به زبان ساده، صرافی‌های ارز دیجیتال مثل فروشگاه‌هایی هستند که در آنها می‌توانید ارزهای دیجیتال مانند بیت‌کوین را خرید و فروش کنید. برخی از این صرافی‌ها مثل فروشگاه‌های بزرگ هستند که باید در آنها ثبت‌نام کنید و اطلاعات شخصی خود را ارائه دهید (مانند Binance یا Coinbase)، در حالی که برخی دیگر مثل بازارهای محلی هستند که بدون نیاز به ثبت‌نام می‌توانید در آنها معامله کنید (مانند Uniswap). همچنین، بعضی از این صرافی‌ها مستقیماً به شما ارز دیجیتال می‌فروشند، درست مثل یک مغازه که کالا می‌فروشد، در حالی که برخی دیگر شبیه به یک بازار آنلاین هستند که در آن خریداران و فروشندگان مختلف با هم معامله می‌کنند.

انواع صرافی های ارز دیجیتال چه هستند؟

نماد انواع صرافی های ارز دیجیتال

هر چند این دسته‌بندی را می‌توان تنوع بیشتری بخشید، ولی سر راست‌ترین گروه‌بندی فعلی انواع صرافی های ارز دیجیتال به صورت زیر است:

  • صرافی‌ های ارز دیجیتال متمرکز (CEX یا Centralized Cryptocurrency Exchanges)
  • صرافی‌های ارز دیجیتال غیر متمرکز (DEX یا Decentralized Cryptocurrency Exchanges)
  • صرافی‌های ارز دیجیتال ترکیبی (Hybrid Cryptocurrency Exchanges)

هر یک از این صرافی های ارز دیجیتال مزایا و معایب خود را دارند و همانطور که کمی قبل‌تر هم اشاره کردیم، مطابق با نیاز کاربران و استراتژی‌های معاملاتی مختلف در جایی نقش آن‌ها پر رنگ و در جایی دیگر نقش آن‌ها کمرنگ می‌شود. در همین راستا، در ادامه سعی می‌کنیم بیشتر با این صرافی‌ها آشنا شده و بهتر انواع آن‌ها را بشناسیم.

صرافی متمرکز ارز دیجیتال چیست؟

صرافی‌های متمرکز ارز دیجیتال که در اصطلاح به آن‌ها CEX می‌گویند، دقیقاً مثل صرافی‌های سنتی و یا حتی بازارهای کلاسیک خرید و فروش سهام هستند. در این دسته از صرافی‌ها خریدار و فروشنده حضور پیدا کرده و صرافی همانند گذشته نقش واسطه را ایفا می‌کند. در دنیای ارزهای دیجیتال، عبارت «Centralized»‌ یا متمرکز، به این معنی است که شما به فرد دیگری برای مدیریت کردن پول خود اعتماد کنید یا پول خود را به شخص ثالثی بسپارید تا معامله را برای شما به سرانجام برساند.

اگر بخواهیم نحوه ساز و کار صرافی‌های متمرکز ارز دیجیتال را در قالب گام‌های مشخصی شرح دهیم، این گام‌ها به شرح زیر خواهند بود:

  1. شما پول خود را در اختیار صرافی متمرکز ارز دیجیتال می‌گذارید.
  2. آن‌ها دقیقاً مانند بانک‌ها یا صندوق‌های اعتباری پول را در حسابی که برای شخص شما ایجاد شده است نگهداری می‌کنند.
  3. شما قیمت ارزهای دیجیتالی که در صرافی قابل خرید و فروش هستند را مشاهده و بررسی می‌کنید. در نهایت تصمیم برای معامله در زمان مناسب می‌گیرید.
  4. بر حسب نوع صرافی احتمالا می‌توانید ارز فیات (مثل دلار، یورو و حتی ریال) خود را نیز با ارزهای دیجیتال (مثل بیت کوین و اتریوم) مبادله کنید. البته در بسیاری از این صرافی‌ها، شانس شما برای مبادله جفت ارزها یا همان تبادل یک ارز دیجیتال با یک ارز دیجیتال دیگر بیشتر است.
  5. شما سفارش خود برای معامله را ثبت می‌کنید.
  6. اگر قصد فروش داشته باشید، صرافی بر حسب سفارش شما یک خریدار پیدا کرده و اگر قصد خرید داشته باشید به همین منوال صرافی، برای شما یک فروشنده پیدا می‌کند.
  7. در نهایت و وقتی همه چی فراهم باشد معامله انجام و فرآیند مربوط به آن خاتمه پیدا می‌کند.

