شاخص اطمینان مصرف کننده یا CCI چیست و چه کاربردی در بازار فارکس دارد؟ بسیاری از معاملهگرانی که در بازار فارکس فعالیت دارند، بر این باورند که این بازار، تماما وابسته به اطلاعات اقتصادی بوده و شاخصهای اقتصادی، تأثیر عمیقی بر نوسانات قیمت داراییها دارد. در نتیجه، یکی از اصلیترین راهها برای سرمایهگذاری موفق در این بازار و حفظ سرمایه از نوسانات مختلف، آگاهی از شاخصهای اقتصادی است.
درست است که دادههای ایجاد تغییرات در قیمت جفت ارز متنوع است، اما مهمترین آنها، شاخصهای اقتصادی هستند که بر بازار فارکس تأثیر گذاشته و آن را هدایت میکنند. این شاخصهای اقتصادی را میتوان برای درک و پیشبینی روند فارکس تحلیل و استفاده کرد.
همانطور که گفتیم، با درک روندهای تأثیرگذار، میتوان فرصتهای خرید و فروش را شناسایی کرده و بهترین نتیجه را کسب کرد. به همین دلیل، قصد داریم درباره مهمترین شاخص اقتصادی در بازار فارکس یعنی شاخص اطمینان مصرف کننده یا CCI صحبت کرده و شما را با تمامی جنبههای آن آشنا کنیم؛ با ما تا انتها همراه باشید.
مزایا و معایب شاخص های اقتصادی در بازار فارکس
در زمان تحلیل تکنیکال در بازار فارکس، تمامی شاخصهای اقتصادی، میتوانند مزایا و معایب متعددی را همراه داشته باشند. به نظر میرسد اندیکاتورهای پیشرو با پیشبینی روندهای آتی، بهترین فرصت را برای معاملهگران فراهم میکنند؛ اما مشکل این است که شاخصهای پیشرو، اغلب سیگنالهای گمراهکنندهای تولید میکنند؛ به عبارتی دیگر، در بسیازی از موارد، پیش میآید که دادههایی که این شاخصها در گذشته ارائه دادهاند، مجددا تغییر میکنند.
«در مقابل اما، نوع دیگری از شاخصهای اقتصادی، به نام عقبماندگی ضریب اطمینان بیشتری دارند.»
شاخص اعتماد مصرف کننده یا CCI چیست؟
به طور کلی، شاخص اعتماد مصرف کننده، براساس نظرسنجی از 5000 خانوار در ایالاتمتحده به دست میآید. این نظرسنجی شامل پنج سؤال است که دو مورد آن به وضعیت فعلی اقتصاد و سه مورد دیگر، به وضعیت آینده اقتصاد مربوط است.
سؤالاتی که درباره شرایط اقتصادی فعلی پرسیده میشود، عموما دو زمینه زیر را دربرمیگیرد:
- ارزیابی وضعیت فعلی کسبوکار
- ارزیابی وضعیت فعلی شغل در منطقه
سؤالات مربوط به شرایط اقتصادی آینده نیز موضوعات زیر را مورد بررسی قرار میدهد:
- انتظارات برای وضعیت کسبوکار در شش ماه آینده
- انتظارات درباره شرایط استخدام در شش ماه آینده
- انتظارات درباره درآمد کل خانواده در طول شش ماه
در این میان سه واکنش اساسی وجود دارد؛ منفی، مثبت و خنثی.
با توجه به سوالاتی که عموما در این نظرسنجیها پرسیده میشود، به جرئت میتوان گفت که شاخص اطمینان مصرف کننده یا CCI، یکی از دقیقترین شاخصهای اطمینان و یکی از شاخصهای پیشرو محسوب میشود. به عبارتی دیگر، این شاخص، یکی از مهمترین معیارهای اقتصادی در همه کشورها در نظر گرفته شده و برای سنجش خوشبینی مصرفکننده از شرایط اقتصادی جامعه نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
این شاخص، نشان میدهد که هر فرد چقدر به ثبات درآمد آینده خود اطمینان دارد؛ اگر فردی مطمئن باشد درآمد فعلی او طی چند سال آینده با نرخ رشد 10٪ افزایش مییابد، کالاها و خدمات مورد نیاز خود را بهراحتی مصرف میکند.
این شاخص که ماهانه در کشورهای مختلف، براساس اطلاعات جمعآوریشده از بین دو تا پنج هزار خانوار مصرفکننده محاسبه میشود، بخشی از وضعیت فعلی و بخشی از وضعیت آینده اقتصاد را نشان میدهد.
روش محاسبه شاخص اعتماد مصرف کننده یا CCI
CCI، نگرش آمریکاییها را درباره شرایط اقتصادی فعلی و آینده اندازهگیری میکند. این شاخص، نشان میدهد مردم تا چه میزان به اقتصاد و توانایی خود برای یافتن شغل خوشبین هستند. هیئت کنفرانس، این شاخص را در سال 1967 ایجاد کرد؛ در آن زمان، نظرسنجی تنها دو بار در ماه ارسال و متفاوت محاسبه میشد.
