برای اینکه بدانیم چگونه تریدر شویم، لازم است ابتدا با مفهوم ترید آشنا شویم. «ترید» یک کلمه انگلیسی به معنای مبادله کردن است و «تریدر» در لغت به معنای فردی است که عمل مبادله یا داد و ستد را انجام میدهد. در بازارهای مالی، به افرادی که تلاش میکنند با خرید و فروش انواع داراییها سود بدست بیاورند، تریدر گفته میشود. احتمالا شما هم در کلیپهای تبلیغاتی شاهد نمایش زندگی لاکچری و درآمد بالای تریدرها بودهاید. به نظر شما این موضوع چقدر میتواند حقیقی و چقدر نمایشی باشد؟ چرا عده زیادی به دنبال این هستند که چگونه تریدر شویم؟ در این مطلب به طور مفصل در مورد گامهای تریدر شدن، سبکهای مختلف ترید، نقشه راه و سایر اطلاعات مهم پیرامون این موضوع صحبت میکنیم.
تریدر کیست؟
تریدر (Trader) یا معاملهگر به فردی گفته میشود که در بازارهای مالی و با هدف کسب سود، به خرید و فروش داراییهای مختلف مثل ارز، سهام، کالا و یا رمزارز میپردازد. تریدرها در تلاشند که از نوسان قیمتها بیشترین بهره را برده و برای این منظور باید مدام به خرید و فروش بپردازند.
برخلاف سرمایهگذارها که معمولا دیدگاه بلندمدتی دارند، تریدرها غالبا روی سود کوتاهمدت متمرکزند؛ پس داراییها یا بهتر بگوییم موقعیتهای معاملاتی را برای مدت کوتاهتری نگه میدارند که این کار ریسک فعالیت آنها را افزایش میدهد. یک تریدر باید روی مهارتهایی مثل تحلیل بازار، تصمیمگیری سریع، مدیریت ریسک و همچنین ارزیابی عملکرد خود به تسلط کافی برسد تا بتواند در درازمدت، از بازار درآمد داشته باشد. تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی در کنار استفاده از ابزار مناسب در پلتفرمهای معاملاتی از دیگر ملزومات کار یک تریدر هستند.
علاوه بر موارد فنی، مطالعه روانشناسی بازار و همچنین سوگیریهای شناختی مغز انسان و ترکیب آنها با دانش فنی، لازمه ادامه بقای یک تریدر در شرایط پراسترس بازارهای مالی است. در ادامه این مطلب و برای اینکه یاد بگیریم چگونه تریدر شویم، گامهای ابتدایی را بیان کردهایم.
گامهای ابتدایی برای شروع ترید
تا اینجای مسیر با ماهیت تریدر و تفاوت آن با سرمایهگذار آشنا شدیم. این تازه ابتدای مسیری است که در آن میخواهیم بدانیم چگونه تریدر شویم. برای این منظور باید چند گام را طی کنیم.
گام اول: انتخاب بازار مناسب
ابتدا لازم است که با انواع بازارهای مالی آشنا شوید و از بین آنها، بازاری را که تصمیم به فعالیت در آن دارید انتخاب کنید. این انتخاب میتواند بر اساس علاقه، میزان سرمایه و سطح دانش شما باشد.
- بازار فارکس (Forex): بازار تبادل ارزهای خارجی (فارکس) که حجم بسیار بالا و نوسانات معقولی دارد و برای فعالیت در آن، باید از خدمات بروکرها (یا کارگزاریها) استفاده کنید.
- بازار بورس (Stock): بازار تبادل سهام شرکتها. هر کشور بازار بورس مخصوص به خود را دارد و برای فعالیت در آن، باید از خدمات بروکرها استفاده کنید.
- بازار ارز دیجیتال (Crypto): بازاری برای خرید و فروش رمزارزها که نسبت به سایر بازارهای مالی، بسیار نوپاست و نوسانات شدیدی در آن اتفاق میافتد.
گام دوم: یادگیری مفاهیم پایه
طبیعی است که برای ورود به هر حوزه، باید اصول و مفاهیم پایه آن حوزه را بیاموزیم. در ادامه چند تا از مهمترین مفاهیم بازارهای مالی را نام میبریم.
