یکی از بازارهایی که امروزه به وسیله بسیاری از افراد موردتوجه قرار گرفته است، بازار رمز ارزها است. در حقیقت علت این استقبال کم نظیر را می توان امنیت بالای این بازار، سوددهی بالا، کاربردهای گسترده در حوزه های مختلف و … در نظر گرفت. در سال های اخیر شاهد این بوده ایم که بسیاری از افراد با سرمایه گذاری بر روی رمز ارزهایی مثل بیت کوین، اتریوم و … موفق به سودهای بسیار زیادی شده اند و همین موضوع باعث شده تا فضا برای پیدایش و رشد ارزهای دیجیتال دیگر نیز فراهم شود. ازاین رو یکی از رمز ارزهایی که چندی است ایجادشده و توانسته تا با تکیه بر قابلیت های خود به رشد مطلوبی در این مدت دست پیداکرده و طرفداران گسترده ای پیدا کرده است، ارز دیجیتال میکر (MKR) است. در این مطلب قصد داریم تا به معرفی و بررسی این ارز دیجیتال پرداخته و زوایای کلی آن را موردبررسی قرار دهیم.
ارز دیجیتال میکر چیست؟ (MKR)
اساساً ارز دیجیتال میکر از رویکردی متفاوت تر از تتر جهت استیبل کردن قیمت توکن شبکه آن یعنی DAI استفاده کرده است. در حقیقت رویکرد میکر به این گونه است که از کسری از ذخایر بانکی استفاده کرده و بانک تنها کسری از ذخایر بدهی های خود را حفظ می کند.
اکوسیستم مالی میکر به وسیله هیچ گونه ارز فیاتی مثل دلار پشتیبانی نمی شود و با تکیه بر شبکه اتریوم، تمامی شبکه بلاک چین و اکوسیستم مالی آن بر اساس قراردادهای هوشمند پیاده سازی شده است. در حقیقت رمز ارز میکر توکنی با استاندارد ERC-20 است که بر بستر شبکه بلاک چین اتریوم ایجادشده و قابل استخراج کردن نیست.
توکن MKR در دسته توکن های MKRDAO و پروتکل میکر است که هردوی آنها مبتنی بر شبکه بلاک چین اتریوم هستند. درواقع هر دو این پلتفرم ها به کاربران این امکان را می دهند تا استیبل کوین DAI را ایجاد کرده و آن را مدیریت کنند.
ایده نخستین ایجاد رمز ارز میکر در سال ۲۰۱۵ مطرح شد و بعدازآن نیز در سال ۲۰۱۷ به صورت کامل راه اندازی گردید. اساساً میکر پروژه ای است که وظیفه آن بهره برداری از توکن DAI است که خود یک رمز ارز غیرمتمرکز بشمار می رود.
دراین بین در شبکه میکر، توکن MKR نیز نوعی از سهم رأی گیری است که وظیفه مدیریت توکن DAI را بر عهده دارد. این در حالی است که این سیستم به خودی خود سود سهام داران خود را پرداخت نمی کند و درواقع به دارندگان این توکن ها حق رأیی را اهدا می کند که به واسطه آن، آنها قادر به ایجاد تغییراتی در پروتکل MKR خواهند بود.
به طور کلی توکن میکر ۲ کارکرد اساسی دارد که بر اساس آنها اولاً دارندگان این توکن ها وظیفه نظارت، مشارکت و رأی گیری درباره پیشنهادات یا تغییرات شبکه را بر عهده دارند که این فرایند از طریق ۲ دسته از نظرسنجی ها انجام می گیرد که به وسیله قراردادهای هوشمند پیاده سازی می شوند. درواقع این ۲ نوع نظرسنجی عبارت اند از نظرسنجی پیشنهادی و نظرسنجی اجرایی.