لازم است بدانید که در اکثر مواقع، صرافی‌های ارز دیجیتال متمرکز، امکان تبادل یک ارز دیجیتال با ارز دیجیتال دیگر، که در اصطلاح به آن‌ها جفت ارز می‌گویند را فراهم می‌آورند. اما برخی از آن‌ها، امکان تبادل ارزهای فیات با ارزهای دیجیتال را در اختیار کاربران قرار نمی‌دهند. بنابراین اگر جز معامله‌گران یا تریدرهایی هستید که تمایل دارید اقدام به معامله ارزهای فیات با ارزهای دیجیتال کنید، توجه به این نکته که صرافی متمرکز انتخابی شما این قابلیت را فراهم می‌کند یا خیر ضروری است.

در حال حاضر معتبرترین و شناخته شده‌ترین صرافی‌های ارز دیجیتال متمرکز به شرح زیر هستند:

  • بایننس (Binance)
  • کوین‌بیس (Coinbase Exchange)
  • بای بیت (Bybit)
  • صرافی ارز دیجیتال اوکی (OKX)
  • آپ بیت (Upbit)
  • کراکن (Kraken)
  • گیت آیو (Gate.io)
  • کوکوین (KuCoin)
  • HTX
  • بیت فینکس (Bitfinex)

مزایای صرافی‌های متمرکز ارز دیجیتال

اصلی‌ترین مزایای صرافی‌های متمرکز ارز دیجیتال، مواردی هستند که در ادامه شرح داده شده‌اند:

  • بهره‌مندی از رابط کاربری ساده و قابل درک برای عموم: معمولاً صرافی‌های ارز دیجیتال، سعی می‌کنند تا جای ممکن رابط کاربری خود را ساده‌سازی و بهینه کنند، تا جایی که استفاده از آن‌ها برای تریدرهای مبتدی نیز به سادگی امکان‌پذیر باشد. این بهینه بودن رابط کاربری، سبب می‌شود تا معامله‌گران مبتدی دنیای کریپتو پیچیدگی‌های تحلیلی معاملات را ساده‌تر درک کرده و با ریسک کمتری اولین تریدهای خود را انجام دهند.
  • لیکوئیدیتی (Liquidity) یا نقد شوندگی بیشتر و سریع‌تر: در قیاس با دیگر انواع صرافی های ارز دیجیتال، به دلیل زیاد بودن تعداد کاربران و همینطور بالا بودن حجم معاملات، صرافی‌های متمرکز یا همان CEX قابلیت لیکوئیدیتی بیشتری دارند. منظور از لیکوئیدیتی، پتانسیل تبدیل شدن دارایی‌های دیجیتال به پول‌های رایج مثل دلار، یورو و غیره است. از سوی دیگر، این موضوع این امکان را فراهم می‌آورد که انجام تراکنش‌های بزرگ از سوی معماله‌گران، تاثیر قابل توجهی بر قیمت بازار ارزهای دیجیتال نگذارد.
  • طیف گسترده جفت ارزها: بازهم تعداد زیاد کاربران صرافی‌های ارز دیجیتال متمرکز، این امکان را به آن‌ها می‌دهد تا مجموعه متنوعی از جفت ارزها را در اختیار معامله‌گران قرار دهند. به این ترتیب تریدرها به راحتی می‌توانند دارایی‌های خود را از یک ارز دیجیتال به ارز دیجیتال دیگری تبدیل کنند و البته اگر ضروری بود آن‌ها را به پول نقد بدل کنند.

