بروکر مارکت میکر (Market Maker Broker) در فرآیند اجرای معاملات، مستقیماً به عنوان طرف مقابل تراکنش با معامله گر در بازار فارکس عمل می کند. مارکت میکر فارکس درواقع بازارسازی است که قادر به معامله با حجم بالا بوده و همیشه آمادۀ خرید یا فروش است. این بروکر از اسپرد (اختلاف قیمت) عرضه و تقاضا و همچنین با افزودن نقدینگی به بازار، سود به دست می آورد. بروکرهای مارکت میکر معمولاً اسپردهای ثابت (فرق بین قیمت خرید و قیمت فروش) ارائه می دهند و این به معامله گران اجازه می دهد تا به طور دقیق محاسبه کنند که هر معامله با چه هزینه ای انجام خواهد شد. درواقع معامله گران با آگاهی از این استراتژی مارکت میکرها می توانند به پیش بینی قیمت برسند. در مطالب پیشین، در رابطه با نحوه انتخاب بهترین بروکر فارکس برای ایرانیان نیز صحبت کردیم که میتوانید با مطالعه این دو مطلب و بررسی و مقایسه آنها، آگاهی کاملی در این رابطه پیدا کنید.
بروکر مارکت میکر چیست؟
بروکر مارکت میکر یعنی معامله گران بازارسازی که قادر به انجام معاملات با حجم زیاد هستند، سودشان در گرو ضرر معامله گران خود است و به همین دلیل باید به استراتژی آن ها توجه ویژه ای کنند. بازارسازی یا مارکت میکینگ با روش های مختلفی انجام می شود. در این نوع از بازارسازی دارندۀ یک دارایی مشخص همچون یک ارز خاص، با هدف افزایش حجم بازار از این دارایی مجموعه ای از فعالیت ها را در قالب یک استراتژی و برنامه معین و دقیق انجام می دهد تا از بالا رفتن حجم این دارایی در بازار فارکس به سود برسد. وظیفۀ مارکت میکر بروکرها در فارکس، افزایش نقدینگی و ایجاد عمق برای بازار معاملات است، آن ها از تفاوت در اسپرد پیشنهاد و تقاضا به سود می رسند. این بروکرها معمولاً به معامله گران اجازه می دهند تا سفارشات بزرگی را قبول کرده و شرایط اجرای آن ها را فراهم کنند. مارکت میکرها شرکت ها یا افرادی هستند که معاملات بین خریدار و فروشنده را در تمام بازارهای سرمایه ای ازجمله بازار فارکس انجام می دهند. آن ها محدود به یک بازار خاص نیستند و در انواع دارایی های مالی همچون سهام، ETF و موارد دیگر فعالیت می کنند. این نوع فعالیت به عنوان بازارسازی در جهان معروف است و میزهای معاملاتی آن ها در بانک ها و شرکت های مالی وجود دارد. این مارکت میکرها وظیفۀ تامین liquidity و استقرار قیمت های منصفانه برای تمامی مشتریان بازار را بر عهده دارند.
انواع مختلف بروکرهای فارکس
انتخاب بروکر مناسب برای معاملات در فارکس بسیار مهم است و کاملاً بستگی به استراتژی معامله گری، نیازهای مالی و تجربۀ شما از بازار دارد. به صورت کلی، بروکر مارکت های فارکس به دو دستۀ زیر تقسیم می شوند:
- بروکر میز معاملات (Dealing Desk – DD) یا مارکت میکر: این نوع بروکرها نقش بازارسازی را در بازار ایفا می کنند. آن ها خودشان قیمت ها را تعیین می کنند و معاملات خرید و فروش مشتریان را به صورت داخلی انجام می دهند.
- بروکر بدون میز معاملات (No Dealing Desk – NDD): این نوع بروکرها معاملات مشتریان را به بازار اصلی انتقال می دهند و نقش مارکت میکر ندارند. آن ها به دو نوع زیر شناخته می شوند:
- بروکر اجرای مستقیم (Straight Through Processing – STP): این بروکرها معاملات مشتریان را به صورت مستقیم به بازار اصلی منتقل می کنند و قیمت ها را از منابع متعددی دریافت می کنند. این نوع بروکرها معمولاً بهترین قیمت ها را با اسلیپیج (لغزش قیمت) کم تری ارائه می دهند.
- بروکر شبکۀ ارتباطی الکترونیکی (Electronic Communication Network – ECN): بروکرهای ECN معاملات مشتریان را به صورت مستقیم به بازار اصلی وارد می کنند و از تطابق دقیق معاملات بین معامله گران استفاده می کنند.