نظرسنجی پیشنهادی جهت اندازه گیری جامعه کلی میکر و در راستای تغییرات پیشنهادی در شبکه است که انجام می گیرد. در حقیقت این نظرسنجی، مرحله ای مقدماتی بشمار می رود که جهت اطمینان از صحت پیشنهاداتی است که پیش از شروع رأی گیری رسمی ارائه می شوند انجام می گیرد و در قدم بعدی نیز نظرسنجی اجرایی است که در راستای اجرایی شدن یا نشدن پیشنهادات تأیید شده در قدم پیشین انجام می گیرد.
بنیان گذار ارز دیجیتال میکر کیست؟
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
بنیان گذار میکر، آقای رون کریستنسن (Rune Christensen) است. آقای کریستنسن، هدف خود از طراحی و عرضه میکر را، از میان برداشتن نوسانات پرتعداد و ایجاد ثبات در بازار اعلام کرده است.
ویژگی های ارز دیجیتال میکر
پلتفرم میکر بر اساس شبکه اتریوم بست و گسترش یافته است. در حقیقت بلاک چین اتریوم شهرت خود را مدیون اکوسیستمی است که در راستای قراردادهای هوشمند ایجاد شده است. از طرفی توکن EC-R20 که مبتنی بر شبکه بلاک چین اتریوم است نیز از توکن MKR پشتیبانی می کند؛ ازاین رو این توکن قابل استخراج نیست اما در عوض، این توکن به نوسانات قیمتی بازار واکنش نشان می دهد و سعی می کند تا نوسانات بازار را کاهش دهد.
همچنین توکن MKR غالباً جهت پرداخت در پلتفرم میکر مورداستفاده قرار می گیرد و نقش وثیقه را در کل این اکوسیستم ایفا می کند. علاوه بر این، سیستم رأی گیری شبکه میکر نیز به دارندگان MKR حق رأیی را اعطا می کند و دارندگان این توکن تشویق خواهند شد تا به نفع بهبود عملکرد کلی پلتفرم میکر رأی دهند. درواقع هدف از ایجاد چنین فرایندی، پدید آمدن ساختاری دموکراتیک و غیرمتمرکز در اکوسیستم میکر است.
کمی بالاتر اشاره کردیم که توکن DAI قابل استخراج نیست، ولی می توان آن را به وسیله یک CDP (Collateralized Debt Position) یا پوزیشن بدهی درازای وثیقه که به نوعی یک وام به حساب می آید خریداری کرد و وقتی که این وام تسویه گردد، بوسیله قرارداد هوشمند، توکن DAI نیز از بین خواهد رفت.
دقت داشته باشید که پلتفرم میکر از ۳ مکانیسم قیمت هدف (target price)، مکانیسم بازخورد نرخ هدف (target rate feedback mechanism)، و حساسیت (sensitivity parameter) جهت اثبات قیمت توکن DAI استفاده می کند.
مزایا و معایب میکر
همان طور که در بالا اشاره داشتیم، تمرکز اصلی پروژه میکر بر ایجاد آتیه ای کاملاً غیرمتمرکز برای عرصه رمز ارزها است. در این میان، این پروتکل به نوعی تا بدین جای فعالیت خود توانسته عملکرد بسیار خوبی داشته باشد. این بدین معنا است که میکر توانسته تا با تکیه بر مزایای بسیاری که دارد، طرفداران گسترده ای پیدا کند. اما در کنار این مزایا، میکر دارای معایبی نیز است که در ادامه این مزایا و معایب را به طور کامل موردبررسی قرار خواهیم داد:
مزایای میکر
- میکر را می توان یکی از نخستین دائوها یا سازمان های غیرمتمرکز (DAO یا decentralized autonomous organization) در نظر گرفت که تا به حال ایجادشده اند.
- میکر پلتفرمی است با سیاست ۲ توکنی که این ۲ توکن MKR و DAI هستند و هر دو آنها مبتنی بر استاندارد ERC-20 ایجادشده اند.
- این پلتفرم به علت غیرمتمرکز بودن، بر بستر صرافی های غیرمتمرکز خریدوفروش می شود.