معایب صرافی‌های متمرکز ارز دیجیتال

  • ریسک‌های امنیتی: معمولاً صرافی‌های متمرکز ارز دیجیتال بر بستر اینترنت فعالیت دارند و از سوی دیگر دارایی‌ها افراد را در حساب‌هایی مرتبط به آن‌ها نگه می‌دارند. همواره این ریسک وجود دارد که این صرافی‌ها مورد حمله هکرها قرار گرفته یا نقص‌های امنیتی داشته باشند و به این ترتیب، دارایی‌های خدمات گیرندگان آن‌ها به مخاطره بیافتد.
  • ریسک‌های مرتبط به حریم خصوصی: به صورت معمول، صرافی‌های متمرکز ارز دیجیتال از کاربران خود می‌خواهند تا احراز هویت شوند و همچنین داده‌هایی را نیز در راستای قوانین ضد پولشویی از شما دریافت می‌کنند. اگر افشا نشدن هویت و ناشناس ماندن برای شما مهم است، احتمالاً این صرافی‌ها گزینه‌های مناسبی برای شما نیستند.
  • پیروی از قوانین نهادهای نظارتی: یک صرافی متمرکز از آنجایی که در اصل مانند یک شرکت یا سازمان فیزیکی سنتی است، تقریباً در ۹۹٪ مواقع باید از قوانین نظارتی کشوری پیروی کند که در آن به فعالیت می‌پردازد و حتی به نهادهای قضایی پاسخگو باشد. به همین علت، ممکن است برخی از این صرافی‌ها مجبور به پیروی از قوانین محدود کننده و اثرگذار دولت‌ها بر دنیای آزاد ارزهای دیجیتال باشند.
  • کارمزد تراکنش: در اکثر مواقع صرافی‌های متمرکز ارز دیجیتال روی تراکنش‌ها، برداشت‌ها و حتی در برخی مواقع واریزها کارمزد دریافت می‌کنند. این موضوع می‌تواند به یک چالش برای تریدرها فعال و پرکاری بدل شود که حجم بالایی از معاملات دارند.

صرافی غیر متمرکز ارز دیجیتال چیست؟

تصویر نماد صرافی های غیر متمرکز ارز دیجیتال

این صرافی‌ها که در اصطلاح به آن‌ها Dex (مخفف Decentralized Exchange) می‌گویند، شیوه سنتی معامله که توسط صرافی‌های متمرکز ارائه می‌شود را کنار گذاشته و به فلسفه اصلی دنیای ارزهای دیجیتال، یعنی نداشتن مرکزیت و تحت نظارت نبودن پایبند هستند. صرافی های غیر متمرکز ارز دیجیتال، معاملات را به شیوه همتا به همتا به ثمر می‌رسانند و خریداران و فروشندگان را به صورت مستقیم و از طریق فناوری بلاک‌چین به یکدیگر متصل می‌کنند. به این ترتیب، یک صرافی غیر متمرکز ارز دیجیتال، دیگر نقش واسطه را ندارد و نیازی هم نیست دارایی‌های خود را در حساب‌های آن قرار دهید.

در عین حال، این شیوه نوین که توسط این صرافی‌ها برای معاملات ارائه می‌شود، نیاز به یک نهاد نظارتی و همینطور واسطه‌ها را از بین برده و یک محیط شفاف و دموکراتیک برای تبادل ارزهای دیجیتال فراهم می‌کند.

اگر بخواهیم کمی در طرز کار یکی دیگر از انواع صرافی های ارز دیجیتال، یعنی صرافی های غیرمتمرکز دقیق شویم، باید بگوییم این صرافی‌ها معاملات را از طریق قراردادهای هوشمند روی بلاک‌چین به سرانجام می‌رسانند. یک قرارداد هوشمند یا Smart Contract، کدی است که در صورت تحقق یک شرایط خاص و معین اجرا شده و در نهایت جزئیات آن روی بلاک‌چین به ثبت می‌رسد.

به زبان ساده‌تر، وقتی شما از طریق یک صرافی غیر متمرکز ارز دیجیتال قصد معامله دارید، صرافی سفارشی که با درخواست خرید یا فروش شما همخوانی دارد را پیدا، سپس از طریق اجرای قرارداد هوشمند آن را نهایی کرده و تبادل انجام می‌شود؛ جزئیات این معامله نیز به صورت شفاف در بستر بلاک‌چین به ثبت می‌رسند. به این ترتیب دیگر نیازی نیست شما به فرد یا یک سازمان واسطه اعتماد کنید و طرفین معامله تا آخرین لحظه نهایی شدن آن کنترل وجوه خود را به صورت کامل در اختیار دارند.

در حال حاضر معتبرترین و شناخته شده‌ترین صرافی‌های ارز دیجیتال غیر متمرکز به شرح زیر هستند:

  • یونی سواپ (Uniswap v3)
  • dYdX v4
  • اورکا (Orca)
  • کرو (Curve)
  • ژوپیتر (Jupiter)
  • پنکیک سواپ (PancakeSwap)
  • ریدیوم (Raydium)

اگر تمایل دارید تا صرافی‌های ارز دیجیتال غیر متمرکز بیشتری را بشناسید صفحه صرافی های ارز دیجیتال خانه سرمایه می‌تواند در این رابطه به شما کمک کند.