در مرحله بعد، شاخص اعتماد با یک نظرسنجی آنلاین سنجیده و با پاسخهای سال 1985 مقایسه میشود. اگر شاخص دوم بالای 100 باشد، بدین معناست که مصرفکنندگان در مقایسه با سال 1985 اعتماد بیشتری دارند. در مقابل اما اگر این شاخص به زیر 100 برسد، نشان میدهد که اعتماد مصرفکننده از گذشته کمتر شده است.
به بیانی سادهتر، این شاخص، نوعی نظرسنجی است که احساس مصرفکنندگان را درباره فضای اقتصادی فعلی و آینده اندازهگیری میکند. این شاخص به مردم کمک میکند تا بفهمند آمریکاییها چقدر به اقتصاد و توانایی برای یافتن شغل خوشبین یا بدبین هستند. CCI در آخرین سهشنبه هر ماه منتشر شده و بهطور گسترده بهعنوان فشارسنج قدرت و ثبات اقتصادی ایالاتمتحده در نظر گرفته میشود.
این نکته را نیز در نظر داشته باشید که CCI، ترکیبی از دو شاخص دیگر، یعنی شاخص وضعیت فعلی و شاخص انتظار است که تعریف مختصر اما جامعی از آنها را میتوانید در ادامه بخوانید:
-
شاخص وضعیت فعلی
شاخص وضعیت فعلی، پاسخهای داده شده به دو سؤال نظرسنجی را اندازهگیری میکند:
- وضعیت فعلی کسبوکار را چگونه ارزیابی میکنید؟
- نظر شما در مورد مشاغل موجود در منطقهتان چیست؟
-
شاخص انتظار
شاخص انتظار، منعکسکننده پیشبینی پاسخدهندگان، برای شرایط کسبوکار و در دسترس بودن شغل در شش ماه آینده است. همچنین، انتظارات افراد از درآمدشان در شش ماه آینده را بررسی میکند که میتواند بیشتر، کمتر یا برابر با درآمد فعلی آنها باشد.
پس از جمعآوری دادههای شاخص CCI، آنها را با مقدار نسبی به دست آمده در سال 1985 (سالی که برای اولین بار این شاخص محاسبه شد) مقایسه میکنند. در سال 1985، شاخص اعتماد مصرف کننده دقیقاً 100 بود. اگر آخرین شاخص بالای 100 باشد، به این معناست که مصرفکنندگان در مقایسه با سال 1985 اعتماد بیشتری دارند؛ اما اگر آخرین شاخص کمتر از 100 باشد، درواقع اعتماد مصرفکننده کاهش یافته است.
تأثیر شاخص CCI
اعتماد مصرفکننده، محرک اصلی تقاضا در اقتصاد ایالاتمتحده است؛ وقتی مردم از آینده نامطمئن باشند، کمتر خرید میکنند و در نتیجه رشد اقتصادی کند میشود. در مقابل اما اگر اعتماد به آینده بالا باشد و مردم از شرایط آینده خود اطمینان بیشتری داشته باشند، تمایل بیشتری به خرید دارند که به نوبه خود سبب افزایش هزینههای مصرفکننده میشود. این شاخص، به تنهایی، حدود 70٪ از تولید ناخالص داخلی ایالاتمتحده را تشکیل میدهد.
در مقابل اما اگر اعتماد مصرفکننده بیشازحد افزایش پیدا کند، مردم بهجای پسانداز، بیشتر هزینه میکنند که افزایش تقاضا و ایجاد تورم را در پی خواهد داشت. برای جلوگیری از این امر، فدرال رزرو با اعمال سیاستهای انقباضی، نرخ بهره را برای کنترل رشد اقتصادی افزایش میدهد.
پس از اجرای سیاست انقباضی در ایالاتمتحده آمریکا، ارزش دلار افزایش مییابد؛ این امر، میتواند با کاهش صادرات و افزایش واردات، تورم را کاهش دهد؛ زیرا در نتیجه آن، عرضه کالا و خدمات و در نهایت افزایش قیمت و تورم کنترل میشود.
اهمیت شاخص اعتماد مصرف کننده برای بازار سهام
سرمایهگذاران و تحلیلگران بازار سهام، بیشتر بر شاخص اعتماد مصرف کننده نظارت میکنند؛ زیرا آنها به دنبال آن هستند که ایدهای درباره اینکه آیا هزینههای مصرفکننده افزایش یا کاهش مییابد، داشته باشند. هرگونه افزایش میتواند هزینههای شرکت را برای پاسخگویی به تقاضا، افزایش درآمد و قیمت سهام افزایش دهد.
به همین دلیل، زمانی که شاخص اعتماد مصرف کننده، افزایش پیدا کند، سرمایهگذاران تمایل بیشتری برای خرید سهام دارند. بازار سهام، میتواند در روز انتشار شاخص، بهشدت حرکت کند؛ اما این احتمالاً تنها زمانی است که اطمینان زیادی درباره اقتصاد وجود ندارد. سرمایهگذاران از هر بینش جدیدی که شاخص اعتماد مصرف کننده میتواند ارائه دهد، استقبال میکنند.
