شاخص اطمینان مصرف کننده یا CCI چیست و چه کاربردی در بازار فارکس دارد؟ بسیاری از معامله گرانی که در بازار فارکس فعالیت دارند، بر این باورند که این بازار، تماما وابسته به اطلاعات اقتصادی بوده و شاخص های اقتصادی، تأثیر عمیقی بر نوسانات قیمت دارایی ها دارد. در نتیجه، یکی از اصلی ترین راه ها برای سرمایه گذاری موفق در این بازار و حفظ سرمایه از نوسانات مختلف، آگاهی از شاخص های اقتصادی است.
درست است که داده های ایجاد تغییرات در قیمت جفت ارز متنوع است، اما مهم ترین آن ها، شاخص های اقتصادی هستند که بر بازار فارکس تأثیر گذاشته و آن را هدایت می کنند. این شاخص های اقتصادی را می توان برای درک و پیش بینی روند فارکس تحلیل و استفاده کرد.
همانطور که گفتیم، با درک روندهای تأثیرگذار، می توان فرصت های خرید و فروش را شناسایی کرده و بهترین نتیجه را کسب کرد. به همین دلیل، قصد داریم درباره مهم ترین شاخص اقتصادی در بازار فارکس یعنی شاخص اطمینان مصرف کننده یا CCI صحبت کرده و شما را با تمامی جنبه های آن آشنا کنیم؛ با ما تا انتها همراه باشید.
مزایا و معایب شاخص های اقتصادی در بازار فارکس
در زمان تحلیل تکنیکال در بازار فارکس، تمامی شاخص های اقتصادی، می توانند مزایا و معایب متعددی را همراه داشته باشند. به نظر می رسد اندیکاتورهای پیشرو با پیش بینی روندهای آتی، بهترین فرصت را برای معامله گران فراهم می کنند؛ اما مشکل این است که شاخص های پیشرو، اغلب سیگنال های گمراه کننده ای تولید می کنند؛ به عبارتی دیگر، در بسیازی از موارد، پیش می آید که داده هایی که این شاخص ها در گذشته ارائه داده اند، مجددا تغییر می کنند.
«در مقابل اما، نوع دیگری از شاخص های اقتصادی، به نام عقب ماندگی ضریب اطمینان بیشتری دارند.»
شاخص اعتماد مصرف کننده یا CCI چیست؟
به طور کلی، شاخص اعتماد مصرف کننده، براساس نظرسنجی از 5000 خانوار در ایالات متحده به دست می آید. این نظرسنجی شامل پنج سؤال است که دو مورد آن به وضعیت فعلی اقتصاد و سه مورد دیگر، به وضعیت آینده اقتصاد مربوط است.
سؤالاتی که درباره شرایط اقتصادی فعلی پرسیده می شود، عموما دو زمینه زیر را دربرمی گیرد:
- ارزیابی وضعیت فعلی کسب وکار
- ارزیابی وضعیت فعلی شغل در منطقه
سؤالات مربوط به شرایط اقتصادی آینده نیز موضوعات زیر را مورد بررسی قرار می دهد:
- انتظارات برای وضعیت کسب وکار در شش ماه آینده
- انتظارات درباره شرایط استخدام در شش ماه آینده
- انتظارات درباره درآمد کل خانواده در طول شش ماه
در این میان سه واکنش اساسی وجود دارد؛ منفی، مثبت و خنثی.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
با توجه به سوالاتی که عموما در این نظرسنجی ها پرسیده می شود، به جرئت می توان گفت که شاخص اطمینان مصرف کننده یا CCI، یکی از دقیق ترین شاخص های اطمینان و یکی از شاخص های پیشرو محسوب می شود. به عبارتی دیگر، این شاخص، یکی از مهم ترین معیارهای اقتصادی در همه کشورها در نظر گرفته شده و برای سنجش خوش بینی مصرف کننده از شرایط اقتصادی جامعه نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
این شاخص، نشان می دهد که هر فرد چقدر به ثبات درآمد آینده خود اطمینان دارد؛ اگر فردی مطمئن باشد درآمد فعلی او طی چند سال آینده با نرخ رشد 10٪ افزایش می یابد، کالاها و خدمات مورد نیاز خود را به راحتی مصرف می کند.
این شاخص که ماهانه در کشورهای مختلف، براساس اطلاعات جمع آوری شده از بین دو تا پنج هزار خانوار مصرف کننده محاسبه می شود، بخشی از وضعیت فعلی و بخشی از وضعیت آینده اقتصاد را نشان می دهد.
روش محاسبه شاخص اعتماد مصرف کننده یا CCI
CCI، نگرش آمریکایی ها را درباره شرایط اقتصادی فعلی و آینده اندازه گیری می کند. این شاخص، نشان می دهد مردم تا چه میزان به اقتصاد و توانایی خود برای یافتن شغل خوش بین هستند. هیئت کنفرانس، این شاخص را در سال 1967 ایجاد کرد؛ در آن زمان، نظرسنجی تنها دو بار در ماه ارسال و متفاوت محاسبه می شد.
