اگر سال ۱۴۰۰-۱۳۹۹ را بهخاطر داشته باشید، قطعا میدانید که در هیاهوی کووید ۱۹ و شرایطی که تقریبا تمامی کسبوکارها از پا درآمده بودند، تنها پرچم یک بازار بالا بود و آن چیزی نبود جز بازارهای مالی. اوایل فقط اسم بازار بورس را میشنیدیم و کمتر کسی پیدا میشد که برای خودش یکپا تحلیلگر قهار نباشد. اما کمی بعد از بورس، تمامی توجهات به بازاری بهنام ارز دیجیتال جلب شد. این بازار چنان افسار گسیخته به سمت بالا میتازید که همگان را محو خود کرده بود و تمامی سرمایه افراد را به سمت خود جذب میکرد. در حقیقت تنها چیزی که بیشتر افراد میدانستند این بود که دارند یک پول مجازی را خریدوفروش میکنند.
زمان گذشت و به سال ۱۴۰۳ رسیدیم. این بار ارز دیجیتال با چهره بازیهای تلگرامی از جمله «همستر» به زندگی مردم راه یافته است. بهشکلی که با ضربه زدن بر گوشی خود سکه مجازی دریافت میکنید و در آینده میتوانید آنها را نقد کنید. با این وجود، همچنان بسیاری از افراد مفهوم ارز دیجیتال را متوجه نمیشوند. در همین راستا، خانه سرمایه مسئولیت آگاهی بخشیدن به سرمایهگذاران را تقبل کرده است و این مقاله آموزش ارز دیجیتال را برای آشنایی کامل شما با این نوآوری آماده کرده است. با ما همراه باشید.
آموزش ویدیویی چطور وارد بازار ارز دیجیتال شویم؟
ارز دیجیتال یا ارز دیجیتال (Cryptocurrency)، نوعی پول دیجیتال یا مجازی است که ماهیتی بسیار امن دارد و این امنیت خود را مدیون عملیات «رمزنگاری» است. برخلاف ارزهای رایج کشورهای مختلف که توسط دولتها صادر میشوند و بانکهای مرکزی بر آنها نظارت دارند، ارزهای دیجیتال بر روی شبکههای غیرمتمرکز کار میکنند که بستر آنها فناوری بلاک چین است. این بدان معناست که تراکنشهای ارز دیجیتال توسط اعتبارسنجها (Node) که مانند نگهبانهای ورود به دنیای ارز دیجیتال هستند، تایید شده و سپس در دفتر کل اطلاعات شبکه ثبت میشوند و بدین ترتیب شفافیت و امنیت را بدون نیاز به نهادهای مرکزی و کنترلگر، تضمین میکنند.
احتمالا اولین ارز دیجیتالی که اسم آن را شنیدهاید، بیت کوین بوده است که اولین و شناخته شدهترین ارز دیجیتال است و در سال ۲۰۰۹ معرفی شد. بیتکوین خط شکن دنیای ارز دیجیتال بود و راه را برای توسعه هزاران ارز دیجیتال دیگر هموار کرد. در این دنیا، هر ارز دیجیتال دارای ویژگیها و برنامههای کاربردی منحصربهفرد است.
اهمیت ارزهای دیجیتال در بازارهای مالی
ارزهای دیجیتال به طور قابلتوجهی بازارهای مالی را تحت تاثیر قرار دادهاند و مزایا و چالشهای مختلفی را به همراه دارند. از مزایای اصلی آنها میتوان به تسهیل معاملات سریعتر و ارزانتر، به ویژه در حوالههای بینالمللی، اشاره کرد. این ارز دیجیتالها امکان دسترسی به خدمات مالی بدون نیاز به بانک را برای افرادی که به سیستم بانکی دسترسی ندارند، فراهم میکنند. ماهیت غیرمتمرکز این داراییها کمتر در معرض خطراتی مانند ممنوع شدن از فعالیت و کنترل شدن توسط نهادهای دولتی قرار دارد. در حقیقت موسسات مالی برای بهبود کارایی و امنیت عملکرد خود، به فناوری بلاک چین که زیربنای ارزهای دیجیتال است، علاقهمند شدهاند. البته توجه داشته باشید که ویژگیهای جذاب بازار ارز دیجیتال، چالشهایی مانند نوسانات قیمت و استفاده شدن در فعالیتهای غیرقانونی را نیز به دنبال دارند. در هرصورت با پیشرفت فناوری و تغییرات چارچوبهای نظارتی، انتظار میرود نقش ارزهای دیجیتال در بازارهای مالی گسترش یابد و فرصتهای جدیدی برای سرمایهگذاران، کسبوکارها و دولتها ایجاد کند.
پیدایش بیت کوین
داستان ارز دیجیتالها با تولد بیت کوین، اولین و شناختهشدهترین ارز دیجیتال، آغاز شد. بیت کوین در سال ۲۰۰۹ توسط یک فرد یا گروهی از افراد ناشناس با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو (Satoshi Nakamato) معرفی شد. انگیزه اولیه ساتوشی ناکاماتو برای ساخت بیت کوین، ایجاد یک ارز غیرمتمرکز بود که بتواند مستقل از بانکهای مرکزی و کنترل دولت عمل کند. ناکاموتو فایل اطلاعات پروژه بیت کوین را با عنوان «بیت کوین: سیستم نقدی الکترونیک همتا به همتا» منتشر کرده است که در آن به خوبی چشماندازی که برای این ارز دیجیتال درنظر دارد شرح داده است.
باید بدانید که ایجاد بیت کوین پاسخی به بحران مالی ۲۰۰۸-۲۰۰۷ (سال ۱۳۸۶-۱۳۸۵) بود که آسیب پذیریهای سیستم بانکداری سنتی را آشکار کرد. هدف ناکاموتو ایجاد ارزی بود که از تورم و بیثباتی مالی که در اثر سیاستهای دولت بوجود میآید، مصون باشد. این ارز دیجیتال نوآورانه از فناوری بلاک چین استفاده میکند، یک دفتر کل عمومی که تمام تراکنشها را با ذکر زمان عملیات و تمامی جزئیات آنها ثبت میکند. این فناوری تضمین میکند که تراکنشها امن، شفاف و مصون از کلاهبرداری هستند.
تحولات و رویدادهای مهم در تاریخ ارزهای دیجیتال
از زمانی که بیتکوین به وجود آمد، دنیای ارز دیجیتالها تحولات عمدهای را شاهد بوده است. این تحولات، همراه با رخدادها و نقاط عطف مهمی همراه بوده است که به شکلگیری و توسعه این فضا کمک کردهاند.
دوره آموزشی از صفر تا سطح پیشرفته در ترید که با هدف “استاد تمامی ترید” طراحی شده است
آغاز فعالیت و رشد اولیه (۲۰۱۳-۲۰۰۹)
در سالهای اولیه، بیتکوین عمدتاً توسط علاقهمندان به فناوری استفاده میشد. اولین تراکنش واقعی با استفاده از بیت کوین در سال ۲۰۱۰ و زمانی رخ داد که برنامهنویسی به نام لازلو هانیچ (Laszlo Hanyecz) تعداد ۱۰,۰۰۰ بیت کوین را برای خرید ۲ پیتزا پرداخت کرد. جالب است بدانید در آن زمان قیمت ۱۰,۰۰۰ بیت کوین چیزی حدود ۴۱ دلار بود. این رویداد از آن موقع تاکنون هر ساله به عنوان روز پیتزای بیت کوین جشن گرفته میشود.
قیمت بیت کوین در سال ۲۰۱۱ برای اولین به ۱ دلار رسید و توجهات بیشتری را به خود جلب کرد. این نقطه عطف، همراه با افزایش پوشش رسانهای، منجر به افزایش علاقه و ایجاد صرافیهای مختلف ارزهای دیجیتال شد که در آن کاربران میتوانستند بیت کوین را بخرند و بفروشند.
ظهور آلت کوینها (۲۰۱۴-۲۰۱۱)
موفقیت بیت کوین الهام بخش ایجاد ارزهای دیجیتال متعددی بوده است که به نام آلت کوین (Altcoins) شناخته میشوند. لایت کوین (LTC) که در سال 2011 توسط چارلی لی (Charlie Lee) ایجاد شد، یکی از اولین آلت کوینها بود و پیشرفتهایی مانند زمان تراکنشهای سریعتر را معرفی کرد. ظهور آلت کوینها، بازار ارزهای دیجیتال را گسترش داد و موارد استفاده و نوآوریهای جدیدی را معرفی کرد.
ظهور اتریوم و قراردادهای هوشمند (۲۰۱۵)
یکی از مهم ترین پیشرفتها در فضای ارزهای دیجیتال، راه اندازی اتریوم در سال ۲۰۱۵ توسط ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin) و تیمش بود. بر خلاف بیتکوین، که اساساً به عنوان یک ذخیره ارزش مانند طلا طراحی شده بود، اتریوم مفهوم قراردادهای هوشمند را معرفی کرد؛ قراردادهای خوداجرایی که تحت شروطی که مستقیماً در کد آنها نوشته شده بودند اجرا میشدند. بلاک چین اتریوم به توسعهدهندگان این امکان را میدهد تا برنامههای غیرمتمرکز (dApps) را بر روی این بلاکچین بسازند و به طور قابل توجهی کاربردهای بالقوه فناوری بلاک چین را گسترش دهند. این نوآوری موجی از پروژهها و ارز دیجیتالهای زیرمجموعه جدید را به بازار آورد و اکوسیستم ارزهای دیجیتال را متنوعتر کرد.