- پلتفرم میکر را می توان جزء نخستین ارزهای دیجیتالی که به معنای واقعی عملکردی غیرمتمرکز دارند، به شمار آورد.
- توکن MKR به دارندگان خود این امکان را می دهد تا مستقیماً در فرایند اداره توکن DAI شرکت داشته باشند. ازاین رو دارندگان توکن میکر، بسته به میزان دارایی خود، دارای حق رأی درباره تغییرات پروتکل میکر خواهند.
- میکر پروژه ای بلندپروازانه است که بر ایجاد آینده ای غیرمتمرکز برای ارزهای دیجیتال تمرکز دارد.
- میکر شهرت خود را با تکیه بر قراردادهای هوشمند CDP و توکن MKR کسب کرده که این ۲ ویژگی باعث می شوند تا قیمت توکن DAI همواره برابر با یک دلار آمریکا باشد.
معایب میکر
ازآنجاکه پلتفرم های غیرمتمرکز ارائه دهنده وام مثل همچون سازمان های مالی سنتی، تحت نظارت نیستند، موجودی حساب ها بیمه نمی شود و نگه داری از کیف پول و موجودی آن بر عهده خود کاربران قرار دارد و این موضوع را می توان تنها عیب وارده به پلتفرم میکر در نظر گرفت.
کاربردهای میکر
پروتکل میکر عملکردی مشابه بانک دارد. درواقع میکر وامی را فراهم کرده و سود وام و پس انداز را که در توکن بومی آن یعنی DAI انجام می گیرد، شارژ می کند. اساساً در امور مالی سنتی، این خدمات فقط بعد از تحقق چندین مورد سخت گیرانه مثل تهیه وثیقه کافی و امتیازات اعتباری قدرتمند ارائه می گردند اما در حال حاضر و باوجود پروتکل میکر، کاربران تنها نیاز به ارائه وثیقه ای در قالب ارزهای دیجیتال دارند.
درواقع دارندگان توکن های میکر در سیستم تأییدیه این پروتکل، به وسیله این پلتفرم، دارای حق رأی خواهد شد و درباره مواردی همچون نرخ وثیقه سی دی پی ها رأی خواهند داد و درازای مشارکت خود در این رأی گیری ها نیز کارمزدهایی را تحت عنوان پاداش دریافت می کنند. ازاین رو دارندگان این توکن ها تشویق خواهند شد تا رأی دهند.
به طور کلی اگر این سیستم به درستی پیش برود، ارزش میکر حفظ خواهد شد یا با افزایش روبرو خواهد شد و در مقابل نیز، مدیریت ضعیف آن می تواند باعث کاهش ارزش میکر در بازار شود.
کیف پول های میکر
در مورد کیف پول های رمز ارز میکر نیز، بایستی کیف پولی را انتخاب کرد که از توکن های MKR و DAI پشتیبانی کند. دقت کنید که ۲ توکن نام برده شده، توکن های پروتکل میکر هستند و از آنجا که توکن هایی با استاندارد ERC-20 هستند، می توان آنها را در کیف پول های مختلفی ذخیره کرد.
در حقیقت کیف پول های مناسب برای توکن های این رمز ارز، کیف پول هایی هستند که از توکن های ERC-20 پشتیبانی می کنند و ازجمله برترین های موجود می توانیم به مواردی همچون اتمیک ولت، مای اتر ولت، کوینومی، جکس و … اشاره کنیم.
