درحالی که در قسمت ۵۳۰۰ تومان تنها ۱۰۰ سهم عرضه شده است؛ بنابراین با ارسال سفارش ۱۰۰ سهم خریداری شده و ۹۰۰ سهم باقیمانده حذف می گردد چون شما نوع سفارش را انجام و حذف انتخاب کرده اید.
[irp posts=”26404″ name=”استراتژی مهم خرید و فروش پله ای در بازار بورس”]
درنهایت با کلیک بر روی گزینه پرتفوی می توانید آمار دقیقی از سهام خریداری شده اعم از سود یا زیان خرید سهم، تعداد سهام، بهای تمام شده کل سهام خریداری شده و ارزش بازار آن ها، قیمت سربه سر فروش و … را مشاهده بفرمایید. هم چنین می توانید از سهامی که به نام شما نزد شرکت سپرده گذاری مرکزی وجوه و اوراق بهادار ثبت شده است اطلاع پیدا کنید. در پایان ذکر این نکته ضروری است که استفاده از سامانه های معاملاتی آنلاین مزایای عدیده ای دارد که در این مقاله به بخش هایی از آن اشاره شد. لازم به ذکر است که عموماً کارگزاری ها آموزش هایی در رابطه با شیوه کار با سیستم معاملاتی آنلاین را در قالب یک کارگاه آموزش می دهند، بنابراین می توانید از این فرصت نیز استفاده ببرید.
مؤلف: احمد لحیم گرزاده