پذیرفته شدن ارز دیجیتال توسط نهادها و عموم مردم (۲۰۱۹- تاکنون)
در سالهای اخیر، ارز دیجیتالها در بین سرمایهگذاران نهادی و موسسات مالی جذابیت پیدا کردهاند. شرکتهای بزرگی مانند تسلا (Tesla) روی بیت کوین سرمایه گذاری کردهاند و غولهای مالی مانند فیدیلتی (Fidelity) و پی پال (PayPal) شروع به ارائه خدمات ارزهای دیجیتال به مشتریان خود کردهاند.
آشنایی با مفهوم بلاک چین
بلاک چین یک فناوری دفترکل توزیع شده است که زیربنای ارزهای دیجیتال را تشکیل میدهد. بلاکچین از زنجیرهای از بلوکها تشکیل شده است که هر کدام شامل لیستی از تراکنشهای انجامشده هستند. این بلوکها بهم متصل هستند و با استفاده از شناسههای رمزنگاری ایمن میشوند. هر بلوک حاوی یک شناسه رمزنگاری از بلوک قبلی، یک مهر زمانی و دادههای تراکنش است که یکپارچگی و ترتیب زمانی دادهها را تضمین میکند. همانطور که پیش از این گفتیم، ماهیت غیرمتمرکز بلاک چین به این معنی است که هیچ نهاد واحدی بر آن کنترل ندارد. در عوض، کاربران متعددی که به عنوان اعتبارسنج شناخته میشوند، بر سر اعتبار هر تراکنش به توافق میرسند و امنیت بلاک چین را برقرار میکنند.
بارزترین ویژگی فناوری بلاکچین، تغییرناپذیری آن است. هنگامی که یک بلوک به زنجیره اضافه میشود، نمیتوان آن تغییر داد یا حذف کرد. این ویژگی کلاهبرداری و دستکاری دادهها را بسیار سخت میکند. همین موضوع باعث شده است که بلاک چین به روشی مطمئن برای ثبت تراکنشها و دادهها تبدیل شود.
استخراج یا ماینینگ (Mining) چیست و چگونه انجام میشود؟
استخراج فرآیندی است که طی آن سکههای ارزهای دیجیتال جدید تولید شده و تراکنشهای مربوط به آنها در شبکه بلاک چین اعتبارسنجی میشوند. این عملیات شامل حل مسائل پیچیده ریاضی است که به قدرت محاسباتی قابل توجهی نیاز دارد. اولین استخراجکننده (ماینر) که این مسائل را حل میکند، یک بلاک جدید به بلاک چین اضافه میکند. در طی این روند، عرضه دیجیتالهای جدید وارد گردش میشوند و ماینر مقدار مشخصی از ارز دیجیتال را به عنوان پاداش دریافت میکند. به این مکانیزم که اعتبارسنجها طی آن به اجماع میرسند، اثبات کار (Proof of Work) گفته میشود.
تفاوت بین کوین و توکن
در اکوسیستم ارزهای دیجیتال، اصطلاحات «کوین» و «توکن» به انواع مختلفی از ارزهای دیجیتال با ویژگیها و کاربردهای متمایز اشاره دارد. کوینها (Coin) ارزهای دیجیتال مستقلی مانند بیت کوین (BTC) و اتریوم (ETH) هستند که بر روی بلاک چینهای مخصوص خود فعالیت میکنند. آنها در درجه اول به عنوان ارز معاملاتی و ذخیره ارزش استفاده میشوند. اما توکنها (Token) بر روی بلاکچینهای موجود با استفاده از قراردادهای هوشمند ساخته میشوند. یعنی بهخودیخود بلاکچینی منحصربهفردی ندارند. آنها داراییهای مختلفی هستند که عملکردهای متعددی مانند ارائه دسترسی به خدمات در یک پلتفرم را ارائه میدهند.
جدول زیر تفاوتهای کلیدی بین کوینها و توکنها را نشان میدهد:
بیت کوین (BTC) چیست ؟
بیت کوین اولین و شناختهشدهترین ارز دیجیتال است که توسط یک فرد یا گروه ناشناس به نام ساتوشی ناکاموتو ایجاد شده است. این ارز در سال ۲۰۰۹ به عنوان یک ارز دیجیتال غیرمتمرکز راه اندازی شد که امکان تراکنشهای همتابههمتا را بدون نیاز به واسطههایی مانند بانکها فراهم میکرد.
بیت کوین بر روی بلاک چین خود عمل میکند که دفتر کل عمومی تمام تراکنشها است. از مکانیزم اجماع اثبات کار (PoW) استفاده میکند و ماینرها را ملزم میکند تا مسائل پیچیده ریاضی را برای اعتبارسنجی تراکنشها و ایمن کردن شبکه حل کنند. بیت کوین در درجه اول به عنوان ذخیره دارایی و ارز معاملاتی استفاده میشود و به دلیل داشتن عرضه محدود ۲۱ میلیون کوینی و ارزش بالا، اغلب به عنوان طلای دیجیتال شناخته میشود.
ویژگیهای کلیدی:
- غیرمتمرکز بودن و امنیت بسیار بالا
- عرضه محدود (۲۱ میلیون بیت کوین)
- برترین ارز دیجیتال بازار با نقدینگی بالا
اتریوم (ETH) چیست ؟
اتریوم که در سال ۲۰۱۵ توسط ویتالیک بوترین و همکارانش راه اندازی شد، یک پلتفرم غیرمتمرکز است که توسعهدهندگان را قادر میسازد قراردادهای هوشمند و برنامههای غیرمتمرکز (dApps) بسازند و به کار گیرند.
این قابلیتها منجر به ایجاد بخشهای دیفای (DeFi)، توکن غیرمثلی (NFT) و سایر نوآوریهای مبتنی بر بلاک چین شده است.
اتریوم بر روی بلاک چین خود عمل میکند . این ارز دیجیتال که در جایگاه دوم بازار قرار دارد، در ابتدا از مکانیزم اجماع اثبات کار استفاده میکرد اما با بهروزرسانی و ارتقا به نسخه ۲.۰، مکانیزم اجماع آن به اثبات سهام (PoS) تغییر یافته است. توجه داشته باشید که در مکانیزم اثبات سهام، اعتبارسنجها بر اساس تعداد کوینهایی که در شبکه قفل میکنند، انتخاب و اولویتبندی میشوند. سپس اعتبار تراکنشها را سنجیده و پاداش کسب میکنند و دیگر نیازی به کامپیوترهای پیچیده و حل مسائل ریاضی ندارند.
ویژگیهای کلیدی:
- قرارداد هوشمند
- جامعه توسعهدهندگان و اکوسیستم قوی
- انتقال به اثبات سهام با مصرف انرژی کمتر
ریپل (XRP) چیست ؟
شرکت ریپل که توسط ریپل لبز (Ripple Labs) در سال ۲۰۱۲ ایجاد شد، هم یک پروتکل پرداخت دیجیتال و هم شامل ارز دیجیتال (XRP) است. هدف آن تسهیل انتقال بین المللی پول به صورت سریع و کمهزینه است.
شبکه ریپل از یک الگوریتم اجماع استفاده میکند که برای تأیید تراکنشها به گروهی از اعتبارسنجهای معتبر متکی است. این رویکرد در مقایسه با بیت کوین زمان تراکنشهای سریعترس داشته و کارمزد کمتری دریافت میکند.
ریپل عمدتاً توسط مؤسسات مالی برای پرداختهای فرامرزی و حوالهها استفاده میشود. فناوری آن برای ادغام یکپارچه با سیستمهای بانکی موجود طراحی شده است.
امکانات کلیدی:
- زمان تراکنش سریع (۵-۳ ثانیه)
- کاهش هزینههای تراکنش
- مشارکت قوی با موسسات مالی
لایت کوین (LTC) چیست ؟
لایت کوین در سال ۲۰۱۱ توسط چارلی لی (Charlie Lee) به عنوان یک نسخه سبکتر از بیت کوین ایجاد شد. هدف آن ارائه زمانهای تراکنش سریعتر و فرآیند استخراج کارآمدتر است.
لایت کوین بر روی بلاک چین خود عمل میکند و از مکانیزم اجماع اثبات کار مشابه بیت کوین اما با یک سری تغییرات استفاده میکند تا زمان تولید بلوک سریعتر (۲.۵ دقیقه در مقایسه با ۱۰ دقیقه بیت کوین) امکانپذیر باشد.
امکانات کلیدی:
- تولید بلوک سریعتر
- کارمزد تراکنش کمتر
- امن و غیرمتمرکز مشابه بیت کوین
آلت کوینها و سایر ارزهای دیجیتال
«آلت کوین» اصطلاحی است که برای توصیف همه ارزهای دیجیتال به غیر از بیت کوین استفاده میشود. این شامل طیف گستردهای از داراییهای دیجیتال با ویژگیها و موارد استفاده مختلف است. توجه داشته باشید که اتریوم، ریپل و لایت کوین که در بخش پیش معرفی کردیم نیز آلت کوین محسوب میشوند.
لیستی از آلت کوینهای دیگر مهم عبارتند از:
- کاردانو (ADA): به دلیل رویکرد پژوهش محور و تمرکز قوی بر امنیت و مقیاس پذیری شناخته شده است.
- چین لینک (LINK): اوراکل غیرمتمرکز را ارائه میدهد و بدین طریق به قراردادهای هوشمند اجازه میدهد که به طور ایمن با دادههای خارج از بلاکچین تعامل داشته باشند.