نحوه تشخیص مارکت میکر فارکس
تشخیص مارکت میکرها (Market Makers) در بازار فارکس ممکن است کمی پیچیده باشد، اما با مراعات برخی علائم و تکنیک ها می توانید سعی کنید تا حد ممکن آن ها را شناسایی کنید. توجه داشته باشید که وجود مارکت میکرها در بازار فارکس به تنهایی برای همۀ معامله گران مشکل آفرین نیست و برخی از معامله گران ممکن است با این نوع بروکرها به عنوان یک منبع liquidity و امکانات معاملاتی مفید روبرو شوند. اما برای کسانی که می خواهند با بروکرهای ECN (Electronic Communication Network) یا STP (Straight Through Processing) کار کنند، که معمولاً به عنوان بروکرهای غیر مارکت میکر شناخته می شوند، می توانند مارکت میکرها را به عنوان یک عامل مهم در بازار فارکس در نظر بگیرند. برای تشخیص یک بروکر مارکت میکر در فارکس می توانید از روش های زیر استفاده کنید:
- بررسی وب سایت بروکر: بروکرهای مارکت میکر معمولاً در وب سایت های خود از عباراتی همچون «ارائۀدهندۀ نقدینگی» یا «بازار دو طرفه» استفاده می کنند. این اصطلاحات معمولاً به معنای این هستند که بروکر نقش بازارسازی را ایفا می کند و در معاملات به عنوان طرف معامله یا مارکت میکر حضور دارد. برای تشخیص این نوع ادعاها، وب سایت بروکر را دقیقاً بررسی کنید و به جزئیات توجه داشته باشید.
- بررسی وضعیت رگولاتوری: همۀ بروکرها معمولاً ملزم به ثبت نام و تنظیم در نهادهای نظارتی کشورهایی هستند که در آن فعالیت می کنند. این نهادهای نظارتی معمولاً اطلاعات کاملی در مورد بروکرها و نوع فعالیت های آن ها دارند. به عنوان نمونه، در ایالات متحده کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) و سازمان تنظیم مقررات صنعت مالی (FINRA) نهادهایی هستند که بر بروکرهای مالی نظارت می کنند. با مراجعه به وب سایت های این نهادها می توانید وضعیت رگوله بودن یک بروکر را بررسی کنید.
- انتشار دائمی (Continuous Quoting): مارکت میکرها معمولاً به صورت مداوم قیمت ها را منتشر می کنند و به صورت مستمر در بازار حضور دارند. این انتشار مداوم ممکن است برای تسهیل معاملات و جلب مشتریان به کار برده شود.
- قراردادهای نازل (Low Slippage Contracts): مارکت میکرها معمولاً قراردادهایی را ارائه می دهند که سرریز (slippage) کم تری دارد. این امر بدان معناست که معاملات شما با قیمت های نزدیک به آنچه درخواست کرده اید برای شما انجام می شود و تاخیر در اجرای معاملات به حداقل می رسد.
- اختلافات زمانی (Time Gaps): معمولاً در بازار فارکس قیمت ها زمانی که بازار تعطیل است، تغییر خاصی نمی کند. اگر ببینید که معامله ای در این زمان ها هم انجام می شود، احتمالاً با یک مارکت میکر فارکس روبرو هستید.
- گارانتی کردن استاپ لاس و تیک پرافیت: بروکر ECN نمی تواند استاپ لاس و تیک پرافیت را گارانتی کند و احتمال اسلیپیج زیاد است. بروکری که ادعا می کند تمام استاپ لاس ها و تی پی ها را گارانتی می کند، ممکن است یک مارکت میکر باشد. توجه به نوع بروکر مهم است.
نحوه عملکرد بروکر مارکت میکر
نحوۀ عملکرد بروکر مارکت میکر به این صورت است که وی در نزدیکی ناحیه ای حمایتی اقدام به خرید می کند که قیمت به طور مداوم افزایش می یابد. معامله گران فکر می کنند که قیمت نمی تواند ناحیۀ حمایتی را شکست دهد و به همین دلیل قصد خرید می کنند. وقتی قیمت به میزان مطلوبی افزایش می یابد، مارکت میکر معاملات فروش خود را باز کرده و میانگین قیمت های فروش بسیار مناسب می شود. در ادامه با فروش های متوالی، قیمت را به زیر ناحیۀ حمایتی کشانده و معامله گران بازار به عنوان فروشندگان ناحیه حمایتی را مشاهده می کنند و به فروش می پردازند. این عمل باعث افت شدید قیمت می شود و معامله گران بازار که ناحیۀ حمایتی را از دست می دهند و باعث دوچندان شدن افت قیمت می شوند.
