اطلس دکس صرافی غیرمتمرکز میان زنجیره ای مؤثری برای مدیریت سرمایه است که می تواند اکوسیستم <دیفای را بهینه سازی کند. به عبارت دیگر، این صرافی ظرفیت ارتقا و بهبود معاملات رمزارزها را دارد. تقسیم نقدینگی (Liquidity fragmentation) یکی از مشکلات اصلی در تریدینگ یا همان معاملات درون زنجیره ای (on-chain) است. صرافی های غیرمتمرکز به طور سنتی درگیر هزینه های اسلیپیج (slippage)، به ویژه مواردی هستند که از مدل فرمول محصول کلاسیک استفاده می کنند.
در هر حال، باید بدانید که نقدینگی متغیر باعث نوسانات قیمتی در دکس می شود. با چنین وضعیتی، استراتژی های معاملاتی بهینه بنا به نوسانات موجود در دکس، بی اثر و مدیریت کیف پول ها، ثبت نام ها و اقدامات مختلف دیگر در صرافی با چالش هایی روبه رو می شود. اطلس دکس (Atlas DEX) مشکلات معاملات درون زنجیره ای کلاسیک را حل می کند. این پروژه که در ژانویۀ ۲۰۲۲ رونمایی شد، صرافی هایی از زنجیره های چندگانه شامل زنجیرۀ سولانای بومی اش را با بایننس اسمارت چین و اکوسیستم های اتریوم و پلی گون تجمیع می کند؛ به مرور، زنجیره های دیگری هم به این فهرست اضافه می شود.
عملکرد اطلس دکس چگونه است؟
اطلس دکس قیمت جاری صرافی های غیرمتمرکز مختلف را از زنجیره های مختلف و متصل به هم فهرست می کند. سپس، زمانی که کاربری سفارشی در صرافی به وجود می آورد، اطلس، نقدینگی را از زنجیره های مختلف جمع می کند و بهترین قیمت را به کاربر پیشنهاد می دهد. مسیریابی سفارش (Order routing) زمانی رخ می دهد که دو دارایی مختلف در تراکنش با هم جفت نشوند. در این حالت، جفتی واسطه ای برای دارایی اولیۀ تعریف می شود. پیداکردن بهترین جفت برای پیش برد معامله را اطلس به عهده می گیرد. سپس، با تأیید آن ها، ترید یا همان معامله را برای کاربر اجرایی می کند.
تقسیم یا جداسازی سفارش (Order splitting) چه زمانی صورت می گیرد؟ بنا به موقعیت های ایجاد نقدینگی مختلف و تخلیۀ نقدینگیِ ناشی از معامله ی کلان با استخر نقدینگی خاصی، احتمال اسلیپج قوت می گیرد. درواقع، استفاده کردن از آن استخر است که احتمال رقم خوردن چنین شرایطی را به تنهایی زیاد می کند. در این حالت، سفارش های کاربران میان پول ها یا همان استخرهای مختلف موجود توزیع می شوند.
سولانا، پل های میان زنجیره ای و تکنولوژی ورم هول (Wormhole)
اطلس دکس در نظر گرفته تا روی سولانا ساخته شود و هدف از این تصمیم هم کاهش کارمزد تراکنش ها و بالابردن سرعت آن ها است. این ها می توانند هزینۀ ترید کردن را برای کاربران پایین بیاورند. سولانا امکان سفارش گذاری چندتایی را فراهم می کند و شرایطی را مهیا می سازد تا بتوانید به تریدکردن در بستر چند استخر مشغول شوید. سرعت این فرایندها معقول است. پلتفرم دکس از فناوری ورم هول برای سواپ های میان زنجیره ای اش کمک می گیرد. درواقع، تبادلات دکس باوجود ورم هول قدرت مندتر می شود. فناوری ورم هول در سولانا پلی میان زنجیره ای و غیرحضانتی است که تحت نظارت محافظانی در شبکه قرار دارد؛ منظور این است که نیروهایی وجود دارند که به روند پیش برد اقدامات تبادل رمزارزها و تراکنش ها نظارت می کنند و آن ها را تحت کنترل دارند. این ناظران و محافظان، قدرت خود را برای تأیید سواپ ها از شبکۀ سولانا دریافت می کنند. زمانی که ناظر یا محافظی یک سواپ را تأیید می کند، فرایندی شکل می گیرد که به واسطۀ آن، امکان جابه جایی دارایی بین زنجیره ای مقدور می شود. پل های میان زنجیره ای دوطرفه هستند و به تریدها اجازۀ تکمیل شدن در بستر خود را می دهند.
