برخی ترکیه را بهشت تریدرها مینامند و در مقابل، عدهای نیز از قوانین بسیار سختگیرانه آن مینالند اما به راستی کدام توصیف در این باره منصفانهتر و بهترین بروکر فارکس در ترکیه کدام است؟ ترکیه به دلیل همسایگی، اشتراکات دینی، فرهنگی، تاریخی، نژادی، طبیعت و آب و هوا و همچنین برخی موارد دیگر اشتراکات و شباهتهای زیادی با ایران دارد و به همین دلیل بسیاری از ایرانیان مهاجر این سرزمین را برای اقامت انتخاب میکنند. یکی از مشاغل مورد علاقه قشر وسیعی از مردم ترکیه و مهاجران ایرانی معاملهگری در بازارهای مالی است و انتخاب بهترین بروکرهای فارکس برای ایرانیان نیز از جمله دغدغه برخی از تریدرها به شمار میآید. در کشور به دلیل این که معاملهگری در بازار فارکس قانونی است و به عنوان یک شغل حرفهای شناخته میشود، در بازار رسمی این کشور از تبلیغات کاذب بروکرها، کلاهبرداری، جذب میلیونها تریدر مبتدی با سرمایههای اندک ۱۰۰ تا حتی ۳۰۰۰ دلاری نیز خبری نیست! اما بازار غیر رسمی آن از برخی جهات شباهت زیادی به بازار ایران دارد اما تا این اندازه «رها» و «بی در و پیکر» نیست!
کارگزاریهای فارکس فعال در ترکیه باید از موانع قانونی بسیاری عبور کنند تا بتوانند پروانه فعالیت دریافت کنند و حتی مجاز به ارائه لوریجهای فضایی 1:3000 نیستند تا فقط با یکی دو معامله، حساب معاملهگران خردهپا را مارجین کال کرده و در هر روز میلیونها دلار سود به جیب بزنند!… بلکه نهایتا میتوانند اهرم 1:10 را به مشتریان خود ارائه دهند. شرایط سختگیرانه برای فعالیت بروکرها باعث شده تا ترکیه به درستی «بهشت تریدرها» نام بگیرد، نه «جهنم آماتورها»!
شرایط فعالیت تریدرها و بروکرها در ترکیه
برای معرفی بهترین بروکر فارکس در ترکیه بهتر است شرایط فعالیت تریدرها و بروکرها در ترکیه را بدانید. فعالیت و معاملهگری در بازارهای مالی ازجمله فارکس، در ترکیه اگرچه غیرمجاز نیست اما دارای شرایط و ضوابط سختگیرانهای است که باید از سوی ارائه دهندگان خدمات یعنی کارگزاریهای بازارهای مالی و همچنین معاملهگران این حوزه رعایت شود. شاید تصور کنید کار چندان سادهای نیست و ممکن است با چالشهای زیادی در این زمینه مواجه شوید اما پیش از آن که به مشکلات آن بیندیشید، بهتر است از خود سوال کنید که آیا واقعا «یک تریدر» هستید یا «یک قمارباز»؟ اگر میخواهید در بازارهای مالی قمار بزنید و با شانس و اقبال ترید انجام دهید، قوانین ترکیه برای شما مصیبت است اما اگر «تریدر واقعی» هستید و قصد معاملهگری در بازار فارکس را دارید، شاید بتوان گفت رگولاتوری ترکیه، یکی از بهترین نهادهای نظارتی در این زمینه است که تمام قوانین مصوب آن به نفع «معاملهگران» و به زیان بروکرها است. با این حال، مهمترین ضوابط فارکس در این کشور عبارتند از:
- قوانین فارکس در ترکیه
- مالیات فارکس در ترکیه
ممکن است در همین گام اول اندکی نگران شوید که رعایت قوانین خاص این شغل و همچنین پرداخت مالیات در آن کشور میتواند به یک چالش جدی برای شما تبدیل شود و شاید بهتر باشد تا عطای فعالیت در بازارهای مالی در ترکیه را به لقای آن ببخشید اما این طور نیست و به رغم آنچه گفته میشود، نه تنها قوانین سختگیرانهای برای تریدرهای واقعی در کار نیست که حتی بسیاری از فعالان این بازار، به درستی ترکیه را «بهشت تریدرها» لقب دادهاند. درادامه دو موضوع قوانین فارکس در ترکیه و مالیات فارکس در ترکیه را مورد بررسی قرار داده و سپس به معرفی تعدادی از بهترین بروکرهای فعال در این کشور میپردازیم.
