قیمت لحظه ای یوان چین
یوان چین به ارز مورد استفاده در جمهوری خلق چین گفته می شود. چین با سابقه بیش از 3000 سال استفاده از پول در سال 1914 دلار نقره را عنوان پول رسمی اضافه کرد که بعد در مسیر اصلاحات این کشور نام یوان به واحد پول این کشور اضافه شد.
شاید شما این ارز را با نام رنمینبی چینی (Chinese Yuan Renminbi) نیز شنیده باشید. ممکن است این نام برای شما نسبت به سایر نام های ارزهای موجود عجیب به نظر برسد.
یوان رنمینبی چین در واقع دو اصطلاح جداگانه است. یوان به عنوان واحد حسابی چین برای سیستم مالی و اقتصادی در حال انجام فعالیت اقتصادی در این کشور است که در حقیقت نشان دهنده یک واحد پول است. از طرف دیگر اصطلاح رنمینبی، نام رسمی ارز کشور چین به حساب می آید.
برای درک و توضیح یوان و تاریخچه این واحد پول منحصر به فرد در دنیا همراه ما باشید.
تاریخچه و نام یوان چین
یوان رنمینبی چین، واحد پول رسمی سرزمین بزرگ چین است. همانطور که در ابتدا اشاره شد، اصطلاح یوان به واحد پول کشور چین اطلاق می شود در حالی که اصطلاح رنمینبی به نام واقعی خود ارز اشاره دارد.
یوان به اختصار CNY شناخته می شود در حالی که renminbi با RMB مخفف شده است. جمهوری دوم چین در زمان تاسیس در سال 1949 توسط جمهوری خلق کمونیست چین این واحد را معرفی کرده است.
پول ملی چین توسط بانک مرکزی این کشور، با نام بانک خلق چین (PBOC) صادر می شود. دفتر مرکزی این بانک در پکن، پایتخت کشور چین قرار دارد.
همراه با چاپ ارز در بانک مرکزی چین، این بانک مسئول سیاست های پولی، مالی و همچنین تنظیم مقررات مالی در چین است. همچنین به سبب اهمیتی که برای پول و سیستم بانکی خود در نظر گرفته، 5 هیئت مدیره در 9 شعبه را در مناطقی به خود اختصاص داده که این بانک را به شکل خاصی اداره می کنند.
نماد واحد پولی چین ¥ است. یوان منفرد به 10 jiao تقسیم می شود. یک جیائو به 10 فن (fen) قابل تقسیم است.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
دو اسکناس با گردش یک، دو، پنج، ده، بیست، پنجاه و صد یوان و همچنین اسکناس های یک، دو و پنج جیائو در سیستم مالی کشور چین وجود دارد.
دو بانک مرکزی در کشور چین سکه ها را در یک، دو و پنج علامت، ضرب می کنند. 2 سکه نیز با علامت یک یا پنج جیائو همراه با یک فقره یوان در این کشور صادر می شود.
ملاحظات ویژه درباره نام واحد پول چین
از دهه 1950 چندین سری رنمینبی صادر شده است که هر کدام اسکناس و سکه های خاص خود را دارند. سری پنجم سکه های صادر شده اکنون دارای مجوز قانونی است و پیش بینی این است که به زودی این سکه منجر به حذف تدریجی سری های قبلی خواهند شد.
CNY یک سیستم ارزی شناور نیست؛ اما این نرخ از طریق نرخ ارز شناور مدیریت می شود. بدین معنا که این واحد مجاز است در حاشیه محدود در حوالی نرخ ثابت تعیین شده با توجه به سبد ارزهای جهان شناور باشد.
جالب است بدانید که CNY تا سال 2005 به طور مستقیم با دلار آمریکا مرتبط بوده است.
یوان و رنمینبی به طور معمول در برخی از نقاط جهان به جای یکدیگر یا با هم قابل استفاده هستند؛ بنابراین تعجبی ندارد که استفاده از آنها اغلب باعث سردرگمی سرمایه گذاران شود.