- بایننس کوین (BNB): در ابتدا به عنوان یک توکن ابزاری برای صرافی ارز دیجیتال بایننس (Binance) ایجاد شد، اما اکنون در برنامههای مختلف در اکوسیستم بایننس استفاده میشود.
انواع کیف پول ارز دیجیتال
کیف پول ارز دیجیتال چیست؟ ابزاری ضروری برای ذخیره، مدیریت و انتقال امن ارز دیجیتالها است که در اشکال مختلفی وجود دارد. هر نوع کیف پول برای نیازها و عملیاتهای متفاوتی مناسب است. بسیاری از کیف پولهای گوناگون پشتیبانی میکنند و به کاربران این امکان را میدهند تا سبدهای متنوعی از داراییها را در یک کیف پول واحد مدیریت کنند. در ادامه، ۲ نوع اصلی کیف پولها را بررسی میکنیم، نحوه استفاده از آنها و موارد استفاده مختلف آنها را مورد بحث قرار میدهیم.
ویدیو آموزشی همه چیز درباره کیف پول های ارز دیجیتال
کیف پول داغ (Hot Wallet)
کیفپولهای مجازی که عموما با نام کیف پول داغ شناخته میشوند، کیفپولهای ارزهای دیجیتالی هستند که برای انجام عملیات بایستی به اینترنت متصل شوند و برای کسانی که بهصورت مداوم تراکنش انجام میدهند مناسبند. این نوع کیف پولها معمولاً در قالب برنامههای نرمافزاری در کامپیوترها، اپلیکیشنهای موبایل یا تحت وب در دسترس هستند.
انواع کیف پول داغ:
-کیفپولهای کامپیوتری (Desktop Wallet): بر روی کامپیوتر شخصی نصب میشوند، کنترل کامل کیف پول و کلیدها را در اختیار کاربر قرار میدهند. به عنوان مثال میتوان به اکسودوس (Exodus)، الکتروم (Electrum) و اتمیک والت (Atomic Wallet) اشاره کرد.
– کیف پول موبایل (Mobile Wallet): این نوع کیف پول به صورت اپلیکیشن گوشی هوشمند است که دسترسی و استفاده از آن را در هرجایی فراهم میآورد. به عنوان مثال میتوان به تراست ولت (Trust Wallet) و متامسک (MetaMask)، کیف پول اوکیایکس (OKX Wallet) اشاره کرد.
– کیف پولهای تحت وب (Web Wallets): در این حالت با استفاده از یک مرورگر وب به کیف پول دسترسی خواهید داشت. به عنوان مثال میتوان به کیف پول صرافی کوین بیس (Coinbase) و متامسک (MetaMask) اشاره کرد.
توجه داشته باشید برخی کیف پولها هم نسخه اپلیکیشن موبایل و هم نسخه وب دارند. در ادامه، مزایا و معایب این نوع کیف پول را بررسی میکنیم:
کیف پولهای سرد (Cold Wallet)
کیف پولهای فیزیکی که عموما با نام کیف پولهای سرد شناخته میشوند، نوعی کیف پولهای ارز دیجیتال هستند حین استفاده از آنها به اینترنت نیازی ندارید و سطح بالاتری از امنیت را به کاربران ارائه میکنند. کیف پولهای سرد برای ذخیره مبالغ بالای ارز دیجیتال در نگهداری طولانیمدت ایده آل هستند.
انواع کیف پول سرد
– کیف پول سخت افزاری (Hardware Wallets): دستگاههای فیزیکی طراحی شده برای ذخیره ایمن کلیدهای خصوصی به صورت آفلاین. به عنوان مثال میتوان به لجر نانو اس و ترزور اشاره کرد.
– کیف پول کاغذی (Paper Wallet): این کیف پولها راهی امن و آفلاین برای ذخیره داراییهای دیجیتال ارائه میکنند. آنها شامل یک تکه کاغذ فیزیکی هستند که شامل کلیدهای عمومی و خصوصی لازم برای دسترسی و مدیریت یک حساب ارز دیجیتال است. این کلیدها اغلب به عنوان کدهای QR برای اسکن آسان نشان داده می شوند. کیف پول های کاغذی باید به دقت از آسیب فیزیکی، گم شدن یا سرقت محافظت شوند، زیرا از دست دادن کاغذ به معنای از دست دادن دسترسی دائمی به ارز دیجیتال ذخیره شده است. شیوههای درست ساخت و ذخیره ارز دیجیتال در این نوع کیف پولها برای تضمین امنیت و طول عمر آنها بسیار مهم است.
در ادامه مزایا و معایب این نوع کیف پول را بررسی میکنیم.
نحوه استفاده از کیف پولهای دیجیتال
۱.انتخاب کیف پول
یک نوع کیف پول سرد یا گرم را بر اساس نیاز خود انتخاب کنید
۲. راه اندازی کیف پول
- کیف پول داغ: اپلیکیشن کیف پول را دانلود کنید یا به پلتفرم دسترسی پیدا کنید. یک حساب کاربری ایجاد کنید و دستورالعملها را دنبال کنید تا آدرس و عبارت بازیابی کیف پول خود را دریافت کنید.
- کیف پول سرد: برای کیف پولهای سخت افزاری، بایستی دستگاه را خریداری کرده و دستورالعملهای راه اندازی را دنبال کنید تا کلیدهای خصوصی و عمومی شما به صورت آفلاین تولید شوند. برای کیف پولهای کاغذی، از یک ژنراتور ایمن برای ایجاد و چاپ کلیدها استفاده کنید.
ایمن سازی کیف پول
- بکآپ گیری: همیشه از کلیدهای خصوصی کیف پول خود و عبارات بازیابی که در صورت مفقود شدن دستگاه نقش بسیار مهمی در بازگرداندن حساب شما ایفا میکنند بکآپ بگیرید و در یک مکان امن و آفلاین نگهداری کنید.
- محافظت از رمز عبور: از رمزهای عبور قوی و منحصربهفرد استفاده کنید و احراز هویت دو مرحلهای (2FA) را در صورت امکان فعال کنید.
- بهروزرسانی مداوم: به طور منظم نرم افزار کیف پول خود را برای محافظت در برابر آسیب پذیریها به روز کنید.
- مراقب فیشینگ باشید: کیف پول خود را فقط به وب سایتها و اپلیکیشنهای رسمی متصل کنید.
نحوه افزایش امنیت کیف پولهای دیجیتال
استفاده از کیف پولهای سختافزاری
کیف پولهای سختافزاری مانند لجر (Ledger) و ترزور (Trezor)، دستگاههایی هستند که میتوان در آنها کلید خصوصی را به صورت آفلاین و فیزیکی ذخیرهسازی کرد. بدین ترتیب دارایی کاربران در برابر هک و بدافزارها ایمن خواهند بود. برای انجام معاملات، کیف پولهای سخت افزاری را به کامپیوتر متصل کنید، رمز را وارد کنید و تراکنش را ثبت کنید. از این طریق امنیت دارایی خود را در برابر خطرات فضای مجازی بهبود میبخشید.
استفاده از کیف پول چند امضایی
کیف پولهای چند امضایی برای مجوز دادن به تراکنش به چندین کلید خصوصی نیاز دارند. این بدان معنی است که حتی اگر یک کلید به خطر بیفتد، بدون کلیدهای دیگر نمیتوان به وجوه دسترسی داشت. این روش باعث افزایش امنیت میشود و برای کیف پولهای سازمانی یا داراییهای بزرگ کاربردی است. وجه داشته باشید که این مورد و مورد قبل، بیشترین میزان امنیت را برای کیف پول شما فراهم میکنند و مستقیما به داراییهای شما در بلاکچین مربوط میشوند. موارد بعد سطحیتر هستند و فقط تا میزان محدودی از هک و دزدی جلوگیری میکنند.
فعالسازی تایید دو مرحلهای (2FA)
راستی آزمایی دو مرحلهای با درخواست رمز دوم امنیت کیف پول شما را افزایش میدهد؛ معمولاً در این فرآیند یک کد یکبار مصرف توسط برنامه Google Authenticator ساخته میشود و برای ورود به حساب، در کنار رمز اصلی خود باید از این کد نیز استفاده کنید. در نتیجه اگر کسی حتی رمز کیف پول شما را پیدا کند، برای ورود به کیف پول به 2FA نیاز دارد که پیدا کردن آن بسیار چالش برانگیز و سخت است.
استفاده از رمزهای سخت و خاص
هر کیف پولی نیازمند رمزی پیچیده و خاص است. از رمزهای ساده و قابل پیشبینی که با رمز حسابهای قبلی شما یکسان هستند، استفاده نکنید. رمز قوی حداقل ۱۲ کاراکتر دارد و ترکیبی از حروف لاتین کوچک، بزرگ، اعداد و علامت است.
بهروزرسانی مداوم کیف پول
بهروزرسانی کیف پول جهت حفظ امنیت آن ضروری است. معمولا نرم افزارها پس از بهروزرسانی، روشهای ارتقا یافتهای را برای مقابله با خطرات احتمالی جدید به نرمافزار اضافه میکنند.
حفاظت از کلیدهای خصوصی
برای حفظ امنیت کیف پول خود از موارد زیر استفاده کنید:
استفاده از کیف پولهای سختافزاری
همانطور که گفته شد، کیف پولهای سختافزاری یکی از امنترین راهها برای ذخیره کلیدهای خصوصی هستند. این دستگاهها کلیدهای خصوصی شما را آفلاین نگه میدارند و برای تأیید تراکنشها به دسترسی فیزیکی و پین نیاز دارند. به عنوان مثال میتوان به لجر نانو S، لجر نانو X و ترزور 1 اشاره کرد.