نگاهی به تاریخچه فارکس در ترکیه
ترکیه دارای اقتصاد مختلط است که به عنوان بازارهای نوظهور و تازه صنعتی طبقهبندی شده است. این کشور دارای چشم انداز اقتصادی متنوعی با بخش صنعتی و خدماتی قابل توجهی است. موقعیت استراتژیک ترکیه تجارت بین اروپا و آسیا را تسهیل میکند و این کشور عضو اتحادیه گمرکی با اتحادیه اروپا است. اتحادیه اروپا، کشورهای خاورمیانه و ایالات متحده شرکای تجاری کلیدی آن هستند. ترکیه برخلاف اکثر کشورهای منطقه و همجوار خود دارای منابع غنی نفت و گاز نیست، بنابراین سعی کرده با تمرکز به بازارهای مالی، و تجارت در بورس و به خصوص بازارهای مالی جهانی مانند فارکس که در آن کشور از محبوبیت بالایی برخوردار است، وضعیت اقتصادی خود را بهبود بخشد.
معاملات فارکس از سالها قبل در این کشور رواج داشت اما در آگوست 2011 به طور قانونی وارد بازار ترکیه شد و تحت قوانین هیئت بازار سرمایه ترکیه (CMB) قرار گرفت. کارگزاریهای بازارهای مالی که شرایط لازم را داشتند میتوانستند از CMB مجوز فعالیت دریافت کنند. از آن زمان رعایت حقوق سرمایهگذار (تریدرها) توسط ضمانت دولتی یعنی Sermaye Piyasası Kurulu که بالاترین نهاد مقتدر در تنظیم مالی، بورس اوراق بهادار و امور بانکی در ترکیه است و به اختصار SPK نامیده میشود، محافظت شده است.
به دلیل استقبال زیاد سرمایهگذاران، تا اکتبر 2015، حجم معاملات فارکس در ترکیه به 1 تریلیون دلار رسید. قبل از مقررات SPK، یعنی دوره 2000-2011، سرمایه گذاران ترک از طریق کارگزاران سهام خارجی در بازار فعالیت میکردند اما به دلیل این که بسیاری از سرمایهگذاران ترکیهای که با دانش ناکافی وارد بازار شدند، ضرر زیادی کردند و همچنین اطلاع از این موضوع که بیش از ۹۰ درصد معاملهگران بازار فارکس سرمایه خود را از دست میدهند، دولت از طریق دو نهاد هیئتهای بازار سرمایه SPK و CMB وارد عمل شد و قوانینی را وضع کرد که با اعمال کنترل و رعایت مقررات مصوب باعث کاهش بسیار زیاد زیان معاملهگران شد.
این دو نهاد تلاش کردند تا برای محافظت از سرمایه معاملهگران محدوده اختیارات کارگزاریها را کاهش داده و برای معاملهگران نیز محدودیتهایی را در نظر گرفتند تا به کاهش میزان زیان تریدرها منجر شود. در سال 2016، SPK مقررات جدیدی در مورد عملیات فارکس وضع کرد که فقط تریدرهای حرفهای و با مبالغ بیش از 20000 لیر (حدود ۳۵۰۰ دلار آمریکا) مجاز به استفاده از اهرم 1:100 بودند. برای مبالغ کمتر میزان اهرم به 1:50، 1:25 و حتی کمتر نیز وضع شد که استفاده از این اهرمها در جفتارزها و نمادهای معاملاتی مختلف، متفاوت است و بیشترین میزان لوریج را میتوانید برای معاملات دلار آمریکا به لیر ترکیه استفاده کنید.
قوانین فارکس ترکیه
انتخاب بهترین بروکر فارکس در ترکیه با آنچه از یک بروکر اروپایی انتظار دارید متفاوت است زیرا این کشور عضو اتحادیه اروپا نیست و به همین دلیل شهروندان ترکیه نمیتوانند از خدمات مالی ارائه شده توسط کارگزاریهای معتبری که دارای رگوله اروپایی هستند، استفاده کنند. با این حال رگوله CMB ترکیه شاید از برخی رگولههای اروپایی نیز قویتر باشد، هرچند که این قوانین بسیار سختگیرانه برای محافظت بیشتر معاملهگران از زیانهای بزرگ وضع شدهاند و به دلیل این که در این کشور نیز کلاهبرداریهای زیادی در بازارهای مالی رخ داده بود، مراجع قضایی آن، قوانین بسیار سفت و سختی را وضع کردهاند که از استاندارهای بسیار بالایی بهره میبرند. علاوه بر این، صندوقی تحت عنوان صندوق محافظ سرمایهگذرا (Investor Protection Fund) احداث شد.