- عرضه و تقاضا: عرضه و تقاضا یکی از مفاهیم پایه در اقتصاد است و به تعادل بین خریدارها و فروشندهها اشاره میکند که در نهایت باعث تعیین قیمت یک دارایی میشود.
- حجم معاملات: حجم نشان میدهد که چه تعدادی از یک دارایی، در یک بازه زمانی مشخص معامله شده است. حجم بالا نشاندهنده حضور فعال و زیاد معاملهگرها در بازار بوده و به نوعی خبر از رونق بازار میدهد.
- انواع سفارش: پلتفرمهای معاملاتی به معاملهگرها اجازه میدهند که سفارش خرید یا فروش خود را به صورتهای مختلفی مثل سفارش محدود (Limit Order)، سفارش بازار (Market Order) و یا سفارش استاپ (Stop Order) ثبت کنند.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
گام سوم: انتخاب پلتفرم معاملاتی و ابزارهای ضروری
کلیه معاملات در بازارهای مالی، از طریق پلتفرمهای معاملاتی مثل بروکرها و صرافیها انجام میشود؛ پس ضروری است که پلتفرم مناسبی را برای این کار انتخاب کنیم. بررسی این فاکتورها در انتخاب پلتفرم معاملاتی کمککننده خواهد بود:
- رابط کاربری ساده
- قدرت پردازشی بالا
- ارائه داراییهای متنوع
- ارائه ابزارهای فنی برای تحلیل داراییها
- پشتیبانی از انواع سفارشها
- سیستم پشتیبانی از کاربرها
- امنیت بالا
- ارائه مطالب آموزشی و انتشار اخبار مهم
اگر انتخاب شما بازار ارزهای دیجیتال باشد، طبیعتا برای ترید به صرافی مناسبی نیاز دارید. به همین دلیل، بهتر است از صفحه بهترین صرافی ارز دیجیتال خانه سرمایه کمک بگیرید. همچنین اگر تمایل دارید از امکانات صرافیهای خارجی مثل صرافی ایکس تی و صرافی LBank استفاده کنید، میتوانید به صفحه بهترین صرافی های ارز دیجیتال خارجی نگاهی داشته باشید.
سبکهای مختلف ترید
حالا که فهمیدیم برای اینکه چگونه تریدر شویم، چه گامهای اولیهای پیش رو داریم، در ادامه لازم است که با سبکهای مختلف ترید نیز آشنا شویم. انتخاب سبک مناسب ترید تاثیر مستقیمی در موفقیت یک تریدر ایفا میکند.
ترید روزانه (Day Trading)
سبک روزانه مخصوص تریدرهایی است که اغلب معاملات خود را در کمتر از یک روز انجام میدهند. یعنی باز و بسته شدن معاملاتشان در کمتر از ۲۴ ساعت اتفاق میافتد. این سبک مناسب افرادی است که به صورت تماموقت در بازار فعالیت میکنند و هدف آنها کسب سود از نوسانهای کوچک بازار است.
در این روش، پیگیری اخبار لحظهای، حجم ساعتی معاملات و همچنین احساسات بازار از اهمیت بالایی برخوردار است.
نوسانگیری (Swing Trading)
هدف معاملهگر در حالت نوسانگیری این است که از نوسان قیمت در طول چند روز تا چند هفته سود بدست آورد. روش نوسانگیری به نظارت روزانه کمتری نیاز داشته و بیشتر روی سناریوهای میانمدت متمرکز میشود. هرچه مدت زمان باز و بسته شدن معاملات طولانیتر شود، بررسی عوامل بنیادی نقش پررنگتری پیدا میکنند.
اسکالپینگ (Scalping)
اسکالپینگ سبک خاصی از ترید است که در آن تعداد معاملات بسیار بیشتر و مدت زمان هر معامله به چند ثانیه و چند دقیقه کاهش پیدا میکند. چنین سبکی به مهارت و تجربه زیادی نیاز دارد. هدف یک معاملهگر اسکالپر، کسب مکرر سودهای کوچک در مدت زمان کوتاه است.
پوزیشن تریدینگ (Position Trading)
در روش پوزیشن تریدینگ داراییها برای مدت طولانی از چند هفته و چند ماه تا گاهی چند سال نگهداری میشوند. در نتیجه هدف پوزیشن تریدینگ به نوعی سرمایهگذاری بلندمدت محسوب میشود. تحلیل بنیادی نقش مهمی در این سبک ترید دارد و در آن از نوسانات کوتاهمدت قیمت، چشمپوشی میشود.