ذخیره کردن کلیدهای خصوصی در مکانی امن
اگر میخواهید کلیدهای خصوصی یا عبارات بازیابی خود را بنویسید، آنها را در مکانی امن و خصوصی ذخیره کنید. از ذخیره دیجیتالی آنها در جایی که ممکن است هک شوند، مانند کامپیوتر یا فضای ذخیرهسازی ابری به شدت خودداری کنید. در عوض، آنها را روی کاغذ بنویسید و در یک گاوصندوق نسوز و ضد آب امن نگهداری کنید.
برترین صرافیهای ارز دیجیتال
در این بخش بزرگترین و معتبرترین صرافیهای بینالمللی را به شما معرفی کرده و اطلاعات فعلی بازار آنها را در اختیار شما میگذاریم. توجه داشته باشید که صرافیها همگی متمرکز (CEX) هستند و بر اساس امتیاز آنها در پایگاه معتبر کوین مارکت کپ (Coinmarketcap) ترتیبدهی شدهاند و بیشتر این صرافیها به شکل مستقیم به کاربران ایرانی خدمات ارائه نمیدهند.
معایب فعالیت در صرافی های خارجی
- به دلیل تحریم امکان انجام مراحل احراز هویت برای کاربران ساکن ایران وجود ندارد. در این مراحل واردکردن آدرس محل سکونت، عکس مدارک شناسایی و… ضروری است
- برای ثبت نام و فعالیت در صرافی های خارجی لازم است از طریق VPN و تغییر آدرس IP وارد سایت شوید. لازم است در مراجعات بعدی به صرافی با همان IP اولیه در هنگام ثبت نام وارد سایت شوید.
- اگر در هریک از مراحل انجام معامله و ثبت سفارش VPN قطع شده و IP عوض شود صرافی اکانت شما را مسدود کرده و دارایی هایتان بلوکه می شود.
مزایای فعالیت در صرافی های خارجی
- در اکثر صرافی های باکیفیت و معتبر امکان استفاده از قابلیت Stop Loss وجود دارد. با استفاده از این ویژگی می توانید معاملات خود را از هرگونه ضرری محافظت کنید. به این ترتیب پیش از شروع معاملات حد ضرر خود را مشخص می کنید.
- در برخی از صرافی ها امکان بیمه کردن دارایی وجود دارد. به این معنا که در صورت حمله هکرها به سایت صرافی دارایی های شما از طریق بیمه برگشت داده می شوند.
مزایای فعالیت در صرافی ایرانی
- امکان خرید ارز دیجیتال از طریق ریال
- واریز و برداشت مستقیم از حساب بانکی ریالی
- زبان فارسی سایت
- دسترسی به بازارهای جهانی
- پشتیبانی 24 ساعته در تمام روزهای هفته
- امکان انجام مراحل احراز هویت
- واریز و برداشت در سطوح بالا
- قابلیت پیگیری و شکایت
معرفی کوتاه صرافی ال بانک (LBank)
صرافی البانک (LBank) که در سال ۲۰۱۵ تأسیس شد، به عنوان یکی از صرافیهای پیشرو در حوزه ارزهای دیجیتال شناخته میشود. این صرافی به کاربران خود امکان انجام معاملات اسپات و مشتقه را با کارمزدهای رقابتی ارائه میدهد. البانک بیش از ۲۵۰۰ جفت معاملاتی را پشتیبانی میکند و یکی از بزرگترین انتخابهای ارزهای دیجیتال در بازار را دارد. البانک با پشتیبانی از چندین زبان و ارائه خدمات در سطح جهانی، کاربران بسیاری از نقاط مختلف جهان را جذب کرده است. این صرافی همچنین به دلیل اقدامات امنیتی قوی خود مشهور است و به طور منظم تحت بازرسیهای امنیتی قرار میگیرد. با وجود اینکه این صرافی در برخی از کشورها با محدودیتهای نظارتی مواجه است، اما همچنان به عنوان یک پلتفرم محبوب در بازار ارزهای دیجیتال باقی مانده است.
همین الان در صرافی ال بانک ثبت نام کنید
LBank به دلیل گستره وسیع ارزهای دیجیتال و جفتهای معاملاتی، همچنین پشتیبانی از پروژههای جدید و ارائه قابلیتهایی مانند استیکینگ و لانچپد، گزینهای جذاب برای معاملهگران تازهکار و حرفهای محسوب میشود.
معرفی کوتاه صرافی بایننس (Binance)
بایننس در سال ۲۰۱۷ توسط چانگپنگ ژائو (Changpeng Zhao) یا به اختصار CZ، یک توسعهدهنده نرمافزار تأسیس شد و اکنون از نظر حجم معاملات، یکی از بزرگترین صرافیهای ارزهای دیجیتال در سطح جهان است. بایننس به دلیل فراهم کردن مجموعه جامعی از محصولات، از جمله معاملات اسپات و فیوچرز، بازار NFT، استیکینگ و غیره شناخته شده است. این صرافی بلاکچین اختصاصی خود بهنام بایننس اسمارت چین (BNB) را دارد و طیف عظیمی از ارزهای دیجیتال را برای معامله با کارمزدهای پایین به کاربران خود ارائه میدهد. بایننس علیرغم محبوبیتش، با بررسیهای نظارتی و مشکلات قانونی مواجه شده است، به طوری که CZ پس از تسویهحساب پولشویی در سال ۲۰۲۳، از سمت مدیرعاملی در این صرافی کنارهگیری کرد.
معرفی کوتاه صرافی کوین بیس (Coinbase)
کوین بیس یک صرافی ارز دیجیتال برجسته است که در سال ۲۰۱۲ برای تسهیل خرید، فروش و ذخیره بیتکوین و سایر ارزهای دیجیتال تأسیس شد. این صرافی پیشرو، رشد و تحول قابلتوجهی را به ویژه در سال ۲۰۲۴ شاهد بوده است. این شرکت قرار است رشد درآمد قابل توجهی را گزارش کند و درآمد مورد انتظار برای سه ماهه دوم آن در سال ۲۰۲۴ نزدیک به ۱.۴ میلیارد دلار است که افزایش قابلتوجهی نسبت به سال قبل داشته است. کوین بیس با کمپانی سیرکل (Circle) در ساخت استیبل کوین مشهور USDC همکاری دارد و در تلاش است که فعالیت آن را به ۶ بلاک چین جدید نیز گسترش دهد. کوین بیس همچنان یک انتخاب محبوب برای سرمایه گذاران مبتدی و باتجربه ارزهای دیجیتال است.
معرفی کوتاه اوکی ایکس (OKX)
صرافی OKX یک صرافی برجسته جهانی ارزهای دیجیتال است که به دلیل خدمات گسترده آن از جمله معاملات اسپات و فیوچرز شناخته شده است که بیش از ۳۰۰ ارز دیجیتال و بیش از ۵۰۰ جفت معاملاتی را پوشش میدهد. صرافی اوکیایکس از نظر اندازه بازار معاملات مشتقه پس از صرافی بایننس و در رتبه دوم قرار دارد. این پلتفرم از کاربران ۱۵۰ کشور جهان پشتیبانی می کند و بیش از ۵۰ میلیون کاربر در سراسر جهان دارد، گرچه که به بازار ایالات متحده خدمات نمیدهد. OKX همچنین به شدت در فضای وب۳ خود را ارتقا داده است و ویژگیهایی مانند کیف پول غیرحضانتی OKX را برای ذخیره داراییها، استفاده از خدمات صرافی غیرمتمرکز، تعامل با دنیای NFT و استیکینگ ارائه میدهد. این اتحادیه با تیمها و رویدادهای ورزشی مهم مانند باشگاه منچستر سیتی و جشنواره ترایبکا همکاریهای قوی دارد و بهصورت ماهیانه با انتشار گزارشی بنام اثبات خزانه (Proof of Reserves)، بر امنیت دارایی کاربران و فعالیت سالم صرافی را تاکید میکند. علاوهبراین، OKX یک شبکه لایه ۲ بنام ایکس لیر (X Layer) راهاندازی کرده است. این شبکه در طی همکاری با پالیگان (Polygon) ساخته شده است بلکه مقیاسپذیری و نقدینگی را در اکوسیستم اتریوم افزایش دهد.
بایبیت (Bybit)
صرافی بای بیت (Bybit) در سال ۲۰۱۸ تأسیس شد و با داشتن بیش از ۲۵ میلیون کاربر در سراسر جهان، به سرعت به یکی از صرافیهای برتر ارزهای دیجیتال از نظر حجم معاملات تبدیل شده است. بایبیت که به حرفهای و کاربرپسند بودن شناخته شده است، طیف گسترده ای از گزینههای معاملاتی از جمله معاملات مشتقه، معاملات اسپات و محصولات نوآورانهای مانند پلتفرم توزیع توکن بایاستارتر (ByStarter) را ارائه میدهد. این صرافی به ویژه در سال ۲۰۲۴ رشد انفجاری داشته است و سهم بازار خود را در معاملات اسپات به ۹.۳ درصد افزایش داده است. Bybit همچنین به دلیل خدمات مشتریان قوی، دسترسی ۲۴ ساعته، و تعهد به رعایت امنیت و مقررات شناخته شده است. این صرافی از اکوسیستم پرجنبوجوش وب ۳ پشتیبانی میکند و پروژههای اخیر آن مانند هولوگراف (Holograph)، بر نقش بایبیت در ایجاد نوآوری بلاک چین و مشارکت جامعه تاکید میکند.