این قوانین در بازاری که سرمایه های خرد تریدرهای مبتدی به دلیل طمع، عدم مدیریت سرمایه و عوامل حاشیهای دیگر تنها با یکی دو معامله ازبین میرود، بسیار کارآمد به نظر میرسد و باعث کاهش زیان آنها میشود. برخی از قوانین و مقررات کلیدی حاکم بر معاملات فارکس در ترکیه عبارتند از:
- معاملهگران قبل از ورود به بازار فارکس و باز کردن حساب واقعی باید حداقل ۶ روز و بیش از ۵۰ معامله در حساب دمو انجام دهند.
- حداقل سرمایهگذاری 50000 لیر (حدود ۸۵۰۰ دلار آمریکا)
- دریافت مجوز فعالیت برای کارگزاریها
- کاهش میزان لوریج، برای شروع از 1:5 که به مرور و نهایتا تا میزان 1:100 افزایش خواهد یافت.
- حمایت از سرمایهگذار، مانند الزام کارگزاری به تفکیک وجود مشتری از داراییهای خود و ارائه غرامت به مشتری در صورت ورشکستگی کارگزار
- ارائه گزارشهای منظم از سوی کارگزار به CMB درباره میزان کارمزدها، و هزینههای مرتبط با معاملات
- محدودیتهای تبلیغاتی که کارگزاری اجازه ندارد با ارائه تاکتیکهای بازاریابی غیرواقع و اطلاعات گمراه کننده، مشتری جذب کند.
به طور کلی، چارچوب نظارتی برای تجارت فارکس در ترکیه برای ایجاد یک محیط معاملاتی شفاف و منصفانه طراحی شده است و در عین حال از سرمایه گذاران در برابر خطرات احتمالی محافظت میکند. بنابراین اگر افراد و مشاغل مرتبط با تجارت فارکس از این قوانین پیروی کنند و عملکرد آنها در چارچوب قانون انجام شود، میتوانند اطمینان حاصل کنند که در برابر هرگونه مشکلی که از سوی بروکر ایجاد شود، در پناه قانون قرار دارد. با چنین قوانین سختگیرانهای حتی لازم نیست به جستجوی بهترین بروکر فارکس در ترکیه باشید زیرا تمام بروکرهای دارای مجوز مجبور به رعایت قوانین مصوب نهاد نظارتی یا رگوله CMB هستند و تفاوتها فقط در موارد جزئی مانند تعداد نمادهاو تا حدودی به میزان اسپرد، کمیسیون و… خلاصه میشوند.
تریدرهای خرده سرمایه چه کنند؟
اگر شما نیز یک تریدر آماتور با سرمایه اندک هستید که تمایل به فعالیت در بازار فارکس دارید و در ترکیه اقامت داشته یا قصد مهاجرت دارید و هماکنون به دنبال پیدا کردن بهترین بروکر فارکس در ترکیه هستید، شاید با مطالعه مطالب بالا از فعالیت در بازار فارکس در ترکیه ناامید شده باشید!… اما، جای نگرانی نیست چون شرایطی که در بالا ذکر شد فقط برای ثبت نام و فعالیت در بروکرهایی است که در ترکیه پروانه فعالیت رسمی و قانونی از CMB دارند، اما دهها بروکر دیگر نیز در ترکیه به مشتاقان بازار فارکس که سرمایه چندانی ندارند، حتی با حداقل واریزی ۵۰ دلار نیز خدمات معاملهگری در بازارهای مالی را ارائه میدهند که میتوانید یکی از این کارگزاریها را انتخاب کنید. برای واریز و برداشت و مسائل دیگر نیز راهحلهای زیادی وجود دارند.