مزایای مارکت میکر بروکر
مارکت میکرها (Market Makers) در بازار مالی فارکس نقش مهمی ایفا می کنند. حضور مارکت میکرها برای بسیاری از معامله گران مزایای زیادی دارد؛ البته باید به نحوۀ رفتار مارکت میکرها توجه ویژه ای داشت؛ زیرا برخی از مارکت میکرها عملکرد نادرستی دارند و باعث ضرر زیاد معامله گران فارکس می شوند. بهترین راهکار این است که همیشه با بروکرهای معتبر و منظم کار کنید و شرایط و قوانین آن ها را دقیقاً بررسی نمایید. به صورت کلی، مزایای مارکت میکر بروکرها در فارکس عبارتند از:
چگونه مانند نخبگان به سود مستمر در ترید برسیم؟ جمعه ساعت 18
- Liquidity فوری: مارکت میکرها به عنوان فراهم کنندگان liquidity عمل می کنند و به معامله گران اجازه می دهند تا به سرعت معاملات خود را انجام دهند. این به آن معناست که شما می توانید به راحتی معاملات خرید و فروش انجام دهید و همیشه بازاری برای تبادل پیدا کنید.
- پخش قیمت تضمینی: مارکت میکرها به معامله گران پخش قیمت تضمینی ارائه می دهند. این به آن معناست که شما می توانید با قیمت های مشخصی خرید و فروش کنید و از پخش قیمت ثابت بهره مند شوید. این ویژگی بروکر مارکت برای کسانی که به دنبال قیمت دقیق هستند بسیار اهمیت دارد.
- تسهیل معاملات: مارکت میکرها امکان معامله با حجم های بزرگ را برای معامله گران فراهم می کنند. این به آن معناست که شما می توانید معاملات بزرگ تری را با این نوع بروکرها انجام دهید، بدون آنکه تأثیر قابل ملاحظه ای بر روی قیمت دارایی داشته باشد.
- امکانات آموزشی: برخی از مارکت میکرها امکانات آموزشی و آنالیز بازار رایگان یا با هزینۀ کم را به معامله گران ارائه می دهند. این می تواند برای معامله گران تازه کار و حتی حرفه ای مفید باشد.
- ابزارهای مالی گسترده: مارکت میکرها به عنوان بازارسازها در اکثر بازارهای مالی حضور دارند و امکان معامله در انواع دارایی های مالی ازجمله ارزها، سهام، کالاها و اختیارها را فراهم می کنند.
- حمایت از مشتریان: مارکت میکرها پشتیبانی فنی و مشاوره به مشتریان خود می دهند و به آن ها کمک می کنند تا بهترین تجربۀ ممکن را در معاملات داشته باشند.
سخن پایانی
در پایان باید به این نکته اشاره کنیم که در معاملات فارکس انتخاب یک بروکر مارکت میکر باید با توجه به استراتژی ها و شرایط معامله گر انجام شود؛ زیرا انتخاب برخی بروکرها برای برخی از معامله گران ممکن است به دلیل تعارض منافع، گزینۀ مناسبی نباشد و منجر به زیان بالای معامله گر شود.
سوالات متداول
مارکت میکرها معمولاً ریسک کم تری را به عنوان بازارسازان بر عهده می گیرند و با تریدرها دوئل مالی دارند. همچنین، از هزینه های اسپرد و کمیسیون نیز درآمد کسب می کنند.
بروکرهای مارکت میکر شما را در تضاد با منافع خودشان قرار می دهند، به طوری که سود شما ضرر آن ها و ضرر شما سود آن ها خواهد بود. آن ها چارت های واقعی را نشان می دهند، اما هدف اصلی آن ها اتصال شما به جایی فراتر از خودشان نیست.
معایب زیادی برای بروکر مارکت میکرها ذکر شده است که اصلی ترین آن ها عبارتند از: کمبود شفافیت، تعارض منافع و اسپرد بزرگ.
ابتدا تحقیقات دقیقی در مورد بروکرهای مختلف انجام دهید و بروکری را انتخاب کنید که تنوع ابزار مالی داشته باشد. سرعت اجرا برای بسیاری از معامله گران مهم است؛ بنابراین اطمینان حاصل کنید که بروکر سفارشات را به سرعت اجرا می کند. هزینه های تراکنش و سایر هزینه ها را با دقت بررسی کرده و مطمئن شوید که برای شما قابل قبول هستند.