آپ بیت (Upbit)
صرافی آپ بیت (Upbit) که در سال ۲۰۱۷ توسط شرکت دونامو (Dunamu) تأسیس شد، بزرگترین صرافی ارزهای دیجیتال در کره جنوبی است که به دلیل اقدامات امنیتی قوی و طیف گستردهای از داراییهای قابل معامله مشهور است. این صرافی در سال ۲۰۱۹ هک شد و از آن زمان تاکنون، از پروتکلهای ضدپولشویی (AML) و احراز هویت (KYC) سختگیرانه استفاده میکند که امنیت کاربر را افزایش دهد. آپ بیت در ایالات متحده فعالیت نمی کند و فعالیت خود را در کره جنوبی و آسیای جنوب شرقی متمرکز کرده است. این صرافی به دلیل رابط کاربر پسند و کارمزدهای معاملاتی رقابتی مورد توجه قرار گرفته است. Upbit همچنین با دریافت مجوز مؤسسه پرداخت از مقامات پولی سنگاپور، دسترسی خود را گسترش داده است و امکان ارائه خدمات گستردهتر و انطباق با مقررات در منطقه را فراهم کرده است.
کراکن (Kraken)
صرافی کراکن (Kraken) که در سال ۲۰۱۱ توسط جسی پاول (Jesse Powell) تأسیس شد، یکی از قدیمیترین و معتبرترین صرافی های ارزهای دیجیتال در سطح جهان است. کراکن که دفتر مرکزی آن در سانفرانسیسکو قرار دارد، مجموعهای جامع از ویژگی ها از جمله معاملات اسپات، معاملات فیوچرز، و معاملات مارجین با حداکثر اهرم ۵ برابری را ارائه میدهد. این پلتفرم از بیش از ۳۰۰ ارز دیجیتال پشتیبانی میکند و نقدینگی قوی، کارمزدهای رقابتی و ابزارهای معاملاتی پیشرفته را در اختیار مشتریان میگذارد. این صرافی که بهدلیل تدابیر امنیتی قویاش شناخته میشود، بهطور دورهای تحت بازرسیهای اثبات خزانه (Proof of Reserve) قرار میگیرد و با الزامات قانونی در حوزههای قضایی متعدد مطابقت دارد. کراکن در بیش از ۱۹۰ کشور قابل دسترسی است، اگرچه کاربران برخی از مناطق تحریم شده را مستثنی میکند.
گیت دات آیاو (Gate.io)
صرافی گیت دات آیاو (Gate.io) که در سال ۲۰۱۳ تأسیس شد، یک کهنهکار در عرصه مبادلات ارزهای دیجیتال است و مجموعه گستردهای از خدمات و ویژگیها را برای معاملهگران تازهکار و همچنین افراد باتجربه ارائه میدهد. این پلتفرم از تعداد قابلتوجهی ارز دیجیتال پشتیبانی میکند و انتخاب متنوعی از جفتهای معاملاتی را در اختیار کاربران قرار میدهد. این صرافی همچنین به دلیل کارمزدهای رقابتی خود که میتواند برای معامله گران با حجم بالا صفر درصد هم باشد، قابلتوجه قرار گرفته است. همچنین گزینههای معاملاتی پیشرفتهای مانند معاملات مارجین، معاملات فیوچرز و اهرم تا ۱۰۰ برابر را برای قراردادهای فیوچرز خاص ارائه میدهد. علاوهبراین، Gate.io فرصتهای کسب درآمد مختلفی از جمله لیکویید استیکینگ، وامدهی و لیکوییدیتی ماینینگ را فراهم میکند. Gate.io دارای یک سابقه امنیتی قوی با اثبات خزانه است و در سطح جهانی فعالیت می کند. اما در برخی کشورها با محدودیتهای نظارتی مواجه است.
اچتیاکس (HTX)
صرافی ارز دیجیتال (HTX) که قبلاً با نام هوبی (Huobi) شناخته میشد، یک صرافی پیشرو در ارزهای دیجیتال است که اخیراً با حجم روزانه معاملات ۲.۴ میلیارد دلاری از صرافی کوین بیس پیشی گرفته است. HTX در سیشل (Seychelles) مستقر است و توسط شخصی بنام لئون لی (Leon Li) بنیانگذاری شده است. HTX تحت چندین مجوز بینالمللی فعالیت میکند و انطباق با چارچوب قانونی و امنیت را تضمین میکند. یکی از ویژگیهای مهم آن، سرویس نوآورانه لیکویید استیکینگ آن است که به کاربران اجازه میدهد تا با افزایش انعطافپذیری و ریسک صفر، پاداشهای بیشتری کسب کنند. علاوه بر این، HTX از طریق سازمان خودگردان غیرمتمرکز HTX، در راستای رسیدن به یک مدل حاکمیت غیرمتمرکز تلاش میکند که در آن کاربران میتوانند در تصمیمگیریها مشارکت کنند و یک محیط دموکراتیک ارائه دهند. علیغم محدودیت فعالیت در مناطقی مانند چین و ایالات متحده، این صرافی همچنان به گسترش جهانی خود ادامه میدهد و موقعیت خود را به عنوان یک بازیگر اصلی در بازار ارزهای دیجیتال مستحکم میکند.
بیتفینکس (Bitfinex)
صرافی بیتفینکس (Bitfinex) که در سال ۲۰۱۲ تاسیس شد و در جزایر ویرجین بریتانیا مستقر است و یکی از قدیمیترین و بزرگترین صرافیهای ارزهای دیجیتال در سطح جهان است.این صرافی به دلیل ارائه طیف گستردهای از خدمات شناخته شده است و برای معامله گران تازهکار و حرفهای، قابلیتهایی مانند معاملات اسپات، معاملات مارجین با حداکثر اهرم ۱۰ برابر، معاملات مشتقه و تامین مالی همتابههمتا را فراهم میکند. Bitfinex به دلیل کارمزدهای پایین معاملاتی و نقدینگی بالا بیش از ۱۷۰ ارز دیجیتال مشهور است. با این حال، تاریخچه بحث برانگیزی از جمله جریمههای نظارتی را دارد. با وجود این مشکلات، Bitfinex همچنان به نوآوری خود ادامه می دهد. این پلتفرم برای ساکنان ایالات متحده در دسترس نیست و گام های مهمی در گسترش دسترسی و خدمات جهانی خود برداشته است.
کوکوین (KuCoin)
صرافی کوکوین (KuCoin) که در سال ۲۰۱۷ راهاندازی شد و دفتر مرکزی آن در سیشل (Seychelles) قرار دارد، به سرعت رشد کرد و به یکی از بزرگترین صرافیهای ارزهای دیجیتال در سراسر جهان تبدیل شد و بیش از ۳۰ میلیون کاربر در بیش از ۲۰۰ کشور جهان دارد. این شرکت به دلیل انتخاب گسترده بیش از ۶۰۰ ارز دیجیتال، کارمزدهای پایین معاملاتی و گزینههای مختلف معاملاتی پیشرفته از جمله مارجین، معاملات آتی و معاملات همتابههمتا مشهور است. KuCoin همچنین فرصتهایی را برای کاربران فراهم میکند تا از طریق برنامههای سرمایهگذاری و وامدهی، درآمد غیرفعال کسب کنند. با وجود گستردگی جهانی، کوکوین مجوز فعالیت در ایالات متحده را ندارد. علاوهبراین، این پلتفرم در چندین کشور با چالشهای نظارتی مواجه شده است. با این وجود، کوکوین همچنان با مجموعه قوی از ویژگیها و برنامههای جامع، کاربران را به خود جذب میکند، و آن را به یک انتخاب محبوب هم برای معاملهگران جدید و هم برای معاملهگران باتجربه ارزهای دیجیتال تبدیل میکند.
برترین صرافیهای ایرانی ارز دیجیتال
در این بخش به معرفی برترین صرافیهای ارز دیجیتال که برای کاربران ایرانی مناسب هستند، میپردازیم. این صرافیها از لحاظ امنیت، امکانات و خدمات ارائه شده مورد توجه قرار گرفتهاند و انتخاب مناسبی برای فعالیت در بازار ارزهای دیجیتال میباشند.
۱. نوبیتکس (Nobitex)
نوبیتکس یکی از محبوبترین صرافیهای ارز دیجیتال در ایران است. این صرافی با ارائه بیش از ۲۰ نوع ارز دیجیتال، رابط کاربری ساده و پشتیبانی قوی، انتخابی مناسب برای کاربران تازهکار و حرفهای است. نوبیتکس از لحاظ امنیت و کارمزدهای معاملاتی رقابتی نیز مورد توجه قرار گرفته است.
۲. والکس (Wallex)
والکس یک صرافی معتبر ایرانی است که به کاربران امکان خرید و فروش ارزهای دیجیتال با ریال را میدهد. این صرافی با تمرکز بر امنیت و ارائه خدمات سریع، جایگاه خود را در بین کاربران ایرانی به دست آورده است. والکس از رابط کاربری ساده و پشتیبانی ۲۴ ساعته برخوردار است.
۳. رمزینکس (Ramzinex)
رمزینکس یکی از قدیمیترین صرافیهای ارز دیجیتال در ایران است که با ارائه خدمات متنوع و امنیت بالا، مورد توجه کاربران قرار گرفته است. این صرافی امکان معامله بیش از ۲۰ نوع ارز دیجیتال را فراهم میکند و با داشتن یک اپلیکیشن موبایل، دسترسی آسان به بازار را برای کاربران مهیا میسازد.