این کارگزاریها مانند بروکرهایی هستند که در ایران به تریدرهای بازارهای مالی خدمات ارائه میدهند و اعتبار خود را فقط از مشتریان میگیرند، وگرنه دارای هیچ پروانه فعالیت یا رگولهی معتبری نیستند. بروکرهایی مانند روبو فارکس، بروکر لایت فایننس، بینگ ایکس، آرون گروپس، ویندزور و… برخی از بروکرهای فعال در ترکیه هستند. با این حال، چنانچه در این بروکرها حساب باز کنید و به هر علتی با مشکل مواجه شوید، این بروکرها چون مجوز CMB را ندارند، شکایت شما به سرانجام نمیرسد. بنابراین بهتر از از فهرست بهترین بروکر فارکس ترکیه، یک کارگزاری دارای پروانه را انتخاب کنید.
مالیات فارکس در ترکیه چقدر است؟
مالیات بر درآمد در تمام کشورها رایج است و حتی شما در ایران نیز وقتی تلفن همراه خود را شارژ یا اینترنت خریداری میکنید، در همان لحظهی پرداخت میزان ۹٪ مالیات نیز بر آن افزوده میشود. در ترکیه نیز مقدار مالیات بر درآمد سالانه حدود ۱۰ درصد است اما درآمدهای حاصل از ترید در بازارهای مالی مانند فارکس، بورس استانبول و ارزهای دیجیتال در این کشور موضوعی پیچیده است که گفته میشود به ۴۰٪ میزان سود سالانه نیز میرسد اما بسیاری از معاملهگران ایرانی مقیم ترکیه معتقدند که چنین چیزی صحت ندارد و نهایتا حول همان ۱۰٪ محاسبه میشود.
البته اگر تمایل به پرداخت همین مقدار مالیات هم ندارید به روشهای بسیار سادهای میتوانید از پرداخت مالیات شانه خالی کنید و اطمینان داشته باشید که اگرچه دولت ترکیه نیز از روش دور زدن شما اطلاع دارد اما کسی برای پرداخت نکردن مالیات به سراغ شما نمیآید زیرا هدف آن ها بیشتر جذب سرمایهدار و کارآفرین است نه این که آن ها را فراری دهند. این موضوع درباره تریدرهای این کشور صدق نکرده و دولت این کشور برای اخذ مالیات از شهروندان این کشور، با قاطعیت بیشتری عمل میکند. بنابراین اگر یک تریدر هستید و در ترکیه زندگی میکنید یا قصد مهاجرت به این کشور را دارید به هیچ عنوان نگران پرداخت مالیات نباشید اما پرداخت مالیات به شما کمک میکند تا در بروکرهای معتبر و با مزایای بالا ثبت نام کرده و از مزایای قانونی بهرهمند شوید.
بهترین بروکر فارکس در ترکیه
انتخاب یک بروکر فارکس در ترکیه کار چندان سختی نیست، هرچند که این به شما بستگی دارد که آیا قصد دارید از بروکرهای مورد تایید CMB با مزایای بالا استفاده کنید و از حمایت قانون برخوردار شوید یا این که قصد دارید در بروکرهای جهانی ثبت نام کرده تا با مبالغ پایین بتوانید به ترید کردن بپردازید. در ادامه مطلب بهترین بروکر فارکس در ترکیه، ۵ کارگزاری که جزو بهترین بروکرهای فارکس ترکیه قرار دارند، معرفی میشوند:
بروکر IG یکی از بهترین بروکرهای ترکیه
بروکر IG یکی از معتبرترین بروکرها در میان جامعه تریدری ترکیه است که بیش از ۲۵۰ نماد معاملاتی را در دسترس شما قرار میدهد. این کارگزاری از روشهای سوئیفت، انتقال بانکی، ویزا کارت و مستر کارت که در ترکیه رواج دارند، برای واریز و برداشت پشتیبانی میکند. میزان کمیسیون بروکر آیجی ۸ دلار به ازای هر لات معاملاتی است و میزان اسپرد آن نیز به طور شناور و از 2.0 پیپ به بالا بر روی نمادهای معاملاتی مختلف شروع میشود. کارگزاری IG به دلیل رگولههای بسیار معتبر CFTC آمریکا ، FCA در انگلستان، BaFin در آلمان و ASIC در استرالیا برای باز کردن، احراز هویت و تایید آدرس مقداری سختگیری میکند اما میتوانید اطمینان داشته باشید که در یکی از بهترین بروکرهای جهان فعالیت میکنید.