در این روش، نوسانات خلاف جهت معامله را به چشم اصلاح قیمت و فرصتی برای افزایش حجم معامله در نظر میگیرند.
چگونه سبک معاملاتی مناسب خود را پیدا کنیم؟
انتخاب سبک معاملاتی نقش مهمی در اینکه چگونه تریدر شویم بازی میکند. برای این منظور باید بتوانید برای هر کدام از سوالات زیر، با توجه به مدل فکری و شخصیتی خودتان، پاسخ دقیقی پیدا کنید:
- میخواهید چه مقدار زمان برای ترید اختصاص دهید؟
- میزان سرمایه شما چقدر است؟
- میخواهید چه مقدار ریسک را متحمل شوید؟
- به تصمیمگیری سریع و کسب نتیجه در کوتاهمدت علاقه دارید و یا برنامهریزی و تصمیمگیری برای بلندمدت را ترجیح میدهید؟
برای شروع توصیه میشود که سبکهای معاملاتی مختلف را تجربه کنید. این کار به شما کمک میکند سبک معاملاتی سازگار با شخصیت خود را پیدا کنید.
نقشه راه برای تریدر شدن
بعد از شناخت سبکهای مختلف ترید، قدم بعدی برای تبدیل شدن به یک تریدر این است که تصور درستی از نقشه راه پیش رو داشته باشیم. در ادامه با مهمترین موارد نقشه راه تریدر شدن آشنا میشویم.
یادگیری تحلیل تکنیکال
تحلیل تکنیکال، مطالعه رفتار و الگوهایی است که در گذشته قیمت داراییها به وقوع پیوستهاند. تریدرها در این نوع تحلیل سعی میکنند با پیشبینی احتمال تکرار روندهای قبلی، از بازار سود کسب کنند. ابزارهای مختلفی مثل اندیکاتور، اسیلاتور، خط روند، خطوط مقاومت و حمایت و الگوهای قدیمی از اصول اولیه تحلیل نکنیکال هستند.
آشنایی با تحلیل فاندامنتال
در تحلیل فادامنتال به بررسی عواملی مثل اقتصاد کلان، فاکتورهای زیرساختی، خبرها و سایر عوامل موثر در ارزش ذاتی یک دارایی پرداخته میشود. بررسی گزارشهای سود فصلی و سالیانه شرکتها در بورس سهام و همچنین رصد وضعیت اقتصادی یک کشور در بازار فارکس از مهمترین کارها در تحلیل فاندامنتال است.
درک روانشناسی بازار و کنترل احساسات
احساسات انسان تاثیر بسیار زیادی در نحوه تصمیمگیری او دارند. مطالعه در مورد اتفاقاتی که مغز ما در هنگام ترس، طمع، ناامیدی و سرخوشی تجربه میکند، کمک شایانی به تریدرها میکند. در حقیقت، تصمیمگیری بر اساس تحلیلها و پایبندی به استراتژی معاملاتی درست زمانی که احساسات ما، ما را به عمل بر خلاف آن تشویق میکنند، تضمینکننده موفقیت یک تریدر است.
برنامهریزی مالی و مدیریت سرمایه
اصول مدیریت سرمایه به تریدر کمک میکند تا میزان سرمایه ورودی به معاملات را به طور دقیق کنترل کند. همچنین با تعیین حد ضرر و سایر تکنیکهای مدیریت سرمایه، میتواند از چند شکست و ضرر متوالی جان سالم به درد ببرد.
مدیریت ریسک و محاسبه نسبت سود به زیاد
یکی از شرطهای اولیه که هر تریدری قبل از ورود به معامله بررسی میکند، محاسبه ریسک و همچنین نسبت سود به زیان یا Risk/Reward Ratio است. به زبان ساده یک معاملهگر باید از قبل بداند که به ازای چه مقدار ریسک، چه پاداشی در انتظار اوست. یعنی با مفاهیم سود بالقوه و ضرر احتمالی آشنا باشد.
اصولا ریسک بالاتر، پاداش بیشتری به همراه دارد، اما همیشه باید به خاطر داشته باشیم که برخی از ریسکها ممکن است ما را با خاک یکسان کنند!