۴. اکسیر (Exir)
اکسیر با ارائه بیش از ۲۰ نوع ارز دیجیتال و تمرکز بر امنیت، یکی از بهترین صرافیهای ایرانی است. این صرافی با کارمزدهای رقابتی و پشتیبانی قوی، تجربهای مطلوب برای کاربران فراهم میکند. اکسیر همچنین از یک رابط کاربری ساده و دوستانه برخوردار است.
۵. بیت پین (Bitpin)
بیت پین یکی از جدیدترین صرافیهای ارز دیجیتال در ایران است که با سرعت در حال رشد است. این صرافی با ارائه خدمات متنوع، امنیت بالا و کارمزدهای پایین، به یکی از انتخابهای محبوب کاربران تبدیل شده است. بیت پین همچنین دارای یک اپلیکیشن موبایل برای دسترسی آسان به بازار میباشد.
۶. آبان تتر (Aban Tether)
آبان تتر یک صرافی ارز دیجیتال معتبر است که به کاربران امکان خرید و فروش ارزهای دیجیتال با ریال را میدهد. این صرافی با تمرکز بر امنیت و ارائه خدمات سریع، جایگاه خود را در بین کاربران ایرانی به دست آورده است. آبان تتر از رابط کاربری ساده و پشتیبانی ۲۴ ساعته برخوردار است.
نحوه انتخاب صرافی مناسب
صرافی به عنوان یکی از مهمترین بخشهای فعالیت در بازار ارز دیجیتال محسوب میشود. چه بخواهید ارز دیجیتال خریدوفروش کنید، انتقال دهید یا نگهداری کنید، بایستی معتبرترین و برترین صرافیها را انتخاب کنید.
در ادامه لیستی از مولفههایی که حین ارزیابی صرافیهای مختلف باید به آنها توجه کنید را معرفی کردهایم.
امنیت صرافی
هنگام انتخاب یک صرافی، مسلماً امنیت مهمترین مولفهای است که باید بررسی کنید. ماهیت غیرمتمرکز و اغلب غیرقابل پیشبینی ارزهای دیجیتال، آنها را به نقطه تمرکزهای جذابی برای هکرها تبدیل میکند. یک صرافی خوب باید از اقدامات امنیتی قوی مانند احراز هویت دو مرحلهای (2FA)، ذخیرهسازی داراییها در کیف پولهای سرد برای اکثر سرمایهها و ممیزیهای امنیتی منظم استفاده کند. ذخیرهسازی سرد به نگهداری بیشتر ارزها در کیف پولهای آفلاین اشاره دارد که در برابر هکرهای آنلاین ایمن هستند. برخی از صرافیها همچنین بیمهنامههایی ارائه میدهند که در صورت نقض امنیت از وجوه کاربر محافظت میکند.
کارمزدها در صرافی
کارمزدها میتوانند بهطور قابلتوجهی بر تجربه و سودآوری کلی شما تأثیر بگذارند، به خصوص اگر به طور مکرر یا در حجم زیاد معامله میکنید. صرافیهای معمولاً برای واریزها، برداشتها و معاملات کارمزد دریافت میکنند. این هزینهها میتواند بین پلتفرمها بسیار متفاوت باشد. به عنوان مثال، کوین بیس معروف به گرفتن کارمزدهای بالا است و بایننس پایینترین کارمزد را در این صنعت ارائه میکند. درک ساختار کارمزدگیری یک صرافی مهم است؛ این فرآیند ممکن است شامل کارمزدهای ثابت، کارمزدهای درصدی، و کارمزدهایی باشد که به حجم معاملات شما بستگی دارد یا اینکه آیا شما یک سفارشگذار (Maker)یا سفارشبردار (Taker) هستید.کارمزدهای کمتر میتواند در طولانیمدت باعث صرفهجویی قابلتوجهی در مخارج شما شود.
تعداد ارز دیجیتالهای پشتیبانیشده
صرافیهای مختلف لیست مختلفی از ارزهای دیجیتال را ارائه میدهند. اگر علاقهمند به معاملهی انواع مختلف آلتکوینها هستید، به صرافی نیاز دارید که از تعداد زیادی ارز دیجیتال پشتیبانی کند. برخی صرافیها تعداد بالایی از ارز دیجیتال مختلف را پشتیبانی میکنند، درحالی که پلتفرمهایی دیگری از ارز دیجیتالهای کمتر اما شناختهشدهتر پشتیبانی میکنند. اطمینان حاصل کنید که صرافیای که انتخاب میکنید، ارزهای پایهای که میخواهید آنها را معامله کنید را لیست میکند. علاوه بر این، سهولت لیست شدن ارزهای جدید در صرافی را در نظر بگیرید، زیرا این میتواند فرصتهایی را برای سرمایهگذاری زودهنگام در پروژههای جدید سودآور را فراهم کند.
رابط کاربری صرافی
رابط کاربرپسند صرافی به ویژه برای معاملهگران مبتدی بسیار مهم است. بهترین صرافیها رابطهای بصری بسیار سادهای را ارائه میدهند که فرآیند معاملات خریدوفروش و مدیریت ارزهای دیجیتال را آسان میکند. به عنوان مثال، کوین بیس به دلیل رابط کاربری ساده و تمیز خود مشهور است که برای تازهواردان بسیار ایدهآل است. بااینحال، معاملهگران حرفهای ممکن است ترجیح دهند از پلتفرمهایی با ابزارها و گزینههای معاملاتی پیچیدهتر، مانند آنچه توسط کراکن یا بایننس ارائه میشوند، استفاده کنند. به دنبال صرافیهایی باشید که منابع آموزشی لازمه برای جلوگیری از سردرگمی را ارائه میکنند تا به شما کمک کنند به سادگی از پلتفرم استفاده کنید و مهارتهای معاملاتی خود را بهبود بخشید.
نقدينگی در صرافی
نقدینگی به این اشاره دارد که چگونه میتوانید یک دارایی را بدون تأثیر بر قیمت آن بخرید یا بفروشید. نقدینگی بالا به این معنی است که خریداران و فروشندگان کافی برای تسهیل معاملات وجود دارد. این ویژگی مهمی است زیرا نقدینگی بالا خطر اسلیپیج قیمت را به حداقل میرساند. این حالتی است که در آن قیمت نهایی یک معامله با قیمت مورد انتظار به دلیل نوسانات بازار متفاوت است. صرافیهایی بزرگ برتر به نقدینگی بالای خود معروف هستند که تضمین میکنند میتوانید به سرعت و با قیمتهای موردانتظار معاملات خود را انجام دهید. نقدینگی بالای موجود در یک صرافی نیز نشاندهنده محبوبیت و قابلاعتماد بودن آن است.
اعتبار و نظرات
اعتبار یک صرافی نشان خوبی برای قابلاعتماد بودن و درستکار بودن آن است. به دنبال بررسی نظرات و بازخورد سایر کاربران باشید و هرگونه نقض امنیتی یا مشکلات قانونی گذشته را بررسی کنید. علاوه بر این، رعایت مقررات یک جنبه کلیدی است که باید در نظر گرفته شود. صرافیهایی که از قوانین پیروی میکنند عموماً قابل اعتمادتر و در معرض خطرات کمتری مخصوص از سمت دولت قرار دارند
پشتیبانی
صرافیهای خوب چندین روش جهت پشتیبانی مشتری، از جمله چت لایو، ایمیل و پشتیبانی تلفنی را ارائه میدهند. پشتیبانی سریع و آگاهانه از مشتری میتواند به حل سریع مشکلات کمک کند و ضررهای احتمالی یا گمراهی را به حداقل برساند. برخی از صرافیها همچنین مراکز کمک و انجمنهایی را ارائه میدهند که در آن کاربران میتوانند پاسخ سوالات رایج را بیابند. ارزیابی پشتیبانی مشتری صرافی قبل از ورود به آن میتواند در آینده از هدر رفت زمان و استرس جلوگیری کند.
با در نظر گرفتن دقیق این عوامل، میتوانید از میان صرافیهای موجود، گزینهای را انتخاب کنید که به بهترین وجه نیازهای شما را برآورده کند و یک تجربه معاملاتی امن، مقرونبهصرفه و کاربرپسند را ارائه دهد.
نحوه ثبتنام در صرافی و خرید ارز دیجیتال
گام اول: انتخاب صرافی معتبر
فعالیت خود را با انتخاب یک صرافی معتبر که نیازهای شما را برآورده میکند، آغاز کنید.
عواملی مانند امنیت، کارمزد، ارز دیجیتالهای پایهای که فهرست شدهاند، رابط کاربری، نقدینگی، شهرت و پشتیبانی مشتری را در نظر بگیرید
گام دوم: ثبتنام برای دریافت حساب کاربری
به وب سایت صرافی مراجعه کنید و دکمه ثبت نام را پیدا کنید. روی آن کلیک کنید تا فرآیند ایجاد حساب کاربری آغاز شود. شما معمولاً باید آدرس ایمیل خود را ارائه دهید، رمز عبور ایجاد کنید و با شرایط و ضوابط صرافی موافقت کنید. برخی از صرافیها نیز ممکن است برای امنیت بیشتر، شماره تلفن شما را درخواست کنند.