بروکر AVA Trade در ترکیه
آوا ترید یکی دیگر از تریدرهای محبوب در میان معاملهگران ترکیه به شمار میرود که به خصوص برای معاملات CFD بسیار مناسب است. این بروکر همچنین حساب کپی تریدینگ را ارائه میدهد تا بدون فعالیت معاملهگری در فارکس از سرمایهگذاری خود سود به دست آورید. AVA Trade بیش از ۱۰۰۰ نماد معاملاتی را عرضه میکند که در این زمینه یکی از رکورددان به شمار میرود. این بروکر نیز با رگولههای CBI , ASIC دارای اعتبار زیادی است و دفترهای اصلی آن در استرالیا و ایرلند قرار دارد. میزان کمیسیون این بروکر از ۳ دلار به ازای هر لات معامله و اسپرد آن نیز به صورت شناور و از 0.9 پیپ شروع میشود که منصفانه به نظر میرسد. حداقل موجودی باز کردن در این بروکر تنها ۱۰۰ دلار بوده و حداکثر لوریج 1:50 را دریافت میکنید. کارگزاری آوا ترید دارای مجوز از ۹ حوزه قضایی ترکیه است.
Saxo Bank بروکری بین المللی در ترکیه
Saxo Bank یک بروکر بینالمللی و بسیار معتبری است که طیف وسیعی از نمادهای بازارهای فارکس، بورسهای معتبر جهانی و دیگر بازارهای مالی را به شما ارائه میدهد. رگولههای قدرتمند FSA و FINMA نشان از اعتبار بالای این بروکر دارند. ساکسو بانک به ازای هر لات معامله ۸ دلار کمیسیون میگیرد و میزان اسپرد آن نیز به طور شناور از 0.3 پیپ شروع میشود. عرضه بیش از ۲۵۰ نماد معاملاتی پرطرفدار، حداکثر لوریج 1:30 و اجرای سفارشات به روش Market Execution برخی از دیگر از ویزگیهای این بروکر به شمار میروند. با این حال، این بروکر بیشتر برای تریدرهای حرفهای مناسب است زیرا حداقل واریزی برای باز کردن حساب معاملاتی در آن 10 هزار دلار آمریکا است. ساکسو بانک خدمات پشتیبانی را به صورت تماس تلفنی، چت زنده در تلگرم و ایمیل ارائه میدهد.
eToro بروکر محبوب کاربران ترکیه
کارگزاری eToro یکی از کارگزاریهای مورد علاقه تریدرهای ترکیه است که موفق شده تا امتیاز بالایی کسب کند. این بروکر که رگولههای FCA , ASIC و SEC را ارائه میدهد، در سال ۲۰۰۷ تاسیس شده و به ازای هر لات معامله ۹ دلار کمیسیون میگیرد. میزان اسپرد شناور از یک پیپ، حداقل موجودی برای ثبت نام ۵۰ دلار و عرضه بیش از ۳۰۰ نماد معاملاتی از دیگر ویژگیهای کارگزاری eToro است. این بروکر حداکثر لوریج 1:100 را به شما ارائه میدهد و از نحوه اجرای Market Execution پشتیبانی میکند. برای تماس با تیم پشتیبانی نیز میتوانید از تماس تلفنی، ایمیل و چت آنلاین در تلگرام استفاده کنید.
Interactive Brokers
هنگامی که پول خود را نزد یک کارگزاری قرار میدهید، مهمترین نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید این است که مطمئن شوید که کارگزار شما ایمن است و میتواند در روزهای خوب و بد دوام بیاورد. کارگزاری Interactive Brokers یکی از بروکرهایی است که با اعتبار جهانی و حدود ۱۵ میلیارد سرمایه، بیش از ۱۰ میلیارد سرمایه مورد نظر نهادهای رگولاتوری را دارد. 2.56 میلیون حساب مشتری به صورت فعال و بیش از 2.35 میلیون ترید روزانه، آمار و ارقام شگفتانگیزی برای این بروکر هستند. این کارگزاری که در سال ۲۰۲۳ برای ۶ سال متوالی رتبه اول بهترین کارگزار آنلاین Barron را به دست آورده است، با ارائه رگولههای FCA, SEC, ASIC یکی از معتبرترین و محبوبترین کارگزاریهای جهانی فارکس در ترکیه به شمار میرود و ۳۰۰ نماد معاملاتی را عرضه میکند.