مزایای صرافی های غیر متمرکز ارز دیجیتال

  • امنیت بسیار بالا: از آنجایی که صرافی‌های غیرمتمرکز ارز دیجیتال، وجوه و دارایی‌های مشتریان خود را پیش خود نگه نمی‌دارند، نگرانی چندانی نیز از بابت هک شدن آن‌ها و از دست رفتن سرمایه کاربرانشان وجود ندارد.
  • عدم نیاز به احراز هویت و حفظ حریم خصوصی کاربران: غیر متمرکز بودن این صرافی‌ها و عدم تابعیت آن‌ها از قوانین مرکزی کشورها در اکثر مواقع‌ آن‌ها را از شناسایی مشتریان خود و احراز هویت رسمی‌شان بی‌نیاز می‌کند. همین موضوع، باعث می‌شود که افراد دیگر نگرانی در مورد حریم خصوصی خود و امنیت اطلاعات شخصی‌شان نداشته باشند.
  • کارمزد تراکنش کمتر: از آنجایی که هزینه‌های نگهداری صرافی‌های غیر متمرکز ارز دیجیتال از هزینه‌های صرافی ‌های متمرکز به مراتب کمتر است، این صرافی‌ها معمولاً با کارمزد به مراتب پائین‌تری کاربران خود را شارژ می‌کنند.

معایب صرافی های غیر متمرکز ارز دیجیتال

  • لیکوئیدیتی یا نقد شوندگی کمتر: در قیاس با صرافی‌های متمرکز، روی DEX-ها یا همان صرافی‌های غیرمتمرکز، معمولاً حجم معاملات بسیار کمتر است و امکان نقد شوندگی دارایی‌های دیجیتال نیز، روی آن‌ها نیز بسیار پائین است. همین امر، سبب می‌شود که انجام سریع معاملات بزرگ روی آن‌ها بدون اثرگذاری روی قیمت‌های بازار به مراتب سخت‌تر شود.
  • رابط کاربری پیچیده: به جرات می‌توان گفت که صرافی‌های غیر متمرکز بر مبنای فناوری‌هایی پیچیده پایه‌گذاری شده‌اند، همین موضوع باعث شده است که در اکثر مواقع، رابط کاربری آن‌ها نیز دچار پیچیدگی‌های متعددی باشد و کار با آن‌ها، خصوصاً برای کاربران مبتدی بسیار دشوار باشد.
  • عدم امکان مبادله ارزهای فیات با ارزهای دیجیتال: معمولاً در صرافی‌های غیر متمرکز ارزهای دیجیتال، امکان معامله و مبادله ارزهای دیجیتال با ارزهای فیات و برعکس وجود ندارد. بنابراین، برای شروع فعالیت در این صرافی‌ها باید از قبل ارز دیجیتال در اختیار داشته باشید و نمی‌توانید با ارز فیات وارد آن‌ها شده و سپس آن را تبدیل به ارز دیجیتال کنید. همین موضوع، خود می‌تواند مانعی بر سر راه ورود تریدرهای تازه کار و مبتدی به آن‌ها باشد.
  • نداشتن خدمات پشتیبانی: با توجه به ماهیت غیرمتمرکز این صرافی‌ها، بسیاری از آن‌ها یا حتی به جرات می‌توان گفت اکثریت آن‌ها، فاقد خدمات پشتیبانی هستند یا خدماتی بسیار محدود را در این زمینه ارائه می‌کنند. بنابراین اگر در یک صرافی غیرمتمرکز با مشکلی مواجه شوید یا باید با جستجوی آنلاین و البته کمی اتکا به شانس آن را رفع کنید یا در انجمن‌های آنلاین مختلف تقاضای کمک و راهنمایی کنید. این موضوع نکته دیگری است که معامله‌گران تازه کار باید به آن توجه کنند.

صرافی های ترکیبی ارز دیجیتال یا همان هیبرید (Hybrid)

ترکیب شدن نمادهای صرافی ارز دیجیتال متمرکز و غیر متمرکز و ایجاد شدن صرافی هیبرید

آخرین دسته در بین انواع صرافی های ارز دیجیتال، صرافی‌های ترکیبی هستند که در اصطلاح به آن‌ها صرافی‌های هیبرید نیز می‌گویند. صرافی‌های ترکیبی ارز دیجیتال، تلاش دارند تا مزایای هر دو نوع دیگر صرافی‌های متمرکز و غیر متمرکز را در کنار یکدیگر ارئه کنند. در اصل، این صرافی‌ها تلاش دارند تا رابط کاربری آسان و لیکوئیدیتی بالای صرافی‌های متمرکز را، در کنار قابلیت‌های مهم صرافی‌های غیر متمرکز، مثل امنیت بالا و حفظ حریم خصوصی در اختیار کاربران قرار دهند.