اصطلاح یوان رنمینبی بسیار شبیه اصطلاحات پوند استرلینگ است که برای واحد پول انگلستان در نظر گرفته می شود.
پوند استرلینگ نام واحد پول انگلیس است درحالی که پوند واحد پوند استرلینگ به حساب می آید. در توضیح این موضوع باید بگوییم که شما برای خرید کالا و خدمات از پوند استفاده می کنید نه پوند استرلینگ یا خود استرلینگ که چنین موضوعی درباره واحد پول چین نیز در برخی مواقع رایج است.
کاهش ارزش واحد پول چین
CNY جریان پایدار قدردانی در برابر دلار را در سال 2015 پشت سر گذاشته است به طوری که این موضوع باعث شده کشور چین چندین بار در سال 2015 ارزش پول خود را از دست بدهد. به گفته رهبران چین این بخش تلاشی است که چین برای اصلاح بازار انجام می دهد.
جنگ تجاری چین با ایالات متحده زمانی آغاز شد که دونالد ترامپ، چین را دست اندازی در دنیای ارز نامید و از سال 2018 تعرفه هایی را برای کالاهای چینی وضع کرد.
به گفته برخی رسانه ها، چین در مقابل رفتار رئیس جمهور ایالات متحده، با مجموعه تعرفه های خاص خود به محصولات آمریکایی پاسخ داده است.
با کاهش ارز CNY، کالاهای چینی در بازارهای بین المللی بسیار مقرون به صرفه تر و جذاب تر به نظر رسیدند. این امر مزیتی است که به سبب کاهش قیمت ارز برای چین صورت گرفت.
نکته جالب در کاهش قیمت ارز و عرضه محصولات به بازار جهانی این است که این اولین ارز در حال ظهور در بازار جهانی بود که در سبد قرعه کشی بین المللی پول به عنوان یک ارز ذخیره مورد استفاده صندوق بین المللی پول قرار گرفت.
واحد ارزی پول چین در سال 2016 به سبد صندوق بین المللی اضافه شد.
تأثیر چین در کاهش ارزش یوان در سال 2015
در تاریخ 11 اگوست 2015 بانک خلق چین (PBOC) با سه کاهش متوالی یوان رنمینبی، بازارهای جهانی را غافلگیر کرد به طوری که 3 درصد از ارزش خود را کاهش داد.
از سال 2055 ارزش چین 33 درصد در برابر دلار آمریکا افزایش یافته است. اولین کاهش مهم ترین به عنوان مهم ترین افت در 20 سال گذشته تلقی می شود.
اقدام غیرمنتظره چین بسیاری را بر این باور سوق داد که این کشور برای تقویت صادرات د ر حمایت اقتصادی که با کم ترین سرعت در چند دهه اخیر برایش رخ داده، این اقدام نا امیدکننده را انجام داده است. با این حال PBOC ادعا کرد که کاهش ارزش بخشی از اصلاحات آن برای حرکت به سمت اقتصاد بازارمحور بوده است. این حرکت در سراسر جهان بازتاب قابل توجهی داشت.
بازارهای شگفت زده در اثر کاهش ناگهانی ارزش پول چین
پس از یک دهه افزایش مداوم ارزش پول چین در برابر آمریکا که سرمایه گذاران به ثبات و قدرت رو به رشد یوان عادت کرده بودند، این افت ناگهانی در طی دو روز به 4 درصد رسید. با این حال بسیاری از دلالان در بازارهای ارز با نام فارکس، مقدار بالایی از اهرم را از آن خود کرده بودند.
بازارهای سهام در ایالات متحده، اروپا و آمریکای لاتین نیز در واکنش به کاهش ارزش یوان سقوط کردند. برخی اظهار داشتند که حتی با کند شدن رشد اقتصادی چین، این حرکت نشانه تلاش برای جلوه بیشتر صادرات بوده است. با این حال PBOC با مدارکی نشان داد که سایر عوامل باعث کاهش قیمت ارز چینی شده اند.