توکن اطلس دکس
توکن اطلس توکنی یوتیلیتی (utility) یا همان کاربردی و حاکمیتی برای اطلس دکس است. دارندگان این توکن می توانند برای تریدکردن و برای امکاناتی در مسیر معاملات خود از تخفیف ها بهره ببرند. مجموع عرضۀ توکن اطلس ۲۵۰ میلیون است و بخشی از آن به حامیان اولیۀ پروژه تعلق گرفته است. بیش تر حجم این عرضه قفل و در طول سالیان آینده آزاد می شود. راه دست یابی به این توکن ها تأمین نقدینگی استخرهای بومی اطلس دکس است. دائو یا سازمان غیرمتمرکز خودگردان هم در زمانی مناسب راه اندازی خواهد شد. امکان برپایی اجتماعی برای رأی گیری دربارۀ آیندۀ پروتکل هم در برنامه های مربوط به این پروژه تعریف شده است.
نقشۀ راه اطلس دکس
بنا بوده که اطلس دکس در طی سال ۲۰۲۲ به شرح زیر تکمیل شود:
- رونمایی از سواپ های میان زنجیره ای برای SOL, ETH, BSC و Polygon؛
- ادغام اوراکل چین لینک؛
- ایجاد استخرها و مزارع نقدینگی؛
- ارائۀ خدمات دیفای متنوع با دسترسی در یک پنل یا داشبورد؛
- ایجاد امکان ارتباط میان زنجیره ای میان اولنچ (Avalanche)، هارمونی (Harmony)، هکوچین (HECO) و بسترهای لایۀ یک و لایۀ دو دیگر.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
چه چیزی اطلس دکس را منحصربه فرد می کند؟
دکس یا همان دنیای صرافی های غیرمتمرکز، مشکلاتی در حوزۀ مدیریت تجربۀ کاربری دارد. این مشکلات در نتیجۀ مسیریابی سفارش اشتباه پیش می آیند. اطلس دکس با به کارگیری روند تقسیم یا جداسازی سفارش (order splitting) و سیستم های ایجاد نقدینگی تجمیع شده سعی دارد هزینه های تریدینگ را کاهش دهد. چنین سیستمی حتی در زمان انجام معاملات میان دو زنجیرۀ مختلف هم همچنان عملیاتی باقی می ماند. چنین چیزی پازل گم شدۀ دنیای صرافی های غیرمتمرکز در زمینۀ رمزارزها و شبکه های بلاک چین است.
پیداکردن بهترین قیمت
با تجمیع نقدینگی از زنجیره های مختلف، تریدرهایی که از اطلس دکس استفاده می کنند، همیشه می توانند بهترین قیمت را برای دارایی هایشان داشته باشند. چنین موقعیتی باعث می شود تا دو دارایی که با یکدیگر جفت نیستند، امکان سواپ و معاوضه پیدا کنند. درواقع، اطلس دکس تلاش می کند تا بهترین مسیر را برای تبادلات این دو دارایی، با به کارگیری استخرهای نقدینگی چندگانه در صورت نیاز به وجود بیاورد. اطلس در معاملات بزرگ، امکان تقسیم یا جداسازی سفارش کلان را برای تریدرها فراهم می کند تا برای مثال، بهترین قیمت برای تبادل دارایی الف به ب به دست بیاید.
راه کاری بی نقص برای مشکلی پیچیده
اطلس دکس به تریدرها اجازه می دهد تا بی دردسر و درنهایت سادگی به انتقال دارایی ها و سواپ کردن میان بلاک چین های مختلف موجود در پلتفرم مشغول شوند. همین ویژگی هاست که باعث می شود اطلس از معدود صرافی هایی باشد که استفاده از آن برای کاربران کم تجربه هم مقدور است؛ ضمن اینکه می تواند سکوی پرتاب و یادگیری برای کاربران خرد هم باشد.
تجمیع نقدینگی میان زنجیره ای
توانایی اطلس دکس برای تجمیع نقدینگی و ایجاد مسیری ساده برای تریدرها، گزینه ای جذاب از آن می سازد که کاربران را به سمت خود جلب می کند. همچنین، ظرفیت این را هم دارد که جایگاه مناسبی برای خودش به دست بیاورد. دلیل این چشم انداز مطلوب هم چیزی نیست جز اینکه اطلس دکس می تواند به تریدرهای شبکه های غیرمتمرکز درون زنجیره ای در هر سطحی از توان و قدرت برای پیش برد اهداف و معاملاتشان کمک کند و برای آن ها بهترین خروجی معاملاتی را رقم بزند. با چنین روندی، معاملات درون زنجیره ای شبکه تحول عظیمی پیدا خواهند کرد.
سؤالات متداول
صرافی غیرمتمرکزی است که در بستر سولانا راه اندازی شده و با تجمیع نقدینگی از بازارسازهای خودکار، به پیش برد سریع تر و ارزان تر تراکنش ها در اکوسیستم دیفای کمک می کند.
نوسانات اسلیپیج و اختلاف قیمت ها را در کنار رسیدگی به موضوع مقیاس پذیری مدیریت می کند.
با استیک کردن این توکن، سودی برای حمایت از پروتکل آن به دست می آید که دارندگان آن از تخفیفاتی در کارمزد تراکنش ها بهره مند می شوند.
روابط و اتصالات میان زنجیره ای با وجود آن بیش تر می شود و زنجیره های جدید برای مدیریت نقدینگی صرافی ها با یکدیگر ادغام می شوند.