اگر بخواهیم موضوع را ساده‌تر شرح دهیم، صرافی ارز دیجیتالی را در نظر بگیرید که خدمات آن از طریق یک اپ موبایل ساده و کابردی برای عموم ارائه می‌شود، اما دیگر لازم نیست ارزهای فیات یا دیجیتال خود را در حسابی در این صرافی قرار دهید. در این اپ کاربردی وقتی نوبت به معامله می‌رسد، تبادل مستقیماً مانند صرافی‌های غیر متمرکز بین دو کاربر رخ می‌دهد و داده‌های آن بر بستر بلاک‌چین ثبت می‌شوند. به این ترتیب شما از سرویسی که مرکزیت دارد و توسط گروهی از متخصصین همواره در حال بهینه‌سازی است استفاده می‌کنید، ولی در عین حال نگرانی‌های امنیتی مثل هک شدن حساب صرافی و یا افشای اطلاعات شخصی خودتان و معاملاتی که انجام داده‌اید را ندارید.

بسیاری از کارشناسان، بر این باور هستند که این دسته از صرافی‌ها در اصل آینده صرافی‌های ارز دیجیتال هستند و دیر یا زود فراگیر خواهند شد.

مزایای صرافی‌های ترکیبی ارز دیجیتال

در بالا، بیشتر مزایای صرافی‌های هیبریدی ارز دیجیتال را بیان کردیم. اما اگر بخواهیم این حسن‌های آن‌ها را به صورت فهرست‌وار ذکر کنیم، این فهرست به شرح زیر خواهد بود.

  • سادگی رابط کاربری همانند صرافی‌های متمرکز ارز دیجیتال
  • امنیت بالا، در حد صرافی‌های غیر متمرکز
  • رفع دغدغه‌های کاربران در زمینه حفظ حریم خصوصی

معایب صرافی‌های ترکیبی ارز دیجیتال

  • هنوز در حال توسعه و بهینه‌سازی هستند: در زمان نگارش این مطلب، هنوز صرافی‌های ترکیبی ارز دیجیتال متعددی در حال توسعه و بهینه‌سازی هستند و هیچ‌یک را نمی‌توان هنوز کامل و بی‌نقص دانست. همین در حال توسعه و آزمون و خطا بودن، سبب شده است که عمده صرافی‌ها نتوانند خدمات پایداری ارائه کنند یا تمام قابلیت‌های و مزایای صرافی‌های متمرکز و غیر متمرکز را آنطور که وعده داده‌اند، در کنار هم عرضه کنند.
  • تنوع پایین در بین گزینه‌های قابل انتخاب: از آنجایی که ایده صرافی‌های ترکیبی هنوز در حال توسعه و بهینه‌سازی است و فراگیر نشده، گزینه‌های چندانی نیز برای انتخاب روی میز معامله‌گران نیست. عدم تنوع در بین گزینه‌های موجود باعث می‌شود جفت ارزهای کمتری در آن‌ها در دسترس باشد و حتی برخی از آن‌ها از ارزهای دیجیتال گوناگونی پشتیبانی به عمل نیاورند.

چگونه بهترین صرافی ارز دیجیتال را انتخاب کنیم؟

یک نفر در حال انتخاب بهترین صرافی ارز دیجیتال

انتخاب یک صرافی ارز دیجیتال که کاملاً مناسب نیازهای معاملاتی شما باشد به یقین تصمیم دشواری است و صد البته که صرافی ارز دیجیتال انتخابی شما، به صورت کاملاً مستقیم روی تجربه تریدتان در بازارهای ارز دیجیتال و همینطور امنیت دارایی‌هایتان اثرگذار خواهد بود. برای اینکه بتوانید انتخاب درستی بکنید لازم است فاکتورهای متعددی را مرور و بررسی کنید که کلیدی‌ترین آن‌ها عبارت هستند از:

  1. بررسی نیازهای معاملاتی
  2. بررسی ویژگی‌های افزوده صرافی ارز دیجیتال
  3. امنیت صرافی
  4. پیروی از قوانین و عملکرد مطابق با آن‌ها

در ادامه سعی می‌کنیم هر یک از مواردی که اشاره شد را کمی بیشتر توضیح دهیم.