در مرحله بعد، شاخص اعتماد با یک نظرسنجی آنلاین سنجیده و با پاسخ های سال 1985 مقایسه می شود. اگر شاخص دوم بالای 100 باشد، بدین معناست که مصرف کنندگان در مقایسه با سال 1985 اعتماد بیشتری دارند. در مقابل اما اگر این شاخص به زیر 100 برسد، نشان می دهد که اعتماد مصرف کننده از گذشته کمتر شده است.
به بیانی ساده تر، این شاخص، نوعی نظرسنجی است که احساس مصرف کنندگان را درباره فضای اقتصادی فعلی و آینده اندازه گیری می کند. این شاخص به مردم کمک می کند تا بفهمند آمریکایی ها چقدر به اقتصاد و توانایی برای یافتن شغل خوش بین یا بدبین هستند. CCI در آخرین سه شنبه هر ماه منتشر شده و به طور گسترده به عنوان فشارسنج قدرت و ثبات اقتصادی ایالات متحده در نظر گرفته می شود.
این نکته را نیز در نظر داشته باشید که CCI، ترکیبی از دو شاخص دیگر، یعنی شاخص وضعیت فعلی و شاخص انتظار است که تعریف مختصر اما جامعی از آن ها را می توانید در ادامه بخوانید:
-
شاخص وضعیت فعلی
شاخص وضعیت فعلی، پاسخ های داده شده به دو سؤال نظرسنجی را اندازه گیری می کند:
- وضعیت فعلی کسب وکار را چگونه ارزیابی می کنید؟
- نظر شما در مورد مشاغل موجود در منطقه تان چیست؟
-
شاخص انتظار
شاخص انتظار، منعکس کننده پیش بینی پاسخ دهندگان، برای شرایط کسب وکار و در دسترس بودن شغل در شش ماه آینده است. همچنین، انتظارات افراد از درآمدشان در شش ماه آینده را بررسی می کند که می تواند بیشتر، کمتر یا برابر با درآمد فعلی آن ها باشد.
پس از جمع آوری داده های شاخص CCI، آن ها را با مقدار نسبی به دست آمده در سال 1985 (سالی که برای اولین بار این شاخص محاسبه شد) مقایسه می کنند. در سال 1985، شاخص اعتماد مصرف کننده دقیقاً 100 بود. اگر آخرین شاخص بالای 100 باشد، به این معناست که مصرف کنندگان در مقایسه با سال 1985 اعتماد بیشتری دارند؛ اما اگر آخرین شاخص کمتر از 100 باشد، درواقع اعتماد مصرف کننده کاهش یافته است.
تأثیر شاخص CCI
اعتماد مصرف کننده، محرک اصلی تقاضا در اقتصاد ایالات متحده است؛ وقتی مردم از آینده نامطمئن باشند، کمتر خرید می کنند و در نتیجه رشد اقتصادی کند می شود. در مقابل اما اگر اعتماد به آینده بالا باشد و مردم از شرایط آینده خود اطمینان بیشتری داشته باشند، تمایل بیشتری به خرید دارند که به نوبه خود سبب افزایش هزینه های مصرف کننده می شود. این شاخص، به تنهایی، حدود 70٪ از تولید ناخالص داخلی ایالات متحده را تشکیل می دهد.
در مقابل اما اگر اعتماد مصرف کننده بیش ازحد افزایش پیدا کند، مردم به جای پس انداز، بیشتر هزینه می کنند که افزایش تقاضا و ایجاد تورم را در پی خواهد داشت. برای جلوگیری از این امر، فدرال رزرو با اعمال سیاست های انقباضی، نرخ بهره را برای کنترل رشد اقتصادی افزایش می دهد.
پس از اجرای سیاست انقباضی در ایالات متحده آمریکا، ارزش دلار افزایش می یابد؛ این امر، می تواند با کاهش صادرات و افزایش واردات، تورم را کاهش دهد؛ زیرا در نتیجه آن، عرضه کالا و خدمات و در نهایت افزایش قیمت و تورم کنترل می شود.
اهمیت شاخص اعتماد مصرف کننده برای بازار سهام
سرمایه گذاران و تحلیل گران بازار سهام، بیشتر بر شاخص اعتماد مصرف کننده نظارت می کنند؛ زیرا آن ها به دنبال آن هستند که ایده ای درباره اینکه آیا هزینه های مصرف کننده افزایش یا کاهش می یابد، داشته باشند. هرگونه افزایش می تواند هزینه های شرکت را برای پاسخ گویی به تقاضا، افزایش درآمد و قیمت سهام افزایش دهد.
به همین دلیل، زمانی که شاخص اعتماد مصرف کننده، افزایش پیدا کند، سرمایه گذاران تمایل بیشتری برای خرید سهام دارند. بازار سهام، می تواند در روز انتشار شاخص، به شدت حرکت کند؛ اما این احتمالاً تنها زمانی است که اطمینان زیادی درباره اقتصاد وجود ندارد. سرمایه گذاران از هر بینش جدیدی که شاخص اعتماد مصرف کننده می تواند ارائه دهد، استقبال می کنند.