بروکر GCM Forex در ترکیه
بروکر GCM Forex یکی دیگر از کارگزاریهای معتبر در ترکیه است که با استفاده از زیرساخت های تکنولوژیکی در سطح جهانی، یکی از موسسات سرمایه گذاری مهم بازار سرمایه ترکیه به شمار میرود. این بروکر به لطف پلتفرمهای آنلاین پیشرفته معاملات آنلاین فارکس، بازارهای کالا، VIOP و بورس که از جدیدترین فناوریها استفاده میکنند، مشتریان آن میتوانند به تمام دادههای مالی آنی، تحلیلهای بازار و سایر اطلاعات مورد نیاز به سرعت و ایمن دسترسی داشته باشند و با آنها معامله کنند و هیچگونه محدودیت زمانی و مکانی نداشته باشند. GCM Forex چندین پلتفرم معاملاتی دسکتاب و موبایل و همچنین حسابهای معاملاتی متنوع را با چند روش واریز و برداشت، برای شما ارائه میدهد.
بروکر InvestAZ
بروکر InvestAZ یکی از بروکرهای معروف در ترکیه است که خدمات بازار فارکس را به مشتریان ارائه میدهد. این بروکر برای معاملهگران مختلف ۷ حساب معاملاتی با حداقل واریزی ۱۰۰ دلار، ۱۰۰۰ دلار، ۳۰۰۰ دلار، ۱۰۰۰۰ دلار، ۳۰۰۰۰ دلار، ۶۰۰۰۰ دلار و ۳۰۰۰۰۰ دلار را ارائه میدهد. InvestAZ برای مشتریان خود دورههای سرمایهگذاری، کارگاههای آموزش معاملهگری رایگان، ارائه دورههای آموزش تحلیل تکنیکال و پرایس اکشن، ویدیوهای آموزشی و… ارائه میدهد. این بروکر که دارای رگوله CMB را ارائه میدهد، بارها جوایز معتبر Award را در زمینههای مختلف کسب کرده است. اگر در ترکیه اقامت دارید، این بروکر میتواند گزینهای ایدهآل برای شما باشد. با این حال سعی کنید قبل از انتخاب یک بروکر برای فعالیت و واریز سرمایه به حساب معاملاتی خود، از قانونی بودن فعالیت آن کارگزاری در ترکیه اطمینان حاصل کنید تا چنانچه به هر علتی یا در هر زمینهای با کارگزاری خود دچار مشکل شدید، بتوانید از حمایت قانون ترکیه برخوردار شوید که به طور تحسین برانگیزی به حقوق تریدرها توجه کرده است و با بروکرهای خاطی با شدت عمل برخورد میکند.
کدامیک از بروکرهای فهرست بالا تاییدیه CMB را دارند؟
CMB برای دسترسی آسان تریدرها به کارگزاریهای مورد تایید آن نهاد، هیچگونه فهرستی را ارائه نداده است اما شهروندان این کشور میتوانند به صورت مستقیم و از طریق این لینک با CMB ارتباط برقرار کرده و در مورد بروکر مورد نظر خود کسب اطلاع کنند.
ترکیه: بهشت رویایی برای تریدرهای فارکس
در میان ۴۹ کشور مسلمان شاید ایران از معدود کشورهایی باشد که فعالیت معاملهگران را در بازار فارکس قانونی نمیداند، در حالی که در کشور مسلمان ترکیه که داعیه رهبری جهان اسلام را نیز دارد، فعالیت معاملهگران شهرندان آن کشور در بازار فارکس نه تنها قانونی است بلکه این کشور رگولاتوری بسیار قدرتمندی را نیز ارائه میدهد، به طوری که در بسیاری از موارد قوانین مربوط به فعالیت بروکرها در بازار ترکیه حتی از قوانین برخی از رگولاتوریهای سطح بالای اروپایی نیز سفت و سختتر است و به همین دلیل، در نزد تریدرهای بازارهای مالی و فارکس، ترکیه به عنوان بهشت تریدرها شناخته میشود و بسیاری از تریدرهای ایرانی که در بازار فارکس به سود مستمر رسیدهاند، برای انجام فعالیت آزاد و بدون استرس، بدون دغدغه و بدون ترس و نگرانی، جلای وطن کرده و به این کشور مهاجرت میکنند.