رایجترین اشتباهات تریدرهای تازهکار
در فضایی که بسیاری از مردم با دیدن یک شخص موفق یا یک تبلیغ اغراقشده، به بازارهای مالی علاقهمند میشوند و به دنبال راهی سریع و آسان میگردند که چگونه تریدر شویم، اشتباهات فراوانی رخ میدهد که باید از آنها درس بگیریم. در ادامه برخی از رایجترین اشتباهات تریدرهای تازهکار را برمیشماریم:
- شروع معاملات با سرمایه زیاد: ناگفته پیداست که تازهکارها هنوز تجربه کافی را ندارند و احتمال وقوع انواع خطاها در معاملات آنها بسیار بالاست. پس اگر در ابتدای معاملهگری با سرمایه زیاد وارد بازار شوند، در صورت ضرر، بخش عمده سرمایه خود را از دست میدهند. توصیه میشود با سرمایه اندک شروع کنید و به مرور و با کسب تجربه، سرمایه خود را افزایش دهید.
- نداشتن استراتژی معاملاتی مشخص: موفقیت بلندمدت یک تریدر، وابسته به برنامهریزی و داشتن استراتژی مشخص و بهینه است. بدون استراتژی، حتی بعد از چندین بار سود کردن، در نهایت و به احتمال زیاد، بازار شما را غافلگیر خواهد کرد.
- عدم مدیریت ریسک: مدیریت ریسک وابستگی زیادی به درک ریاضیات و مخصوصا احتمالات دارد. مدیریت ریسک به تریدر کمک میکند از یک فضایی پیچیده و غیر قابل پیشبینی مثل بازار مالی، با ضریب بالایی به سود برسد. متاسفانه تازهکارها درک مناسبی از سنجش ریسک نداشته و ممکن است یا به اندازه کافی ریسک نکنند، یا بیش از حد تحملشان ریسک کنند.
ابزارها و منابع یادگیری
حالا دیگر میدانیم که چگونه تریدر شویم و از نقشه راه و همچنین از سوالات متداولی که در این باره پرسیده میشود آگاهی داریم. برای شروع میتوانید از منابعی که در ادامه معرفی میکنیم استفاده کرده و وارد دنیای جذاب معاملهگری بازارهای مالی شوید.
کتابها
- تحلیل تکنیکال بازارهای مالی از جان مورفی: کتابی بسیار مفید برای یادگیری تحلیل تکنیکل.
- جادوی بورس از مارک داگلاس: کتابی بسیار ارزشمند پیرامون اهمیت روانشناسی معاملهگری و کنترل احساسات در ترید.
- پرایس اکشن حرفهای از ال بروکس: کتابی پیرامون تفسیر حرکت قیمت، بدون استفاده از اندیکاتورهای پیچیده که به پرایش اکشن معروف است.
علاوه بر این موارد، میتوان به آموزشهای ارز دیجیتال خانه سرمایه و مقالات آموزشی متعدد آن اشاره کرد.
پلتفرمهای دمو
بهترین بروکرهای فارکس مانند بروکر آمارکتس و صرافیهای معتبر، برای آزمایش و کسب مهارت کاربرهای تازههار، اکانت دمو ارائه میدهند. برای مثال در زمینه رمزارزها میتوانید مطلب آموزش ساخت حساب دمو کوین لوکالی و در زمینه فارکس میتوانید مطلب بهترین بروکر برای حساب دمو را مطالعه کنید. برای رصد بهتر قیمت ارزهای دیجیتال و درک نوسانات این بازار، میتوانید از فهرست قیمت لحظه ای ارزهای دیجیتال مانند قیمت بیت کوین یا قیمت تتر در خانه سرمایه استفاده کنید.
جمعبندی
ترید مهارتی منحصربهفرد برای کسب درآمد از یک سیستم پیچیده به نام بازار مالی است. بازاری که حرفهایهای آن به انتظار ورود تازهکارها نشستهاند. اینکه چگونه تریدر شویم، کاری دشوار ولی جذاب است که به تمرین مداوم، یادگیری و تجربه فراوانی نیاز دارد. موفقیت در ترید، علاوه بر دانش فنی، به دانش روانشناسی و توانایی کنترل احساسات نیز نیاز دارد. همچنین حفظ انگیزه و توسعه مداوم شخصیت در کنار اصلاح استراتژی به یک تریدر کمک میکند که در این مسیر باقی بماند.