گام سوم: احراز هویت
اکثر صرافیهای متمرکز به احراز هویت به عنوان بخشی از فرآیند «مشتری خود را بشناسید» (KYC) نیاز دارند. این مرحله برای جلوگیری از کلاهبرداری و پیروی از مقررات الزامی است. شما باید اطلاعات شخصی مانند نام و نامخانوادگی، تاریخ تولد و آدرس خود را ارائه دهید. علاوه بر این، باید یک شناسه صادر شده توسط دولت (مانند گذرنامه یا گواهینامه رانندگی) و احتمالاً یک سلفی یا ویدیو از خود را برای تایید هویت آپلود کنید. این فرآیند تأیید ممکن است بین چند دقیقه تا چند روز طول بکشد.
گام چهارم: ایمن کردن حساب کاربری
با فعال کردن قابلیت تایید دو مرحلهای (2FA) امنیت حساب خود را افزایش دهید. برخی از صرافیها همچنین ویژگیهای امنیتی اضافی مانند ورود بیومتریک به سیستم را نیز ارائه میدهند.
گام پنجم: واریز وجه
پس از تایید و ایمن شدن حساب شما، برای شروع معامله باید به میزان دلخواه وجه واریز کنید. اکثر صرافیها گزینههای متعددی از جمله انجام تراکنش از سمت بانک، پرداختهای کارت اعتباری یا واریز ارزهای دیجیتال از کیف پولهای دیگر را ارائه میدهند. روش مورد نظر خود را انتخاب کنید و دستورالعملها را برای اضافه کردن وجوه به کیف پول صرافی خود دنبال کنید. به خاطر داشته باشید که روشهای مختلف واریز ممکن است زمان پردازش و کارمزد متفاوتی داشته باشند.
گام ششم: آغاز معاملات
با وجوه موجود در حساب خود، میتوانید معاملهی ارزهای دیجیتال را شروع کنید. در ادامه روند آن را بررسی میکنیم:
انتخاب یک جفت ارز برای معامله
جفت ارز دیجیتالی را که میخواهید معامله کنید (به عنوان مثال، BTC/USD، ETH/BTC) را انتخاب کنید. این فرآیند معمولاً در بخش معاملاتی صرافی انجام میشود.
ثبت سفارش
بسته به استراتژی معاملاتی خود میتوانید انواع مختلف از سفارش ترید را ثبت کنید که در ادامه بهصپرت خیلی خلاصه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
- سفارش بازار (Market Order): خرید یا فروش فوری به قیمت فعلی بازار.
- سفارش لیمیت (Limit Order): قیمت خاصی را تعیین کنید که میخواهید از آن بهعنوان سطح حداکثری برای خرید یا سطح حداقلی برای فروش داراییهای خود استفاده کنید. در این صورت سفارش شما فقط زمانی اجرا میشود که قیمت بازار به سطح انتخابی شما یا قیمتی بهتر از آن برسد.
- سفارش استاپ لیمیت (Stop Limit Order): محدوده قیمت استاپ را برای معامله تنظیم کنید که پس از رسیدن به آن، یک سفارش لیمیت برای شما ایجاد شود و در قیمت لیمیت یا قیمتی بهتر از آن، سفارش را برایتان اجرا کند.
بررسی و تایید سفارش معاملاتی
جزئیات سفارش خود از جمله مبلغ، قیمت و نوع سفارش را دوباره بررسی کنید. دستور اجرای معامله را تایید کنید.
ذخیره کردن ارز دیجیتالها
پس از خرید ارز دیجیتال، میتوانید آن را در صرافی نگه دارید. اما به شدت پیشنهاد میشود که برای امنیت بیشتر داراییها، ارز دیجیتالهای خود را فورا به یک کیفپول غیر حضانتی انتقال دهید که انواع آن را در قسمتهای قبل توضیح دادیم. معمولا برای سرمایهگذاران بلند مدت، کیف پولهای سرد و برای کسانی که مدام تراکنش انجام میدهند، کیف پول گرم پیشنهاد میشود.
باید ها و نباید ها در ترید کردن
سرمایه گذاری در بازار ارزهای دیجیتال فراز و نشیب های بسیاری دارد. بدون یادگیری و استفاده از دوره های آموزش ارز دیجیتال ممکن است سرمایه زیادی را از دست دهید. در هنگام ترید حتماً نکات زیر را در نظر بگیرید:
باید های تریدینگ
1- ریسک خود را مدیریت کنید.
برای بقا در این بازار مدیریت ریسک حرف اول را می زند. تکنیک های مختلف مدیریت ریسک مانند Stop-loss به شما این امکان را می دهد تا میزان ریسک را در هر معامله محدود کنید. تکنیک دوم این است که اگر در سه معامله متوالی متحمل ضرر شدید برای مدتی از معامله کردن دست بکشید.
2- در سرمایه خود تنوع ایجاد کنید.
تنوع ایجاد کردن کلید اصلی در دنیای تجارت ارز دیجیتالها است. گسترش سرمایه گذاری در انواع مختلف ارز دیجیتال به شما در موفقیت کمک می کند. تمام سرمایه و معاملات خود را در یک نوع ارز دیجیتال محدود نکنید. چراکه در غیر این صورت سقوط ارزش یکی از ارز دیجیتالها، تمام دارایی شما به خطر می افتد.
3- قبل از معامله، تحقیق و بررسی را جدی بگیرید.
اگر به فکر سرمایه گذاری مستقیم در بازار ارزهای دیجیتال هستید لازم است قبل از هر چیزی تحقیقات لازم را انجام داده و در دوره های آموزش ارز دیجیتال شرکت کنید. هیچ وقت یادگیری را متوقف نکرده و حتی پس از ورود به بازار همواره به تحقیق و یادگیری ادامه دهید.
اولین قدم قبل از سرمایه گذاری برای انجام تحقیقات مفید مطالعه وایت پیپر شرکت است. با دریافت اطلاعات لازم از مقاله سفید، می توانید بهترین راه سرمایه گذاری و عواقب احتمالی آن را مشخص کنید.
4- استراتژی مشخص داشته باشید.
احتمالاً با داستان زندگی برخی افراد مواجه شده اید که با سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال ثروت زیادی کسب کرده اند؛ اما باید بدانید که این بازار روشی قابل اعتماد برای کسب درآمد بشمار نمی آید. برای دوام و موفقیت در بازار ارزهای دیجیتال باید یک استراتژی تجاری مناسب داشته باشید تا به طور مداوم از بازدهی عالی برخوردار شوید.
شما از طریق استراتژی مشخص می کنید که آیا قصد سرمایه گذاری بلندمدت را دارید و یا برای مدت کوتاهی وارد معاملات شده اید. از کدام شاخص های فنی می خواهید استفاده کنید؟ شاخص RSI، MACD و یا EMA؟ آیا تصمیم دارید از ربات های ترید استفاده کنید یا خیر؟
شما باید قبل از هر چیزی به این سؤالات با دقت پاسخ داده باشید.
5- حرکات بیت کوین را کنترل کنید:
منظور از حرکات بیت کوین اوج و فرود ارزش آن است. بیت کوین رهبر این بازار است و همان طور که پیش ازاین اشاره شد اکثر آلت کوین حرکت بیت کوین را در بازار دنبال می کنند. دلیل اصلی آن است که بیت کوین پرکاربردترین ارز دیجیتال در صرافی ها است. اگرچه تعداد زیادی از صرافی ها ارز دیجیتال اختصاصی خود را دارند، مانند ارز دیجیتال BNB در صرافی بایننس؛ اما همچنان بسیاری از جفت ارز دیجیتالهای در دسترس مانند BTC/ETH، BTC/LTC، BTC/ADA و BTC/TRX، مبتنی بر بیت کوین هستند؛ بنابراین ضرورت بیت کوین در هنگام معامله طیف گسترده ای از ارز دیجیتالها، مشخص می شود.
قبل از شروع معامله قیمت بیت کوین را بررسی کرده و درباره عواملی که ممکن است بر قیمت آن اثرگذار باشد جستجو کنید.
6- برای بودجه خود برنامه ریزی داشته باشید.
قبل از سرمایه گذاری باید درباره بودجه خود برنامه ریزی کنید. حتی بهترین بازیگران بازار قبل از هر چیزی به بودجه خود توجه می کنند. هیچ گاه با سرمایه اصلی خود ریسک نکنید. با آن میزان از دارایی خود که تحمل از دست دادن آن را دارید، وارد بازار شوید.
7- نگاهی بلندمدت داشته باشید.
در بازار ارزهای دیجیتال نیز مانند سایر بازهای سرمایه مبتنی بر ارز فیات، باید سرمایه گذاری بلندمدت را در نظر داشته باشید. به محض مشاهده نوسانات قیمت به جای انتظار بازده بالا، تصور طولانی مدت از سرمایه گذاری خود داشته باشید.
به یاد داشته باشید که بازار ارزهای دیجیتال بسیار بی ثبات بوده و ممکن است قیمت ها بر اساس تقاضای بازار و یا اظهارنظر مسئولان برخی کشورها در هر دقیقه و ثانیه تغییر کنند. به همین دلیل کارشناسان توصیه می کنند فقط بخشی از سرمایه راکد خود را برای مدت طولانی در بازار ارز دیجیتالها سرمایه گذاری کنید.
نباید های تریدینگ
1- به دنبال تضمین نباشید.
هیچ تضمینی در بازار ارزهای دیجیتال وجود ندارد. نه تنها در ارز دیجیتالها بلکه در هر بزار سرمایه دیگری مانند بورس نیز این موضوع صادق است. این بازارها اساساً قابل پیش بینی نیستند بنابراین تضمینی هم وجود ندارد.