۱. بررسی نیازهای معاملاتی

در هنگام انتخاب یک صرافی از میان انواع صرافی های ارز دیجیتال، باید دقیقاً نیازهای معاملاتی خود را بدانید؛‌ مثلاً، ترجیح شما در استفاده از کدام جفت ارزها است. آیا نیاز به تبدیل ارزهای دیجیتال به ارز فیات دارید یا خیر و غیره. همچنین بهتر است در این موارد نیز ارجع به صرافی کنجکاو باشید:

  • امنیت صرافی: صرافی انتخابی چقدر ایمن است، سابقه هک شدن یا از دست رفتن دارایی‌های کاربران در آن وجود دارد؟
  • سهولت استفاده: اگر یک تریدر مبتدی هستید، احتمالاً هر چقدر رابط کاربری صرافی بهینه باشد برای شما بهتر است و راحت‌تر می‌توانید جزئیات را درک کرده و اقدام به معامله در آن کنید.
  • نرخ لیکوئدیتی صرافی: وقتی به سراغ یک صرافی از میان انواع صرافی های ارز دیجیتال می‌روید، لازم است نرخ نقدشوندگی یا لیکوئدیتی صرافی را مورد بررسی قرار دهید. هر چه مقدار این نرخ بالاتر باشد به این معنا است که می‌توانید معاملات را با سرعت بیشتر و قیمت مناسب‌تری انجام دهید.

۲. بررسی ویژگی‌های افزوده صرافی ارز دیجیتال

برخی از قابلیت‌های مهم وجود دارند که می‌توانند به راحتی باعث برتری یک صرافی ارز دیجیتال نسبت به دیگری شوند.

  • خدمات پشتیبانی: اینکه یک صرافی ارز دیجیتال خدمات پشتیبانی داشته باشد و در هنگام مواجه شدن شما با مشکل یا داشتن سوال پاسخگو باشد، بسیار مهم است و به سادگی فرق بین یک صرافی خوب و بد را رقم می‌زند. کافی است نقدهایی که در مورد یک صرافی روی اینترنت توسط کاربران منتشر شده‌اند را مطالعه کنید تا به راحتی خدمات پشتیبانی آن را ارزیابی کنید.
  • منابع آموزشی: برای افراد تازه‌کار و تریدرهای مبتدی، از میان انواع صرافی‌های ارز دیجیتال، صرافی مناسب‌تر است که منابع آموزشی مختلف و کارآمد مثل مقالات، وبینارها، ویدیوها و غیره را جز خدمات خود ارائه دهد و به این ترتیب، به رشد دانش این قشر از کاربران کمک کند.

۳. امنیت صرافی

امنیت شاید مهم‌ترین بحث در رابطه با صرافی‌های ارز دیجیتال باشد. در صورتیکه صرافی انتخابی شما به اندازه کافی امن نباشد به راحتی دارایی‌هایتان به خطر خواهد افتاد. برای بررسی امنیت یک صرافی ارز دیجیتال بهتر است به مواردی که در ادامه آمده‌اند توجه کنید:

  • دارا بودن قابلیت احراز هویت دو عاملی (2FA): در دنیای امروز، یک ضرورت است که صرافی ارز دیجیتال تنها به تایپ یک پسورد توسط کاربرانش برای احراز هویت آن‌ها متکی نباشد و از روش‌های نوین شناسایی دو مرحله‌ای یا دو عاملی کاربران استفاده کرده یا حتی از سیستم‌های مدرن‌تر بی‌نیاز از پسورد و متکی به عوامل بایومتریک بهره بگیرد.
  • پشتیبانی از Cold Storage یا ذخیره‌سازی سرد: در دسترس بودن دارایی‌های ارز دیجیتال از طریق اینترنت ریسک به سرقت رفتن آن‌ها را افزایش می‌دهد. اینکه یک صرافی از ویژگی ذخیره‌سازی سرد یا کیف پول سرد پشتیبانی کرده و به شما امکان ذخیره‌ کردن آفلاین ارزهای دیجیتال‌تان را بدهد یک مزیت امنیتی بسیار مهم محسوب می‌شود.

۴. پیروی از قوانین و عملکرد مطابق با آن‌ها

نکته مهم دیگری که باید بپردازید این است که یک صرافی از چه قوانین و مقرارتی پیروی می‌کند، اجازه بدهید کمی این موضوع را بیشتر و دقیق‌تر شرح دهیم.