آیا CCI عملکرد صحیح و مفیدی دارد؟
در هر ماه، هیئت کنفرانس، بیش از 3000 خانوار را با دادههای جمعیتی و اجتماعی-اقتصادی متنوع بررسی میکند. فراوانی گزارشدهی، حجم نمونه بزرگ و تنوع دادهها به دقت این شاخص کمک میکند؛ اما مانند تمامی مطالعات مبتنی بر نظرسنجی، این شاخص تنها یک تخمین است. به طور کلی اما نظارت بر تغییرات CCI میتواند، شاخص اقتصادی مفیدی باشد.
نتیجه پایین بودن شاخص اعتماد مصرف کننده
هنگامی که اعتماد مصرفکننده به دلایلی کاهش مییابد، مصرفکنندگان اطمینان کمتری از چشمانداز مالی خود پیدا کرده و در نتیجه کمتر هزینه میکنند. این امر، بر کسبوکارها تأثیر مستقیمی دارد؛ زیرا فروش آنها نیز کاهش مییابد. در این حالت، افراد سعی میکنند با صرفهجویی و کاهش هزینههای مصرفکننده، اعتماد خود را به آینده افزایش دهند.
در نتیجه این اتفاق، تقاضا برای کالاها و خدمات بهطورکلی کاهش مییابد که میتواند آسیب جدی به شرکتها و صاحبان مشاغل وارد کند. توجه داشته باشید که درصورت ادامه این روند، ممکن است رکود ایجاد شود.
دلیل افزایش CCI
اعتماد مصرفکننده، معمولاً زمانی که اقتصاد در حال گسترش است، افزایش یافته و زمانی که اقتصاد در حال انقباض باشد، کاهش مییابد. به عبارتی دیگر، اگر اقتصاد در مرحله رونق باشد و مردم نقدینگی لازم برای خرید کالا و خدمات را داشته باشند، یا شرکتها و مشاغل با نقدینگی بالا رشد کنند، شاخص اطمینان مصرفکننده افزایش مییابد.
نحوه عملکرد شاخص CCI
سطح خنثی این شاخص 100 واحد است؛ اعداد زیر 75 نگرانکننده هستند و اعداد بالای 125 شرایط خوبی را نشان میدهند. خوشبینی مصرفکننده میتواند شرایط نرخ بهره و سیاست را بهبود بخشد. در مقابل، بدبینی مصرفکننده نیز میتواند فدرال رزرو آمریکا را به کاهش نرخ بهره وادار کند.
سخن پایانی
شاخص اعتماد مصرفکننده، شاخصی پیشروست؛ به این معنا که به پیشبینی تحولات اقتصادی آینده میپردازد که میتواند درک مردم از اقتصاد را بسنجد. توجه داشته باشید که بیشتر مردم ماهها هیچ تغییر اقتصادی را احساس نمیکنند.
برای مثال، وقتی یک رکود به پایان میرسد، مردم آن را احساس نمیکنند؛ زیرا بسیاری هنوز بیکار هستند، بسیاری هنوز بدهکار هستند، برخی خانههای خود را از دست دادهاند و همه این موارد به این معناست که آنها متوجه بهبود چرخه تجاری نمیشوند.
این تأخیر زمانی که رکود شروع میشود نیز مشهود است؛ در شروع رکود، مردم هنوز مطمئن هستند شغل یا خانه خود را دارند و حتی اگر شغل خود را از دست داده باشند، احساس میکنند میتوانند با همان سرعتی که چند سال پیش میتوانستند شغل جدیدی پیدا کنند.
ممکن است شش ماه طول بکشد تا آنها متوجه شوند شغلی وجود نخواهد داشت. تا آن زمان، آنها بدهکار شده و ممکن است وام مسکن خود را پرداخت نکنند.
پرسشهای متداول
شاخصهای اقتصادی پیشرو به شما میگویند در آینده این اقتصاد چه اتفاقی خواهد افتاد. این شاخصها اهمیت خاصی دارند، اما میتوانند به تغییرات بعدی بستگی داشته باشند. درواقع برای ردیابی عملکرد یک اقتصاد باید از شاخصهای پیشرو یا نوسانی استفاده کرد.
شاخص اعتماد مصرفکننده نگرش آمریکاییها را درباره شرایط اقتصادی فعلی و آینده اندازهگیری میکند. این شاخص به شما نشان میدهد مردم چقدر به اقتصاد و توانایی خود برای یافتن شغل خوشبین هستند.
سطح خنثای این شاخص 100 واحد است. اعداد زیر 75 نگرانکننده هستند و اعداد بالای 125 شرایط خوبی را نشان میدهند. خوشبینی مصرفکننده میتواند شرایط نرخ بهره و سیاست را بهبود بخشد. در مقابل، بدبینی او نیز میتواند فدرال رزرو آمریکا را به کاهش نرخ بهره وادار کند.
اعتماد مصرفکننده معمولاً زمانی که اقتصاد در حال گسترش است افزایش مییابد و زمانی که اقتصاد در حال انقباض باشد کاهش پیدا میکند.