دقت کنید که کیف پول های مذکور، تماماً از برترین کیف پول های ارز دیجیتال موجود جهت ذخیره توکن های ایجادشده بر بستر بلاک چین اتریوم هستند. از طرفی تمامی این ولت ها را می توانید بر روی گوشی تفن همراه خود نیز نصب کنید. اما به طور کلی کیف پول هایی که از آنها می توانید جهت ذخیره توکن های پلتفرم میکر استفاده کنید می توانیم به موارد زیر اشاره داشته باشیم:
- کیف پول سخت افزاری لجر نانو اس (Ledger Nano S)
- کیف پول سخت افزاری ترزور وان (Trezor One)
- کیف پول نرم افزاری تراست (Trust Wallet)
- کیف پول نرم افزاری اتمیک (Atomic Wallet)
- کیف پول کریپتریوم (Crypterium Wallet)
- کیف پول تحت وب مای اتر (MyEtherWallet)
- کیف پول کوینومی (Coinomi)
- کیف پول اکسودوس (Exodus)
- کیف پول جکس (Jaxx)
خرید میکر
اساساً تا الآن پلتفرم ها و صرافی های ارز دیجیتال مختلفی از رمز ارز میکر پشتیبانی کرده اند و به وسیله این صرافی ها قادر خواهید بود تا این رمز دیجیتال و توکن های آن را خریدوفروش کنید. در حقیقت جهت اینکه بتوانید به سادگی ارز دیجیتال میکر را بخرید، می توانید از صرافی های ارز دیجیتال استفاده کنید. جهت انجام این کار نیز بایستی در ابتدا در صرافی مدنظر خود ثبت نام کرده و سپس فرایند احراز هویت را انجام دهید. تنها صرافی های ارز دیجیتال غیرمتمرکز از ارز دیجیتال میکر پشتیبانی می کنند. ازاین رو جهت خرید میکر بایستی اول با خرید تتر از دیگر صرافی ها، اقدام به خرید میکر به وسیله تتر کنید.
به طور کلی ازجمله صرافی هایی که می توانید در آنها اقدام به خرید میکر کنید می توانیم به بیترکس (Bitrex)، لوکال ترید (LocalTrade) و هیت بی تی سی (HitBTC) اشاره کنیم.
پروژه ها و همکاری های ارز دیجیتال میکر
اساساً MKRDAO با کمپانی هایی مثل Digix، Request network، CargoX و OmiseGO همکاری هایی را دارد. این ارز دیجیتال با افزایش تعدد همکاری های خود، توانسته تا در بازار رمز ارزها دوام بیشتری یابد. به عنوان نمونه کمپانی Digix به تازگی همکاری خود را با میکر شروع کرده و این ۲ پروژه قصد دارند تا برترین استیبل کوین اکوسیستم بلاک چین را عرضه کنند که همانا استیبل کوین DAI است که پشتوانه آن توکن Digix Gold است که اختصاراً با نماد DGX نمایش داده می شود.
آینده میکر
جهت بررسی اینکه آیا رمز ارز میکر یک سرمایه گذاری مطلوب خواهد بود یا خیر، بایستی جدا از بررسی توکن های آن، آینده پروتکل میکر را نیز بررسی کرد. در حقیقت بایستی آینده پروتکل این ارز دیجیتال را در نظر گرفت و بررسی کرد که آیا میکر از پیشرفت خوبی برخوردار خواهد بود یا نه. به بیانی دیگر، همچون بسیاری از ارزهای دیجیتال، عملکرد توکن های میکر را بایستی در درون پروتکل آن بررسی کرد. خوشبختانه هم اکنون این پروتکل به نسبت دیگر پروتکل های موجود در حوزه کریپتوکارنسی ها، توانسته رشد چشم گیری داشته باشد؛ ازاین رو به طور کلی می توان آینده خوبی را برای آن پیش بینی کرد.
همچنین همان طور که گفتیم، جهت بررسی آینده میکر، بایستی تاریخچه قیمتی آن را نیز بررسی کنیم. دقت کنید که یکی از خصوصیات توکن MKR این است که توسعه دهندگان آن، این توکن را از پایه ساخته اند و حق انتخاب قیمت اولیه آن، به بازار واگذار گردیده است. ازاین رو در ابتدای سال ۲۰۱۷ قیمت میکر حدود ۲۲٫۱ دلار بود. درواقع با بررسی نمودار قیمتی این توکن می توانیم مشاهده کنیم که MKR در سال ۲۰۱۷ توانسته روندی کاملاً صعودی را پشت سر بگذارد. از طرفی در انتهای این سال نیز، باعرضه سیستم قراردادهای هوشمند در آینه پروتکل، قیمت MKR با شیب تندتری به صعود خود ادامه داد.