دولت ترکیه به دلیل اخذ مالیات هم از درآمد تریدرها و هم از درآمد بروکرها، از این طریق درآمد سرشاری به خرانه خود واریز میکند. تریدرها نیز که در پناه تمام و کمال قانون قرار دارند، با رضایت بسیار سهم مالیات بردرآمد خود را میپردازند و شبها را نیز با خیال راحت و بدون نگرانی سر بر بالین میگذارند و اطمینان دارند که سرمایه واریزی آنها در نزد بروکر در امنیت کامل قرار دارد. با این حال، کسانی که تمایل به پرداخت مالیات بردرآمد ندارند، با ثبت نام در بروکرهای بدون جواز فعالیت، تمام مصائب احتمالی را به جان میخرند و هرگونه اجحافی از سوی بروکر صورت گیرد، از حمایت قانون بیبهرهاند. البته دولت ترکیه حتی برای فعالیت بروکرهای بدون مجوز نیز سختگیری نمیکند اما به معاملهگرانی که با فعالیت در چنین بروکرهایی سرمایه خود را دچار ریسک کرده و به خطر میاندازند، به دلیل این که با بروکرهای غیر مجاز و خاطی نمیتواند برخورد قضایی انجام دهد، به شکایت مالباخته نیز رسیدگی نمیکند. نکته قابل توجه دیگر این است که ترکیه فقط از تریدرهای شهروند این کشور مالیات بردرآمد کامل را میگیرد و برای تریدرهای مهاجر حتی در صورت عدم پرداخت مالیات بر درآمد، به هیچ عنوان سختگیری نمیکند.
دلیل اخذ مالیات بر درآمد از تریدرهای فارکس در ترکیه این است که این کشور به معاملهگری در فارکس به عنوان یک شغل رسمی و قانونی نگاه میکند و همچنین، نظارت دقیقی بر روی فعالیت بروکر دارد. تمام بروکرهای دارای جواز فعالیت، در ترکیه دفتر فیزیکی دارند و دولت ترکیه برای صدور جواز، از آنها، ضمانتهای معتبر میگیرد، به همین دلیل این بروکرها درصورت انجام هرگونه تخلف، با قانون سختگیرانه ترکیه طرف هستند و در صورت هرگونه محکومیت قضایی مجبورند جبران مافات کنند، در غیر این صورت علاوه بر ابطال پروانه فعالیت، میزان خسارت از وجهالضمان بروکر پرداخت میشود. بنابراین، بروکرهای فعال در بازار ترکیه با نهایت دقت، تلاش میکنند تا با رعایت استاندارهای جهانی و استاندارهای ارائه شده از سوی رگولاتوری دولتی این کشور یعنی Sermaye Piyasası Kurulu و همچنین رعایت کامل قوانین و شرایط مصوب پذیرفته شده، رضایت مشتریان خود را جلب کنند تا به هیچ عنوان کوچکترین شکایتی یا پروندهای علیه آنها در محاکم قضایی این کشور گشوده نشود، زیرا به خوبی و کاملا به این موضوع واقف هستند که قریب به اتفاق قوانین و مقررات مربوط به این حوزه، در اکثر موارد به نفع معاملهگران تدوین، تصویب و ابلاغ شدهاند.
رگولاتوری دولتی ترکیه یعنی Sermaye Piyasası Kurulu که به اختصار SPK نامیده میشود، بالاترین نهاد مقتدر در تنظیم امور مالی، بورس اوراق بهادار و امور بانکی در ترکیه است که وظیفه آن محافظت از سرمایه معاملهگران و نظارت بر عملکرد کارگزاریها است. تریدرهای مقیم ترکیه میتوانند قبل از ثبت نام و باز کردن حساب معاملاتی در یک بروکر، وضعیت فعلی، عدم سوءسابقه، رتبه کیفیت و برخی موارد دیگر را از طریق کانال تلگرامی این نهاد، استعلام کرده و پس از اطمینان، در آن کارگزاری ثبت نام انجام دهند.