  • اینکه یک صرافی تابع قوانین کدام منطقه یا کشور است و از کدام نهادهای نظارتی پیروی می‌کند یا خود را موظف به پاسخگویی به کدامیک از آن‌ها می‌داند نکته بسیار مهمی است و لازم است حتماً از قبل در مورد آن تحقیق کنید.
  • همچنین، همواره بررسی کنید صرافی ارز دیجیتالی که از میان انواع صرافی های ارز دیجیتال انتخاب کرده‌اید تا چه حد به جلوگیری از تقلب و کلاهبرداری از کاربران خود اهمیت می‌دهد و همینطور چطور به مبارزه با فرآیندهای غیر قانونی مثل پولشویی و غیره می‌پردازد.

لیست بهترین صرافی های ارز دیجیتال خارجی

حالا که با انواع صرافی‌های ارز دیجیتال آشنا شده‌اید، احتمالاً‌ این سوال برای شما مطرح باشد که بهترین صرافی های ارز دیجیتال خارجی کدام هستند؟ البته و در این رابطه، لازم است یادآور شویم که عمده صرافی‌های ارز دیجیتال خارجی برای ایرانی‌ها به خاطر مسائل تحریم در دسترس نیستند.

روش‌هایی مثل استفاده از ابزارهای تغییر آی پی و غیره، شاید بتوانند برای دسترسی موقت به این صرافی‌ها توسط ایرانیان به کار بیایند، اما همواره ریسک بلوکه شدن و از دست رفتن سرمایه شما در آن‌ها وجود دارد. اما اگر در نهایت به هر دلیلی تصمیم گرفتید از صرافی ارز دیجیتال خارجی که چنین شرایطی دارد استفاده کنید، بهتر است که آگاهانه این ریسک را در نظر بگیرید.

بر اساس آخرین آمار ارائه شده توسط وبسایت معتبر «کوین مارکت کپ» (+) ۱۰ صرافی برتر ارز دیجیتال خارجی با در نظر گرفتن فاکتورهایی مثل ترافیک آنلاین، نرخ نقد شوندگی، حجم معاملات و اعتماد کاربران به شرح زیر است.

  1. صرافی ارز دیجیتال بایننس (Binance)
  2. صرافی ارز دیجیتال کوین بیس (Coinbase Exchange)
  3. صرافی ارز دیجیتال بای بیت (Bybit)
  4. صرافی ارز دیجیتال اوکی اکسنچنج (OKX)
  5. صرافی ارز دیجیتال آپ بیت (Upbit)
  6. صرافی ارز دیجیتال کراکن (Kraken)
  7. صرافی ارز دیجیتال گیت ایو (Gate.io)
  8. صرافی ارز دیجیتال کوکوین (KuCoin)
  9. صرافی ارز دیجیتال HTX
  10. صرافی ارز دیجیتال بیت فینکس (Bitfinex)

اگر بخواهیم شاخص‌های اصلی این صرافی‌ها را در یک نگاه مرور کنیم، کافی است نگاهی به جدول زیر داشته باشیم:

صرافی‌های ارز دیجیتال خارجی بدون احراز هویت و قابل استفاده برای ایرانیان

با توجه به تحریم‌های بین المللی اعمال شده برای کاربران ایرانی، امکان استفاده از تمامی صرافی‌های ارز دیجیتال خارجی برای ایرانیان وجود ندارد. معدود صرافی‌هایی هستند که ریسک کار با کاربران ایرانی را پذیرفته‌اند کمااینکه این صرافی‌ها نیز، در بخش قوانین خود، ایران را در لیست کشورهای خارج از سرویس خود گذاشته است اما با توجه به اینکه احراز هویت در این صرافی‌ها اجباری نیست، شما می‌توانید از این صرافی‌ها استفاده کنید.صرافی هایی که احراز هویت اجباری ندارند، شامل صرافی‌های زیر هستند :

  • Bingx: صرافی بینگ‌ایکس، صرافی سنگاپوری است که در حال حاضر به عنوان محبوب‌ترین صرافی خارجی برای ایرانیان شناخته می‌شود. عدم نیاز به احراز هویت، حجم معاملات بالا، کپی تریدینگ اصلی‌ترین ویژگی این صرافی است.
  • Coinex: یکی از قدیمی‌ترین صرافی‌هایی که ایرانیان مشکل احراز هویت در آن ندارند، صرافی کوینکس است. این صرافی تمامی امکاناتی که شما از یک صرافی خارجی انتظار دارید را دارد. تجربه‌ها نشان داده این صرافی حتی مشکلی با احراز هویت ایرانیان ندارد و عده‌ای با پاسپورت ایرانی نیز، احراز هویت خود را تکمیل کرده‌اند اما بهتر است شما این ریسک را نکنید. عدم نیاز به احراز هویت، محیط کاربری ساده، معاملات فیوچرز از ویژگی‌های این صرافی است.
  • Mexc:صرافی مکسی یکی از پلتفرم‌های معاملاتی معتبر در حوزه ارزهای دیجیتال است که امکان خرید و فروش ارزهای دیجیتال را فراهم می‌کند. یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد این صرافی، عدم نیاز به احراز هویت برای شروع معاملات است. این امکان به کاربران اجازه می‌دهد به صورت ناشناس معاملات خود را انجام دهند و حفظ حریم خصوصی خود را تضمین کنند.