آیا CCI عملکرد صحیح و مفیدی دارد؟
در هر ماه، هیئت کنفرانس، بیش از 3000 خانوار را با داده های جمعیتی و اجتماعی-اقتصادی متنوع بررسی می کند. فراوانی گزارش دهی، حجم نمونه بزرگ و تنوع داده ها به دقت این شاخص کمک می کند؛ اما مانند تمامی مطالعات مبتنی بر نظرسنجی، این شاخص تنها یک تخمین است. به طور کلی اما نظارت بر تغییرات CCI می تواند، شاخص اقتصادی مفیدی باشد.
نتیجه پایین بودن شاخص اعتماد مصرف کننده
هنگامی که اعتماد مصرف کننده به دلایلی کاهش می یابد، مصرف کنندگان اطمینان کمتری از چشم انداز مالی خود پیدا کرده و در نتیجه کمتر هزینه می کنند. این امر، بر کسب وکارها تأثیر مستقیمی دارد؛ زیرا فروش آن ها نیز کاهش می یابد. در این حالت، افراد سعی می کنند با صرفه جویی و کاهش هزینه های مصرف کننده، اعتماد خود را به آینده افزایش دهند.
در نتیجه این اتفاق، تقاضا برای کالاها و خدمات به طورکلی کاهش می یابد که می تواند آسیب جدی به شرکت ها و صاحبان مشاغل وارد کند. توجه داشته باشید که درصورت ادامه این روند، ممکن است رکود ایجاد شود.
دلیل افزایش CCI
اعتماد مصرف کننده، معمولاً زمانی که اقتصاد در حال گسترش است، افزایش یافته و زمانی که اقتصاد در حال انقباض باشد، کاهش می یابد. به عبارتی دیگر، اگر اقتصاد در مرحله رونق باشد و مردم نقدینگی لازم برای خرید کالا و خدمات را داشته باشند، یا شرکت ها و مشاغل با نقدینگی بالا رشد کنند، شاخص اطمینان مصرف کننده افزایش می یابد.
نحوه عملکرد شاخص CCI
سطح خنثی این شاخص 100 واحد است؛ اعداد زیر 75 نگران کننده هستند و اعداد بالای 125 شرایط خوبی را نشان می دهند. خوش بینی مصرف کننده می تواند شرایط نرخ بهره و سیاست را بهبود بخشد. در مقابل، بدبینی مصرف کننده نیز می تواند فدرال رزرو آمریکا را به کاهش نرخ بهره وادار کند.
سخن پایانی
شاخص اعتماد مصرف کننده، شاخصی پیشروست؛ به این معنا که به پیش بینی تحولات اقتصادی آینده می پردازد که می تواند درک مردم از اقتصاد را بسنجد. توجه داشته باشید که بیشتر مردم ماه ها هیچ تغییر اقتصادی را احساس نمی کنند.
برای مثال، وقتی یک رکود به پایان می رسد، مردم آن را احساس نمی کنند؛ زیرا بسیاری هنوز بیکار هستند، بسیاری هنوز بدهکار هستند، برخی خانه های خود را از دست داده اند و همه این موارد به این معناست که آن ها متوجه بهبود چرخه تجاری نمی شوند.
این تأخیر زمانی که رکود شروع می شود نیز مشهود است؛ در شروع رکود، مردم هنوز مطمئن هستند شغل یا خانه خود را دارند و حتی اگر شغل خود را از دست داده باشند، احساس می کنند می توانند با همان سرعتی که چند سال پیش می توانستند شغل جدیدی پیدا کنند.
ممکن است شش ماه طول بکشد تا آن ها متوجه شوند شغلی وجود نخواهد داشت. تا آن زمان، آن ها بدهکار شده و ممکن است وام مسکن خود را پرداخت نکنند.
پرسش های متداول
شاخص های اقتصادی پیشرو به شما می گویند در آینده این اقتصاد چه اتفاقی خواهد افتاد. این شاخص ها اهمیت خاصی دارند، اما می توانند به تغییرات بعدی بستگی داشته باشند. درواقع برای ردیابی عملکرد یک اقتصاد باید از شاخص های پیشرو یا نوسانی استفاده کرد.
شاخص اعتماد مصرف کننده نگرش آمریکایی ها را درباره شرایط اقتصادی فعلی و آینده اندازه گیری می کند. این شاخص به شما نشان می دهد مردم چقدر به اقتصاد و توانایی خود برای یافتن شغل خوش بین هستند.
سطح خنثای این شاخص 100 واحد است. اعداد زیر 75 نگران کننده هستند و اعداد بالای 125 شرایط خوبی را نشان می دهند. خوش بینی مصرف کننده می تواند شرایط نرخ بهره و سیاست را بهبود بخشد. در مقابل، بدبینی او نیز می تواند فدرال رزرو آمریکا را به کاهش نرخ بهره وادار کند.
اعتماد مصرف کننده معمولاً زمانی که اقتصاد در حال گسترش است افزایش می یابد و زمانی که اقتصاد در حال انقباض باشد کاهش پیدا می کند.