ترکیه میتواند الگوی موفقی برای ایران باشد
معاملهگران ایرانی بازار فارکس همچون کلاف سردرگم، در وضعیت «بلاتکلیف» بهسر میبرند. نه قانون منع فعالیت وجود دارد که دولت را نیز ملکف میکند تا بروکرهای فعال در بازار ایران نیز برخورد کرده یا سایتهای آنها را به طور کامل فیلتر کند نه معاملهگری را مجاز میداند تا قوانینی را وضع کند و مانند ترکیه، به بروکرها تحت رگوله ایران اجازه فعالیت بدهند. مسئولان ایرانی میتوانند با الگوبرداری از قوانین رگوله SPK وضعیت مشابهی را برای فعالان بازار فارکس رقم بزنند تا جلو سیل عظیم مهاجرت تریدرها از ایران به ترکیه گرفته شود. دولت ترکیه سالانه میلیاردها دلار از بروکرها و معاملهگران مالیات میگیرد و باتوجه به این که باز کردن پوزیشن، بستن پوزیشن، میزان سود و زیان هر تریدر به طور دقیق ثبت میگردد، شاید بتوان گفت که اخذ مالیات بردرآمد از فعالان بازار فارکس واقعا یک مالیات کاملا «راحتالحلقوم» و آسان است که هیچکس نمیتواند از زیر بار پرداخت آن شانه خالی کند. دولت با صدور مجوز برای بروکرها و آزاد شدن فعالیت معاملاتی برای تریدرها، علاوه بر این که به نگرانی جمعیت ۵ میلیون نفری ( ۱.۵ میلیون نفر تریدر و ۳.۵ میلیون افراد خانواده آنان) فعال در بازارهای مالی جهانی میتواند خاتمه دهد، با اخذ مالیات بردرآمد نیز میتواند، درآمدهای خود را افزایش دهد.
هماکنون دهها صرافی ارزهای دیجیتال در کشور فعالیت دارند و معاملهگران ارزهای دیجیتال بدون نگرانی و حتی در پناه حمایت قانون، (هرچند که این مورد را مطمئن نیستیم!)، بدون نیاز به مهاجرت به کشورهای دیگر مانند ترکیه، امارات، کانادا و… به فعالیت در این زمینه مشغول هستند و دولت نیز سهم مالیات بردرآمد خود را به خزانه واریز میکند اما این موضوع مسئولان به رغم اطلاع از این موضوع که تعداد ایرانیان فعال در بازار فارکس به طور خارقاالعاده و شگفتانگیزی از تعداد معاملهگران بازار ارزهای دیجیتال بیشتر است و دولت با موافقت صرافیهای ایرانی موفق شده تاحد زیادی به وضعیت نابسامان این حوزه سروسامان دهد تا هم دولت راضی باشد و بداند فعالان این حوزه چه میکنند، هم صرافیها را زیر نظر دارد تا در حق مشتریان خود اجحاف نکنند، هم مالیاتی بردرآمد این معاملات به خزانه واریز میشود و هم معاملهگران تا حدودی خیالشان راحت است که از حمایت قانون برخوردار هستند، چرا برای سرو سامان دادن به وضعیت فعالان بازار فارکس هیچ قدمی برنمیدارد، از بزرگترین عجایب روزگار است!
طرح این موضوع در این مقاله از این منظر میتواند مفید باشد که شاید یک مسئول بلندپایهای خود تریدر باشد و به طور اتفاقی این مطلب را بخواند و تصمیم بگیرد «جان بر کف دست» گذاشته و با طرح این موضوع در دولت، خدای نکرده سبب خیر شود!
خلاصه بهترین بروکر فارکس در ترکیه
ترکیه برای فعالان بازارهای مالی و بهخصوص علاقهمندان به فارکس، مکانی عالی است. این کشور قوانینی را برای فعالیت کارگزاریها و معاملهگران وضع کرده که به سود معاملهگران است. اگر تریدر واقعی هستید، با اطمینان میتوان گفت که نهادهای نظارتی ترکیه در این زمینه حداقل در منطقه خاورمیانه بیهمتا هستند. با انتخاب یک بروکر دارای پروانه فعالیت از رگوله CMB دیگر نگران هیچ موضوعی نخواهید بود زیرا تمام عملکردهای بروکر شما زیر ذرهبین این نهاد قضایی قدرتمند دولت ترکیه قرار دارد و مطمئین هستید که بروکر نمیتواند کمترین اجحافی به شما روا دارد و حتی هر یک سنتی که سود میکنید، اطمینان دارید که انگار در حساب بانکی شما قرار دارد.
اگر تریدر حرفهای نیستید اما مصرید که در بازار فارکس حساب واقعی باز کنید، باز هم مانند ایران، بروکرهای بسیاری وجود دارند که حتی با مبالغ ۵۰ دلار نیز از ثبت نام شما استقبال میکنند و برای معرفی بهترین بروکر فارکس در ترکیه، میتوانید از فهرست بالا یک کارگزاری را انتخاب کنید.