همچنین بیشترین پیک قیمت توکن MKR در آن زمان مربوط به ابتدای سال ۲۰۱۸ بود که قیمتی در حدود ۱۶۹۰ دلار داشت. درواقع این قیمت، چنان افزایش شدیدی بود که پس ازآن، این توکن روندی نزولی را پیش گرفت که تا ماه آوریل ۲۰۲۰ نیز ادامه پیدا کرد. از طرفی نقطه اوج بعدی قیمت MKR نیز ۱۱۵۵٫۵۸ دلار بود که مربوط به ماه می ۲۰۱۸ است.
از طرفی از اواخر ماه نوامبر سال ۲۰۱۹، قیمت میکر به پایین ششصد دلار سقوط کرد و تا طولانی مدت نیز این روند بهبود پیدا نکرد. درنهایت در ابتدای سال ۲۰۲۰، قیمت به ۴۷۷٫۴۴ رسید. همچنین میکر در اوایل سال ۲۰۲۱ نیز عملکرد فوق العاده ای را از خود به جا گذاشت و در ابتدای این سال به قیمت ۱۹۷۶٫۲۴ دلار رسید و یک اوج قیمت تاریخی را برای خود ثبت کرد.
در ابتدای سال ۲۰۲۱ میلادی نیز، قیمت MKR به ۵۹۸ دلار رسید و به نظر می رسد که روند صعودی آن نیز ادامه پیداکرده و تا انتهای سال ۲۰۲۱، به ۱۸۰۰ دلار برسد. ولی پیش بینی کلی کارشناسان از آینده میکر این است که این رمز ارز آینده ای روشن دارد و انتظار بر این است که توکن MKR تا اواسط ۲۰۲۵ رشد قیمتی ملایم داشته و به حدود ۲۳۰۰ دلار نیز برسد.
دقت کنید که MKR در حال حاضر باارزش بازار در حدود 2.7 میلیارد دلار، در رتبه سی و هفت ام بازار قرار دارد و سهم ۰.۱۸ درصدی از کل بازار را به خود اختصاص داده است و هر واحد از آن در حال حاضر قیمتی در حدود ۲,۷۱3 دلار دارد. از طرفی بالاترین قیمت میکر نیز مربوط به 3 می 2021 است که قیمتی معادل ۶,۳۱۹.۸۲ دلار را برای خود ثبت کرده است.
این در حالی است که بر اساس پیش بینی وبسایت Digital Market News، میکر آینده ای بسیار درخشانی نخواهد داشت و در پایان سال ۲۰۲۱، ارزش هر توکن MKR با سقوطی شدید به ۶۱۳ دلار می رسد. ضمناً این وب سایت این روند نزولی میکر را دنباله دار می داند و پیش بینی می کند که تا انتهای ۲۰۲۵، این رمز ارز قیمتی در حدود چهارصد دلار خواهد داشت. همچنین وب سایت Walletinverstor نیز پیش بینی کرده که قیمت میکر در فاصله سال های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۴ به حدود صد و هشتاد دلار کاهش پیدا کند و مجدداً تا سال ۲۰۲۵ به مرز سیصد دلار برسد.
چرا با وجود تتر، استیبل کوین میکر ایجاد شد؟
اساساً یکی از بزرگ ترین موانعی که پیش روی پذیرش رمز ارزها قرار دارد، نوسانات شدید قیمتی آنها است. به عنوان مثال بیت کوین در سال ۲۰۱۸، نوسانات قیمتی بین شش هزار تا هفده هزار دلار را تجربه کرد. دراین بین استیبل کوین ها ایجادشده اند تا به نوعی این نوسانات قیمتی را از میان بردارند. احتمالاً نام رمز ارز تتر (Tether) به گوشتان خورده است. درواقع تتر شناخته شده ترین استیبل کوین موجود در بازار رمز ارزها است که همواره قیمت ثابت یک دلار دارد. میکر نیز به طور کلی چنین عملکردی دارد و هدف از ایجاد آن، کنترل و کاهش نسبی نوسانات بازار رمز ارزها است.