تاثیر کاهش ارز چین بر صندوق بین المللی پول
رئیس جمهور چین، تعهد دولت خود را برای اصلاح اقتصاد چین در جهت بازار مداری، هنگامی که برای اولین بار در مارس 2013 آغاز به کار کرد، مطرح کرد. این ادعا از سوی PBOC مبنی بر هدف کاهش ارزش و اجازه به بازار برای تعیین اهمیت بیشتر ارزش یوان، باورپذیرتر است. اما همچنان نقطه هایی از شک در این ماجرا وجود دارد.
علاوه بر این هدف، دادن نقش بیشتر به بازارها برای تعیین نرخ ارز رنمینبی با هدف ایجاد اصلاحات عمیق تر نیز قابل باور است؛ زیرا در آن زمان پروفسور پراساد از دانشگاه کرنل اظهار داشت که اقدام به منظور اصلاحات، با آنچه چینی ها ادعا کرده اند، مطابقت دارد.
علاوه بر اهدافی که چین برای اصلاحات دنبال می کرده است، انگیزه دیگری نیز وجود داشت. عزم چین برای قرار گرفتن در سبد صندوق بین المللی پول به شکل ویژه، هدفی است که چین در طی مسیر کاهش ارزش پول خود به آن دست یافت.
صندوق بین المللی پول هر پنج سال یک بار ترکیب ارز ویژه خود را ارزیابی می کند. در سال 2010، یوان به دلیل اینکه آزادانه قابل استفاده نبود، رد شد.
صندوق بین المللی پول با تشویق ادعای چین که آزادانه شدن پول آن از اصلاحات بازار کم می کند، از کاهش ارزش پول استقبال کرد. در نتیجه یوان در سال 2016 بخشی از SDR یا بخش ویژه برداشت محسوب شد.
دیدگاه های شکاکانه نسبت به یوان
به رغم پاسخ صندوق بین المللی پول که کاهش ارزش پول چین را تصدیق می کرد، بسیاری معتقد به تعهد چین به ارزش های بازار آزاد بودند و برحی معتقد بودند که سیاست جدید نرخ ارز همچنان شناور مدیریت شده است.
برخی چنین اتهامی را مطرح کردند که کاهش ارزش چین، فقط یک مداخله دیگر بود تا ارزش یوان چین همچنان تحت نظارت و کنترل PBOC قرار گیرد.
اقتصاد چین به کالاهای صادراتی وابسته است. این غول آسیایی با کاهش ارزش پول خود، قیمت صادرات را کاهش داد و در بازارهای بین المللی به یک مزیت رقابتی دست یافت.
کلام آخر
یوان چین به عنوان واحد پولی این کشور شناخته می شود که باید از آن به عنوان یک واحد پول جنجال برانگیز یاد کرد.
جنجال های وابسته به ارز چین، نه به تاریخ عظیم چین، نه به پیچیدگی نامش که در کنار رنمینبی قرار گرفته و نه به تقسیم بندی گوناگون آن مربوط است.
از آنجایی که قدمت استفاده از پول در چین به 3000 سال می رسد، اما یوان قدمتی کمتر از یک سده دارد. این واحد پولی پس از تثبیت جمهوری حاکم بر چین انتخاب شده است اما با این حال در سال 2015 جریانی به راه انداخت که سبب اتفاقات عجیبی در بازار جهانی شد.
همان طور در این مقاله اشاره شد، نقطه جنجال برانگیز یوان چین، کاهش قیمت است که دولت چین به منظور ورود به بازار آزاد انجام داد. این کاهش قیمت در ادامه با خشم و دیدگاه های گوناگونی مواجه شد که در این مقاله در اختیار شما قرار گرفت.