اما این موضوع نباید باعث دلسردی شما شود بلکه می تواند باعث انگیزه شما شود تا در معاملات بااحتیاط و عاقلانه عمل کنید؛ و درنهایت لازم است با استفاده از استراتژی و روش های تریدینگ مناسب سود و زیان را پیش بینی کنید.
2- بدون برنامه سرمایه گذاری نکنید.
همان طور که بدون برنامه ریزی و بررسی نقشه به مقصد جدیدی سفر نمی کنید؛ نباید بدون هدف و برنامه سرمایه خود را وارد بازار کنید. پایه و اساس یک سرمایه گذاری موفق در هر بازار سرمایهای داشتن طرح تجاری است که هدف و نحوه رسیدن به آن را با جزئیات مشخص کند.
قبل از شروع معامله از خود بپرسید “هدف اصلی من چیست؟ و چطور می خواهم به آن برسم؟” برنامه ریزی درست نیازمند زمان، تحقیق، یادگیری و استفاده از برنامه های آموزش ارز دیجیتال است؛ اما اگر بدون برنامه وارد شوید کاری که می کنید سرمایه گذاری نیست؛ قمار است.
3- بدون تحقیق ارز دیجیتال نخرید.
قبل از خرید یک نوع ارز دیجیتال خاص باید تمام اطلاعات ممکن درباره آن را جمع آوری کنید. برای مثال: هدف آن ارز دیجیتال خاص چیست؟ چه کسی و یا چه کسانی پشت آن هستند؟ بدون دانستن جزئیات ارز دیجیتالی را خریداری نکنید.
4- بدون Stop loss معامله نکنید.
مشخص کردن حد ضرر در معامله یکی از راه های انجام معاملات موفق است. اگر از این تکنیک استفاده نکنید نمی توانید برای مدت طولانی در بازار ماندگار باشید. تنظیم میزان حد ضرر، شما را از معاملاتی که مطابق میل شما پیش نمی روند خارج می کند.
5- حریص نباشید.
طمع دشمن اصلی هر سرمایه گذار است. بهترین کار این است که در هنگام معامله طمع خود را کنترل کنید. استراتژی های مؤثر و کارآمد نیز با طمع سرمایه گذار به ضرر بزرگی تبدیل می شوند.
6- احساسی ترید نکنید:
هنگام تصمیم گیری در بازار ارزهای دیجیتال هرگز احساسی برخورد نکنید. چون بی شک ضرر این دست از معاملات بسیار بیشتر از سود آن ها خواهد بود. داشتن یک ذهن باز و صبر در انجام معاملات درست و سودآور، ضروری است.
در کنار بایدها و نبایدهای ذکر شده باید در هنگام انجام معاملات در بازار ارزهای دیجیتال، آرامش داشته باشید. بسیاری از معامله گران به دلیل نوسانات بازار وحشت زده می شوند و ممکن است تصمیم های هیجانی بگیرند و دچار زیان شوند. سرمایه گذار موفق باید از اخبار روز بازار ارز دیجیتالها، آخرین تحقیقات و به روزرسانی ها آگاه باشد.
روش های چک کردن قیمت ارزهای دیجیتال
برخی از سایت ها با ارائه قیمت روز ارزها، مقایسه قیمت ها و نمودارهای مربوط به آن ها و همچنین اطلاعات مربوط به عرضه اولیه سکه (ICO) به معامله گران این امکان را می دهند تا با استفاده از این اطلاعات مفید، وارد معامله شوند.
سایت های چک کردن قیمت ارز دیجیتال:
- قیمت ارزهای دیجیتال خانه سرمایه
- coinmarketcap.com
- tradingview.com
- bitinfocharts.com
- cryptocompare.com
- worldcoinindex.com
- Coinschedule
- bitcointalk.org
عواملی زیادی بر قیمت لحظه ای ارز دیجیتالهای اثرگذار هستند. شناخت این عوامل به شما در انجام ترید خوب کمک می کند.
مدیریت ریسک در سرمایه گذاری ارزهای دیجیتال
یکی از شروط دوام آوردن در بازار ارز دیجیتال، مدیریت ریسک است. بنابراین موارد ذکر شده را همیشه و در همه حال به یاد داشته باشید که مبادا در دام هیجانات بازار بیفتید:
سبدی از داراییهای متنوع بچینید
منظور از تنوع، سرمایهگذاری روی چند ارز دیجیتال مختلف برای کاهش ریسک است. از قدیم هم گفتهاند که تخم مرغهایتان را در یک سبد نگذارید. بنابراین با پخش کردن سرمایه خود در میان چند ارز دیجیتال ارزشمند و پرپتانسیل، میتوانید تأثیر نوسانات قیمت را کاهش دهید.
هرگز بیشتر از آنچه توانایی از دست دادنش را دارید، سرمایهگذاری نکنید
بازار ارزهای دیجیتال بسیار بی ثبات است و قیمتها گاهی به شدت نوسان دارند. بسیار مهم است که فقط پولی را سرمایه گذاری کنید که توان از دست دادنش را داشته باشید. این کار به شما کمک میکند ریسک را مدیریت کنید و استرس مرتبط با ریزش بازار را کاهش میدهد.
اطلاعات لازم را کسب کنید و همیشه تحقیق کنید
قبل از سرمایه گذاری در هر ارز دیجیتال، پروژه، تیم، فناوری، موارد استفاده و شرایط بازار را به طور کامل بررسی کنید. از اخبار و تحولات در فضای ارز دیجیتالها مطلع باشید زیرا این موارد میتوانند به طور قابلتوجهی بر قیمتها تأثیر بگذارند. از منابع معتبر استفاده کنید و مراقب اطلاعات نادرست یا تبلیغات زرد و دروغین در مورد برخی ارز دیجیتالها باشید.
از سفارش توقف ضرر یا استاپ لاس استفاده کنید
استاپ لاس به شما این امکان را میدهد که قیمت خاصی را برای به حداقل رساندن ضرر معامله تعیین کنید. اگر معامله ارز دیجیتال شما تا آن سطح وارد ضرر شد، به طور خودکار بسته میشود تا ضرر آن به حداقل برسد. این ابزار به ویژه در زمانهایی که بازار پرنوسان است، مفید میباشد و به مدیریت ریسک کمک میکند.
به طور منظم سبد داراییهای خود را بررسی و متعادل کنید
بررسی منظم سبد داراییها به شما کمک میکند تا نسبت به وضعیت سرمایه گذاری خود مطلع بمانید و بر اساس شرایط حاکم بر بازار، تصمیمات آگاهانه بگیرید. متعادل کردن سبد به به فرآیند تنظیم مجدد میزان سرمایه اختصاص داده شده به هر دارایی اشاره دارد. این امر اطمینان میدهد که شما بیش از حد به هیچ دارایی یا بخش خاصی از داراییها وابسته نیستید و بسیار در مدیریت ریسک موثر است.
استفاده از تحلیل تکنیکال و فاندامنتال در معاملات ارزهای دیجیتال
در این قسمت راهنمای مختصری برای استفاده از تحلیل تکنیکال (شامل بررسی روندهای مبتنی بر نمودار) و همچنین تحلیل فاندامنتال (شامل ارزیابیهای ارزش ذاتی) حین تحلیل بازار ارز دیجیتال ارائه میکنیم.
تحلیل تکنیکال
تحلیل فنی یا تکنیکال شامل تحلیل و بررسی نمودارهای قیمت و حجم معاملات برای پیشبینی حرکت قیمت در آینده است.
این روش بهشدت به دادههای قیمت تاریخی و الگوهای نمودار متکی است و معمولا کمتر به ارزش ذاتی دارایی مربوط میشود.
ابزارها و شاخصهای محبوب
- میانگین متحرک ساده (SMA): میانگین قیمت را در تعداد معینی از دورهها محاسبه میکند. این نشانگر به هموارسازی دادههای قیمت برای شناسایی روندهای بازار کمک میکند.
- میانگین متحرک نمایی (EMA): به قیمتهای اخیر وزن بیشتری میدهد و به پیشبینی آینده بازار کمک میکند.
- اندیکاتور شاخص قدرت نسبی (RSI): سرعت و تغییر حرکات قیمت را اندازه گیری میکند. RSI بالای ۷۰ نشان دهنده شرایط خرید بیشازحد است، در حالی RSI زیر ۳۰ نشان دهنده شرایط فروش بیشازحد است.
- اندیکاتور میانگین متحرک واگرایی همگرایی (MACD): رابطه بین دو میانگین متحرک قیمت یک ارز دیجیتال را نشان میدهد و برای شناسایی تغییرات در قدرت، جهت، حرکت و مدت یک روند مفید است.
- باند بولینگر (Bollinger Bands): از یک باند میانی (SMA) و دو باند بیرونی تشکیل شده است. این باندها در بازارهای پرنوسان گسترش مییابند و در دورههای آرام تر منقبض میشوند و به معامله گران کمک میکنند تا نقاط خرید و فروش بالقوه را شناسایی کنند.
- حجم معاملات (Volume): تعداد واحدهای ارز دیجیتال معامله شده در یک بازه زمانی خاص را بررسی میکند. حجم بالا نشان دهنده تمایل سرمایهگذاران برای شرکت در بازار است.که البته هم برای روند صعودی و هم نزولی استفاده میشود.
الگوهای نمودار و عملکرد قیمت
- الگوی سروشانه (Head and Shoulders Pattern): احتمال معکوس شدن یک روند را نشان میدهد. تشکیل الگوی سروشانه در طی یک روند صعودی نشان دهنده احتمال نزولی شدن قیمت است. درحالیکه تشکیل الگوی سروشانه در طی یک روند نزول%