اما سؤالی که دراین بین مطرح می شود این است که باوجود تتر، چه نیازی به پیدایش یک استیبل کوین دیگر بوده است؟ به طور کلی تتر شناخته شده ترین استیبل کوین بازار رمز ارزها است، ولی از طرفی کماکان بحث های بسیاری در مورد آن وجود دارد. در حقیقت کارشناسان بازار رمز ارزها به ادعای سازندگان آن شک دارند که این ارز دیجیتال به وسیله یک ارز فیات پشتیبانی می شود. این در حالی است که اخیراً گزارشی منتشرشده که تتر به وسیله دلار پشتیبانی می شود.
به طور کلی عملکرد و پشتیبانی از رمز ارز تتر چندان شفاف نیست و بسیاری این استیبل کوین را به صرافی بیت فینکس (Bitfinex) مرتبط می دانند. درواقع بسیاری بر این باور هستند که تتر در سال ۲۰۱۷ و در راستای دست کاری قیمت بیت کوین و دیگر رمز ارزهای بازار، توسط این صرافی ایجاد شد.
نتیجه گیری
کلیه اکوسیستم میکر، بر این اساس بنا نهاده شده که این رمز ارز در آینده ای نزدیک به موفقیت های بسیاری برسد. درواقع میکر یکی از برترین مفاهیم موجود در حوزه ارزهای دیجیتال است که باعث پدید آمدن استیبل کوین هایی قابل اطمینان همچون DAI گردیده است.
دقت داشته باشید که رمز ارز میکر از خصوصیات قراردادهای هوشمند برخوردار است و ارز دیجیتالی بر بستر شبکه بلاک چین اتریوم است. همچنین میکر در سال جاری میلادی توانسته تا اوج قیمت تاریخی ۱۹۷۶٫۲۴ دلار را از خود به جای بگذارد و در رده بیست و هفت ام برترین رمز ارزهای بازار قرار بگیرد. از طرفی اکثر پیش بینی ها درباره روند قیمتی میکر تا اینجای کار اشتباه بوده و میکر موفق شده تا در سال ۲۰۲۱ به قیمتی بسیار بالاتر از پیش بینی کارشناسان دست پیدا کند.
سؤالات متداول
بله، قیمت میکر همچون سیستمی قوی در برابر نوسانات بازار ایستادگی می کند.
بهترین خصوصیت میکر ثبات و یکپارچگی آن است.
از سال ۲۰۱۴ پروتکل میکر این توکن را در راستای ایجاد ثبات در بازار و کنترل نوسانات قیمتی، عرضه کرد.
جهت خرید توکن میکر، بایستی ابتدا مقداری تتر یا رمز ارزهای شناخته شده دیگر مثل بیت کوین و اتریوم خریده و سپس از طریق صرافی های ارز دیجیتالی مثل Kucoin که از MKR پشتیبانی می کنند، اقدام به خرید این توکن کنید.
میکر یکی از پلتفرم های ارز دیجیتالی است که با سیستم ۲ توکنی کار می کنند و همین موضوع این ارز دیجیتال را از دیگر رقبای خود در بازار متمایز می سازد.
دارندگان این ارز دیجیتال می توانند در سیستم تأییدیه این پلتفرم و به وسیله رأی گیری انجام شده، به حق رأی دست پیدا کنند. یعنی این افراد درباره مواردی همچون نرخ وثیقه سی دی پی های شبکه و … رأی خواهند داد و درازای مشارکت خود، به عنوان پاداش، کارمزد دریافت می کنند.
خیر، توکن MKR یک توکن با استاندارد ERC-20 است که بر بستر شبکه بلاک چین اتریوم ایجادشده و ازاین رو قابل استخراج نیست.
کل MKR هایی که عرضه شده است، برابر با یک میلیون توکن است.