شما می‌توانید با مراجعه به صفحه بهترین صرافی ارز دیجیتال خارجی آخرین اطلاعات مربوط به صرافی های خارجی ارز دیجیتال را بررسی کنید و نظرات کاربران خانه سرمایه، درباره صرافی‌های خارجی را مطالعه فرمایید.

لیست صرافی‌ های ارز دیجیتال ایرانی

در سال‌های گذشته، با ورود معامله‌گران ایرانی به بازار ارزهای دیجیتال، صرافی ارز دیجیتال ایرانی نیز به این عرصه ورود کرده‌اند و بستر معاملات ریالی- ارز دیجیتالی را برای کاربران ایرانی فراهم کرده‌اند. مهمترین تفاوت صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی و خارجی الزام احراز هویت در صرافی است. تمامی صرافی‌های ثبت شده ایرانی الزام احراز هویت دارند و شما برای استفاده از آنها باید احراز هویت شوید. تفاوت دیگر این صرافی‌ها، معاملات فیوچرز و یا اهرمی است. معااملات اهرمی به طور خلاصه به معاملاتی گفته می‌شود که شما با یک ضریبی برای مثال 10x  از صرافی مورد نظر، سرمایه قرض می‌گیرید و سود و ضرر شما ۱۰ برابر خواهد شد.صرافی‌های ایرانی مجاز به انجام این کار نمی‌باشند و شما امکان انجام معاملات فیوچرز را در صرافی‌های ایرانی نخواهید داشت.لیست صرافی‌های ایرانی که در حال فعالیت هستند به شرح زیر است که برای مطالعه بیشتر و دقیق‌تر می‌توانید به مقاله بهترین صرافی ارز دیجیتال ایرانی مراجعه کنید.

لیست صرافی‌ های ارز دیجیتال ایرانی مجاز بانک مرکزی

امروزه قوانین ثابتی برای صرافی‌های ارز دیجیتال تصویب نشده است و بانک مرکزی هیچ مسئولیتی در مقابل صرافی ایرانی ندارد. آیا این به معنای عدم اعتبار صرافی ارز دیجیتال ایرانی است؟ یقیناً خیر، با اینکه هیچ سازمانی به طور مستقیم، ناظر عملکرد صرافی‌های ارز دیجیتال نیست، اما تصمیم گیری‌های این حوزه به طوراختصاصی توسط دولت انجام می‌گیرد و می‌توان گفت صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی زیر نظر دولت قرار دارند.

تاکنون هیچ مجوزی از بانک مرکزی برای هیچ کدام از صرافی‌های ارز دیجیتال ایرانی صادر نشده اما برای انتخاب و اعتماد بین بهترین صرافی ارز دیجیتال ایرانی بهتراست ویژگی‌های زیر را در نظر بگیرید.

  • شفافیت روند کار صرافی 
  • حجم معاملات بالا
  •  تنوع ارزهای مختلف
  •  امنیت ساختاری صرافی
  •  پشتیبانی قوی 

جمع‌ بندی

با توجه به سرعت پیشرفت و تکامل این حوزه، دنیای ارزهای دیجیتال برای مبتدیان هم هیجان‌انگیز و هم چالش‌برانگیز است. انتخاب صرافی مناسب یکی از چالش های اصلی مبتدیان است که نیاز به درک مفهوم انواع صرافی های ارز دیجیتال دارد. صرافی‌های ارز دیجیتال به عنوان ستون‌های اصلی دنیای کریپتوکارنسی‌ها، نقش مهمی در خرید، فروش و تبادل ارزهای دیجیتال ایفا می‌کنند. این صرافی‌ها با ویژگی‌ها، مزایا و معایب منحصر به فرد خود، برای سبک‌های معاملاتی و نیازهای مختلف تریدرها مناسب هستند. انتخاب صحیح صرافی، نقش کلیدی در موفقیت و امنیت دارایی‌های دیجیتالی شما دارد و باید با دقت و توجه به نیازهای شخصی خود انجام شود.